Fòrum

Jair Bolsonaro 38è president de la República Federativa del Brasil

Trumpista1005.370 2 396👍 5.142
Doncs això, vaig obrint el fil i tal... Respostes

Configuració
 • Roderic17.837 15 94👍 8.986

  “L’extrema dreta trobarà un Bolsonaro a cada país”


  Entrevista amb Áurea Carolina, diputada electa al Brasil pel Partit Socialisme i Llibertat (PSOL). Molt crítica amb l’esquerra del Partit dels Treballadors (PT) i amb la dreta tradicional, la parlamentària considera que “encara no està tot perdut” i que la segona volta podria portar sorpreses respecte a l’avantatge de l’ultradretà Jair Bosonaro en les enquestes

  Meritxell Freixas, Santiago de Xile |@MeritxellFr

  Feminista, afrodescendent, exrapera, activista i política. Des de totes les seves facetes, Áurea Carolina reflexiona sobre el futur de Brasil davant l’amenaça de l’ultradreta a la segona volta electoral del proper diumenge. Les últimes enquestes entreguen quasi un 60% de suport al candidat d’extrema dreta Jair Bolsonaro, al capdavant del Partit Social Liberal (PSL), enfront del 40% que obtindria el seu rival del Partit dels Treballadors (PT), Fernando Haddad. Tanmateix, Carolina és insòlitament optimista i manté l’esperança que encara hi ha temps per “capgirar els vots”. Amb 34 anys, el passat 8 d’octubre, en els comicis legislatius que van coincidir amb la primera volta presidencial, va ser escollida diputada per l’estat de Minas Gerais, al sud-est del país, pel Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), una escissió del Partit dels Treballadors situada més a l’esquerra de la formació de Lula da Silva

  Com ha arribat fins aquí Brasil?

  Tenim un escenari d’avanç de l’extrema dreta fonamentalista, d’inclinació feixista, que arriba després d’una crisi política i econòmica produïda i premeditada pels sectors que van intentar desestabilitzar el país per fer fora els governs progressistes del poder. Durant els anys de govern del PT hi va haver transformacions importants, conquestes de drets socials i una millora de les condicions de vida de la població. Però també es van reproduir una sèrie de pràctiques tradicionals del poder i alguns escàndols de corrupció. A més, hi ha hagut un augment de la violència urbana i de l’atur. Després del cop que va fer fora a la presidenta Dilma [Rousseff] del govern, els grups dominants van imposar una agenda molt austera i antidemocràtica de retirada de drets, com la reforma laboral o una esmena constitucional que congela les inversions socials durant vint anys. Una cosa sense precedents al món.

  I a nivell social?

  S’ha intentat produir un canvi cultural en l’actitud de la gent perquè ella mateixa justifiqui la necessitat de fer fora al PT del poder. S’ha creat un imaginari antipetista que té a veure, en part, amb els errors dels governs del PT i amb una idea falsa que s’ha imposat de que és el gran culpable dels problemes del país. Jo no sóc del PT, tinc moltes crítiques al partit, a les seves decisions i mètodes, però s’han de reconèixer avanços importants com la inclusió de milers de joves negres i d’origen popular a les universitats, que és un fet inèdit i transformador per a una societat tan racista com la nostra.

  Com s’ha planejat el canvi cultural?

  El tema de la seguretat ha estat determinant. A Brasil la violència urbana és una bogeria: són trenta homicidis per cada 100.000 habitants. És una estadística que no té comparació amb res. Els telenotícies sensacionalistes cada nit repeteixen que els delinqüents han de morir, que es necessiten més armes, més repressió i més presons. Als mitjans, hi ha una apologia quotidiana de la violència. Bolsonaro és un tipus que potencia el sentiment de por i inseguretat, que té una raó de ser en la població. També hi ha l’agenda moral i aquí els grups religiosos que ocupen el poder des de fa anys amb molts parlamentaris i governadors, com els evangèlics més fonamentalistes, hi estan treballant  per provocar pànic esmentant les feministes i els col·lectius LGTBI. Diuen que estem imposant una conducta per que a les escoles s’ensenyin valors en contra de la família tradicional i treballen amb la por de la gent al canvi de costums.

  Com per exemple?

  Tenen un projecte que es diu “Escola sense Partit”, que és una espècie de franquícia internacional que també existeix a altres països, i pretenen que a les escoles no es pugui debatre sobre política ni fer reflexions crítiques perquè diuen existeix un adoctrinament ideològic de l’esquerra. També hi ha el control sobre la sexualitat, la censura de la cultura, de les arts… És un paquet de coses. A més, l’agenda moral es gestiona a través de notícies falses en base a la ignorància general, perquè la gent no pensi massa.

  Precisament, sobre aquest punt, Bolsonaro fet campanya a través de les xarxes socials i molt poc en ràdios o platós de televisió. Inclús, hi ha hagut empreses que han comprat bases de dades per enviar missatges massius a favor seu a través de WhatsApp. Aquest ús de les noves tecnologies i de les xarxes es repeteix en la forma d’operar de l’extrema dreta a nivell global.

  L’extrema dreta global té una coincidència d’interessos econòmics, uns mètodes per utilitzar les xarxes socials de forma manipuladora. Per exemple, el tipus que va planificar la campanya de Trump [Steve Bannon] també està vinculat a la campanya de Bolsonaro. Les xarxes són un terreny molt fèrtil per als prejudicis, la superficialitat i l’engany. Bolsonaro és un home de la vella política i està al poder des de fa molt temps [com a diputat], però el presenten com un outsider. No ho és, però les notícies falses poden imprimir la imatge d’un nou polític. A les eleccions de 2014, després de la segona volta electoral, a Brasil ja deien que Bolsonaro seria el candidat per al 2018. Van trobar un nom al primer dia. Hi ha hagut una premeditació molt gran en aquest procés. L’extrema dreta trobarà un Bolsonaro a cada país i l’adaptarà segons convingui.

  Una important bossa de vots del centre-dreta del PSDB, partit de l’actual president Michel Temer, van anar a parar a Bolsonaro a la primera volta. Temer, el PSDB i les seves polítiques van preparar l’escenari polític, econòmic i social per donar ales a l’extrema dreta. Han creat el seu propi monstre?

  Per a Temer això no és un problema, en absolut. Ell és connivent amb els grups ultraviolents. Temer no està dins l’àmbit de la dreta liberal, és una altra cosa. Ell i una concertació d’actors del poder executiu, legislatiu i judicial, juntament amb empresaris i mitjans de comunicació han imposat una agenda molt violenta. Però hi ha una dreta més moderada i liberal que potser no va preveure la força de l’extrema dreta i ara la situació se li ha escapat de les mans i l’onada els ofega. Tot i així, tampoc s’estan posicionant en contra del discurs de Bolsonaro. És una dreta liberal amb una certa inclinació neofeixista perquè considera que Bolsonaro no està tan malament. No sé quin és el seu càlcul electoral, però no estan fent res per aturar-lo.

  Què opina de l’estratègia que ha seguit el PT per mantenir a ‘Lula’ com a candidat pràcticament fins al final, tot i el procés d’enjudiciament?

  Encara no ho sé. Haurem d’avaluar-ho. Els partits segueixen competint d’una manera molt lletja. No estic d’acord en l’estratègia de Lula d’aïllar Ciro Gomes, el segon candidat en vots [del Partit Democràtic dels Treballadors  – PDT] dins el camp democràtic i el tercer dels resultats generals. El PT ha fet un càlcul molt arriscat i fins a l’últim moment no ha visibilitzat Haddad [el substitut de Lula da Silva]. Així costa molt construir un lideratge, una imatge que enganxi a la gent. Ara l’important és la lluita per capgirar vots, sobretot de dones i joves que encara tenen molts dubtes i confusió. Hi ha esquerdes i per això hem creat comitès democràtics que estan al carrer per intentar restar vots a Bolsonaro.

  Quina autocrítica fa del conjunt de l’esquerra brasilera davant d’aquest escenari?

  L’esquerra en general és molt blanca, molt masculinitzada, molt heteronormativa, molt de classe mitjana. I l’esquerra ha de ser poble. Les lluites democràtiques han de ser de la gent, diverses, no jeràrquiques, no de competència, sinó d’entendre que existeix una interseccionalitat entre agendes: que el feminisme també té a veure amb les polítiques d’habitatge i les discussions racials també són economia. Cal tornar als territoris, on passa tot, per fer front a les injustícies, als poderosos i a aquells que exploten els cossos i la vida de les persones. L’ocupació institucional del poder no és un fi en sí, és un mitjà per estar al servei de les lluites. Aquesta és l’autocrítica.

  Això és molt difícil. Un dels grans reptes de les esquerres emergents que arriben a les institucions és que acaben atrapades per les lògiques burocratitzants.

  Sí, és molt difícil. Però l’única vacuna que hi ha contra això és el treball quotidià als territoris, amb les persones que pateixen directament les conseqüències més greus de l’hiperconcentració de la riquesa. No hi ha cap altra manera. Si oblidem el treball cos a cos, serà inevitable reproduir una idea colonitzadora, racista i masclista.

  Ha estat aquesta la seva recepta a l’Ajuntament de Belo Horizonte?

  Sí. Hem creat un laboratori que té com a eix principal que la institucionalitat estigui al servei de les lluites. Això significa que tots els recursos i processos legislatius d’incidència formal s’enfoquen en les demandes que ens arriben de la ciutadania. Els projectes de llei són propostes que procedeixen de l’escolta, la construcció col·laborativa i l’aprenentatge dels qui estan a les diferents lluites.


  Algun exemple concret?

  Els venedors ambulants de la meva ciutat pateixen molta persecució policial. L’últim any, l’alcalde ha posat en marxa una operació per expulsar per la força aquests treballadors del centre de la ciutat. Davant la crisi, vam començar a treballar amb ells al carrer, fent assemblees, oficines de formació política… No hem aconseguit aturar l’operació de l’alcalde, però avui tenim una xarxa de treballadors informals molt més polititzats, units, conscients i forts per afrontar la violència. No és necessàriament una victòria institucional, però sí del quotidià de la lluita. Un altre exemple: vam crear els anomenats LabPops, que són laboratoris populars de lleis en els que invitem a la gent a crear les normes que proposarem. És una participació més complexa i lenta, però genera un aprenentatge. Més enllà d’aprovar els projectes, el més important és el seu procés de creació, les relacions i connexions que es produeixen. Ja hem elaborat cinc projectes. També entreguem part del nostre sou de regidores a iniciatives socioculturals.

  Com a dona, jove, afrodescendent i feminista, i recordant a Marielle Franco, regidora de l’Ajuntament de Río de Janeiro assassinada a trets i amb qui manté moltes similituds, ¿és més arriscat i difícil per les dones brasileres exercir la política avui?

  Sí, és molt difícil. Però també estem en un moment en què és una necessitat ineludible. En la mateixa elecció en què el partit de Bolsonaro ha crescut tant, també m’han escollit a mi i a altres dones negres i feministes que procedeixen del mandat de la Marielle a Río. Es clar, som molt poques comparades amb la resta, però estem molt qualificades i som valentes. Els feminismes salvaran el món: els feminismes comunitaris, negres, trans, de les persones amb discapacitat… Contrarestaran no només el feixisme, sinó també el model de les esquerres tradicionals, que estan perdudes.

  El feminisme, doncs, serà la futura alternativa a l’esquerra tradicional?

  Totalment. I sobretot, els feminismes crítics que qüestionen els privilegis també de les dones blanques i de classe mitja. Perquè serà un feminisme més inclusiu, que comptarà amb les veus dissonants, un feminisme que apreciarà la convivència.

    • willybarna12.521 10 167👍 3.727

     GatNegre escrigué:
     Tenen un problema mental, sempre ho he pensat però els darrers anys m’ho estan corroborant.
     El problema mental el tenen els seus votants. Ells, els dirigents, saben molt bé el que es fan.
   • __2393__10.333 15👍 2.071

    enricmm escrigué:

    Roderic escrigué:

    L’esquerra en general és molt blanca, molt masculinitzada, molt heteronormativa, molt de classe mitjana. 

    Connecta totalment amb els problemes reals de la gent i no pas amb una agenda feminista preestablerta     gran estratègia per guanyar vots en un país majoritàriament blanc i heterosexual, clar que sí
    • Roderic17.837 15 94👍 8.986
     Majoria blanca al Brasil? No pas.
     • __2393__10.333 15👍 2.071
      És el grup ètnic majoritari, i de bon tros, amb un 47% de la població de blancs purs i un 43% de ciutadans amb una part dels avantpassats blancs.  A més, a les poques regions del país on no hi ha majoria blanca, Bolsonaro no guanya segur.  El que hauria de fer l'esquerra brasilera si vol guanyar, doncs, és intentar satisfer els interessos de la majoria blanca, o com a mínim no jugar contra ella (en comptes de dir-los que són dolents, com estan fent ara... *genius* ).

      Jo, si fos brasiler blanc no votaria mai a Bolsonaro perquè sóc anti-feixista.  Però tampoc votaria, ni tant sols en segona volta, a un candidat que fes o hagués fet proclames racistes contra mi (tal i com fa, per exemple, l'alcaldessa de l'entrevista), només pel fet que el candidat s'oposés à Bolsonaro.  En aquest cas concret, Haddad em sembla un candidat acceptable i crec que l'hauria de poder votar tothom, malgrat que gent que demana el vot per ell siguin uns imbècils que li fan efectivament campanya en contra.
      • Roderic17.837 15 94👍 8.986
       Em pots indicar on llegeixes "proclames racistes" en l'entrevista a la regidora?
       • __2393__10.333 15👍 2.071
        Collons, diu que els blancs no "són poble"

        PS: és una diputada, no una regidora (jo n'havia dit incorrectament alcaldessa)
        • Roderic17.837 15 94👍 8.986
         Pars pro toto i acabarà dient el que tu vulguis.
         • __2393__10.333 15👍 2.071
          Em preocupa que per culpa de l'estupidesa d'aquest tipus de discurs, un feixista com Bolsonaro obtingui el poder.
          • Roderic17.837 15 94👍 8.986
           No hi veig la relació de causalitat. Tanmateix, quin discurs creus que hauria de fer l'esquerra?
          • __2393__10.333 15👍 2.071
           Avançar cap a un estat del benestar d'estil europeu, pujar els impostos amb mesures clares per al seu ús eficient, lluitar de veritat contra la corrupció (per exemple, renegant clarament de Lula, fins i tot encara que no estigui clara la seva implicació), triplicar el sou dels professors de l'escola pública i aconseguir que sigui una de les professions més prestigioses, legalitzar les drogues i formalitzar la prostitució per lluitar contra les màfies...

           jo què sé, les coses normals de l'esquerra.  Amb el monotema "bolsonaro/hitler" només aconsegueixen fer-li publicitat (que no dic que tinguin raó, però no hauria de ser mai el focus principal de la seva campanya, com ja es va veure amb el fiasco de la Hillary).  A sobre de tot això, amb la política identitària racial i sexual només fan que alienar els votants dubtosos i una mica conservadors.  Em sembla molt mala idea que això s'hagi convertit en el tema central de la campanya.


           pitjor encara: quan se li demana a una representant important de l'esquerra que faci autocrítica, diu que el problema és, primer de tot, que l'esquerra és massa blanca!  Això en un puto país de majoria blanca!  És que semblen idiotes, sembla que vulguin perdre!
          • Roderic17.837 15 94👍 8.986
           Per fi t'entenc, coi. Això no obstant, crec que prejutges el fet que l'esquerra brasilera no tingui programa partint d'una única entrevista en campanya feta per una periodista europea per a un mitjà europeu quan l'agenda mediàtica és la que és.
          • __2393__10.333 15👍 2.071
           Cert, és molt difícil de fer-se una idea des d'europa del què passà a brasil
          • Aldalar15.417 14 123👍 2.882
           Discurs marxista-leninista de lluita de classes, i no merda postmoderna sortida de facultats liberals dels EUA.
          • Roderic17.837 15 94👍 8.986
           I no hi veus en el discurs de la interseccionalitat (defensa dels drets dels migrants, qüestionament de feminisme neoliberal, lluita contra els interessos extractivistes...) una actualització de la lluita de classes?
          • Roderic17.837 15 94👍 8.986
           L'acusació no la veig per enlloc en l'entrevista, i el segon que dius és una obvietat.
          • Aldalar15.417 14 123👍 2.882
           Clar, deu ser tan obvi que per això s'omet a tots els discursos 
           Després un obrer blanc a l'atur del Cinturó de l'Òxid dels EUA, fart que l'incloguin a la mateixa categoria que la burgesia majoritàriament masculina i blanca i de ser acusat de totes les opressions possibles malgrat ser un pringat explotat com la resta, fa un vot de menyspreu a favor d'en Trump (que va en contra dels seus interessos de classe però li diu que no ha d'avergonyir-se ni culpar-se per haver nascut home i blanc) i tota la falsa esquerra progre i immadura a plorar.
          • Roderic17.837 15 94👍 8.986
           Però tu coneixes l'MST? Saps en què consisteix la seva pràctica política? Dubto que et necessitin a tu per dir-los què han de dir.
          • Aldalar15.417 14 123👍 2.882
           Evidentment que no em necessiteu, sóu tan putos genis que acabareu portant al poder al feixisme a mig planeta a base d'alienar el proletariat i dividir-lo.
          • Roderic17.837 15 94👍 8.986
           Enlloc de criticar els qui lluiten t'ajudaria més no infravalorar l'enemic.
          • Aldalar15.417 14 123👍 2.882
           Qui infravalora l'enemic (si és que sabeu qui és) sou els que el combateu amb hashtags, safe spaces i plorades col•lectives en lloc de ressucitar o enfortir el sindicalisme combatiu i els partits revolucionaris, i els que en lloc de llegir a Marx i Lenin us dediqueu a teories acientífiques de suposats experts en teoria de gènere i feminisme interseccional.
           Esperes que un comunista us prengui seriosament? Després de veure com la font dels vostres principis fa campanya per la Hillary Clinton i altres personatges equivalents d'Europa i el món?
          • Roderic17.837 15 94👍 8.986
           Responsabilitzar un hipotètic resorgiment dels feixisme a la suposada desorientació de l'esquerra és infravalorar l'enemic.

           A qui et refereixes a l'últim punt?
          • Arkitekte4.510 3 473👍 4.277
           L'esquerra actual és tan nefasta que em fa veure com a bona l'esquerra crema-esglésies de fa un segle. que tampoc era bona.
   • Roderic17.837 15 94👍 8.986
    Els drets d'uns i la cobdícia dels altres, com sempre.
   • llevantdemallorca18.792 13 84👍 4.392
    El feminista actual és un home blanc que diu què han de fer les dones negres. Un ésser patètic delerós de l'aprovació social. 
   • Roderic17.837 15 94👍 8.986
    Imagino que somiar en ser milionari no entra dins els seus esquemes. Disculpa'ls aprenent de Rockefeller.
  • eestlaasedcatalà10.727 3 198👍 2.203
   Però si sembla una blanca que s'ha posat rotlle afro per auto-odi xD.
  • Sternbert416 2👍 520
   Bravo, no puc més que aplaudir el suicidi de l'esquerra.   Adéu.
 • Canyadesucre10.331 3 208👍 17.165
  Les dues opcions eren catastròfiques.
 • EstatpropiUsuari sumador166.747 11 1👍 28.388
  Fil patrocinat per DeLorean.
  • __2393__10.333 15👍 2.071
   Tens tota la raó.

   Jo també penso el mateix.  De totes formes, després de parlar amb alguns brasilers, fins i tot ecologistes, tots em diuen el mateix:  Vosaltres els europeus heu explotat i destruït la natura del vostre continent, que també pertanyia a tota la humanitat.  Teniu raó en oposar-vos a l'explotació de l'amazònia, però sincerament, millor que calleu perquè soneu com uns cínics de merda.
   • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
    I tenen bona part de raó, vet-ho aquí.
  • Fidalgo1.400 3👍 2.377
   Aquest missatge és una bona mostra de que no entens el pensament conservador. 
   • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
    Conservador deu venir de conservar, dic jo. Dubto que hi hagi societats més conservadores que aquells pobles indígenes que aquest desgraciat vol rematar. 

    • Bowie F6.508 3 333👍 7.867
     Conservador ve de conservar allò que fa grans les societats (la moral cristiana, les famílies, les comunitats, la seguretat, les institucions tradicionals, el lliure mercat, etc).
    • Fidalgo1.400 3👍 2.377
     El conservadorisme és una presumpció de que allò establert és millor que lo nou. I ho és perque ha resistit el pas del temps i s'ha integrat en quelcom que és diu Tradició, amb majúscules. La Tradició és el conjunt de respostes que una societat dona a preguntes que es plantejen universalment i que tenen a veure amb el fet de fer possible la vida en comunitat i el progrés material i moral de la civilització.

     La gent defensa el matrimoni natural entre un home i una dona o la restricció migratòria perque pensa que és millor que l'alternativa, no perque s'odii als homossexuals o es tingui por dels inmigrants.

     Aquesta darrera visió té a veure amb els vostres propis prejudicis i intolerància.
     • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
      La Tradició amb majúscules també la segueixen aquests pobles indígenes, no trobes? O allò seu no és tradició? O és que com que defugen els nostres paràmetres aquella seva tradició ja no val? Per no parlar d'això que tu anomenes progrés moral. La moral no és igual per a tothom. I està molt bé que parlis de prejudicis i d'intolerància dels altres, i obviïs que tu també en gastes. I dic tu i no vosaltres. Fixa-t'hi i rumia-hi, si et vaga, de perquè sempre ho faig així.
      • Fidalgo1.400 3👍 2.377
       Clar que és Tradició la seva, però la nostra és millor. 
       La moral és objectiva, per això ningú troba bé la violació d'un nadó.
       • Argimont8.693 2 250👍 5.174
        Quina es la nostra?
       • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
        Collons! I parles dels prejudicis dels altres...
        La moral no n'és gens, d'objectiva. D'on ho has tret, això? 
        • Fidalgo1.400 3👍 2.377
          
         Personalment crec que l'abstinència és un mètode anti-conceptiu molt millor que no pas colpejar el ventre d'una dona en estat. També penso que menjar carn humana és quelcom que ha d'estar prohibit. També penso que deixar que un bebé morir a un lloc públic no és quelcom que no s'hauria de permetre. Les dues primeres pràctiques eren quelcom que es registrava a Amèrica abans de l'arribada dels pobles europeus. La tercera era una pràctica inclosa a la llei civil romana abans de la generalització del cristianisme. No tinc cap prejudici en relació a totes aquestes pràctiques perque les conec i les he estudiades.

         Tu ets d'acord amb mi en relació a aquestes valoracions o no? Per a tu és dolent menjar carn humana? I per que sí o per què no?
         • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
          Ets un trampós. Presentes uns casos i en silencies d'altres. I pretens fer-me caure en un parany evident. 
          L'Europa cristiana també va tenir les seves pires, on hi cremaven aquells (i aquelles) que representaven un perill per als qui hi imperaven. Tu, i jo, som més fills d'aquells que van ser devorats per les flames que dels seus botxins, no en tinc cap dubte.
          Els pobles que vols fer passar per incivilitzats, tenen les seves normes i si hi haguessim nascut les seguiriem i les considerariem d'allò més normals.

          No deixa de ser curiós que t'esgarrifi la possibilitat de menjar carn humana (a mi també) o de bastonejar els ventres de dones prenyades (a mi també), però no diguis res sobre cremar vives persones, potser fins i tot dones prenyades, perquè s'allunyaven d'allò en que s'havia de creure. 


          • Fidalgo1.400 3👍 2.377

           O sigui, que a tu com a mi també t'esgarrifa el canibalisme o l'avortament brutal de bebés colpejant els ventres de les dones. Aleshores, sento comunicar-te que no, que sembla que ets força més fill dels "botxins" dels quals parles, perque són aquests "botxins" els que van difondre aquestes idees. I no sé, trobo que si sortim al carrer i demanem a qualsevol persona sobre això també s'esgarrifarà amb aquestes pràctiques. Aleshores potser començarem a veure que la moral no es tan subjectiva com dius.

           A Europa també hem tingut les nostres pires clarament, això ningú ho nega. Però hi ha una diferència molt clara: les morts per execució de, per exemple, l'Inquisició van ser puntuals i excepcionals i seguien un procés jurídic el.laborat on la persona acusada en qüestió tenia drets. Fins i tot l'ús de la tortura estava regulat i s'havia d'adequar a normes. A Amèrica els pobles precolombins tenien, per contra, com a part integral i indestriable de la seva forma de vida pràctiques com el canibalisme o els sacrificis humans.

          • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
           Els judicis de la Inquisició atorgaven drets als acusats? Ets molt de la broma, tu, oi? O renegaven d'allò que se'ls imputava o cremaven. I puntuals, excepcionals? Casos aïllats, vols dir? Continues amb la broma.

           I no, no som fills dels botxins. La immensa majoria, per no dir tots, els avenços d'Occident s'han assolit malgrat les aspiracions d'aquells botxins, i no pas gràcies a ells.
          • Fidalgo1.400 3👍 2.377

           Els judicis de la Inquisició atorgaven drets als acusats? Ets molt de la broma, tu, oi? 

           No, gens de la broma. No sabies pas que els detinguts per l'Inquisició normalment eran sotmesos a arrest domiciliari i no ficats a la garjola? I que en el cas de estar ficats a la garjola tenien dret a mantenir les seves pertinyences amb si, a llegir, a sortir tots els diumenges, a fer peregrinació? O que l'Inquisició tenia prohibit matar el presos (a diferència de la jurisdicció civil) i que l'arrepentiment del sotmés a procés, a diferència de la jurisdicció civil, significava que no els podien executar. Que no ho sabies tot això? És que simplement parles de l'ignorància?

           I puntuals, excepcionals? Casos aïllats, vols dir? 

           Sí.  Per exemple, l'Inquisició a la Monarquia hispànica va existir aproximadament durant 400 anys i va executar entre 3000 i 5000 persones. O sigui, entre 9 i 12 per any. D'entre tots aquests executats la majoria no ho eren pas per delictes "religiosos", sino que l'Inquisició també jutgava casos de falsejament de moneda, violacions, proxenetisme, contraband d'armes o abús de minors.

           Mare meva, ets un zombie de la pitjor propaganda liberal.

            

          • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
           Ets un exemple de catòlic intransigent, que es permet el luxe d'insultar qui desconeix fets (suposant que aquests fets no siguin, també, propaganda).

           Això ho han fet molt bé, algunes religions monoteïstes: inventar relats per a blanquejar la història. 

           Contràriament al que fas tu, no et considero un zombie. Et considero seguidor d'una religió interessant en els seus postulats inicials, que ha seguit el camí de l'autodestrucció renegant-ne i convertint-la en un despropòsit. Quina llàstima. Pobres cristians.
   • Xicoira5.291 2 406👍 4.282
    No, és que vosaltres directament sou reaccionaris.
  • EmulatorQUsuari sumador64.592 15 6👍 19.595
   Ells no en patiran les conseqüències. Per això pensen com pensen.
  • prou_prusses928👍 467
   Tot govern de Brasil sha petat lamazones, inclos els daskerras. ves a dormir.
  • Lepid1.461 3👍 546
   Un motiu mes per a despertar el vell Imperialisme de l'avi i colocar-hi un govern titella pro naturalesa
 • llevantdemallorca18.792 13 84👍 4.392
  El que no entenc és la gent que, com que no pot votar Lula, vota Bolsonaro. Dit així, ras i curt. 
 • Konrad943👍 1.533
  Igual que Trump, Bolsonaro no és el problema, simplement un símptoma del problema. El neoliberalisme i la corrupció del poder per part de les classes d'elit, juntament amb la ignorància del sofriment de les classes més baixes per part del centre i la incapacitat de representar adequadament a aquestes mateixes classes per part de l'esquerra, ha resultat en l'ascens d'una altra dreta més, populista i demagoga. No culpis a Bolsonaro, culpa els qui el fan possible.
 • Mcasas9.599 13 225👍 4.088
  Que siguis incondicional de Trump i Bolsonaro a la vegada, que tenen agendes econòmiques completament diferents, demostra que no tens ni puta idea del que dius.
 • Santestevedelesrourenc32
  Si guanya i algú de vosaltres diu que el resultat no hauria de ser vàlid per X motius, sereu uns maleïts hipòcrites. El poble del Brasil ha votat que vol aquest president i s'ha de respetar la democràcia, o es que fareu com fa l'estat amb els catalans?
 • Screen4.654 1 465👍 2.271
  Adéu Amazònia, adéu !
  Una bèstia insensible com Trump segur que basa el creixement en la destrucció de l'Amazònia

  • __2393__10.333 15👍 2.071
   què vol dir la regió verda en aquest mapa?  Inclou els andes peruans i equatorians


   EDIT: ja ho veig, la part verda és la conca del riu amazones.  La selva en realitat és molt més gran pel nord (inclou les guaianes, i més part de venezuela), una mica més gran per l'est, i molt més petita per l'oest.
 • rlborinot5.715 12 373👍 2.488
  El Món se'n va a la merda.

  Que hi hagi gent així, malauradament es pot considerar, ara bé, que hi hagi milions de persones que pensen així i li donin la Presidència, diu molt poc de la societat d'aquell país.

  https://youtu.be/ghCP4r-hzYI
  • Trumpista1005.370 2 396👍 5.142
   Cert, a mi les formes del Jair tampoc no m’agraden i crec que es passa de frenada en algunes coses.

   Però estem parlamt de Brasil, no de Noruega! Brasil és una societat amb un % de violència, drogues, corrupció... brutal, per tant no és d’estranyar que surti un Bolsonaro i proposi “mano fuerte”.

   Que estem parlant de Sud Amèrica, no pas d’Europa!
   • Toni Montagutí37.605 8 18👍 24.660
    Curiosament, São Paulo i Rio seran, probablement, on més vots obtindrà aquest home tenebrós. I dic curiosament perquè són les dues ciutats on més s'havia frenat la violència amb els governs Lula. I no hauríem pas d'oblidar que el govern actual no n'és pas un d'esquerres, fins on jo sé. Sospito que les classes mitjanes brasileres, les que més s'emmirallen en Europa, s'abocaran a votar Bolsonaro. Un paio que no sé en què ha contribuit a l'auge d'aquestes classes mitjanes. Un misteri. O potser no tant.
 • Defectible7.981 270
  Es comença per tolerar els psicòpates al racó i mira.
 • TUTTLE3.282 14 612👍 2.251
  Quina ilusio... tornaran els esquadrons de la mort? Es fulira el que queda d'amazones? Patirem... patiran...

Publicitat

Fòrums

 • 9.283.474 missatges
 • 220.617 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat