Fòrum

"Va ser un nen bo fins que li van rentar el cervell": Parla la mare d'Osama Bin Laden

maori14.760 3 133👍 7.285


Alia Ghanem, mare del terrorista Ossama bin Laden, qui va saber liderar l'agrupació extremista Al-Qaida -responsable de l'atemptat a les Torres Bessones l'11 de setembre del 2001-, va brindar una entrevista a The Guardian on va repassar la vida del seu fill i els canvis que van convertir a aquest jove estudiant universitari saudita a un referent fonamentalista armat, que va acabar sent assassinat al Pakistan per forces dels EUA el 2011.

"Era un nen molt bo i m'estimava molt", va comentar aquella mare àrab des d'una mansió a Yeda, una ciutat de l'Aràbia Saudita. Segons repassa el mitjà britànic, la família de Bin Laden segueix sent rica i posseeix gran influència en aquella nació sunnita, el vessant més massiu de la religió musulmana.

Els inicis d'Osama

El recordat extremista, per ser el criminal més buscat per EUA durant molts anys, no sempre va ser un delinqüent i referent polític en diversos sectors del món àrab, ocupant les portades d'importants diaris. En efecte, la família va comentar que quan tenia 20 anys estudiava economia a la Universitat Rei Abdulaziz, també ubicada a Yeda. A més, ho van descriure com una persona tímida, però amb bones qualitats acadèmiques.

"La gent a la universitat el va canviar", ha opinat Ghanem. De fet, en aquest trajecte d'estudis "es va convertir en un home diferent". Referent a això, ha considerat: "Va ser un nen molt bo fins que va conèixer algunes persones que pràcticament li van rentar el cervell. Pots anomenar-ho un culte".

D'aquesta manera, el jove Osama va començar a aferrar-se encara més a les seves noves conviccions: "Van rebre diners per la seva causa", va sostenir la mare. Així mateix, va explicar: "Sempre li deia que es mantingués allunyat d'ells, i mai em reconeixia el que estava fent, perquè m'estimava molt". Segons el reportatge, l'estudiant va conèixer Abdullah Azzam a la universitat, un membre del moviment internacional Germans Musulmans que va esdevenir el conseller espiritual de Bin Laden, encara que més tard seria exiliat del país.

La Guerra Freda va forjar el seu lideratge

Al començament de 1980, el fill de Ghanem va marxar a l'Afganistan per lluitar contra l'ocupació soviètica en aquell territori, quan el comunisme i el capitalisme nord-americà es dirimien el mapa mundial sense enfrontar-se de forma directa. "Tots els que el van conèixer en els primers dies el respectaven", va enaltir la mare. Referent a això, va sumar: "Al començament, estàvem molt orgullosos d'ell. Fins i tot el Govern saudita el tractava d'una manera molt noble i respectuosa. Però després, va venir l'Osama mujahidí".

Sobre la qüestió geopolítica, segons sosté l'especialista Khatchik Derghougassian en el seu llibre 'Tot el que necessites saber sobre el conflicte al Pròxim Orient', els EUA sota l'Administració de Ronald Reagan van jugar un rol protagonista apoderant els mujahidins de Bin Laden per derrotar als soviètics a l'Afganistan, sota el marc de la Guerra Freda. Els anys van passar i part d'aquests grups van conformar el que avui s'autodenomina com a Estat Islàmic, establert a l'Iraq i Síria, però generant devastadors atacs en moltes altres nacions.


Bin Laden observa la presència militar dels EUA en un mapa de l'Orient Mitjà, el 1997, des de Jalalabad, Afganistan

"Mai em va passar pel cap que podria convertir-se en gihadista. Estàvem molt molestos. No volia que res d'això succeís. Per què ho tiraria tot així?", Es va lamentar l'entrevistada. Un altre dels fills de Ghanem i germà d'Ossama, Ahmad, va intentar posar la seva quota d'objectivitat a la conversa mentre la seva mare era a la cuina: "Ella l'estimava tant que es nega a culpar-lo", va reflexionar, pel que fa a la percepció de aquella dona sobre les responsabilitats de Bin Laden en l'atemptat contra les Torres Bessones. La culpa, segons ella, va ser de les males influències.

"Hi ha dos Osamas Bin Laden"

Per la seva banda, el príncep Turki al-Faisal, que va ser el cap de la Intel·ligència saudita entre 1977 i 2001 -any de l'atac a les Torres bessones-, ha opinat que "hi ha dos Osamas Bin Laden". Sobre aquesta idea, va ampliar: "Un abans del final de l'ocupació soviètica a l'Afganistan, i un altre després d'això". Així les coses, quan Ossama es va mudar d'aquest país cap a Sudan, va ser Turki l'encarregat de conversar amb el terrorista, en nom del regne àrab. Des del punt de vista del diari anglès ja esmentat, val destacar que l'Aràbia Saudita també va donar suport als mujahidins en el seu enfrontament directe amb els soviètics anys enrere. Els llaços entre Osama i el regne es mantenien malgrat la tensió.

Amb aquest panorma, el 1990 ja un radicalitzat Bin Laden tornava als seus pagaments: "Va desenvolupar una actitud més política", va qualificar Turki. Al seu torn, va desenvolupar: "Volia expulsar els comunistes i marxistes del sud del Iemen. El vaig rebre i li vaig dir que era millor que ell no s'hi involucrés. Les mesquites de Yeda ja estaven fent servir l'exemple afganès".

Així es va assabentar la família de l'atemptat que va canviar el món

"Va ser una sensació molt estranya. Sabíem des del principi que era Osama, dins de les primeres 48 hores", va recordar el seu germà sobre les seves sensacions quan es va assabentar del que va passar l'11 de setembre. "Des del més petit fins al més gran, tots ens sentim avergonyits d'ell", va revelar aquell familiar directe. Sota aquest context, l'entorn sanguini de Bin Laden va pagar les conseqüències: "A Aràbia Saudita hi va haver una prohibició de viatjar. Van intentar tot el que van poder per mantenir el control de la família", va repassar. Ara, segons The Guardian, ja es poden moure amb llibertat dins i fora del país.No obstant això, hi ha més preocupacions per a aquesta família travessada pel terror, i és el fill menor d'un dels terroristes més famosos de la història: Hamza, de 29 anys. Sobre això, el jove va prometre venjar la mort del seu pare i ja ocupa rols d'importància jeràrquica a Al-Qaida. "No volem tornar a passar per això. Si Hamza estigués davant nostre ara, li diríem: 'Déu vos guiarà'", es va lamentar la família. I va finalitzar: "Pensa dues vegades sobre el que estàs fent. No reprenguis els passos del seu pare".


https://actualidad.rt.com/actualidad/283838-nino-bueno-lavaron-cerebro-bin-laden 

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.239.002 missatges
  • 219.056 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat