Fòrum

Nogueras (PDeCAT): «Retirem la moció perquè el PSOE juga amb el diàleg i ens ha intentat colar un gol»

pensa_i_actua!16.289 14 111👍 7.435
ACTUALITZAT:

Nogueras (PDeCAT): «Retirem la moció perquè el PSOE juga amb el diàleg i ens ha intentat colar un gol»

La vicepresidenta del partit assegura que ERC els havia comunicat que votarien a favor de la iniciativa • Redacció

 • | 12 de set, 2018 - 20:47

La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, ha argumentat la decisió del partit de retirar la moció que havia pactat amb el PSOE i que instava al diàleg dins la llei. En un contacte amb la premsa des de la seu de la formació aquest dimecres al vespre i segons que ha informat ACN, Nogueras ha subratllat:«Retirem la moció perquè el PSOE juga amb el diàleg i ens ha intentat colar un gol».

Segons la responsable d'acció política del PDeCAT al Congrés, no pot ser que la moció pactada amb els socialistes obrís les portes del diàleg i que, alhora, el PSOE votés al Senat impedir qualsevol intent de pactar un referèndum d'autodeterminació, «i per nosaltres la moció pactada era un intent». D'altra banda, Nogueras ha assegurat que ERC els havia comunicat que votarien a favor de la iniciativa.

«El mandat és clar i ahir la gent va ratificar-ho al carrer»

«El mandat és clar i ahir la gent va ratificar-ho al carrer», ha apuntat Nogueras, en referència a la mobilització per la Diada de l'11-S. «No som aquí per blanquejar ningú, i volem deixar clar que hem sortit de la roda del hàmster», ha afegit la vicepresidenta del PDeCAT. «El que ha votat el PSOE al Senat és inacceptable», ha conclòs.

https://www.diarijornada.coop/actualitat/20180912/nogueras-pdecat-retirem-mocio-perque-psoe-juga-dialeg-ens-ha-intentat-colar-gol
----

El PSOE i el PDeCAT pacten una moció que insta els governs al «diàleg dins la llei»

L’anunci es produeix l’endemà que un milió de persones sortissin als carrers de Barcelona per reclamar la independència de Catalunya

----

Reaccions:


ERC:

ERC es desmarca del PDeCAT i finalment diu que no donarà suport a la moció pactada amb el PSOE https://twitter.com/DiariJornada/status/1039828656858849280

CUP:

La CUP acusa el PDeCAT de «tacar als despatxos el que la gent ha obert als carrers» per la moció pactada amb el PSOE
https://www.diarijornada.coop/actualitat/20180912/cup-acusa-pdecat-tacar-als-despatxos-gent-ha-obert-als-carrers-mocio-pactada-psoe
Respostes

Configuració
 • UsuariV11.350 4 184👍 6.797
  Canvia ja el títol, que el PDCat ja s'ha fet enrere.


 • AviVicenç15.215 6 129👍 1.881
  Dins la constitució pot fer-se i ja és va intentar i van dir que NO

  Tornar en darrera, quina mandra
  • UsuariV11.350 4 184👍 6.797
   Dins la constitució espanyola no es pot fer cap referèndum que qüestione un principi essencial d'eixa constitució, la indivisibilitat i la sobirania única de l'estat espanyol.


   • hyaenodon3.620 3 570👍 1.353
    I tant que es pot fer el referéndum. Que no es vol fer, però poder es pot
    • UsuariV11.350 4 184👍 6.797
     Em jugaria un ou i mig que si cap govern espanyol el plantejara, el TC el tombaria per unanimitat. No es pot posar a votació un principi constitucional si no hi ha una reforma prèvia de la constitució.

     Parlem de referèndum vinculant, no consultiu.
     • hyaenodon3.620 3 570👍 1.353
      És tot un problema de voluntat política, i si cal es reforma el TC, que al cap i a la fi depèn d'una llei orgánica. A banda que caldria que algú presentés recurs, el TC no pot actuar d'ofici.
      I que el referéndum fos legalment vinculant oo consultiu no és gaire rellevant, políticament seria vinculant si tingués un resultat clar
   • Ohtar17.762 8 94👍 8.698
    Un referèndum no vinculant suposo que sí.
    • UsuariV11.350 4 184👍 6.797
     Fins i tot no sent vinculant tinc dubtes que els tribunals no l'anulassen.


     • Ohtar17.762 8 94👍 8.698
      A mi em sona que necessites autorització del govern central. Però poder es pot
      • UsuariV11.350 4 184👍 6.797
       Consultar la modificació d'un principi constitucional bàsic? Ho dubte molt. Es podria fer sobre la monarquia, per exemple? Hi ha tres principis constitucionals essencials que són intocables si no és mitjançant els dificilíssims mecanismes de reforma que la mateixa constitució estableix: els drets humans i llibertats bàsiques (principis teòrics d'aplicació sovint mol relativa com tots sabem), la monarquia i la unitat i sobirania única de l'estat.


       • Ohtar17.762 8 94👍 8.698
        I no veus lògic que abans d'iniciar el procés de modificació de la constitució per eliminar la monarquia, s'hauria de fer u referèndum per saber si el poble ho vol? Que no treu que un cop modificada s'haurà de torar a consultar
        • UsuariV11.350 4 184👍 6.797
         Home, seria com entrar en un bucle. La constitució ja estableix el referéndum com a pas obligatori, però seguint el procediment establert (aprovació de 2/3 del parlament, dissolució, reférendum, etc.).

         De tota manera, no n'estic segur ja que, en no ser vinculant, no tindria conseqüències jurídiques, o siga, que en realitat no serviria per a res, seria una acció d'altíssim risc polític sense possibilitat d'aplicació pràctica.


      • hyaenodon3.620 3 570👍 1.353
       Autorització no, és el govern qui l'ha d'organitzar, i el rei qui el convoca formalment. Però hi ha coses que es poden modificar fàcilment perquè són fixades per llei orgánica i no per la Constitució
 • Indecomuner3.967 2 530👍 3.988
  Que patètic tot plegat. Aquest cop sobretot pel Pdcat. Quin ridícul. Que algú posi ordre, si us plau. 
 • cathalà23.237 12 55👍 6.673

  Excuses de mal pagador...
  • pensa_i_actua!16.289 14 111👍 7.435
   Per ser tant inoperant va ser la que va posar damunt la taula el referèndum (no hi era en els plans de JxSí, sinó que va ser condicionant pels pressupostos), va ser la que va fer que s'aprovessin les lleis de Referèndum i la LTJ (quan el PDCAT demanava validar-les "més endavant"),... i fins i tot sense allunyar-nos massa i parlant d'aquest cas concret, ha estat el dentonant de que primer ERC i després PDCAT (via pressió Puigdemont) hagin fet marxa enrere en la via de rendició, tal i com explica naciodigital.cat (que no és precisament un diari pro-CUP...):


   https://www.naciodigital.cat/noticia/162698/dialeg/enfanga/madrid

   "La gènesi del viratge

   A partir de primera hora de la tarda, però, la moció ha començat a naufragar. La CUP ha emès un comunicat molt crític amb el text pactat entre el PDECat i el PSOE, i al cap d'una estona ERC ha fet oficial a través de Twitter que no donaria suport a la moció. "En democràcia s’ha de poder parlar de tot. El límit és el respecte als drets fonamentals i als principis democràtics. La llei és mutable i no pot ser l’argument per limitar el diàleg. No donarem suport a la moció i treballarem per un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies", ha apuntat la formació republicana des de les xarxes socials. "ERC ha fet d'ERC, un cop més, deixant-nos el desgast a nosaltres", es queixaven fonts del PDECat al vespre. L'esmena no s'havia pactat amb ells, però sí que s'havia "parlat", mantenen des de la sala de màquines nacionalista. [...]"
   • __27562__3.869 8 536👍 4.378
    El referèndum no el va posar sobre la taula la CUP. Ja existien iniciatives molt anteriors en aquest sentit, iniciatives extraparlamentàries que molts de nosaltres vam signar. Us penseu que tenim la memòria molt curta. Doncs no. Les CUP van forçar l'aprovació de les lleis de transitorietat i de referèndum, cert, però també van participar gustosament en la pantomima del 27 d'octubre, la qual cosa no els perdonaré mai. Tot el que ha vingut després ha estat vergonyant, el darrer capítol: l'abstenció a la investidura de Torra.

    I no se com tens la barra de dir que han estat les CUP les que han fet retrocedir ERC i el PDCat en la última renúncia. Ha estat la gent i la forta opinió negativa que el tema ha generat, no vosaltres. Teniu molt de valor atribuint-vos mèrits que són del poble.

    Després us preguntareu com veu passar de 10 diputats a 4. De moment teniu el meu vot perquè la resta de partits són pura brossa processista, però a les properes eleccions al Parlament em plantejaré molt seriosament l'abstenció.
 • BarratinaireUsuari sumador8.276 14 260👍 6.130
  Impressionant  Com que ERC no anava a votar a favor i ells haurien quedat retratats tot sols com el que són, uns putus botiflers de merda, doncs es tiren enrera.

  Tinc clarissim que a les eleccions europees faré vot de càstig i ni ERC ni el PDCat arreplegaran el meu vot ( total a Europa tampoc serveixen de res els "nostres" representants )
  • Indesquerra20.172 9 75👍 6.891
   Vorem que passa a les eleccions europees però se'm fa difícil pensar que no hi haja candidatura independentista alternativa, al costat de Bildu-BNG o en solitari, i independentment del que faça la CUP, que tots ens imaginem ja que faran... 
 • Indesquerra20.172 9 75👍 6.891
  Estic esperant amb candeletes que el Rigel obriga el seu fil habitual amb l'editorial de Vilaweb. 

  Deixe un tast amb aquesta perla:

  La iniciativa sembla que feia setmanes que corria pels passadissos de la Carrera de San Jerónimo, però el fet que esclatàs l’endemà de la Diada, siga casual o no, resultava especialment feridor. Personalment, crec que era un insult a tanta gent que dimarts féu cap a Barcelona des de tots els racons de país per deixar clar que l’independentisme no cedeix davant la repressió ni abjura els principis que l’han dut a ser la majoria social. Si això el PDECat no ho vol entendre potser és el senyal que ha arribat l’hora que desaparega definitivament.

Publicitat

Fòrums

 • 9.268.254 missatges
 • 220.053 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat