Fòrum

Argentina vota en contra de legalitzar l'avortament...

Estatpropi Usuari sumador 155.403 10 1 👍 23.270

L'Argentina rebutja legalitzar l'avortament

09/08/2018 - 07.51Actualitzat 09/08/2018 - 10.31

 
Contraris a l'avortament manifestant-se a l'exterior del Senat argentí (EFE)

Contraris a l'avortament manifestant-se a l'exterior del Senat argentí (EFE)

El Senat argentí ha rebutjat aquest dijous a la matinada la legalització de l'avortament. En una sessió maratoniana, que ha durat 16 hores, la cambra ha tombat el projecte de llei amb 38 vots en contra, 31 a favor i dues abstencions.

El projecte despenalitzava la interrupció de l'embaràs fins a la setmana 14 de gestació i no només en els actuals supòsits de violació i perill de salut per la mare.

El text de la Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs ja s'havia aprovat el mes de juny a la Cambra de Diputats, però no ha aconseguit superar l'última i definitiva fase parlamentària. Després del rebuig, ara la iniciativa no es podrà tornar a presentar fins a l'any vinent.

Malgrat que el projecte no hagi tirat endavant, diversos senadors han destacat que mai la iniciativa d'aprovar l'avortament havia anat tan lluny: fins a sis vegades s'havia presentat al Congrés, però no s'havia ni arribat a debatre.

Fortes divisions en els partits

El projecte ha generat importants divisions tant en el bloc governant com en l'oposició. Durant la seva intervenció, Fernando "Pino" Solanas, de Proyecto Sur, ha demanat no caure en la "cultura de la derrota" i ha aplaudit "l'honor i la dignitat de les dones argentines". Un missatge similar ha llançat Miguel Ángel Pichetto, del Partit Justicialista:

"Més tard o més d'hora, en un dia segurament més lluminós que aquest dia gris i trist de pluja, les dones tindran la resposta normativa que necessiten, sortir de la brutalitat de l'Estat, de la penalització sobre l'avanç d'un fet dramàtic."

En canvi, Silvia Elías de Pérez, de la Unió Civica Radical, ha defensat que el projecte era "inconstitucional" i que cal posar en marxa "polítiques públiques actives" d'educació sexual:

"L'avortament és sempre una tragèdia, el que fa és sumar una ferida més a la dona. (...) Legalitzar l'avortament és admetre clarament el fracàs de l'Estat."

En la mateixa línia, l'expresident Adolfo Rodríguez Saá ha afirmat que, com a "catòlic, apostòlic i romà", la vida comença en el moment de la "concepció".

A l'exterior del Parlament, enmig d'un fort dispositiu policial, durant tot el dia s'hi han concentrat milers de persones a favor de la llei (amb mocadors verds) i en contra (amb mocadors blau cel). Després de la sessió hi ha hagut algun incident aïllat.

 

Centenars de persones, a favor i en contra de la llei, s'han concentrat al voltant del Senat (EFE)


Quina xurma...

Respostes

Configuració
 • Jaume_I 14.615 10 133 👍 6.705
  Soc molt independentista però sincerament, per fer un país amb gent com la que escriu en aquest fil, resto espanyol. de fet, per fer un país pitjor o igual, ja estic bé.
 • Pavel_Korchagin 2.388 1 749 👍 4.343
  Jo voto per l'avortament obligatori per totes les dones menors de 16 anys i majors de 40.
 • WayOut 1.040 2 👍 687
  No crec que existeixin un "bé" o un "mal" universals i per tant no veig que l'avortament d'un ésser no-conscient sigui una cosa dolenta en si mateixa, com tampoc veig malament la eutanàsia de persones que s'han quedat en mode vegetal, per exemple.


  TOT I AIXÍ em sembla força preocupant l'alt percentatge de catalanes que decideixen avortar mentre els grups forasters que s'han instal·lat al nostre país segueixen tenint una natalitat extremadament alta comparada amb la nostra, això sens dubte no pot significar res de bo per Catalunya.
 • Nowel 13.351 9 155 👍 1.285
  En un puto consell de clergues catòlics de fa segles es va decidir que això estava malament i aquí tothom a seguir-li el rollo com putos lloros. Al món hi ha problemes seriosos, i interrompre l'embaràs no és un d'ells. Pactem mesos si voleu a partir dels quals el fetus ja té algo de condició humana, però no fotem.
  • Hyphen 38 👍 62
   A mi m'importa una gran merda el que digui l'Església sobre aquesta tema, sóc ateu. A mi el que em rebenta és lo infantilitzada que està la societat. Cony, que no som adults ja? Que no ens van ensenyar a l'educació obligatòria que tenir sexe és, biològicament, per a un objectiu i aquest és REPRODUIR-SE? No hi ha escuses doncs, la gent ha de ser conscient d'això a l'hora de practicar el sexe, ha de ser conscient que hi ha un perill, i és quedar-se embaraçada si no es desitga. I l'embrió que surgeix ja és un ésser viu que anirà creixent i desenvolupant-se, per tant a mi no em valen collonades de si té condició humana i divagacions estúpides. És un èsser viu i punt, té tant de dret a viure com tu i jo, i per tant ningú pot arrebatar-li la vida si l'embrió està sa i no hi ha perill (en cas de violació, puc entendre l'avortament).
   • Estatpropi Usuari sumador 155.403 10 1 👍 23.270

    Que no ens van ensenyar a l'educació obligatòria que tenir sexe és, biològicament, per a un objectiu i aquest és REPRODUIR-SE?     Vas anar a una escola de l'Opus?
    • Hyphen 38 👍 62
     No, vaig estudiar a l'escola pública catalana, i no em saltava les classes de biologia humana, com sembla que feien els avortistes. El sexe és per a reproduir-se, punt. Que la gent ho fa per plaer només? Doncs molt bé, jo també, però això no ens exigmeix del perill de quedar-se embarassada. Jo defenso el dret de vida dels nadons, considero que cap èsser humà té dret a arrebatar-li la vida a un altre, i un cop es crea l'embrió, és un èsser viu, a mi no m'enganyareu amb collonades pseudocientífiques. És un èsser viu i té tant de dret a viure com tu i com jo, i els seus pares siguin uns irresponsables no és culpa seva. Com ja he dit, en cas de violació o perill mèdic tant pel fill o per la mare em sembla correcte l'avortament.
   • Turanga_Leela 26.908 6 39 👍 5.831
    La ciència no és funcionalista; explica causalitats, i el sexe en els humans no està només per a la reproducció, i d'això se n'han adonat els humans fa milers d'anys quan no només es van trobar herbes i mètodes avortius, sinó també mètodes per no concebre.

    Les raons d'una dona per no portar a termini un embaràs són variades a la par que personals i tu ni ningú altre hi té res a dir. La vida en sí mateix no és res sense una xarxa que garanteixi la qualitat de la mateixa, l'abandonament d'un nadó o un nen petit no és millor en res en comparació amb l'avortament en les primeres 14 setmanes de desenvolupament d'un embaràs. L'embrió no té sistema nerviós, ni sent res. parlar de la vida de forma tan banal com ho feu els proneixement és demagògia i divagació estúpida pura i dura.
    • Hyphen 38 👍 62
     Vejam, el sexe, com amb totes les espècies, té un objectiu únic: REPRODUIR-SE. Que l'èsser humà el practiqui també només per plaer em sembla be, tots ho fem, però això no esborra l'objectiu natural del coit ni la nostra responsabilitat. Quan hom practica el sexe, ha de ser conscient que hi ha el perill de quedar-se embarassada, s'utilitzin mètodes anticonceptius o preservatius, tots sabem que no són 100% fiables. Pretendre eximir-se d'aquesta responsabilitat és infantil i profundament egoïsta.

     Més igual si l'embrió no té sistema nerviós fins a les X setmanes ni altres històries. Els èssers vegetals tampoc tenen sistema nerviós i és indiscutble que siguin èssers vius. És un èsser viu que desenvoluparà per si sol tota la seva anatomia. I com a tal, té tot el dret a viure, un dret humà universal.

     Podem parlar de les causes per les quals moltes dones decideixen avortar, i tant. En cap cas però equipararia l'abandonament d'un nadó amb el seu avortament perquè en un cas, aquest èsser segueix viu i té tota una vida per endavant i en el segon no, per tant és absurd comparar ambdues situacions. Si els pares biològics no se'n volen ocupar, ja el cuidaran altres pares que no poden tenir fills biològics propis.

     Si volem evitar l'avortament, hem d'ajudar (econòmicament, psicològicament, socialment... ) a aquelles dones que han patit un embaràs no desitjat i que no poden oferir al seu fill una vida digna. Permetre l'avortament només provoca ferides entre aquelles dones que el porten a terme per a la resta de la seva vida, a part que prohibeix al pare defensar la vida del seu fill, cosa que m'esgarrifa com a home.
   • Nowel 13.351 9 155 👍 1.285
    El sexe té altres funcions en algunes espècies de mamífers, bàsicament és un mitjà d'estímul de l'emparellament i la comunitat fins i tot. Hi ha monos que follen tots amb tots a la tribu. El sexe humà pren moltes formes i funcions en funció de cada cultura i moment. Dir que només serveix per reproduir-se és un apriorisme que hauries de demostrar, però weno.
    Però suposant que el sexe té una funció evolutivament programada única de reproducció:
    Avui en dia tenim la necessitat biològica de follar però no volem i no necessitem reproduir-nos tant. Aquí hi ha un desajust en part perquè avui en dia gràcies a la civilització l'índex de mortalitat és baixíssim i no necessitem tenir 10 fills per sostenir l'espécie. Si tenim el desig sexual durant totes èpoques de l'any i tota la vida, però només necessitem 2 fills de mitjana, aleshores aquí tenim una necessitat de follar que no es correspon gens amb la necessitat de reproduir-nos.
    Per cert, estàs en contra de la civilització i la medicina, també? Tot això és antinatural. Com és antinatural viure en ciutats o jugar a videojocs. L'oci, per exemple, tampoc té una funció directa en la supervivència de l'espécie. Estàs en contra de l'oci també? Com en tots els camps de la nostra existència, els humans som animals biològics, però sobre aquesta biologia hem construit cultura, intel·ligència, raó, civilització, etc. que crea noves dinàmiques, necessitats, etc.
    Un dilema ètic és intrínsecament quelcom no natural i no biològic, sinó purament cultural i racional. I si a sobre et planteges el dilema ètic considerant els humans només en la seva dimensió biològica, és absurd.
    Tu estàs defensant que neixin fills no desitjats i que no seran cuidats. Això em sembla una salvatjada. I la definició de què és vida i què no és quelcom que ha variat en funció del moment històric. Defineixes que el fetus és vida humana, però no expliques per què. Podem entrar en aquesta delimitació de la frontera, perquè jo sí que entenc que un fetus de 8 mesos no és un simple troç de carn, però considerar que un esperma i un ovul ajuntats ja són un humà és ridícul.
    • Hyphen 38 👍 62
     El sexe es pot practicar pels motius que siguin, però biològicament el seu objectiu és reproduir-se. Jo l'únic que exigeixo és que la gent ho faci atenent-se a les conseqüències de practicar el sexe com és quedar-se embarassada, malgrat s'utilitzin mètodes anticonceptius o preservatius, que ja sabem tots que no són 100% fiables. No ser responsable d'un acte com aquest és infantil i egoïsta.

     La vida no la trobo una convenció social ni una qüestió filosòfica, doncs hi ha una enorme diferència entre el que els humans considerem real i la realitat. Quan un èsser és concebit a dins del ventre d'una mare, i aquest va desenvolupant per si sol la seva anatomia, doncs sí podem parlar d'un èsser viu, que si no el considerem encara humà (no confonguem vida amb humanitat) ho serà en un futur proper.

     Si la gent no és capaç de cuidar un fill, ja el cuidaran altres persones que no poden tenir-ne per ells sols amb ganes de ser pares i mares. Si la gent necessita ajuda (econòmica) per cuidar aquests fills, doncs donem-los-hi.

     L'avortament a més, ens prohibeix als homes defensar la vida dels nostres fills, doncs les dones poden avortar sense ni tant sols permetre'ns saber que estaven embarassades.
     • Nowel 13.351 9 155 👍 1.285
      Infantil i egoista interrompre un embaràs no desitjat? No veig per què. Tens sexe, tens un accident, arregles l'accident. Ho fem constantment, per què l'embaràs hauria de ser diferent? Quin fetitxisme màgic de la concepció tens?

      Considerar que un fetus és un ésser humà em sembla del tot arbitrari i poc justificable. És pura convenció i no la pots argumentar.

      Si tu ets un home no tens cap potestat sobre el fetus dins d'una dona. Més faltaria. Un cop hagi nascut la criatura, la història canvia.
      • Turanga_Leela 26.908 6 39 👍 5.831
       I ni que l'embrió o el fetus fos un ésser humà segons els convencionalismes, aquest no pot sobreviure sense el cos de la dona que decideix, llavors què polles de drets de persona que no ha nascut ha de tenir, si ni encara té ni sistema nerviós ni és un ésser mínimament independent biològicament. La gran majoria d'avortaments naturals es donen entre la setmana 8 i la 12; el primer trimestre, sobretot en aquesta fase, és molt molt delicat.
    • Turanga_Leela 26.908 6 39 👍 5.831
     Ja veus que no es mou de la divagació estúpida de la vida, el cicle biològic i el funcionalisme.
    • Benfresc 11.750 5 172 👍 9.102
     Tens raó, però els espanyols follen, els catalans cardem
   • Tobies 19.616 14 76 👍 10.917
    A mi m'és igual que l'embrió sigui un ésser viu o no; em sembla molt més important el dret de la dona a decidir sobre el seu cos. És aquest el dret que s'ha de protegir i evidentment s'ha de regular; però un embrió o un fetus en les primeres fases de desenvolupament no és res més que una "extensió" del cos de la dona i és ella qui decideix.
   • tut Usuari sumador 1.614 8 949 👍 449
    I les violacions??? I les malformacions?
  • Gínjol 13.858 3 144 👍 4.444

   Els taurins: El toro no pateix.

   Els avortistes: El fetus no pateix.


   https://es.churchpop.com/2016/02/20/algunos-memes-provida-que-te-dejaran-pensando/

   12 amazing facts that prove the unborn child’s humanity in the 1st trimestre

   https://www.lifesitenews.com/opinion/12-amazing-facts-that-prove-the-preborns-humanity-in-the-first-trimester

    

   Manifest: Refusem l'avortament perquè som d'esquerres.

   https://elheraldodelamancha.blogspot.com.es/2017/12/manifiesto-rechazamos-el-aborto-por-que.html

    

   Harvard Law Journal concludes: The preborn child is a constitutional person

   https://www.liveaction.org/news/landmark-harvard-essay-preborn-child-constitutional-person/ 

   • Nowel 13.351 9 155 👍 1.285
    Jo no dic que un fetus sigui un troç de carn sense valor. El que dic és que hem de discutir, des d'un posicionament feminista, a partir de quin moment la mare pot o no pot decidir interrompre l'embaràs. Al tanto, dir-li a algú que no pot interrompre l'embaràs és una decisió superinvasiva sobre el seu cos. A diferència del fetus, la dona gestant és un ésser humà plenament desenvolupat i amb dret al seu cos, i la societat no pot decidir sobre el seu ventre així com així com esteu proposant. Fer-ho és molt alienant i molt masclista. Hi ha un dilema ètic, i ningú defensa que un avortament sigui una cosa poc seriosa.
   • Nowel 13.351 9 155 👍 1.285
    Rebutjar el dret a avortar és incompatible amb ser d'esquerres. Ser d'esquerres implica oposar-se a les relacions de dominació. Decidir sobre el ventre d'una dona independentment del que ella vulgui és masclisme. Preocupar-se dels drets dels fetus en un món travessar de violència i opressions contra humans és cinisme. Posar per davant el dret d'un fetus a completar la gestació per sobre del dret d'un nen a ser criat en una llar que el vulgui és absurd. I defensar un control social que forci la natalitat contra voluntat per sobre de la decisió de les mares de la classe treballadora, això és dictadura de classe en estat viu.
    • Gínjol 13.858 3 144 👍 4.444
       Marx era partidari que els proletaris tinguessin molts fills i era contrari a l'avortament.
       Marx no era d'esquerres? 

       El que digui l'esquerra blanca me la bufa, perquè jo hi sóc ben contrari: és la que ens està destruint i subjugant traïdorament. Si contribueixo a enfonsar-la, me n'alegraré.
       https://pbs.twimg.com/media/DizP3U4W0AAOEex.jpg

     • Nowel 13.351 9 155 👍 1.285
      Això de Marx d'on ho has tret? Em sona a patillada.
      La qüestió del dret a l'avortament no té res a veure amb l'esquerra postmoderna, sinó que és una lluita de la classe treballadora amb 500 anys d'antiguitat. Precisament la restricció de la generació de nova classe treballadora és un mitjà per millorar la relació de poder entre classes, i per això la classe dominant i l'Església històricament han estimulat el sexe reproductiu i reprimit el sexe no reproductiu i el control de la natalitat, a la vegada que afavorien l'entrada de classe treballadora (no la lliure circulació de persones, sinó l'entrada).
      • Gínjol 13.858 3 144 👍 4.444
         Això de Marx ho vaig llegir d'un escrit d'un politòleg.
        
         Potser els de l'esquerra blanca voleu acabar amb les nacions oprimides, que, com els catalanoparlants, tenen una natalitat ridícula (resultat de l'hedonisme i de l'ateisme https://twitter.com/JulianAssange/status/904006478616551425 ), inferior a un fill per dues persones adultes, i per això sou tant pro-avortament.
         Si no hi ha natalitat hi haurà immigració massiva i desaparició de la nació catalana.
         La "Solució Final", amb l'entusiasta col·laboració de les mateixes víctimes a extingir.
 • Estatpropi Usuari sumador 155.403 10 1 👍 23.270
  Veient les opinions d'en GatoNegro (bones vacances! ) i demés xurma ideòlogica afí em refirmo totalment en l'avortament preventiu per casos com aquests.
 • Roderic 14.952 14 129 👍 6.978
  Caldria canviar el títol per a ser més precís: no és "Argentina" qui vota, sinó "El Senat argentí vota en contra de legalitzar l'avortament..."
 • matupa 28 👍 22
  Deixant de banda la moralitat, el fer que l’avort sigui legal a altres països provocarà que tan sols les argentines amb molts diners podran avortar amb bones condicions.
 • llevantdemallorca 17.962 12 87 👍 3.635
  Em fan gràcia aquells totalitaris d'esquerres que s'indignen quan algú diu que "l'avortament és un fracàs". Home, és que és un fracàs! Ningú hi acudeix per gust i qui així ho pensi és un cacharro de persona. Hi ha mètodes anticonceptius i la gent ha de ser responsable.

  Dit això, em sembla genial que l'avortament sigui lliure en uns terminis, però que sigui gratuït? Això sí que no, que cadascú pagui els seus errors. 
 • Estatpropi Usuari sumador 155.403 10 1 👍 23.270

  La lluita feminista per l’avortament s’expandeix des de l’Argentina

  Malgrat que el senat ha votat en contra de la despenalització, la intensa mobilització social és vista com el començament d'una lluita per a legalitzar l'avortament

  Dijous passat, el senat de l’Argentina va rebutjar el projecte de despenalització de l’avortament fins a la catorzena setmana, una demanda que ha tingut una intensa mobilització social i que, malgrat no haver prosperat, ha estat considerada com el començament d’una lluita per la legalització, més que no pas un fracàs. Actualment, a l’Argentina, la llei de 1921 vigent només permet l’avortament si la dona ha estat violada o l’embaràs pot comportar algun risc a la salut. El procés parlamentari ha desembocat en un gran debat entre els partidaris de liberalitzar l’avortament –bona part dels sectors més joves del país, identificats amb el símbol del mocador verd– i els qui s’hi oposen –amb el blau cel com a color representatiu.

  El moviment feminista ha estat molt actiu, amb el col·lectiu Ni Una Menos al capdavant, que va convocar la primera gran manifestació el 3 de juny de 2015, pocs dies després d’haver trobat el cos sense vida de Chiara Paéz, de 14 anys. La noia, embarassada, havia estat assassinada i enterrada al jardí pel seu company. Les manifestacions van continuar el 2016, i van ser un precedent de la vaga feminista del 2017 arreu del món.

  A l’Argentina, extraoficialment avorten cada any entre 350.000 i 450.000 dones, de les qual gairebé 50.000 tenen complicacions derivades de les interrupcions i cinquanta moren.

  El dret a l’avortament va ser aprovat pel congrés el 14 de juny, però el senat l’ha acabat tombant, després de setze hores de debat, per 38 vots en contra, 31 a favor i dues abstencions. Un 59% dels homes (24 a 17) van votar en contra de legalitzar l’avortament, i entre les dones hi va haver un empat (14 a 14). Tot i el component de gènere, és una qüestió principalment ideològica. Els progressistes van votar majoritàriament a favor de la mesura i els conservadors en contra. Cal destacar que dos terços dels vots negatius provenen de províncies del nord, on la presència de l’església en la vida social i l’educació és més forta.

  El procés es reactivarà, però no es podrà tornar a discutir al congrés fins a l’1 de març de 2019, quan començarà el nou curs legislatiu.

  El revulsiu per a Llatinoamèrica
  L’Argentina ha estat històricament a l’avantguarda en l’ampliació de drets de l’Amèrica Llatina. Va passar el 2010 amb el matrimoni homosexual, el 2012 amb la llei d’identitat de gènere i ara, que ha obert un debat també a la resta de països sobre l’avortament.

  L’avortament és legal a Cuba des del 1968 per terminis i sense supòsits, igual que a Guyana i, per haver adoptat la legislació francesa i estatunidenca, la Guyana francesa i Puerto Rico. Des del 2007, és legal a la ciutat de Mèxic, i des del 2012, a l’Uruguai, on ha baixat radicalment la mortalitat materna en un país on fins aleshores es practicaven 30.000 avortaments clandestins. En aquesta situació de canvis també trobem Xile, on l’avortament va passar de ser totalment prohibit a despenalitzar-se el 2017 en els tres supòsits bàsics: risc per a la vida de la dona, inviabilitat fetal i violació.

  Actualment, l’avortament està molt limitat i la majoria d’estats llatinoamericans tenen una legislació molt restrictiva que el tipifica gairebé en tots els casos com a crim, i el limita principalment als tres supòsits bàsics. Els estats més restrictius són Surinam, Nicaragua, Hondures, El Salvador i Haití, on està totalment prohibit. L’Amèrica Llatina és la zona amb un percentatge més alt d’embarassos no planificats (56%) i, com a mínim, hi ha gairebé dos milions d’avortaments il·legals: gairebé un milió al Brasil, mig milió a l’Argentina, 400.000 a Colòmbia i 160.000 a Xile.

  L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Institut Guttmacher van publicar un informe que deia que entre el 2010 i el 2014 hi havia uns 55 milions d’avortaments al món, dels quals 25 milions (el 45%) havien estat perillosos, insegurs o clandestins, la gran majoria en països en desenvolupament.

  A Nicaragua, un estat amb unes condicions molt restrictives, trobem que cada any hi ha 6.700 nenes entre 10 i 14 anys que són víctimes de violència sexual i 1.300 queden embarassades. Al món, entre el 10% i el 50% de les complicacions de l’avortament serien evitables si es legalitzés.

  A més, cal remarcar que entre el 1990 i el 2014, la taxa d’avortament ha disminuït significativament als països desenvolupats: de 46 a 27 interrupcions d’embaràs anuals per cada 1.000 dones en edat fèrtil (15 a 44 anys); mentre que en les regions en desenvolupament el percentatge s’ha mantingut, de 39 a 37.

  Polònia: el debat actiu a Europa
  A la majoria d’estats europeus, l’avortament és legal per terminis, o per supòsits molt amplis (com Finlàndia, on entren raons socioeconòmiques), igual com al Canadà ieals Estats Units, declarat per la Cort Suprem com un dret fonamental el 1973.

  L’estat europeu on el debat és més actiu és Polònia. El 3 d’octubre de 2016, les dones poloneses van fer una aturada per protestar contra el projecte del govern d’endurir la llei de l’avortament. La mobilització es va conèixer amb el nom de ‘Dilluns negre’, perquè es van vestir d’aquest color per manifestar-se. El partit de govern Llei i Justícia havia fet seva la petició de la plataforma Zatrzymaj aborcje (‘Aturem l’avortament’), que havia lliurat 450.000 signatures per a sol·licitar una reforma més dura.

  La llei vigent de 1993 només preveu la possibilitat d’avortar en cas de violació, anomalies, incest o quan la vida de la dona perilla. La reforma volia treure el supòsit d’anomalies severes del fetus que presentés malformacions o malalties irreversibles.

  El cap del partit del govern va defensar la possibilitat d’impedir l’avortament en el supòsit de greu malformació de fetus, també quan el nadó moriria en néixer, perquè pogués ser ‘batejat, enterrat i tenir un nom’. A més, es volien imposar penes de presó, restringir proves prenatals i investigar d’avortaments que consideressin sospitosos.

  Les dades oficials mostren que a Polònia només hi havia mil avortaments l’any (amb 38 milions d’habitants), però estimen que hi ha entre 100.000 i 150.000 procediments, que es fan de manera il·legal o fora del país. La situació ha portat a la mobilització de part de la societat polonesa, que ha estat també un dels precedents de les manifestacions feministes del Vuit de Març.

  La revolució silenciosa d’Irlanda
  A la República d’Irlanda, un dels països considerats històricament més catòlics i conservadors, el 2012 van reunir una convenció formada per cent persones perquè deliberessin les possibles reformes constitucionals. Només tres anys després, es legalitzava per referèndum el matrimoni entre persones del mateix sexe, i el passat 26 de maig es va aprovar, també en referèndum, la legalització de l’avortament, amb un 66% de vots a favor.

  Fins aleshores, s’equiparava la vida de la mare i la del fetus i l’avortament era prohibit en tots els supòsits, també els de violació, incest o malalties greus del fetus. Només una excepció, que la vida de la dona perillés, supòsit que es va incloure el 2013, després de la mort de Savita Halappanar, a qui no li van practicar l’avortament que li hauria salvat la vida. Les penes per practicar o ajudar a avortar podien arribar als catorze anys de presó.

  En canvi, no es castigava si les dones avortaven en altres països. Cada any, sis mil irlandeses sortien del país per avortar, principalment al Regne Unit, cosa que els costava entre 800€ i 1.200€.

  Tot i el canvi a la República d’Irlanda, a Irlanda del Nord encara és igual de restrictiu, i es prohibeix la interrupció voluntària de l’embaràs amb penes de presó, similars a les que hi havia a la resta de l’illa. No es permet d’avortar ni tan sols en cas d’incest, violació o malformacions, tan sols si perilla la vida de la mare o la salut mental.

  Malta i Andorra, contra l’avortament
  L’únic estat de la Unió Europea on l’avortament és prohibit és Malta, que penalitza l’avortament fins a tres anys de presó. El comissari dels Drets Humans del Consell d’Europa ho ha criticat fortament, atès que no es podien protegir els drets de la dona sense assegurar una via segura i legal a l’avortament.

  Malta té un fort caràcter conservador, el catolicisme és religió d’estat i el divorci no es va autoritzar fins al 2011, després d’un referèndum en què el 52% dels maltesos va votar-hi a favor. L’església va fer una forta campanya en defensa dels fills de les parelles divorciades, negant en alguns casos l’absolució i la comunió als feligresos que volien votar que sí.

  Els altres dos estats europeus són el Vaticà i Andorra. Al Principat d’Andorra és totalment prohibit i penalitzat d’interrompre l’embaràs, fins i tot en els tres supòsits bàsics, fet que es castiga amb penes de tres anys de presó. El 2015, 120 andorranes van anar a Catalunya a avortar a la sanitat pública; també van anar a Tolosa i a hospitals privats. Fins i tot, s’assenyala que una manera de reemborsar els avortaments (poden costar entre 300€ 1.000€) és derivar-los a hospitals catalans i fer-los passar per ‘neteja d’úter’.

  Un dels arguments esgrimits per a oposar-se a la despenalització de l’avortament és que això podria dur el co-príncep episcopal, bisbe d’Urgell, a renunciar del càrrec i, de retruc, fer perillar l’existència mateixa del país. El secretari general de Demòcrates per Andorra (DA), va defensar el respecte a la despenalització de l’avortament, però afegia: ‘Entenem que la despenalització de l’avortament pot tenir conseqüències en l’arquitectura del país i avui prioritzem que les estructures es mantinguin.’

  Els favorables a regular l’avortament defensen que penalitzar la violació, el perill de vida de la mare i les malformacions no té cap justificació religiosa, i remarquen que es van legalitzar les unions civils de parelles homosexuals, una mesura que no va signar el bisbe.

  El retorn del debat a l’estat espanyol
  A l’estat espanyol, el 2010 es va aprovar la legalització de l’avortament fins a la setmana catorzena de l’embaràs, que es pot allargar fins a la setmana vint-i-dosena en cas de risc per a la vida de la mare o anomalies greus del fetus.

  Fins aleshores, era vigent la llei de 1985 que permetia l’avortament fins a la setmana catorzena només en cas de violació, malformació del fetus o risc per la salut de la mare. Fora d’aquests supòsits, es preveien penes de sis mesos a un any de presó. Alianza Popular, que s’oposava frontalment a l’avortament, fins i tot va portar la llei al Tribunal Constitucional i prèviament, durant la transició espanyola, en el debat constitucional, va demanar d’incloure el ‘dret a la vida de tots’, que hauria comportat la prohibició total de l’avortament.

  Dades del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social espanyol sobre interrupció voluntària de l’embaràs.

  Malgrat la liberalització del 2010, en cap cas ha crescut el nombre d’avortaments, ans al contrari, la tendència, global als països desenvolupats, ha estat de reduir els avortament.

  El 2014, el projecte de l’anomenada ‘llei Gallardón’ preveia una legislació més restrictiva encara que la del 1985. Defensava que l’avortament deixés de de ser un dret fos considerat un delicte regulat, i eliminava el supòsit de malformació. Finalment, el projecte va fracassar i Gallardón va dimitir. El 2015, es va modificar la llei per exigir el consentiment a les menors de 16 i 17 anys. Tot i l’aparent ampli consens actual, el president del Partit Popular, Pablo Casado, s’ha mostrat partidari de revisar la llei i tornar a la del 1985, amb el suport d’entitats com Hazte Oír.

  La iniciativa Ni Una Menos ja s’ha estès a gran part de l’Amèrica Llatina al crit de ‘l’Amèrica Llatina serà tota feminista’ i ha travessat l’oceà. La votació a l’Argentina va posar fi a un projecte de llei, però difícilment podrà tancar el debat obert.

  VilaWeb

 • enriquito 10.022 14 209 👍 1.619
  El que em sorpren de les discusions sobre l'avortament és que ningú aposta per una posició intermitja, que pugui satisfer els més radicals de cada bàndol, i que em sembla prou clara:

  1. Tota dona té dret a decidir sobre el propi cos.  L'avortament de l'embaràs és legal sense cap condicó, en qualsevol etapa de l'embaràs, i està finançat al 100% per l'estat, amb metges professionals amb les màximes garanties sanitàries.  L'únic que s'ha de vigilar és que la dona ho faci per voluntat pròpia i mai obligada per algú altre.
  2. L'avortament consisteix en interrompre l'embaràs, no en matar el fetus o l'embrió.  El fetus o l'embrió no formen part del cos de la dona, i per tant s'ha de vetllar per la seva vida en la mesura del possible.  Els metges que practiquin un avortament han de fer tots els esforços possibles per mantenir-lo en vida.  Si no ho aconsegueixen, no hi ha d'haver conseqüències penals per la dona ni pels metges.  L'estat dedica una part substancial de l'investigació mèdica a la tasca, difícil, de mantenir en vida aquests fetus i embrions extremadament prematurs.
  3. En cas que el fetus sigui viable i esdevingui un bebé (amb seqüeles o sense), la dona que l'ha avortat és la seva mare i responsable legal, igual que el pare.  En cas que no se'n vulgui fer càrrec, el pot donar en adopció igual com si fos un bebé nascut normalment.


  Aquestes regles em semblen clares i no entren en la moralitat de l'avortament, que és un tema complicat.  Des del meu punt de vista, l'avortament és una salvatjada horrible, però entenc que no pot ser ilegal perquè les persones tenen dret a decidir sobre el propi cos.

  Curiosament sempre que explico aquesta opció a qualsevol persona li explota el cap d'indignació, ja sigui pro o anti els drets de la dona. No entenc perquè.

Publicitat

Fòrums

 • 9.139.562 missatges
 • 215.601 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat