Fòrum

Província de Manresa?

virot9.105 4 238👍 4.370
Desconec el procediment oficial per a crear una nova província dins del marc espanyol, sigui com sigui, el que podem fer és resoldre l'ambigüitat entre vegueries i províncies. Com? Doncs creant la província de Manresa.

L'informe Roca (2000) ja preveia una substitució de les quatre províncies per sis: Girona, Barcelona, Catalunya Central, Camp de Tarragona, Lleida i Terres de l'Ebre. Jo crec que una província de Tortosa seria massa escueta dins del context de les províncies espanyoles, però la de Manresa sí que es podria implementar.

Resultat d'imatges de informe roca

Jo hi inclouria vuit comarques de tres províncies diferents (Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Anoia, Bages, Moianès, Osona, Ripollès). Tots els seus caps comarcals estan més a prop de Manresa que de les seves respectives capitals provincials. El cas del Ripollès pot ser criticable però cal compensar poblacionalment i també és una àrea molt vinculada amb Vic (l'Alt Ter i tal), de fet és una aberració l'extrem occidental de l'actual demarcació gironina.

Quant a l'eterna disputa Vic-Manresa, mai no hi ha hagut color. Manresa té gairebé el doble d'habitants que la capital ausona, i té un rol molt més central dins del país.

Un Manresasso també proporcionaria un millor reflex de l'àmbit metropolità barceloní. L'àrea de la província de Barcelona es reduiria dràsticament (només es manté un 40% de la seva actual, o sigui 3,127 km2). Pot semblar poc per molts, però a Itàlia és una mida estàndard, de fet Itàlia fa poc les 9 províncies més poblades del país van passar a ser de "províncies" a "ciutats metropolitanes", reflectint la necessitat que la província s'adigui a les realitats metropolitanes. Continuaria sent més gran que les 3 províncies basques i seguiria al segon lloc a nivell poblacional.

Mentrestant, la flamant nova província de Manresa comptaria amb 558,218 habitants, 7,232 km2, 8 comarques i 205 municipis. Res a envejar amb cap altra província. A més també tindria un equip a l'ACB, signe inequívoc de capitalitat provincial.

Què en penseu?Resultat d'imatges de manresa

Respostes

Configuració
 • HomenatgeABabel2.337 3 763👍 2.586
  Si això serveix perquè s'hi inverteixi una mica i s'arregli em sembla bé. Mentrestant seguirà sent Merdesa.
 • AviVicenç15.178 5 127👍 1.876
  Vols dir que no has errat de forum.
  Vindre a hores d'ara a reivindicar una nova provincia espanyola i al Racó Català

  No et feia d'ERC
 • Gurrea7.187 12 297👍 3.316
  Què vols, facilitar la feina als promotors de Tabàrnia?
 • Carles Martell3.018 1 648👍 5.137
  Proposta divertida, et dono un "m'agrada".
 • Mcasas9.322 13 231👍 3.800
  No entenc per què Manresa s'ha de menjar la meitat de l'actual circumscripció de Barcelona havent-hi altres ciutats amb un pes específic similar com Igualada o Vic.

  I això de què "ja no serem independents", lamentable.
 • Kevin Durant i Lleida4.716 1 456👍 2.797
  Bona idea. Província de Manresa a Catalunya, una illa = una província (exceptuant potser Eivissa i Formentera), província de Xàtiva/Alcoi/Ontinyent, divisió de Navarra en Pamplona i Tudela, divisió de Badajoz en Badajoz i Mérida, divisió de Cáceres en Cáceres i Plasencia, província de Ponferrada, província de Miranda de Ebro, etc. Crec que les províncies espanyoles són massa grans, realment.
  • catalàamallorca40.928 7 14👍 16.929
   una illa = una província (exceptuant potser Eivissa i Formentera)

   Això ja fa anys que és gairebé una realitat no oficial amb els Consells insulars.
  • virot9.105 4 238👍 4.370
   Quant a Diània primer s'haurien de posar d'acord amb la capitalitat. Crec que les dues candidatures serioses serien Xàtiva i Gandia. Xàtiva per història i també per accessibilitat des de les dues comarques castellanoparlants que li tocarien, Gandia potser és més centrada i és la ciutat més gran de la regió. La província englobaria l'antiga governació de Xàtiva excepte la Marina Baixa i la Foia de Castalla, que crec que realísticament queden millor a Alacant.

   La resta de casos no me'ls tinc mirats però en quatre dels cinc que dius es tracta de províncies on la capital ja està prou centrada i la nova província quedaria escorada a un raconet. A més que són províncies prou despoblades. El cas de Badajoz seria fer el mateix però al revés.

   Sí, les províncies espanyoles són prou grans respecte les franceses o italianes però simplement perquè és així, en el cas de Castella moltes vénen de lluny, hi ha molt baixa densitat i la població es concentra a les capitals provincials. En un cert punt és la província la que les ha fet capitals i no al revés.

   Fins i tot veig abans una província a Tortosa (que a part de l'Aran és l'entitat regional més diferenciada i oblidada de Catalunya i per un bon tros), que no pas una de les que has dit.

   Jo no tocaria gran cosa de les províncies, això sí com dius cada illa una província (excepte Eivissa+Formentera=Pitiüses) i desfer-se de l'engendre de divisió dual de les Canàries.
   • Garroferet1.055 2👍 873
    En el cas de Diània, si hem de fer d'ella una província a l'"estil espanyol", crec caldria considerar 4 possibles capitals: Alcoi i Gandia per temes demogràfics, Xàtiva per temes històrics i Ontinyent per temes de centralitat. Dénia queda massa excèntrica. Hi ha certes zones que entenc que sí o sí han d'estar en esta província (blau obscur), mentre que d'altres dependria la seua adscripció a la distància/relació amb la capital finalment elegida.


    • virot9.105 4 238👍 4.370
     Bona feina

     Quina proposta t'agrada més? Jo potser sóc un romanticista històric però m'estimo més Xàtiva. A més sense la Vall de Cofrents queda petita. I tan descabellat seria incloure Calp amb la capital a Xàtiva, encara que quedi més a prop Alacant?
     • Garroferet1.055 2👍 873

      Com a agradar-me, m'agrada més Xàtiva per temes històrics (i per fer justícia, en certa manera). A més, té una àrea d'influència que encara va més enllà de la seua comarca (la Canal de Navarrés, el sud de la Ribera i gran part de la Vall d'Albaida tenen a Xàtiva com a la seua ciutat de referència). Està ben connectada, tot i que caldria millorar la seua connexió amb la costa, que és més deficient (millorant la CV-600 amb la Valldigna i, especialment, la CV-610 amb la resta de la Safor i la Marina, la qual hauria de ser autovia; també a llarg termini caldria connectar-la ferroviàriament amb Gandia mitjançant un ramal des de Benigànim, i renovar la línia Xàtiva-Alcoi). La ciutat es presta a ser una digna capital. Però, té un pes poblacional baix i queda un poc llunyana d'Alcoi i de la costa, cosa que faria que la seua capitalitat fóra qüestionada durant molt de temps.

      Però des del punt de vista de consens i de, en certa mesura, cohesió, l'opció d'Ontinyent podria ser la més adequada. No és una ciutat que provoque rebuig i està situada en mig de Xàtiva i Alcoi, i propera a Gandia. A més, podria comptar amb el recolzament econòmic de Caixa Ontinyent (encara que ja sé que caldria mantindre les caixes a banda de la política), la qual té el seu àmbit de negoci a les Comarques Centrals, i podria ajudar a cohesionar la comarca si fera una bona feina en obra social, i prestara suport econòmic a certes infraestructures bàsiques per la província.

       

      I tan descabellat seria incloure Calp amb la capital a Xàtiva, encara que quedi més a prop Alacant?

      Ho seria en el sentit que la relació actual entre Calp i Xàtiva és nula, i la distància molt llarga (Alacant els quedaria més a prop que Xàtiva). Seria afegir problemes i rebuig als no pocs que ja hauria de comptar la nova divisió. Incloure la Marina estricta (tot allò al sud de Dénia) em semblaria fora de lloc, doncs a part de què caldria partir la regió històrica de la Marina, la relació que tenen i el teixit econòmic és molt més propi d'Alacant que de Xàtiva.
      • Sukhoi503 1👍 847
       La Marina Baixa ha d'estar en una suposada quarta província "diànica" sí o sí. Una regió no és sols l'àrea d'influència o àrea potencial de la seua capital, és quelcom més.
       • Garroferet1.055 2👍 873
        No, la Marina Baixa en absolut hauria d'estar a la quarta província. De fet, em sembla qüestionable que ho estiga tota la Marina Alta (la qual cosa hauria d'estar condicionada per quina capital s'elegix). De Benidorm a Alacant hi ha apenes 45km i 40 minuts de trajecte, junt amb un servei de rodalia (tren-tram millor dit) i una relació molt intensa. En res beneficiaria la Marina Alta incloure-la en la nova divisió.

        Una regió no és sols l'àrea d'influència o àrea potencial de la seua capital, és quelcom més.
        Ha de ser, per damunt de tot, una cosa útil i adaptada a les realitats actuals.
    • catalàamallorca40.928 7 14👍 16.929
     Perquè inclous la Vall de Cofrents amb capitalitat a Xàtiva i no amb capitalitat a Ontinyent? 
     • Garroferet1.055 2👍 873
      La Vall de Cofrents va quedar inclosa en l'efímera província de Xàtiva. És una comarca llunyana de tot i aïllada un poc geogràficament de la resta del País Valencià, però Xàtiva no els queda massa luny (1 hora). Ontinyent està un poc més lluny (tampoc molt més) però, sobretot, té una nula relació amb la comarca. A més, el nord de la Vall de Cofrents està més a prop de València que d'Ontinyent, i incloure-la em semblaria poc encertat.
   • Kevin Durant i Lleida4.716 1 456👍 2.797
    La resta de casos no me'ls tinc mirats però en quatre dels cinc que dius es tracta de províncies on la capital ja està prou centrada i la nova província quedaria escorada a un raconet. A més que són províncies prou despoblades. El cas de Badajoz seria fer el mateix però al revés.


    En el cas extremeny, tant se val: les províncies són maaaaaaaassa grans (a la de Badajoz hi caben el País Basc, Navarra i La Rioja) i és necessari que hi hagi més províncies perquè, a més, les capitals provincials ja queden massa escorades cap a l'oest; Ponferrada, amb el Bierzo, Sanabria, Laciana i la Maragatería pot ser província perfectament per mida i població; Miranda de Ebro, agafant el nord de Burgos i potser algun poble d'Àlaba, també; a Navarra, Tudela agafant la meitat sud i potser algun poble de La Rioja també és assumible, etc. I hi ha altres ciutats que podrien ser capitals de província: Santiago per a la costa central gallega, Gijón potser per la meitat est d'Astúries (província força llarga d'est a oest), Aranda de Duero a Castella (sud de Burgos, est de Valladolid i oest de Soria), Calatayud (oest) i potser Alcanyís (est) a l'Aragó, Cartagena (litoral) a Múrcia, Motril (costa de Granada i oest d'Almeria), Algesires (est de Cadis i oest de Málaga), Lucena/Écija (sud de Córdoba i Sevilla) a Andalusia, i Villarrobledo/Tomelloso (centre de CLM) i Talavera (oest de Toledo) a Castella-La Manca podrien ser províncies perfectament.
    • virot9.105 4 238👍 4.370
     Cas per cas, que tinc temps i m'avorreixo:

     Província de Mérida:

     És possible. Badajoz i Mérida quedarien prou equilibrades: tindrien uns 300,000 i escaig habitants, i uns 10,000 km2, Badajoz una mica més petita. Això sí sempre Badajoz quedant-se amb les comarques que queden a mig camí. La província de Mérida podria agafar també part de la zona sud-est de Cáceres.

     Província de Plasencia:

     Cáceres té 20,000 km2 i 400,000 habitants. És bastant gran, però dues províncies serien petites, almenys poblacionalment. Si la regió sud-est passa a Mérida ja és més petita i no crec que calgui dividir-la. A més Plasencia té 40,000 habitants, no té mida provincial.

     Província de Ponferrada:

     Aquesta és una de les tres aprovades el 1822 però que es van suprimir el 1833, si bé la capital estava a Villafranca i no a Ponferrada. De tota manera actualment la capitalitat de Ponferrada seria indiscutible i a més per població ho pot ser perfectament. De fet és l'única ciutat de CyL més gran que alguna de les 9 capitals.

     Sé que hi ha un cert regionalisme al Bierzo i que disposa de l'únic consell comarcal de CyL. Però no sé si el fet diferencial bercià és prou fort com per justificar una província de només 4000 km2 i 140,000 habitants (incloses Laciana i Cabrera), en un entorn on les províncies són força més grans. Hi ha el mite que és de parla gallega però només ho és la part més occidental. Això sí, pertany però a la conca del riu Sil, al contrari de la resta de Lleó que pertany a la del Duero. 

     També hi va haver intents durant la provincialització de dividir Lleó creant una província a Astorga però no crec que tingui cap credibilitat avui en dia. La Maragatería (Astorga), està més a prop de Lleó que de Ponferrada, a més pertany a la conca del Duero. Sanabria està a 2h de Ponferrada.

     Província de Miranda de Ebro:

     Té el fet diferencial de pertànyer a la conca de l'Ebre, però més enllà d'això és ridículament petita: 61,000 habitants i 3,400 km2. Alterar un dels límits més ben preservats de tota Espanya i d'una comunitat tan singular com el País Basc em sembla mala idea.

     Província de Tudela:

     Seria dividir en dos una comunitat autònoma de límits indiscutits, crear problemes on no n'hi ha, trobo. A més també hi ha el rotllo de la zonificació lingüística, a Tudela no s'hi ha parlat mai basc, però més cap al centre sí. A part de ser massa petita, perquè Estella, Tafalla i Sangüesa estan més a prop de Pamplona; la Rioja tampoc la tocaria i tot i així Calahorra està és a prop de Logroño... Com a màxim 100,000 habitants i 2,000 km2. Inviable.

     Província de Santiago:

     Amb la prèvia mudança de capital de Pontevedra a Vigo, sí. Santiago és prou gran i està a 1h de la Corunya i de Vigo. Serien 13 comarques, 455,000 habitants i uns 5,000 km2, jo la veig bé.

     La divisió provincial a Galícia no és tan històrica com a Castella, abans eren set províncies, d'aquí les set creus de l'escut. I Santiago n'era una.

     Província de Gijón:

     No crec que sigui bo fer pagar la resta d'Astúries amb les picabaralles entre Oviedo i Gijón. A més sembla que és més aviat una qüestió d'interior/litoral. Jo crec que es pot optar per una cocapitalitat, si és possible. I dic el mateix que a Navarra, és crear problemes a una regió amb uns límits clarament definits.

     Província d'Aranda de Duero

     Mirant les comarques que en podrien formar part no crec que arribi ni a 100,000 habitants. Ja està tot dit.

     Província de Calatayud

     Impossible, a penes arribaria als 100,000 habitants, la capital és una ciutat de comarques, i no és que estigui tan lluny de Saragossa. Es va fer bé de desestimar-la el 1833.

     Província d'Alcanyís

     Tres quarts del mateix, amb la diferència que aquesta sí que realment està lluny de Terol i es podria descentralitzar, però altrament és massa petita. Jo trobo que Aragó està bé com està, la macrocefàlia de Saragossa és immensa i cap altra ciutat li pot fer ombra, Terol i Osca estan bé per a que la província no sigui tan gran.

     Província de Cartagena

     Després de Vigo i Gijón, la ciutat més gran sense província (excloent ciutats dormitori). La tradició provincialista de Cartagena és indubtable. Tindria uns 450,000 habitants i 2,000 km2, el problema per tant seria la seva extensió, però crec que en podem fer una excepció.

     Província de Motril

     Ni de conya. Massa petita i poc poblada. I el municipi més occidental d'Almería (Adra) està a la mateixa distància de Motril que d'Almería.

     Província d'Algesires

     No tant sonada com la de Motril però igualment la comarca del Campo de Gibraltar és massa petita per a ser província (250,000 habitants i 1,500 km2) i si afegíssim la zona de Marbella-Estepona quallaria però estaria massa desvertebrada i de fet Marbella té més habitants que Algesires... no em sembla bé en fi.

     Província de Lucena

     Poso de capital a Lucena perquè podria incloure també Antequera, que queda al nord de la serralada Bètica, fins i tot el seseo l'uneix amb Lucena. En el seu moment es va arribar a plantejar una província per a Écija, i en alguna divisió es va plantejar posar Écija amb Còrdova. En aquell moment però Écija i Antequera estaven al top 20 de ciutats per població, ara són ciutats petites de 40,000 habitants, igual que Lucena. En total l'àrea ocuparia uns 6,000 km2 i 400,000 habitants, és provinciable.

     Com a punts negatius que la falta d'una ciutat gran i històricament no sé, la província actual de Còrdova coincideix molt amb l'antic regne, i això ens ho carregaríem, d'altra banda Antequera no és històricament regne de Granada.

     Potser en el seu moment es podria haver fet, jo personalment no la faria.

     Província de Tomelloso

     Tomelloso és més gran i més centrada que Villarrobledo, pel que es veu. Podria agafar parts de les quatre províncies, la Manxa en estat pur. Tindria uns 380,000 habitants i 13,000 km2, provinciable; però com Écija-Lucena-Antequera, sense un centre clar.

     Província de Talavera de la Reina

     Juntament amb Vigo, Jerez i Gijón; és més gran que la seva capital de província. Però Toledo guanya per història i per centralitat. Havent-se desfet de la zona manxega de la província, Toledo sense Talavera seria massa petita i una divisió seria encara més inviable. En qualsevol cas, Talavera està escorada i el que podria ser la seva zona de influència compta amb només 150,000 habitants i 4,600 km2, una mica més si comptes la part d'Ávila que queda al sud de la Sistema Central. Sigui com sigui, massa escàs a no ser que hi hagi una clara separació geogràfica o fet diferencial.

     ----

     En resum:

     Acceptades: Mérida, Santiago, Cartagena
     Discutibles, jo no les crearia: Plasencia, Ponferrada, Lucena, Tomelloso
     Rebutjades: Miranda, Tudela, Aranda, Calatayud, Alcanyís, Motril, Algesires, Talavera
  • Garroferet1.055 2👍 873
   Les províncies espanyoles són massa grans i de poca utilitat a dia de hui. Seria molt millor províncies més menudes (de la mida de 2-4 comarques nostres), amb capital a la ciutat de referència de cada zona.
  • autokrator12.741 3 164👍 8.483
   La Galícia històrica tenia 7 províncies, no 4. 
  • autokrator12.741 3 164👍 8.483
   El mapa provincial espanyol està mal fet donat que quan es va crear no hi va haver un criteri decissiu de demarcació, ni la mida ni la població. Avui dia, si el criteri fos la població està clar que moltes províncies despoblades s'haurien de fussionar i quedarien províncies molt grans (per exemple agafar tota Extremadura com a província única perque només té un milió d'habitants o el mateix amb Aragó). Si el criteri fos la mida llavors no hi hauria d'haver províncies com Biscaia que és molt petita però està superpoblada i, en canvi, tindria tot el sentit una província com Soria que de grandària va prou be però no arriba ni a 100.000 habitants. Això passa perque el constitucionalisme històric espanyol no havia previst crear províncies sino mantenir els antics regnes o transformar-los en estats (els federalistes). 

   La divissió territorial normal hauria d'anar per criteris de relació cultural, econòmica i de comunicacions. És a dir: Catalunya, País Valencià, Aragó, Castella, Lleó, Toledo, La Manxa, Granada, Andalusia, etc. 
   • virot9.105 4 238👍 4.370
    Precisament quan es fa una divisió territorial es té en compte tant la població com l'extensió, a part és clar d'altres temes com la història, l'orografia, l'accessibilitat a la capital, diferències lingüístiques/ètniques, rivalitats i relacions entre pobles i ciutats, etc. No té cap sentit mirar només un criteri.

    A part, el 1833 quan es va fer la divisió actual la població estava molt més distribuïda. Sobretot el País Basc tenia moltíssima menys població (també respecte la resta). De miracle no les ajunten totes en una com moltes propostes preveien.
 • Rigel63.374 10 6👍 31.723
  NO ENS RENDIM   
 • ExploitationUsuari sumador7.678 13 278👍 308
  Manrussia-Manrakesh fa tuf a decadència.
 • ocelldefoc4.106 5 515👍 1.452
  Si s´hagués de crear una cinquena província, sens dubte seria Manresa, amb el Bages, l´Anoia, el Moianès, Osona, el Solsonès, el Berguedà i la Cerdanya. El Ripollès ja és més dubtós. I entre Manresa, Igualada i Vic no hi ha color. Per població i per situació, és Manresa la líder. Ara bé, això en cap cas s´acceptaria des de Madrid. Ja es va proposar en temps del pujolisme dues noves províncies, Manresa i Tortosa, i es va rebutjar, perquè era obrir la caixa dels coloms i a banda implicava vuit nous senadors catalans i treure representativitat a la Castella sobrerepresentada.
  • virot9.105 4 238👍 4.370
   Doncs sí... déu n'hi do com s'ho tenen muntat. Castella i Lleó amb la meitat d'habitants té més diputats que el País Valencià, i ja ni diguem senadors on cada província té els mateixos. El sistema provincial es va crear quan la població estava força distribuïda per tot arreu, avui dia tractar-les per igual en temes de població és una bogeria.
 • zzcc6.439 8 334👍 2.356
  Abans espanyol que de Merdesa.
 • Hades27.586 9 36👍 19.407
  Províncies?
  • virot9.105 4 238👍 4.370
   Províncies n'hi ha l'Argentina, el Canadà, els Països Baixos, Bèlgica, Xile, Itàlia, el Perú, etc. no és un terme hispanocèntric, si bé també ho podríem anomenar diferent. De tota manera "vegueria" mai m'ha fet el pes, massa medievalitzant.

   Evidentment, no pretenc ser del tot seriós assumint el marc mental espanyol d'aquest fil, però sí que crec que una província a Manresa funcionaria perfectament.
   • Hades27.586 9 36👍 19.407
    En tot cas veig que li correspon més pressa a Tortosa encapçalar una unitat administrativa rellevant.

    Catalunya havia tingut sempre una distribució demogràfica molt equilibrada, era un país de ciutats mitjanes cada 30-45 km al llarg de les grans vies, amb l'excepció de Barcelona. La provincializació espanyola va desmuntar aquest sistema, i ha assecat una pila de ciutats importants per engrandir les quatre capitals provincials.
    • virot9.105 4 238👍 4.370
     Doncs sí. El 1842, poc després de la divisió provincial, Olot i Figueres eren més grans que Girona. I ja ni diguem Tarragona, superada no només per Reus sinó que també per Valls.

     Ara en clau autocentrada catalana, crec que el millor mapa que podríem fer seria:

     > Aran
     > Pallars (inclosa l'Alta Ribagorça)
     > Alt Segre (Alt Urgell i Cerdanya)
     > Ponent
     > Ebre
     > Camp
     > Penedès (inclòs Montserratí)
     > Barcelona
     > Maresme
     > Vallès
     > Alt Llobregat (Bages, Berguedà i Solsonès)
     > Alt Ter (Osona, Ripollès i Garrotxa sense l'àrea de Besalú)
     > Girona

     Possibilitat de dividir Girona en una regió a Besalú, Alt Empordà i parts del Pla de l'Estany i Baix Empordà; i la resta. Noms: Empúries i Selva o quelcom així.

     Denominació: regions.
 • Capità·carxofa3.297 1 609👍 8.766
  "Ja que sembla que no serem independents"  Fills de la gran puta.
 • eestlaasedcatalà10.702 3 198👍 2.202
  Què que en penso? Que ets un tros de derrotista.
 • Eimeric7.946 12 270👍 1.801
  República catalana i fora províncies

  Un sistema cantonal com Suïssa basat en les actuals comarques però utilitzant el nom de vegueria.
 • Canyadesucre9.842 3 216👍 15.497
  Abans se l'annexionarà Marroc.
 • Tobies19.976 14 75👍 11.576
  La meva opinió és que els de Vic regaran la plaça amb la teva sang.
 • Tobies19.976 14 75👍 11.576
  Bromes apart. Al Racó hi ha molts fils antics sobre la organització territorial de Catalunya, amb dotzenes de propostes curradíssimes, però no en recordo cap que tingui les províncies com a refent. Els polítics catalans -la majoria inútils- que van negociar la transició van acceptar les quatre províncies pel simple fet que determinen el nombre de senadors. L'alternativa que es plantejà en alguns cercles fou la província única, la opció més decent i que ja té Navarra. I probablement ho haurien acceptat perquè significava menys senadors per Catalunya.
  • polmas14.730 7 134👍 2.983
   La província única era la opció que volien el PSUC i és la que ara voldria C's perquè atorga més pes electoral al lumpen xarnego de L'AMB. 
  • autokrator12.741 3 164👍 8.483
   A la transició no es van negociar les províncies, ja existien i no hi havia ningú que les volgués treure, excepte grups minoritaris. A més no hauria tingut sentit eliminar o modificar províncies en unes regions sí i en altres no perque són la base del sistema electoral. D'altra banda les províncies són les que exerceixen el dret a l'autonomia amb la qual cosa tampoc era molt convenient discutir-les. De fet això va ser igual que a la República i tampoc llavors es va discutir el tema. 
 • dsg7765 3👍 81
  Províncies??? Ja ningú se'n recorda de la independència?

  P.D. Des d'Igualada, abans sols que amb Manresa

  Edito per dir que tenim més tirada cap a Vilafranca que a Manresa i altres pobles que ara són Tarragona  (Santa Coloma de Queralt) venen cap a Igualada
  • virot9.105 4 238👍 4.370
   Edito per dir que tenim més tirada cap a Vilafranca que a Manresa

   Per què però?

   El cas de Queralt ja el conec, però això dependria de en quina vegueria quedés enquadrada Igualada. Si anés amb Vilafranca, ja es pot quedar a Tarragona. Si anés sola (improbable) o amb Manresa, llavors sí que tindria sentit.
 • nosferatu1.975 13 844👍 206
  Província de Manresa? Ni en broma! I tens raó, entre Vic i Manresa no hi ha color, a Vic no ens interessa acabar essent una ciutat deixada i bruta amb ínfules de grandesa, no volíeu ser capital de la Catalunya interior o quelcom semblant? Doncs enhorabona, però deixa't de pocasoltades, i deixa Osona i la resta de comarques en pau, que això de les províncies és un invent espanyolista i no el necessitem per a res.
 • cathalà22.844 11 57👍 6.019

  La Vall de Camprodon is not Manresa 
  • virot9.105 4 238👍 4.370
   És veritat, Ripoll és manresable però la Vall de Camprodon ja tira clarament cap a Olot/Girona. Se'n podria negociar la independència comarcal, o la incorporació a la Garrotxa (o fins i tot deixar-ho com està i que el Ripollès sigui una comarca biprovincial).
 • Garroferet1.055 2👍 873
  Quanta mania es té a Manresa. No ho comprenc.
 • James Hetfield21.330 9 66👍 2.172
  No he trepitjat mai Manresa.  
 • Tico787 2👍 392
  Si a la ruralització, clar.
 • Mossèn Fergusson333 2👍 260
  Què és això? El puto rincón Español?
  A cagar el regionalisme 'catalanista' i les províncies espanyoles! 

Publicitat

Fòrums

 • 9.239.182 missatges
 • 219.062 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat