Fòrum

[Actualitzat] La CUP decideix no presentar-se a les eleccions europees

Indesquerra20.362 9 75👍 7.127


La militància de la CUP ha decidit finalment de no presentar-se a les eleccions europees en un consell polític celebrat avui a Artés. Tal com ha explicat el partit a les seves bases en una carta a la qual ha tingut accés VilaWeb, ‘l’organització ha decidit no presentar ni participar de cap candidatura als comicis europeus, ja que entén que el projecte polític de la CUP no té cabuda dins de les institucions europees, màximes representants del capitalisme, l’imperialisme, el racisme institucional i la militarització de les societats’.

Tanmateix, no tanquen la porta a ‘accedir i mantenir relació amb les diferents forces polítiques que tenen presència al Parlament Europeu’, principalment amb els grups d’esquerres, amb qui diu ‘ja es mantenen relacions bilaterals i debats polítics’.

Font: Vilaweb (comunicat a l'interior).

Respostes

Configuració
 • Indecomuner4.018 3 528👍 4.049
  M'atreveixo a dir que sí que s'hi presentaran, tenint com tenen la mestressa a Suïssa.

  Ara bé, com no facin aliances no surten. El mateix que el Junqueras. Anem-nos dividint que amb la tonteria no hi haurà representació
 • UsuariV11.514 5 177👍 6.986
  Jo crec que lo millor és que no s'hi presenten.


 • Indesquerra20.362 9 75👍 7.127
  Doncs ara resulta que la CUP ajorna la decisió de presentar-se a les eleccions europees

  Mare meua, quina poca seriositat! En fi...
  • quatreanys35.331 6 19👍 10.655
   si un empat a 1515
  • the_west_rulez15.330 3 126👍 14.794
   Tant els hi costa prendre una decisió tan senzilla?
   • fcim19.289 10 81👍 2.069
    A la CUP, sí.
    • Indesquerra20.362 9 75👍 7.127
     El problema no és tant que els hi coste, és que no són gens transparents de cara a l'opinió pública i acaben donant la sensació de que són una organització molt poc seriosa.

     Segons s'ha declarat a la premsa "tant els documents que es decanten pel sí com els del no recullen fórmules diverses, que requereixen un debat pausat i profund”. Anem a vore, quines fórmules diverses poden ser les del NO? Si no et vols presentar a les eleccions, no hi ha res a discutir. Una altra cosa és si hagueren decidit anar a eleccions i les "fórmules diverses" que ja s'han comentat (anar amb la candidatura d'EHBildu i BNG o formar una "candidatura esquerranista" alternativa) s'hagen quedat pendents de decidir.

     I una altra cosa curiosa són les declaracions de que no s'han decidit "en espera de poder resoldre i prendre una decisió el màxim de consensuada i representativa de l’organització" a banda de que és un argument molt en la cultura anarquitzant que té la CUP, radicalment diferent del principi leninista del centralisme democràtic, que funciona a partir de majories i minories, demostra una vegada més l'enorme divisió interna que té l'organització, no sé si d'empat tècnic per enèssima vegada o del 60% vs 40%, però per ahi anirà la cosa. I una escissió és dolenta sí, però més dolenta és una organització que no té rumb i va donant bandades perquè no sap cap on tirar...
     • fcim19.289 10 81👍 2.069
      Cert, tenen un sistema d'organització que per organitzar calçotades pot ser efectiu, però per prendre decisions polítiques no només es maregen la perdiu entre ells, sinó que fan marejar els altres que els fan esperar, i llavors et trobes amb situacions com la del Mas que es fan esperar un o dos mesos quan tothom sap que diran i és el que acaben fent.
     • broquil_is_over2.783 3 679👍 3.285
      "no sé si d'empat tècnic per enèssima vegada o del 60% vs 40%, però per ahi anirà la cosa. I una escissió és dolenta sí, però més dolenta és una organització que no té rumb i va donant bandades perquè no sap cap on tirar..."

      Perdona, m'he perdut... parles del PetDeCat, de Esquerra Republiqueta, de la CUP o de tots plegats? 
 • venjança_catalana4.701 3 460👍 5.511
  És clar que sí, amb 80 partits, associacions, col·lectius i casals per poder sumar 10.000 vots 
 • Indesquerra20.362 9 75👍 7.127
  Sant tornem-hi, dissabte pròxim ens ho diran. O no...

  Jo pronostique que diran que no. Quina mandra.  

  Ara, el que em sembla més hipòcrita i de tenir un morro que se'l xafen són els d'Endavant, que no volen anar-hi però si per una d'aquelles sona la flauta volen a una endavantera de cap de llista. 
 • maori16.234 3 114👍 8.349

  La CUP no participarà a les eleccions europees  La CUP no es presentarà a les eleccions europees. Aquesta és la decisió que s'ha acordat aquest dissabte en un consell polític + GAP celebrat a Artés (el Bages), on les assemblees territorials han hagut de ser resolutives a l'hora de decantar la balança. De fet, i tal com ha avançat en exclusiva NacióDigital, els anticapitalistes proposaven una votació dual en favor o en contra de participar en aquests comicis al Parlament europeu. 

  Concretament, el debat plantejava dos documents, un en favor i un altre en contra de presentar-se. El primer, anomenat "Internacionalitzem la lluita" instava els cupaires a aprofitar l'oportunitat per difondre a Europa el missatge en favor de la República i l'alliberament nacional, i no regalar-los "a les forces polítiques que han provocat la desorientació estratègica actual".

  Plantejava, doncs, presentar-se a les eleccions al Parlament europeu amb una candidatura encapçalada simbòlicament per persones exiliades o repressaliades de l'entorn polític català, i instava a treballar en coalició amb l'esquerra independentista basca i gallega. 

  Per contra, el document contrari a concórrer a les europees i el que més suport ha obtingut, portava per nom "No siguem còmplices. El procés d'alliberament nacional no passa per la UE". Aquest posava de relleu la importància de continuar treballant en el municipalisme, i plasmava una directa negativa a "participar de les eleccions europees, per no ser còmplices d'aquesta farsa d'institució".

  Un debat ajornat

  El debat de les europees ha generat expectació dins i fora de la CUP, fins al punt que es va arribar a posar sobre la taula la figura d'Anna Gabriel com a candidata. En l'anterior consell polític del 10 de novembre, els anticapitalistes no es van aconseguir posar d'acord, i cap de les propostes debatudes i votades va gaudir de la majoria absoluta que es buscava. Arran d'això, el secretariat va optar per ajornar un debat que generava un intens debat intern dins de l'organització. 
   
  En aquell moment, les sensacions al finalitzar la trobada eren que la negativa a presentar-se a les europees acabaria guanyant. Malgrat que cap postura va rebre un suport unànime, els documents amb més suport numèric van ser aquells que apostaven pel "no". 

  El record del 2004

  El plantejament de la CUP de presentar-se va reviure el record del 2004, quan es van presentar per primera vegada a les europees. En els darrers comicis celebrats el 24 de maig del 2014, la CUP va descartar presentar-se en coalició amb Bildu i el BNG (als qui ERC havia dit que no per concórrer en solitari) argumentant que la UE era "opaca" i que es regia per tics "antidemocràtics". Entre altres motius, els anticapitalistes també van esgrimir el descrèdit d'una institució sotmesa al deute i als "interessos del capital". 

  El 2004, però, sí que s'hi van presentar. Va ser la primera vegada i ho va fer en solitari (i en el desacord d'Endavant). La CUP va obtenir només 8.000 vots al conjunt de l'Estat.

   

  https://www.naciodigital.cat/noticia/169062/cup/no/participara/eleccions/europees?fbclid=IwAR1N8N8COv4cEJu2ChoiBBjZgmJrLot0_jVynuBFIi5kh1suzAagAcs_nrQ 

   • maori16.234 3 114👍 8.349
    oimés quan la CUP es va presentar a les eleccions del 21D, i ningú va dir res de no presentar-s'hi per no legitimar el 155.
    No sense haver-se decidit en assemblea per majoria aclaparadora, perquè abans tothom (endavanters o no) deia que cap organització indepe s'hauria de presentar per no legitimar el cop d'Estat.
   • Capità·carxofa3.674 1 564👍 9.834
    No fem veure ara que Poble Lliure i adlàters no tenen alliberats i promouen una línia igualment liquidacionista.
    • Buitraker2.860 2 670👍 4.615
     Dubto que PL fos partidària de no presentar-se a aquestes eleccions.
     Ara bé, tampoc cal descartar que animi a votar ERC amb diferents arguments: vot util, presència d'EHBildu....o la incorporació d'algun militant/simpatitzant en un lloc simbòlic a la llista.
     Acabaré votant algun partit comunista estrany...
     • Capità·carxofa3.674 1 564👍 9.834
      És un tipus d'oportunisme diferent (si no formarien part del mateix partit), consistent a enganxar-se com una paparra al processisme i fer-ne de Pep Consciències. Diferent però igualment oportunista i eixorc per la independència i el socialisme.
 • __32382__2.202 1👍 1.584
  Em sembla bé, no cal participar allà on es representen interessos contraris a Catalunya, és a dir Espanya i Europa.
  • Capità·carxofa3.674 1 564👍 9.834
   A TOTES les institucions que ens governen s'hi representen interessos contraris als nostres. Aquest argument és subnormal si no estàs disposat a anar fer el Robinson Crusoe amb la teva comuna anarcoveganoqueer a una illa abandonada.
 • Màgor13.723 10 149👍 3.515
  Més vots per l'estrategia regionalista d'ERC.
 • Landaluze7.771 11 277👍 401
  Crec que la CUP és coherent no presentant-se a les eleccions europees ni a les espanyoles.
 • Xicoira5.343 2 398👍 4.331
  Coherent pot ser, però contraproduent, també.

  Que algú m'expliqui quina utilitat té no presentar-se a les europees en termes pràctics.

  Tot i així potser no s'haurien endut gaires vots igualment. A les europees no tenim cap opció mig decent.
  • maori16.234 3 114👍 8.349
   Certament aquestes eleccions em fan una mandra brutal. El millor de tot és que segurament votaré bàsicament per veure la cara dels tigres de paper, per molt el pena que estigui fent ERC actualment.
 • UsuariV11.514 5 177👍 6.986
  Decisió correcta que huria d'estendre's a tot tipus d'eleccions, perquè, et presentes, traus alguns representants (en general, no gaires) i després, clar, has de prendre decisions, et fas corresponsable de certes institucions, has d'aplicar el sentit comú a vegades... i això no mola, mola estar al carrer rebel.lant-te contra tot i contra tots, sense assumir cap responsabilitat respecte a res.

  Qué llestos que són!


 • sbarpa_942.045 6 823👍 957
  A ningú li importen aquesta colla de pollosos.
  • sbarpa_942.045 6 823👍 957
   Sí, una tropa que el que farien si guanyessin és una Cuba/Venezuela enmig d'Europa, aïllats de tot menys perquè seríem un oasis de milions de refugiats a costa de pujar més encara els impostos a les famílies catalanes. Expropiarien esglésies per convertir-les en centres d'acollida que es acabarien en mesquites salafistes, i qui digués alguna cosa seria assenyalat de racista per una colla de fastigosos pollosos traïdors. Ens vendrien al dimoni, per imposar el seu paradís de la immigració i distribució de la misèria que quedés.

   Europa dolenta, capitalisme imperialisme blablabla. Doncs em quedo amb Europa, mai guanyareu perquè realment no us vol ni el tato. A les properes us superarà VOX i qualsevol partit filonazi que es presenti, que fins i tot ells fan menys por.
  • EstatpropiUsuari sumador166.773 11 1👍 28.432
   A tu pel que sembla. 
 • Indecomuner4.018 3 528👍 4.049
  Desaprofitaran la davallada d'ERC i la oportunitat de tenir a l'Anna Gabriel a l'exili. Potser la dificultat era treure diputat anant sols (amb qui si no?).

  La veritat, m'ha sorprès. Pensava que la Gabriel miraria de decantar el vot a favor de presentar-se.
 • Desconfiat4.214 4 504👍 4.507
  La CUP acaba de signar la seva sentència de mort. Les municipals li aniran com el cul. 
 • Anònim1017.104 6 100👍 16.592
  No comptem amb cap partit seriós. La CUP s'entesta en seguir amb el seu infantilisme d'autoconsum mentre podria estar capitalitzant el vot més revolucionari de l'independentisme.
 • malllamplll_3.862 2 541👍 2.552
  Està clar que el què faci europa i Espanya els importa, sino estarien tocant allò que no sona cada dia. Que els mossos els peguen ? merda contra els mossos;  que Espanya ens roba ? No hem de fer-hi res.
 • malllamplll_3.862 2 541👍 2.552

   Jugada mestra !
 • barcelonista10015.039 11 131👍 1.561
  A qui cony podrem votar?


  En tot cas, crec que no hi ha cap comentari que no sigui en clau europea i no nacional. Cosa que diu molt poc del Parlament Europeu i el poc poder que té dins la UE.
 • barcelonista10015.039 11 131👍 1.561
  Almenys haurien pogut fer una política d'escons buits, no?
 • Indecomuner4.018 3 528👍 4.049
  Ara que ja sabem què farà la Cup i Erc, només ens queda per veure la jugada de pdcat-jxcat-crida. Com es presenten i quina és la proposta. Si tenim un pdcat amb perfils Campuzanos, que vagi en coalició amb el Pnb, per exemple, o una Crida amb gent de l'entorn dels presidents.

  Jo si fos del Puigdemont i del Torra m'abstindria de presentar candidatura. I deixaria que el Pdcat fracció Campuzano/Munté s'enfonsés en la misèria -com passarà a Barcelona. Cert que això donarà la victòria als rendits d'Erc, però serà una victòria agredolça, amb poca participació. Una campanya de molt baixa intensitat, que de pas tampoc motivarà al ciudadano tabernès. 
  • Indesquerra20.362 9 75👍 7.127
   Conforme està el tema, brunete mediàtica espanyola i tal, dubte que ni el PNB vulga anar amb el PDCat. De fet té tancada ja llista amb Compromiso por Galiza (l'escissió dretana del BNG) i Coalición Canària i no crec que vulguen anar amb ells.

   No tenen aliats exteriors. L'única via que els veig és presentar-se en solitari, oblidar-se'n dels dos eurodiputats, i mirar de salvar-ne un que ja seria tot un èxit.
 • EstatpropiUsuari sumador166.773 11 1👍 28.432
  Va, tots els que us cagueu en la CUP aneu a votar el de Lledoners i deixeu de donar pel sac. 

Publicitat

Fòrums

 • 9.286.780 missatges
 • 220.709 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat