Fòrum

L'ecologisme es mostra contrari a l’expulsió de l’os Goiat i reclama més recursos humans i tècnics

Roderic17.341 14 97👍 8.607

L'entitat Ipcena creu que s'ha d'augmentar el control sobre els ramats i lamenten que hi ha ramaders que "no segueixen els mètodes preventius"

http://dades.grupnaciodigital.com/redaccio/arxius/imatges/201707/576_1500282465lalliberament-dun-bru-eslove-vall-daran-1465310476195.jpg

ACN Llavorsí.-L’entitat ecologista Ipcena es mostra contrària a la decisió anunciada pel Departament de Territori i Sostenibilitat d’extreure del Pirineu l’os Goiat, un exemplar que va arribar d’Eslovènia fa dos anys dins del programa Piros Life per a la reintroducció de l’os bru. Ipcena creu que cal dedicar més recursos humans i tècnics “per aplicar les mesures d’adaptació i control necessàries”. Segons l’entitat ecologista, el Piros Life té una dotació de 2,4 MEUR que “hauria de permetre aplicar les tècniques dissuasives per permetre la seva adaptabilitat al medi”. Ipcena considera que “cal donar el suport adient als ramaders” però al mateix temps “exigir i augmentar el control” sobre els ramats. A través d’un comunicat, asseguren que és important “concentrar els ramats i tancar-los en pletes a la nit”, ja que “lamentablement tenim ramaders que no segueixen els mètodes preventius i deixen els ramats lliures sense els controls adients”.

Respostes

Configuració
 • Carles Martell3.109 1 640👍 5.334
  Els donen diners als ramaders perquè apliquin tècniques per protegir els seus ramats i després no ho fan, l'ós ataca els seus ramats i després no volen ossos? Espero que la gent que no apliqui la normativa no rebi cap compensació 
 • grava3.292 2 610👍 5.001
  Per solidaritat els catalans haurien de ser més comprensius amb les espècies en vies d'extinció, ara bé no sé quants d'exemplars deuen quedar de ramader pirinenc.
 • rotllan11.334 5 183👍 10.936
  Que el repatriin a Eslovènia que segur que ni li van preguntar a ningú dels Pirineus si el volien.
 • FollUsuari sumador77.532 12 3👍 40.399
  Totes les demandes progres acaben amb "necessitem més recursos"
 • Fidel AlfalsUsuari sumador11.507 8 175👍 3.756
  M'encanta, van anar a escollir l'os més psico-killer de tots els balcans
 • Benfresc12.950 6 162👍 12.033
  Es veu que paguen forces calers per cada animal que et mata un ós , però els ramaders diuen que no compensa, perquè tot el ramat queda traumatitzat i després és difícil de tractar,  amb un petit soroll o moviment s'espanten i es poden esclafar entre ells contra una tanca i fer-se molt de mal o morir, quan els animals estan traumatitzats poden passar mil coses.

  A mi em sembla bé que es reintrodueixi l'ós, però s'haurien de trobar mètodes eficaços perquè no ataquin mai a cap animal domèstic.
 • llamp48.610 17 10👍 12.154
  L'ecosistema prinenc dóna prou teca per a un ós? Fins a quants d'ells?

  els rius no van assortits de peix, no hi ha fruita disponible, ,,,la dieta normal d'un os

  Aquest és el problema d'una introducció pensada amb el cul

  I ara maten bestiar i quan no hi hagi bestiar menjaran excursionistes, boletàires,  pelegrins de Santiago i colònies i grups d'escoltes

  I si baixen fins al peatge del Tunel del Cadí faran festa grossa
  • __32480__414 1👍 195


   Van pensar que pagant s'arreglava tot.
   Van pensar que introduint el ossi a l'Aran s'escamparia pels Pirineus fins Girona.
   Els va sortir rana i ara no volen rectificar.
   No van preguntar als que havien de preguntar i algú s'ha agafat el dineret... ves a saber qui..
   Els óssos d'abans potser tenien por i s'allunyaven de l'home però les coses canvien i l'últim pastor va tenir molta feina i ho va pasar molt malament per allunyar l'últim atac, així que ja han perdut la por.
   Després voldran que l'Aran doni suport a la independència quan no ens fan mai ni puto cas. Dependre de Catalunya no sempre te aventatges.
 • MLC11.236 4 186👍 8.897
  Els ossos han vingut per quedar-se. I els pastors han de saber adaptar-se als nous temps. Igual que els raiers ja no porten rais, els pastors han de saber que no poden ocupar tot l'espai natural.

  Cal reuperar els ecosistemes catalansi això vol dir donar la benvinguda a osos, llops o el que sigui que forma part de l'ecosistemes.
  • __32480__414 1👍 195
   Si, no se jo perquè no reintroduïm als dinosaures pobrets que també es van extingir.
   • MLC11.236 4 186👍 8.897
    Podria fer la broma fàcil i fer una juguesca (GICA on) o aposta sobre qui s'extingirà abans, els pastors o els ossos, però et respondré seriosament.

    L'ós forma part substancial de l'ecosistema pirinenc i un ecosistema no és un jardí. Evidentment, el 100% de Catalunya no poden ser ecosistemes naturals perquè impossibilitaria la societat humana com la coneixem, però tampoc pot ser que els ecosistemes naturals ocupin un 0%. Hi ha d'haver un equilibri en el repartiment.

    Cal pensar també en el futur i pinta molt millor una economia basada en el turisme de natura que en la ramaderia.

    • __32480__414 1👍 195
     El os ja estava extingit i la vida a la Val ha evolucionat sense el os, intrduil de nou va ser una bajanada de pijos inutils.
     De veritat penses que mes de 50 ossos en un territori tan petit es normal ?
     Penses que no esta afectant al turisme d'estiu?
     Esteu opinant sensa la mes pajolea idea.
     Els demés que tornin a les cavernes que els de Barcelona viurem en un àtic ben feliços es això oi?
     O m'estàs dient que aniras a passejar per la muntanya amb els nens a fotografiar a en Goiat
     • Roderic17.341 14 97👍 8.607

      XGR211 escrigué:

      Penses que no esta afectant al turisme d'estiu?

      Il·lustra'ns.
     • MLC11.236 4 186👍 8.897
      Els que no teniu ni pajotera idea sou els que us hi oposeu. És clar que entre experts, biòlegs l'oposició no existeix. Només entre la gent més ignorant que té la mentalitat a erradicar del segle XIX.

      No és pot tenir tot. A la ciutat hi ha contaminació i estrès i a la muntanya bitxos. No podeu convertir la Valll d'Arán en un barri de Barcelona. A Vielha no hi han ossos i si no vols veure ossos no barris al seu territori.

      I per cert, l¡ós no "es va extingir". El van exterminar durant la dictadura franquista entre caçadors i enverinadors. Acabada la dictadura, les autoritats democràtiques catalanes han normalitzat la situació.
     • Benfresc12.950 6 162👍 12.033
      Tet, si vols que et llegim escriu en català.
  • rotllan11.334 5 183👍 10.936
   Quina diferència hi ha entre que algú ocupi un espai natural per engegar bestiar que per fer pisos i carreteres?
   • MLC11.236 4 186👍 8.897
    No acabo d'entendre la pregunta. En un ecosistema madur no n'hi hauria d'haver ni un ni l'altre. En ecosistemes degradats, la ramaderia és compatible amb l'ecosistema, ja que els ramats ocupen la posició dels herbívors a 'hora de menjar matolls o trepitjar l'herba.
    • rotllan11.334 5 183👍 10.936
     Molt senzill, si els pastors han de conviure amb els ossos, perquè no els veïns de la Diagonal de Barcelona?
     • MLC11.236 4 186👍 8.897
      Doncs perquè els pastors viuen a l'ecosistema de l'ós i els veïns de la Diagonal no. Desgraciadament els ecosistemes estan tan esclafats que només en  algunes zones privilegiades hi ha la possibilitat que animals tan meravellosos  puguin viure de forma natural.

      Jo soc partidari d'una progressiva extensió dels ecosistemes i si en un futur, hi ha zones de la província de Barcelona on hi pugin haver ossos i llops, endavant. Per mi cap problema.

      • rotllan11.334 5 183👍 10.936
       Ah no? La Diagonal deu ser més antiga que Espanya. Prou de considerar les comarques com el jardinet de la ciutat. És tant natura un parc natural com un polígon industrial. O sigui que el premi per mantenir l'entorn és portar-t'hi ossos?
       A les "zones privilegiades" que dius tu hi viu gent, deuen tenir alguna cosa a dir, no? O farem un real decret?
       El dia que pugui travessar l'AMB sense aixecar el xisel, parlem dels ossos.
       I ja no és els ossos en si. Què me'n dius de fotre fora gent de casa seva per fer un pantà submergint pobles? Tot pel bé comú eh, no pas pel de les famílies afectades, és clar.
       • MLC11.236 4 186👍 8.897
        No entenc el que em vols dir o si és una broma. Un ós de 200 kilograms necessita menjar milers de kilos de menjar cada any i per això necessita un territori molt ampli i ple de boscos on visquin  els éssers vius que li han de servir de menjar.

        Això implica que a determinades zones existeix un ecosistema on els ossos s'hi han mantingut i altres on s'han extingit. Protegir l'ós implica mantenir-lo als ecosistemes on la seva vida és possible.

        Per molts acudits que facis, no hi poden haver ossos per la Diagonal perquè es moririen de fam. Així que l'únic dubte que hi ha és si l'ós pot viure als seus dominis o hem d'acceptar que desaparegui perquè quatre individus guanyin calerons.

        Al segle XXI la resposta és clara. I són els que tenen mentalitats del segle XIX els que han de canviar.

        I per cert, els que voleu que la vall d'Aran sigui un jardí pels pixapins sou els contraris a l'ós. La vall d'Aran ha de tenir en gran part de la seva superfície un BOSC AMB ELS ANIMALS D'UN BOSC. Si algú vol ser pastor i no trobar-se ossos, que vagi a pastar fang a la Diagonal ell.
 • EPS61.285 13 8👍 10.069
  Es nota que és eslovè, es fa respectar més que si fos català.

  Per sort no el van portar de Croàcia, sino fins i tot la gent sortiria pitant cames ajudeu-me, no només les ovelles.
 • Hanzel und Gretyl5.326 10 398👍 1.887
  A mi el que m'extranya és que encara no haja tornat el llop. Tenen camí més fàcil per arribar i tenen menjar a manta. Però no acaba de vindre.
  • Roderic17.341 14 97👍 8.607

   El llop solitari que arriba d’Itàlia

   El Govern descarta un pla de reintroducció de l’espècie a Catalunya, on se n’han detectat 15 exemplars

   ELENA FREIXA Barcelona 03/04/2018 00:00

   Imatge d’un exemplar de llop captada en un camp del Ripollès a finals del 2016. / ACN
   Imatge d’un exemplar de llop captada en un camp del Ripollès a finals del 2016. / ACN

   El llop havia quedat pràcticament extingit a Catalunya durant el segle passat, però a poc a poc les proves del seu retorn augmenten. Es tracta, de moment, d’individus en solitari, i les proves genètiques que se n’han pogut fer assenyalen que han fet un llarg camí fins a tornar al Principat. Els exemplars que s’han pogut analitzar -com el que va aparèixer mort atropellat a finals de febrer a Mont-ras, a Girona- confirmen que es tracta de la subespècie italiana -el Canis lupus italicus - i no de la ibèrica, com es podria pensar per la proximitat geogràfica. “Hem comprovat la presència del llop pertanyent a la població originària d’Itàlia, que hauria viatjat d’aquest país als Alps i hauria travessat França fins a arribar als Pirineus”, explica el cap del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, Ricard Casanovas. Aquest viatge és del tot versemblant, com corrobora el responsable de campanyes d’Ecologistes en Acció a Espanya, Theo Oberhuber: “El llop és un animal que en dos o tres dies pot recórrer 200 quilòmetres fàcilment”, sosté.

   Des de l’any 2000, les proves de la presència del llop a Catalunya s’han repetit cada any en forma d’imatges captades, petjades, pèls, femtes i fins i tot algun atac a ramats. Fins al 2017 s’han acreditat una quinzena d’exemplars, 14 mascles diferents i una sola femella, i sempre se’ls ha captat en solitari i mai en manada, afegeix Casanovas. “De moment no tenim constància que s’hagi reproduït”, afegeix el líder de l’associació ecologista Ipcena, Joan Vázquez. Les zones on més se l’ha localitzat són principalment a les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya -la zona del Cadí-Moixeró- i també al Solsonès, a l’entorn del Port del Comte. Malgrat tot, se n’han vist en altres zones més allunyades, com prova l’atropellament de l’exemplar al Baix Empordà recentment.

   El departament de Territori i Sostenibilitat descarta de moment cap pla de reintroducció de l’espècie a Catalunya, com va fer-se fa dues dècades en el cas de l’os bru, que l’acció de l’home havia dut a l’extinció als Pirineus. “No hi ha cap projecte, però és bo que ens anem acostumant a la seva presència”, sosté el cap de Fauna i Flora de la Generalitat, que augura que la població d’aquest animal, com la de l’os, va a més. De fet, no es descarta que amb el temps el llop ibèric, que habita algunes zones de la península Ibèrica, pugui arribar a Catalunya com ho ha fet la subespècie que ha entrat per França. Casanovas explica que el departament treballa “en una línia d’ajuts” per finançar la prevenció en explotacions ramaderes davant d’aquest animal en concret.

   El departament de Territori ja fomenta entre els ramaders tota una sèrie de mesures per reduir el risc d’un atac de llop o bé de gossos salvatges, com explica el responsable de Fauna. Subministra gossos de protecció per a ramats, fomenta l’agrupament de pastors i de ramats, així com les tanques per protegir a la nit els animals. “La ramaderia de muntanya és bàsica i ha de cohabitar amb els predadors, han de conviure”, defensa Casanovas.  • EstatpropiUsuari sumador164.961 11 1👍 27.612
   El llop ha tornat, es fa dir papallona22.
 • __32480__414 1👍 195
  Tal sembla que el puto Goiat s'ha especialitzat en atacs a animals grans a mes de buscar a les escombraries de supermercats.
  És clar que tres atacs en un dia tal com ha succeit recentment no poden ser d'un sol ós, ja que aquests quan caçen la peça els dura un temps. Per la qual cosa segurament ens estan enganyant i hagi mes de 50 i mes d'un perillós.
  Quines ganes tinc que es mengi a un puto barceloní.  http://www.conselharan.org/nau-atac-der-os-goiat-a-ua-cavala-ena-zona-de-rius/
 • Faraday1.200 1👍 833
  Doncs res, matem-los a tots! Matem els óssos, matem els llops, matem els senglars, i què més? Matem les guineus també? I els conills? I els cabirols? Que tot el que no produeixi pela no ha d'existir. Fem del bosc i de la muntanya un parc temàtic amable. Que tothom sap que la cadena tròfica se la van inventar els ecologistes esquerranosos!!


 • FollUsuari sumador77.532 12 3👍 40.399
  "lamentablement tenim ramaders que no segueixen els mètodes preventius i deixen els ramats lliures sense els controls adients”
  O sigui que introdueixen un ós assassí perquè els hi surt de la polla i la culpa és dels ramaders que porten allà tota la vida per no seguir els controls adients...
  • MLC11.236 4 186👍 8.897
   A la Valla d'Aran hi viuen  ossos molt abans que ramaders i tots els ramaders saben les tècniques per minimitzar atacs per ós. Són alguns ramaders els que van assassinar als darrers ossos durant el franquisme per teinir més guanys i menys feina. Ara s'ha restituït la normalitat
 • EstatpropiUsuari sumador164.961 11 1👍 27.612
  Aquest és raconaire.
 • __32480__414 1👍 195
  Jo únicament tinc una pregunta a fer.
  Farà cas la Generalitat a les demandes del Concelh Generau d'Aran.
  Si o No.
  Per la meva part res mes a dir .

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.922 missatges
 • 219.480 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat