Fòrum

Sociopolítica de les dues comunitats lingüístiques a Catalunya, pre- i post-Procés

virot 8.646 4 252 👍 4.024
Aquest fil és per discutir una mica el comportament sociopolític de les dues comunitats lingüístiques que tenim a Catalunya i com les ha afectat el Procés. Primer de tot si és una variable rellevant, és a dir si trobem diferències, després quines diferències hi ha entre els espanyols de Catalunya i els d'Espanya, si n'hi ha.

La història electoral des de la Transició ens diu que durant uns bons 30 anys el pastís va estar dividit entre CiU i el PSC. En general els catalanoparlants votaven CiU, i els castellanoparlants PSC, si bé no era tant consolidada l'escletxa. Que uns tinguessin una força de dretes i els altres una d'esquerres significa res? Eren -o són- uns més d'esquerres que els altres? Com encaixa això amb el rebuig de Catalunya a l'OTAN o el suport més baix a la Constitució Europea, per exemple?

El 2010, el PSC perd l'hegemonia dins de l'espanyolisme, tocant fons el 2015, i a poc a poc va pujant C's, primer a costa del PSC i després del PP.

El 2014 per primer cop a la història ERC passa per sobre de CiU, a les europees. A partir d'aquí vindrà l'escissió d'Unió, i el constant rebranding i falta de rumb que sembla caracteritzar l'actual PdCat, així com el seu intent de salvar els mobles apel·lant a una transversalitat, amb o sense ERC, que li val continuar sent la força més votada dins del catalanisme. Però a què es deu l'ascens d'ERC? És que Catalunya vira a l'esquerra, o la corrupció de Convergència, o el propi Procés que transforma radicalment allò que toca?

Mentrestant, de les eleccions del 2010 a les de 2012 s'observa com la societat es polaritza, a les comarques més catalanes creix el catalanisme, a les més espanyoles l'espanyolisme.

El consens del poble únic, de la Catalunya endormiscada entre el bipartidisme CiU-PSC fa aigües. D'una banda el catalanisme s'abona completament a l'independentisme, i en part com a reacció a això, a l'espanyolisme entra amb força un partit que no està disposat a cedir en res ja no a l'independentisme sinó a Catalunya com a nació. La seva visió és que Catalunya és una regió espanyola més i no descansarà fins que això passi.

Bona prova n'és que són precisament ells el primer partit amb representació parlamentària que es comunica majoritàriament en castellà, els primers a parlar en castellà al Parlament, i això arrossega el PP, i fins i tot a part de l'independentisme (el rufianisme) a adoptar aquesta llengua.

Què en penseu?

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.161.743 missatges
  • 216.321 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat