Publicitat

Fòrum

Català a les empreses: tot façana?

Rampillet4.793 8 445👍 315
Català a les empreses: tot façana?

Sempre que podem, triem empreses que ho tinguin tot en català.

Però fins i tot aquestes empreses no sembla que tinguin gaire mentalitat catalana.

El català sol tenir un aspecte secundari i poc acurat, sembla que sigui una mica façana, que ho facin per obligació i no per convicció.

En aquests moment sembla que és impossible adquirir molts productes en català, un automòbil, per exemple,

Quines experiències en teniu?

Pensàvem que amb la declaració (o haurem d'esperar l'efectivització?) de la independència política tot això canviaria a millor.

Sector serveis: Endesa o Factor Energia?

Respostes

Configuració
 • Gesta_Comitum26.465 14 42👍 1.242
  Façana no sé, però l'índex de faltes per cartell és alarmant, ahir vaig veure escrit "rés" 
 • GatNegre21.482 8 65👍 7.129
  El mercat va com va. Si al consumidor català li és igual disposar-ho en català que en castellà doncs les empreses estalviaran fent-ho només en la llengua entesa i parlada per un conjunt més gran de clients, que en aquest cas és el castellà.

  Personalment crec que és una batalla estèril que ni apropa ni allunya cap a la supervivència del català. El problema del català és la pèrdua de parlants a nivell horitzontal, és a dir entre persones que es coneixen en diferents àmbits de la vida, com l'escola, la universitat, el treball, fent oci etc. Per sort el català no té un problema de verticalitat, de pares a fills és un idioma que es transmet.

  Segurament tenir-ho tot etiquetat en català aporta un petit gra de sorra, però no és causa principal de res, i més encara quan estem veient com la globalització està imposant l'anglès, cada vegada més, com la llengua franca en les empreses, és possible (i bastant probable al meu entendre) que d'aquí 50 anys tots els productes del mercat estiguin tan sols etiquetats en anglès, que s'hagi acabat el tema del doblatge del cinema i la televisió etc. La producció cultural serà consumida en gran mesura en versió original, de fet això ja passa en la majoria de països.

  Per tant no sé si té massa sentit dedicar els esforços en això, jo invertiria més temps i més diners en esbrinar d'una manera científica què és el que està passant perquè el català estigui perdent presència en l'ús social i quines mesures adoptar per millorar la situació.
  • Rampillet4.793 8 445👍 315
   Tot allò que faci que el català sigui promogut i visible és important.

   Quin sentit té que gairebé res no estigui normalitzat en català?

   Vol dir que, bàsicament, que el català és prescindible i no té prestigi, i aquest és el missatge que entenen la gent de fora. 
   • GatNegre21.482 8 65👍 7.129
    Però es que és la realitat, el català és totalment prescindible. Aquesta una realitat deguda a la composició demogràfica de Catalunya, amb una presència enorme de immigració monolingüe i amb una població catalana bilingüe.

    Com ho canvies això?
    • Rampillet4.793 8 445👍 315
     Fent que el català sigui IMPRESCINDIBLE.

     Per ara sembla que políticament els governs no han volgut o no han pogut fer-ho.

     Cal un govern català que realment faci el català com LA llengua normal que fa temps que no és.
     • GatNegre21.482 8 65👍 7.129
      Inviable.
      • Rampillet4.793 8 445👍 315
       Doncs totes les llengües que són normals ho fan així, i ho han trobat viable. Cal cercar, doncs, una VIA perquè el català sigui imprescindible com ho és l'anglès. El castellà és perfectament prescindible en molts àmbits, i pot ser substituït pel català.
       • GatNegre21.482 8 65👍 7.129
        Es que el català no és una llengua en una situació normal. És una llengua en un entorn bilingüe amb majoria de la segona o tercera llengua més parlada del món en un context de globalització.

        Comprens les dificultats?

        Tu estàs en l'àmbit dels desitjos i del món perfecte, jo en l'àmbit de la realitat pragmàtica. Com pretens fer això? Imposant-ho per llei? Bé, en primer lloc això entraria en contradicció amb la llei ja establerta i la qual està en mans de la sobirania espanyola. Com ho fem doncs?


        Jo ja he dit el que cal fer, cal estudiar el fenómen, estudiar-lo de manera científica, amb dades, i treure les conclusions oportunes. Però venir aquí ha rondinar perquè no està el paquet de sucre en català i fer un drama com si això fos el més greu dels problemes que tenim, collons, quin puto drama eh?

        Escolta durant la dictadura de primo de rivera o durant la dictadura franquista tampoc estava res etiquetat en català (ni tan sols l'ensenyament en català) i el català era infinitament més parlat, quasi pel 100% de la població, més ric, més ple i més tot, i ara no malgrat les mil i una polítiques lingüístiques.

        La causa de la progressiva desaparició del català és demogràfica i no pas administrativa, i ja pots fer les mil i una reformes administratives que continuaràs tenint el mateix problema, fins i tot assoolint la independència continuariem tenint aquest problema.
 • Defectible4.009 524👍 1
  I Casa Ametller què?  (Ara Ametller Origen, es veu)
 • batet902 1👍 405


  Si vols 4 pneumàtic no t'entretindras a mirar l'idioma del cartell.
 • Rampillet4.793 8 445👍 315
  empreses on el català ÉS FAÇANA

  - agrícoles
  - farmaceutiques
  - dentals

 • Defectible4.009 524👍 1
  Doncs ahir fent cua al Mercadona vaig veure que totes les neules de la seva marca blanca estaven etiquetades únicament en català per la part de davant, així com l'estand temporal on eren (un estand dissenyat per l'ocasió, d'aquests de cartró).

  I no només la paraula neules, sinó la varietat: de xocolata, etc. Tot l'estand era en català.

  Després a darrere del producte hi havia les dues llengües en petit. Diria que amb el català com a primera, també.
 • Sau de Treviac4.771 1 450👍 5.281
  Jo el que veig és que molts i molts comerços encarreguen els seus cartells en català. Per exemple, bars i restaurants. Però a l'hora d'escriure el menú diari o la carta en un paper o a la pissarreta, gairebé sempre t'ho trobes en hispà.

Publicitat

Fòrums

 • 9.205.610 missatges
 • 217.890 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat