Fòrum

Un grup d'ultres de Defenem Valéncia (sic) intenta boicotejar un acte de Joan Tardà a Barxeta

Benisud1.244 4👍 702


Ha tornat a passar, aquesta vegada a Barxeta (la Costera). Cada volta que el diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà acudeix a una població valenciana a participar en algun acte polític, un grup de persones es concentren als voltants del lloc on ha d'intervindre el polític republicà.

Joan Tardà ho ha denunciat aquest dissabte a les xarxes socials. El diputat d'ERC ha lamentat que "els fatxes hagen intentat impedir que el republicanisme valencià s'expressés lliurement". "Contra la intolerància, llibertat! Visca la República!", ha afegit Tardà.

Aquest dissabte, 7 de juliol, Tardà participava junt amb el president d'ERPV, Josep Barberà, i el regidor de Barxeta Dàrius Tortosa en un acte sobre el municipalisme a la Casa de la Cultura del poble de la Costera. Fora, però, un gruix de persones vinculades als ultres del col·lectiu Defenem Valéncia vinguts des de la ciutat del Túria, entre els quals s'hi trobava el líder de Coalició Valenciana, Juan García Sentandreu, ha tractat d'impedir l'acte del diputat. La Guàrdia Civil i la Policia Local han hagut d'impedir l'accés dels manifestants que increpaven els assistents des de la porta.

De fet, en un dels vídeos que el grup concentrat a les portes de la Casa de la Cultura de Barxeta ha penjat a les xarxes socials lamentaven que eren un nombre reduït, "ens haguera agradat que fórem més, però sabem que la gent té coses a fer", afirmava una de les assistents. Així doncs, els autodenominats "defensors del Regne de València" increpaven els regidors i càrrecs electes amb crits "d'assassins" a més d'altres càntics habituals en les concentracions convocades per Defenem Valéncia.

Cal recordar que durant un acte celebrat a Vinaròs i Benicarló el passat mes d'abril on també participava Joan Tardà un grup liderat per José Luís Roberto va tractar d'impedir que l'esdeveniment organitzat per ERPV es poguera celebrar. Aleshores també calgué la presència policial per a controlar els manifestants.


Diari La Veu

Respostes

Configuració
 • UsuariV11.110 4 187👍 6.683
  Defenem València?  Jo ni els conec ni els he vist mai. La mateixa minoria insignificant que aquells als que volien boicotejar.


  • Xicoira4.488 2 473👍 3.559
   Es Defensem Valéncia amb accent tancat perquè són espanyols.
   • UsuariV11.110 4 187👍 6.683
    és Defenem, no Defensem. De "defendre", alternativa tan vàlida (i més valenciana) que defensar.

    Respecte a l'accent, el fer-lo tancat no té res d'espanyol. És una opció com una altra i, a més a més, es com ho pronunciem tots els valencians. Però, bé, jo no faig batalla d'això, com en altres coses, lo que dicte l'AVL va a missa.


   • esclata-sang1.299 1👍 953
    Defenem és correcte i normatiu (com defensem)
    Valéncia és (o hauria de ser si no és) corecta i normativa perque és com ho diem els valencians (i no és un mot accesori)
    No té res a vore amb ser espanyol
    • Xicoira4.488 2 473👍 3.559
     València s'escriu amb accent obert, això ho diu el DCVB. I les normatives de la llengua catalana així ho especifiquen, i la fonètica.

     Lo de que s'escriu amb accent tancat ho dius tu.

     Ara bé, que un grupet d'hiperventilats decideixin escriure-ho en català incorrecte, perquè odien tot el que tingui mínima versemblança amb el català (que és la llengua dels Països Catalans), és altra cosa
     • __29625__9.507 3👍 2.000
      Tots els valencians pronunciem Valencia en accent tancat.

      Si l'AVL l'ha posat en accent obert, jo sospite qie és perque varen acceptar com normatiu el "mos" i com dient "que no som blavers" , diuen de posar l'accent auert, que és la pronunciació catalana del nom de la ciutat.


      Si són inteligents, o valents, acavaran també acceptant l'accent tancat, que mai havia d'haverse posat com "no normatiu".

      Però com acceptaren el mos, l'aixina etc, ni que siga "coloquialment" -sic- ....havien de contentar a l'altre sector, els que pensen que l'aixina o el mos són anatemes.
      • Hanzel und Gretyl5.310 10 402👍 1.868
       Home, els de l'horta si. Ací baix no es tan raro fer-lo obert. 
       • __29625__9.507 3👍 2.000
        Jo personalment no ho he sentit pronunciar obert, ni a gent de Simat tampoc -parle de memòria-.  Ni del camp de Turia.

        Ara que si dius que al teu rogle hi ha gent que la fà oberta, no't diré que no, te crec.

        Encara que açó, trobe que ho feren per "politiqueig" lo de posar l'accent obert normatiu. Com "una de cal i una de arena" que diu la dita. En haver aceptat, per fí! El mos i etc, ni que siga per la porta de darrere i d'amagat ( coloquial diuen que és) , em fà la impresió com que "volien ferse perdonar" i per açó posaren l'accent obert, com si tingueren por de ser acusats de tindre tics blavers. Opinió meua, no ho puc asegurar, clar.
        • minairocatala205👍 115
         Doncs a la Vall d'Albaida i a la Costera, València es pronuncia amb accent obert. I a Picassent, també.
         • esclata-sang1.299 1👍 953
          A La Safor tancat.

          Conec gent de Castelló de Rugat, La Pobla del Duc, Bèlgida, Otos....(tots a la Vall d'Albaida) i ho diuen tancat


          • __29625__9.507 3👍 2.000
           Correcte, jo la gent que conec de la vall, tots ho pronuncien tancat.

           Hi ha gent que per ideologia mentix en una facilitat que a mi em sorpré. Em vé al cap ara, d'un català dientme que ací no diem de vegades "heu" en contes de "ho". Atre dientme que era mentira que jo fora del cap i casal ( com si ser de Valencia fora com dir que sóc de Marte). Alucinant, no'ls puc entendre.
         • __29625__9.507 3👍 2.000
          Perquè ho dius açó? T'heu han dit, o per quina raó ho dius? 
         • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219
          No, la e es pronuncia tancada també a les comarques centrals. T'ho diu un alcoià. La fem tancada tots els valencians. Només hi tinc dubtes respecte de les comarques del nord.
          • Benisud1.244 4👍 702
           Discusió absurda. Jo no sóc filòleg, però això de l'e oberta i tancada em sembla una parida, quan es fan categories absolutes. És a dir, en realitat hi ha una degradació posem entre 1 i 10, on 1 és tancat i 10 és obert, però on 6 ó 7 continua sent obert encara que menys i això és el que fan molt valencians. Si tu sents a un castellà dir Valencia i a un valencià dir València amb l'accent molt poc obert, mai serà tan tancat com en castellà. I això de que molts valencians la fan tancada en realitat és per la castellanització, de fet una de les coses que se sol dir amb allò de "valenciano de pueblo" que solen dir alguns despectivament és que fan les vocals com l'e i l'a més obertes del que estan habituats a sentir ells en valencià.
          • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219
           Jo tampoc sóc filòleg, però com que sóc un malalt de llengua durant anys m'he dedicat a llegir molts llibres sobre el valencià.

           En este cas concret, els valencians diem Valéncia, amb accent tancat, i no és cosa de la castellanització, sino de l'evolució mateixa de la llengua. De la mateixa manera que diem Dénia (i els catalans Dènia).

           Ara, que l'AVL, les universitats, l'IEC, etc., diuen que s'ha d'escriure València per tradició històrica, criteri filològic o el que siga, doncs em pareix molt bé. No em trobarà ningú a mi en discussions bizantines eixorques. Però no trobe necessari tampoc l'autoengany.

           Salut!
          • Benisud1.244 4👍 702
           Torne a dir que és absurda la discusió perquè no hi ha una dicotomia obert vs tancat. Els filòlegs també parlen d'e neutra. Per exemple, amb la paraula mercè/mercé estan admeses les dos maneres d'escriure, però quan vas a mirar la fonètica, al DCVB per exemple apareixen tres formes i no dos: məɾsέ (or., Maó); meɾsé (occ., val.); məɾsə́ (Mall., Ciutadella).

           I jo no sé que representa la gràfia d'eixa fonètica, però em quadra molt amb obert i neutre (è) i tancat (é) però en el cas de València segons el mateix diccionari la  diferència és mínima, la forma de Palma és la valenciana (e neutra?) i ningú a Palma crec que diga l'e tancada, per tant es una qüestió filològica més enllà d'una suposada tradició: bəɫέnsiə (Barc.); baɫέ̞nsia (Val.); vəɫέ̞nsi (Palma). Jo crec que hi ha una degradació, però fer-la un poc més tancada a Palma o el PV no deixa de ser oberta a l'hora d'escriure-la ortogràficament. Dénia és un cas apart, més semblant a mercè/mercé o cafè/café i segons eixe diccionari que només parla de la forma local, efectivament, és amb fonètica tancada.

           El que tinc clar és que si no sóc filòleg, no jugue a filòleg.
          • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219
           Al remat em dónes la raó, eh?


           Salut!
         • Garroferet1.055 2👍 873
          No conec a ningú que diga València amb la e oberta.
          • Benisud1.244 4👍 702
           Tampoc tancada, en tot cas és fa neutra, per això es segueix la norma general de l'accentuació a diferència de mercé o café que si les fem tancades i estan admeses les dues formes.
          • UsuariV11.110 4 187👍 6.683
           No sabia que hi havia vocals neutres al Pais Valencià. Tret del cas de  la e/a del català oriental només hi ha vocal oberta o tancada. La neutra en realitat és tancada i és com diem tots els valencians el mot València, encara que per raons etimològiques l'autoritat lingüistica faça prevaldre l'accent obert.
     • UsuariV11.110 4 187👍 6.683
      No digues bajanades. Escriure'l amb e tancada no té res d'hiperventilats ni d'anticatalanisme, és senzillament ajustar la norma a la fonètica normal de la gent.

      Ara bé, com em sembla absurd muntar una pelèmica d'això, acceptem el dictamen de l'AVL, (l'AVL, no el DCVB que no és cap document normatiu, ni l'IEC no pinta res a València) en el qual fa prevaldre criteris etimològics sobre els fonètics. És una decisió polèmica però jo l'accepte, de la mateixa manera que vull que tots accepten altres solucions normatives de la nostra autoritat lingüistica.


   • Benisud1.244 4👍 702
  • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219

   Si em permets, m'agradaria matisar algunes coses que dius:

   • Són un grupuscle fatxa. Ni tan sols són blavers en el sentit clàssic del terme, és a dir, regionalistes anticatalanistes. Són directament anticatalanistes en tant que (ultra)espanyolistes. Molts d'ells no parlen valencià i menys encara saben escriure'l en les NdP. En nombre no tenen cap importància, però han participat en la majoria d'agressions ultres al PV (amb un paper important el darrer 9 d'Octubre).
   • Crec que no cal que diga que no sóc gens simpatitzant d'ER(C)PV, per moltes raons, però no pense ser equidistant entre uns i altres.


 • EstatpropiUsuari sumador163.875 11 1👍 26.895
  Els amics d'en Poliserdo fent de les seues altre cop.
  • Benisud1.244 4👍 702
   Jo trobe molt curiosa l'actitud d'este usuari. Primer fa un comentari despectiu de la víctima (són minoritaris, com si als jueus simplement per ser-ho els nazis ja tingueren carta blanca) i després es posa a plorar perquè els rebentaplenaris no defensen prou la "nació valenciana". Jo no entenc res.
 • esclata-sang1.299 1👍 953
  Per ser justos: 
  Tardà té dret a fer un acte i dir el que vullga.
  Els de sentandreu tenen dret de manifestar-se i expressar el seu rebuig.
  El que no pot ser és que un seguidor de Tardà li arree a un de sentandreu i tampoc que els de sentandreu rebenten l'acte.
  Ara, un detall significatiu, al video del Levante on ix l'agressió els seguidors de sentandreu parlen entre ells en castellà
  No és que passe res però a l'inrevés no ho veig
  • Xicoira4.488 2 473👍 3.559
   Et sorprèn que castellans parlin la seva llengua?
  • Benisud1.244 4👍 702
   El Levante el que té és molta cara i són uns espanyolistes de collons, converteixen la notícia (l'intent de boicot) en que un d'ERPV suposadament va respondre a una agressió (doncs en el vídeo no es veu res) i després alguns diuen d'Información. Doncs Información no fa titulars tendenciosos i manipulats com este:

   Un seguidor de Tardà golpea a una valencianista en Barxeta

   • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219
    El titular del Liante és repugnant, vomitiu i no se m'acuden més adjectius qualificatius. Ara bé, el diari Desinformación és encara molt pitjor en qüestions de llengua/país. Especialment al llarg d'esta legislatura, on han adoptat una línia valencianòfoba que fa bocera.
    • Benisud1.244 4👍 702
     Ok. Però sempre és el que dic, uns són espanyolistes sense camuflar i els altres camuflats, però que conste que defensar la llengua com una cosa folcklòrica no és millor a nivell polític.
     • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219
      En el cas de Desinformación ha arribat a uns nivells d'odi cap al valencià que em sorprenen venint d'un diari suposadament progressista. Però, pel que vaig llegir en El Temps, durant els anys de govern de Lerma van fer el mateix. Supose que deuen pensar que això ven a Alacant, Baix Segura, Villena, Elda...¿però què hi ha de la Marina, el Comtat, l'Alcoià, on el valencià és una llengua viva? Que no són també comarques alacantines? Ai, el centralisme...
  • EPS61.042 13 8👍 9.843
   un detall significatiu, al video del Levante on ix l'agressió els seguidors de sentandreu parlen entre ells en castellà

   Home, això no és cap notícia, la gent del moviment espanyolista-blavero, ja fa dècades que no parla valencià.
   • Ramon Muntaner3.851 11 536👍 1.219

    Correcte. Tal com he comentat al company UsuariV, aquesta gent(ola) ni tan sols són blavers en el sentit clàssic del terme, és  a dir, regionalistes anticatalanistes. Són directament fatxes sense cap vernís autòcton. De fet, gairebé mai no fan servir la llengua i fins i tot desconeixen la normativa secessionista (escriuen com els rota i au).

    Salut!

  • Anònim1016.686 6 104👍 15.814
   A qui vota aquesta gent? Segurament a PP/Cs/grupuscle pancastellanista. I després parlen de nació valenciana, i centren les seves ires en Catalunya mentre Castella els està esborrant del mapa.
 • Desconfiat4.189 3 507👍 4.470
  Malament en Tardà per anar a provocar i no eixamplar la base. 
 • peix_menut1.738 6 914👍 440
  En Tardà està d'acord amb el 80% del boicot.
 • Garroferet1.055 2👍 873
  No crec que a la gent de Barxeta els haja fet molta gràcia que anaren al seu poble eixos forasters a rebentar un acte organitzat per barxetans.
 • GatNegre21.490 8 65👍 7.153
  Ha arribat un punt en el que quan diu "Visca la República" no sé si es refereix a l'espanyola o a la catalana.
 • Compareixença235 1👍 656
  Ei Tardà. Crec que ho comencem a entendre: quan un d'aquests xenòfobs psyco-feixistes t'agafi desprevingut per l'esquena per donar-te la pallissa de la teva vida or per regalar-te un parell de ganivetades, no hem d'acudir a la teva defensa, atès que estaríem incorrent en un greu error de supremacisme excloent contra aquests pobres tabernaris, amb qui comparteixes el 80% del teu ideari. Això només fa mal a l'independentisme i ens impedeix eixamplar la base! D'acord, compta amb nosaltres!  
 • Toni Montagutí36.345 8 18👍 23.267
  Una petita pancarta ens diu que el català és el valencià mal parlat. No se si s'adonen que, dient-ho, reconeixen que parlem el mateix. L'absurd menyspreu se'ls gira en contra.

Publicitat

Fòrums

 • 9.239.181 missatges
 • 219.062 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat