Fòrum

[Vicent Partal] Per a legitimar la por no compteu amb el meu silenci

Rigel65.373 11 5👍 34.036

Per a legitimar la por no compteu amb el meu silenci

«No regalaré el meu silenci per a legitimar, així, sense problemes, la por i convertir-la en un plantejament polític del qual hom pot estar orgullós»Però si no teníem por. Per l’amor de Déu, nosaltres no en teníem, de por. Tan aviat hem oblidat una cosa tan bàsica? No teníem por de res que ens pogués passar per tot el que fèiem, pel que pensàvem que era just de fer. No teníem por d’imaginar cap on caminàvem. No teníem por ni tan sols de tenir por. I no teníem por tampoc que la gent que ens representava tingués por. Abans del primer d’octubre ningú no s’hauria atrevit a justificar res amb l’argument que valia més evitar de ser objecte de repressió que no pas capgirar de dalt a baix aquest país que no ens agrada.


Nosaltres aspiràvem a la intel·ligència, a ser tractats com a persones intel·ligents. Volíem escoltar persones que ens parlassen de veritats, no gent que volgués disfressar els seus sentiments menys nobles amb teoria política, amb filosofia, amb sociologia. Què vol dir ara, doncs, aquesta apologia de la por que practica amb tanta intensitat el Parlament de Catalunya, començant pel seu president? Però quin país més miserable i trist que acabarem construint, si legalitzem moralment la renúncia de lluitar per no entomar la repressió…


Hi ha, fonamentada precisament en la repressió i en l’execrable arbitrarietat dels tribunals espanyols, tota una operació mediàtica per a justificar que la por física i concreta d’alguns altere el rumb polític que el país es va marcar ara fa un any. Funciona sobre aquest paisatge sentimental efectiu, si més no efectiu fins ara, que ens demana prudència en nom dels qui tenen més problemes i ho estan passant pitjor, però que també ens fa confondre la solidaritat amb la submissió.


Ser a la presó no fa de ningú una persona més encertada. Jo faig i faré tot allò que puga i més perquè tots isquen tan aviat com siga possible i no hi entre ningú més. Però, després del pas fet dimarts, no regalaré el meu silenci per a legitimar, així, sense problemes, la por i convertir-la en un plantejament polític del qual hom pot estar orgullós.


El primer d’octubre, els dies abans i fins el dia deu, ningú no va convertir la por en l’eix de cap actuació professional o política. Ni vàrem deixar de fer res pensant en les conseqüències que allò que vàrem fer podia tenir per al nostre futur personal ni encara menys per al nostre futur col·lectiu. I ara això no ho podem canviar. No pas sense fer trampa. No pas sense fer-nos trampa.https://www.vilaweb.cat/noticies/per-emblanquir-la-por-no-compteu-amb-el-meu-silenci/

Respostes

Configuració
 • Rigel65.373 11 5👍 34.036
  Un comentari a l'editorial que descriu molt bé el que està passant (i què hem de fer):


  Eduard Gracia

  11.10.2018  |  03:33

   

  Totalmente d’acord amb l’Anna Niño I la Rosa Gispert: de fet fa molt de temps que dic que la cúpula d’ERC, amb en Junqueras al capdavant, està traïnt els votants sobiranistes, i la premsa de Madrid porta com a mínim des de l’any 2016 explicant com en Junqueras estaba pactant amb la Soraya per a fer-li el llit a en Puigdemont a canvi d’endarrerir les aspiracions independentistes unes dècades més. De fet, amb un vicepresident venut als poders de l’Estat Espanyol (i possiblement passant-los informació) no veig com hauriem pogut defensar efectivament la independència en cas que s’hagués proclamat de forma efectiva el día 10 d’octubre (a menys que el recolzament internacional hagués fet innecessària aquesta defensa, que no va ser el cas). Això explica per què en Junqueras no es volia comprometre mai a res, i per què el dia 27-O quan van reunir-se tots els membres del govern per a decidir què fer, ell no hi fos. Com crec que després ha indicat el propi Vidal-Quadras, Junqueras com a cap d’un nou tripartit era la gran esperança de l’Estat espanyol pel 21-D, i la idea de tenir-lo a presó tenia sentit per a donar-li una mística que competís amb la de Puigdemont, i és perquè no ho va aconseguir que el van deixar a presó (no feu mai tractes amb una màfia!). De fet al gener/febrer la premsa de Madrid el tornava a assenyalar com la persona en que el govern espanyol confiava per a desfer-se de Puigdemont – però a JxCat van ser prou llestos com per a proposar en Jordi Sánchez de segon candidat i, com que aquest no va poder sortir de presó ni tan sols per a ser investit, era impossible proposar en Junqueras sense que fos evident la seva traició. El que ha passat després no ha estat més que un seguit de petites traïcions, d’intents de refredar el sobiranisme (recordeu el comunicat d’en Junqueras just abans de l’11-S?) i de maniobres orquestrades amb la premsa unionista (que cada cop recolza ERC contra JxCat de manera més evident). La visita d’abans d’ahir dels caps de la CEOE i UGT a en Junqueras per a conèixer la seva opinió sobre la situació política (que és l’explicació que han donat, i segurament és veritat: la qüestió és per què fan un viatge tan llarg per a parlar de política amb ell i no, per exemple, amb el President Torra).

  Sovint penso que menys mal que no vàrem intentar fer efectiva la república l’any passat, perquè un moviment revolucionari pot sobreviure moltes coses però mai, mai cap no ha sobreviscut tenint un talp (o més, perquè la cúpula sencera d’ERC sembla seguir la mateixa direcció) en una posició de vicepresidència… El que ara cal, i urgentment, és desar el lliri que portem sempre a la mà, adonar-nos que en aquest joc hi ha interessos molt foscos on no tothom que es declara independentista treballa per la independència, i apartar en Junqueras i els seus acòlits,del moviment sobiranista com ja abans ens vàrem desfer d’en Duran i Lleida…

  • Pavel_Korchagin3.545 2 583👍 7.809
   El que falla en aquest relat és perquè ERC va dedicar esforços a que el referèndum es pogués dur a terme si mai van tenir intenció d'implementar-ne el resultat. 
   • quatreanys35.402 6 19👍 10.722
    No falla res. ERC esperaven que Puigdemont es fes enrrere i desconvoques el referendum, per despres  acusar-los de botiflers en les noves eleccions i aixi guanyar-les i governar l'autonomia amb comuns i psc i "eixamplar" durant anys.

    Error de calcul com sempre.

    • SantsUsuari sumador32.335 14 25👍 11.445
     No, no hauríem fet servir mai aquesta tàctica perquè si una cosa té Convergència és un exèrcit de hooligans que la defensaran faci el que faci. De fet, al final Puigdemont es va fer enrere i ara resulta que és un heroi...en fi.
     • RogerDeFlor1.616 6 947👍 135
      No és un heroi per gairebé ningú... Tothom té força clar que, tot i que les seves intencions no sigueren dolentes al principi, es va cagar a les calces i va acabar actuant com el traïdor que ha eseevingut.
    • Lluísfrancesc12.900 9 164👍 12.023
     Completament fals. El 99% de l'1O va ser parit per ERC,ajudada molt dignament per gent de la CUP el dia del referèndum. A l'entorn petdecàter,junspercat o com collons es vulguin dir,no se li va veure el pèl en la immensa majoria de pobles i ciutats ni abans ni durant el referèndum. Només van començar a treure el cap de l'amagatall la nit del dia 1,quan el perill ja havia passat.
     • Peterson58 1👍 24
      Completament fals.
      El 100% del referèndum el vam fer la gent.
      ERC ni PDCat no van fer RES DE RES.
      Si haguessin estat a la cadena de responsabilitats podeu estar segurs que no s'hauria celebrat.
      • Lluísfrancesc12.900 9 164👍 12.023
       I uns collons. L'organització del referèndum recau,des de la més alta responsabilitat fins a la feina a tots els pobles del país,en gent d'ERC,que a darrera hora quan les coses van maldades reben l'inestimable suport de quadres de la CUP.

       La gent diguem-ne apolítica defensa les urnes heroïcament,però l'organització va recaure en qui va recaure,t'agradi més o menys.
       • Puigdomènech10.109 13 214👍 3.137
        Sense la pressió del carrer el referèndum no s'hagués fet mai, per part dels polítics.
        • Lluísfrancesc12.900 9 164👍 12.023
         Home,partim de la base,i aquí coincidiria amb tu,que tot el procés ha avançat per la pressió del carrer.

         Ara bé,pel que fa al referèndum,hi ha una immensa organització al darrere que ha d'anar modificant sobre la marxa moltes coses a causa de la pressió de l'estat repressor. I això no s'improvisa,requereix d'una  xarxa que connecti qui pren decisions amb qui les haurà d'aplicar,i això implica majoritàriament gent d'ERC.
         • Puigdomènech10.109 13 214👍 3.137
          Però és que preparar un referèndum sense tenir clar què farem l'endemà... és no fer res.
          La sensació d'estafa, de mentida, de què es deia una cosa mentre es pensava en un altra... és forta i motivada.

          Jo encara espero una explicació plausible a perquè no hi ha estructures d'Estat que evidentment havien d'incloure l'endemà del referèndum. Ens vam trobar una festa, i als polítics de torn muts. Per flipar !!
   • __32382__2.202 1👍 1.584
    L'amo sap que el ruc necessita menjar-se la pastanaga de tant en tant.
  • Lluísfrancesc12.900 9 164👍 12.023
   És la merda més pudenta que he vist mai al Racó,i mira que n'he vist.
 • matupa595
  Partal és un boques, ell està tranquil en el seu despatx cobrant la subvenció i des de allí pot anar escrivint articles (que mai es compleixen, per cert) mentre exigeix als altres que es juguin 30 anys de presó.
  • kaim5.327 14 402👍 977
   als altres que es juguin 30 anys de presó.

   Aquest 30 ja se'ls han jugat i bàsicament per fer el prèssec. És trist però és així. De fet, ara ja sabem a què juguem i si algú pensa liderar el moviment independentista ja sap quin pa si dona. I una cosa esta clara, o juguem a això o llavors passem de la independència com a objectiu. Cal ser realistes si volem fer possible la República Catalana, i ser realista és acceptar sacrificis. És així i punt.

   Ara bé, vist tant l'historial d'Espanya amb el País Basc ( Del GAL a la il·legalització i expulsió política de centenars de milers de ciutadants) així com el de la UE amb Grècia ( passar-se la voluntat d'un poble pel forro i condemnar-lo vàries generacions) no entenc encara com alguns van voler jugar ingenuament - espero, i no pas amb mala fe-  a la "revolució dels somriures" "la UE no ho permetrà" etc etc.


  • Anònim1017.209 6 99👍 16.778
   Fixa't si és gran la tirania que ja tots donem per descomptat que qualsevol desobediència serà catalogada com a delicte de rebel·lió (insurrecció violenta), que són els famosos fins a 30 anys de presó i no com a delicte de desobediència.
 • enrauxat1.538 13 976👍 2.083
  Hem de començar a assimilar les coses, i a parlar clar, si volem avançar en algún moment. Ara el que ens falta saber és quina d'aquestes dues respostes és la correcta, per actuar en conseqüència:

  1-Junqeras no ha pactat amb l'Estat però ha perdut la xaveta.

  2-Junqueras ha pactat amb l'Estat.
 • cathalà23.648 12 51👍 7.267

  La independència és l'únic camí. Si ERC està acollonida i vol fer autonomisme pseudoindependentista el primer que ha de fer és deixar d'anomenar-se partit independentista.
  • broquil_is_over2.826 3 674👍 3.410
   La cagada que podem cometre (aquest cop, el poble!) es fiar l'independentisme als CONVERGENTS. L'esquema seria: polítiques neoliberals (peles per els escoles privades, privatització des dels hospitals i farmàcies fins als serveis de menjador de les escoles públiques) i processisme ad infinitum, que allunyaria tots els independentistes d'esquerres...

   De moment, no fico a la CUP al mateix sac que JxCul / ERC
 • ArnauUsuari sumador6.056 16 353👍 1.005
  Com sempre, cal llegir els editorials de Vilaweb del gran mestre Partal. Del poc que llegeixo online avui en dia.
 • SantsUsuari sumador32.335 14 25👍 11.445
  El primer d’octubre, els dies abans i fins el dia deu, ningú no va convertir la por en l’eix de cap actuació professional o política. Ni vàrem deixar de fer res pensant en les conseqüències que allò que vàrem fer podia tenir per al nostre futur personal ni encara menys per al nostre futur col·lectiu.Publicitat

Fòrums

 • 9.298.219 missatges
 • 221.180 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat