Fòrum

Per què el mòbil només et durarà dos anys...

EstatpropiUsuari sumador166.773 11 1👍 28.433

Per què el mòbil només et durarà dos anys

"El mòbil és l'aparell més senzill per aplicar l'obsolescència programada", assegura el president de la Fundació Feniss
Victòria Miró 11/11/2018 - 19.57Actualitzat 13/11/2018 - 01.47
 

Quants anys fa que tens el mòbil? Et funciona bé? Si ja ha superat els 24 mesos d'ús i continua a ple rendiment, estàs de sort. La majoria de mòbils no supera els 2 anys de vida útil. I el motiu cal buscar-lo en l'obsolescència programada.

Per primer cop a la història, Apple i Samsung han estat multades per alentir deliberadament els seus terminals. L'Autoritat Italiana de la Competència les va multar amb 10 i 5 milions d'euros, respectivament. Però la pràctica estaria molt més estesa.

"Tots els fabricants de mòbils practiquen l'obsolescència programada", assegura Benito Muros, president de la Fundació Feniss, que lluita contra l'obsolescència programada.

Segons Muros, els fabricants practiquen l'obsolescència sobretot a través del software.

"Per què actuar amb materials deficients si és molt més eficaç fer-ho a través de les actualitzacions?"

De fet, aquest és el motiu pel qual s'ha castigat Apple i Samsung, per empènyer els usuaris a descarregar-se actualitzacions del sistema operatiu que empitjoraven el funcionament dels seus telèfons mòbils. En el cas d'Apple la multa va ser doble per no informar que determinats hàbits dels clients podien perjudicar la bateria de liti.

 

 

Com introdueixen els fabricants l'obsolescència programada?

Segons Muros, els fabricants de mòbil ho tenen molt més fàcil que amb els electrodomèstics com una nevera, un microones o un rentavaixelles.

"El mòbil és l'aparell més senzill per aplicar l'obsolescència programada perquè estan tot el dia connectats a la xarxa. Ens envien actualitzacions de software, i quan les instal·lem funcionen com una mena de virus que alenteix el mòbil. Les aplicacions van molt més lentes, la bateria comença a desgastar-se d'una forma inusual i fins que ens en cansem."

 

Els usuaris tenen assumit que des del moment que comprem un mòbil s'activa un particular compte enrere i que mai més tornarà a funcionar com el primer dia.

""Noto que em comença a donar errades tècniques, com petites aturades."

"Me'l canvio quan la bateria es descarrega molt ràpid i em fastigueja."

"Abans els mòbils duraven molt més. Si els Nokia els tiraves a terra i ni es trencaven!"

 

 

Els fabricants coneixen a través de l'IMEI de l'aparell la data en què es va fer la primera trucada i, segons els experts, comencen a incentivar la seva caducitat a partir del llançament d'un nou model.  

Als tallers de reparació notenque cada cop els arriben telèfons que duren menys i són més difícils de reparar. Diuen que comprar car tampoc no és garantia de res. "Un mòbil de 100 euros, o un de 1.000, duren pràcticament el mateix", afirma Eduardo Estrada, que repara mòbils des de fa més de 10 anys al taller Doctor Móvil.

 

 

"Apple i Samsung són al podi dels que practiquen l'obsolescència programada. En canvi, HTC fabrica amb un estàndard de qualitat per sobre de la mitjana i el seu disseny és més fàcil de reparar", afirma.

Per ell, els nous dispositius tenen cada cop més traves. "Abans era molt fàcil canviar una pantalla. La canviava qualsevol i es feia en un moment. Ara no. Per exemple, per canviar una bateria, segurament hauràs de desmuntar tota la placa base per accedir-hi."

Denuncia que els fabricants ho fan així per encarir les reparacions i fer-les més lentes per fer desistir els usuaris. "Qui pot estar-se 15 dies sense mòbil avui en dia? A nosaltres se'ns exigeix reparar-ho al moment." També lamenta dificultats per aconseguir peces originals per fer un recanvi passats els dos anys de garantia, i com les han d'obtenir de mòbils que els clients han deixat d'usar i poden desmuntar.  

 

 

Segons les últimes dades de Kantar WorldPanel, des que les operadores van deixar de regalar els mòbils com a estratègia per captar nous clients, els usuaris s'hi miren més a l'hora de canviar-lo. Però la freqüència no ha canviat substancialment: Als Estats Units, els usuaris es canvien de telèfon de mitjana cada 22,7 mesos; a la Xina, cada 20,2 mesos, i a Europa, cada 21,6 mesos. A Espanya, la freqüència és alta: 20,5 mesos.

Estrada considera que la kryptonita d'un telèfon mòbil és la bateria:

"Està programada per ser carregada entre 600 i 800 vegades. És a dir, que està previst que l'avaria quedi fora del període de la garantia. Després hi ha el connector de càrrega, que des del primer dia no està cobert per la garantia. Però el problema més comú és la pantalla."

També adverteix que hi ha carcasses que impedeixen dissipar l'escalfor i que això escurça la vida útil dels components.

Per Muros, la multa a Apple i Samsung "és simbòlica, però suposa un primer pas endavant".

A Europa, només França i Itàlia han legislat contra la pràctica de l'obsolescència programada tot i l'existència d'una directiva europea que insta els països membres a promoure pràctiques per lluitar contra l'actual model "comprar, llençar, comprar", un model insostenible per al medi ambient.

Les principals associacions de consumidors, com Facua, reclamen una llei a l'Estat que sancioni l'obsolescència programada. A més, Feniss també proposa apujar la garantia dels mòbils dels 2 als 5 anys, i promoure una etiqueta per assenyalar si un aparell és reparable.

 

 

Què poden fer-hi els usuaris?

"Els usuaris no intervenim en la vida útil del mòbil. Duren tan poc perquè senzillament estan dissenyats per durar poc", afirma taxatiu el president de la Fundació Feniss.

"Si es dissenyessin perquè es poguessin reparar i actualitzar de forma eficaç els mòbils podrien durar de 10 a 15 anys, o més sense problemes", afegeix. I recorda el fabricant Fairphone, un mòbil que està dissenyat seguint aquests criteris i que té 5 anys de garantia.

"A cap fabricant li agrada que nosaltres treballem perquè ells deixen de vendre i si deixen de vendre, deixen d'ingressar", conclou Estrada.

Conèixer les estratègies de les empreses és un primer pas per fer front a l'obsolescència programada. En aquest sentit, hi ha un tipus de caducitat que no s'instal·la en els nostres dispositius sinó en el nostre cervell. Els usuaris poden tenir-la en compte: És l'obsolescència psicològica, la percepció que el nostre mòbil ja és vell i que n'hem de comprar un de nou.

VÍDEO

El meu té bastant més de dos anys.


Respostes

Configuració
 • rotllan11.881 5 171👍 11.860
  A mi el caterpillar em va durar gairebé dos anys, posem-hi 1 any i 10 mesos. He de dir però que me'n van donar un de nou en garantia.
  Se suposa que és indestructible i submergible. Els cops i caigudes els va aguantar sempre bé, però un dia em va caure al carrer pluja batent, jo em pensava que me l'havia deixat al cotxe, i al cap d'una hora quan va parar de ploure el vaig anar a buscar i li havia entrat aigua a dins.
 • Puigdomènech10.054 13 213👍 3.091
  Jo tinc Samsung i fa més de dos anys. No he notat cap minva en res.

  Em crec això de l'obsolesciència programada, però amb la pressió social per les novetats, em penso que la gent se'l canviaria més o menys amb la mateixa freqüència. Però els han de sancionar perquè el que no es pot fer és fer-ho malament expressament. És un frau.

  Ja d'entrada s'hauria d'obligar per llei a tenir un únic model de bateria (universal per a tots els mòbils) i evidentment garantir-ne una reposició senzilla per part de l'usuari o servei tècnic.
  • maori16.174 3 114👍 8.326
   Quina pressió social? Al marge dels malalts que es canvien d'aparell cada 5 mesos, la resta ens el canviem perquè s'ha mort.
   • Puigdomènech10.054 13 213👍 3.091
    No sé què et fa pensar que no són majoria "els tarats que se'l canvien cada x temps" Jo veig que és el que fa la majoria de gent.

    Què enteneu per mort d'un mòbil ? perquè a mi no se m'ha "mort" mai cap. Et pot fallar la bateria, es pot trencar el vidre o tenir alguna falla.... però això de donar-lo per mort pot arribar a ser molt subjectiu, em penso.
    • maori16.174 3 114👍 8.326
     Conec molt poca gent que se'l canvia per amor/addicció a les noves tecnologies, de fet només 2, i un d'ells em va reconèixer que és "un piho", que es vol comprar sempre l'aparell més car, perquè vol una càmera de ptm. La resta es compra un altre simplement perquè ha deixat de funcionar.
     • Puigdomènech10.054 13 213👍 3.091
      No t'ho discutiré, però jo veig que hi ha moltes maneres d'entendre aquest "ha deixat de funcionar".
      Normalment si deixen de funcionar és perquè no té bateria en condicions o alguna mena de maltracte.
      • Turanga_Leela31.291 7 29👍 8.827
       Sí, i com que la reparació a molts llocs ni te l'aconsellen perquè pot arribar el cost a més del que et va costar, més el temps de reparació i que potser no troben les peces que calen (per exemple, la bateria o la peça X que s'ha espatllat) per fer-lo funcionar durant temps, doncs et recomanen comprar-te un de nou. 


       Si necessites el mòbil de normal, estar-te 15 dies o un mes sense mòbil pot ser una bona putada.
      • virot9.346 4 232👍 4.553
       En el meu cas fa més de mig any que el port del carregador està fet malbé i a l'hora de carregar-lo l'he de deixar en un lloc pla buscant posicions durant un minut i s'ha d'estar quietó perquè a la mínima se'm desconnecta el cable. A més, fa unes dues setmanes que em fa coses rares, clicar on no he clicat, inhabilitar-me el teclat, a vegades ni tan sols puc tocar la pantalla i l'he de reiniciar. Acaba sent impracticable. M'ha durat tres anys.
  • rotllan11.881 5 171👍 11.860
   No els hi cal obsolescència programada, entenent programada al codi font. En tenen prou programant-la a la previsió de vendes de la següent manera: llançament d'una actualització del SO només per dispositius fins a 2 anys. Les apps mica en mica deixen de ser compatibles i et toca renovar l'aparell.
   • Puigdomènech10.054 13 213👍 3.091
    Jo més aviat ho entenc en el sentit que et venen un mòbil que realment són moltes més coses que un simple mòbil.
    I si et compres un telefon mòbil, a banda de la feinada de trobar-ne un, tens la sensació de comprar alguna cosa de menor valor, i realment potser només necessites allò i no el que et volen vendre.
  • Ohtar17.777 8 95👍 8.715
   No té cap sentit tenir la mateixa bateria a un mòbil amb característiques diferents
 • ziol7.634 15 284👍 3.141

  El meu té més de deu anys, i està prou nou. Clar que el faig servir molt poc.

  El cas de les càrregues de la bateria no és que es programin per resistir de 600 a 800 recàrregues, és que les tecnologies que en permeten més, posem-hi 1500 existeixen però són caríssimes, com 50 vegades el preu de les bateries de liti-ió, amb poques perspectives de baixar substancialment. El problema està en la no estandardització de les bateries.

  Val a dir, que segons alguns fa trenta anys vaig ser responsable d’«obsolescència programada», treballava dissenyant circuits en una empresa on fabricàvem components integrats i miniaturitzats, no reparables, però molt més econòmics i petits que els circuits impresos amb components discrets de l’època. Per a sèries grans podria representar un estalvi de més del 50%.

 • Ryotsu1.045👍 672
  Tots els mòbils i tablets m'han durat més de dos anys, si al final els he canviat és perquè jo volia o la bateria ja era un problema molt gran, i de totes maneres no hauria trigat gaire a canviar-lo. Si les bateries en general donen problemes al cap de 3 anys és perquè posar-ne d'altres augmentaria el preu, com comenta en ziol. Encara que costi acceptar-ho, moltíssima gent comença a pensar en canviar de mòbil al cap de 2 o 3 anys ja que un mòbil de 3 anys ja està molt desfasat, quin sentit tindria augmentar el cost de producció(i el preu) per un mòbil amb una bateria immortal si després la majoria de gent se'l canviarà abans? De fet, només per l'augment de preu ja tindria difícil competir amb la resta de mòbils de la seva gama. Hi ha mòbils que tenen més de 7 anys i estan bé, però ningú no els vol, no volen mòbils que no tenen les funcionalitats dels actuals, tant de hardware com de software. És clar que no tothom pensa així, jo conec gent amb mòbils molt antics i encara tiran.

  No dic que no et puguin estafar puntualment amb una actualització de software per la que el teu mòbil no està preparat, i cal castigar-ho, però parlar d'obsolescència programada com una cosa generalitzada sona més a paranoia que a cap altre cosa.
  • gerd8.757 12 248👍 1.750
   Aquest argument de la bateria és força estúpid. No cal una bateria amb una esperança de vida de deu anys: n'hi ha prou amb deixar la bateria en un lloc accessible, de manera que l'usuari mateix la pugui intercanviar per una de nova (no costen més de 5-10 euros).
   • Ryotsu1.045👍 672
    Però què dius tete, jo només intento donar una explicació a per què les bateries no duren molts anys. Això que comentes és diferent. Les bateries de 5-10 euros són dolentes, i tenir una bateria extraible tenia alguns problemes i a més ara ja no són necessàries com abans. La seva desaparició va ser gradual, els mòbils que les tenien no tenien millors vendes que els que no. Cal tenir una ment molt paranoica pròpia de tios que es pensen que no vam arribar mai a la lluna per creure que ara costa trobar mòbils amb bateria extraible(sí és que encara n'hi ha) per obsolescència programada, si fos una cosa important ja hi hauria un fabricant que les faria així.
    • gerd8.757 12 248👍 1.750
     Jo no he dit la majoria de coses que dius que dic. Només indico que tenir una bateria que es pugui intercanviar no té massa inconvenients, malgrat uns problemes que dius que té que no sé quins són. 
     • Ryotsu1.045👍 672
      Ok, perdona.

      Per exemple de disseny, les bateries internes poden tenir formes diferents i deixar més espai, també per fer el mòbil més estètic amb materials que no siguin plàstic, com ara cristall que és més bonic i permet coses com la càrrega inàlambrica. També per poder fer-lo resistent a l'aigua. No sé, poden ser ximpleries per alguns però és el que es va imposant. 

      Jo només volia dir que l'obsolescència programada no és possible quan hi ha tanta competència. Si no hi ha millors bateries és perquè seria estúpid pels fabricants, els mòbils de bateria extraible tampoc no són millors en vendes, si els consumidors les valoressin molt, molts fabricants encara produirien molts terminals amb bateria extraible aprofitant que ara ja gairebé ningú ho fa.
  • Turanga_Leela31.291 7 29👍 8.827
   parlar d'obsolescència programada com una cosa generalitzada sona més a paranoia que a cap altre cosa.


   No és cap paranoia, és un fet demostrat a l'economia general dels productes que pots trobar al mercat d'occident. Una altra cosa és que s'estiguin preparant perquè la gent acabi havent de comprar-se els productes de torn per substituir les anteriors amb maniobres indirectes com el tema de les actualitzacions de software i hardware i la mare del bé i ja no tant amb temes de components que estan fets per durar poc perquè els acaben enxampant i multant abans. 

   També és veritat que si vols pots prescindir de gran part de les xorrades modernitzades que molts aparells i productes porten avui només informant-te una mica sobre el que hi ha al mercat i canviant de mentalitat. Però la mentalitat consumista absurda és molt difícil de canviar i això sumat a la filosofia de creixement exponencial, doncs aquí tens són la norma de consum al mercat d'avui.
   • Ryotsu1.045👍 672
    Però si són la norma és perquè la gent vol. Els productes no es fabriquen per durar tota la vida o molts anys, es produeixen per la mentalitat actual dels consumidors. Com deia abans, no té sentir produir un mòbil preparat per resistir 10-15 anys amb una bateria top si després gairebé ningú el comprarà pel seu alt cost, tothom vol renovar el mòbil quan ja està molt obsolet. 
    • Turanga_Leela31.291 7 29👍 8.827
     La voluntat de la gent també es modela quan els hi presentes una oferta única al mercat i un mun de literatura xorra per justificar aquesta manca de varietat i els hi fas passar pel tub. I tu mateix ho acabes de dir 'els productes no es fabriquen per durar tota la vida o molts anys' i amb 'tothom vol renovar el X quan ja està obsolet', l'obsolescència es programa no només als aparells, sinó a la mentalitat que acompanya la venda. Gran part de la venda és emocional. 
 • esclata-sang1.685 1 932👍 1.425
  Totalment d'acord

  Tenia un bq que va fer la pell als 3 anys sense cap motiu. Ni bacs ni res.

  Una vergonya que ens estafen d'eixa manera tan descarada

 • cobertor1.308 3👍 940
  Aleshores és millor rebutjar les actualitzacions de sistema i quedar-te amb la que tens des del principi? 
 • Defectible7.981 270

  Un mòbil de 100 euros, o un de 1.000, duren pràcticament el mateix


  Doncs sí.

  El meu és de 100 i pico i ja anirà pels 4 anys, diria.

  L'únic emperò és que si ja te'l compres de gama baixa, ja tindrà unes limitacions de SO més baixes també, i això farà que les actualitzacions se t'acabin abans. Però si no hi fas anar coses ben especials no passa res.

  És ben curiós que tan poques apps comencin a posar-te pegues si tens mòbils antics, podrien apretar molt per aquí si volguessin.

  promoure una etiqueta per assenyalar si un aparell és reparable.
  Això estaria molt bé.
 • erianocar3.941 1 531👍 2.733
  Jo tinc un Huawei P8 des de fa und 4 anys i va igual que el primer dia, excepte que la baterua dura menys. I va patir una bona caiguda una vegada.
 • Pavel_Korchagin3.488 2 586👍 7.640
  Jo obligaria per llei que els mòbils duguessin bateria extraïble. La bateria integrada és una limitació fàcilment evitable de la vida útil del producte.
 • rotllan11.881 5 171👍 11.860
  El que hauria de ser per llei és el codi font obert.
 • Màgor13.679 10 149👍 3.538
  El meu Nokia encara va.
 • Akio2.445 15 744👍 263
  Jo tinc un BQ Aquaris que vaig comprar el gener de 2014 per una mica menys de 200€ (diria que van ser 180€, però ara no n'estic segur). Vaig voler comprar un mòbil que no fos d'alta gamma però que tingués un mínim de prestacions perquè no em quedés curt al cap de poc temps, ja que el volia tenir tants anys com pugués, i vaig triar aquest perquè em van recomanar la marca.

  No diré que em funciona com el primer dia, perquè la bateria dura menys i va més lent que quan era nou, però no es nota gaire la diferència. Si abans la bateria em durava entre 2,5 i 3 dies (sense fer-ne un ús intensiu), ara estic entre 2 dies i 2 dies i mig (normalment el carrego cada 48 hores, aproximadament). I tot i que noto que no va tan ràpid com al començament, no puc dir pas que sigui lent. Si continua així seria estrany que no em durés, com a mínim, un parell d'anys més, i això que ja en van gairebé 5. Abans el meu marit i jo havíem tingut Samsung i LG i amb aquestes marques sí que començàvem a tenir força problemes al cap d'un any. Si és casualitat o mala sort ja no ho sé.
 • Turanga_Leela31.291 7 29👍 8.827
  L'últim mòbil que vaig comprar fa uns dos anys encara funciona i espero que duri perquè no em vull comprar cap altre, no perquè aquest sigui bo, que és una patata de puta mare, sinó perquè no vull gastar en cap altre almenys en molt de temps. Vaig probar de no comprar-me'l ni samsung ni merdes perquè l'anterior em va durar 2 anys i li va costar arribar-hi, però bé, em va costar gairebé 100€ i aquest últim 89€ i el següent serà de preu semblant segur perquè passo de gastar-me més precisament perquè és igual quant et gastis que estan programar per durar la mateixa misèria de temps.
 • Lyuh Woon-hyung2.510 3 736👍 2.674
  a mi em duren sis mesos com a molt
 • Fidel AlfalsUsuari sumador11.647 8 176👍 4.287
  Doncs perquè m'ha caigut quaranta vegades a terra, de fet encara és un miracle que continuï viu.
 • Xicoira5.322 2 403👍 4.323
  Fidel Alfals, et refereixes al model negre o al model blanc?

  El negre funciona molt bé, el blanc el tenia i és un nyap.

  No sé per què coi ha contestat al fil quan he clicat sobre resposta al teu missatge, en fi...
 • EstatpropiUsuari sumador166.773 11 1👍 28.433
  Pilleu-vos aquest, són molt fiables i quasi indestructibles!

 • Atenes237 7👍 62
  Jo tinc un Fairphone que té 2 any i mig. Té alguna petita averia que no afecta el funcionament normal. De moment el tornaria a comprar.

  • virot9.346 4 232👍 4.553
   Què és això del Fairphone? Me'n pots fer cinc cèntims? A priori sona com algo molt ecopijo.
   • Atenes237 7👍 62
    • És l'iniciativa d'una empresa holandesa per intentar fer un mòbil just.
    • No porta Coltan ni altres minerals excrets de les mines del Congo, i una part dels diners del mòbil, van a una ONG que intenta lluitar contra aquest tema. (Guerra i violacions sistemàtiques a dones, nens i nadons).
    • El seu preu final equival al seu cost de producció.
    • Està fet amb materials reciclats, totes les peces es poden comprar i les pots canviar tu a casa teu amb un tornavís, ja que porta cargols d'estrella.
    • El fabriquen a la Xina, però ho fan amb empreses que respectin la llei laboral i intenten que no i hi intervinguin nens en la seva producció.

Publicitat

Fòrums

 • 9.285.176 missatges
 • 220.679 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat