Fòrum

[Enquesta inside] Els Catalans som una ètnia?

[Enquesta inside] Els Catalans som una ètnia?
a.- Si
58 (74.36%)

b.- No
18 (23.08%)

c.- No se que és una ètnia.
2 (2.56%)

Vots emesos: 78
Jaume_I15.510 11 121👍 7.922
La definició és: un grup de persones que s'identifiquen entre elles a partir d'uns lligams que els distingeixen d'altres grups. Aquests lligams poden basar-se en trets culturals, lingüístics, racials i/o religiosos, que poden ser d'un caire més o menys porós.

Per tant, per temes culturals i lingüístics els catalans som una ètnia. se que és un tema que porta moltes discrepàncies però voldria saber la vostra opinió.
A més a més, crecque contra els catalans hi ha racisme al pensar que som una ètnia i sens discrimina justament per ser catalans. (racisme és discriminació per diversos motius i un d'aquests és l'ètnic).

Resultat d'imatges de escut català

Respostes

Configuració
 • Jaume_I15.510 11 121👍 7.922
  A veure si el del no, ho argumenten.
 • Taujà13.679 8 148👍 5.427
  Depen de com restrictiu siguis a l'hora d'interpretar la definició.

  Els catalans històricament i majoritària era un grup de raça caucàsica mediterrània, herència catòlica i llengua catalana. Avui dia això s'ha difuminat força. El tret definitori és bàsicament lingüístic.
 • Grèmlin1.146 12👍 97
  Ens discriminen pel nostre lloc de naixement, per la llengua que parlem, per la cultura que compartim...
  Hi ha algú que encara ho dubti?
 • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.299
  Suposo que la paraula més adequada pel que vols dir és nació. Ètnia té una connotació més racial, i visualment no som diferents dels italians, castellans, portuguesos o corsos.
 • Roderic17.341 14 97👍 8.607
  Sí, evidentment. Som un grup humà amb unes característiques culturals, lingüístiques i històriques pròpies i particulars. De Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.
 • Hades27.723 9 36👍 19.635
  Clar.
 • Baluard de Sant Clara1.316 3👍 1.954
  Enèssim fil que no aportarà res de nou. Resumint em conformo al fet que català és aquell qui ostenti la nacionalitat catalana. La resta, palla que en el moment que ser català no implica absolutament res, ni comporta cap tipus d'obligació legal, la seva definició és buida de contingut i valor. Tant pot ser un manter que fa 2 dies que hi és, un Guardia Civil, en Messi o els descendents d'Otger Cataló.
 • __29739__1.092 3👍 717
  Rotundament sí, SOM UNA ÈTNIA que és la base sobre la qual es mantenen la nostra llengua, sentiment i costums.

  El que passa és que els elements forasters porten tant de temps instal·lant-se al nostre territori i barrejant el nostre llinatge que es veuen amb cor de dir que no existeix cap ètnia "pròpia" de Catalunya, però no oblideu que aquest és el discurs dels qui voldrien esborrar-nos de la faç de la terra.

  Jo ho sento però al que estigui d'acord amb veure escenes esperpèntiques com aquesta al nostre país no el puc considerar el meu amic:

  https://www.youtube.com/embed/qXWUvqDA0iE
  • Hades27.723 9 36👍 19.635
   Sempre m'ha semblat un error tractar això de les ètnies des del determinisme. Les cultures són com un melt-pot on a més de els trets culturals heretats del passat, hi ha una auto-evolució i a sobre hi arriben constantment influències de cultures del voltant.
   Avui tens gairebé tantes coses en comú amb un nano d'Osaka de família obrera com amb un jove de Ripoll dels anys 60.

   Add.A mi m'agrada veure tots aquests culs movent-se, digue'm locu
   • __29739__1.092 3👍 717

    Hades escrigué:
    Avui tens gairebé tantes coses en comú amb un nano d'Osaka de família obrera com amb un jove de Ripoll dels anys 60.

    Després dieu que sóc jo el que es passa de cunyat.
 • Tioronnie2.860 6 667👍 1.440
  I encara hi han que diuen que NO. Mare meva...
 • llibertum200 5👍 113
  I tant que som una ètnia!! No s'ha de confondre amb raça.
 • JR1707373👍 425
  Evidentment, i no té res a vore amb la raça, que és la mateixa que la de la resta de sud-europeus.
 • Trinxant11.160 9 188👍 3.437
  Sí clar. El nacionalisme català és ètnic, mentre d'altres com l'espanyol es fonamenten amb l'existencia d'un estat.
 • Buitraker2.805 2 676👍 4.342
  Una ètnia és un grup humà amb una sèrie d'elements en comú, dels quals molt sovint són diferents d'altres grups humans. Aquests elements en comú, o trets identitaris poden ser genètics, culturals, socials...etc. Poden viure en un territori específic, o en un de compartit amb altres grups ètnics ( territoris africans on hi ha un grup ètnic sedentari i un altre de nomada, per exemple). És un fenòmen basicament objectiu.
  Una nació és un grup etno-cultural sedentari, o nomada en un territori exclusiu, que ha desenvolupat una auto-consciència pròpia, la qual és de caràcter política: consciència nacional.
  Posem el cas dels maputxes, que són un dels pobles amerindis amb més consciència nacional. Com molts pobles, la seva estructura era tribal i clánica. En un principi es dividien entre maputxes, rankeltxes, pikuntxes, pewentxes i pueltxes. Però a partir de les lluites contra els criolls van desenvolupar una consciènvia política, que anava més enllà de la autoconsciència tribal. Una cosa semblant passava amb els kurds.
  Aquests trets comuns poden anar canviant: entre els maputxes ja no és el seu ritual religiós, per exemple.
  Els catalans som una nació, amb forta consciència política, cosa que no passa al Pais Valencià ( etnicament català). I quan hi ha consciència nacional hi ha un projecte nacional, un projecte de pais, un projecte polític més o menys compartit.
  Per això hem superat la pantalla exclusivament ètnica. Ser català, ara mateix, vol dir lluitar a favor del projecte polític català. 
  Hi ha molts elements ètnics, basicament culturals, però també el territori. I això crea una societat amb una sèrie de qüestions i problemes. Molts d'ells tenen com a base l'ocupació espanyola. Ocupació política, obviament. I que fa que la identitat catalana no es pugui separar de la resistència política a l'assimilació-ocupació. Què són els botiflers, sino catalans que abracen el projecte polític espanyol?
  La catalanofòbia és molt un odi polític, no pas ètnic. No hi ha una valencianofobia....i si n'hi ha és catalanofòbica. Podria ser odi ètnic si fossim com els actuals asturians, però amb el bable ben viu, però sense consciència política pròpia. Però no som gitanos, l'odi a nosaltres és polític.
  I de fet, l'odi català a l'espanyol és polític, i no pas ètnic.
  La cultura és una cosa, i la política una altra.
  • Jaume_I15.510 11 121👍 7.922
   Tens un error, a valencia si que hi ha odi etnic i esticcsegur que si el valencianisme pren força es veurà. 
   Els castellans tenen odi etnic als catalans i aznar ja va projectar un jacovinisme castellà molt intens on privava als catalans de qualsevol fet diferencial. Exemple les matricules regionals als cotxes a diferencia de països com frança i alemanya.
   Volen una espanya etnicament castellana
   • Buitraker2.805 2 676👍 4.342
    No hi ha cap odi estrictament ètnic al País Valencià.
    Molts blaveros són ( o eren) etnicament catalans. Perquè atacaven entitats i persones valencianistes? Perquè aplaudien les bombes contra la casa de Joan Fuster? Per odi ètnic?
    No. Per odi polític: per catalanistes.
    Perquè eren i sòn gent criada en els valors del franquisme i post-franquisme sociològic, valencians sense auto-consciència nacional pròpia i alienada nacionalment, són espanyols pel fet d'abraçar el projecte espanyol.
    Els valencians atacats el darrer 9 d'octubre pel feixisme hispànic i blavero no motiva un odi semblant al que pateixen els gitanos. Allò eren atacs polítics.
    De fet, tu mateix, amb el teu raonament. ho admets, que no és cap odi ètnic. quan afirmes que quan el valencianisme polític augmenti, la valencianofòbia augmentarà. Si fos un odi ètnic, tant hi faria si aquest grup té més o menys consciència política?

    Poses l'exemple d'Aznar per parlar d'odi ètnic i fas servir un terme polític com és jacobinisme. Ideologia nascuda durant la Revolució Francesa: un dels bressols del nacionalisme poçític a Europa!

    L'espanyolisme no vol acabar amb la llengua catalana per odi ètnic. Sino per odi nacional, que és sobretot un odi polític, amb connotacions ètniques, és veritat, però que hi va més enllà. L'espanyolisme vol acabar amb el projecte polític català perquè li fa nosa, al desenvolupament del projecte polític espanyol. I perquè aquest projecte necessita cohesionar la seva societat al voltant de la mateixa llengua.

    Darrere la qüestió nacional, sempre hi ha la premissa ètnica. La divissió entre nacionalisme cívic i ètnic és una parida (els francesos, màxims ecponents del nacionalisme cívic, tenien la unitat territorial feta quan van implantar el nou ordre post-feudal, però van  afrancessar bretons, catalans, corsos, gascons...etc; els alemanys, màxim exponent del nacionalisme ètnic, tenien certa unificació cultural, però estaven dividits en diferents estats, per això el seu nacionalisme no posava èmfasi en el civisme, les lleis, les institucions, com feia la Republique, sino que posava èmfasi en la seva cultura, llengua i tradició per basar el seu projecte polític de reunificar en un sol estat les terres germàniques....projecte no reeixit del tot, per cert)

    Edito: per acabar, els catalans no som cap tribu, ni cap nació embrionària. Tenim u a consciència política. Tenim un nivell, collons! Politicament els hi fem por, als espanyoleitors! Per això l'odi cap a la nostra llengua i cultura és un odi polític. Perquè té causes polítiques. I una soluciò política.
  • Benfresc12.950 6 162👍 12.033
   No ho tinc clar això de que l'odi cap a nosaltres sigui exclusivament polític, penso que també és ètnic.

   Jo he sentit crítiques i rencors d'espanyols però també de gent d'arreu del món cap al conjunt de catalans perquè suposadament som garrepes (la que més) , també avariciosos, hipòcrites i poc de fiar, pesseteros etc. Sovint se'ns relaciona amb els jueus.
   • Buitraker2.805 2 676👍 4.342
    La catalanofòbia no pot ser un odi excusivament ètnic. Ni tan sols principalment.
    I la raó principal és que un dels trets catalans més importants - compartit per alguns altres pobles del mon- és la importància que donem a la resistència nacional a l'ocupació estrangera en general, i al projecte (assimilacionista) espanyol en particular. Si no fossim una etnia amb consciència nacional ( i capacitat de catalanitzar gent de fora que ha vingut a casa nostra), els catalans seriem com els asturians, els gascons o els rifenys.
    L'autoconsciència nacional és un tret identitari nostre molt fort. I una eina amb gran potencial per combatre l'estat espanyol.
    Les raons que has esgrimit només són excuses per justificar la catalanofòbia. Són excuses, com quan ens acusen al mateix temps de ser burgesos explotadors i perillosos anti-sistema.
    Fixa't quins són els estaments més anticatalans: no són els espanyols smb més contacte amb catalans ( una de les característiques dels odiadors ètnics) sino que prové dins de determinats estaments estatals: policia, exèrcit, judicatura, administració, aristocràcia D'on provenen els dirigents de C's? Perquè ens diuen "polacos"? Quin és l'origen d'aquest malnom? De murcians farts dels catalans? O de l'exèrcit franquista del 39? Quina mena de gent ens diu " nuflos"? Els ultres.
    Al segle XIX ens acusaven de ser francesos, o ig francesos. Sobretot els sectors més conservadors. Perquè, perquè per ells, ser espanyol implicava ser monàrquic, i si no ho eres, senyal que eres una altra cosa? I els francesos eren republicans.
    Resulta curiós, per mi, posats a patir xenofòbia prefereixo mil cops que sigui política a ser excusivament ètnica. Em resulta curiós que alguns de vosaltres rebutgeu aquesta característica i us quedeu només amb el rotllo ètnic.
    Perquè l'odi polític contempla una vessant ètnica, però hi afegeix un altre aspecte: l'enemic ens considera un rival digne, i perillós. És racisme i por política: per això consideren un atac que rebutgem també el seu projecte polític (això és el que s'hi amaga, darrera l'acusació de supremacisme: no només no volem ser espanyols (cosa que els hi fereix en la seva autoestima: rebutgem ser ells, que és com dir-los que podem suar d'ells i ens pixem en la seva pretesa superioritat)sino que anem més enlla i pensem que tenim un projecte que li dona 1000 voltes al seu).
    Pensa en l'odi a TV3, l'escola pública catalana o als Mossos. No és un odi tipus Resl Madrid-Barça (assimilable a tants derbis futbolístics del mon). És l'odi a un projecte!
    Si fos odi excusivament ètnic, no hi hauria component polític a tenir en compte (quan és un tret nostre prou important) i la font de l'odi serien els espanyols en contacte directe amb catalans i a partir d'ells es propagaria a altra gent.
    Quan la realitat demostra que són els aparells i èlits estatals, el nucli irradiador d'aquest odi, i el propaguen a la seva societat, que queda enverinada. De fet, els espanyols integrats a casa nostra són els qui més contacte tenen amb catalans, com més aïllats i d'esquena al pais viuen, més propers són a l'elit espanyola (Real Madrid, premsa, radios i televisions...) i més sensibles són a la catalanofòbia.
    • Benfresc12.950 6 162👍 12.033
     Si ja ho sé tot això que dius, jo no he dit pas que sigui un odi exclusivament ètnic, he dit que també és ètnic. Però hi estic d'acord en que l'origen de l'odi rau en la resistència a l'ocupació i l'assimilació espanyola.
 • esclata-sang1.408 1👍 1.073
  Eixe drac no és el de l'escut de la Generalitat Valenciana, de temps de Pere el Cerimoniós ???

  Que no ho sé... res més 
 • Mikaku2.829 14 673👍 320
   a.- Si
   b.- No
   c.- No se que és una ètnia.


   a.- Sí
   b.- No
   c.- No sé què és una ètnia.

 • Carles Martell3.109 1 640👍 5.334
  Consulteu una mica això el que dieu que no.

  I mireu en quina única llengua no existeix l'article.
 • Rigel63.832 11 5👍 32.343
  Sí.
 • TUTTLE3.143 14 634👍 2.129
  El nostre tret ditinctiu més important es la discriminacip que patim
 • Benfresc12.950 6 162👍 12.033
  Sí que ho som.
 • Rolf Steiner12.858 10 163👍 5.156
  La paraula ètnia, així com raça han estat qüestionat el segle XX, i el que portem del actual per la seva carrega de supremacisme que sembla que vingui implícitament lligada, de forma negativa.

  Però a mi no em molesta que em diguin que soc de la ètnia catalana, ans els contrari, és reconèixer els lligams culturals del meu poble.

  https://www.youtube.com/embed/Bq3EMNKB2s8

  A Sant Martí del Canigó la veu ressona que us esglaia.
  Diu: Catalunya! i la remor sempre contesta:

  Esclava a Espanya.

  Si prens coratge els ulls al cel i alces el braç -gest de venjança,
  a Sant Martí sents una veu i a cau d'orella:

  També a França.

  Salvat Papasseit
 • Trinxant11.160 9 188👍 3.437
  Edito: ja havia escrit
 • GuillemRM3.105 9 639👍 1.516
  Si els catalans ens definim com nació, doncs si, som una ètnia. Nació i ètnia és el mateix. Avui en dia aquests mots per a la gran majoria de les persones creuen que és algun estil de moda de vestir. Els que confonen nació, estat i país, segur que creuen que una ètnia és només una tribu de quatre gats. Crec que passa més o menys com quan parlen del pentinat tipus "rastes" i no tenen ni la més remota idea que vénen del moviment rastafaris.
 • Indecomuner3.933 2 529👍 3.951
  Evidentment. El mateix Manuel Delgado -que no és preciment sospitós de racista ni identitari- ho ha dit en alguna ocasió.

  Només una part dels habitants que viuen a Catalunya pertanyen clarament a aquesta ètnia. I no parlem de cognoms, sinó de llengua, cultura, costums. Perquè una cosa és la ciutadania i l'altra l'ètnia. Ser català com a ciutadà no és el mateix que ser català com a membre d'un poble. Ara ho barregem expressament, allò d'un sol poble, perquè suposo que encara aspirem a absorbir ètnicament tota la immigració. 

  Si delimitem massa tanquem, però si obrim massa diluïm. I ser català passa a ser considerat equivalent a ser murcià o riojà. Hem d'ajustar bé.

  L'altre dia vaig veure tres nanos magribins jugant a pilota entre ells i parlant català. Un català natiu. Al costat, les seves mares, dues dones vestides amb indumentària clarament magribina-amasic. No sé si aquests nens ja pertanyen a l'ètnia catalana, però vaja, en un rànquing de pertinença ètnica tinc clar que són molt més catalans que qualsevol tabernari estàndar. 
 • titafred4652 3👍 435
  Sí, però una minoria ètnica a la pròpia Catalunya. 

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.926 missatges
 • 219.480 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat