Fòrum

[Actualitzat] La CUP decideix no presentar-se a les eleccions europees

Indesquerra20.349 9 75👍 7.102


La militància de la CUP ha decidit finalment de no presentar-se a les eleccions europees en un consell polític celebrat avui a Artés. Tal com ha explicat el partit a les seves bases en una carta a la qual ha tingut accés VilaWeb, ‘l’organització ha decidit no presentar ni participar de cap candidatura als comicis europeus, ja que entén que el projecte polític de la CUP no té cabuda dins de les institucions europees, màximes representants del capitalisme, l’imperialisme, el racisme institucional i la militarització de les societats’.

Tanmateix, no tanquen la porta a ‘accedir i mantenir relació amb les diferents forces polítiques que tenen presència al Parlament Europeu’, principalment amb els grups d’esquerres, amb qui diu ‘ja es mantenen relacions bilaterals i debats polítics’.

Font: Vilaweb (comunicat a l'interior).

Respostes

Configuració
 • catalàamallorca41.766 7 14👍 18.234
  Mania amb "internacionalitzar el procès". Si es volen presentar que ho diguin i es deixin de ximpleries. 


  D'altra banda espero que guanyi l'opció de no presentar-se.
  • __32504__254 1👍 417
   Per què no? Si el problema no és que hi siguin o no a les institucions europees i autonòmiques, el problema veritable és aconseguir crear institucions catalanes sobiranes.
  • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
   T'has quedat només amb el títol, no? 

   Jo entre les raons a favor, a banda d'aquesta que comentes que simplement usa Vilaweb per fer el titular, trobe més interessants la capacitat de no relegar l’euroscepticisme a l’extrema dreta i la possibilitat d’estendre el projecte de la CUP a tots els Països Catalans.

   Jo espere que si es presente, però si no ho fa realment és igual, ensume que aquesta vegada si hi haurà gent dels Països Catalans implicada a la candidatura promoguda per Bildu i BNG.
   • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
    A baix defenso que malgrat tot ens hauríem de presentar i que la coalició amb aquests actors que cites (a més d'altres) és la més probable, però... com es defensa un discurs obertament anti-UE i a la vegada de reformar la UE en una sola candidatura?

    Una posició com la que té per exemple l'EI irlandesa: "Gran Bretanya fora d'Irlanda, Irlanda fora de la UE" https://twitter.com/irspireland/status/1054703138593218562
    • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
     L'EI irlandesa és el Sinn Féin, no fotem. Almenys l'EI irlandesa majoritaria. I si uns són "anti-UE" i altres "anti-UE tal com està montada" doncs si vols estar a la mateixa candidatura hauràs de buscar el terme mig. No hi ha més. 
     • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
      No, perdona, el Sinn Féin no pot ser l'EI perquè econòmicament té un programa que està a la dreta d'ERC. De fet la recepta que s'impulsa des dels acords de pau és un "liberalitzem-ho tot!" al nord en el sentit d'homologar el model econòmic amb el de la República, amb la (presumpta) finalitat d'esborrar diferències. Això és la seva versió, la real té a veure que és exigència del capital dels EUA com a contrapartida al seu suport als acords de pau i tal. No entro si el preu a pagar és o no convenient, però dir que això és Esquerra en la concepció que la tenim nosaltres els socialistes és passar-se 3 pobles. Una altra cosa ben diferent és que el Sinn Féin o altres actors els podem considerar aliats per anti-imperialistes, que és una categoria que ens permet establir diverses aliances.

      I sí, el tema és que no et permet fer un missatge clar (com està fent l'extrema dreta: sobirania = anti-UE) per convèncer a la teva població quan no pots ni convèncer els aliats de la teva pròpia candidatura... aquest jo dic que és el principal handicap per presentar-se.
      • Foguera Catalana4.946 4 439👍 4.498
       Vagi per endavant que jo d'Irlanda no en sé ni un borrifall. Però em sembla curiós que el Sinn Féin, tenint aquesta política, al Parlament Europeu estigui al grup de l'esquerra. Quan ERC, per exemple, està al grup dels verds.
       • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
        El Sinn Féin modern sempre ha tingut oficialment una posició més o menys esquerrana, en el sentit socialdemòcrata del terme. Quan va haver-hi les converses de pau en les que es va implicar EUA, es va donar un fet insòlit: un "terrorista" com Gerry Adams (a ulls de l'opinió pública britànica era pitjor que Otegi a ulls de l'espanyola) assegut a la casa blanca i enraonant amb el presidents nord-americà no és una foto que surti "gratis". La "contrapartida" dels sectors dominants va ser tant cap a la República d'Irlanda com cap al Sinn Fein el concret una política de major liberalització: és de facto un paradís fiscal, amb baixos impostos fiscals per a les grans empreses i una normativa laboral bastant dramàtica. El compromís doncs que s'intenta arrancar al Sinn Féin (que pels acords de pau, ha de co-governar sempre (suposant clar que sigui el partit més votat per la comunitat republicana) amb els unionistes (el DUP, bàsicament) és que copii aquesta política que s'aplica al sud, a la República, i que tant i tant bé els hi va a les grans empreses nord-americanes. 

        I no és que ho digui jo: cert dirigent de les JERC que ara està a cert càrrec del govern català, i que fa uns anys va visitar el nord d'Irlanda, es va quedar prou impressionat del model liberal que gastaven. Ho sé perquè a Belfast sempre hi ha hagut uns quants catalans/es vivint i treballant allà, per exemple fent de guies de Coiste (organització de suport a la reinserció d'expresos de l'IRA) fent els típics tours turístics.

        En quan el que seria l'EI d'allà, el moviment que aposta per la independència i el socialisme (IRSP i INLA, bàsicament) tenen una història prou trista. Van tenir certa incidència als 70-80 (alguns dels vaguistes de fam morts són seus), però per a que vegis el nivell de misèria, un 15% dels més de 100 morts provocats per l'INLA... són membres d'altres organitzacions republicanes, rivalitats que van arreglar a tiros (principalment amb l'O-IRA), i també tenen uns temes d'infiltracions bastant tristos però bé.

        Ara també hi ha una altra història que ha sorgit recentment i que té prou força en el complicat món que és la dissidència republicana, Saoradh, i formalment també diuen estar pel socialisme i són anti-UE, però vaja, aquests el que els hi tira més és la nostàlgia per l'acció armada. Aquí pots mirara mica qui són: https://twitter.com/EireSaoradh 
      • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
       A mi em sembla molt bé que tingues una visió endavantera de que és l'EI, però el Sinn Féin és l'Esquerra Independentista irlandesa. Jo no vaig a valorar, perquè no les conec, les polítiques del Sinn Féin a Irlanda del Nord (degut a acords que afavoreixen la reunificació, sense anar més lluny el posar-se contra el Brèxit perquè suposaria una "frontera dura") però a la República d'Irlanda, el Sinn Féin si ha tingut l'èxit que ha tingut és perquè s'ha situat clarament a l'esquerra dels dos partits majoritaris, almenys al mateix nivell que Die Linke o EHBildu amb els quals comparteix grup parlamentari europeu, cal recordar-ho.

       Respecte al problema anti-UE, et recorde que l'EI ja es va presentar a les europees del 89 amb el lema "Contra l'Europa de Maastricht", no contra "Europa en general". Estar contra l'UE tal com està montada vol dir estar per "l'Europa dels pobles" i contra "l'Europa del capital", que és el que demanava Catalunya Lliure en aquell moment per exemple, el Sinn Féinn o la mateixa Herri Batasuna (al qual l'MDT va demanar votar, recordem-ho). I això és l'EI, independentment dels canvis tàctics que s'hagen produit en relació a l'actualitat. L'extrema dreta pot fer un discurs anti-UE però mai el farà pro "Europa dels Pobles" que és el que tradicionalment ha fet l'Esquerra Independentista de diferents nacions sense estat, de fet l'extrema dreta sempre fa un discurs estatista més bé imperialista, és a dir, no vol l'UE en el fons perquè vol el seu model però pel i des del seu propi estat. Es podrà criticar aquests canvis, demanar ser més agossarat en l'actualitat o tot el que vulgues, però l'Esquerra Independentista és aquesta.
       • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
        Encara no entenc perquè t'ofèn tant que el Sinn Féin no sigui EI, però bé. A veure, la cosa és senzilla: amb la nomenclatura "Esquerra Independentista" s'acostuma a identificar aquells moviments que estan per la independència i el socialisme a cada país, punt. Està el Sinn Féin per un estat socialista? no? doncs discussió tancada.

        Això és algo que impossibilita el contacte? no. És un aliat de primer ordre, tenint en compte allò que anomenem les correlacions de forces, i que ells tenen l'hegemonia en el camp indepe al seu país (i que com he dit a l'altre missatge, la "dissidència republicana" acumula algunes misèries), i això segueix sense convertir-los en EI. I si anem una mica més a l'est, a Escòcia, veuràs que el SNP (també d'orientació socialdemòcrata,potser més i tot que el SF) tampoc és l'EI escocesa, sinó que allò homologable seria el SSP (i ara també hi ha la història de Rise). I igual que al nord d'Irlanda (Irlanda del nord és nomenclatura unionista) l'hegemonia política dintre el camp nacional la té l'SNP, per tant naturalment que el pots tenir com a potencial aliable. I si anèssim a Palestina, veuríem que abans de l'auge de Hamàs, qui tenia més força era Fatah (d'Arafat), que per molt aliat anti-imperialista que sigui, tampoc era pròpiament EI perquè tampoc estava per la construcció d'un estat socialista. En aquest cas, seria el FPAP de Habash. I així un llarg etcètera.

        En resum, que una cosa és qui integra a cada país el que abans es deia MAN's, moviments d'alliberament nacional, quina correlació de forces interna té, etc. (a EH per exemple només ha estat l'esquerra de tall socialista) i l'altra és que a altres contextos del món els indepedentismes tinguin una correlació de forces on els que estem pel socialisme no siguem majoria, malgrat que existim. Que repeteixo, no tinc res en contra del SF, de fet la CUP el va convidar l'any passat, però això no el converteix en el que no és. Però bé, que si vols assimilar EI= a la cosa indepe que hi hagi més forta a cada país, tu mateix.
        • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
         No tens ni idea. Per començar demostres ignorància quan dius que Irlanda del Nord (que de fet és el mateix que Nord d'Irlanda, ja veus tu!) és nomenclarura unionista. Ni idea. La terminologia unionista és Ulster, perquè creus que un dels partits unionistes es diu l'UUP que són les sigles del Partit Unionista de l'Ulster? O l'organització armada unionista es diu UVF sigles de Força Voluntària de l'Ulster? Els unionistes no usen la paraula Irlanda ni de conya, ni davant ni darrere de Nord.

         I respecte a l'Esquerra Independentista et fas una terminologia a mida que no correspon a la realitat, simplement perquè és un invent català modern. El que es diu ara EI és el que es dèia abans amb l'MDT Independentisme Combatiu, terme que posteriorment s'ha substituit i copiat adaptant-lo del terme basc Esquerra Abertzale, que clar, dir Esquerra Patriota a algú d'Endavant o Arran li pot agafar un telele i li van posar independentista. Siga com siga, provenen tots ells a partir de dues característiques: primer que eren moviments que donaven suport a la lluita armada (siga TL, IRA, ETA o el que siga) i segon que tots ells eren d'esquerres, és a dir, socialistes en el terme ample, tan comunistes com socialdemòcrates. I parle des del punt de vist estratègic, no tàctic.

         Tota la resta és esquerranisme al que ens tens acostumat, amb flipades tipus que l'SSP escocés (que mai ha tingut grup armat, per cert), a més a més afirmes que és més d'esquerres que el Sinn Féin, que s'ha d'estar molt malalt d'esquerranisme per dir això. O no vol l'SSP seguir a l'UE i està contra el Brèxit? Però vaja, ací el que valen són exemples pràctics: ANV, membre de HB i molt semblant ideològicament al Sinn Féin era Esquerra Abertzale (això és Independentisme Combatiu o Esquerra Independentista, en terminologia post-PSAN) i de fet va cedir les sigles a Batasuna en el seu moment. Si vols pots retornar a l'invent aquell d'EIR que usaven els de la PUA i tal i qual, però no adulterareu el que vol dir en català Esquerra Patriota.
         • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
          Que no en tinc ni idea diu el que fa pinta que no hi ha posat mai un peu... Anem a veure, la traducció de "Nord d'Irlanda" és allò que prefereixen els independentistes d'allà perquè dóna un sentit de territorialitat, de ser un sol país. La nomenclatura Irlanda del Nord és aquella que prefereixen els britànics (de la resta de GB), ja que dona més a entendre que es parla d'una zona diferent. Naturalment que Ulster és allò que explota l'unionisme per ni tan sols anomenar Irlanda (amb "tunejada" de la bandera inclosa, canviant el groc de fons pel blanc), però no és un terme exacte perquè dels 9 comptats dels que es composa, 3 estan a la República d'Irlanda i 6 són els que encara estan sota domini britànic (coses de la partició). Aquí pots anar seguint l'actualitat (en castellà) però vaja, molt millor anar-hi (que hi ha una comunitat catalana i ja no diguem basca prou gran): http://nortedeirlanda.blogspot.com/ 

          Sobre el que dius de terminologia, crec haver-ho deixat clar en el missatge anterior. Una cosa són els MAN's, on la figura central és l'organització armada i la resta fan paper de satel·lits, que copien en el cas europeu les referències de les lluites contra la colonització africanes o asiàtiques (Algèria, Vientam, etc.) i l'altra que tots aquests siguin socialistes, és a dir, que aspirin a la construcció d'un estat socialista. Això darrer no és així, passa en el cas basc perquè ETA (que era considerada l'avantguarda, dintre del que seria l'avantguarda del poble, el conjunt del MANB) ho era, però no passa en altres casos. De fet per exemple l'IRA modern que nosaltres coneixem, el "Provisional", de fet són els sectors menys marxistes, els que es van quedar a l'Oficial acabarien desenvocant en altres històries com el Partit dels treballadors d'Irlanda (i una escissió seva és el que donaria lloc a l'INLA). Però bé en tot cas no penso destinar més temps a aquest tema, t'ho prens com si això es convertís en menys o quelcom similar i no és el cas.
          • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
           Dius: De fet per exemple l'IRA modern que nosaltres coneixem, el "Provisional", de fet són els sectors menys marxistes, els que es van quedar a l'Oficial acabarien desenvocant en altres històries com el Partit dels treballadors d'Irlanda (i una escissió seva és el que donaria lloc a l'INLA).

           I tu mateix caus en la teua pròpia incoherència i en allò que dic de malaltia esquerranista. Si són "menys marxistes" ja estàs dient que eren marxistes, o no? Per cert, també ETA-militar eren els sectors menys marxistes a diferència d'ETA-pm, ara resultarà que HB no són EI i per contra EE (que va acabar al PSOE) sí? Va home va!

           Mira no és qüestió de menys o quelcom similar, és simplement de no ser sectari. Ara a Euskal Herria, els d'Herritar Barasuna i altres perles escissionistes com EHK diuen que els de Sortu (i parle de Sortu eh! No d'EHBildu) no és Esquerra Abertzale (que com t'he dit és l'equivalent de l'Esquerra Independentista nostra i d'on es va agafar el nom). Jo tota aquesta història ja me la conec i em rebenta moltíssim la manipulació del terme que sempre es fa des de l'esquerranisme.

           I respecte a "Catalunya del Nord" o "Nord de Catalunya" no pense discutir ni un segon com tu comprendràs, però no te les dones d'enterat i certa soberbia, que t'agrada tant, o ara et pensaràs que has descobert el mediterrani amb allò dels comtats de l'Ulster, que no comptats?
   • catalàamallorca41.766 7 14👍 18.234
    T'has quedat només amb el títol, no? 
    Amb el mòbil és un calvari llegir texts llargs del racó. 


    La CUP no té capacitat de fer res en contra de l'extrema dreta a les institucions europees. Ja hi ha altres grups que s'hi enfronten i ja veus tu la ressonància que tenen. I pel que fa a la resta dels PPCC no crec que la millor manera d'estendres sigui des d'Europa si no des del municipalisme, com va fer a la CAC. Tothom sap qui és la CUP ja, no guanyaran suports per participar a unes institucions de les que passa completament el 99'9% de la població.
    • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
     La qüestió és que l'extrema dreta està construint la seva "Internacional" i avança a pas de gegant arreu de la UE. I això vol dir un escenari a anys vista que, com he dit més a baix, no es quedarà tot en "el carrer i la institució", sinó que molt probablement la lluita política es traslladarà també a altres terrenys.

     El tema és si ens hi posem nosaltres a quelcom similar, a començar a articular aliances a nivell europeu per la sortida de la UE i més (i això vol dir gent a l'exterior currant, quartos, i un llarg etc.), o ens seguim quedant en el terreny simbòlic de convidar gent a les diades, uns quants tuits per aquí i per allà i qui dia passa any empeny.
     • RESILIENT2.656 2 699👍 2.300
      Disculpa, però penses com un passerell i actues com un aficionat al podemisme.

      Si l'estrena dreta avança com ho fa és perquè l'esquerra ja està absolutament integrada i muntada a la institucionalitis, fen de capatàs sotmès a unes institucions polítiques no democràtiques com o són totes les de la UE, allí mana la Troika, el capital financer.

      Parlar de carrer sense ser-hi, això és el que ara mateix fa la CUP amb el seu entrisme que la col·lapsa. A les institucions si pot anar, o no, quan ets fort al carrer. El que és preocupant no és que aquesta extrema dreta construeix superestructures institucionals, lo preocupant és que ella cada vegada omple més els carrers que l'esquerra abandona.

      Però quina lluita política esperes dins de les institucions de la UE?
      De què serveixen les unitats i aliances superestructurals "d'avantguardes" del no-res, quan no hi ha conflicte real?
      Perquè els conflictes s'internacionalitzen quan hi ha conflicte real, I NO ÉS EL CAs, aquí tot cristo se les empassa doblegades i per les pudents séquies legals.

      La comunitat internacional no farà res fins que els seus interessos no es vegin realment compromesos i no quan estàs en standby o en retirada, per això no han mogut un dit fins ara.

      I escolta, ja de pas, au, a democratitzar l'OTAN i tal! ...no sigui que l'estrema dreta també la controli!!
       • RESILIENT2.656 2 699👍 2.300
        I tant que aquí sóc mediocre, no és a fòrums com el Racó on pretenc posar tota la cansalada, ni lluir-me, perquè entre altres coses no m'agrada perdre massa el temps en nius d'aquesta mena on lo més vistós (per dir alguna cosa) són les màquines d'escriptura automàtica de la marca "pensa_i_actua!.

        Afirmes que l'esquerra no té cap estratègia d'accés al poder, però sí plantejaments tàctics pel que dius i pel que veig, De unidó, és això el que ens porta a tastar coses, a fer experiments per les altes estructures del poder, i si cola, cola? ...això és pensament màgic. I clar, si als nazis els hi funciona com altaveu, cal copiar les seves tàctiques. Clar, ja no tenim altaveus en altres indrets, hem abandonat el carrer, i tornar-hi l'hi fot peresa a tota la intel·lectualitat orgànica, als seus buròcrates i als aspirants... massa creure en l'estat del benestar i mira tu, tot cristo apoltronat a la tranquil·litat, perquè no estem tan malament quan fins i tot els currelas (els que tenen curro) només aspiren a ingressar a l'aristocràcia obrera, maleida la consigna xupi guays "els carrers seran sempre nostres" (sic). Pel que veig, encara són de Fraga.

        Doncs precisament això últim que afirmo, és degut en bona mesura a centrar-se en la lluita dins de les institucions de l'enemic, el maleït S. Carrillo parlava de conquerir "zonas de libertad" des del seu euro-comunisme, ara es parla i parles, de conquerir "hegemonia cultural/victòria electoral" suposant que la lluita és simètrica (beneïda no democràcia) respecte a les possibilitats del poder i els seus aparells d'estat. Però resulta que ni de lluny estem en democràcia, i molt menys el parlament europeu, que ni en té, i que malgrat això, cada vegada en tindrà menys gràcies a la ferocitat del capital financer que el controla. És, doncs, de boixos desgastar-se en aquestes superestructures quan al carrer no tens, ni cerques, la força de mig pet, perquè a les institucions no s'hi pot anar des de la feblesa; en aquesta situació, elles et faran encara més feble. Al passat, aquest entrisme ja va trinxar a un PSUC que ell solet tenia més de 500.000 votants a Catalunya i que van desaparèixer per l'aigüera més rapit que un Ferrari.

        Que només hi ha tres vies, t'ho treus del barret. D'entrada, només parles de les possibilitats de l'alta militància política. I per cert, la via que proposes porta 40 anys de fracassos, a Grècia, la triomfant l'esquerra "radical" Sirytza va acotar el cap convertint-se en fidel capatàs del capital financer. 
        La dreta avança, clar, perquè el que entenem com l'esquerra, o s'està rascant l'entrecuix o cercant la fracassada per impossible i per superestructural "unitat d'esquerres", oblidant i buidant la Unitat Popular present al nom de la CUP i que apunta a mera Candidatura amb una praxi d'assaig de tàctiques i amb un seguidisme palmari, perquè únicament (únicament) té al poder i a les seves farses institucionals, com a punt d'enfocament tàctic.

        Si volem la independència per canviar-ho tot, com es deia a la penúltima campanya electoral, no es pot permetre que ens canviïn a nosaltres. Tanta institucionalitis ens treu tota la força per a portar al carrer la lluita per la terra, pel pa, pel sostre, per la llibertat, per la democràcia, per la independència, per la justícia, per la pau, pel treball, per la salut, per l'educació i per la igualtat. Veritat que et sona aquesta música de la ja passada campanya del 27-S?, doncs ha restat música; tots a les institucions!, mentre el carrer resta desmobilitzat.

        I aquests eren punts amb contingut i puntes estratègiques, que ara mateix resten a l'últim pla d'acció. Hauríem de deixar de mirar les institucions i sortir més al carrer, amb la gent: perquè en el fons, la cosa va més de democràcia a tots els nivells que de visibilitzar a Europa un conflicte que ja ni existeix ni se cerca.
        I això passa perquè no tenim cap avantguarda que tingui l'objectiu clar i pugui encapçalar mobilitzacions pels objectius elementals que ja t'he dit. Ara, si vols, o voleu, repetir els vells fracassos, ja us ho fareu, però a mi és que tot això em sona a terrible déjà vu, a processisme revolucionarista i a reformisme de baix nivell que mai ha funcionat.

        Au, a Europa, però a l'Europa de la Troika, a cercar altes aliances com fan els espavilats nazis, a fer d'inútil grill i a fer focs d'artifici com fa el Rufián a Madrid i a les Comissions "d'Investigació", tot sigui per la visibilització durant unes poques hores o minuts als diaris, al Twitter i a les xarxes que ho banalitzen tot mentre cremen. 

        O es munta una avantguarda que deixi de repetir els fracassos que ja he dit, i mobilitzi, orienti, organitzi, etc. fen real unitat popular amb els objectius ja dits, o estem desmovilitzant, com ICV, els comuns... com els últims 40 anys, perquè no cal cap insurrecció armada, el que cal, en principi, és col·lapsar-ho tot amb mobilitzacions massives, cosa que d'alguna manera ja es van assajar el 3-O. O potser tots plegats tenim massa a perdre i millor la cotilla i l'agenda de la UE, restant el famós "desobeïm" com a mera retòrica?

        Anar lents perquè anem lluny, està bé; però no el fet de caminar en direcció contrària i fent els experiments propis de la cultura de l'enemic. I no cal dir que passa quan el que et finança és l'amo.
        • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
         Dec ser jo el mediocre perquè acabo de llegir el teu text sencer i hi veig diverses idees però no he acabat d'entendre el fil conductor d'on volies anar a parar exactament, ni veig que em responguis a allò que t'he formulat com a pregunta.


         D'entrada no entenc perquè no estableixes cap relació dialèctica (suposo que ets marxista, no?). Que qualsevol moviment d'esquerra li sigui imprescindible de tenir la seva força al "carrer" està directament relacionat amb el fet que el "carrer" necessiti veure que tal o tal altre interlocutor té certa força a la institució per a donar-li certa referencialitat. Et puc citar de memòria 10 sigles de diferents xiringuitos que existeixen fa 20-30 anys, que només estan al que tu dius "carrer" i que són exactament els mateixos 20 militants (o menys amb el pas dels anys), perquè per molt programa xupi-guai que tinguis, si ningú percep que tinguis perspectiva de tenir FORÇA per aplicar-lo, de molt no serveix. Pots no estar a la institució i alhora buscar condicionar la realitat? i tant, penso per exemple en la dissidència republicana nord-irlandesa, que s'oposa a estar a les institucions del règim britànic. La contrapart és que ells van fent cosetes en el terreny de l'agitació armada, abans sota Óglaigh na heireann (soldats d'Irlanda), ara sota les sigles del "nou Ira". Jo no crec que els hi funcioni massa però bé, és almenys honest que si rebutges el que jo he dit a via 3, provis altres coses. El que no entenc és l'apologia de la inacció.


         Em dius que no només hi ha 3 vies d'accés al poder, però no m'expliques quines més hi ha. Què més ha servit al segle XX a algun moviment d'esquerres per a accedir al poder, que no sigui bàsicament alguna d'aquestes 3 vies que he dit? "col·lapsar-ho tot amb mobilitzacions massives" se'n diu "vaga general", i això està bé per un dia o x dies, però no és un plantejament estratègic seriós d'accés al poder.

         I sí, fer una organització d'avantguarda és relativament senzill. Als Països Catalans n'hi ha moltes que se'n reclamen com a tals i que reneguen dels errors de la línia de la resta. El tema està en quin set sous la resta de la població té perquè seguir-te enlloc. No ens enganyem: a l'EI a diferència d'altres txiringuitos de l'esquerra que campen pel nostre país ha començat a guanyar molt més suport que altres conforme guanyava poder polític, i de manera dialèctica conforme guanyava poder ha anat mobilitzant i organitzant més i més gent.  El discurs "no fem res a les institucions" i que bàsicament rebutja tota idea de conquesta de poder (l'anarquisme) no li ha anat massa bé que diguem precisament per aquesta falta de relació dialèctica, i per això avui a 2018 queden la meitat dels ateneus que tenien al 2012 a BCN, i les assemblees llibertàres que van sortir en època de la crisi estan fatal no lo següent.

         Per tant, i acabo, ja et dic que a mi mai m'han dit res les institucions com a tal ni vinc d'una tradició política que aposti massa per elles. El que dic és que la inacció política, la conseqüent marxa de gent i la lenta desaparició (com els hi passa als anarcos, els únics que hi tocaven han fet això d'Embat que no deixa de ser una "pista d'aterratge" a l'EI) no serà MAI cap alternativa millor. Si no anem a les europees (bastant probable) tampoc passa res, però penso que s'haurà perdut una oportunitat per explorar aliances serioses amb gent d'altres països i seguirà el folklore internacionalista de convidar algú per l'11-S i qui diada passa any empeny.
       • Lyuh Woon-hyung2.509 3 736👍 2.673
        com sempre excel·ls i comparteixo les reflexions al 100x100, hem de fotre el camp de la UE per que això es convertirà en una unió de països feixistes en poc temps, i aleshores si que haurem begut oli i l'estat espanyol es sentirà legitimat per disparar-nos pel carrer amb tota europa aplaudint
      • willybarna12.523 10 167👍 3.728

       RESILIENT escrigué:
       Disculpa, però penses com un passerell i actues com un aficionat al podemisme.

       Si l'estrena dreta avança com ho fa és perquè l'esquerra ja està absolutament integrada i muntada a la institucionalitis, fen de capatàs sotmès a unes institucions polítiques no democràtiques com o són totes les de la UE, allí mana la Troika, el capital financer.

       Parlar de carrer sense ser-hi, això és el que ara mateix fa la CUP amb el seu entrisme que la col·lapsa. A les institucions si pot anar, o no, quan ets fort al carrer. El que és preocupant no és que aquesta extrema dreta construeix superestructures institucionals, lo preocupant és que ella cada vegada omple més els carrers que l'esquerra abandona.

       Però quina lluita política esperes dins de les institucions de la UE?
       De què serveixen les unitats i aliances superestructurals "d'avantguardes" del no-res, quan no hi ha conflicte real?
       Perquè els conflictes s'internacionalitzen quan hi ha conflicte real, I NO ÉS EL CAs, aquí tot cristo se les empassa doblegades i per les pudents séquies legals.

       La comunitat internacional no farà res fins que els seus interessos no es vegin realment compromesos i no quan estàs en standby o en retirada, per això no han mogut un dit fins ara.

       I escolta, ja de pas, au, a democratitzar l'OTAN i tal! ...no sigui que l'estrema dreta també la controli!!
       En aixo que dius :

       "A les institucions si pot anar, o no, quan ets fort al carrer."

       Tens tota la raó del món. Sense associacionisme civil fort, l'acció política es sosté simplement en uns fonaments de fang.
    • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
     Si no recorde malament allò que va catapultar la CUP a la "Catalunya Nova" on la seua presència era nul·la, sobretot a les Terres de l'Ebre, no va ser el "municipalisme" sinó els Grups de suport a la CUP que van aparèixer durant la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya. Després ja vindrien les eleccions municipals.
  • broquil_is_over2.754 3 683👍 3.211
   Doncs a mi m'agradaria que es presentessin per a poder votar opcions desapoltronadores de processistes... en cas contrari, no votaré.
 • EmulatorQUsuari sumador64.592 15 6👍 19.595
  Si s'hi presenten partits euroescèptics... Per què no ells?
 • Xicoira5.292 2 406👍 4.282
  Que es presentin, què volen que votem els qui volem fer-ho a les europees? ERC o Convergència, hem embogit?
 • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
  Vagi per davant que sóc prou partidari de presentar-se (amb algunes reserves, però he votat que sí a la meva assemblea).

  En tot cas, és una mala lectura el tema de "no legitimar la UE": precisament si alguna cosa ha demostrat l'extrema dreta que es vol petar la UE és que li ha estat prou útil està al Parlament montant el xou. Algú podria dir que per la mateixa regla de 3 també es podria presentar al Congreso, però la cosa (més enllà de temes tècnics tipus circumscripció única i tal) és que ens els darrers anys s'ha mantingut una estratègia prou potent per dinamitar Espanya, i en canvi no s'ha fet pràcticament ni pessigolles a la UE. És a dir, no tota estratègia ha de passar ni molt menys per la institució, però el que tampoc és pot fer és renunciar a disputar batalla en CAP terreny.

  I per altra banda, la cançó de "internacionalitzar el procés" a mi em cansa. Allò que entenc que és més nuclear és situar el discurs de "sortim de la UE" en el camp de l'esquerra, ja que actualment és monopoli de l'extrema dreta. Això és el que crec que serà més vital: deixar de llepar-nos la ferida que va suposar l'enderrocament de la URSS i començar a obrir el debat en el camp de l'esquerra que una alternativa socialista en el amrc europeu ha de partir a sortir d'aquest marc (i ja no diguem si a sobre ets una anció ocupada per algun dels estats d'aquest club).

  LEs reserves que tenia precisament anaven per això, perquè no veig cap gran aliat a l'estat  (els que aporten vots només són 2, EHB i BNG, a part de la CUP) que estigui ni molt menys en aquesta posició. I fer una candidatura que digui una cosa i la contrària ("sortim d'Europa" vs "reformem Europa") mai ha acostumat a acabar massa bé, i presentar la CUP a soles junt amb 5 o 6 organitzacions molt minoritàries a l'estat (IZCA i gent similar) tampoc sembla massa alentador.
  • bogosity1.120 11👍 1.587
   Pero el discurs de sortir de la UE s'ha de fer de cara a la poblacio catalana. Quin avantatge hi hauria de tenir algun diputat (invisibilitzat) al Parlament Europeu?
   • pensa_i_actua!16.408 14 109👍 7.599
    Allò més fonamental és tenir un front de l'esquerra que parli obertament de recuperació de la sobirania, de sortir de l'euro i de la UE. I això vol dir sobretot tenir gent a fora fent treball permanent (i això vol dir MOLTS fons econòmics), fent debat, construint també quina proposta alternativa planteges (perquè l'autarquia naturalment no és cap bona opció), etc. La UE es pot permetre el luxe d'erosionar-se ella mateixa davant la població (catalana i d'arreu) que no veu perillar la seva existència si ningú planteja alternatives factibles per ensorrar-la. Quan s'ha preocupat és quan ha tingut el brexit, quan anteriorment va tenir Grècia que semblava que es plantava, etc. Però la imatge els importa 4 merdes.

    I el que no pot ser és que el discurs anti-UE el deixem només per l'agitació i l'internacionalisme sigui allò que traduïm en convidar un cop a l'any algú de fora per alguna diada i fer uns quants tuits amb altra gent, i ja. Jo mai he estat massa d'institucions, però m'agrada veure sempre quina és l'alternativa. Si algú m'explica que es pot fer tot el que crec que cal sense el que implica (contactes, diners, etc.) ser al Parlament europeu endavant. I de pas que expliqui també perquè no s'ha fet fins ara.


    En tot cas, jo li veig certa "urgència" perquè, resumint (i sento sonar fatalista), crec que ens aproximem a un context en els propers anys on la lluita política no s'expressarà només per "la institució i el carrer", amb l'auge sistemàtic de l'extrema dreta. I per aquest escenari, quan abans ens preparem i ens coordinem amb altra gent, millor. Sinó anem directament venuts a l'escorxador.
  • FocViuUsuari sumador6.700 10 319👍 1.312
   Quina és la postura d'EHB i BNG respecte a la UE?
   • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
    Vols dir que et contestarà?

    Ells parlen de desconstruir l'UE primer, i posteriorment "reformar-la" però deixant oberta la porta a "eixir" de l'UE. No és tan difícil buscar consensos quan es té interés de veritat en una aliança independentista.

    Al seu programa electoral de fa 5 anys en la candidatura "Els Pobles Decideixen" dèien literalment: Advoquem per un procés destituent de l'actual UE com a pas imprescindible cap a l'obertura d'un procés constituent de l'Europa de la ciutadania i dels pobles. Defensem el dret de les nostres nacions a assolir la plena sobirania per a, entre altres coses, poder decidir sobre la seva adscripció o no en el futur a la Unió Europea o a la Unió Monetària.
 • Piteru190
  Des de que toquen poder que veuen el que s'estaven perdent al no presenta-se aquí, o a les autonòmiques abans: sous fenomenals pels elegits, càrrecs, assessors, cotxes oficials, móvils gratis, dietes, vols i hotels de primera, subvencions, "enxufes" per quan pleguin, etc. ... i putes (o xaperus en el seu cas, és conya XD)
  Normal que es vulguin presentar, potser no tardaran gaire a fer-ho a les generals.
 • Anònim1017.073 6 100👍 16.511
  Si us hi presenteu teniu el meu vot. Canya contra la UE!
 • Desconfiat4.214 4 504👍 4.507
  La CUP, l'únic partit euroesceptic de Catalunya, que no va ser capas de celebrar el Brexit, tornarà a fer el ridicul no presentant-se per no legitimar la UE i per la inutilitat d'endevant i poble lliurem

  A més quan el Parlament Europeu és el lloc on més representació tenen els partits que més mal a la Unió Europea. 
 • the_west_rulez15.314 3 127👍 14.749
  No sé CUP, si us presenteu a les europees m'obligareu a anar a votar... i em fa molta mandra legitimar aquesta p..... m..... de comicis.
 • Marcos412474.488 2 475👍 3.224
  Mira, que facin el que els vagi millor. Aquest tema m'és bastant igual. Encara no sé si votaré però, si ho faig, estic pensant votar l'opció Bildu-BNG. Si s'hi afegissin seria perfecte. Si no, doncs ja veuré quin projecte (si cap) m'atrau més. 
 • Roderic17.837 15 94👍 8.986
  Quins temps aquells (2004) en què vaig poder votar les CUP per primera vegada

  http://2.bp.blogspot.com/-USnayA8pNZk/Vg5ZOGG6XfI/AAAAAAAAH1A/PYG_9DJoUFY/s320/2004-06-04_vota-CUP.png
 • Marc Espasa16.267 13 113👍 4.422
  Que es presentin. 

  Son moments de impass i es bo que la gent pugui triar com més opcions indepes millor.


 • grava3.392 2 602👍 5.214
  Ara sabrà el que és bo aquesta púrria capitalista!
 • sbarpa_942.040 6 824👍 943
  Diria tantes coses, que no sé què dir. No vull ni l'estat espanyol ni uns comunistes aïllacionistes ple de dones que no s'arreglen un mínim.
 • llamp48.615 17 10👍 12.154
  La UE n'és plena d'antieuropeistes. Ser-ne contrari no n'ha de ser excusa
 • Gorg326👍 604
  Vist el panorama, que cada partit processista busca mantenir la seva barraqueta de càrrecs i sous, espero que almenys la CUP es presenti per poder votar un partit independentista.
 • Xulomander6.357 3 337👍 7.020
  La UE no és una institució democràtica en cap sentit del terme, presentar-se a les eleccions europees contribueix a l'enganyifa de l'europeisme. Espero que escullin no presentar-se.
 • Tuixec3.996 9 530👍 1.797
  Ja que van fagocitar els Pirates per les "eleccions ilegítimes" a les que es vàren presentar, els hi podrien tornar el favor i delegar-hi la representació en ells.
  La marca Pirates és més potent que la CUP a nivell europeu, i potser aconsegueixen que els que abans votem Bildu que qualsevol dels partits processistes ens ho repensem.
 • Jordi Freixas20.288 13 77👍 4.498
  Jo crec que s'han de presentar, per una raó molt simple: l'escó que ells no ocupin, serà ocupat per algú altre.
 • llevantdemallorca18.792 13 84👍 4.392
  La CUP, les seves cursilades, paranoies i altres trastorns psicològics. 
 • Unitat i Orgull9.937 10 218👍 7.113
  S´han de presentar pq molts indepes volem anar a votar SEMPRE i se´ns fa difícil votar entre ERC i Crida.

  La pregunta és...si les CUP treu uns bons resultats a Catalunya, el sabrà interpretar bé i perquè els hem votat en comptes de votar ERC o PdCat? o farà com altres cops i estarà més per altres tonteries que pel que realment volem els independentistes que la votarem?
 • Indesquerra20.349 9 75👍 7.102
  Quan sent alguns comentaris de certa gentoleta, en el fons, a mi m'agradaria que guanyara el no, però simplement per vore si de veritat l'EI autèntica (parlem clar, la provinent i que ha mamat de l'MDT en qualsevol versió) té la valentia de trencar amb tots aquests anarco-regionalista-endavantero-esquerranistes, per deixar-los en la més absoluta misèria política, i es presenten amb l'Esquerra Indepe de la candidatura promoguda per EHBildu i BNG.

  Alè, ja ho he dit, a mamar-la!
 • EstatpropiUsuari sumador166.747 11 1👍 28.392
  Espero que no es presentin si no els votarà sa tia. 
 • Davar14.541 6 137👍 6.313
  Espero que no es presentin pas.

  El procés ja està internacionalitzat i un escó rotatori no hi contribuirà en res.

Publicitat

Fòrums

 • 9.283.537 missatges
 • 220.618 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat