Fòrum

Lèxic de l'estètica personal: Vestir, cossos i parts del cos, estils, activitats i comportaments.

Defectible7.981 270


Benvinguts, éssers estètics de tots els colors i formesSeguint amb l'esperit hedonista del fil de lèxic de begudes i el de lèxic sexual, segueixo amb la voluntat de fer diccionaris específics d'apartats interessants i lúdics de la vida arreu territori: regional, comarcal, local —i fins i tot, comunal o personal!

En aquest cas, ens centraríem en el lèxic del món del cos i l'estètica personal: els estils, la roba, els rituals, i els comportaments o situacions. Podem adjuntar fotografies per ajudar.

Com he dit sempre al principi, si creieu que unes expressions són pròpies de la vostra colla d'amics, o de la vostra família, o de la vostra localitat, feu-ho saber. Així mateix, també són benvingudes propostes d'expressions: propostes de traducció de castellanismes, d'anglicismes, o per donar nom a activitats noves. Si són malnoms, s'agraeix apuntar-ho.

Totes les preguntes són benvingudes!


NOTA PERSONAL: Si algú coneix l'existència d'algun diccionari o llibre de referència en l'àmbit del vestir en llengua catalana, n'estic buscant i agrairia qualsevol referència! Així com personalitats populars a internet o la televisió en aquest àmbit i en llengua catalana (p.ex. Patrycia Centeno). Un servidor tenia una àvia modista però va morir quan jo era molt jove, així que em vaig quedar amb les ganes de poder aprendre en aquest àmbit en el que sempre he fracassat.Així doncs: [Com en dieu de] a [regió, zona, localitat, al bar/a casa/amb els amics/amb la família] de:1. Lèxic de la indumentària.  p.ex.:

 • Noms de peces i vestits. Pantalons pitillo? Tejanos o texans? Coll v-neck o crew?
 • Tipus de teixits. Com és en català el herringbone o espina de pez? És una jaqueta d'ante?
 • Característiques de les peces. Voleu explicar què són els gafets o les alamares? Volanderes, volants? La roba s'ha encongit? Us ve ampla, llarga?
 • Calçat. Com en dieu del que en castellà se'n diuen zapatillas?
 • Complements. Tipus d'arracades i penjolls. Noms de tipus de bosses.
 • Moda tradicional i arcaica: Voleu parlar d'alguna peça tradicional? Sou uns experts en les variants de barretines? Les espardenyes, de tres vetes, de set, valencianes? Voleu explicar què és un cosset i com és diminutiu de cos?
 • Objectes de la casa i tècniques. Post o taula de planxar? Galán de noche? Pinces o agulles d'estendre? Canvi d'armari?


2. Lèxic de l'estètica corporal.  
p.ex.:

 • Tipus de cossos. Una persona és ampla, grassa, prima? Està algú en forma, o està fins i tot quadrat? És un armari empotrat, és escanyolit? Més llarg que un dia sense pa, o baixet com un tap de bassa? Algú afectat d'enanisme és un nan/nana?
 • Parts del rostre. Un nas xato? Una barbeta cul? Orelles que són pàmpols?
 • Tipus de parts del cos. Un cul sortit és un cul respingón? Unes cuixes gruixudes són uns pernils? Uns peus grossos són unes palanganes?
 • Canvis segons l'edat. Arrugues? Patas de gallo? Taques o afectacions a la pell?
 • Els cabells. Noms de pentinats. Flequillo? Els cabells es tenyeixen o es tinten? Són arrissats, ondulats, llisos? Abunden, escassegen? Tipus de calvícies?
 • Pèl facial. Noms dels tipus de barbes. Com se'n diu dels diferents tipus de perilles, patilles, bigotis... En dieu gillette a la fulla d'afeitar, o maquineta?
 • Maquillatge. Rimmel? Polvetes?
 • Depilacions. Rasureu, afeiteu, us feu "la cera"?
 • Piercings i tatuatges. Malnoms? Traduccions existents o a proposar dels anglicismes pels diferents tipus de piercings?
 • Etc.


3. Lèxic dels colors i estils.  
p.ex.:

 • Noms pels ulls segons el color. La Viquipèdia en té un article on menciona ambre i avellana a més dels més habituals, però com en dieu vosaltres?
 • Colors i característiques la pell. És una persona morena, pàlida? Té unes galtes rosades? És pigat?
 • Noms locals de colors. En dieu d'alguna manera especial, d'algun color, com ara el merda d'oca?
 • Noms d'estils segons els colors:
 • Lèxic d'estils. És algú un pijo? Un perroflauta? Un hipster?


4. Lèxic de situacions, condicions, i altres. 
p.ex.:

 • Com en dieu de "posar-se guapo", o bé del contrari, d'algú anar vestit de forma utilitària? —I feu distincions de gènere?
 • Com en dieu d'algú "estar guapo", o bé del contrari, d'algú no estar-ho? —I feu distincions de gènere?
 • Noms de postures i actituds corporals. Anar erguit? Ser geperut? Remenar els melucs al caminar? Posar-se a la gatzoneta? Portar algú a collibè?
 • Lèxic per descriure algú que és presumit, o algú que és el contrari, o algú que és acomplexat...
 • Noms i malnoms de gènere. Ser algú gallimarsot, ser algú marieta. Anar vestit com una meuca o com un macarró.
 • Noms de fracassos i accidents estètics. Anar pintat o vestit com una mona (de Pasqua?). Noms per diferents tipus de problemes en el pentinat (com se'n diu de tenir un floc de cabell solt, resultat d'haver estat dormint?). Noms per taques a la roba (p.ex. llàntia).


***

Tres maneres de participar:

1. [PREFERIBLE PER INTERÈS COMÚ] Introduiu un únic terme, de manera que qui vulgui respongui al comentari amb el seu lèxic pel mateix concepte. Així tindríem totes les varietats de cada concepte, ordenades. Si voleu introduir més d'un terme, feu-ho en diferents comentaris, o bé espereu un temps prudencial a que sigui algú altre que l'introdueixi per respondre-hi amb com ho dieu vosaltres. No repetiu termes, a no ser que volgueu afegir especificitat (fer un "m'agrada" si no es vol afegir res).

2. Feu la vostra llista de tot el que us passi pel cap que valgui la pena de compartir per considerar-ho poc habitual.

3. [PROPOSTA EXTRAORDINÀRIA] Poseu una fotografia d'algú, i descriviu-la tant bé com sapigueu en llengua catalana.


Salut!

Respostes

Configuració
 • Defectible7.981 270

  Al TermCat tenen una secció d'indumentària i confecció, però els únics recursos que tenen online són aquest diptic de traducció de castellanismes, i aquest llarg i interessantíssim document de lèxic uniformològic multilingüe del 2017, se la Societat d'Estudis Militars de Catalunya.

  • Defectible7.981 270
   Oh!

   També tenen una secció d'imatge personal <3

   Els continguts online són:

   Lèxic de la imatge personal amb un centenar de traduccions de castellanismes o del castellà.

   Lèxic de la moda i el parament de la casa del portal lingüístic de la CCMA.

   Lèxic del món de la perruqueria amb un parell de centenar de termes! Fascinant.

   • EmulatorQUsuari sumador64.630 15 6👍 19.633
    No em convencen ni "desenredrar" ni "monyo".
    • Defectible7.981 270
     Desenredar està proposat en el 3r i més ampli enllaç com desembullar o esclarir.

     Pel que fa a monyo, en aquest 3r enllaç sí que proposa monyo (present DIEC), juntament amb castanya (present al DIEC també, com a sinònim de monyo) o tannara (?).

     Però també hi ha l'accepció de monyo com a cabell, pròpia del valencià. Una companya meva valenciana de molts anys sempre en va dir monyo, dels cabells, i jo al principi no l'entenia. Aquestes són les definicions de l'AVL:
     monyo [móɲo]
     1. m. Cabells, cabellera. Té molt de monyo. Hauràs d'anar a tallar-te el monyo.
     2. m. Pentinat. Estàs molt bonica amb eixe monyo.
     3. m. Lligat de cabells de forma arredonida que se subjecta amb ganxets al tos, o bé darrere o als costats del cap. Els monyos de les falleres.
     4. agulla de monyo V. agulla 35.5. fer-se el monyo loc. verb. Pentinar-se.
     6. quedar-se amb el monyo fet loc. verb. Quedar-se preparat i disposat per a una cosa que finalment no ocorre.
     7. quedar-se com la nóvia de Pinet, amb la cara llavada i el monyo fet V. nóvio 3.
     • EmulatorQUsuari sumador64.630 15 6👍 19.633
      Fa molts anys, quan la Núria Roca era guai, intervenia a un programa de Canal 9 on va dir en una ocasió "n'estic ja fins el pirri", i el pirri resulta que era una castanya/"monyo" molt petit o una mini-cua.
 • Xicoira5.320 2 405👍 4.320
  Amunt

  Jo dic sabatilles, tot i que he sentit dir plantofa també.

  Al v-neck sempre li he dit coll de punta i al crew-neck li dic coll rodó.
 • Defectible7.981 270
  Cosset:
  El cosset (diminutiu de cos, conegut en castellà com a corpiño) fou una peça de roba exterior femenina, sense mànigues, que cobria el cos de les espatlles a la cintura alhora que subjectava el pit. Típicament eren negres o foscos i tancaven pel davant amb vetes, passades diversos cops per traus a banda i banda del cosset per a acabar amb una llaçada (igual que amb el calçat esportiu actual). Solien ser escotats, perquè la seva funció era sostenir el pit cap amunt, fent pressió des d'avall, i ajuntar-lo a la seva part inferior i des dels costats. Es portava sobre la brusa, camisa o vestit.

  El cosset fou peça habitual de la indumentària popular femenina, tant als Països Catalans com a gran part d'Europa, entre els segles XVI i XVIII, en què el substituí la cotilla. Era una peça de roba còmoda i quotidiana, que també es portava a les festes, de vegades en versions més lluïdes: amb materials més rics, brodats, etc. El cosset no s'ha de confondre amb el seu substitut, la cotilla, que és una peça de roba interior, molt més rígida, que es tanca per darrere i no pas pel davant. La diferència era molt important a la societat de fa uns anys, ja que el fet de tancar per darrere implica que la mateixa dona no pot posar-se'l ni treure-se'l tota sola, sense ajuda d'una altra persona, una criada o un home.

  En l'actualitat de tant en tant es posen de moda imitacions del cosset; són peces que, per exemple, poden portar les dones d'estètica glam i gòtica (afectes igualment a la cotilla).

  També s'anomena cosset la part del vestit femení que cobreix el tronc, per contrast amb la faldilla i les mànigues.

  Un terme relacionat és peto.


  • Defectible7.981 270
   Del següent, en anglès, en diuen sissy pouch panties —o aquest és el nom pel que ho has de buscar, si vols comprar-ne.

   És un pèl desastrós, ja que sissy ve a significar maricona (jo diria mariconassa), i és que aquest tipus de llenceria és manufacturada per ser venuda a homes amb comportament sexual trans, és a dir, homes que els agrada fer de dona, però només al llit.

   Si un home vol portar calces de tipus femení amb lloc pels genitals, o bé calçotets d'aquest estil (vegi's: amb volanderes, d'estètica femenina), haurà de buscar-se la vida perquè l'hi facin, o bé tirar per aquest tipus de llenceria, pròpia de sex-shop i de baixa qualitat.

   Explicat això, no sé com ho traduiria a la llengua catalana. A la Catalunya central jo n'he sentit dir calces o calcetes, de la roba interior femenina, però en d'altres llocs braga/bragues és el comú.

  • Xicoira5.320 2 405👍 4.320
   Ningú no vol tancar aquest fòrum.

   Només volem fotre fora els teus amics d'España 2000 i els blavers filofeixistes amb qui filtreges dia sí dia també.
  • Toni Montagutí37.657 8 18👍 24.679
   I per què hi has entrat?
 • Toni Montagutí37.657 8 18👍 24.679
  De moment: post de planxar i agulles d'estendre. Fins que em mori, ho diré com ma mare i la meva àvia (que eren les qui planxaven i estenien la roba).
 • Toni Montagutí37.657 8 18👍 24.679
  M'afaito els genitals de fa molts d'anys, molt abans que es posés de moda. Durant força temps també m'afaitava les aixelles però ho vaig deixar córrer.
 • Defectible7.981 270

  Plastró —conegut en castellà com a corbatón, corbanda o plastrón, i en anglès com a ascot tie:

  El plastró, és una peça de roba generalment masculina semblant a la corbata en la forma de nuar-se, però amb les pales molt més amples. Les pales del plastró són aproximadament el doble que les d'una corbata en la seva part més ampla i ambdues solen ser de la mateixa mida o mides semblants, al contrari que la corbata on una és clarament més ampla que l'altra. Així mateix, per poder passar-se per darrere del coll amb comoditat, ambdues pales estan unides per una tela del mateix tipus però molt estreta. A causa de la major amplada del complement el nus que es forma amb elles és molt més gran i llarg, per la qual cosa la seva aparença és molt més destacada que l'aconseguit amb la corbata.

 • Defectible7.981 270
  Alamara (cast. alamar):
  Gafets —la part amb el ganxo— i baguetes (cast. corchete y presilla):

  Fermall de pressió o tancador de pressió (cast. broche de presión):  Fermall, fermador o fiblall (cast. broche):

 • Defectible7.981 270
  Va, va, que ve el fred!

  El maniguet o maniguets (manguito i manguitos en castellà, també anomenats escalfadors per braços; en anglès fent la diferenciació entre muff i arm-warmers, enlloc d'usar el plural per diferenciar-los), poden ser dues coses:
  Maniguet i maniguets són dos tipus d'accessori indumentaria amb notables diferències. El maniguet cilíndric de pell o similar material usat per mantenir calents les mans i associat a la vestimenta femenina, encara que no és exclusiu de les dames; i els maniguets de tela que cobrien els avantbraços apareguts a partir del segle XV, com a complement de la vestimenta femenina sense mànigues habitual en aquesta i posteriors èpoques. Mentre que la peça de pell ha perdut la importància que va tenir al segle XIX i part del vint, les "manguillas" s'han recuperat en el disseny de maniguets en esports com el ciclisme.


  Maniguets:

  Maniguet:  En canvi, quan són per les cames en podem dir escalfadors (calentadores en castellà, o leg-warmers en anglès):

  Es diu escalfador a una peça que es col·loca a les cames, bé per a escalfar els músculs abans de fer exercici, bé com a accessori de moda. Es tracta d'una mena de mitges curtes de llana sense peu que s'introdueixen per les extremitats inferiors.

  Els escalfadors són d'ús tradicional entre els ballarins per a escalfar les cames durant les classes de ball. Es porten durant la primera part de la classe o durant l'assaig d'una actuació per mantenir calents les cames i evitar així lesions en la part més activa de l'exercici. Un cop calents els músculs, els escalfadors es retiren.


 • batet1.367 1👍 678
  Escalfadors i keds.
 • batet1.367 1👍 678

  Kets,Quets ( unic color,blau marí )

   Aquesta marca va ser llançada fa gairebé un segle en 1916 però van començar a ser comercialitzades massivament en 1960 com a sabatilles d'esport i durant aquesta dècada, llança ja una línia de sabates més especialitzades en calçat esportiu per a ús més professional, com per exemple el bàsquet.
  Aquesta marca va ser tan famosa que fins a va acabar convertint-se en marca genèrica, cridant a tot calçat esportiu *Keds.
  Abans dels anys 60  per fer esport ,anar a la muntanya o treballar al camp només podies triar entre
  esclops o Xiruques (Chiruca , Calçat fet a Tortellà  ,Garrotxa) Quant varen arribar els Keds va ser una gran revoloció i per diferenciar amb qualsevol altre calçat va quedar el nom comercial.

   

  Tambe hi ha unna cervesa de fajol amb el nom  Keks
 • batet1.367 1👍 678
  Garrotxa i algunes comarques de Ponent.

  He trobat aixo a Rodamots.

  http://rodamots.cat/escreix/vambes-quetskeds/

  Wamba tambe es un nom comercial que ha derivat a Bambes,vambes

  • Defectible7.981 270
   Gràcies pel link i localitzacions, molt interessant!

   Vambes sí. Com diu al mateix rodamots, vamba amb v està al diccionari (DIEC):

   vamba

   f. [LC] [SP] Sabatilla de sola de goma, utilitzada generalment per a fer esport.
 • Defectible7.981 270
  Tapaboques (cast. braga militar o braga de cuello), més conegut bom a buf, nom popularitzat per l'empresa Buff d'Igualada:

  El tapaboques, conegut també incorrectament com a braga o per la marca registrada Buff, és un peça de vestir tubular multifuncional sense costures feta amb microfibres que, amb diferents modalitats, es pot utilitzar com a lligadura, bufanda, mocador, mocador pirata, gorra, màscara, diadema, canellera, cinta de cua, cinta de front, passamuntanyes, tapaboques i altres variacions. Original Buff SA, empresa catalana amb seu a Igualada, confecciona tapaboques multi-ús des de l'any 1992. El procés de manufactura té lloc en un teler especial tubular per fer peces de vestir sense costures.

 • Defectible7.981 270

  En català no direm mai xalec, direm armilla, guardapits o jupetí:

  Viquipèdia:

   

  Una armilla, guardapits o jupetí és una peça de vestir sense mànigues, i habitualment sense coll, que cobreix el tronc i s'obre per davant, on es corda, generalment, amb botons; per norma general es duu sobre camisa i sota jaqueta. Normalment és recta, però pot ésser creuada. Pot dur butxaques de rellotge laterals.

  Armilla de tipus clàssic

  L'armilla sorgí en el darrer terç del segle XVII, conjuntament amb la casaca, i és un dels tres elements del model d'indumentària masculina de tres peces que s'establí llavors i que posà les bases del model actual. Al principi l'armilla era força llarga (podia arribar fins a mitja cama); a mitjan segle XVIII s'estabilitzà en la llargada actual, és a dir, aproximadament a l'alçada de la cintura. En ésser substituïda la casaca per jaquetes rectes de tipus modern, al primer quart del segle XIX, l'armilla continuà com a element imprescindible de la indumentària formal masculina; i confirmà aquest paper en consolidar-se el vestit masculí modern, en el pas del segle XIX al XX. Des de la segona meitat del segle XX, l'armilla ha esdevingut una peça d'ús optatiu.[1]

  L'armilla ha tingut un paper important, també, en la vestimenta popular tradicional dels homes en molts països europeus (Països Catalans inclosos), i també del món cultural islàmic.

  Històricament d'ús sobretot masculí, també n'han usat i n'usen les dones.

  A mitjans dels anys setanta es posà de moda, entre ambdós sexes, l'ús informal de l'armilla com a peça exterior, duta sobre la camisa i sense res damunt, i en combinació, per exemple, amb texans o amb faldilles d'estil més o menys hippy. Aquest ús resta avui com a possibilitat acceptada en la vestimenta informal.

  Per analogia s'anomena armilla de punt un tipus de jersei sense mànigues i amb coll en punta, que evoca la forma de l'armilla pròpiament dita.

  Tipus especials d'armilla, de funcionalitat específica, fora ja del camp de la indumentària general, són l'armilla antibales, l'armilla reflectora i l'armilla salvavides.
   

  • Defectible7.981 270
   En català no direm chupete, direm xumet, "xuclador", "xupeta", "tete", "babau" o "pipo".

   En el meu entorn sempre n'hem dit pipa, vaja.

   Viquipèdia:

   Un xumet (comunament denominat "xuclador", "xupeta", "tete", "babau" o "pipo") és un mugró de goma o plàstic que se li dóna als nadons i nens petits perquè xuclin. Els dissenys dels xumets són bàsicament similars, però hi ha alguns que estan fets d'un sol material, i per tant d'una sola peça; mentre que uns altres estan conformats per dos o més materials i el seu disseny es basa en l'associació de dues o més peces. La raó més important del disseny del xumet d'una sola peça és la de prevenir que la part que es xucla pogués desprendre's del seu suport i arribi a la tràquea del nadó, amb el risc que això implica.

   • erianocar3.941 1 531👍 2.733
    Calla burro.

    • Defectible7.981 270

     Viquipèdia:

      

     Un vel és una peça de roba majoritàriament femenina que serveix per cobrir-se els cabells i part del cap (amb més o menys extensió segons les variants).[1]

     El seu ús està lligat a motius personals, estètics, tradicionals, pràctics, culturals, religiosos, de modes o d'altres. En algunes cultures pot estar relacionat amb la posició social de la dona que el porta, per exemple, antigament només les dones nobles es cobrien i en l'actualitat la modalitat i el teixit del vel són marques de rang.

      
     Dona amb vel o mocador al cap

     Les primeres referències de l'ús del vel daten del segle XIII aC i des d'aleshores s'ha mantingut la utilització d'aquesta peça de roba a diferents regions del planeta. Als Països Catalans, fins a finals del segle XIX les dones anaven cobertes a les esglésies, en processons o a visitar els senyors, mentre que als homes, al contrari, l'etiqueta demanava que es descobrissin el cap si duien barret. Els vels es van tornar a portar en actes religiosos durant la guerra civil espanyola. Actualment, les dones porten sovint el cap decorat als seus vestits tradicionals, amb pintes, per exemple, però també amb variants autòctones de vels, com mantellines, rets, gandalles, etc.

     En general, a la platja i a la muntanya, als dies d'estiu al clima mediterrani, hom aconsella cobrir-se el cap per ajudar a prevenir cops de calor, cosa que es fa normalment amb vels, gorres o mocadors, millor si són de teixits naturals, que transpirin i idealment que es poguessin mullar eventualment amb aigua, per a una protecció més efectiva. Els barrets, més habituals per a protegir del fred en països nòrdics, malgrat que es van posar de moda un temps al segle XX, en dones que se'ls podien permetre econòmicament, no han arribat mai a portar-se de manera massiva i popular per les dones a l'arc mediterrani. A l'Àfrica central, on fa més calor, els homes solen portar una mena de casquet cilíndric mentre que les dones es lliguen un mocador al voltant del cap, generalment del mateix teixit que el vestit

      

  • Iago2.446 11 745👍 559
   El Defe domèstic i entranyable dedicat a temes de psicologia, estètica, amor, etc, és un eximi raconaire amb coneixements pregons i substanciosos.
   Quan comença a parlar de heteropatriarcat, feminismes, masclismes, etc i vosaltres li contestau, s'esdevé tot un cafarnaüm en el qual m'abstinc d'entrar-hi. I no només jo sinó molts d'altres raconaires que aspiram a un Racó en condicions òptimes per a fer-hi un capfico com el de la imatge del meu avatar.
   A tu també t'han fotut de fora?
 • Defectible7.981 270
  Seria molt xulo si algun dels usuaris aficionats a la història i a la guerra fes algun tipus de contribució respecte peces amb història o orígens militars, com ara les casaques, les guerreres, saharianes...
 • Defectible7.981 270

       #AlertaCastellanisme    

  En català direm granota, i no 'mono' (cast.), per referir-nos al:


  (enllaç Viquipèdia)

  vestit d'una sola peça que cobreix del tronc (braços inclosos) fins a tocar dels peus, amb la meitat inferior en forma de pantalons, i generalment oberta del coll fins a la cintura, que es tanca amb cremallera. Amb aquest valor, el mot català granota equival a l'anglès boilersuit (coverall als EUA), esp. mono (de trabajo) (overol a Amèrica), fr. combinaison, it. tuta (que també significa 'xandall'), port. fato-macaco o fato de macaco (macacão al Brasil), etc.


  Les botigues online de moda amb idioma català fan servir el terme granota. No sigueu pitjors que ells • Defectible7.981 270

           #AlertaAnglicisme        

   


  En català en direm malles dels leggings.

  Viquipèdia:

  Malles

  Les malles són un tipus de pantaló elàstic i adherent, arrapat com pantis, i rematat una mica més amunt dels genolls, que forma part de la indumentària informal femenina. Generalment es fabriquen de licra, niló, cotó o, a voltes, de llana. També es coneixen amb el nom originari anglès de leggings; però malles és el nom predominant en català entre les mateixes usuàries.

  Les malles, emparentades amb els pantis, sorgiren, com aquests, als anys seixanta; però no obtingueren èxit fins a inicis dels anys vuitanta, en què es popularitzaren associades al fitness i a l'aeròbic, que llavors feien furor en determinades capes socials. A principis dels anys noranta ja havien atès l'estatus actual de pantalons de carrer d'ús femení, en què s'han consolidat.

  A voltes les malles es duen a la vista; però, atès que mostren el cos ben bé com uns pantis, el més habitual és dur-les conjuntament amb una altra peça exterior que les cobreix parcialment; en la majoria de casos, una minifaldilla, una camisa o brusa amb els faldons per fora, o bé una faldilla mitjana o llarga; d'aquesta manera, les malles s'usen, una mica, com si fossin pantis. De fet, les malles tenen un estatus social ambigu, com una mena d'element de transició entre el món de les mitges i el dels pantalons.

  Les malles es poden dur sobre calces i fins pantis, o bé directament sobre la pell. Rarament es combinen amb mitjons.

  Hi ha moltes opcions de color en malles, però les més populars són les negres.

  Hi ha malles per a ús masculí, però els homes només en duen per a fer exercici, no pas com a pantalons de carrer.

  Emaparentat estretament amb les malles, el pantaló de tub o pantaló afusat (també conegut pel gal·licisme fuseau i, a voltes, pel castellanisme "pitillo") no és tan arrapat i incorpora una trava als baixos per tal de millorar la subjecció.

  Val la pena aclarir que en anglès el nom d'aquesta peça de roba, legging, té diverses accepcions; tradicionalment, per exemple, designava un tipus determinat de polaina.  Com a curiositat, en anglès —i també com a nom de producte importat aquí— es fan servir les expresions jeggings per quan són vaquers (amb j de jeans), i meggings per quan són per home (amb m de men).

  malles 'leggings' (noti's la costura central)
  malles 'jeggings' (falsos texans)
  malles 'meggings' (a vegades amb costura central —però amb espai per més? ni idea—, a vegades amb costures pel farcellet, com a la dreta; pel que sembla, aquesta és l'única diferència que hi ha possible en disseny, però no sé fins a quin punt és així i ho estic investigant preguntant en fòrums internacionals)

 • Defectible7.981 270  Tabard:

  El tabard és un abric curt, creuat, de caient recte i amb grans solapes; sovint duu botons grossos i butxaques horitzontals. El color més típic del tabard és el blau marí.[1]

  El tabard va néixer com a peça d'abrigar dels mariners, i forma part de la versió tradicional de l'uniforme de la marineria militar, almenys des del segle XVIII. També ha estat típic de la marina mercant. Actualment és, així mateix, un article de moda civil, considerat un dels models clàssics d'abric; sovint aporta un matís d'informalitat dins l'elegància.

  A voltes del tabard se'n diu jaquetó mariner, impròpiament.[2]

  Aquest tipus d'abric no s'ha de confondre amb la peça vestimentària medieval del mateix nom, mena de sobrevesta.

   

  Típic tabard militar; ací, de l'Armada estatunidenca

 • Defectible7.981 270
  • Defectible7.981 270
   D'entre les respostes:

   • Regatera (a seques) o regatera del cul
   • Regata
   • Reguera
   • Rega
   • Reguera que arriba al cul
   • El caminoi dels vents
   • La canal Baridana (a la Seu)
   • El reganyat (a terres de l'Ebre)
   • L'aparcament de bicicletes
   • L'insertcoin
   • Clivella
   • Clevill
   • L'esquerda
   • L'eix de simetria
   • La ratlla del cul

   En gallec, 'a regaña do cu', diu un; al Brasil 'rêgo', diu un altre.


   Mencions especials:

    

 • Defectible7.981 270
  L'altre dia vaig veure una noia d'estètica quilla*, potencialment catalana, amb una bomber d'Alpha Industries.
  Bomber ve de l'anglès bombarder, nom amb el que es coneixen aquests tipus de jaquetes típiques d'aviador, que en català se'n diuen caçadores. Seria per tant una caçadora bomber.


  *sí, tenia el cabell llis, quines preguntes de fer també.

Publicitat

Fòrums

 • 9.284.943 missatges
 • 220.671 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat