Fòrum

El problema de les províncies valencianes: una visió alacantina.

Benisud1.244 4👍 702
Vaja per davant que trobe més valencianes les comarques i les governacions, que no les províncies. I vaja per davant també que partisc de què modificar les províncies a dia de hui és impossible al País Valencià.

Dit això. S'ha dit per passiva i per activa que les províncies desvertebren el País Valencià. Probablement és cert, però la desvertebració no és fruit de les províncies en sí, sinó de la nomenclatura que tenen. Perquè sinó a Catalunya les províncies no desvertebren? Perquè tampoc ho fan a Galicia?

El problema en el fons no és de la província d'Alacant ni de la província de Castelló, sinó de la província de València. I hi ha una solució, una solució de generositat pel país que València ha de fer, una generositat que històricament València no ha fet mai. I esta és renunciar a la seua província. És a dir, que València siga Santiago de Compostel·la, una capital sense província. Què cedisca la capitalitat provincial que sé jo... a Xàtiva, per exemple, que ja l'havia tinguda anteriorment. Tan fàcil com això, un simple tràmit burocràtic. Un acte de generositat com el que mai ha tingut.

Respostes

Configuració
 • Benisud1.244 4👍 702
  Més enllà d'utopies a curt termini com l'eliminació de províncies, que no és el problema real perquè subdivisions al Regne de València sempre hi ha hagut, l'exemple de la capital de Galicia, Santiago de Compostel·la, és el camí. Capital sense província i el nom provincial que el done una altra ciutat.
  • Garroferet1.055 2👍 873
   Jo no veig cap problema amb el nom de les províncies, ni amb la capital del País. Simplement que són una subdivisió forana imposada als valencians i que no s'adapta ni a la tradició ni a les nostres necessitats.
   • Benisud1.244 4👍 702
    Si això fóra així, es demanarien les subdivisions pròpies de les governacions (com es fa a Catalunya amb les vegueries) i no eliminar-les perquè sí. Respecte al nom, és obvi que hi ha un problema, negar-ho és absurd. Es podrà conviure pel que fa al nom de la capital del Túria i el nom del país amb l'expresió ja històrica de "País Valencià", però el nom de la província de València és el veritable maldecap de tot plegat del tot innecessari.
    • Garroferet1.055 2👍 873
     Si això fóra així, es demanarien les subdivisions pròpies de les governacions (com es fa a Catalunya amb les vegueries) i no eliminar-les perquè sí.

     Des d'alguns sectors es demana, encara que siga vagament.

     Respecte al nom, és obvi que hi ha un problema, negar-ho és absurd.

     Sí, i res té a vore amb la província.

     Es podrà conviure pel que fa al nom de la capital del Túria i el nom del país amb l'expresió ja històrica de "País Valencià", però el nom de la província de València és el veritable maldecap de tot plegat del tot innecessari.

     Només des d'una mentalitat provincialista es pot veure un problema amb el nom de la província de València.
     • Benisud1.244 4👍 702

      Garroferet escrigué:
      Només des d'una mentalitat provincialista es pot veure un problema amb el nom de la província de València.

      Fixa't l'incongruència de la teua afirmació. De fet, això mateix es podria de "Només des d'una mentalitat provincialista es pot veure un problema amb el nom de la província d'Alacant". De fet, el problema no és la "província d'Alacant" sinó "la de València", el provincialisme és la província de València que identifica "ser valencià" amb esta. Com a eixemple: un de València és valencià de la ciutat, valencià de la províncià i valencià del país, un de Ontinyent és ontinyentí, valencià de la província i valencià del país i un de Alcoi és alcoià, alacantí de província i valencià de país. El tema València ciutat és el que és i es difícil solucionar-lo (ho fem parcialment adjectivant país però l'homòniés el mateix) però identificar que un ontinyentí és "el doble de valencià" que un alcoià és el que porta problemes. Del tot innecessari. I un alcoià pot "assumir-ho" per qüestions que no venen al cas del fil, però segurament un "novelder" per exemple, no tant.
      • Garroferet1.055 2👍 873
       Jo quan dic que sóc valencià no m'estic referint a la província, que me la sua totalment, sinó al país. I com jo, molta gent. El provincialisme a la província de València és molt baix i poca gent s'identifica amb ella.

       El problema amb el nom de les províncies el tens si li otorgues un paper mínimament rellevant a estes.
       • Benisud1.244 4👍 702
        El problema ja sé que no som "nosaltres" sinó la societat valenciana en general, nosaltres ho podem tenir clar però l'inmensa majoria de valencians no es regeixen pels mateixos patrons que nosaltres, i les províncies objectivament són rellevants per a la majoria de valencians.
        • Garroferet1.055 2👍 873
         El problema, repetisc, és de les postures provincialistes que lliuten per mantindre la seua anacrònica quota de poder, especialment al voltant de les ciutats de Castelló i, sobretot, Alacant.
         • Benisud1.244 4👍 702
          Les quotes de poder sempre han existit, siguen provincies o siguen tan històriques com les governacions. Tots és segons com es mire... de fet el fil anava d'això, perquè collons han de renunciar a quotes de poder Castelló i Alacant i València n'ha de guanyar? On tu veus provincialisme jo el que veig és centralisme.
          • Garroferet1.055 2👍 873
           Efectivament, el provincialisme és una manera de centralisme, per contentar els quatre provincians que hi ha a les capitals de província. Critiques a la ciutat de València allò que defenses per a la ciutat d'Alacant. Incongruència és poc. A part de mostrar que t'importa ben poc la resta del país. 
          • Benisud1.244 4👍 702
           Això és una ximpleria. El que es centralista és que una persona d'Asp tinga que anar a València i no puga anar a Alacant a fer els papers de matriculació del seu cotxe. Mira, seguisc el teu argument "Critiques a la ciutat d'Alacant allò que defenses per a la ciutat de València. Incongruència és poc", has vist que fàcil és fer el mateix discurs demagògic?

           El que demostra ben poc que no li importa gens la resta del país, és eixe valencianisme centralista, on és pretén obligar a la gent del Vinalopó mitjà, per exemple, a anar a València per fer qualsevol gestió perquè no vol "delegacions territorials", ni que siguen nostrades.
       • Furs i Nació1.058 3👍 859

        Garroferet escrigué:
        Jo quan dic que sóc valencià no m'estic referint a la província, que me la sua totalment, sinó al país. I com jo, molta gent. El provincialisme a la província de València és molt baix i poca gent s'identifica amb ella.

        El problema amb el nom de les províncies el tens si li otorgues un paper mínimament rellevant a estes.
        Totalment d'acord. De fet, identificar valencià amb la provincia de València ho fan els provincians, principalment els de la provincia d'Alacant.
       • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219
        Hi ha un provincialisme banal molt estés entre la gent del carrer de la província de València, compte! Almenys entre la gent de la meua generació. Aquells que es demanen per què a Dénia fan Falles si formen part de la província d'Alacant o que em diuen que a Alcoi som més valencians que alacantins...

Publicitat

Fòrums

 • 9.239.000 missatges
 • 219.056 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat