Fòrum

Pedro Sánchez canviarà la llei perquè els bancs paguin l'impost d'hipoteques

maori15.160 3 128👍 7.599

"Ahir va parlar el poder judicial, i avui parla l'executiu". El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest matí a la Moncloa per anunciar mesures legislatives sobre el pagament de l'impost de les hipoteques, després que ahir es conegués la decisió del Suprem sobre l'impost hipotecari, que va concloure que tot seguiria com els darrers 20 anys, sent el client qui es faci càrrec de l'impost. Així, ha explicat que el govern canviarà la llei per tal que "mai més" sigui el client qui s'hagi de fer càrrec d'aquest impost.

"Modificarem la llei que regula l'impost per tal que sigui la banca i no el client que pagui aquest impost", ha assegurat. Sánchez s'ha mostrat contrari a la decisió del Suprem, assegurant que "la situació no és positiva ni per les entitats financeres, ni pels jutges, ni pels ciutadans". Així, planteja un reial decret-llei en aquest sentit i la creació d'un òrgan independent pels interessos dels consumidors que "espero que sigui validat per les Cortes Generales", per tal que "mai més siguin els ciutadans qui s'hagin de fer càrrec d'aquest impost". 

L'executiu modificarà la llei demà

Per fer-ho, "modificarem la llei que regula l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats per tal que se'n faci càrrec la banca", i en paraules de Sánchez, aquesta decisió es farà efectiva demà al Congrés dels Diputats. Aleshores, quedarà clar que "la paga de la quota variable en el cas de l'AJD correspondrà sempre als bancs i mai al ciutadà".

Sánchez ha explicat que "comprar un habitatge és un gran pla d'inversió, però sobretot és un gran pla de vida, que ha de tenir seguretat jurídica", i "el mercat hipotecari és molt competitiu". És per aquest motiu que el president espanyol ha explicat que "volem crear una autoritat independent que reforci els interessos dels consumidors", que assegura que millorarà la capacitat de resoldre conflictes que es donin en el sector financer. 

Sánchez insta al Suprem a la reflexió

L'embolic hipotecari ha posat en entredit la credibilitat del Tribunal Suprem, que al fallar a favor dels bancs ha estat molt criticat i acusat de manca d'independència judicial. En aquest sentit, doncs, Sánchez ha dit que "el Tribunal Suprem ha de fer clarament una reflexió" sobre com han anat les coses. "El poder judicial ha de fer autocrítica d'aquestes darreres setmanes, respectant la independència del poder judicial, com no pot ser d'altra manera, cap poder està fora de ser objecte de crítica", ha explicat. 

De totes maneres, el president espanyol ha volgut deixar clar que les decisions del poder judicial i de l'executiu van per separat, i per això "nosaltres oferim una sortida i més seguretat jurídica, per aquest motiu plantegem aquest decret llei". Amb tot, Sánchez ha assegurat que tot i que el Suprem "ha de fer una reflexió", el debat de si ha perdut credibilitat o no "és un tema totalment diferent". 


https://www.elnacional.cat/ca/economia/sanchez-canviara-llei-bancs-paguin-impost-hipoteques_322095_102.html 

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.251.632 missatges
  • 219.468 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat