Fòrum

I si el País Valencià no forma part de la nació històrica catalana?

virot9.099 4 238👍 4.366
M'explico una mica.

Quan el 1228 les Corts de Barcelona aproven l'annexió de Mallorques ho fan sense presència aragonesa. La repoblació va a càrrec exclusivament de catalans, de manera que actualment el català és l'única llengua que s'hi parla nativament.

En canvi, la conquesta i repoblació de València fou una empresa conjunta d'aragonesos i catalans. Algunes comarques fins i tot foren repoblades per castellans (Vall de Cofrents i Canal de Navarrés). I encara que les que hagin romàs castellanoparlants siguin 7, hi havia comarques com ara l'Alcoià o la Marina Baixa de predomini aragonès que foren assimilades al català de l'entorn.

Recordo que el mapa gènetic d'Ibèria que sortí no fa gaire indicava que a València hi havia més admixtura aragonesa que catalana, mentre que a Mallorques era clarament catalana.

D'altra banda, el Regne de Mallorca no tenia corts pròpies i enviava representants a les corts del Principat.

Quan el Compromís de Casp (1412), València, de composició partida entre trastamaristes i urgellistes, és envaïda per les tropes castellanes amb relativa facilitat i envia tres representants trastamaristes a Casp. Mallorca, en canvi, tot i que no hi envià ningú, era clarament partidària de Jaume d'Urgell, com el Principat, que si envia un representant trastamarista de tres és per imposició aragonesa.

Tornant a la qüestió dels valencians castellanoparlants, i com he exposat abans, sembla clar que valencians ho són tots des del minut u independentment de la seva llengua. Qualsevol moviment que propugni valencians de primera i de segona és una aberració històrica i està abocat al fracàs. I precisament el concepte de "Països Catalans", o almenys la seva concepció políticohistòrica i no la lingüística, és de caire ètnic i margina aquesta realitat bilingüe del País Valencià.

Fast forward fins al s. XX, la distribució de forces regionalistes vs. catalanistes durant la Transició no ha estat ni de bon tros la mateixa a València que a les Illes Balears. A les Illes Balears no hi va haver gaires problemes en acceptar la denominació comuna català per a la llengua, mentre que al País Valencià va ser precisament al revés. Mentre que a les Illes Balears el regionalisme lingüístic (el gonellisme) només se centra en el model lingüístic emprat i la denominació (sense qüestionar la unitat de la llengua), al País Valencià pren molta més força i nega la unitat de la llengua. València té la seva pròpia acadèmia lingüística, les Illes Balears no.

A les Illes Balears la fragmentació de la identitat en illes afavoreix clarament un cert rerefons d'identitat catalana. De fet sortí una enquesta fa uns anys que hi havia més partidaris d'uns Països Catalans independents que no pas d'unes Balears independents.

Coses com aquesta em suggereixen que les Illes Balears sí que formen part d'una certa nació catalana, no política (la nació política només ho és la CAC) però sí en certa manera històrica. En canvi, el País Valencià és una entitat clarament diferenciada, sorgida del mestissatge entre catalans i aragonesos.

Què en penseu?

Respostes

Configuració
 • Gratacel4.836 6 445👍 630
  Tant és si som diferents. Compartim una llengua. 
 • soldat Svejk17.347 7 96👍 4.466
  aquesta idea és empobrir el país valencià i isolar la seva llengua. Perquè eivissa haura de ser més "catalana" que "valenciana"? 

  no cal que t'expliquis res a través de reis i moviments polítics atàvics.. el poble és la font de la que aprendre i, als països catalans, el poble amb els anys es va desvetllant. 
  • UsuariV11.110 4 187👍 6.678

   soldat Svejk escrigué:
   .. el poble és la font de la que aprendre i, als països catalans, el poble amb els anys es va desvetllant.    I en el cas valencià en qué ho has notat? Pura curiositat.


   • soldat Svejk17.347 7 96👍 4.466
    Doncs si et serveix fa anys que practico la ciutat de València. Fa anys havia trobat moltes reaccions hostils per parlar barceloní. Darrerament la joventut, fins i tot la majoritària castellanoparlant, ho va cel.lebrant com a gest de normalitat. 

    també et dic que les mateixes reaccions negatives que em trobava per parlar barceloní se les trobaven amics i amigues d'ontinyent o la pobla del duc.. per parlar valencià.  

    A valència la catalanitat ha passat de despertar hostilitat a ser cada cop més normal. És lent però va en bona direcció. També els valencianoparlants estàn deixant de ser invisibles. Quan vaig a valencia per feina hi treballo amb gent molt popular allunyada de "corrents polítics"
    • UsuariV11.110 4 187👍 6.678

     soldat Svejk escrigué:
     .  

     A valència la catalanitat ha passat de despertar hostilitat a ser cada cop més normal.      La catalanitat dels catalans, no la dels valencians, en tot cas. Els "països catalans" tenen el mateix rebuig que fa vint, trenta o quaranta anys entre la població valenciana, o siga absolut, al marge de que les reaccions en contra, per diversos motius, siguen hui en dia més, diguem-ne, més civilitzades.
     • soldat Svejk17.347 7 96👍 4.466
      No em referia a la catalanitat de la CAC sinó a la valencianitat de la CAC. Cada cop un nombre creixent de gent assumeix amb naturalitat que parlem la mateixa llengua.
       Els països catalans -o com s'anomenin, per mi es podrien dir països valencians i tan tranquils- són una nova institucionalitat que rebutja les institucions (fronteres, divisions administratives...)imposades.. la unitat de la llengua és un progrés en aquesta direcció.
      I si estimes tant el país valencià hauries de conèixer els seus sentiments als ports o al baix maestrat.. et penses que se senten d'un poble diferent a la gent del matarranya? No és així.
      desconec la relació de les Valls del Vinalopó amb el carxe però la imagino semblant. 
      Una cosa conec bé: les relacions entre barcelonins i valencians de València ciutat.. relacions laborals en feines de bastants tipus.. i t'asseguro que les conviccions de pertànyer a una mateixa comunitat lingüística augmenten paral.lelament a les de pertànyer, simplement, a una mateixa comunitat.
      • __29625__9.507 3👍 2.000
       Cap persona mai ha negat ( ni als 80 ) que parlarem una llengua diferent. Era un criteri polític, més que filològic, i una acció.reacció.

       Si en contes de parlar simplement en el teu accent, te posares a parlar del PPCC, ací a Valencia, vories una reacció ben diferent.

       Com te diuen a dalt, a dia de hui hi ha més tolerancia cap als catalans. Però tots tenim la mateixa intolerància cap als PPCC, que vegem , des de com una boutade, fins a com un intent d'anexionar a Valencia des de Catalunya.

       Ha plogut des de que els polítics catalans feien declaracions com el de la famosa paella catalana. Per açó ha anat baixant la intolerància ( cap als catalans, insistixc. Cap al pancatalanisme, com es normal, hi ha el mateix rebuig).
       • Benisud1.244 4👍 702
        Però tots tenim la mateixa intolerància cap als PPCC, que vegem , des de com una boutade, fins a com un intent d'anexionar a Valencia des de Catalunya.

        Escolta! Fés el favor de parlar per tu, ni tu representes tots els valencians de la ciutat de València ni molt menys representes a tots els valencians del País Valencià. I als alacantins menys encara!

        Jo no sóc un fervent partidari dels PPCC però ni molt menys em causa intolerància i menys encara veig que siga una paranoia d'anexionar la ciutat de València des de Catalunya.
        • __29625__9.507 3👍 2.000
         Parle en genèric, al emprar eixe plural.  I clar que eres partidari els PPCC, només hi ha que vore les teues intervencions ad este fil. Que no pasa rés, però no entenc perque dius que no ho eres, llevat que siga per auto-adjudicarte una neutralitat u objectivitat que no tens.

         I el voler negar qualsevol mostra de cultura valenciana, anomenantla catalana, clar que és un intent d'esborrar la identitat valenciana. Intent que, com pots vore, no ha triomfat.
         • Benisud1.244 4👍 702
          Doncs no pots usar el genèric i menys afegint "tots", perquè no tens la representativitat de tots. El problema que tu tens és que ho veus tot blanc o negre i les coses no són així, jo sé que la recuperació del PV s'ha de fer des d'ací el que jo no veig és que eixa reconstrucció del PV es tinga que fer contra Catalunya com fas tu, simplement perquè en un futur no em molestaria agermanar-me amb ells com ha estat sempre al llarg de la nostra història. Si això es ser partidari dels PPCC, doncs ho sóc que hi farem... com la majoria de gent del Bloc.

          La cultura valenciana és la mateixa que la catalana, és absurd que digues que volen agafar res. Ausiàs March és tan cultura catalana com Salvador espriu cultura valenciana. I l'intent si ha triumfat perquè la llengua que s'ensenya ací és la mateixa que la que s'ensenya a Catalunya, i la llengua és la cultura.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Uf! Ja t'eu he explicat, que estava parlant en genèric. El 0,03% aprox. de la societat, és irrellevant. La resta, o bé odia el pancatalanisme, o bé no l'odia, però quasi. Per açó els pancatalanistes del bloc que anomenes, estàn callats.

           I no, no és la mateixa cultura. La escalivada és catalana, l'esgarrat valencià.

           Si és la mateixa i "el nom no importa", escomençeu a dirli a tot, i sempre, ·"valencià". I d'ací 40 anys diguentli a tot, i sempre, valencià, , reparlem el tema, que ahí potser sí que agraden ací eixos hipotètics països valencians en capital a Valencia.


           Però sempre pots obviar la realitat. Oblidarte que el anomenar a la cultura valenciana com "catalana" es considerat ací insultant. I pensar que una conversa de foro canviarà la realitat.          • Benisud1.244 4👍 702
           Que hi ha gent a València que odia els PPCC ja ho sabem, és el blaverisme, que hi ha a altres llocs espanyolistes que ídem, d'acord, però no representen el 99,97% per tant deixa de dir xorrades de conyao.

           Tu confons cultura amb gastronomia. Si vols parlar de gastronomia, efectivament l'esgarrat és valencià i l'escalivada catalana, però és que la paella és valenciana i a Alacant fem arrossos diferents de la paella, i? Deixem de tenir valencians i alacantins la mateixa cultura?

           O siga, al final és el tema del nom, perfecte, que es canvie però perquè valencià i no un altre? No sou el melic ni som el melic (si el valencià no és estricte) del món, posem un en comú com Benelux que era Bacàvia.

           Efectivament en este fòrum no canviarem res, però el que s'ha de fer és intentar que la gent que ho troba així no li resulte insultant, perquè per la mateixa regla de tres si a un alacantí li resulta insultant que li diguen cultura valenciana que fem? Li diem cultura alacantina i avant? Ací estem per intentar canviar la realitat ni que siga poc a poc, no adaptar-nos a la realitat perquè sí, perquè aleshores no farem res de trellat. Anirem tots al clot de la història.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           La "cultura" d'una nació, inclou diferents "items". Ú d'eixos items és la gastronomia. Hi ha altres, clar. Però no els estic confonent. Eres tu qui exclou la gastronomia com a part de la cultura.

           Els alacantins s'autoanomenen valencians. Els valencians no s'autoanomenen catalans. Pots vore a qualsevol enquesta açó que estic dient, no m'heu invente. I els pocs alacantins que no s'autoanomenen valencians, lo que són és espanyolistes 100%. Vaja, que tampoc són pancatalanistes.


          • Benisud1.244 4👍 702
           La gastronomia té moltes influències de cultures diferets, els dolços àrabs que fem aquí són cultura àrab o valenciana?

           Molts alacantins no s'autonomenen valencians i hi ha valencians que s'autoanomenen catalans, ja està bé d'afirmacions de cunyao. I els alacantins que no s'autoanomenen valencians efectivament són espanyolistes igual que els valencians que diuen que el valencià i el català són llengües i cultures diferents són espanyolistes i si es diuen valencians és perquè són de València, simplement, quin mèrit té això? Igual que els d'Alacant es diuen alacantins, quin mèrit té això?
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Vaja tela, quins barreigos que fas de conceptes., i me diues a mi cunyao .,

           Saps que te'n dic? Que tens raó, mira. No existis la cultura valenciana ( ni gastronomia, ni de cap altra manera), total si ací hi hagueren àraps, ja vol dir que no existis. 

           Ara bé, la catalana sí existis. Catalunya fon creada pel deu de l'antic testament, i no tenen cap influència de cap altra cultura ( lo que per a tu, pareix ser, és al diferència entre existir o deixar de ferho).


           Per altra banda, el pancatalanisme és multitut. No deixa de creixer des de 1980.

           Content? De veres, que el fanatisme t'impedix raonar en un mínim de llógica.

           ps: evidentment, eixos dolços que provenen de la cultura àrabe, són gastronomia valenciana. El fet de fer eixa pregunta, mostra que no entens que vol dir els conceptes que empres.


          • Benisud1.244 4👍 702
           L'únic fanatisme és el teu. Jo no més dic i sé, i això no és cap afirmació de cunyao sinó una realitat del dia a dia que els més aferrissadament espanyolistes i fatxes són els que més odien el concepte dels Països Catalans, el dir que valencià i català són la mateixa llengua, el dir que valencià i català comparteixen cultura... i tot això independentment si un es sent o es deixa de sentir català, valencià, alacantí, murcià o xinés.

           I tu, estàs en el mateix grup que ells. Simplement.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Tu només negues la cultura valenciana. I apliques uns conceptes abusrds, com que si els dolços d'origen àrap, que si l'aguela fa clotet quan pisa. No saps enraonar en un mínim de llògica bàsica.  I remugues quan veus que no tens raó, i no et queden arugments.

           Un secret: No tens raó. Ací cap diu que la paella és catalana. I al teu poble tampoc. No és lo mateix la cultura valenciana que la catalana, ni la llengua és l'únic item d'una cultura. 

           Es més, açó només ho diuen quins volen esborrar la cultura valenciana, que porten 40 anys perdent.  I tu, estàs en el mateix grup que ells, simplement. 

           Admira esta bandera. La Senyera valenciana:

           Resultado de imagen de bandera valenciana
          • Benisud1.244 4👍 702
           Estàs sonat.

           Que jo negue la cultura valenciana? Però si precissament jo dic que és la mateixa que la de Catalunya? I la paella no es catalana, però és que això és gastronomia no cultura. Igual que les fogueres són alacantines si segons tu és cultura, la cultura alacantina i valenciana és diferent per això? Gastes el mateix argument que la gent que diu que nega la cultura alacantina? Però qui renega de res, la cultura alacantina és la mateixa que la cultura valenciana i la cultura valenciana és la mateixa que la catalana. I torne a repetir, parle de llengua i cultura.

           I quan no tens arguments, em poses la bandera del teu poble. Puix molt bé... i que vols que et diga?
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Si dius que és lo mateix la cultura valenciana que la catalana, evidentment que la estàs negant. Eres molt curt xic. Com a la pàgina anterior, que davant d'un llibre que es titula "es molt sencill, digueli Catalunya" dius, que açó "no vol dir dirli Catalunya a Valencia". Molt curt.

           Arguments t'he donat a tonellades. Tu et contradius a tu mateixa i ni te'n dones conte. I la gastronomia forma part de la cultura. Se que et cou, però els valencians ( valencians+alacantins+castellonencs= valencians) NO som catalans. 

           Es la Senyera, la Senyera dels valencians. Te la pose per a que t'enrecordes.

           Amunt Valencia.

           ps: la cultura alacantina pertany a la valenciana. Cosa que els mateixos alacantins admitixen, en anomenarse valencians, per molt que a tu et fota. I repetixc: Cap valencià s'autoanomena català ( llevant de 3 sonats com tu). Alacantins: A tonellades s'autoanomenen valencians. Com cou la veritat eh xic.
          • MLC11.215 4 185👍 8.861
           No és que la llengua sigui l'únic ítem d'una nació, sinó que difícilment apareix una cultura comuna entre gents que no s'entenen i que les llengües no es reparteixen en una loteria (excepte quan són imposades per una potència exterior).

           Si catalans i valencians parlem una mateixa llengua, perquè penses que és? Si tu i jo li diem mà a la mà i els murcians i castellans li diuen "mano" és perquè els nostres avantpassats tenir una relació i una comunicació entre ells que no tenien amb els castellans. I de la mateixa manera que compartien com parlar, també ho feien sobre com cuinar o com vestir o tantes altes coses. La llengua és la petjada que queda d'haver caminats junts durant molts segles. Pot desaparèixer, però això no elimina el camí que hem recorregut plegats.

           Evidentment això no és veritat a nivell individual (jo tinc ancestres francesos i bascos a grapats), però si a nivell de pobles.
          • Quin95211👍 93
           Jo havia sentit 'escalivada', mai havia sentit 'esgarrat', sóc d'un poble aprop d'Alacant. També he sentit dir més trangolada que glop, gana en comptes de fam, broma en comptes d'escuma, i supose que hi haurà més paraules diferents a les del valencià estàndard.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Són menjars diferents, l'esgarrat porta pimentó roig i bacallà, l'escalivada porta albarginia, i atres verdures crec, i no sé si atres peixos a banda de bacallà.

           Resultado de imagen de esgarrat imagenes

           Resultado de imagen de escalivada imagenes


           Ací se li diu  bromera a l'escuma. I gana també, tindre gana, com tindre fam. Tragallà ací,  he sentit a gent gran, al glop. Se'n pareixen més, les paraules que anomenes entre d'elles, que al valencià "estàndar", que peca de masa barceloní.          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Som nacions diferents, independenment de la llengua.

           Ja erem nacions diferentas de fet, a la "confederació", per anomenarla en termes actuals, que era la Corona D'Aragó.
          • Quin95211👍 93
           Aaah vaal, doncs mai havia sentit esgarrat, aquí la gent fa el bacallà anglès, què és eixe què està sec, amb tomaca fregida, pebrera verda i truita de creïlles.
          • MLC11.215 4 185👍 8.861
           Això és no dir res, sí no defineixes abans nació.

           Però no has contestat la pregunta. Per què penses que els valencians i catalans parlem la mateixa llengua en lloc de parlar àrab i visigot? Penses que es canvia de llengua com es canvia el pimentó per albergínia?
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Pos està de puta mare, per a sucar pà en l'oli que agafa tota la savoreta del pimentó i la bacallà. Més al estiu perque es menja fret. Demanaho si vens mai per ací ;) , ho fan a més d'un bar, és prou comú.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Coooom? que perquè parlem la mateixa llengua? 

           Els àraps conquistaren la peninsula. Llocs aïlats de cristians , aïllats d'entre sí, varen escomençar a "reconquerir" el territori. En estar aïllats, varen desenvolupar varietats diferentas de llatí. De veres no ho sabies açó? Ho dupte.

           Com que sé per aon vas, et diré que fà uns segles, se deia internacionalment valencià i no català, ho pots comprovar vegent que el primer diccinarí romanç-llatí,editat a Venezia al segle XV, es deia Valencià-llatí.


           I "nació" és una comunitat d'individus que companejen uns determinats trets culturals, I que es reconeixen com a poble diferenciat a la resta de pobles de la terra. Confie que no em preguntes ara que vol dir "terra" o "poble" 

          • Benisud1.244 4👍 702
           No et poses nervios, xiquet, però explica'm una cosa  a vore si realment sóc tant curt com dius o ho ets tu perquè no ho entenc: si segons tu "Si dius que és lo mateix la cultura valenciana que la catalana, evidentment que la estàs negant", si dic que és el mateix la llengua valencians que la catalana també l'estic negant o com va això?

           Respecte la senyera ja sé que és la senyera de tots els valencians de la ciutat i què? I que ara és la de la Comunidad autónoma espanyola i alguns voleu que ens represente també a tots? Què vols dir en això? Et penses que és una provocació o un insult per a mi? És que no entenc que és el que vols dir-me amb tot això?

           Per cert, jo no m'autoanomene català com insunues, on he dit jo això? Realment ets prou paranòic, la veritat. Em fas gràcia i tot perquè no ho entenc.
          • Benisud1.244 4👍 702
           Puix ja saps xiquet, no ets un autèntic valencià ni la teua cultura és valenciana.
          • Quin95211👍 93
           A mi me parles en alicantí.
          • MLC11.215 4 185👍 8.861
           No ha contestat. El que dius explica perquè el castellà és diferent del gallec o del catalpa(i no del tot), però no perquè els valencians parlen la mateixa llengua que a Girona i no que la de Terol que està molt més aprop o tenir-ne una de diferent com tenen els bascos?

           I jo,si ti fixes no parlo de noms. Al principi ni tenia nom i la gent deia romanç i prou.

           De  fet quan tropes catalanes i aragoneses van conquerir València podien passar qualsevol de les tres coses. Es podria haver mantingut el mossàrab o bé l'aragonès com va ser al principi a l'interior, o bé que a la costa s'imposara el català i a l'interior el castellà.

           Doncs de totes aquestes possibilitats, per què penses que va passar la última i no les primeres. És clar que jo tinc la meva resposta, però em resulta interessant contrastar-la amb la d'altres.
          • Benisud1.244 4👍 702
           De pas pregunta-li per alguna font sobre el famós diccionari del segle XV venecià que a tot hora nomena, que és la típica afirmació de cunyao, i que no m'extranyaria que ho haguera llegit en alguna web blavera.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Que en contes de tindre orgull d'eixe fet, dessitges que no existixca, ho diu tot de tu. Mal valencià. 

           “Explicit liber elegantiarum Johannis Stephani, viri eruditissimi, civis Valentiani, regie auctoritate natarii publici, latina et valentiana lingua: exactísima diligentia emendatus: Opera atque impesa Pagani de Paganinis Brixiensis Venteéis impresus. Inno. VIII summo pontífice. Augustino Barbadico, Venetiarum principe. Anno a natali christiano M.CCCCLXXXVIIII. v.vero.no.Octobris.”
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Sí t'he contestat.
          • Benisud1.244 4👍 702
           Ja ho he trobat a la Wikipèdia, la font, no un frangment que no és una font, però el que no expliques és que ho va fer un valencià, com volies que li diguera a la llengua un valencià si en eixa època també se li deia ja a la llengua catalana parlada al PV valencià?
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Collons, clar que ho va fer un valencià, no ho va a fer un rus. De veres, que eres curt. 
          • Benisud1.244 4👍 702
           Per tant. Mira que ets curtet, no és que la "llengua catalana fóra internacionalment coneguda com a valencià" que això és el que afirmes més amunt, això ho podries dir si ho haguera escrit un venecià o un alemany, passa simplement que ho va escriure un valencià així com l'introducció del llibre amb eixa denominació. Ja li vaig dir l'altre dia a un de la teua colla, sou uns trileros.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Al text en llatí que t'he enllaçat ja posa que ho va fer un valencià.... De veres, que d'aon no n'hi ha, no se pot treure.  No ho amague en cap moment, ans al contrari.

           Es altre motiu d'orgull, orgull del qual tu vas mancat.

           No te dic jo a tu trilero, perque per a serho, hi ha que tindre un mínim d'inteligència. 


          • Benisud1.244 4👍 702
           Al text que has posat sí, però NO a l'afirmació de cunyao que fas, has dit un diccionari venecià i de venecià no té res més que l'edició.

           Parles d'orgull com si fóra un partit de futbol, a mi em sembla molt bé, que vols que et diga? Passa que ets un trilero per afirmar que la llengua catalana era internacionalment coneguda com a valencià quan és una patranya que et traus de la mànega.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Mira edite, pase. 

           Tu si que eres una patranya. Que ni saps llegir.  Me contestes coses que JO JA HE POSAT previament. Com si foren contra arguments a lo que dic. Lo de que ho fà un valencià. Lo de que fon editat a Venezia.  Eres molt curt.


          • Benisud1.244 4👍 702
           Ok. Dius "editat a Venezia" d'acord. Però es dona a entendre que l'escriu un venecià i fa eixes afirmacions amb les quals si es podria pensar el que dius, però resulta que l'afirmació de valencià la fa un valencià a la seua introducció amb la qual cosa és una cosa ben normal i no significa el que tu has dit, a no ser que vulgues fer de trilero com veig que soleu fer.

           Doncs a Venècia, Roma i demś llocs tenim documentació on la gent no catalana ni valenciana ni mallorquina li diu català.

           I ja pots posar la portada d'eixe llibre tot el que vulgues a mi m'és ben igual, t'agafes a una xorrada per fer-te tota una teoria. Tu mateixa. Eixe llibre no diu que València siga "el territori que hi ha entre Amposta i Salses" sinó que el nom dels PPCC s'ha de canviar.
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Com va a escriure un venecià un diccionari llatí-valencià? De veres que...en fí.
          • MLC11.215 4 185👍 8.861
           M'has contestat que hi havia " Llocs aïlats de cristians , aïllats d'entre sí, varen escomençar a "reconquerir" el territori"

           El que et pregunto és quins eren aquests llocs aïllat i quin d'ells van reconquerir València i quina era la varietat de llatí que es va imposar a València.

           I el  nom no té massa importància. Passa el mateix amb l'occità de cada lloc.Com es diu l'occità de la Vall d'Aràn?Aranès. I el de Mónac? Monaguesc. I amb el de...

          • Benisud1.244 4👍 702
           Doncs escrivint-lo, però és igual, si l'haguera escrit un mallorquí no hauria posat valencià. Què és el que no entens?
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Que no entens diu  

           Eres curt.

           Un diccionari només pot escriurelo un nadiu. I més en eixa època. I encara ara, hui igual. Per molt angles que tratares de dependre, mai tindries el nivell d'un nadiu com per a escriure un dicccionari. Que no es "escriure" com si fos una novela. Clar que ho escriguí un valencià!!! Com deia jo mateixa, abans que m'heu digueres com si em contradiguera.De veres que...d'aon no hi ha, no's pot treure. 
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           El que em preguntes ara, no abans.
          • Benisud1.244 4👍 702
           Em sembla que el curt ets tu. Vinga, anem, si el diccionari l'haguera escrit un mallorquí no hauria posat llengua Valenciana. Ara, un mallorquí sabia que podria comprar-se eixe diccionari perquè la llengua valenciana és la llengua catalana que era com es coneixia internacionalment.

           No costa dir bé les coses, ni pujar-se sempre damunt la muntanyeta amb no se quin orgull. L'orgull es gasta per a altres coses, com per exemple a no canviar de llengua davant un castellanoparlant, ho fas tu?
          • __29625__9.507 3👍 2.000
           uf . Que no saps ni argumentar, ni llegir.


           a lo darrer: i tu?

           jo si em provoca la meitat de la ràbia que tu, en les teues mitjes veritats i el teu anti-valencianisme, per ma banda se menja valencià fins a la fí dels seus dies. Que el llibre de Guia no diu que Valencia siga Catalunya, saps. Quina barra. No arriva ni a trilero. Per a serho, hi ha que tindre un mínim d'inteligència.

           I tu?
          • Benisud1.244 4👍 702
           He observat que quan no saps que argumentar, només desbarres: que si antivalencianisme que si bla, bla, bla... ara que si intel·ligència...

           Jo només t'he dit trilero perquè és el que has fet, passar gat per llebre. Per sort, aquí a Alacant la gent nacionalista no té les teues dèries, hi ha menys gent amb conciència de valencianitat però qui la té, la teu prou més clara i sobretot no va ensenyant-te llibres del Guia sense vindre a cuento ni va dient antivalencià a qualsevol que opine que valencià és una denominació domèstica de la llengua catalana.
          • tio_cuc1.641 13 941👍 414
           Xicotiu, ara m'antere que l'escalivà no és en valenciana. Xicotiu flipes gambes!
          • tio_cuc1.641 13 941👍 414
           Passa d'ell. Per cert, molt bona resposta!
 • Gínjol16.180 3👍 6.590
    Psicològicament i políticament és molt diferent.

    I la llengua és un factor socialment minoritari al Sud, que a més no té la mateixa significació identitària que té al Nord.
  • Pesca_crancs11.069 8 189👍 2.049

   Gínjol escrigué:
     I la llengua és un factor socialment minoritari al Sud, que a més no té la mateixa significació identitària que té al Nord.

   La llengua un factor sociàlment minoritari... Mare meva, el que s'ha de llegir.

   Per això ha estat prohibida durant tants anys. Per això és encara motiu de discussió avuí dia.
   • Gínjol16.180 3👍 6.590
      Què he dit de particular?
      El valencià és la llengua materna d'un terç de la població valenciana a tot estirar.
      Població que a més no té el nivell de consciència lingüístic que teniu al Principat.

      Baixa al Sud i ho comprovaràs, si encara no te n'has adonat.

      A veure si jo tinc la culpa de la situació sociolingüística valenciana, no et fot!?
    • Pesca_crancs11.069 8 189👍 2.049
     Em confirmes que la llengua és un factor sociàlment molt important.

     Fas una caricatura del País Valencià. Jo vinc, en part, de valencians i sé perfectament que a València ha passat el que ha passat en menor mesura, a Catalunya: Families catalanoparlants li ensenyen al fill que parli castellà. Sí, conec de primera mà, bastants casos on va ser el avi o el besavi el que ho va decidir, i normalment en families petit-burgeses de llocs rurals allunyats de Barcelona (fora de l'àmbit del catalanisme polític, tant burgès, com obrer). Ja he baixat, fill meu, és evident que és la mateixa situació/tendencia: Ascensor social, castellà.

     No es deia en els 60- 70 que Catalunya era un país de castellants que parlaven català? Ergo canvia la llengua, canvia la consciència. I tot això degut a la política, no ens enganyem. La resta d'interpretacions és fer un Franco ("fagi com jo i no es fiqui en política").

     El català te un nivell similar de catalanoparlants al Principat. Pero ara (després de 30 anys) valen judicis del TC i del TSJ per determinar si és la llengua vehicular, si no ho és... Si s'ensenyarà més o menys... En definitiva i baixant, qualitatívament, al País Valencià, si s'ha d'aprendre o no. 

     Si un va coix, doncs va coix. Ara, si s'encaparra a dir que camina diferent, doncs te dos problemes.

     Editat.
     • Gínjol16.180 3👍 6.590
        No sé què vols dir amb tot això, que ja sabem i és conegut.
      • Pesca_crancs11.069 8 189👍 2.049
       Doncs si ja ho sabem, perquè seguim dient rucades?

       De veritat que a vegades no sé si escrius tu o l'altre. Tots dos justificant la posició valenciana segons la qual, de tota manera ara els parlants són pocs i no els importa.

       Socialment és poc important... I tant poc important, que després de prohibir-la i de fer xantatge als naturals, aquests decideixen que com que no poden, tampoc volen. Vull dir, que això que has explicat tu, és un clar exemple de la covardia valenciana. Tal com raja.
       • Gínjol16.180 3👍 6.590
          No sé què em contes a mi.

          Jo tinc el títol de professor de valencià i he fet tot el que he pogut durant tota ma vida.

          Damunt haig de suportar que vingues tu a retreure'm...què em retreus? Ni se sap.
          Que he fet voluntariat lingüístic? Que he donat classes de franc de valencià?
          Què em retreus, a veure?

          Vinga, va, vés a solucionar problemes i deixa en pau la gent que hem treballat pel país.
        • Pesca_crancs11.069 8 189👍 2.049
         "I la llengua és un factor socialment minoritari al Sud"

         Així no fas res del que dius. Per a mí, insultes a molta gent, a part de a la inteligencia de qui et llegeixi. I per açò m'enfade. No pretenia ser tant personalíssim, l'atac. N'estic una mica fart de les mandangues i reduccionismes tipus: "Els valencians sóm així". El Racó en va farcit.

         No dubto del que dius que has fet. Jo també n'hi he posat i n'hi poso de la meva part.
         • Gínjol16.180 3👍 6.590
            Ei, vés-te'n a discutir amb un altre.

            Jo no sé què t'empatolles.

            Per solucionar un problema primer cal reconèixer la realitat que patim.
            Si la situació és difícil, s'ha de dir i no anar amb eufemismes tapant els problemes que s'han de solucionar.
 • catalàamallorca40.926 7 14👍 16.928
  D'altra banda, el Regne de Mallorca no tenia corts pròpies i enviava representants a les corts del Principat.
  Això és arran de la conquesta del Regne de Mallorques per part de la Corona d'Aragó al segle XIV, quedava supeditat a Catalunya i representat per les corts catalanes.


 • Jordi Freixas19.494 13 78👍 4.213
  Jo no tinc cap problema amb que el País Valencià es vulgui considerar una nació diferent a la catalana. Però això no treurà que continuem sent països germans, amb una llengua i trets culturals en comú.
 • AviVicenç15.178 5 127👍 1.876
  Que és comparteix llengua amb el pais Valencià i  ses illes es incontestable i cal potenciar-ho i esmenar esforcos

  Ara be, a hores d'ara tret de la col·laboració i potenciació linguistica, comercial, economica, etc. tota altra relació politica al meu modest i exclusiu parer es sonmiar truites i inclus contrapoduent.

  Que sigui una hipotetica posibilitat confederal en un futur llunya no dic que no. Mai com una entitat unitària en si mateixa.

  Entenc que als raconaires valencians o de ses illes aquesta opinió meva no agradi i segurament de ser d'allà forà el primer. Tenen tot el meu suport en la seva lluita d'alliberament nacional envers el Estat Espanyol, Però han de entendre que la seva lluita molt més dificil reconec i la nostra portan velocitats diferents.
 • Jaume_I15.362 10 123👍 7.760
  Síndrome d'Estocolm
 • esclata-sang1.296 1👍 950
  El País Valencià sempre ha segut un pais catala........noparlant !!

  Va ser repoblat en un 60-65% per catalans i un 25-30% d'aragonesos (10% d'altres llocs)

  Però com que els catalans van ser majoritaris en la major part del territori, van ser molts més els aragonesos que es van fer catalanoparlants que a l'inrevés i en el moment de màxima expansió de la llengua (abans de la l'expulsió del moriscos, 1609) els cristians eren catalanoparlants en un 90%.

  Vull dir, no era un pais bilingüe sinó catalanoparlant al 90%

  Ara, som catalanoparlants (usuaris habituals) en el 30%

  Pert tant, deixant de banda els musulmans, pais catalanoparlant però mai ha segut un país català. Mai ho vam ser, es va fundar com a Regne amb furs i lleis pròpies. I els catalans i els aragonesos van esdevindre .......valencians. Un gentilici nou fins al moment, valencians

  Si serà un país català en el futur ho hauran de decidir els seus habitants. Ara no ho és simplement perquè no ho va ser abans

  De moment volen ser espanyols (no tots, jo no)
  • UsuariV11.110 4 187👍 6.678
   Sí, però el problema és que en el relat nacionalista català, català=catalanoparlant i catalanoparlant=català, per tant si els valencians som catalanoparlants, som catalans.

   És la cosa de tindre un nacionalisme essencialment etnolingüistic.


  • AviVicenç15.178 5 127👍 1.876
   Quan parlem de repoblació, la va haver però majoritàriament la població va continuar sent la mateixa pero canviant de senyors islamitzats a senyors catalans o aragonesos cristians com va passar abans i arreu.
   Canviaven els senyors i a la clase baixa pencaire i en certa mesura esclava de fet o no a adaptar-se a les circunstancies i punt
   • UsuariV11.110 4 187👍 6.678
    Segons la teoria oficial fusteriana, els anteriors pobladors, tots islamitzats, van viure totalment separats dels que ocuparen el poder i la propietat del territori, fins que van ser expulsats, -els descendents, clar-, en 1609.

    Així que els actuals valencians provenim gairebé exclusivament dels colonitzadors que vingueren del nord, es digueren com es digueren, i se sentiren com se sentiren, que probablement eixe és el quid de la qüestió.
   • Gínjol16.180 3👍 6.590
      N'HI va haver
 • Rigel63.360 10 6👍 31.705
  De fet el Regne de Mallorca tenia vinculació institucional amb Catalunya. Si avancem en la història, el 1873, en el projecte d'estat federat, hi van participar les cinc diputacions (les quatre continentals i la de les Illes).

Publicitat

Fòrums

 • 9.238.969 missatges
 • 219.053 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat