Publicitat

Fòrum

Llibres digitals (ebooks) en català: Perquè tant pocs?

RepúblicaP2P613👍 376
Recentment m'he comprat un Kindle i he copsat l'enderrariment de les nostres editorials respecte a les edicions de llibres digitals.

Per posar un cas del passat 1 d'Octubre hi ha centenars de llibres però a Amazon Kindle amb prou feines n'apareixen un grapat de 4 o 5.

Per no entrar en el fet que la nostra xarxa de biblioteques públiques no ofereix cap sistema de préstec de llibres digitals, com sí que passa en altres països, sobretot als Estats Units, on els Overdrives de Rakuten (patrocinador del Barça per cert) són amplíssimament utilitzats per a gestionar préstecs de llibres digitals i realment l'aplicació funciona de maravella, i contribueix a fomentar un munt la lectura. 

El consum d'ebooks és una mesura ecològica i que fa molt més senzilla la lectura i recerca d'un llibre, ja que és possible per exemple la cerca per paraules. A més a més, hi ha un fotimer de llibres els quals hom no els necessita tenir de per vida com ara llibres tècnics i demés, que sovint són molt cars, i doncs, el préstec és una alternativa molt més viable.  

Perquè estem tant endarrerits ?

Respostes

Configuració
 • Alcalaní_PV13.497 9 156👍 859
  I de format epub què me'n dius? Per cert, cap raconaire coneix alguna plataforma on descarregar-ne en català?
  • RepúblicaP2P613👍 376
   El format .epub és molt utilitzat, Overdrive i Kobo (Rakuten) utilitzen Epub, Kindle fa servir el propietari AZW però es poden convertir fàcilment entre ells, .mobi, .epub, .azw

   La qüestió princpal és que estiguin editats en format de llibre digital, i no el llibre físic o pdf. (Encara que pdf, també sempre millor que físic)
 • Wittgenstein659👍 904
  Menys kidles, més pergamins.
 • ziol7.662 15 282👍 3.212

  Ni com a lector ni com a autor, m’agraden gens el sistema que, tímidament, intenten proposar els editors.

  I parlo subjectivament des del punt de vista d’autor perquè en sóc de la primera novel·la que es va publicar directament en format electrònic en llengua catalana.

  Si vaig decidir posar-la en llicència lliure passant de les editorials, és perquè vaig calcular que n’obtindria més beneficis indirectes que pel sistema, diguem-ne normal o oficial. I així ha resultat.

  Com a lector de llibre de tercers, voldria que, al menys, se’m garantissin els mateixos drets que amb els llibres en paper. El primer que es pugui llegir d’aquí a vint-i-cinc o cent anys, sense dependre de si el format continuarà sent suportat, en altres paraules que les «proteccions» no impedeixin anar actualitzant el format del fitxer.

  Que aleshores tothom els copiaria, potser, però alguna solució se m’acudeix, començant per obtenir algun valor afegit en comprar-lo a l’editor.

  • __32382__2.202 1👍 1.584
   Els llibres digitals de Kindle són al núvol, els pots baixar quan vulguis a dispositius nous, sempre que existeixi Kindle, és clar.
   • ziol7.662 15 282👍 3.212

    Ja ho has dit, mentre existeixi. Jo he tingut moltes coses al núvol —no pas privades com els llibres que mai no voldria que tercers sabessin el que llegeixo— fotos i enregistraments de so, per exemple, i un bon dia, potser als cinc anys d’haver-se inaugurat el servei, desapareixen.

    A casa tinc algun llibre imprès el segle XVIII o XIX, i encara «funciona», sense dependre de tercers.

    • __32382__2.202 1👍 1.584
     Sí sempre hi ha aquest risc, però vaja és difícil que desapareixi Kindle, pot ser que el compri una altra empresa però en algun lloc o altre suposo que tindrem els llibres.
  • Anna May78👍 1
   Enhorabona!  N'estarás orgullós.
  • RepúblicaP2P613👍 376
   Home, sembla possible mantenir un sistema en el qual aquells individus que han comprat un llibre, puguin rebre actualitzacions, en cas que un format deixi de ser suportat. Tanmateix no crec que un format com .epub que no és propietari i conté DRM deixi d'estar mai suportat.

   Des del punt de vista del DRM i versions d'aquest, sempre que la indústria sigui prou eficient i sàpiga mantenir el seu negoci, no veig un gran inconvenient en que una editorial que no continués pogues vendre els drets a una altre, la qual sí es faria responsable de mantenir vigent el contracte contret amb el consumidor. 

   Jo personalment, als meus llibres, sempre que sigui possible els destripo el DRM per poder-los guardar a llarg termini i convertir. Als Kindle no és possible llegir .epubs per defecte, cal convertir-los a .mobi o .azw3, o bé instal·lar-se un lector .epub de terceres parts cosa que fa minvar l'experiència final. 

   Els llibres electrònics per a mi avui ja són una necessitat. Hi ha molts llibres que no els he comprat perquè no es troben disponibles en aquests formats.
   • ziol7.662 15 282👍 3.212

    Potser per vell, he vist massa formats que han deixat d’estar suportats a mig o llarg termini. En particular una gran part dels formats de fitxers d’ordinadors que han quedat obsolets. Tinc força programes originals que ara no podria córrer, si no fos perquè algú els ha obert i entrat a repositoris per a emuladors d’ordinadors antics. Però no sempre és així, per exemple un programa, ara semblaria primitiu, però que encara faria servir per calcular òrbites —ja que té una interfície més ben pensada que els actuals— que vaig comprar fa 35 anys, no he tingut mai mètode per treure’l del seu format originat —disc flexible de 5,25”— i cap dels recopilatoris que he cercat el té, es veu que la gent normal mai no calcula òrbites…

    En tema llibres, també he conegut moltes editorials que, en desaparèixer, amb elles han desaparegut els llibres que editaven i, o no existeixen successores, o les que han comprat els drets ni tenen els originals, i ho dic perquè algunes vegades he intentat que és reedités alguna obra i m’he trobat en els dos casos, deixant de banda quan l’editor més aviat té interès en que desaparegui.

    Per tot això, jo mateix tot el que escric ho publico en electrònic i en obert, precisament aquests dies estic començant un projecte per unificar-ho tot en una mateixa web. Per exemple, la meva primera novel·la la vaig posar en format plucker —raonable en aquell moment— que actualment suposo que ara és molt difícil de llegir i que d’aquí uns anys serà pràcticament impossible. Si hagués estat en un format protegit, es perdria per sempre.

    • RepúblicaP2P613👍 376
     Vist amb aquesta perspectiva sí que tens part de raó, però et diria que els standards digitals actualment han arribat a un punt de maduresa molt diferent dels que es trobaven fa anys que segons com es miri era una jungla. Un programari alhora és diferent d'un format standard senzill com l' .epub, pel qual fer-ne un lector és fàcil, i no depèn de l'arquitectura de la computadora o versions determinades del programari. 

     Tot i que jo no he estat mai al teu punt, no podria valorar si és millor publicar-lo en obert gratuïtament o no. Encara que la teva elecció em mereix respecte ja que molts autors preferirien abans el retorn d'una nova inquisició del DRM a totes les llars abans que no pas el seu llibre pogués ser llegit. 

     Si bé, jo crec que el DRM és útil, també sóc partidari de desprotegir tot el que he comprat. No vol dir que ho faci per distribuïr còpies gratis ilimitades, però sí per a la facilitat alhora de conservar el bé, i perquè penso que tot és un equilibri. Els llibres hi són per ser llegits, i tampoc no tothom es pot permetre el seu accés a la cultura.
 • EmulatorQUsuari sumador64.874 15 6👍 19.978
  Potser perquè som més clàssics i ens agrada passar pàgines de paper real?
 • Puigdomènech10.117 13 214👍 3.141
  Jo en tinc més de dos-mil.
  tots baixats de franc de la xarxa.
  La qual cosa no vol dir que no estigui disposat a comprar-ne. En compro. Però qui ho ha d'entendre no ho entén (editors, editorials etc). Es pensa que li'n compraré, els dos-mil llibres, si no me'ls puc baixar. Aquest és el nivell.
  No hi ha més llibres perquè les autoritats competents en la matèria són uns perfectes incompetents i prefereixen deixar-nos sense literatura catalana digitalitzada abans no perdre beneficis. No troben la manera d'evitar el pirateig. No troben la manera de motivar la gent a comprar e-books de forma senzilla. ¿Jo perquè he de comprar un e-books si m'és més senzill i còmode una descarrega de franc?? Solucions n'hi han, però no volen reduir beneficis. Ras i curt.

  M'agradaria remarcar que la meva despesa en llibres, és la mateixa que si no me'ls descarregués de franc. En més d'una ocasió me l'he comprat en paper i descarregat alhora (per desar-lo sense ocupar espai a casa).

  En català ara només conec un web des d'on baixar-me'ls. No el puc dir perquè van darrere del tancament de webs així. 
  Si cerques epubs lliures en castellà, probablement et trobis amb aquest web (permet la descarrega bàsicament en castellà anglès i català).  • ziol7.662 15 282👍 3.212

   Si existís un sistema molt barat i, sobre tot, fàcil per compar llibres electrònics, la major part de la gent que comprem llibres, al llarg de l’any acabaríem gastant la mateixa quantitat, i com que en electrònic no hi ha ni impressió, transport, magatzem o distribuïdor físic, voldria dir que autors i editors guanyarien molts més diners.

   És la idea dels basars xinesos, vendre el més barat possible per tenir així moltes vendes. Però és un intangible i no hi ha estocs, o sigui que encara funciona més.

   I si volen seguir un model capitalista de màxim benefici que calculin: a quin preu s’ha de vendre un llibre mitjà, de tal manera que el preu multiplicat per la quantitat venuda sigui màxim?

   Jo ho he fet, sota diverses hipòtesis de quant es vendria en funció del preu.

   Suposo que els editors no, o ho han fet sota alguna hipòtesi infundada, perquè estan proposant uns preus més de deu vegades els que resulten del meu càlcul.

   Fins i tot, per a mi, com autor en autoedició, em surt a compte el preu zero. Entre còpies en paper —que molta gent les vol per molt que tinguin la versió electrònica— i conferències o similars que venent el llibre convencionalment no tindria, m¸interessa escampar el màxim possible l’obra. En aquests moments estic endegant un projecte que reuneix gran part dels articles de divulgació científica que he anat escrivint, i seran de franc.

  • Ohtar17.832 8 95👍 8.792
   Passa la web encara que sigui per privat home
 • gosset.inofensiu117 1👍 29
  Per això uns pirates van crear http://epubcat.at.ua/
 • Horus331👍 341
  Jo penso que els e-books no acaben de quallar entre la població per què la posturologia que s'empra per llegir-los és la mateixa que s'usa en un llibre físic i hi manquen aspectes agradables o de ritual que el llibre físic té, i l'e-book no té. Per exemple la olor de nou (o vell) del llibre, una enquadernació atractiva a la vista i tacte, passar pàgina, etc. També influeix que per llegir-lo en condicions es necessita una tablet, i la gent ja porta prous trastos a sobre o a la bossa.

  El que qualsevol català pot fer i des d'aqui faig una crida és a enrregistrar AUDIO-llibres. Només cal un micròfon, un seqüenciador per a muntar la o les pistes d'audio que es requereixin i molt bàsics conceptes d'eqüalització. Teniu un univers de llibres per gravar i fareu un petit gran favor a la llebgua catalana. 
  Si els pugeu a una plataforma d'internet i en permeteu l'escolta gratuïta de ben segur que el resultat final serà molta més gent usant el català.

  Animeu-vos. 
  • gosset.inofensiu117 1👍 29
   Molt d'acord amb lo d'enregistrar audiollibres. En català, l'oferta és moooolt minsa
  • alexpv2.662 3 700👍 1.633
   Doncs a mi em fa molt de mandra llegir llibres en format paper... 
  • ziol7.662 15 282👍 3.212
   A mi em passa exactament el contrari. Llegeixo en electrònic en llocs on difícilment m’hi enduria els llibres —dic llibres perquè gairebé sempre en tinc uns quants a mitja lectura—; també al llit on el llum, poc o molt emprenya la parella. Però fins i tot, en llocs on en paper no hi ha cap problema directe, a la tauleta hi tinc diccionaris, enciclopèdia o blocs de notes, que en paper aniria, probablement, a cercar a la tauleta. Altres avantatges: fa molt menys embalum que diversos llibres, no me’n descuido cap si sóc fora de casa i recorda on havia deixat la lectura de cadascun d’ells. I no embruto el llibre si vull escriure una nota o una correcció, cosa que, a més, puc fer sense treure cap estri d’escriptura.

   L’any 2003 van fer una experiència de passar a àudio una novel·la que jo havia escrit —per cert que amb els continus canvis d’internet i els ordinadors, he perdut l’enregistrament—, però la qualitat no va ser la que esperava; també compta que internet era molt més lent en aquells moments. Com a mètode de lectura d’altres obres ho he provat, però al menys en el meu cas, té un inconvenient major: va de dos a tres cops més lent que quan llegeixo un text i em posa molt nerviós. Potser per a persones amb problemes de vista o que llegeixen molt lentament.

   • Horus331👍 341
    Be, és una forma de veure-ho, no m'hi fico. Però el que ens ocupa és que cadscú tracti de divulgar continguts en català, poden ser llibres, opinions, resums esportius, musicals...el que sigui. I aquest mètode penso que està a l'abast de força gent. Si se li suma que es poden pujar els mp3 a plataformes gratuïtes les condicions no poden ser més favorables..youtube etc.
 • Rigel65.393 11 5👍 34.068
  Perquè tota l'acció per afavorir la nostra llengua s'ha basat en actuar en els resultats sobre temes concrets, en lloc de garantir un entorn favorable que faci que la nostra llengua s'enforteixi tota sola. Que no tenim premsa en català? Doncs subvencionem diaris i digitals amb línies de subvencions i propaganda institucional. Que no hi ha cinema en català? Doncs paguem trinco-trinco a les majors perquè es dignin d'exhibir -de mala gana- qualques còpies en la nostra llengua. L'error d'això és que, quan apareixen nous àmbits d'actuació (com els llibres electrònics, o els videojocs) que els polítics no havien previst, aquests mostren la crua realitat.

  Quina és la política correcta: crear un marc en què el català sigui l'única llengua d'ús social a Catalunya, cosa que implica des d'elevar-lo a la categoria d'única llengua oficial fins a garantir que del sistema d'ensenyaments en surtin catalans, passant per la política migratòria i de natalitat. Si això s'hagués fet (i seriosament) ara ningú no concebria dirigir-se al mercat català en una llengua que no sigui la catalana.
 • Makaku1.106 2👍 1.565
  La pregunta més aviat seria: hi ha alguna nova tecnologia de les que han revolucionat el món en els últims 20 anys en què el català no hagi perdut pistonada respecte les llengües majoritàries? La resposta és NO... Tant a la televisió digital, com al Youtube, com a Netflix, com als videojocs en general, com als ebooks... Totes aquestes noves tecnologies han arraconat encara més les llengües minoritàries.

  Només hi hauria una excepció, potser, que seria el combo de Twitter/Facebook + procés que ha fet que molta gent gran s'animi a escriure en català per primera vegada a la vida.
  • Horus331👍 341
   Igualment a twitter molts catalans tontets escriuen en castellà quan algú interpela en castellà, i això és especialment greu quan l'altre persona té la opció 'traduir' al costat. De fet constata el que molts sabem, però es fa incòmode de dir: molts catalanoparlants en el fons no els hi agrada la seva llengua.

   Si això li sumes la quantitat de gent gran mandrosa i ignorant que no ha tingut la delicadesa d'apendre a escriure en condicions el català perque 'vaig fer l'escola en castellà en temps de franco i blabla' ja s'acaba d'adobar el terreny..
 • CorredorAlfa15👍 2
  Per les XXSS corre una web interessant, http://epubcat.do.am/magnets.htm
 • CorredorAlfa15👍 2
  Hi ha dues pàgines interessants,

  https://epubquest.net/
  http://epubcat.do.am/magnets.htm

  Però com bé diu el company, els llibres, sobretot els nous en el mercat, S'HAN DE COMPRAR. A la botiga d'Amazon en trobaràs un fotimer.

Publicitat

Fòrums

 • 9.301.851 missatges
 • 221.326 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat