Fòrum

S'acaba l'hegemonia occidental en el món

Tobies20.558 14 72👍 12.665
Fa poc vaig veure un video molt interessant sobre la Xina (En anglès, Understanding the rise of China) i vaig quedar bastant impactat. Tots els de la meva generació portem sentint això de l'auge de la Xina, però venim dels feliços 90 on ens feiem palles amb les bestieses de Francis Fukuyama i no ens ho preníem seriosament. Les seqüeles encara duren, però ja no hi ha excusa. Les evidències són màximes. Només cal mirar i ja es veu que la Xina es menja el món. Occident no pot competir contra això que s'acosta. Trump només és el símptoma de que els EUA i el bloc occidental transitem cap a la perifèria. Econòmicament, políticament i també culturalment. S'acaba un cicle de 500 anys.

Respostes

Configuració
 • Desconfiat4.214 4 504👍 4.507
  Llarga vida al president Xi Jinping i la República Popular Xinesa
 • Brioix5.077 6 425👍 1.396
  No s'ha de subestimar la Xina, però dit això:

  La Xina ha crecut gràcies a entrar als circuits de l'economia mundial, controlats encara avui en dia per Occident (i durarà encara una bona pila d'anys). Fa just un parell d'anys que la Xina va entrar a l'organització mundial del comerç. Ridícul.

  La Xina no és un sistema liberal, reprimeix l'acció i el pensament dels individus. Dels uigurs, i dels xinesos també. Això atura la innovació i la prosperitat del país. Només si la Xina evoluciona políticament podrà fer ombra algun dia als EUA. Sabeu on són tots els enginyers informàtics xinesos bons? Treballant a Califòrnia, als Estats Units.

  A més, la meitat dels països veïns de la Xina li són hostils. No té l'avantatge americà de ser un continent (oblideu Canadà: no és un país geopolíticament independent; i oblideu Mèxic: no és un país funcional sinó la fàbrica bruta i lletja dels Estats Units).
  • Lepid1.461 3👍 546
   El lliberalisme es va imposar el 1919 amb la primera guerra mundial. Si no anava perdent contra el autoritarisme. Hi ha mes prosperitat en el autoritarisme, el que passa es que no es reparteix. Et recordo que el Imperi Alemany anava camí a ser la primera potencia industrial en el 1900 (tan sols darrere dels EUA). Ara una guerra així ja no es possible. Tant els uigurs com els tibetans i altes minories són minories molt minories. El 90% (o mes) de la població es Han. Les minories estan sent forment assimilades i integrades. La majoria dels seus veins són uns merdes que s'aguanten per l'ajuda extrangera. Mongolia es independent perque des de l'epoca sovietica es esfera d'influencia rusa, per exemple.
  • Mcasas9.600 13 225👍 4.088
   La Xina controla els mercats de deute públic internacional i és un actor de primeríssim nivell en termes econòmics. Respecte la innovació, el salt tecnològic i científic que ha fet la xina en les darreres dues dècades és espectacular. Només els fanàtics es creuen això de que la ciència i l'enginyeria només avancen en sistemes democràtics i hi han molts exemples que ho rebaten.

   L'única feblesa de la Xina és la seva poca influència a nivell polític i cultural fora de les eves fronteres. Però el projecte de la nova ruta de la seda pot canviar aquest últim aspecte...
 • nouservesverdes180👍 219
  No ho sé xecs, la major part (excepte què l'oest està perdent la seva posició de poder, què és veritat) em sembla propaganda xinesa. Ni paraula de la invasió del Tibet ni que totes les "institucions descentralitzades" què diu són institucions fantasmes amb el govern central darrere... no sé. Si han de créixer els xinesos endavant, de Cadaqués cap allà què facin el que vulguin, però el noto molt persuasiu, de què m'està intentant persuadir?

  Un altre vídeo on diu bàsicament el mateix però amb més profunditat i és més recent.
  • Tobies20.558 14 72👍 12.665
   No el coneixia aquest video, gràcies per enllaçar-lo.

   El règim polític de la Xina evolucionarà, és evident. El seu creixement espectacular i l'ascens d'una classe mitjana faran canviar el règim tard o d'hora... però ja podem descartar aquella vella idea que el capitalisme necessita algun tipus de democràcia representativa per funcionar. Xina està desenvolupant un neo-mercantilisme que transformarà el món, també Occident. La Xina dibuixa un futur totalitari pel planeta.
 • Rackoonaire664 1👍 744
  No és questió de la Xina.
  La Índia té també la mateixa població.

  Amb el descobriment d'Amèrica l'eix del món va anar a Occident pero normalment la primera civilització va ser Sumèria, a l'Àsia. El "centre" del món estava cap allà.
  En canvi Europa i l'est d'Àfrica estàvem més aïllats.

  El gran avantatge d'Europa era les seves tècniques de navegació(lògic tenint en compte la superioritat relativa en km de costa en comparació a Àfrica i Àsia) i una societat més dinàmica (capitalisme) i menys estructurada.
  Occident sempre ha estat menys orgullós i s'ha interessat més per Orient que a l'inrevés.

  La Xina per orgull s'adormí i gràcies a l'excessiva jerarquia social, el seu emperador l'acabà aïllant.
  És lògic que per pes demogràfic Àsia agafi pes econòmic mundial.

  El problema de la Xina és que com a país gran el seu sistema polític és autoritari i que un sistema autoritari tingui èxit és perillós a llarg termini per a la humanitat.

  La democràcia fa les societats més pacífiques i igualitàries.

  Quan un país és massa jerarquitzat tendeix a fotre les culpes fora per alliberar tensió a les capes més desfavorides de la societat. Fa que aquestes se sentin millor atacant estrangers.

  L'autoritarisme a la Xina és el gran perill. No la Xina.
  • Lepid1.461 3👍 546
   Un pais com la Xina tan sols pot derivar cap al autoritarisme. Fins i tot Mao va seguir amb la tradició del Mandat del Cel. Una societat tán gran i necessitada d'ordre ha de caure en el autoritarisme si o si. Xina es el Imperi Alemany del 1900. Autoritari i centralista, i si no s'el para dominarà el món. A la Xina una guerra no seria possible. Per tant acceptem els nostres nous amos grocs.
   • Criquet7.308 14 293👍 1.097
    No és veritat. Dels anys 70 fins els 2000 la Xina s'havia anat obrint i ara està tornant a reprimir-se. És el mateix procés que hem patit a Europa des dels 60 fins que ara també tenim un moviment repressor. No hi veig diferència.
    • Lepid1.461 3👍 546
     La Xina es va obrir amb la mort de Mao . I perque Mao els tenia a tots acollonits i ben lligats. I amb la liberalització de l'economia cal si o si certa apertura. L'apertura va portar als fets de Tiananmen el 1989 i ara tornen cap enrere. Jo hi veig clarament moltes diferencies. Principalment perquè a la Xina no hi ha dreta tal i com la coneixem aquí. Ni dreta ni extrema dreta. 

Publicitat

Fòrums

 • 9.283.480 missatges
 • 220.617 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat