Fòrum

"L'ús del català minva perquè no tenim estat propi"

Carles Martell3.303 1 611👍 5.700No, minva perquè la societat catalana és una figaflor i es deixa enganyar pels mantres que venen des de Madrid. Parleu català si us plau. 

Ja sé que és un fil un pèl demagògic, però tot sigui per conscienciar 

Respostes

Configuració
 • matupa595
  Minvarà perquè alguns dels propis catalanoparlants no el vol utilitzar, dic jo, perquè Catalunya mai ha estat independent i la gent parlava català inclòs quan estava prohibit.
  • EstatpropiUsuari sumador166.747 11 1👍 28.392
   Catalunya ha estat independent en 5 ocasions, Goebbles fastigós.
  • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
   T'oblides d'un detall essencial. No ha estat independent per imposició, no per falta de ganes.

   Per no parlar de que els instruments de l'estat opressor, -Espanya-, per a alienar la població i fer el català prescindible són infinitament superiors en les últimes dècades que en els segles anteriors.


   • Capità·carxofa3.647 1 566👍 9.746
    Com que no hem estat independents?  I què polles són més de set segles de tradició institucional ininterrompuda?

    Després encara t'estranyes quan hom et crida l'atenció sobre com n'estàs d'espanyolitzat, però si els hi compres totes les manipulacions i mentides!
    • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
     Home, en el context de la resposta al matupa este s'entén que em referia a l'época que va de 1714 fins a avui.

     I conste que abans de 1714 la independència sempre va ser bastant relativa.

     I jo que em pensava que malgrat el teu fanatisme ideològics eres dels intel.ligents del Racó.


      • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
       Només estic d'acord en una cosa, el regne d'Aragó no és la Corona d'Aragó, per tant Catalunya no formava part del regne d'Aragó, com s'està dient molt estos dies per Espanya, sinó de la corona. I no ens enganyem, el Principat de Catalunya, com els altres regnes, inclós el de València, tenia institucions i lleis pròpies, però també compartien rei i, de vegades, corts generals, així que independent del tot tampoc no ho era, com no ho erem cap dels estats -si es pot dir així-, que formavem la Corona, la qual cosa no lleva el més mínim dret als catalans a tindre dret a decidir el seu destí.

       I això de que la Corona d'Aragò era un imperi català, no se sosté per enlloc ni ho comparteix ningú seriosament en el món de la historiografia, la Corona era tan catalana, com aragonesa, valenciana o mallorquina, perquè els quatre estats fucionaven en igualtat absoluta entre ells.


       • rotllan11.871 5 171👍 11.810
        El regne d'Aragó no pintava res i tenia el monarca del Casal de Barcelona, i els regnes de València i Mallorques eren regnes creats pel comte de Barcelona i poblats per catalans (i manyos o València, greu error) i no he negat pas l'organització política, era la manera d'expansió i govern que van utilitzar els comtes catalans. Sistema català, nació catalana. Justament és el que he dit: si el monarca creava estats en igualtat absoluta com podem dir aleshores que no eren independents?
        • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
         Quina mania de diferenciar l'organització política, que és al final lo més rellevant, de consideracions étniques o lingüistiques que sempre són relatives i discutibles.

         A partir del matrimoni de Berenguer i Peronella, el monarca del casal de Barcelona i el rei d'Aragó són la mateixa persona, a partir d'eixe moment els dos estats queden units pel mateix rei però mantenint cadascun d'ells, lleis i institucions pròpies. Ni els aragonesos es tornen catalans, ni els catalans aragonesos. Ni Aragó absorbeix Catalunya (una estranya "federació" de comtats), ni Catalunya absorbeix Aragó. D'on traus que Aragó no pintava res si, fins i tot va donar nom a la institució que englobava tots els regnes? 

         I sí, el rei catalanoaragonés (perquè era tant de Catalunya com d'Aragó) va crear els regnes de València i Mallorca. I què? Els va crear i els va crear independents i en igualtat i a partir d'eixe moment són dos estats més al mateix nivell que Catalunya i Aragó, com es demostra en la representació de cadascú en el Compromís de Casp.

         Eren independents entre si, però compartien rei i corts generals, per això he dit que és una independència relativa i això no és negar-la sinó condicionar-la en certa manera ja que el rei i la seua cort (rei català, aragonés, valencià i mallorquí, independentment d'on hagués nascut) que era rei de tots, alguna cosa manaria, crec jo.

         Andalusia també podria dir que és independent perquè no depén de Castella, ni d'Aragó, ni d'Euskadi, ni de Catalunya, ni de Canàries... I efectivament així és, en el seu territori no es poden aplicar lleis aprovades en els territoris citats,  però depèn d'un conjunt d'institucions legislatives i executives que són comuns a tots eixos territoris i que són les que manen i governen de veritat, mès allà de la descentralització administrativa de la seua autonomia, per tant no es pot dir que Andalusia siga independent.


         • rotllan11.871 5 171👍 11.810
          I justament per això Catalunya era independent. Però bé si t'agrada discutir sobre el sexe dels àngels, tu mateix.
          • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
           Independent del rei d'Aragó? De veritat pots sostindre que era independent dels reis d'Aragó a partir de la unió dinàstica? Que em digues que en aquella época, en tindre lleis i institucions pròpies, a les que el rei se sotmetia, era una independència de fet, ho puc admetre. Tant com ho eren els regnes d'Aragó i de València. Per això no negue que Catalunya era independent, però no va ser mai una independència absoluta sense lligams institucionals amb altres països.


       • bogosity1.120 11👍 1.587

        el Principat de Catalunya, com els altres regnes, inclós el de València, tenia institucions i lleis pròpies, però també compartien rei

        Com UK, Canada i Jamaica en l'actualitat, ves 

        • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
         Noo, no és igual. No tenia un caràcter tan simbòlic com el rei (millor, reina) que tu dius.

         No exagerem, hi havia lleis i institucions pròpies, fins i tot moneda i milícies, però el rei no era un element decoratiu tampoc.


         • bogosity1.120 11👍 1.587

          No era decoratiu però la majoria del que avui en dia relacionem amb els estats independents era diferenciat, moneda pròpia, duanes entre els diferents estats de la corona, els nacionals d'un dels estats eren considerats legalment estrangers a l'altre, en l'àmbit militar eren diferenciats (com el fet que no es poguessin reclutar tropes catalanes per fer una guerra a un altre lloc), etc. Encara que el monarca (i sobirà, i governant) fos el mateix, era una monarquia limitada que a cada territori tenia limitacions diferents així que no podia aplicar una política o legislació comunes necessàriament.

          Les Corts Generals no legislaven per a tot el territori (com ho fan avui en dia les Corts Generals espanyoles) sinó que era una manera de negociar simultàniament amb els representants de tots els Estats de la corona (i tampoc eren una institució permanent). Per tant tampoc és comparable amb el fet que Andalusia tingui un parlament propi encara que la primacia legislativa la tinguin les corts generals (i una majoria del 60% del congrés i del senat podria abolir TOTS els estatuts d'autonomia però les corts generals no podien abolir les constitucions catalanes).

          La prerrogativa dels Estats sobirans moderns que sí que tenien compartida a la Corona d'Aragó era la diplomàcia. Mes que res perquè en aquella època no era, com ara, una prerrogativa dels Estats sinó que les relacions diplomàtiques s'entenien de monarca a monarca.

          • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
           Bé, ho accepte, jo he segut el primer que he dit que aquell escenari estava a anys llum de l'actual "estado de las autonomias" espanyol, i aprofite per a dir que cal molta pedagogia sobre el tema perquè el revisionisme històric espanyolista ho acompara tot reduïnt institucions com la Generalitat a una mera oficina de recaptació d'impostos.

           En cap moment he negat la independència, simplement matisava que era una independència relativa i condicionada. Compartir un rei amb altres estats, un monarca que tenia certes prerrogatives i gran capacitat d'influència fins al punt de convocar corts generals, no és lo mateix que el teu rei siga únic i exclusiu perquè fora del teu territori no pinta res.

           I a tot això, estem parlant fins al segle XVI, perquè l'absolutisme dels áustries encara va limitar la independència, de facto, en grau superlatiu.
          • Fidalgo1.400 3👍 2.378
           Hi havia més autogovern llavors que no pas ara.
          • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
           Supose que et referixes a l'epoca de l'absolutisme austracista. És difícil comparar époques perquè les societats eren molt diferents, però sí, podria ser.

           En realitat ara no hi ha autogovern, un terme que em produeix urticària, perquè auto? em pregunte. Hi ha govern o no hi ha govern, no entenc això del "auto". I no, no hi ha govern en el ple sentit polític i econòmic del terme. L'autonomia és només administrativa i de gestió de serveis públics però sempre dins del marc polític legislatiu que marca l'estat que és qui vertaderament "governa".


       • descluc113 13👍 5
        Avui dia pot semblar rellevant, aquest tema recurrent d'Aragó, per dubtar de la consistencia de la nacio catalana i el mantra que mai hem sigut independents. 


        Mira, Aragó igual que no pinta res, mai ha pintat res. I segurament per Això no pinta res, valgui la redundància. 
        Aquest regnet nascut en unes comarques pirinenques al voltant de l'any 1000 i dependent del Regne(aquest si real) de Navarra.  No va aguantar gaires decades fins que va donar en dot al comte catala, (qui realment tenia poder   projeccio i recursos a l'epoca) el seu nom, Aragó. En fi,  van donar sa filla hereva Des de la desesperació!!! 

        I amb la prompta dinastia catalana es quan la corona s'expandeix, i sense Aragó també s'hagués expandit! 

        Et diré més, que el monjo Ramir, per molt que creés un regne en aquestes comarques pirinenques, no esta ni demostrat que mai s'anomenes Rei a si mateix, sino que se l'anomenà rei en escrits i cites ulteriors (i es clar  que pel comte  muda mes, nominalment, casar-se en l'hereva d'un regne que l'hereva de....... Quatre poblets matats??. .   Ja li anava bé. 

        En fi, no ens enganyem entre nosaltres, que a Aragó ja adoctrinen prou,  es inversemblant el que els hi arriben a explicar a les escoles i la tele.

        Resum, insistir en si erem independents del Regne d'Aragó te poc sentit. No hi havia manera de dependre d'ells!!!!!

        Andorra es un estat, podem unir-nos a ells i ser un estat, i tot i aixi, no dependriem d'ells i fotriem la capital a bcn!!! Hahaha (ja se que es un exemple absurd!!!!) 
        • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
         I on he dit jo que Catalunya depengués del regne d'Aragó? Jo ja no sé com he d'explicar les coses. Aragó és una cosa, un regne t'agrade o no, Catalunya, una estranya... "confederació"  de comtats on un d'ells mana sobre els altres però no sobre tots perquè alguns van al seu aire, és una altra cosa.

         Ni Catalunya depén d'Aragó, ni Aragó de Catalunya. I no em parles de dots, el matrimoni de Peronella i Berenguer és una unió de patrimonis en igualtat i a partir d'ells, els seus descendents són tan catalans com aragonesos.


  • rotllan11.871 5 171👍 11.810
   El mantra aquest de que Catalunya no ha estat mai independent, per més que el repetiu no farà que sigui cert.
  • Pedrolo10.742 3 198👍 4.868
   Però què dius tros de quòniam? Au, a jaure!
  • EPS62.093 13 8👍 10.849
   Cert, Espanya te 3.000 anys d'història i Catalunya sempre ha estat en ella, ja ho va dir Esperanza Aguirre.
 • eestlaasedcatalà10.727 3 198👍 2.203
  No és que minvi. És que hi ha més immigració Sudamericana. I els catalans, molts indepes i tot, encara arroseguen les conseqüències del franquisme com canviar a la mínima.
  • Carles Martell3.303 1 611👍 5.700
   • Sau de Treviac5.459 2 392👍 6.807
    La "infidelitat lingüística" és una de les causes del retrocés del català, però no és pas l'única. El fet que gairebé tot el nostre entorn cultural (administració estatal, justícia, mitjans de comunicació, cinema, música, internet, gran empresa privada, llibres, moltíssims veïns castellanoparlants...) sigui castellà a Catalunya mateix fa que tots plegats ens anem castellanitzant a poc a poc encara que no ho vulguem.

    El que no pot fer l'administració regional (altrament dita Generalitat) és culpar els catalanoparlants, que moltes vegades ho ha fet, tot espolsant-se la seva responsabilitat del damunt. 

    EL QUE HAN DE FER ELLS ÉS LA SEVA FEINA, COLLONS, INDEPENDENTITZAR CATALUNYA!!! I quan siguem independents tindrem tota la legitimitat per extirpar de Catalunya tot aquest entorn castellà que ens fa perdre la llengua.
  • Benfresc13.361 6 156👍 13.209
   Això no són pas conseqüències del franquisme, car els joves que no han viscut el franquisme en aquest aspecte són pitjor que la gent de mitjana i tercera edat.
 • Marcos412474.488 2 475👍 3.224
  A veure, òbviament l'esforç i dedicació dels individus és essencial però siguem sincers: mentres siguem a Ñ, cap esforç serà suficient. És essencial tenir un estat propi. No podem simplement quedar-nos amb això, la lluita serà llarga molt després, però és una de les coses que HAN de passar.
 • EstatpropiUsuari sumador166.747 11 1👍 28.392
  Res a veure el cas irlandés que ja tenia perduda la llengua des de que la gana obligà a un èxode massiu de la població cap a altres països (EUA) principalment. Aqui necessitem l'estat o això se'n va a n'orris.
 • __32382__2.202 1👍 1.584
  Minva perquè els nostres dirigents no han volgut que fossim angloparlants fluids de cara al món i catalanoparlants dins del territori. Han volgut que la nostra sortida a l'exterior linguïstica sigui l'espanyol, amb les conseqüencies negatives d'invasió i instal·lació de l'espanyol en el territori, a banda de la dificultat d'accés a nivells internacionals de competència en els estudis i professions que es fan en anglès.
 • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
  Això és inqüestionable. A la llarga, només sobreviuen les llengues que tenen poder que són les oficials dels estats sobirans. L'existència de qualsevol idioma que no estiga en eixes condicions és sempre precària i transitòria, una transitorietat que ha pogut durar segles perquè el tipus de societat existent arreu fins al segle XX ho permetia (ja m'explicareu com anaven a canviar de llengua els habitants de Sant Llorenç de Morunys o de Simat de Valldigna al segle XIX).

  La llengua és un factor bàsic (que no únic) d'identitat nacional i com molt bé va dir J.F. Mira, una nació cultural no es pot perllongar eternament si no esdevé també política. És una anomalia que el temps, a vegades molt llarg, acaba sempre corregint.


 • Barney1.500 2 989👍 2.680
  El català està en procés d'extinció des de fa temps. Un estat propi alentiria el declivi, evidentment, però no l'aturaria.

  Mentre duri la globalització s'aniran extingint llengües, incloses les de països amb estat propi. Nosaltres no ho veurem però molts països europeus acabaran amb menys parlants del seu propi idioma que de l'àrab o l'anglès.

  Altra cosa és que desaparegui Internet i torni una segona edat mitjana que reforci les llengües petites o fins i tot n'aprenguin de noves però sembla improbable...
   • Makaku998 2👍 1.336
    Fins i tot l'islandès, amb només 300.000 parlants, té menys probabilitats de desaparèixer en els propers 100 anys que el català amb teòricament 8 milions de parlants (o no sé quants, tant me fot perquè la qualitat d'aquests parlants és ínfima).
    • __32382__2.202 1👍 1.584
     Hi ha una enquesta que, que jo sàpiga, no s'ha fet, i és preguntar "En quin idioma pensa?" i aqui veuriem realment com està el català.
     • Makaku998 2👍 1.336
      Per determinar quin és el teu idioma mental per defecte fan servir la pregunta "En quin idioma vostè compta de l'1 al 10?". Es veu que és força fiable.

      Una altra cosa que mai no falla és en quin idioma et surt parlar-li a un animal com un gos o un gat, etc.

      Però és clar, això reflecteix quina és la teva llengua materna predominant a la infància, no la situació de diglòssia que et pot haver afectat després, perquè pot ser que a partir de l'adolescència et trobis amb que fas vida en castellà el 90% del temps, o que el castellà passi a ser la llengua que relaciones amb la vida eròtico-sexual perquè totes les noies en edat fèrtil del teu entorn són castellanoparlants... I d'aquí a tenir una vida en parella 100% en castellà i acabar parlant-li als teus fills en castellà només hi ha un pas.
      • __32382__2.202 1👍 1.584
       Tens molta raó però qui pensa en català és el reservori, diguem, o el nucli dur de la llengua, aquestes persones fàcilment s'activen a participar en la vida en català en el mateix moment en què es donin les condicions.

       I també dona una idea del nivell de transmissió pares-fills.
   • descluc113 13👍 5
    Cert, però l'anglès no es percep com llengua imposada, perquè no ho és
 • LesttattUsuari sumador38.752 11 15👍 13.945
  És mostra mitja veritat mentre s'intenta amagar l'altra raó.

  ...

  Els anys 70 i 80, quan el país encara no rebia aquella segona onada d'immigrants, Catalunya continuava sense ser independent però es parlava molt més el català que ara.

  Avui en dia, aquells barris on representava tindre un elevat percentatge sobre l'ús de la llengua catalana, ha quedat en el record de molts catalans, els pocs que quedem.

  Ens estem quedant en minoria causat per aquesta bogeria política immigracionista del volem acollir i papers per a tothom.

  I com continuem amb aquest llirisme, ni sent independents arribarem a salvar el nostre i principal referent que ens identifica com a catalans.

  I dubto que hagi cap interès, per part d'aquesta política "catalana".

 • Quin95218👍 100
  Minva també perquè els 'parlants més purs' es moren perquè són vells, i els joves estem massa acostumats al castellà i ne parlem poc català.
 • anselm_turmeda6.201 10 347👍 4.108
  Mentida fastigosa. L'any 1900 teníem Estat? No teníem ni autonomia... però tothom parlava català.
  El català mor per una única causa: la immigració massiva. L'any 200, al Principat parlava catalàel 50% de la població parlava català; avui, ben just passem del 30%. I aquests 16-17 punts que ha baixat l'ús del català coincideixen justament amb la immigració rebuda. Així de senzill.
  • LesttattUsuari sumador38.752 11 15👍 13.945
   És que és així. Ras i curt.

   Ja podem parir infinitat de fills com si vulguem dir que la llengua catalana representa ser una llengua minoritària, com si parlem de globalitzacions... la única realitat existent demostra que mentre la immigració continuï augmentant en el nostre país la llengua catalana, com tot referent català, continuarà pel camí de la seva pròpia extinció.

   1900- No hi teníem cap estat però tothom parlava català

   1970- Tot i patir una immigració espanyola, es continuava veient molts barris de Barcelona amb un alt percentatge sobre l'ús de la llengua catalana.

   2000- Arribada massiva d'immigrants.

   2018... Estem entre el 20% sobre aquest ús de catalitat. De la mateixa manera que trontolla la sanitat publica. L'atur augmenta, L'incivisme, la delinqüència, la drogoaddicció, el barraquisme, la prostitució, els sense sostre, batalles campals, venda il·legal, venda de productes falsificats, màfies organitzades, narcotràfic, pisos turístics il·legals, ocupacions il·legals de propietats privades...es l'ordre del dia.


   Aturem aquesta bogeria immigracionista i tornarem a una normalitat.
   • anselm_turmeda6.201 10 347👍 4.108
    Costarà però no hem de defallir, però sense un partit amb cara i ulls que tingui collons de dir les coses pel seu nom, ho tenim malament.
    • LesttattUsuari sumador38.752 11 15👍 13.945
     Dius no defallir però després reconeixes que ho tenim malament perquè no tenim cap partit amb cara i ulls...

     Òbviament, hem de ser optimistes.
     • anselm_turmeda6.201 10 347👍 4.108
      Es pot treballar i fer molta feina al marg dels partits, però òbviament seria molt tenir un partit tal com l'he definit.
      • LesttattUsuari sumador38.752 11 15👍 13.945
       El que és estrany que cap dels definits encara no s'hagi presentat a unes eleccions.

       La desmotivacio  i decepció amb aquesta política catalana es força present entre independentistes.


       Ara seria el moment de presentar-se, qualsevol d'aquests altres partits.
       • anselm_turmeda6.201 10 347👍 4.108
        És impossible per a aquests altres partits. Prou es va cobrir les espatlles el sistema quan ja fa uns anys es va començar a percebre un creixent malestar social per dificultar el tema. Van modificarnla llei electoral: abans n'hi havia prou tenint un partit legalitzat i omplint les llistes. Ara et demanen una quantitat d'avals molt difícil de tenir, tant per eleccions autonòmiques, com generals, com municipals. I aquest espai està encara poc treballat, poc organitzat per tenir aquest suport. Ara que, tal com està el país de cremat, tot és possible. Que aquests del MIC diguessin ens presentem, això sí, amb un programa raonable i tocant de peus a terra, sumessin adhesions, etc., qui sap...
  • Pedrolo10.742 3 198👍 4.868
   Immigració i mitjans de comunicació.
  • UsuariV11.464 5 179👍 6.887
   A l'any 1900 tothom parlava català perquè no podia parlar una altra cosa ja que la la llengua es manifestava bàsicament de manera oral, és la modernització del segle XX i l'evolució social, amb l'alfabetització massiva, el desenvolupament científic, els mitjans de comunicació massius, etc. la que l'ha posat a prova.

   I no et lleve la raó respecte a l'emigració, però és que tot està relacionat, el fet de no tindre estat sobirà propi és lo que fa que els inmigrants no s'hagen integrat lingüisticament al cent per cent com si haguera passat en una Catalunya independent.

   Siga per inmigració massiva o per ruptura generacional (que és el cas valencià, per exemple), al final, darrere de tot hi ha el mateix problema, no tindre el poder d'un estat lliure.


 • __28170__Usuari sumador8.017 6👍 4.569
  Veig que cadascú posa la causa allà on li interessa més, i molts no han entès la ironia del titular.

  El català morirà com ho va fer el llatí, això és indubtable, el que en sortirà encara no ho podem dir, ni ho sabrem mai, ja que l’evolució de les llengües en la nova era de la informació i la globalització tindrà un comportament diferent que en els segles passats. Així que mentres que al llarg de la història d’una llengua n’han sorgit moltes d’altres (exemple del llatí) tot sembla indicar que ara toca en la direcció oposada, i tornar cap a unificar unes poques llengües que mantindran trets dialectals en les diferents societats.

  I és ben cert que un estat no assegura cap llengua, però hi pot ajudar molt depenent de la situació, l’exemple del gaèlic va en una direcció mentre que l’hebreu ha estat el contrari amb l'existència de l’estat d’Israel.
 • Jaume_I15.952 11 117👍 8.458
  Si cada parella catalana te 5 fills NO MINVARÀ! Deixeu-vos d'hòsties i pujeu la natalitat dels catalans i convenceu als amics del mateix. Us farà gràcia però un company de la feina l'he anat animant i ara tindrà ja el segon i no en volia més. Em va dir, mira he fet una mica més de pàtria i tindré ja el segon, amb 34 anys

  Va natalitat natalitat i natalitat
 • rotllan11.871 5 171👍 11.810
  A Catalunya Nord el català ha reculat tant perquè una generació va decidir no transmetre'l als seus fills, fent-los francòfons malgrat el sentiment català que puguin tenir. Això és una estocada a la llengua però també a la identitat nacional.
  • Benfresc13.361 6 156👍 13.209
   I aquí es transmet als fills però no hi ha prou relleu generacional, cada generació de catalans ètnics som menys que l'anterior, i la població general creix per l'arribada constant de gent de fora, gent que ells o els seus fills esdevenen espanyols, de cultura , de marc mental, políticament etc. 
   • rotllan11.871 5 171👍 11.810
    Sí, no dic pas que sigui un fenomen menor. El que vull dir és que això és l'accelerador més gran per la desaparició d'una llengua, perquè per no ser no serem ni minoria ètnica i de passada explicar el perquè de la llengua a Catalunya Nord, que molts se sorprenen.
  • Ius Novum2.676 3 695👍 5.274
   Sí, estic d'acord amb això que dius de la Catalunya del Nord, però no oblidis per què va passar això, per què els pares van deixar de transmetre la llengua als fills i es va trencar la corretja de transmissió de la llengua mil·lenària d'aquelles contrades del nord de Catalunya.

   No oblidis que el sistema educatiu francès imposava el francès a classe i al pati. Als nens que parlaven català molts eren pegats amb un regle als dits. Se'ls estigmatitzava públicament davant dels altres nins posant-los unes orelles de ruc al cap. O bé se'ls recordava amb cartells que era interdit de parlar català i escopir a terra. I altres pràctiques que estigmatitzaven i ridiculitzaven públicament tot infant que parlava català.

   La tortura psicològica va ser extrema i és exactament així com aconsegueixes penetrar en la psicologia col·lectiva un sentiment de por, primer, i després un sentiment de no traspassar la llengua als fills perquè no se'ls estigmatitzi, com per protegir-los, i per no ésser estigmatitzats tampoc els pares en parlar la llengua que l'escola prohibia i ridiculitzava amb aquelles pràctiques de tortura psicològica i física (hi ha casos a la Catalunya del Nord en què s'havia arribat netejar la llengua amb sabó a algun alumne que havia parlat català).

   No podem oblidar tot això per entendre per què es va trencar la cadena de transmissió de la llengua a la Catalunya del Nord. Van patir una situació terrible, un veritable genocidi. Avui el procés i la lluita és justament revertir el passat i que la "vergonya" de parlar català públicament sigui transformada en orgull.

   És una tasca ingent, però necessària.

   Ho dic tot això per entendre el context i perquè no seria just culpar els pares sense saber què va passar exactament al Rosselló. van ser víctimes pares i fills alhora.

   i també és important remarcar que la Catalunya del Nord ha estat repoblada en només 50 anys per francesos del nord de França i pied noirs bàsicament. Han patit una transfusió demogràfica que ha reduït els catalanoparlants autòctons a ser una minoria deplorable.
   S'ha de posar tot en context.

   salut!
   • rotllan11.871 5 171👍 11.810
    Sí ja ho sé jo tot això. El que vull dir és que la gent pensa, com pot estar tan malament la llengua per la immigració, aquí n'hem tingut molta i tampoc estem tant fotuts. Evidentment que hi ha una història dramàtica quan un poble deixa de transmetre la llengua als seus hereus.
    Però ara mateix em pregunto com es pot revertir això, sobretot després de la repoblació. A Israel van recuperar l'hebreu, per exemple, però en un context amb jueus de molts racons del món parlant llengües diferents i una identificació total i absoluta dels habitants en la seva nació hi havia gran predisposició a adquirir la llengua.
    Jo sóc del parer que un eventual Estat Català (CAC independent) hauria d'invertir gran quantitat de diners en la Bressola i mitjans de comunicació catalans.
    Em pregunto com es pot orientar totes aquestes mostres d'orgull català cap a la recuperació de la llengua. De vegades em pregunto fins a quin punt els comerços amb cartell "aquí parlem català" el posen per ells o pels turistes sud-catalans. Tot i que sigui com sigui és positiu que hi sigui.
 • Carles Martell3.303 1 611👍 5.700
  Ho acabo de trobar pel Twitter 

 • Garroferet1.070 2👍 891
  També ens podria passar com a Letònia, on la llengua s'ha recuperat significativament des de la seua independència. I, en gran part, gràcies a açò:  Hi hauria un "spanish flight" durant la post-independència?
 • estel vermell943 10👍 242
  minva per que hi ha mes gent de fora que de catalunya

Publicitat

Fòrums

 • 9.283.536 missatges
 • 220.618 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat