Fòrum

Barcelona, l'hem de fer nostra

Carles Martell3.109 1 640👍 5.334
Geogràficament, el camp de batalla més important de la nostra lluita per l'alliberament nacional és Barcelona. Barcelona és la ciutat més poblada de Catalunya i n'és la capital. Catalunya i Barcelona són sinònims.

Però la batalla de Barcelona l'estem perdent. O més aviat, no l'estem guanyant perquè gairebé no hi lluitem. M'explico. Milions de turistes la visiten cada any i milers de persones de sectors clau (negocis, ciència i tecnologia...) s'hi traslladen a treballar. El potencial que té Barcelona per influir en l'opinió que té el món sobre Catalunya és enorme. Però, mentre viuen i passegen per Barcelona, poques coses els fan pensar que són a Catalunya.


Barcelona falla en la llengua. La majoria de gent no hi parla català, encara que molts el saben. Turistes i nouvinguts no troben que aprendre català sigui gaire important, així que l'ignoren. Barcelonins i catalans que visitin Barcelona, quan hi aneu, useu només català!

L'altre punt són els símbols. A Barcelona, els símbols catalans són pràcticament absents (excepte honroses excepcions: alguna bandera i pancarta pel centre), és una ciutat asèptica. Un cop més, els turistes i nouvinguts quan arriben, ni se n'adonen que són a Catalunya, així que se'ls fa més difícil comprendre la nostra lluita. En aquest àmbit, potser els CDRs barcelonins tenen més importancia. Apuntar-se en aquests CDRs és clau (a ningú li importa que les Borges Blanques s'ompli d'estelades, pancartes i murals, però compte, si l'Anella Olímpica, la Barceloneta o l'Eixample s'hi omplís, la cosa seria diferent), els CDRs que van des de l'aeroport del Prat fins a Sant Adrià i des del Port  Vell fins al Tibidabo haurien de bullir d'activitat.Canviant aquests dos punts, els turistes s'adonarien d'on són i del que està passant. Alguns potser s'hi interessarien per la causa i fins i tot hi donarien suport (si no se li dona visibilitat, ja sí que està tot perdut); en tot cas, popularitzarien la nostra causa. I els nouvinguts potser veurien el català com quelcom diferent, quelcom útil per viure a la ciutat i sentir-se barcelonès.

Raconaires, l'epicentre de la nostra lluita és Barcelona, els seus carrers i les institucions que alberga. Som-hi 

Respostes

Configuració
 • Fidalgo1.282 3👍 2.177
  La conclusió del fil és que Barcelona no està perduda (opinió personal: està molt lluny de ser perduda) però depen de la fermesa dels catalans guanyar-la definitivament. Els ghettos espanyols de rodalies son un altre tema.
 • Benfresc12.950 6 162👍 12.033
  Sempre parlem molt de la llengua, i certament, la llengua és el més important i a BCN el català és minoritari.

  Ara bé , hi ha altres factors a considerar per saber el grau de catalanitat d'una ciutat. A BCN hi ha més restaurants japonesos que de cuina catalana, hi ha més restaurants italians o de l'orient pròxim  que pas de cuina d'aquí.

  I la música dels establiments o de  les festes de barri? No hi ha pràcticament res de música tradicional catalana i en prou feines música en català , el que més se sen és regueton.

  Per què no proveu de cercar una ampolla de ratafia a BCN? Us costarà un colló de trobar, només al Bonpreu i en alguna botiga específica de gràcia.

  Per algunes persones la gastronomia i la música és només folklore, però jo penso que és part important de la cultura catalana.
 • DazedAndConfused5.830 4 362👍 1.835
  Electoralment, Barcelona és com la mitjana de Catalunya. Hi ha districtes bastant indepes.
  Lingüísticament tampoc no està tan malament.

  Els que estan malament són els municipis al voltant (L'Hospi, Santa Coloma, Castelldefels, Rubí, etc).

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.946 missatges
 • 219.481 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat