Publicitat

Fòrum

Llengües minoritzades de l'actual Extremadura

Pralija1.450 3👍 938

Abans de res volia aclarir que parlaré de l'Extremadura sota administració espanyola, no pas de la regió portuguesa amb el mateix nom. Doncs començo amb una varietat que ja havien tractat aquí fa ben poc. És la vall de Xàlima o vall do Ellas, nord-est de la província de Càceres. La varietat de gallecportuguès amb influència lleonesa rep vàries denominacions. Normalment, els seus propis parlants li diuen A fala, alguns experts han considerat poc encertat aquest nom i han fet propostes com ara xalimegu o fins i tot valego. Doncs fa molt de temps (secles) hi van arribar  molts gallecs i per aquesta raó podem veure inmediatament que, encara al segle XXI, aquesta varietat se sembla molt a com parlen els gallecs avui dia. També hi va arribar un contingent procedent de Lleó, i aixó es veu en algunes características com acabar les paraules amb la lletra u. Sens dubte, és la llengua minoritzada d'Extremadura amb més vitalitat, cal dir que l'aclaparadora majoria d'habitants de la vall encara fa servir alguna de les 3 varietats pròpies de la zona. Són 3 pobles els que pertanyen a la vall:San Martín de Trevello (mañegu), Ellas (lagarteiru) i Valverde do Fresno (valverdeiru). La pobalció total de la vall són 5000 habitants.
Cap de les modalitats lingúístiques extremenyes minoritzades ha assolit la categoria d'oficial. Aquestes varietats galaicoportugueses tampoc. No tenen una norma sòlida i cada persona escriu d'una manera diferent.

El més antic dels documentals que us ofereixo rep el nom A terceira póla (en aquest cas, póla vol dir branca). Tercera branca al·ludeix a ques molts experts asseguren que aquesta és la tercera varietat del domini després de Galícia i Portugal. L'altre es diu Soidi i va ser penjat fa només tres mesos. Soidi és un terme propi de la zona i vol dir salut (a la resta del domini galaicoportuguès es diu saúde).


https://www.youtube.com/watch?v=RU2ZiZOdcOg   [A terceira póla] [part 1]
https://www.youtube.com/watch?v=elYhPgbDERc   [part 2]
https://www.youtube.com/watch?v=f0U_4iI_U6I  [Soidi]

Els següents enclavaments són els de la frontera amb Portugal i que encara mantenen una mica la llengua de l'altra part de la ratlla. Cedilho, Ferreira de Alcântara i alguns més són els noms d'aquests indrets. Però, el més conegut és, sense dubte, Olivença i rodalies. Olivença va ser part de Portugal fins 1801, quan queda en poder d'Espanya en virtut del tractat de Badajoz. Pel que fa a Olivença, cap especialista dubta que la llengua és la mateixa que la que l'imperi portuguès va estendre a tot arreu. Malgrat tot, la seua vitalitat no té res a veure amb la de la vall de Xàlima. En aquest cas, parlem d'un grup humà que va decidir deixar de transmetre la llengua fa unes dècades i avui dia és impossible (o gairebé) trobar oliventins menors de 60 o 70 anys que facin servir l'idioma dels seus avantpassats. Un conegut escriptor em va dir un dia que l'autoodi dels oliventins és el pitjor que ha vist mai, i que, fins i tot, és comú conèixer ciutadans del municipi que han volgut castellanitzar els seus cognoms per iniciativa pròpia. Segons l'intelectual que va dir aixó, aquest és el cas del jugador de futbol Jesús Perera, nascut a Olivença, el cognom del pare és Pereira i ell ha decidit castellanitzar-ho.Resultat d'imatges de jesus perera


Existeix un col·lectiu anomenat Além Guadiana que defensa els drets dels pocs parlants que hi resten. A més, els oliventins poden demanar la nacionalitat portuguesa des de fa uns anys. Els 500 anys de pertinença a Portugal també han deixat influència arquitectònica, un exemple d'això és la presència d'edificis d'estil manuelí o rajoles típiques del país veí.

I ara ja ha arribat el moment d'escoltar com parlen els més grans de la zona (que, recordeu, són els únics parlants nadius que hi resten) i altres vídeos sobre aquest tema:

Petit reportatge bilingüe.  
Reportatge de 2 minuts amb testimonis orals. 
Documental amb testimonis d'una qualitat extraodinària de 14 minuts. 
Senyora gran ofereix una conversa de 4 minuts.  
Home gran ens narra una petita història. 

Podem veure que els avis oliventins tenen un accent genuí i un vocabulari poc castellanitzat. L'altra eina de comunicació no castellana d'avui és l'extremeny, altextremeny o castúo. Es tracta d'una varietat asturlleonesa que encara té presència al nord de la província de Càceres i sud de Salamanca. Cal dir que tenen Wikipedia pròpia. Les dades del nombre de parlants són confoses. Malauradament, no he trobat molts vídeos d'aquesta modalitat.Algunes característiques:
- Terminació plural -us, -is (en comptes de -os, -és com és general en l'asturià): carrus, cancionis, perrus, alreoris,...
-
Aspiració del fonema antic /x/ (com en el castellà meridional) per influència de l'aspiració de la F- inicial llatina: caha, paha, rohu,...
-
Terminació generalitzada de -r llatina en -l: rompel, trael, ardol, abriol,...
-
Canvi del grup -dr- a -ir- en l'interior de paraula: mairi (mare), cuaira (quadra), ...

Resultat d'imatges de hablas de extremadura

 

Curiós diàleg improvisat de menys de 2 minuts (concurs de TV). 
Home llegeix un tendre poema de 2 minuts.  
Nadala de menys de 3 minuts en castúo.  
Notícia de 3 minuts sobre un curs. 
Vídeo de 4 minuts protagonitzat per senyores parlants d'aquesta varietat.Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.301.219 missatges
  • 221.303 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat