Fòrum

Independentisme espanyolista. Marta Roqueta

Rackoonaire664 1👍 744

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/marta-roqueta-independentisme-espanyolista_324993_102.html

El gran repte de Catalunya és teixir un projecte polític, social i cultural que ni sigui excloent ni assumeixi l’imaginari espanyolista. Suposo que en devíem ser conscients quan vam decidir que seria català qui viu i treballa a Catalunya.

El lema ha estat encertat, perquè qui no se sent català per qüestions de llengua o tradició s’hi sent per raons d’ascensor social o valors ciutadans. Però també és cert que sovint no s’ha volgut debatre sobre l’existència de diferències de classe i ètnia que fan que no tots els catalans siguin iguals, i que no tothom sigui considerat català de la mateixa manera, per por que això reforcés el relat espanyolista que el nacionalisme català és excloent. És curiós, perquè el “és català qui viu i treballa a Catalunya” ha permès a Ciutadans apropiar-se de la catalanitat per debilitar eines que s’han emprat per resistir el projecte espanyolista, com la llengua o els mitjans de comunicació públics catalans.

Tal com explica Ngũgĩwa Thiong’o, controlar la cultura d’un poble és controlar les eines amb les quals s’autodefineix en relació amb els altres. En el cas català, la cita de l’escriptor kikuiu ens recorda que l’espanyolisme no és només un sistema de dominació política, sinó que també n’és un de cultural. Ambdós sistemes estan interrelacionats en el moment en què la dominació cultural sosté la política, però ambdues formes de dominació poden anar perfectament per separat.

Això es veu en alguns discursos emprats per l’independentisme català en l’actualitat. Es considera que el moviment es modernitza quan vol obrir-se pas a l’àrea metropolitana. Es diu amb orgull que un és independentista “per raons no identitàries”, com si voler ser-ho per evitar la desaparició de la llengua catalana o perquè es creu que és el més conseqüent amb la història del país fos quelcom reprovable. Tant la identitat com altres valors són formes diferents i compatibles de sentir-se independentista. Ambdues, per cert, poden ser llavor de l’essencialisme que porta al supremacisme, podent bastir l’exclusió o bé en funció de qui considerem català o en funció de qui considerem civilitzat.

Si en molts moments hem hagut de triar entre una cultura feta a Catalunya en català o una cultura feta a Catalunya en castellà no ha estat per classisme o etnicisme, sinó perquè l’estat espanyol ha volgut aniquilar o minoritzar la feta en català

D’un temps ençà es parla de la necessitat de bastir un projecte republicà no només per a aquells que tenen cognoms catalans, un fet sorprenent perquè ningú ha defensat res d’aquesta mena. Quan Sergi Sol escriu en aquest mitjà que a Santa Coloma es llegeix Lorca i a Vic Martí i Pol, correm el risc d’amagar que a la Catalunya central hi ha barris que s’assemblen al barceloní Nou Barris o al barri de Cerdanyola de Mataró. Mentrestant, el Bages encapçala la llista de comarques amb més GDR i és el bressol d’organitzacions d’extrema dreta espanyolíssimes, amb fundadors de cognoms catalaníssims com el senyor Joan Ramon Bosch i Codina, i no entenem res.

El Periódico, la diputada i escriptora Jenn Díaz lamentava que fins que Espanya no deixi de menysprear la cultura expressada en català no podrem reivindicar desacomplexadament Rosalía com a part de la cultura catalana. Ho escriu al final d’un text que lloa la cultura feta en castellà i ens insta a ser inclusius en la nostra concepció sobre què és la cultura catalana. Estic d’acord que en parlem, però per fer-ho caldria posar al centre allò que ella esmenta en les tres últimes línies d’un text d’una trentena. Si en molts moments hem hagut de triarentre una cultura feta a Catalunya en català o una cultura feta a Catalunya en castellà no ha estat per classisme o etnicisme, sinó perquè l’estat espanyol ha volgut aniquilar o minoritzar la feta en català. Superar això no passa per recordar-nos que no hem de ser injustos amb els artistes en castellà ni estúpidament conservadors, sinó per reflexionar sobre com l’espanyolisme s’apropia d’una cultura feta en territori català i articular una estratègia per contrarestar-ho.

Així doncs, és hora de començar a tenir present que l’espanyolisme no només guanyaria si tingués Catalunya sotmesa durant tres-cents anys més. També ho faria si el català desaparegués en una República catalana o en una Catalunya lliure associada a un estat confederal espanyol. L’espanyolisme guanya, també, quan una part de l’independentisme compra l’imaginari tabarnès per esgarrapar vots a l’Àrea Metropolitana.

Respostes

Configuració
  • willybarna12.521 10 167👍 3.727

   AltairRC escrigué:
   Fins que no construim alguna cosa millor que Espanya, no ens en sortirem. I de moment anem de cagada en cagada.
   Es podria construir un millor(o millors, no tindria per que ser només un únic model) model educatiu que l'actual desde part de la societat civil, desde abaix, desde associacions locals independents de pares d'alumnes per una escola 100% en catala, per exemple.

   Ara bé, si per exemple, desde aquí al racó(o a nivell de tot Catalunya), la majoria defensa l'equivalent a crear una nova penya blaugrana que estigues dirigida per un grupet de dirigents de Convergencia, ERC, Omnium i l'ANC, i que ademés la junta directiva d'aquesta penya permetés l'associació de coneguts UltraSSur i Brigadas Blanquiazules amb l'argument de que tots som catalans, doncs llavors, com diuen els castellans ........ "apaga y vámonos" i que campi qui pugi ...... 


   • Flordeneu de Königsberg1.134👍 2.143
    Ja et vaig dir, menysvalores l'espanyolisme. Si es fa doble xarxa, a la xarxa en castellà s'ha de fer també l'assignatura de català i garantir que tinguin bon nivell, si no, el castellà encara serà més la llengua franca perquè "no te entiendo"*. De fet, a moltes escoles de l'AMB ja és així: el català només a classe de català.

    Ara, perquè funcionés aquesta doble xarxa caldria això que he dit i molta consciència lingüística dels catalanoparlants. Sense això, encara seria més suïcidi. Anirà més gent de la que creus a la d'immersió en castellà.     * no et compren (sóc un colon).
    • willybarna12.521 10 167👍 3.727

     Flordeneu de Königsberg escrigué:
     Ja et vaig dir, subestimes l'espanyolisme. Si es fa doble xarxa, a la xarxa en castellà s'ha de fer també l'assignatura de català i garantir que tinguin bon nivell, si no, el castellà encara serà més la llengua franca perquè "no te entiendo"*. De fet, a moltes escoles de l'AMB ja és així: el català només a classe de català.

     Ara, perquè funcionés aquesta doble xarxa caldria això que he dit i molta consciència lingüística dels catalanoparlants. Sense això, encara seria més suïcidi. Anirà més gent de la que creus a la d'immersió en castellà.      * no et compren (sóc un colon).
     A la xarxa en castella es faria la assignatura de catala i a la xarxa en catala es faria la assignatura de castella. Aixo és obvi.

     I no, no subestimo pas l'espanyolisme, pero els partits que estan clarament en contra de la immersió linguística en catala a les escoles, no arriben al 30% dels vots, i a l'AMB no hi ha cap municipi en el qual s'acostin al 50% dels vots.

     La clau de la doble xarxa escolar seria que a la linia en catala es socialitzaria en catala un gran contingent de nens castellanoparlants, i que els pares anticatalans ja no portarien els seus fills en les escoles d'aquesta linia escolar.

     I la consciencia linguística dels catalanoparlants, per descomptat que s'hauria de fomentar en les escoles de la linia en catala. Ademés, que al haver-hi dos grups, es fomentaria molt la cohesió grupal, i una nova generació de joves educats a la escola en catala creixeria bastant separada socialment de la generació educada a la escola en castella. Aquesta impermeabilitat propiciaria que en les futures generacions, el PPSOEC's+VOX(i PxC i demés ultres) ho tinguessin molt cru per tan sols pescar un mínim de vots de les noves generacions de joves educats en catala, i Podemos poc pescaria també, al ser un partit d'orígen madrileny/castella.

     Amb la doble xarxa escolar es solucionaria bastant be el problema demografic de la població catalanoparlant, ja que al augmentar l'ús social de la nostra llengua, les noves parelles mixtes transmetrien el catala als seus fills, a part de que es socialitzarien en catala al haver estat escolaritzats en aquesta llengua.

     En quant a la linia en castella, la seva composició étnica seria molt més heterogenea que a la línia en catala, atés que la majoria de la nova immigració escolliria la linia en castella, fent baixar el nivell d'aquesta, i augmentant la conflictivitat escolar.

     Ademés, millor que la doble xarxa escolar surti dels pares d'alumnes catalanoparlants, associats a nivell local en associacions de pares d'alumnes per una escola 100% en catala, per exemple, i que despres acceptessin en les seves associacions a pares castellanoparlants que realment volguessin que els seus fills fossin escolaritzats en catala, previ filtratge. Si la doble xarxa es crea d'un dia a l'altre desde l'ambit polític, els polítics professionals podriran la línia en catala desde el principi. És millor que sorgeixi desde els pares catalanoparlants realment preocupats per la educació dels seus fills. 
     • Makaku996 2👍 1.336

      Molt wishful thinking veig en el teu raonament... No sé si saps que al País Basc ja tenen un model de doble xarxa similar, i la majoria de pares bascos (gairebé 7 de cada 10), tant euskalduns com castellanoparlants, apunten els nens al model íntegrament en basc, perquè és l'única manera d'assegurar que surten competents en ambdues llengües.

      Què et fa pensar que aquí a Catalunya no passaria el mateix, però de manera encara més acusada?

      El que passaria és que el primer any hi hauria un 80% de pares apuntant els nens al model català, i el segon any ja serien el 90%, perquè el model castellà es demostraria un cau d'immigrants, inadaptats, fracassats escolars i futurs delinqüents sense solució.

      Després de 2 o 3 anys d'experiment fallit, tot seguiria igual que ara: tots els alumnes apuntats a un model teòricament d'immersió en català en què els professors ensenyen en la llengua que els hi rota (és a dir, en castellà) i on tots els alumnes consideren el català com una llengua estrictament escolar i quan surten al pati es foten a cantar el "Malamente" de la Rosalía i a dir "Quillo, ven pacá".

      • willybarna12.521 10 167👍 3.727

       Makaku escrigué:

       Molt wishful thinking veig en el teu raonament... No sé si saps que al País Basc ja tenen un model de doble xarxa similar, i la majoria de pares bascos (gairebé 7 de cada 10), tant euskalduns com castellanoparlants, apunten els nens al model íntegrament en basc, perquè és l'única manera d'assegurar que surten competents en ambdues llengües.

       Què et fa pensar que aquí a Catalunya no passaria el mateix, però de manera encara més acusada?

       El que passaria és que el primer any hi hauria un 80% de pares apuntant els nens al model català, i el segon any ja serien el 90%, perquè el model castellà es demostraria un cau d'immigrants, inadaptats, fracassats escolars i futurs delinqüents sense solució.

       Després de 2 o 3 anys d'experiment fallit, tot seguiria igual que ara: tots els alumnes apuntats a un model teòricament d'immersió en català en què els professors ensenyen en la llengua que els hi rota (és a dir, en castellà) i on tots els alumnes consideren el català com una llengua estrictament escolar i quan surten al pati es foten a cantar el "Malamente" de la Rosalía i a dir "Quillo, ven pacá".

       Per aixo cal que la demanda sorgeixi de pares catalanoparlants que vulguin assegurar que els seus fills son escolaritzats plenament en catala. Aquesta demanda es canalitzaria mitjancant les esmentades associacions locals independents de pares d'alumnes per una escola 100% en catala.

       Aquestes associacions estarien constituides per pares catalanoparlants amb fills en edat escolar que fossin usuaris de la escola publica, empadronats al seu municipi, i llavors, els pares castellanoparlants que en vulguessin formar-ne part, haurien de passar un filtratge previ, que molts no el passarien, pero molts altres si.

       Ademés en aquestes associacions seria recomanable no deixar associar-se a membres amb carnet de Convergencia ni d'ERC ni de la resta de partits de l'arc parlamentari. El model educatiu que escollis cada associació hauria de ser única i exclusivament escollit pels pares associats, cada pare un vot.

       Un filtratge adequat serviria per deixar fora la morralla.

       Et possaré un exemple de com evitar de que el 95% dels castellanoparlants s'apuntessin a la linea en catala:

       - Si en un municipi mitja, es constituís una associació d'aquestes, i hi hagués una demanda massiva de pares castellanoparlants per apuntar-se, despres de que la immenssisima majoria de pares catalanoparlants s'hi hagués apuntat, llavors, sempre fent filtratges, com a molt acceptaria que el percentatge maxim de pares d'alumnes del municipi que es podria apuntar, seria del 100% menys el percentatge de vot que va treure C's en les eleccions del 21D en el municipi en questió.

       Per exemple, si en un municipi C's va treure el 20% dels vots, com a molt acceptaria a un 80% de pares d'alumnes del municipi, per tal de que formessin part de la associació, sempre fent els filtratges que calgués.

       Tot i que també es podria fer per cens,  si per exemple, C's va treure un 20% en el municipi en questió i hi va haver un 80% de participacio, llavors C's hauria tret un 16% del cens, per tant es podria acceptar fins a un 84% dels pares d'alumnes del municipi per tal de que poguessin formar part de l'associació, aquest seria el llindar maxim utilitzant aquest criteri, del percentatge de vot a C's sobre el total del cens electoral enlloc de sobre el total dels vots.

       A llocs com l'Hospitalet per exemple el llindar maxim podrien ser 2/3 parts del total de pares d'alumnes, sempre filtrant es clar.

       Tot és questió de posar controls i no deixar que els altres decideixin per tú en les associacions de les quals n'ets militant.
      • eestlaasedcatalà10.727 3 198👍 2.203
       Hi han escoles de l'AMB que són autèntics càncers. Però crec que exagereu. Jo vaig anar el col.legi a Barcelona i ens relacionavem en català al pati.
      • cristinon26.728 9 41👍 1.465
       El model castellà és demostraria un cau d´immigrants, inadaptats, fracassats escolars i futurs delinquents sense solució  
    • Xicoira5.291 2 406👍 4.282
     Cal enfortir la xarxa única i punt, si no els agrada estudiar en català ja s'ho faran i suspendran.

     Trobo que no és encertat deixar que determinades àrees de l'AMB es converteixin en un gueto espanyolista, encara més del que ho són avui dia.

     No costa res fer la immersió bé. La doble xarxa escolar funcionaria si el que volguessim fos la supervivència mínima del català, però volem ampliar l'abast de la llengua. I això no es pot fer discriminant
     • willybarna12.521 10 167👍 3.727

      Xicoira escrigué:
      Cal enfortir la xarxa única i punt, si no els agrada estudiar en català ja s'ho faran i suspendran.

      Trobo que no és encertat deixar que determinades àrees de l'AMB es converteixin en un gueto espanyolista, encara més del que ho són avui dia.

      No costa res fer la immersió bé. La doble xarxa escolar funcionaria si el que volguessim fos la supervivència mínima del català, però volem ampliar l'abast de la llengua. I això no es pot fer discriminant
      La doble xarxa escolar, precisament, no només garantiria la supervivencia del catala a l'AMB, sino que faria augmentar l'ús social de la nostra llengua entre el jovent de l'AMB.

      Jo prefereixo que d'aqui a una generació vista, a Badia del Valles hi hagui un 40% de menors de 30 anys que utilitza habitualment el catala en el seu dia a dia, despres d'haver estat escolaritzats en la linia en catala, que no pas una unica linia escolar i que a Badia del Valles només continui  utilitzant el catala habitualment un 5% dels joves, com deu passar ara mateix.

      Si moltes ciutats de l'AMB han de quedar partides sociolinguísticament a causa de la doble xarxa escolar, doncs endavant, el preu a pagar mereix la pena, atés que no tothom és integrable en la catalanitat, millor doble xarxa, i si avui hi ha un 25 o un 30 per cent d'inintegrables, d'aqui a 20 anys els inintegrables potser només seran un 10 o un 15 per cent.

      En aquesta vida tot no es pot tenir.
  • cristinon26.728 9 41👍 1.465

   AltairRC escrigué:
   Fins que no construim alguna cosa millor que Espanya, no ens en sortirem. I de moment anem de cagada en cagada.
 • Mcasas9.599 13 225👍 4.088
  Molt interessant, és un debat que cal tenir. És importantíssim tenir clar que és l'Estat el que margina una parta de la cultura i la producció artística catalanes, concretament la que es fa en català. En aquest sentit, la nostra obligació és defensar la llengua i la cultura catalana sense complexes, ja que és precisament aquest tipus de llengua i de cultura la que l'Estat margina.
  • Wittgenstein588👍 819
   Perdó, se m'ha escapat el negatiu
  • Carles Martell3.303 1 611👍 5.699
   Per això és important que els nacionalistes catalans ens fem veure el més sovint possible i en tots els contextos possibles.
   • willybarna12.521 10 167👍 3.727

    Carles Martell escrigué:
    Per això és important que els nacionalistes catalans ens fem veure el més sovint possible i en tots els contextos possibles.
    El nacionalisme catala, el primer que hauria de fer és agrupar a tots els pares d'alumnes catalanoparlants amb consciencia linguística i nacional catalana, en cada municipi de Catalunya una agrupació, i despres comencar a treballar conjuntament per dissenyar, consensuar i posteriorment escollir un model educatiu pels seus fills.

    Sense aixo que proposo, és practicament impossible obtenir cap avenc real i tangible.

    Tot el que no sigue aixo, simplement és deixar-se assimilar silenciosament per Castella i que campi qui pugui nano.

 • Rigel65.109 11 5👍 33.781
  El dia que aquesta colla d'indocumentats entenguin que, precisament, la cultura és essencialment quelcom deslligat d'un territori concret entendran que algú que escriu/canta en espanyol no pot ésser considerat un escriptor/cantant català, que el fet que algú que escrigui/canti en espanyol resideixi a Catalunya és tan anecdòtic com que mengi macarrons per dinar o tingui el cabell tintat de color lila. Quan un consumidor tria una llengua allò que està fent és triar una cultura, i per tant en l'últim en què pensarà és en el lloc de residència de l'escriptor/cantant. L'independentisme cal que s'allunyi de l'autonomisme, també, en això: la cultua catalana és aquella que es fa en llengua catalana, i cal defensar-la de la mateixa manera que els francesos defensen la cultura francesa (i estarem d'acord que això ho tenen claríssim). Qui escriu/canta en espanyol fa cultura espanyola, de la mateixa manera que qui escriu/canta en xinès fa cultura xinesa.
  • Flordeneu de Königsberg1.134👍 2.143
   cal defensar-la de la mateixa manera que els francesos defensen la cultura francesa

   I que els espanyols defensen la cultura en castellà (o espanyol com en diuen ells) per damunt de tot (que el pressupost de cultura només va pel castellà eh). Perquè resulta que sempre se'ls demana a les llengües minoritzades esforços que les llengües grans no fan fins i tot quan s'ho poden permetre (nosaltres no).
 • cathalà23.455 12 53👍 6.973

  Si desapareix la identitat catalana no tindrà sentir reclamar la independència. I els dirigents actuals d'Esquerra, de manera conscient o no, estan fent tot el possible per la desaparició de la nostra identitat nacional.
 • dumis1.934 6 857👍 1.187
  Jo sóc catalana, punt. M'han imposat el castellà. Qui vulgui que visqui "en castellà"  i "visqui a Espanya" , cap problema, faltaria més. Tampoc em molesta que un hindú "català"  segueixi visquent al Punjab. És lliure de fer-ho però que a mi no em maregin, no comparteixo gens la idea que hem de convèncer a ningú ni que hem d'ampliar res.

  Les societats estan dividides des que el món és món: amos/esclaus, nobles/burgesos, capitalistes /comunistes, conservadors/republicans, dreta/esquerra, unionistes/independentistes. Abans el tema se solucionava a la brava i ara "teòricament" se soluciona votant, i la part en minoria és la que es fot i accepta el que vota la majoria. Aixi són les regles del joc. Ara, el que no penso fer és fer-me una mica de dretes perquè els de dretes se sentin més còmodes. Jo sóc catalana i no penso canviar ni obrir la meva ment en res. Ja prou hem patit com a poble. Aquest tipus de debats em semblen més aviat un insult i segueixen minvant la moral de la gent catalana. Un maltracte més vaja...
 • Rigel65.109 11 5👍 33.781
  Ja ha sortit l'impresentable a piular la seva cagaradeta:
  Les respostes el deixen fi:


Publicitat

Fòrums

 • 9.283.473 missatges
 • 220.617 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat