Fòrum

Lèxic de l'estètica personal: Vestir, cossos i parts del cos, estils, activitats i comportaments.

Defectible1.779 905👍 555


Benvinguts, éssers estètics de tots els colors i formesSeguint amb l'esperit hedonista del fil de lèxic de begudes i el de lèxic sexual, segueixo amb la voluntat de fer diccionaris específics d'apartats interessants i lúdics de la vida arreu territori: regional, comarcal, local —i fins i tot, comunal o personal!

En aquest cas, ens centraríem en el lèxic del món del cos i l'estètica personal: els estils, la roba, els rituals, i els comportaments o situacions. Podem adjuntar fotografies per ajudar.

Com he dit sempre al principi, si creieu que unes expressions són pròpies de la vostra colla d'amics, o de la vostra família, o de la vostra localitat, feu-ho saber. Així mateix, també són benvingudes propostes d'expressions: propostes de traducció de castellanismes, d'anglicismes, o per donar nom a activitats noves. Si són malnoms, s'agraeix apuntar-ho.

Totes les preguntes són benvingudes!


NOTA PERSONAL: Si algú coneix l'existència d'algun diccionari o llibre de referència en l'àmbit del vestir en llengua catalana, n'estic buscant i agrairia qualsevol referència! Així com personalitats populars a internet o la televisió en aquest àmbit i en llengua catalana (p.ex. Patrycia Centeno). Un servidor tenia una àvia modista però va morir quan jo era molt jove, així que em vaig quedar amb les ganes de poder aprendre en aquest àmbit en el que sempre he fracassat.Així doncs: [Com en dieu de] a [regió, zona, localitat, al bar/a casa/amb els amics/amb la família] de:1. Lèxic de la indumentària.  p.ex.:

 • Noms de peces i vestits. Pantalons pitillo? Tejanos o texans? Coll v-neck o crew?
 • Tipus de teixits. Com és en català el herringbone o espina de pez? És una jaqueta d'ante?
 • Característiques de les peces. Voleu explicar què són els gafets o les alamares? Volanderes, volants? La roba s'ha encongit? Us ve ampla, llarga?
 • Calçat. Com en dieu del que en castellà se'n diuen zapatillas?
 • Complements. Tipus d'arracades i penjolls. Noms de tipus de bosses.
 • Moda tradicional i arcaica: Voleu parlar d'alguna peça tradicional? Sou uns experts en les variants de barretines? Les espardenyes, de tres vetes, de set, valencianes? Voleu explicar què és un cosset i com és diminutiu de cos?
 • Objectes de la casa i tècniques. Post o taula de planxar? Galán de noche? Pinces o agulles d'estendre? Canvi d'armari?


2. Lèxic de l'estètica corporal.  
p.ex.:

 • Tipus de cossos. Una persona és ampla, grassa, prima? Està algú en forma, o està fins i tot quadrat? És un armari empotrat, és escanyolit? Més llarg que un dia sense pa, o baixet com un tap de bassa? Algú afectat d'enanisme és un nan/nana?
 • Parts del rostre. Un nas xato? Una barbeta cul? Orelles que són pàmpols?
 • Tipus de parts del cos. Un cul sortit és un cul respingón? Unes cuixes gruixudes són uns pernils? Uns peus grossos són unes palanganes?
 • Canvis segons l'edat. Arrugues? Patas de gallo? Taques o afectacions a la pell?
 • Els cabells. Noms de pentinats. Flequillo? Els cabells es tenyeixen o es tinten? Són arrissats, ondulats, llisos? Abunden, escassegen? Tipus de calvícies?
 • Pèl facial. Noms dels tipus de barbes. Com se'n diu dels diferents tipus de perilles, patilles, bigotis... En dieu gillette a la fulla d'afeitar, o maquineta?
 • Maquillatge. Rimmel? Polvetes?
 • Depilacions. Rasureu, afeiteu, us feu "la cera"?
 • Piercings i tatuatges. Malnoms? Traduccions existents o a proposar dels anglicismes pels diferents tipus de piercings?
 • Etc.


3. Lèxic dels colors i estils.  
p.ex.:

 • Noms pels ulls segons el color. La Viquipèdia en té un article on menciona ambre i avellana a més dels més habituals, però com en dieu vosaltres?
 • Colors i característiques la pell. És una persona morena, pàlida? Té unes galtes rosades? És pigat?
 • Noms locals de colors. En dieu d'alguna manera especial, d'algun color, com ara el merda d'oca?
 • Noms d'estils segons els colors:
 • Lèxic d'estils. És algú un pijo? Un perroflauta? Un hipster?


4. Lèxic de situacions, condicions, i altres. 
p.ex.:

 • Com en dieu de "posar-se guapo", o bé del contrari, d'algú anar vestit de forma utilitària? —I feu distincions de gènere?
 • Com en dieu d'algú "estar guapo", o bé del contrari, d'algú no estar-ho? —I feu distincions de gènere?
 • Noms de postures i actituds corporals. Anar erguit? Ser geperut? Remenar els melucs al caminar? Posar-se a la gatzoneta? Portar algú a collibè?
 • Lèxic per descriure algú que és presumit, o algú que és el contrari, o algú que és acomplexat...
 • Noms i malnoms de gènere. Ser algú gallimarsot, ser algú marieta. Anar vestit com una meuca o com un macarró.
 • Noms de fracassos i accidents estètics. Anar pintat o vestit com una mona (de Pasqua?). Noms per diferents tipus de problemes en el pentinat (com se'n diu de tenir un floc de cabell solt, resultat d'haver estat dormint?). Noms per taques a la roba (p.ex. llàntia).


***

Tres maneres de participar:

1. [PREFERIBLE PER INTERÈS COMÚ] Introduiu un únic terme, de manera que qui vulgui respongui al comentari amb el seu lèxic pel mateix concepte. Així tindríem totes les varietats de cada concepte, ordenades. Si voleu introduir més d'un terme, feu-ho en diferents comentaris, o bé espereu un temps prudencial a que sigui algú altre que l'introdueixi per respondre-hi amb com ho dieu vosaltres. No repetiu termes, a no ser que volgueu afegir especificitat (fer un "m'agrada" si no es vol afegir res).

2. Feu la vostra llista de tot el que us passi pel cap que valgui la pena de compartir per considerar-ho poc habitual.

3. [PROPOSTA EXTRAORDINÀRIA] Poseu una fotografia d'algú, i descriviu-la tant bé com sapigueu en llengua catalana.


Salut!

Respostes

Configuració
 • Defectible1.779 905👍 555

  Al TermCat tenen una secció d'indumentària i confecció, però els únics recursos que tenen online són aquest diptic de traducció de castellanismes, i aquest llarg i interessantíssim document de lèxic uniformològic multilingüe del 2017, se la Societat d'Estudis Militars de Catalunya.

  • Defectible1.779 905👍 555
   Oh!

   També tenen una secció d'imatge personal <3

   Els continguts online són:

   Lèxic de la imatge personal amb un centenar de traduccions de castellanismes o del castellà.

   Lèxic de la moda i el parament de la casa del portal lingüístic de la CCMA.

   Lèxic del món de la perruqueria amb un parell de centenar de termes! Fascinant.

   • EmulatorQUsuari sumador61.071 15 7👍 15.874
    No em convencen ni "desenredrar" ni "monyo".
    • Defectible1.779 905👍 555
     Desenredar està proposat en el 3r i més ampli enllaç com desembullar o esclarir.

     Pel que fa a monyo, en aquest 3r enllaç sí que proposa monyo (present DIEC), juntament amb castanya (present al DIEC també, com a sinònim de monyo) o tannara (?).

     Però també hi ha l'accepció de monyo com a cabell, pròpia del valencià. Una companya meva valenciana de molts anys sempre en va dir monyo, dels cabells, i jo al principi no l'entenia. Aquestes són les definicions de l'AVL:
     monyo [móɲo]
     1. m. Cabells, cabellera. Té molt de monyo. Hauràs d'anar a tallar-te el monyo.
     2. m. Pentinat. Estàs molt bonica amb eixe monyo.
     3. m. Lligat de cabells de forma arredonida que se subjecta amb ganxets al tos, o bé darrere o als costats del cap. Els monyos de les falleres.
     4. agulla de monyo V. agulla 35.5. fer-se el monyo loc. verb. Pentinar-se.
     6. quedar-se amb el monyo fet loc. verb. Quedar-se preparat i disposat per a una cosa que finalment no ocorre.
     7. quedar-se com la nóvia de Pinet, amb la cara llavada i el monyo fet V. nóvio 3.
     • EmulatorQUsuari sumador61.071 15 7👍 15.874
      Fa molts anys, quan la Núria Roca era guai, intervenia a un programa de Canal 9 on va dir en una ocasió "n'estic ja fins el pirri", i el pirri resulta que era una castanya/"monyo" molt petit o una mini-cua.
      • Defectible1.779 905👍 555
       quan la Núria Roca era guai

       xDDD

        

       pirri1 [píri] m. Conjunt de cabells que es porta lligat damunt del cap.

       pirri2 [píri] adj. [col·loq.] Embriac 1.
       • EmulatorQUsuari sumador61.071 15 7👍 15.874
        Curiós. Tal i com està definit sembla que el pirri sigui a prop de la confluència entre el frontal i el parietal, i en canvi quan vaig veure l'escena per TV semblava que es referien a la part posterior del parietal (a prop de l'occipital).

 • Xicoira3.164 2 628👍 2.804
  Amunt

  Jo dic sabatilles, tot i que he sentit dir plantofa també.

  Al v-neck sempre li he dit coll de punta i al crew-neck li dic coll rodó.
 • Defectible1.779 905👍 555
  Cosset:
  El cosset (diminutiu de cos, conegut en castellà com a corpiño) fou una peça de roba exterior femenina, sense mànigues, que cobria el cos de les espatlles a la cintura alhora que subjectava el pit. Típicament eren negres o foscos i tancaven pel davant amb vetes, passades diversos cops per traus a banda i banda del cosset per a acabar amb una llaçada (igual que amb el calçat esportiu actual). Solien ser escotats, perquè la seva funció era sostenir el pit cap amunt, fent pressió des d'avall, i ajuntar-lo a la seva part inferior i des dels costats. Es portava sobre la brusa, camisa o vestit.

  El cosset fou peça habitual de la indumentària popular femenina, tant als Països Catalans com a gran part d'Europa, entre els segles XVI i XVIII, en què el substituí la cotilla. Era una peça de roba còmoda i quotidiana, que també es portava a les festes, de vegades en versions més lluïdes: amb materials més rics, brodats, etc. El cosset no s'ha de confondre amb el seu substitut, la cotilla, que és una peça de roba interior, molt més rígida, que es tanca per darrere i no pas pel davant. La diferència era molt important a la societat de fa uns anys, ja que el fet de tancar per darrere implica que la mateixa dona no pot posar-se'l ni treure-se'l tota sola, sense ajuda d'una altra persona, una criada o un home.

  En l'actualitat de tant en tant es posen de moda imitacions del cosset; són peces que, per exemple, poden portar les dones d'estètica glam i gòtica (afectes igualment a la cotilla).

  També s'anomena cosset la part del vestit femení que cobreix el tronc, per contrast amb la faldilla i les mànigues.

  Un terme relacionat és peto.


  • Defectible1.779 905👍 555
   Del següent, en anglès, en diuen sissy pouch panties —o aquest és el nom pel que ho has de buscar, si vols comprar-ne.

   És un pèl desastrós, ja que sissy ve a significar maricona (jo diria mariconassa), i és que aquest tipus de llenceria és manufacturada per ser venuda a homes amb comportament sexual trans, és a dir, homes que els agrada fer de dona, però només al llit.

   Si un home vol portar calces de tipus femení amb lloc pels genitals, o bé calçotets d'aquest estil (vegi's: amb volanderes, d'estètica femenina), haurà de buscar-se la vida perquè l'hi facin, o bé tirar per aquest tipus de llenceria, pròpia de sex-shop i de baixa qualitat.

   Explicat això, no sé com ho traduiria a la llengua catalana. A la Catalunya central jo n'he sentit dir calces o calcetes, de la roba interior femenina, però en d'altres llocs braga/bragues és el comú.

  • Xicoira3.164 2 628👍 2.804
   Ningú no vol tancar aquest fòrum.

   Només volem fotre fora els teus amics d'España 2000 i els blavers filofeixistes amb qui filtreges dia sí dia també.
  • Toni Montagutí34.432 7 19👍 21.509
   I per què hi has entrat?
 • Toni Montagutí34.432 7 19👍 21.509
  De moment: post de planxar i agulles d'estendre. Fins que em mori, ho diré com ma mare i la meva àvia (que eren les qui planxaven i estenien la roba).
 • Toni Montagutí34.432 7 19👍 21.509
  M'afaito els genitals de fa molts d'anys, molt abans que es posés de moda. Durant força temps també m'afaitava les aixelles però ho vaig deixar córrer.
 • Defectible1.779 905👍 555

  Plastró —conegut en castellà com a corbatón, corbanda o plastrón, i en anglès com a ascot tie:

  El plastró, és una peça de roba generalment masculina semblant a la corbata en la forma de nuar-se, però amb les pales molt més amples. Les pales del plastró són aproximadament el doble que les d'una corbata en la seva part més ampla i ambdues solen ser de la mateixa mida o mides semblants, al contrari que la corbata on una és clarament més ampla que l'altra. Així mateix, per poder passar-se per darrere del coll amb comoditat, ambdues pales estan unides per una tela del mateix tipus però molt estreta. A causa de la major amplada del complement el nus que es forma amb elles és molt més gran i llarg, per la qual cosa la seva aparença és molt més destacada que l'aconseguit amb la corbata.

 • Defectible1.779 905👍 555
  Alamara (cast. alamar):
  Gafets —la part amb el ganxo— i baguetes (cast. corchete y presilla):

  Fermall de pressió o tancador de pressió (cast. broche de presión):  Fermall, fermador o fiblall (cast. broche):

 • Defectible1.779 905👍 555
  Va, va, que ve el fred!

  El maniguet o maniguets (manguito i manguitos en castellà, també anomenats escalfadors per braços; en anglès fent la diferenciació entre muff i arm-warmers, enlloc d'usar el plural per diferenciar-los), poden ser dues coses:
  Maniguet i maniguets són dos tipus d'accessori indumentaria amb notables diferències. El maniguet cilíndric de pell o similar material usat per mantenir calents les mans i associat a la vestimenta femenina, encara que no és exclusiu de les dames; i els maniguets de tela que cobrien els avantbraços apareguts a partir del segle XV, com a complement de la vestimenta femenina sense mànigues habitual en aquesta i posteriors èpoques. Mentre que la peça de pell ha perdut la importància que va tenir al segle XIX i part del vint, les "manguillas" s'han recuperat en el disseny de maniguets en esports com el ciclisme.


  Maniguets:

  Maniguet:  En canvi, quan són per les cames en podem dir escalfadors (calentadores en castellà, o leg-warmers en anglès):

  Es diu escalfador a una peça que es col·loca a les cames, bé per a escalfar els músculs abans de fer exercici, bé com a accessori de moda. Es tracta d'una mena de mitges curtes de llana sense peu que s'introdueixen per les extremitats inferiors.

  Els escalfadors són d'ús tradicional entre els ballarins per a escalfar les cames durant les classes de ball. Es porten durant la primera part de la classe o durant l'assaig d'una actuació per mantenir calents les cames i evitar així lesions en la part més activa de l'exercici. Un cop calents els músculs, els escalfadors es retiren.


 • batet726 1👍 313
  Escalfadors i keds.
 • batet726 1👍 313

  Kets,Quets ( unic color,blau marí )

   Aquesta marca va ser llançada fa gairebé un segle en 1916 però van començar a ser comercialitzades massivament en 1960 com a sabatilles d'esport i durant aquesta dècada, llança ja una línia de sabates més especialitzades en calçat esportiu per a ús més professional, com per exemple el bàsquet.
  Aquesta marca va ser tan famosa que fins a va acabar convertint-se en marca genèrica, cridant a tot calçat esportiu *Keds.
  Abans dels anys 60  per fer esport ,anar a la muntanya o treballar al camp només podies triar entre
  esclops o Xiruques (Chiruca , Calçat fet a Tortellà  ,Garrotxa) Quant varen arribar els Keds va ser una gran revoloció i per diferenciar amb qualsevol altre calçat va quedar el nom comercial.

   

  Tambe hi ha unna cervesa de fajol amb el nom  Keks
 • batet726 1👍 313
  Garrotxa i algunes comarques de Ponent.

  He trobat aixo a Rodamots.

  http://rodamots.cat/escreix/vambes-quetskeds/

  Wamba tambe es un nom comercial que ha derivat a Bambes,vambes

  • Defectible1.779 905👍 555
   Gràcies pel link i localitzacions, molt interessant!

   Vambes sí. Com diu al mateix rodamots, vamba amb v està al diccionari (DIEC):

   vamba

   f. [LC] [SP] Sabatilla de sola de goma, utilitzada generalment per a fer esport.

Publicitat

Fòrums

 • 9.176.280 missatges
 • 216.818 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat