Fòrum

El blaverisme sociològic segueix viu a la ciutat de València

Benisud1.312 4👍 749
Que té en el cap tota la gent d'eixa ciutat?

Només una honrosa excepció en tot el vídeo.

https://www.youtube.com/watch?v=yTOhrr6wX2k

Perdoneu però vos ho dic des d'Alacant: en eixa ciutat esteu malalts.
Aquest fil està auto-descartat. No s'admeten més comentaris.👍 1 👎 0
Respon

Respostes

Configuració
 • Benisud1.312 4👍 749
  No es perdeu les intervencions de Xicotiu i Usuari_V, els dos primers!
 • milicià català4.385 12 490👍 556
  I pensar que havent-hi valencianes així la natalitat per fomentar la llengua ens és negativa
 • __32596__31👍 43
  No és que el blaverisme seguisca ben viu, és que el blaverisme va guanyar la guerra. Pots vore meninfots i fins i tot progres dir que no tenim res que vore en els catalans i fins i tot negar pseudocientíficament que parlem la mateixa llengua. 
  • Taujà13.743 8 148👍 5.621
   Home jo conec un grapat de valencians (de València ciutat vull dir) xurros i cap d'ells té la més mínima inclinació nacionalista...però tots tenen claret que parlem la mateixa llengua. Vols dir realment que el blaverisme lingüístic té tanta força? Això contradiu la meva experiència.

   Curiosament, en canvi, part de la meva família política (valencionaparlants del camp d'Elx), tot i no ser blaveros pota negra, sí que se senten molt allunyats "de com parlen a TV3", tot i que, cal dir-ho, m'estic referint sobretot a les generacions més velles, que han mamat la llengua a casa però no la van estudiar pas a l'escola (i empren castellanismes a dojo)
   • __32596__31👍 43
    Jo en conec massa exemples de blaverisme lingüistic, i per a res parle de xurros, alguns són valencianots de llinatge, però sí que és veritat que a menys peperisme, més accepten la unitat de la llengua.

    De totes formes, simpatia per Catalunya, cap. 
   • Joanot471.837 3 883👍 462
    Hi ha un blaverisme identitari d'oposició a tot allò català, que vol una normativa diferent, etc, i n'hi ha un per contagi. Però la major part és per contagi, regionalista, que no veu una estructura política fora d'Espanya, i per tant si li pregunten per un apropament a Catalunya es pensen que 'ens absorbirien' i deixaríem de ser valencians... No som catalans, pensen, i per tant no parlem català. Ningú no els ha ensenyat que valencià apitxat i barceloní no són 'valencià' i 'català'. Després, la pluja de missatges anticatalans, i més després de l'intent d'Independència, fa que els 'espanyols' parlen més fort i els 'catalanistes' parlen més baixet. A València, mitjançant la por ha aconseguit introduir-ne una gran muralla... Fa 40 anys, un valencià no parlava català perquè 'ells diuen noi i nosaltres xiquet' i a més perquè 'l'accent és diferent¡ i els valencians 'parlem més dolç', però tothom sabia la dita 'catalans i valencians cosins germans'... Com diu Sandman, el blaverisme va guanyar la guerra (la batalla de València), i el vencedor sempre crida més fort, sempre imposa la seua visió. En realitat era franquisme sociològic a la valenciana, però ves i explicar-los-ho...

  • Taujà13.743 8 148👍 5.621
   I ja voldria València ciutat tenir el percentatge de valencianoparlants d'algunes comarques de la demarcació d'Alacant.
  • Benisud1.312 4👍 749
   El que em faltava llegir per ací... ara defensar la unitat de llengua és ser un renegat! Si Alacant té menys catalanoparlants és perquè està més al sud i és zona de frontera i el que és renegat en tot cas és no comprendre això i intentar fer-ne mofa. A més, a pesar teu, allò important dels valencianoparlants no és només la quantitat sinó la qualitat, i els valencianoparlants d'ací baix amb una majoria molt més gran no reneguem de la unitat de la llengua com fan molts valencianoparlants de València. O ara preferiràs un valencianoparlant blaver que un valencianoparlant "renegat"?

   I per a la teua informació, jo només tinc un usuari.
   • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
    Potser és ell el segon usuari. 
   • tio_cuc1.671 13 936👍 434
    Company és el que té ser la resistència. Cada vegada que baixe a Alacant ho constate, l'ús del valencià s'ha normalitzat molt més que fa 10 anys, evidentment no és el mateix anar-hi de visita a vore la família i parlar amb els teus amics coneguts del ''rotllo' que viure-hi tot l'any. La meua dona sempre fa igual, "a aquella farmàcia m'han parlat en valencià, al súper també, i ja no em miren tan mal com fa uns anys', evidentment depèn de barris, però la situació no és tan desastrosa com comenten els mig ouets. I efectivament, a Alacant els que parlem valencià tenim molt clar que parlem català, però fins i tot diria que ho tenim molt més en clar tot, no ens cal lliçons de sociolingüística, ja hem viscut el lingüicidi des de menuts. A mi a Vila-real m'han arribat a dir imbècil gent que presumeix d'esquerrana pel simple fet de dir que parlem català.
    • __29625__9.507 3👍 2.000
     A lo millor estàn cansats de gentola plena d'autoodi. 
     • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
      Pel que sembla Vila-real és plena de gent amb autoodi.
      • __29625__9.507 3👍 2.000
       El pancatalanisme aconseguix lo que veus a Alacant: gent molt contenta perque "parlen bé".

       Es que som valencians. Siga a l'Horta o a Vila Real. Només voràs tíndrelli ràbia a lo valencià als castellans, els d'Alacant especialment. I als.panques que lis seguixen el joc.
       • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
        El pancatalanisme aconseguix lo que veus a Alacant: gent molt contenta perque "parlen bé".        No, jo parlava d'això...


        A mi a Vila-real m'han arribat a dir imbècil gent que presumeix d'esquerrana pel simple fet de dir que parlem català.

    • Joanot471.837 3 883👍 462
     Bé, tens tota la raó... Però això de mig-ouets sobra. De fet, el malnom ens el posaren a Barcelona, i no era perquè no fossem valents ni res d'això... De primeres, això de 'valencianet mig ouet' ve del fet que abans TOT es feia amb el diminutiu -et/-eta, i tant és així que era marca de la casa... (Bé, dir TOT és exagerat, però quasi) Una cosa menudiua era 'xicoteteta' o 'menudeteta' sobretot quan es parlava amb xiquets... I aquest ús excessiu dels diminutius era molt comú entre tots els valencians. Per això, sentir-li-ho dir a un castellonenc (perquè ells tiren cap a Barcelona, i amb raó, perquè València ja no fa de Cap i Casal) és ridícul, perquè els de Castelló també usen els diminutius o els usaven...
  • Quin95211👍 93
   Home, jo he viscut a València i de València de tota la vida no hi ha ningú què parle valencià. Vaig conèixer a residents del barri del Carme i cap dells parlaven el valencià, supose que la gent vella el parlarà. A mi em va semblar que els valencianoparlants de València són tots de fora.
   • tio_cuc1.671 13 936👍 434
    Tinc molts bons amics nascuts a València ciutat i parlen valencià. No em feu molt de cas amb algunes coses que dic, el meu atac va dirigit al flipat de la vida de Xicotiu. Davant els no arguments, açò al final acaba amb un "a vore qui la diu més grossa"...
    • Quin95211👍 93
     Nascuts a València de pares nascuts a València i avis nascuts a València? A mí em sembla que hi haurà pocs. Igual que alacantins nascuts a Alacant de pares i avis alacantins, molt pocs.
     • tio_cuc1.671 13 936👍 434
      Jo sóc nascut a Alacant i conec uns quants nascuts a Alacant que parlen valencià. N'hi ha de tots els colors, de pares andalusos, molts de pares de pobles de les planes de Castelló - amb una certa edat, això sí, jo ja tinc més de cinquanta anys-. El meu cas reconec és especial però no únic, la gent de la meua edat dels barris del Raval Roig i del Garbinet han conservat la llengua, el problema és que tant el Garbinet (sobretot) com el Raval Roig els han destrossat i la gent va vendre la casa, ja pràcticament no hi queda cap aborígen. 
      • Quin95211👍 93
       Ostres, aleshores eres de llinatge Alacantí?? Jo he conegut a gent d'Alacant valencianoparlant però de pares de per Alcoi, o de per les muntanyes.
       Una veïna meua és d'Alacant, tindrà uns 60 anys i és valencianoparlant, però mai el parla, ni amb la família ni amb ningú, també és de l'Opus, pot ser que això també influeix.
       • tio_cuc1.671 13 936👍 434
        Efectivament! A Alacant respecte al valencià passen nou coses: 

        1. Gent tipus A: Gent de fora que ni l'interessa on han anat a parar a viure i què per norma general no només no parlen valencià ni l'entenen sinó que a més experimenten una actitud de rebuig total cap la llengua. No es tracta d'una actitud de classe o estatus social perquè l'actitud la pots trobar tant amb un metge que ve de Madrid, com amb treballadors jubilats de la fàbrica de l'alumini al barri de Benalúa. 

        2. Gent tipus B (aquesta és la actitud majoritària): Gent de fora o no que pot entendre el valencià i fins i tot el pot arribar a parlar però quan ja porta uns minuts parlant-lo et diu que et canvies al castellà perquè ja s'ha cansat de pensar en valencià perquè "el castellano es mi lengua materna". Arribar a entendre com hem arribat a aquesta situació després de tants anys de PP és molt fàcil. Igual que al grup A la procedència de la gent pot ser d'origens diversos i actituds particulas també degudes a causes diverses. N'hi ha els estudis de Braulli Montoya, bon filòleg i lingüista, absolutament desfasats què fan servir un bon mètode científic però sobre un marc teòric i unes hipòtesis absolutament errònies perquè es basen força en prejudicis de com es veia Alacant des de Novelda als anys 80. 

        3. Gent tipus C (ells són els que millor conec per la meua situació familiar): Gent que entén perfectament el valencià i que no et farà mai a la vida passar-te al castellà però ells mai han parlat valencià. Són els fills de la postguerra que van estar educats en castellà per pares que no el sabien parlar. És a dir, és gent amb marcat accent valencià, que parla un castellà molt defectuós ple de paraules no castellanes, que destrossa el castellà, però mai s'han preocupat ni de parlar el castellà acuradament ni de passar-se al valencià (Aquesta gent patiria molt a Valladolid). 

        4. Gent tipus D: Els valencianoparlants que parlem sempre en valencià. Gent, generalment fills dels pobles de la Marina Alta, Alcoià i Alacantí, però també hi ha fills de pares nascuts a Múrcia i Andalusia. Dins d'aquest grup podrien parlar d'un subgrup, els "pata negra", gent de pares nascuts a Alacant valencianoparlants rotllo "ocho apellidos vascos" (un 2 o 3 %?).

        5. Gent tipus E (és el cas de mon pare): Valencianoparlant de tota la vida i de pares nascuts a Alacant, fill de pre-guerra i, per tant, no educat en castellà. Ell només parlarà en valencià amb els amics que ha mantingut de quan era menut, parlarà amb la dona en valencià només si ells dos es van conèixer parlant en valencià, sinó (és el cas de mon pare) parlarà en castellà amb la dona encara que ella siga valencianoparlant. Aquest perfil de gent educa generalment en castellà als fills i, a no ser que ells no ho vulguen, en una generació esdevindran tots castellans. 

        6. Gent tipus F: Catalanoparlants d'arreu el domini lingüístic de la nostra llengua que se'n van a viure a Alacant pel motiu que siga. 

        7. Gent tipus G: Giris. 

        8. Gent tipus H: Magrebins.

        9. Gent tipus I: Pied-noirs. Fills de valencianoparlants (geralment d'Alacant i rodalia) els quals a Argèlia van conservar la llengua. Amb la independència de l'excolònia francesa van tornar a casa, i els fills vivint ja a Alacant només parlen francès i castellà, són contraris a la normalització lingüística del valencià i van ser un moviment molt fort de supot al regim franquista (hi ha un munt d'informació sobre això).

        He intentat fer una classificació de grups per actitud envers la nostra llengua què, des del meu punt de vista, no estan relacionats amb els nivells cultural-econòmics ni en molts casos la procedència de la gent.
        • Quin95211👍 93
         Molt bon resum!!! Gràcies.
         Estic molt d'acord amb el que has explicat.
         Quan dius que aquest filòleg, el Brauli Montoya, té una visió errònia d'Alacant basada en prejudicis de novelders, a què prejudicis et refereixes? Sóc del poble del costat, i a Novelda la veritat que la situació és molt pareguda a la d'Alacant però en reduït.

         També m'ha cridat l'atenció el tema de la gent què va anar-se'n a Argel. Conec a gent anciana que va viure a Argel i és de veres que parlen francès i fins i tot àrab, però són fills de treballadors que van anar-se'n amb els senyors. Tinc entès que la majoria d'afrancesats van anar-se'n a viure a Madrid quan van tornar d'Argel, i eren famílies de rics, normal que recolzaren als sublevats. Els treballadors van tornar-se'n aquí, i els que he conegut són gent prou oberta i culta, una familiar meua parlava francès, valencià, castellà i àrab i era prou socialista. 
         En general la gent de per Alacant era prou oberta i esquerrana, molt lluitadors i treballadors. Què ens ha passat??
         • tio_cuc1.671 13 936👍 434
          Sí vius al poble del costat i parles valencià, eixe poble o és Monòver, o la Romana o Petrer, pot ser? Els pares de ma mare eren de Monòver (pronunciat "Munòve" ), els de mon pare sí eren d'Alacant, ella era cigarrera i ell treballava de guardaagulles al Trenet de la Marina. 

          Jo he llegit els llibres de Brauli Montoya. Quan parle de "prejudicis de com es veia Alacant des de Novelda als anys 80", parle d'això, dels anys 80. Ara no tinc ni punyetera idea de què hi ha a Novelda, han passat molts anys. Fins i tot ja no puc parlar amb propietat del que passa a l'Alacantí, perquè fa 15 anys que no hi visc. Fa 20 anys vaig coincidir a Irlanda amb una de les filles de l'amo de Carmencita i ella i tots els germans parlaven valencià. Els prejudicis de Montoya són dir que a Alacant es va començar a perdre el valencià al segle XIX sense cap base científica. Per les evidències familiars jo et puc dir que això no és veritat. T'he parlat dels meus avis, ell treballava al tren però era de classe alta i educat en castellà i ella era de classe baixa, no havia estat alfabetitzada i parlava només en valencià. Ella em comentava que havia après el castellà del meu avi i que abans de conèixer-lo no l'havia parlat mai. Jo sempre els he conegut parlant en valencià entre ells. Per tant, això que diuen que al segle XIX el valencià estava en perill d'exitinció a Alacant és mentida. Si el castellà tenia tant de poder com és que ma "buela" no va parlar el castellà fins que va començar a festejar amb l'home? I com és que algú educat en castellà es fa completament valencianoparlant a un entorn completament hostil al valencià? I encara diria més, i com és que els amics de mon pare eren tots valencianoparlants?
          • Quin95211👍 93
           Doncs per a la teua sorpresa sóc d'Asp. Concorde amb tu amb que el valencià és va començar a perdre més tard, perquè pel que he pogut llegir diuen que a Asp es va perdre el valencià al segle XVIII, però segurament és perdria al segle XIX perquè la gent gran, com la meua àvia de 90 anys, parla molt valencianitzat, la quantitat de paraules en valencià que diu és prou alta, a més de que no saben pronunciar la Z castellana (θ). També ella diu que tenia família que vivia al camp i que parlaven el valencià. A més que entén el valencià i el parla sense saber que és valencià. I abans, quan la gent anava al mercat d'Elx o a Alacant o a qualsevol poble, tenien que comunicar-se en valencià. I que la gent es casava amb gent d'altres pobles, de fet hi ha molts valencianoparlants a Asp, gent de Novelda, la Romana o els Fondons de les Neus i dels Frares que, per cert abans el Fondó de les Neus i el Fondó dels Frares eren llogarets del municipi d'Asp. 
          • tio_cuc1.671 13 936👍 434
           Això que m'expliques és força interessant. I confirma un relitat lingüística diferent a la que hi ha ara. Per què no em sorprèn (mira el que et dic, em sorprendria molt més si fores d'Elda)? Perquè la gent d'Asp sou molt bona gent, hi tinc molt bones referències (de debò no et faig la pilota). La notícia que jo tinc sobre Asp és que arran la despoblació per l'expulsió dels moriscos va estar repoblada per gent de Toledo (no recorde els pobles o poble en concret). Imagine que el fet de ser culturalment castellans (castellans de veritat, el castellà de Toledo no té res a vore amb el murcià) faria que s'adonaren de la seua idiosincràsia i respectaren en millor mesura els veïns, tots valencianoparlants. També supose que si algú de l'Alguenya o el Fondó es casa amb algú d'Asp els fills serien bilingües però depenent on s'assentaren, l'Alguenya, el Fondó o Asp, el valencià seria la llengua A o B. Jo no puc recriminar a mons pares que s'adrecen a tothom en castellà a Alacant perquè ells hi perceben un ambient hostil envers la llengua, menys entenc que entre ells es parlen en castellà perquè jo amb ells per separat parle valencià. Ara, hi ha molta "tonteria" envers la llengua entre els valencians "pata negra" (sobretot de la província de València i més sobretot dels pobles de la rodalia capitalina). Perquè suposadament hi ha el mite que els alcoians són els que més i millor parlen valencià (jo no hi estic d'acord jo crec els que millor parlen valencià és la gent de la Marina Alta). A més, conec molts casos de matrimonis alcoians que entre ells parlen valencià però pel simple fet de viure a Alacant ja eduquen els fills en castellà. Una autèntica imbecilitat, què ve promoguda des de la capital del Túria, com ells tenen els Serrans i més de mitja província és castellanoparlant no poden pair que els orígens de les comarques castellanoparlants de la província d'Alacant no siguen per "repoblació aragonesa", i ho ignoren o ho neguen perquè se'ls desmunta la teoria de valencians = àrabs + catalans + aragonesos. Teoria que no ens poden aplicar a la gent del sud perquè el Regne de Múrcia (i en conseqüència la Governació d'Oriola) va ser una conquesta 100% catalana. 

           Asp i Oriola podrien ser perfectament les nostres Vitoria-Gasteiz però a València no li ha interessat mai. En compte d'acceptar-vos com a valencians i fer una política de reintegració el que fan és ignorar-vos i menysprear-vos. Perquè, no t'enganyes, darrere de l'excepció del valencià el que hi ha és menyspreu, cap a vosaltres i cap a la nostra llengua. I tot això amb el vistiplau del poder a València.
          • Quin95211👍 93
           Doncs sí, això de la excepció del valencià és una tonteria. A Asp la majoria cursavem el valencià al batxillerat, i a l'ESO és obligatori, també hi ha línia en valencià, no crec que a Oriola tinguen cap línia en valencià. No sé si a la Vega Baixa és igual, però pot ser que a l'ESO ells no el tinguen obligatori.

           Jo pense que això de que els d'Asp van vindre de Toledo és mentida. Aquí la majoria som mescla de moros i catalans, amb aportacions murcianes posteriors. Ho pense perquè els d'Asp portem cognoms catalans. A més, un historiador del poble va fer una anàlisi del llibre de bateigs de l'església, i va concloure que la majoria dels pobladors què van vindre després de l'expulsió dels moriscos eren gent de pobles veïns. El que pasava era que Asp, Elx i Crevillent van ésser comprades per un noble castellà.
           Supose que primer es castellanitzaria la noblesa i després, la burgesia local també es va castellanitzar, i per últim les classes treballadores, a imitació de la burgesia i la noblesa, o a saber... També hi ha que afegir que el regne de València va ser conquerit al segle XVIII, aleshores des de llavors començaria a castellanitzar-se l'administració, l'educació, etc.
           Però estic segur de que els pares de ma àvia, nascuts a principis del segle XX, sabien parlar el valencià, a més el meu avi va fer la mili a Mallorca i parlava en català, si el parlava és perquè aquí també el sentiria i s'ensenyaria ràpid pel paregut, i quan anava a Barcelona ell parlava el català.
           Hi ha un muntó de castellanoparlants que viuen tota la vida a un poble catalanoparlant i mai aprenen a parlar-lo, com la majoria d'immigrants de la Mantxa o Sevilla i tal.
           A mi no m'agrada que diguen "Asp és un poble històricament castellanoparlant", quan la veritat és que és al contrari, és un poble històricament catalanoparlant. 

           La majoria de la gent d'Asp crec que pertany al tipus de gent C de la teua clasificació. Però bé, també hi ha molts immigrants d'Andalusia, Extremadura, etc. Què aquestos ni tan sols parlen la parla local d'Asp, ells parlen en sevillà i si dius 'romansear', 'novatxear', 'argunsar' i parauletes d'aquí ni ens entenen, i els d'aquí tampoc els entenem a ells quan ells parlen els seus dialectes.
   • Pensat i fet2.794 9 677👍 47
    Tot i que la gentrificació ha fet molt de mal, tant al barri del Carme com a la resta dels barris de Ciutat Vella, dir que no has conegut cap persona autòctona català-parlant és: A) Perquè només t'has relacionat amb turistes i "pijo/prògres" nouvinguts o B) Mentida.
    Jo sóc de La Seu de força generacions enrere, i encara parle català (apitxat de l'Horta) amb força gent. I no parlem de barris com ara Benimaclet, el Cabanyal, etc...
    Els problemes per a expressar-te en català al centre de valència, són els mateixos que per a fer-ho al centre de Barcelona.
    • Quin95211👍 93
     Pero Benimaclet i els poblats marítims eren pobles separats de València. Doncs aleshores no serien del Carme de tota la vida, pot ser són fills d'immigrants castellans. Supose que tu ho saps millor si hi ha molts valencianoparlants al casc antic de València, perquè eres d'allí. Jo no en vaig conèixer a cap, de València de llinatge, vull dir-te. Gent de 50 cap a munt hi haurà més, supose. Altra cosa és viure a València però que la teua família vinguera de llogarets de la contornada.
  • Joanot471.837 3 883👍 462
   Aquesta no és contestació. Tots som valencians... deixeu el provincialisme a banda d'una vegada, hòstia...
  • Benisud1.312 4👍 749
   El fil no pretenia parlar de la quantitat sinó de la qualitat. A València molts valencionoparlants, com molt bé es veu al vídeo, tenen el valencià com una espècie de patués local mentre que a Alacant no passa això entre els valencianoparlants.
   • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
    Dius que el valencià parlat a Alacant és de millor qualitat que el del cap i casal?
    • Benisud1.312 4👍 749
     No, dic que els valencionoparlants d'Alacant (com a persones) són de major qualitat que els de València (i ara generalitze, que ells són molt de la pell fina), si parlen la llengua és perquè se l'estimen en la majoria d'ocasions i no la veuen com una cosa folcklòrica local que només serveix com a excusa per enfrontar-la als catalans.
     • Joanot471.837 3 883👍 462
      No, dic que els valencionoparlants d'Alacant (com a persones) són de major qualitat que els de València (i ara generalitze, que ells són molt de la pell fina), si parlen la llengua és perquè se l'estimen en la majoria d'ocasions i no la veuen com una cosa folcklòrica local que només serveix com a excusa per enfrontar-la als catalans.
      Això és una bajanada... Passa que a Alacant qui parla valencià no gasta manietes. Després estan els altres, que no el parlen. Ací en canvi la cosa està dividida entre valencians blavers i no blavers... i després està la resta que parla castellà. Ací també hi ha molta gent que 'se l'estimen en la majoria d'ocasions i no la veuen com una cosa folcklòrica local que només serveix com a excusa per enfrontar-la als catalans'... Que és la major part de les vegades...
    • Juan Lloris6.220 7 346👍 3.899
     La majoria de gent que parla valencià a Alacant no són nascuts a la ciutat.
    • tio_cuc1.671 13 936👍 434
     Sí, sense cap mena de dubte. Primer per autocorrecció, segon perquè a Alacant no apitxem, tercer perquè pràcticament ja ningú parlem el valencià genuí d'Alacant amb el ''n'hay hi' i la pèrdua de la 'de' intervocàlica perquè ens ho hem corregit. 
     • __29625__9.507 3👍 2.000
      O siga , que fà anys que se parlava valencià a Alacant, ho parlaveu mal.I hui en dia que és un barreig de Gitania i Albasete/Mursia, i ni deu ho parla, ho parleu bé


      Quant d'autoodi, i quant d'autoengany 
      • tio_cuc1.671 13 936👍 434

       xicotiu escrigué:
       és un barreig de Gitania i Albasete/Mursia, i ni deu ho parla, ho parleu bé
       I a  València? i sobretot la rodalia de València, Quart, Manises, Paterna? ... Qui parla valencià? Quatre gats que parlen un residu de català agitanat i a més, més barreig de gitania d'Arbasete i Múrcia que a Alacant, sobretot perquè a més població més immigració, pobles sencers de la província d'Albacete se'n van anar a viure a Quart de Poblet (conec molt bé la zona), de què em parles?

       • __29625__9.507 3👍 2.000
        Pos a Paterna, com.a Alacant, tot en castellà.


        No puc entendret. Quan la teua joventut es suposa que es parlaria valencià a Alacant. I ara ningú ho parla. I tu tot content perque "parleu millor" i ja no feu la caiguda de la D intervocàlica. De tant voldre parlar com.a Barcelona, ho heu aconseguit, però no com se pensaveu: parleu com a Hospitalet ) en castellà). I tu tot orgullós perque"parleu millor". 


        Els periódics editats a Alacant a principis segle XX , ho eren en valencià. Concretament en apitxat ( "menchar" per exemple) , perque en ser parlat a la capital, era el considerar dialecte fí.

        Mira que heu aconseguit ara. Vos cega el fanatisme. Preferixes no tindre rés a vore en Valencia i que no ho parle.ni deu. Que parleu millor?
     • Quin95211👍 93
      Això encara es diu a la zona del Vinalopó: ha hi, romansear, festear, etc.
   • tio_cuc1.671 13 936👍 434
    És molt fàcil d'entendre, a Alacant els fatxes són forasters, a València els fatxes són autòctons.
   • Joanot471.837 3 883👍 462
    També passa que ningú vol eixir a la TV dient que parla català... per por...
 • GonexarUsuari sumador9.750 15 219👍 2.552
  Cada cop em fot més ràbia l'anar a + infinitiu com a sinònim de futur. Si no hi ha moviment és una castellanada com una casa, i no em vingueu que és valencià, això no s'utilitzava fa 15-20 anys.
 • Gínjol16.181 3👍 6.590
    Deuen llegir el Racó i és normal que es facin anticatalanistes 
 • Jaume_I15.729 11 119👍 8.197
  S'ha de ser molt curt per preferir llepar el cul de l'amo madrileny que l'amor del germà català. El dia que Catalunya sigui un estat, com canviarà la cosa.
 • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
  Tant viu com al Racó. 
 • __29625__9.507 3👍 2.000
  Alacant és millor que Valencia perque té molts més gitanos.

  I els.pocs parlants de valencià que hi ha, quan caguen caguen arrós en bogavant. Es de veres.

  Lo d'alguns usuaris acavaré pensant que és broma. I que són uns Pichis de Madrit prenentnos el pel.
  • Benisud1.312 4👍 749
   Vinga va... i ara comentari xenòfob del dia. No serà que a València els teniu tots en un guetto al barri de Natzaret, amagats a la vista de la pijeria del centre de la ciutat?

   Ací l'únic pichi de Madrid deus ser tu, la teua fòbia a catalans és la mateixa... i ara sabem que també als romanís...
   • __29625__9.507 3👍 2.000
    Eres molt infantil. I vec que et costa moltísim d'agafar les ironies.

    Fobia als catalans no tinc cap ni una. Ni filla tampoc.

    Relatiu als gitanos, m'imagine que seràs un pijo de poble que parles per parlar, i sense saber de que parles. 


    Per a fobia, i açó ho dic sense ironia, la qie gastes tu cap a Valencia. Fobia barrejada en inseguretat e inferioritat.

    Aposte que conec prou més de gitanos que tu. I m'he llitat en una.

    Que parles de fobia als catalans a mi, només mostra el teu infantilisme. 
  • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
   Una mica de respecte pels gitanos, al nord de la nació son un dels pilars de la llengua.
   • __29625__9.507 3👍 2.000
    Ací no ho són , tot lo contrari. I ho dic perque ja cansa llegir dia sí dia també barbaritats de Valencia i damunt posant a Alacant com exemple de.rés.
    • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
     Hi ha gitanos catalans, desconec si a València també.
     • __29625__9.507 3👍 2.000
      Ací no hi ha gitanos que parlen valencià. No conec.ni a ú. 

      A Llíria , al carrer que vivia jo, aprop l'ajuntament, hi havien 3 families: dos de gitanos i una valenciana. I jo en la casa que lloguí. Els gitanos.no ho parlaven. Ni els interesava.

      De totes maneres ho deia perque ja cansa que si Valencia tal o pasqual, i damunt posant Alacant d'exemple de rés.
      • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
       Bah, al cap i casal sempre se'l critica des decla perifèria. Ací dalt passa igual.
       • __29625__9.507 3👍 2.000

        Estatpropi escrigué:
        Bah, al cap i casal sempre se'l critica des decla perifèria. Ací dalt passa igual.
        No és la típica crítica poble -capital. Hi ha algo més. Hi ha un component ideològic perniciós.

        Només has de vore lo que escriu: que ara "parlen bé". Que per ad ell voldrà dir parlar com a BCN. Que no ho parle.ni deu, lliteralment, pareix ser un detallet sense.importància. De boigos.
        • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
         Que ací també passa, començant per com parlem a la capital.

         Parlem prou bé per la quantitat d'interferències castellanes que tenim.
         • __29625__9.507 3👍 2.000
          Els de Tarragona preferixen parlar diferent a Barcelona al.cost de que tot deu parle castellà? I damunt mostrantlo en orgull? Ho dupte. Hi ha un element ideològic perniciós per al valencià.
          • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
           Per al valencià no, per ser del cap i casal. Que dugui el nom del país tampoc ha ajudat en aquest aspecte.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Home, eixe nom ho porta  des de fà segles, i abans no pasava açó.

           Partixen de la base de que el valencià, tot lo que siga diferent del català, és "mal parlat". I arriven al extrem de tindre goig per la situació a Alacant, perque "ara parlen bé". 

           Si parlar bé es parlar castellà, pos sí, ho parlen bé. I ja.no tenen rés a vore en Valencia, però en Murcia o Albacete. 

           Segons diuen els interesa el valencià. I per tant, jo no puc entendrels. Que abans parlaven mal i ara bé, és de boigos. Quan abans ahí se parlava valencià, i ara no.
          • EstatpropiUsuari sumador165.733 11 1👍 27.966
           En fi, no m'hi posaré en estes discussions localistes, em cansen molt.
     • Garroferet1.066 2👍 882
      Jo no en conec a cap que parle valencià. Als pobles més valencianoparlants amollen alguna que altra paraula en valencià, però res més. Viuen al seu món tancat i, quan entren en contacte amb els demés, quasi que sol ser pitjor. 
 • VIcent1979475 4👍 138
  Que que li passa a la gent de la ciutat de València? que estan mal.lalts? Això li ho expliques a la parelleta de Calp que han respost sense dubtar que català i valencià son coses distintes... Ací molt de disparar contra la gent de València i rodalies i en canvi pareix que la resta sigau essers de llum...
 • rlborinot5.698 12 378👍 2.463
  4:25. 

  Garrulo de campionat, que amb la pinta ja paga.

  "Per supost", i després ja tot en castellà. Molt orgullós de ser valencià, que és ben diferent del català, i després no sé ni articular tres frases amb la meva llengua. 

  Realment existeix algú amb més retràs mental que els blavers?
 • Mastegot30.073 9 31👍 2.377
  lo curiós és que xiquet se diu fins al camp de tarragona. i hi ha uns quants km des de vinaròs.
 • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
  Continua la campanya contra la capital del país.


  • Benisud1.312 4👍 749


   Clar, el vídeo està manipulat com tots els de "No hi havia a València".

   En fi, però que ploramíques que sou per eixes contrades.
   • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
    No, la campanya és donar-li un ressó que no es mereix.

    Alguns viviu obsessionats amb això del blaverisme.
    • Benisud1.312 4👍 749
     Amagar la realitat no serveix de res, perquè amagant-la no la pots afrontar. En eixos vídeos, que són molt diversos i no tenen cap obsessió pel blaverisme perquè no hi ha cap que el tracte estil No hi ha ha València... blaverisme, s'observa a banda del de PPCC, que era previsible, i que jo no he comentat molt al respecte perquè és una problemàtica diferent, però que també apareix algú negant la unitat de la llengua, en este vídeo que RES TÉ A VORE amb els PPCC és veu que el blaverisme és present i en gran proporció a dia de hui, que hi ha un anticatalanisme borreguil (fins i tot el segon entrevistat que sense dir res de català ni si són el mateix o no, ja li diu a l'entrevistadora que valencià eh! res de català! segurament perquè l'interlocutora simplement no parla apitxat), però és que fins i tot del que parla de feixisme, apareix una xica que diu que feixisme "és el que hi ha a Catalunya que et diuen fatxa per portar una bandera espanyola".

     I és que el que viu obsessionat amb Catalunya és eixa ciutat que sense vindre a cuento sempre està en el cap d'algunes persones (i tu mateix ets una d'elles encara que no negues la unitat de la llengua, o sí... vés a saber, segur que posaries també el però). Algú s'escuda en que també apareix un de Calp i tal i qual... sí i què? I qui té la culpa? Qui té la culpa que aparega algú de Calp? Doncs la culpa la té el centre d'on eixen eixes obsessions que és València, perquè estar repetint "la capital del país" una i una altra vegada i voler amargar la seua realitat, no és més que una estratègia per amagar l'incapacitat que té de fer de capital, perquè una capital no pot "contaminar" a la societat de la que diu ser capital (i eixe és el cas de Calp que apreix) d'obsessions irracionals, acientífiques i acomplexades. Una capital ha de ser l'avantguarda del pensament i no la reraguarda més reaccionària precissament de la societat de la que diu ser capital, perquè el que fa és simplement de sucursal perifèrica del Madrid més reaccionari per introduir el secessionisme lingüístic en la resta del país, el famós divideix i venceràs i la patuetització de la llengua.
     • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
      Només et diré una cosa, m'estime més un "blavero" anticatalanista que té sentimens valencians, encara que siguen folclòrics, regionalistes i espanyoleros que un que simplement es considera habitant d'una ciutat del surest espanyol.

      Del primer, per difícil que siga, es pot extraure alguna cosa amb paciència i intel.ligència.

      Del segón, és impossible traure res.


      • Benisud1.312 4👍 749
       Esta és la vostra gran errada, no en trauràs res d'un blavero anticatalanista, perquè el seu sentiment de valencianitat és el mateix que té l'Arrimadas de la catalanitat, espanyolisme pur i dur. Ni amb paciència ni amb intel·ligència, res de res.

       De fet és el contrari, és més perniciós un blaver anticatalanista que un espanyolista a l'ús, simplement perquè el segon no interfereix per res en la concienciació en la valencianitat real i efectiva, no és un Cavall de Troia de l'espanyolisme i se'l veu a anys llum.
       • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
        Estàs molt equivocat, però no ho discutiré. Ja sé que tu eres dels que preferiu quatre purs que quatre mil contaminats, però jo, per experiència, te dic que és més fàcil "convertir" a un blavero amb sentiment valencianista que a un que viu en una ciutat valenciana com si visquera a Badajoz o Soria.

        A vegades per a avançar cal embrutar-se.


        • Benisud1.312 4👍 749
         Però qui parla de purs? Ací l'únic que busca puresa ets tu. I això que dius tu no és cert, jo tinc l'experiència contrària i a més a més el vídeo t'ho demostra quan apareix una dona argentina que diu que el valencià i el català són el mateix i diu que li ho han explicat, a estos blavers no els convenceràs mai, potser algún que siga per "contaminació" i no obsessió, però la majoria no simplement perquè és una cosa d'obsessions i psicològica no una qüestió argumental. A una persona obsessionada amb Catalunya o que l'odia no pots mai fer-li vore que ell parla català, és impossible. Un de Badajoz o Soria que aprén la llengua i no té eixes obsessions ni odis només has d'argumentar-li, no cal fer-li cap tractament psiquiàtric, com ha passat amb l'argentina.
         • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
          La unitat de la llengua, la unitat de la llengua... viviu obsessionats per això.

          A vore, t'ho dic clar, a mi la unitat de la llengua me la sua, me la sua per complet. A mi el que em preocupa és la llengua en si i la seua presència en la societat. Em preocupa salvar la llengua ara i ací al meu país, i no una discusió filològica en la que no em dóna la gana entrar perqué no sóc filòleg, ni ganes.

          Una volta salvada la unitat normativa (AVL, t'agrade o no), els que pensen que no és la mateixa llengua, allà ells. No vull perdre un minut en demostrar-los que estàn equivocats. El temps s'ha de perdre incitant-los a que la parlen, l'escriguen i facen d'ella el seu mitjà de relació social normal.

          Això és l'únic important de veritat i l'únic pel que val la pena esmerçar temps i ganes. La llengua està per a utilitzar-la no per a discutir sobre la seua naturalesa.

          I sàpies que molts dels que neguen la unitat de la llengua saben que no és cert i ho fan perquè hi ha un rerefons polític darrere (parlem la mateixa llengua que els catalans = som catalans), que ho fa tot més difícil.

          Cosa que hem d'agraïr al senyor Fuster i els seus deixebles entre els quals supose que estaràs tu.


          • Benisud1.312 4👍 749

           UsuariV escrigué:
           La unitat de la llengua, la unitat de la llengua... viviu obsessionats per això.

           A vore, t'ho dic clar, a mi la unitat de la llengua me la sua, me la sua per complet.

           Mira, fins ara pensava que alguna gent es passava quan et dèia blaver, però ara n'estic convençut, tu en el vídeo i sense tindre que "guardar les formes" al Racó hauries pegat la brofegada de torn. Ets un simple cavall de troia de l'espanyolisme com tots els blavers. Només ets un més.

           Estos blavers NO PARLEN valencià, quina llengua vas a salvar, només ho tenen com un patués per enfrontar-la als catalans, exemple simptomàtic el de l'escut del València. I vas molt enganyat, jo no sóc cap deixeble de Fuster, hi ha moltes coses que no estic d'acord amb ell, simplement sóc un alacantí que no compre un relat de nacionalisme de sopar de duro acomplexat.
          • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
           Però tu creus de veritat que val la pena perdre un minut en discutir en si la llengua que parlen els valencians de Vinaròs és o no la mateixa que parlen els catalans d'Amposta?

           No em preocupa la unitat de la llengua senzillament perquè no ens ha de preocupar. Si la llengua és una, és una, això no ho pot canviar ningú. El perill estava en el model normatiu i això està salvat per l'AVL i la legislació valenciana.

           A partir d'ahí, els esforços han de centrar-se exclusivament en la promoció de la llengua, en salvar-la, en estendre-la, en recuperar-la, en fer-ne mitjà social d'ús general, en dur-la a tot arreu de la societat. Eixa és el vertader i profitós repte: salvar la llengua.

           Això és l'únic important, i no si la llengua dels valencians es parla també en el nord, en el Pirineu o per quatre iaios en un poblet de Sardenya.

           Jo ja fa anys que trobe absurd discutir això de la unitat. Quan algú em ve dient que si català i valencià no és lo mateix, que si plim que si plam, jo sempre acabe igual, pensa el que vullgues però utilitza el valencià, parla en valencià, llig en valencià, demana mitjans de comunicació en valencià, transmet-lo als teus fills, estima'l com a llengua pròpia, subleva't contra qui l'ataca.

           I si ho fa, si el convencem, no et preocupes que lo altre vindrà a soles.

           I t'ho dic per experiència, llarga experiència.          • Benisud1.312 4👍 749
           I tant que és important, perquè porta a la patuetització i al deslligament amb la resta de territoris catalanoparlants (i res té a vore això amb els PPCC a no ser que tingues una obsessió) i simplement perquè en eixes condicions la llengua no té futur i més en l'època de les tecnologies, l'era digital. I per a mostra un exemple: Si algú vol posar-se un vídeo de youtube en anglés amb traductor, i té l'opció espanyol i català (perquè no li apareixerà l'opció castellà i valencià) un blaver ja saps quina agafarà, no?

           Si algú vol dignificar la llengua s'ha de fer així, perquè una llengua indigna no té futur, la parle molta o poca gent, perquè es converteix en un patués que davant el castellà no té res a fer.
          • esclata-sang1.551 1 965👍 1.185
           Ben dit !!!
          • esclata-sang1.551 1 965👍 1.185
           Esteu dient el mateix.

           Si l'ensenyament en valencià té èxit les futures generacions no tindran dubtes alhora de triar la seua llengua quan vegen les opcions: "español" o "català"

           Això no obstant, com diu Usuari_V, allò important és l'ús i no un debat estèril que està superat i només és qüestió de temps (si fins i tot una del pp va mostrar a les Corts un mapa de la llengua catalana per a contraposar-lo a un dels ppcc, com dient "este si, eixe no")
 • Hidra1.016 3👍 1.476
  Fantàstic estudi exhaustiu i amb significància estadística . Quina obsessió amb aquest tema. Vegem, respecte aquest tema hem «guanyat», des dels àmbits d'importància i entre la gent que aprén valencià hui dia (quasi) ningú no nega la unitat lingüística, encara que agafes a quatre persones aleatòries pel carrer perquè diguen bajanades. La normativa de l'AVL, garant de la unitat lingüística, sempre serà l'oficial i és el que aprén a llegir i escriure tothom, i això al cap i a la fi és el que importa... Jo m'hi preocuparia més per l'espanyolisme generalitzat del país; també el teniu a Alacant, per cert!
  • esclata-sang1.551 1 965👍 1.185
   Un comentari amb trellat enmig de tanta mala llet 
  • Benisud1.312 4👍 749
   Negar la unitat de la lengua és espanyolisme. Independentment del valor estadístic, l'AVL no és cap garant perquè la gent diga que el valencià és un dialecte del català més enllà d'unes normes comunes, i encara hi ha gent que ho diu i no són quatre gats. Ja pots preocupar-te, perquè això també és espanyolisme.
 • GICA2.863 14 667👍 981
  segueix>>>CONTINUA!
 • __29625__9.507 3👍 2.000
  Ja prou en les mentires! En el fil original, que n'hi ha a miscelanea, ú de Barcelona comenta que no li ha pasat ŕés per parlar en el seu català.Més enllà de que li digan que no entenen valencià. Evidentment no diu rés de que vaja dient que si Valencia pernatny als ppcc, que seria altee tema molt diferent. 


  Proveu açó a Alacant.Missió impossible.


  Ja prou! Prou de provincians plens de complexos cap a Valencia. Acomplexats!

  Contra Valencia no teniu rés a fer. I tornareu a perdre un i mil voltes més! Que no s'adoneu que ací la gent te sanc a les venes, i no orxata?

  Ja prou en les mentires. Si teniu traumes o sentiment d'inferioritat envers Valencia, trevalleuvoslo! Però PROU de mentir ostia!
  • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
   Totalment tòxic.

   I forma part d'un full de ruta argumental i conceptual subsidiari del pancatalanisme més hipòcrita. Com ara afavorir la desunió i descohesió del país per tal de facilitar  l'assimilació del nord (tal i com fan els espanyols per tal d'afavorir i perpetuar l'assimilació castellana).

   Exemples d'eixe objectiu són: la promoció de la nefasta divisió provincial (fent pinça amb l'espanyolisme), la dilució de la frontera nord (comarca del Sénia), ja que no pot existir un país sense fronteres, l'obsessió nominalista (PV o res, per molt cremat que estiga el nom) i l'estigmatització de la capital del país.

   Un país sense capital no és un país. En realitat les capitals fan moltes vegades el país, Catalunya no seria res sense Barcelona,  ni França sense París. Per això l'obsessió espanyola en fer de Madrid una gran capital europea, ambs jjoo i gratacels emblemàtics. Una capital important, a nivell demogràfic, urbanístic, econòmic, cultural, etc.,  uneix i cohesiona un país, i com que ells no creuen en el país valencià (en el país valencià, no en el PV), no volen una capital forta i gran, ja que per a ells, el territori entre el Sénia i Guardamar no són una altra cosa que les comarques catalanes del sud que algun dia es (re)integraran (una a una? totes a l'hora? de quatre en quatre? arribarem a Pedreguer?...), a la Catalunya Una i Gran que somiava Fuster i somien ells també encara que només alguns agosarats que se senten punta de llança, com J.Guia, s'atreveixen a verbalitzar explícitament.


   • Benisud1.312 4👍 749
    Quanta frustració que teniu. En compte de mirar de canviar la capital per fer d'avanguarda del país, només penseu en traslladar l'irracionalitat i l'analfabetisme de la capital a la resta del pais, quan en realitat el que feu és espanyolitzar el pais. I que conste que sé de gent de València que fa això i intenta modificar l'irracionalitat i l'analfabetisme a València, que simplement per fer-ho tu ja els acusaries de catalanistes (igualet igualet que fan els blavers i feien els nazis amb els jueus), i és que en el fons gent com tu sou el cavall de troia de l'espanyolisme.
    • UsuariV11.349 4 184👍 6.797
     Cavall de troia, diu. Sembla com si el valencianisme pancatalanista (explícit o no) que veniu practicant des dels seixanta haguera tingut algun éxit. A nivell nacionalitari (identitat, unió, llengua, cultura) estem molt pitjor que fa quaranta anys. Alguna culpa tindreu vosaltres, no?

     I no em vingues amb demagògia. El primer i principal culpable de l'espanyolització dels valencians és l'estat espanyol i el seu nacionalisme expansionista que porta segles treballant sobre nosaltres i que hui en dia disposa d'armes inimaginables abans.

     Però després d'això estàn els cómplices. Els qui els ho han posat més fàcil. I entre entre ells, està el pancatalanisme valencià. Còmplice de la pitjor manera que es pot ser. Còmplice simplement per inútils i fracassats.


     • Benisud1.312 4👍 749
      Ací els únics fracassat i inútils sou els que dieu que la culpa la tenen els Països Catalans. Hi ha milers de persones al País Valencià que no estan a favor dels Països Catalans i saben i diuen que el valencià és un dialecte del català, simplement perquè no són imbècils i no tenen obsessions. I si a València hi ha més imbècils i obsessionats el que hi ha que fer és que no n'hi haja tants, no contaminar el país de la merda esta.

      Sou el cavall de troia de l'espanyolisme, uns frustrats.

Publicitat

Fòrums

 • 9.268.254 missatges
 • 220.053 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat