Fòrum

L'Alguer forma part dels PPCC?

L'Alguer forma part dels PPCC?
Sí.
32 (52.46%)

No crec en els PPCC.
20 (32.79%)

No.
9 (14.75%)

Vots emesos: 61
JR1707373👍 425
Jo crec que sí.PD: Primer fil!!!

Respostes

Configuració
 • Calidoscòpic20.793 14 70👍 13.793
  Sí, sens dubte. Té més voluntat de col·laborar amb la catalanofonia que altres territoris catalanòfons.
 • autokrator13.167 3 158👍 8.823
  És un pregunta trampa?
 • RafeldePatraix1.410 4👍 698
  Tot depén de la definició de Països Catalans.

  Forma part de l'ecosistema català.

  Ara, si està en procés de recuperació, de creixement, de redreçament, de desaparició, de substitució... això ja són altres calces.
 • esclata-sang1.408 1👍 1.073
  ...dels països catalanoparlants segur

  I si hi ha un lloc per a traure's el barret davant de la seua fidelitat lingüística durant 650 anys és, sense dubte, eixa ciutat
 • GatNegre21.492 8 65👍 7.146
  No deixa de ser graciós que els catalans considerem com a "països catalans" (terme totalment inventat per un parell d'escriptors i poetes) qualsevol cosa en la que hi haguem deixat una mínima petjada i en canvi ens posem les mans al cap perquè els espanyols considerin Catalunya com a territori espanyol, al cap i a la fi ells han deixat més petjada a Catalunya de la que nosaltres hem pogut deixar a l'Alguer. Així que crec que és una estupidesa parlar en termes de "països catalans", terme horrible i poc conciliador amb el País Valencià i les Illes Balears, només els idiotes instal·lats en la seva bombolla poden trobar-hi sentit.
 • No tinc por847 1👍 704
  De Salses a Guardamar i de Fraga a l'Alguer, aquesta és la terra de parla catalana. 
 • catalàamallorca41.155 7 14👍 17.241
  Evidentment. 
 • matupa595
  Els països catalans són un invent artificial imperialista, només cal anar a València, Balears, Aragó o al propi Alguer i preguntar si es senten catalans. Els riures s'escoltarien des de la Toscana.
 • virot9.202 4 236👍 4.430
  Fa part de la Catalanofonia, és clar. Més enllà d'això, envisatjar-lo com a part d'un futur estat modern compartit amb Catalunya és una anada d'olla tremenda. El seu marc natural és Sardenya.
 • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.299
  Sí, si considerem els PPCC com el territori a on hi hauria d'haver un espai cultural comú per potenciar la llengua entre els territoris que en formen part. Políticament l'Alguer és Sardenya.
 • Astralcat3.578 2 575👍 3.107
  Per suposat! I Andorra també!
 • Carles Martell3.109 1 640👍 5.334
  45% dels raconaires: no creuen que el català es parli fora de Catalunya o desconeixen el significat de Països Catalans. Cracs 
 • Garroferet1.056 2👍 873
  L'Alguer forma part dels Països Catalans? I Sogorb? I Requena? I el Carxe? I la Fenolheda? I Benasc? Trobe que cal diferenciar entre el terme amb un significat "polític/nacional" (de forma més o menys encertada), del terme "lingüístic". En el primer cas, Sogorb sí forma part dels PPCC, mentres que l'Alguer entenc que no. En canvi, si ens atenem a la segona definició, seria just al revés.
  • EstatpropiUsuari sumador164.961 11 1👍 27.612
   Trobe que cal diferenciar entre el terme amb un significat "polític/nacional" (de forma més o menys encertada), del terme "lingüístic"

   Excepte pels que entenem el terme com a polític exclusivament.
 • Atenes233 7👍 48
  L'Alguer és tant català com Catalunya és Espanya. És territori de conquesta, no té res a veure amb Catalunya, són Sards. Nosaltres no som espanyols i l'Alguer no era Catalunya ni ho serà mai.
 • Benisud1.265 4👍 740
  No. És el mateix cas que la Vall d'Aran però a l'inrevés, sempre han estat lligats a Catalunya i Sardenya respectivament.
  • UsuariV11.188 4 187👍 6.732
   I perquè no? Parlen català, encara que siga de manera residual. Quina diferència hi ha amb el País Valencià? Allà han estat sempre lligats a Sardenya. En el cas valencià és pitjor encara, ja que ha segut sempre independent de Catalunya sense més lligams que a les succesives corones de les que ha format part.


 • maori15.174 3 128👍 7.604

  Carlo Sechi: «Ens sentim catalans, però som part de la nació sarda»  Carlo Sechi (Alguer, 1946) va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva lluita per l'alguerès. Com cada any, torna a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada amb l'afany de difondre la història i el sentit identitari català de la seva ciutat. Explica a NacióDigital, sense equivocar-se en cap data ni deixant-se cap moment determinant, el naixement de la cultura algueresa. Des del seus inicis, quan Pere el Cerimoniós expulsa els sards de la ciutat i la repobla amb catalans, fins a l'actualitat. 

  Sechi, exalcalde d'Alguer, diputat del Parlament autonòmic de Sardenya i director de l'Obra Cultural de l'Alguer, es mostra optimista pel futur de la cultura catalana a la ciutat. Assegura que ara ho tenen "més fàcil" que mai, tot i haver de lluitar contra un turisme abusiu i un estat italià "hipòcrita", que assegura no tenir "res en contra de l'alguerès, però no dona el pressupost per ensenyar el català a les aules". 

  - Encara es parla català a l'Alguer?

  - I tant! La massa de catalanoparlants s'anava reduint, però, a partir dels anys setanta, va néixer un moviment que va posar en valor la llengua i la cultura catalana. Es van fundar corals i entitats culturals, grups de cantautors, poetes, etc. En diem la resistència.

  - La resistència? Contra qui lluiteu?

  - A principis dels anys seixanta, l'Alguer es comença a convertir en una ciutat molt turística i, sobretot, venen anglesos. És l'inici de la substitució lingüística. Vam passar de cop de ser una illa tancada a obrir-nos al món. Això va fer que la transmissió del català de pares a fills anés disminuint. La gent trobava més útil aprendre anglès.

   

  - I vostè forma part d'aquest moviment reivindicatiu.

  - Sardenya i Llibertat sorgeix als anys setanta, és l'inici del turisme i de l'especulació hotelera. Defensem una lluita molt important contra els partits que estan més a prop dels empresaris per defensar la nostra cultura i la nostra terra. Pensem que per mantenir una llengua, s'ha de tenir un territori de referència.

  - Va arribar a l'alcaldia amb Sardenya i Llibertat?

  - Vaig ser alcalde amb una coalició del 1994 fins al 1998. Abans havia estat regidor de cultura, i ara sóc diputat al Parlament autonòmic de Sardenya i director de l'Obra Cultural de l'Alguer.

  "Pensem que per mantenir una llengua, s'ha de tenir un territori de referència"


  - L'estat italià no us ajuda a mantenir la cultura catalana?

  - El govern italià té una actitud hipòcrita. Et diuen que no tenen res en contra de l'alguerès o del sard, però després no donen pressupost per ensenyar el català a les escoles i no delegen les competències al govern autonòmic de Sardenya. Ara bé, no és hostil i no té l'arrogància que té l'estat espanyol cap a la llengua catalana.

  - I el govern autonòmic de Sardenya us respecta?

  - S'han solidaritzat amb la nostra lluita. De fet, han aprovat una llei al Parlament de Sardenya perquè s'ensenyi el català i el sard a les aules, però no tenen les competències.

  - Quina relació hi ha entre el poble sard i l'alguerès?

  - Ens sentim catalans però políticament ens integrem com a part de la nació sarda. No ens imaginem formant part d'un estat dels Països Catalans. A més, nosaltres estem al costat dels sards pel que fa a la lluita contra l'ocupació militar de l'estat italià i de tots els pobles que vulguin autodeterminar-se en llibertat.

  - Quin és el futur de l'alguerès?

  - Actualment, les normes són més sensibles i democràtiques amb la nostra llengua, i l'opinió pública en general ens té més consideració. El futur de la nostra cultura està en mans dels algueresos. El català sobreviurà.

  "El govern italià té una actitud hipòcrita. Et diuen que no tenen res en contra de l'alguerès però després no ens donen pressupost per ensenyar el català"  - Com és que n'està tan segur?

  - Quan el 1385 Pere el Cerimoniós expulsa la població sarda que vivia a l'Alguer, repobla la ciutat amb gent de les terres catalanes, i per encoratjar-los els ofereix moltes concessions i avantatges econòmics. Degut a aquest tracte, neix un sentit identitari català que perdura fins avui.

  - Però d'això fa molt de temps. Va ser a finals del segle XIV.

  - Cert, però mai hi ha hagut cap interrupció de la cultura catalana a la nostra ciutat. Per protegir-se van construir una ciutat fortalesa i es va convertir en una ciutat molt tancada. I, tot i que més endavant els reis catòlics perden l'interès amb l'Alguer i la ciutat s'obrea i rep ciutadania d'arreu, els nouvinguts s'integren lingüísticament. Per sort, és un fenomen que encara es produeix.

  - No hi ha hagut cap interrupció de la cultura catalana a l'Alguer?

  - No, però els algueresos no sabien que hi havia altres llocs del Mediterrani que parlaven com ells, i els catalans també desconeixen la cultura algueresa. En el marc de la Renaixença es produeix la redescoberta.

  - La redescoberta?

  - A finals del segle XIX, un arqueòleg que va venir a la nostra ciutat va sentir parlar català, i a partir d'aquí, es va reprendre el contacte amb Catalunya. L'Alguer va estar convidat al Congrés Internacional de la Llengua Catalana i, fins i tot, es van celebrar uns Jocs Florals a la nostra ciutat.

  "El futur de la nostra cultura està en mans dels algueresos. El català sobreviurà"


  - I a partir de llavors s'ha mantingut el contacte?

  - Bé, tot i que sempre es va mantenir el contacte epistemològic en la clandestinitat, va haver-hi moments de pausa en les relacions institucionals. Com ara en les dues guerres mundials, durant el feixisme italià i el franquisme, o en els tres anys de la Guerra Civil.

  - Realment, els catalans desconeixem força la cultura i la història algueresa...

  - Sí! És per això que tenim ganes de sortir als mitjans de comunicació; per explicar-nos i fer-nos veure. També intentem trepitjar sovint Catalunya per suscitar l'interès cap a l'Alguer.


  https://www.naciodigital.cat/noticia/161577/carlo/sechi/sentim/catalans/pero/som/part/nacio/sarda 

 • Sau de Treviac5.206 2 412👍 6.223
  L'Alguer és terra catalana. Només cal anar-hi per veure-ho.
 • Mallorquípatriota18👍 35
  Com digué Ramón Muntaner, allà on es parli català, hi haurà un bocí de Catalunya. L'Alguer es nostre!
 • Trinxant11.160 9 188👍 3.437
  Jo el que crec és que, un cop pacificada i annexionada Andorra, hauríem de desembarcar l'exèrcit a Sardenya, prendre l'Alguer, assegurar-ne el control i la defensa militar, establir una frontera de facto amb duana (encara que no fos reconeguda per cap país), i si es necessari assegurar una buffer zone a l'entorn del territori per millorar-ne la seguretat.

  Una vegada reeixida la campanya, centraríem la mirada a la Catalunya Nord.
  • Mallorquípatriota18👍 35
   Itàlia es un dels nostres al.liats més importants ara mateix per la causa independentista   Salvini ens ha mostrat el seu suport en nombroses ocasions. No trobes que sería prioritari mantenir aquesta al.liança i centrar-nos en la annexió de la resta dels Països Catalans, i, ja consol.lidats, intentar negociar la annexió de l'Alguer? França i Espanya ja son suficients enemics per tenir la vegada.

   A poc a poc i bona lletra, Trinxant, reconstruirem la glòria de l'imperi mediterrani que vam tenir. M'agrada molt el teu esperit conqueridor , utilitzem aquest poder d'ambició racionalment, i triem bé l'ordre de les batalles i els fronts, es l'únic camí per la victòria.
 • No tinc por847 1👍 704
  Lingüísticament és indubtable, políticament ho hauríen de decidir ells, si volen pertànyer a Catalunya o a Sardenya.
  A mi m'agradaria que triessin ser catalans, però jo no podria votar, no sóc alguerès.
 • MLC11.236 4 186👍 8.897
  És que primer cal definir els PPCC perquè hi ha versions diferents.

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.933 missatges
 • 219.480 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat