Fòrum

Occitans i occitanòfils!

Animal de Séquia169👍 174
Crec que som molts al racó els qui tenim interés en la llengua i cultura dels nostres germans del nord, i m'agradaria saber qui sap occità, qui l'està aprenent, quins dialectes, in en definitiva intentar crear un raconet on poder-hi aprendre, practicar i compartir, per exemple, notícies del Jornalet, frases, cançons etc.

Cresi que sèm fòrça al Racó los qu'avèm interès en la lenga e cultura de los nòstres fraires del nòrd, e m'agradariá saber qual sap d'occitan, qual l'apren, de quines dialèctes, e en definitiva ensajar de crear un cantonet ont poder aprene, practicar e partejar, per exemple, de notícias del Jornalet, de frasas, de cançons etc.

Desencusatz las miás erranças, sabi pas tròp d'occitan encara, mas ensagi d'aprene lo dialècte lengadocian, pauc a pauc...

Coneixeu cap arxiu online com ara el Càntut, però d'enregistraments en occità?

Respostes

Configuració
 • Pralija1.386 3👍 926

  Animal de Séquia escrigué:
  Els nostres germans del nord
  Com tothom sap, occità, aragonès i català pertanyen a la mateixa branca. M'agrada llegir les dues primeres perquè si saps català són molt fàcils de compendre.
  Crec que som molts al racó els qui tenim interés en la llengua
  I tant.
    quins dialectes
  L'únic mitjà en occità que llegeixo és Jornalet, de la vall d'Aran.
  • Animal de Séquia169👍 174
   Sí, Jornalet és força fàcil d'entendre. Depenent de l'autor, la notícia por estar escrita en una mena d'estàndard lengadocià, o en aranés/gascó. Molts dels periodistes són, de fet, catalans.

   El fet que l'occità sigue oficial a Catalunya ajuda molt a la promoció de la llengua, pel que fa a subvencions i plataformes. Si estiguere tot en mans de les autoritats franceses...
  • chucky254 13
   Pel que jo se l'aragones pertany a la branca iberorromanica, no a l'occitana. 
   • Quin95220 1👍 100
    Jo també em pensava això però crec que s'acosta més a la nostra branca. La veritat que sembla una mescla de portuguès, català i occità. Però també és molt fàcil de llegir, igual que la llengua d'oc. 
   • Pralija1.386 3👍 926

    chucky escrigué:
    Pel que jo se l'aragones pertany a la branca iberorromanica, no a l'occitana. 
    L'aragonès i el català se se'm semblen gaire. Quan llegeixo textos en aragonès veig característiques que em són familiars. 

    aragonès

    català

    castellà

    mirallo

    mirall

    espejo

    boira

    boira

    niebla

    Es poden fer negacions amb pas

    Es poden fer negacions amb pas

    No es poden fer negacions amb pas

    prau

    prou

    basta

    treballo

    treball

    trabajo

    cabo

    cap

    fin

    aturo

    atur

    paro

    trobar

    trobar

    encontrar

    dreito

    dret

    derecho

    cadaguna

    cadascuna

    cada una

    grieu

    greu

    grave

    sinyar

    signar

    firmar

    millorar

    millorar

    mejorar

    atra

    altra

    otra

    zaguer

    darrer

    último

    luita

    lluita

    lucha

    esporte

    esport

    deporte

    cal

    cal

    Hace falta

    qualque

    quelcom

    algo

    encara

    encara

    aún

    parola

    paraula

    palabra

    tierratremo

    terratrèmol

    terremoto

    vegada

    vegada

    vez

    charrada

    xerrada

    charla

    uitanta

    vuitanta

    ochenta

    consello

    consell

    consejo

    nueu

    nou

    nuevo

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    També paraules acabades en –ent (ambient, fuent), en –ache (homenache, viache),en –er (bomber), en –t (ciudat).

    Fan el plural com en català, almenys molt sovint (especials, actividatz, primers).

   • EmulatorQUsuari sumador64.838 15 6👍 19.932
    A mi em sembla que l'aragonès és una llengua complementària a la nostra. El català té elements gal·lo- i íberoromànics, amb predomini dels primers. L'aragonès que he llegit té elements de les dues parts dels Pirineus, però amb predomini dels segons.
    • Pralija1.386 3👍 926

     EmulatorQ escrigué:
     A mi em sembla que l'aragonès és una llengua complementària a la nostra. El català té elements gal·lo- i iberoromànics, amb predomini dels primers. L'aragonès que he llegit té elements de les dues parts dels Pirineus, però amb predomini dels segons.
     Jo trobo que és obvi que l'aragonès té més elements iberoromànics que no pas el català, però no tinc gaire clara la darrera afirmació.
 • urzulluz7.200 9 298👍 1.938
  Jo vull saber , si aprens occità , on el podràs practicar ? Perquè al 99% del territori lingüístic no t'entendran pas.
 • PàtriaLliure274 2👍 146
  Algú sap on aprendre'l? A mi m'agradaria força.
 • INNOVATORUsuari sumador1.067 15👍 239
  Jo vaig fer un curs a Girona on el professor parlava el llenguadocià. Era fàcil d'entendre, però recordo que un dia ens va posar exemples reals en vídeo d'altres dialectes i n'hi havia alguns en què no vaig entendre res. Ni tan sols hagués dit que allò era occità! És increïble la diferència entre els diferents dialectes si ho comparem amb el català.

  I ja que has obert fil, m'agradaria demanar una cosa per aquí. Vaig començar a festejar amb l'occità quan vaig saber que el seu himne era una cançó que la meva besàvia em cantava a la infància en català. La meva besàvia i els avantpassats (fins on recorden a casa) sempre havien estat catalans del Pirineu. La meva pregunta és: Pot ser que l'himne de la Vall d'Aran sigui una cançó del Pirineu que ells han agafat com a himne propi o era realment una cançó originàriament occitana? 

  Edito i afegeixo: També n'he sentit versions en castellà a la zona pirinenca d'Aragó
  • Animal de Séquia169👍 174
   M'imagine... Acostumat al llenguadocià, te trobes el gascó menjant-se la F i la V (per influència del l'èuscar, com li ocorre al castellà), i d'altra el provençal, que ja fa d'enllaç amb el continuum del nord d'Itàlia...  Jo supose que una vegada arribats a cert nivell en llenguadocià els altres dialectes esdevindran més fàcils d'entendre.

   Interessant això que dius de la cançó, a vore si algú en sap res.
   • ocelldefoc4.143 6 517👍 1.502
    El català és català i l´occità és occità.
    • rotllan12.207 5 170👍 12.334
     Com es pot considerar que llenguadocià, gascó i provençal són occità i que el català no ho és? Si el català no és occità aleshores cap d'aquestes tampoc no ho és i l'occità no existeix.
     • ocelldefoc4.143 6 517👍 1.502
      Coses de la història.

      De la mateixa manera que els dialectes norditalians es consideren dialectes de l´italìà quan són més propers al francès o al català.

      El català fou llengua d´estat a l´edat mitjana i això li va donar forma mentre que els diferents dialectes occitants aviat van caure desplaçats pel francès.

      Ja sé que és força estrany considerar el gascó com a occità i separar-ne el català que és més similar. 

      Si avui tinguessim un estat gascó amb capital a Bordeus, un de llemosí amb capital a Llemotges, un de Llenguadocià amb capital a Tolosa, un de provençal amb capital a Marsella i un d´alvernès amb capital a Clarmont-Ferrand, segurament parlariem sense cap problema de cinc llengues romàniques diferents.
  • rotllan12.207 5 170👍 12.334
   És que el català és occità
 • Quin95220 1👍 100
  Pel que he vist per la xarxa hi han varies pàgines on parlen del tema i utilitzen llengua d'oc, per a aprendre-la està bé, al principi és rar de llegir, però després vas acostumant-te i acabes llegint relativament bé. I a més després, fins i tot acabes entenent millor el francès llegit. El que passa és que, pel que he vist, hi ha algunes pàgines amb un cert "grau" de blaverisme, però bé.
  • Animal de Séquia169👍 174
   Doncs sí, llegint llegint s'aprèn molt, només cal acostumar-se a l'ortografia i a una dotzena de paraules, fet això es fa fàcil.

   Blaverisme de cert dialecte occità o valencians catalanòfobs escribint catanyol en les normes del Puig? 
   • Quin95220 1👍 100
    Hahah lo segon: valencians catalanòfils. Però almenys escriuen en llengua d'oc, no sé quina varietat dialectal usaran, però està bé. Crec que a Occitània també està embolicat el tema de la llengua i cada regió diu que la seua manera de parlar és una llengua a banda. Em sembla que els provençals són els més reaccionaris.
 • zzcc6.525 9 332👍 2.506
  Aprendre occità és quelcom que fa temps que tinc pendent, però que per A o per B mai no he pogut fer. Recordo que a la carrera, en una de les optatives de llengües de 3r i 4t curs, hi havia l'opció de fer occità. M'hi vaig intentar inscriure però em va ser impossible. Vaig començar a enviar correus a tort i a dret demanant explicacions i va resultar que era una rèmora del passat que ni ells mateixos sabien que existia. Per altra banda, hi ha els cursos del CAOC, però em sembla recordar que són molt centralitzats a Barcelona i amb uns horaris molt tancats (fet que, per altra banda, és prou normal si tenim en compte la poca demanda que hi deu haver). També a la UdG crec que que hi fan cada any uns cursos de poques hores, però no exclusivament sobre la llengua, sinó més aviat sobre la cultura i història en general.
  • Animal de Séquia169👍 174
   Si volem aprendre'l no hauriem de deixar-nos aturar per les circumstàncies. Ací on visc res de res, obviament.
   He intentat trobar-hi algú que el parle per la zona però sembla impossible.
   Però, llegint, escoltant música i veient videos es pot avançar poc a poc, sense pressió, i per acostumar-ne la llengua repetir i repetir, i començar a crear converses internes.
 • Toni Montagutí37.997 8 18👍 25.039
  Vaig fer un curs, fa molts anys, organitzat per no recordo qui i que s'impartia al Seminari de Barcelona. Em vaig apuntar al CAOC d'en Garriga Trullols i havia anat a trobades d'agermanament. Individualment he anat més d'un cop de viatge per terres provençals i llenguadocianes i sempre he trobat, en algun lloc o altre, amb qui parlar-lo una estona. El substrat occità roman molt amagat, però hi és. 
  Un fil que esdevindrà molt interessant.
 • geekest_catUsuari sumador5.533 14 389👍 418
  Fa tres anys em vaig apuntar al nivell A2 del CAOC (llenguadocià) i vaig poder fer només mig curs online. M'hauria agradat continuar-lo, però el principal escull va ser el fet de que el curs era a distància, i que a la vida diària no tingués pràcticament cap opció de tenir contacte amb occitanoparlants o com a mínim amb altres interessats per la llengua per poder comentar les lliçons, aprofundir més sobre les lectures, la cultura, etc.
 • Animal de Séquia169👍 174
  Ací un link d'un grup de dones jovens, Cocanha. 
  Com voreu, tenen la pàgina web en occità.

  https://cocanha.net/

  Canten un occità molt clar i fàcil de seguir, i més important, sense gaire accent francés.
 • Quin95220 1👍 100
  Aicí vos daissi aquela cançon en çò que sembla occitan:
  Açí vos deixe aquesta cançó en açò que sembla occità:

  https://www.youtube.com/watch?v=_8hdSBAgIV8
 • Animal de Séquia169👍 174
  Aicí lo primièr article de la Declaracion Universala dels Dreches Umans en divèrses dialèctes, (e en catalan), escrich en la nòrma classica (que pòt s'aluenhar fòrça de coma se pronóncian qualques dialèctes).

  Ací el primer article de la Declaració Universal dels Drets Humans en diversos dialectes, (i en català), escrit en la norma clàssica (que pot allunyar-se força de com es pronuncien alguns dialectes).


  Niçard (Provençal)
  Toti li personas naisson liuri e egali en dignitat e en drech. Son dotadi de rason e de consciéncia e li cau agir entre eli emb un esperit de frairesa.

  Aranés (Gascó)
  Totes es persones que nèishen liures e egaus era dignitat e es drets. Son dotades d'arrason e de consciéncia, e les cau agir enter eras dab un esperit de hrairessa.

  Llenguadocià
  Totas las personas naisson liuras e egalas en dignitat e en drech. Son dotadas de rason e de consciéncia, e lor cal agir entre elas amb un esperit de frairesa.

  Català (adaptació no basada en la traducció espanyola)
  Totes les persones naixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotades de raó i de consciència, i han de comportar-se entre elles amb un esperit de fraternitat.  Corregissètz tota errança qu'i vejatz, se vos plai :)
 • Quin95220 1👍 100
  http://sapiencia.eu/

  Web tipus revista, escrita en occità i a on es poden vore articles interessants sobre ciència i història. 

  Es descriuen aixina:

  Sapiéncia es la primièra revista de sciéncia e istòria numerica en occitan. La lenga nòstra a d'aver un lòc en totes los temes. E en sciéncia e istòria tanben. Mas Sapiéncia es plan mai: una revista amb seccions coma tecnologia, geografia, lingüistica, paleontologia i ont se pòt parlar de tot.
 • geekest_catUsuari sumador5.533 14 389👍 418
  Aprofito també per comentar aquesta notícia de 2017:

  La Xarxa de Biblioteques Municipals incorpora llibres en occità

  Les biblioteques del Guinardó-Mercè Rodoreda de Barcelona, el Casino de Manresa, Can Pedrals de Granollers i Central d’Igualada disposen ara d’un fons literari, així com de diccionaris i gramàtiques, en llengua occitana. La Diputació de Barcelona ha adquirit el fons després de seleccionar els títols en col·laboració amb el Cercle d’Agermanament Occitano-Català, que va elaborar prèviament una bibliografia bàsica de la literatura en occità i per a l’aprenentatge de la llengua occitana.

   La Diputació de Barcelona continuarà col·laborant amb aquesta entitat per dur a terme activitats que difonguin la cultura i llengua occitanes a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de Barcelona.

  Més informació:

  Obres de narrativa en occità a les biblioteques

  Cercle d’Agermanament Occitano-Català


  https://www.diba.cat/web/sala-de-premsa/-/la-xarxa-de-biblioteques-municipals-incorpora-llibres-en-occita
 • Hyphen440👍 655
  Faran una xerrada i classe inicial d'occità a l'Ateneu Vilanoví, demà a les 19:30, a Vilanova i la Geltrú, Garraf.

  https://www.facebook.com/events/331303057453642/
 • Animal de Séquia169👍 174
  Colp a l'occità en l'educació secundària, sembla que una reforma educativa resta l'occità amb el valor d'un 1% en les proves de batxillerat.
  Amb açò, només una petita minoria d'entusiastes hi farà l'esforç.

  Enllaç de Jornalet: 
  https://www.jornalet.com/noticia/10334/lensenhament-de-loccitan-es-en-perilh-al-liceu
 • Kevin Durant i Lleida5.216 2 416👍 3.228
  D'occitans en som de Clarmont a Elx i de Bordeus a Niça. 

Publicitat

Fòrums

 • 9.297.827 missatges
 • 221.162 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat