Fòrum

Nou model lingüístic a l'educació al País Valencià: positiu o negatiu?

Garroferet1.073 2👍 894

M'he trobat esta notícia "apocalípitca" a Las Provincias, i m'agradaria preguntar-vos què opineu del nou model lingüístic educatiu del País Valencià. És positiu al lograr que nous col·legis hagen optat per oferir més hores en valencià que en castellà, o perjudica el valencià al ficar més hores en castellà en aquelles escoles que tenien línia en valencià?

 

El curso empieza en la Comunitat Valenciana con un retroceso del castellano sin precedentes

 

La ley, en síntesis, deja que los centros decidan el peso de las lenguas oficiales y el inglés dentro de unos márgenes establecidos (25% de las horas para las primeras y entre el 15% y el 25% para la extranjera). También acaba con el doble programa lingüístico vigente hasta ahora -grupos estudiando con una lengua principal y otros haciéndolo con la otra- y se promueve a través de incentivos que las escuelas opten por impartir el 50% de las horas en valenciano y el 25% en inglés, dejando el castellano en el mínimo.

Según los datos de la Guía de Centros Docentes, que informa sobre el porcentaje aplicado en cada centro de la Comunitat, la ley ha provocado que en 68 municipios desaparezca la oferta en castellano en la escuela pública de Primaria.

Algunos de los núcleos en los que ha desaparecido la oferta con el castellano como lengua principal son Gandia (sin contar la zona de playas), Quart de Poblet, Benetússer, Alaquàs, Sueca, Sagunto (sin el puerto), Dénia o Massamagrell. También ha sucedido en localidades pequeñas con un único colegio público que tenía doble programa y pasa ahora al valenciano. Sólo contando estos 68 municipios hay 99 centros que han aparcado el castellano. La gran mayoría tenían doble línea.

En las grandes ciudades, sin embargo, la pluralidad se mantiene al existir decenas de centros, aunque en casos como Castellón o Alcoi el avance es significativo, con apenas un par de escuelas públicas con líneas en castellano o equilibradas. [...]


Respostes

Configuració
 • Animal de Séquia169👍 174
  Ja vorem. He parlat en mitja dotzena de mestres sobre el tema, i el major temor que es té és que les escoles de zones on el valencià no és massa fort hi substituisquen hores de valencià per anglés.
  Prompte es vorà.
 • Juan Lloris6.301 7 342👍 4.053
  Una empastrà, com tot el que estan fent.
 • EnginyCatUsuari sumador6.150 8 350👍 730
  Abans de res: "EN CATALÀ/VALENCIÀ !!". Pots enllaçar la font original en castellà, però el text dins del Racó ha de ser en català, ja que algú de Perpinyà no té per què entendre el castellà. Pots emprar un traductor si et fa falta :
  https://www.softcatala.org/traductor/

  Dit això. L'escola en valencià únicament assegura un coneixement general de la població de la llengua (que no és poca cosa). L'ús social, que és la mare dels ous, és quelcom totalment diferent i una escolta en valencià o inclús en immersió no garanteix un augment de l'ús social. Aquest només s'aconsegueix abans de res amb un coneixement general de l'idioma (que sí que aconsegueix l'escola valenciana) i per la imposició (benentesa) dels valencià per part dels valencianoparlants en les interaccions comunicatives diàries.

  En quant a les línies. Millor tenir línies totalment en valencià i altres totalment en castellà. L'experiència demostra que les línies en català/valencià treuen millors resultats i acaben sent les de prestigi. A més a més el fet que la línia sigui totalment en valencià legitima que els alumnis facin servir aquesta llengua també en les converses personals.
 • Indesquerra20.362 9 75👍 7.124
  Sacrificar la línia en valencià per no tenir valentia en aplicar l'inmersió lingüística ho pagarem car en el futur...
 • JR1707494👍 579
  La línia en valencià normalment té millors resultats acadèmics, aixó fa que el prestigi de la llengua pugi.
 • virot9.349 4 232👍 4.554
  Quan es refereix a que ha "desaparegut l'oferta en castellà" vol dir que s'ha deixat en un 25%? Aquests incentius de què parla per a promocionar el valencià i l'anglès a costa del castellà en què consisteixen?
 • esclata-sang1.697 1 932👍 1.434
  Ara que la notícia de Las Provincias ja ens indica que el diari també es lleva la carassa de "valencianisme" per mostrar-nos el que realment són: espanyolistes.

  O què és eixe patiment per la llengua imposada i forastera ??


 • elbruixot3.175 14 630👍 1.217
  la línia en valencià era una garantia de qualitat dins del sistema educatiu públic, açò afavorirà a la concertada i perjudicarà no a soles a la pública si no també al valencià. Tot en valencià exceptuant la matèria de castellà més el % d'anglès establert deuria ser una possibilitat. Un mínim del 25% en castellà és una barbaritat ja que tot ho és en aquesta llengua als mitjans audiovisuals, youtube, etc.
  • esclata-sang1.697 1 932👍 1.434
   Ok, d'acord però almenys és més del que hi havia.

   Abans, el 33% feia el 90% en valencià i el 67% feia el 90% en espanyol. Ara el 33% (línia en valencià) farà el 60% en valencià però el 67% (línia en castellà) haurà de fer el 25 % en valencià (i s'incentivarà que siga més)

   Crec que eixim guanyant (als punts, res de golejada )
   • Garroferet1.073 2👍 894
    Passem d'un 33% on tenien el valencià com a llengua habitual a l'escola, a introduir de manera escandalosa el castellà al cor del País Valencià valencianoparlant. Recorde un missatge teu on dies que era clau mantindre el graner de valencianoparlants de les comarques centrals i la Ribera, i esta mesura va justament en la direcció contrària. Contribuirà (en major o menor mesura) a l'acceleració de la substitució lingüística, i justament en les franges d'edat més castellanitzades.

    El model lingüístic educatiu que necessitem és el d'una escola 100% en valencià a tot el territori valencianoparlant (a excepció de les assignatures de llengua estrangera).
    • esclata-sang1.697 1 932👍 1.434
     Tens raó, però ja que no podem fer això que voldríem seguisc pensant que el nou model és millor que el que hi havia.

     Les comarques centrals tindrem 60/25 a favor del valencià i als nuclis urbans castellanitzats passaran de fer només l'assignatura de valencià a fer assignatures no linguistiques vehiculitzades en la llengua pròpia.


     • willybarna12.598 11 167👍 3.766

      esclata-sang escrigué:
      Tens raó, però ja que no podem fer això que voldríem seguisc pensant que el nou model és millor que el que hi havia.

      Les comarques centrals tindrem 60/25 a favor del valencià i als nuclis urbans castellanitzats passaran de fer només l'assignatura de valencià a fer assignatures no linguistiques vehiculitzades en la llengua pròpia.


      Clar que sí campió!

      De haver bastantes escoles monolingues en valencia abans, a no haver-n'hi cap ara, ZERO PATATER, quina gran pensada, el castella a tot arreu, no a l'exclusivisme, no als espais únics i exclusius en valencia.

      No hem de ser exclusius, sinó inclusius, hem d'incloure al castella a tot arreu, TOT PER CASTELLA NANUS, clar que sí, regalant espais al castella a canvi de rés, així es demostra la tolerancia i la inclusivitat.

      La exclusivitat només és una cosa propia dels excloents i dels nacionalistes hard, els inclusius sou els indepes light, figura  ......  que ets un figura nanu.

      Perque no vas a la conselleria de la Gene catalana i que el Bargalló et dongui feina xiquet? que amb ments tan brillants com la teva, és una llastima que no es puguin aprofitar en llocs amb més capacitat d'influir.

      I no et preocupis gaire si no et queda tant de temps per raconejar ací, que la teva absencia al racó ja la cobriran sobradament els bons escuders pijo-progres o pijo-vergents defensors del "un sol popla" que abunden per ací, defensant a capa i espasa la teva gran obra intelectual.
  • Gínjol16.181 3👍 6.590
     Però si els jutges espanyols no ho permeten, què fem?

     Fins i tot ara, els mateixos processistes i Bargalló (ERC) han eliminat la immersió al Principat! 

     ERC aplicant les tesis de C's i el PP contra la immersió!  

Publicitat

Fòrums

 • 9.285.484 missatges
 • 220.691 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat