Fòrum

Demanant suggeriments i consells d'inversió

enricmm16.447 10 111👍 5.908
Hola a tothom!

Obro aquest fil perquè per fi he arribat a una situació en què és hora de plantejar-se invertir de debò i voldria prendre idees i suggeriments vostres (dels raconaires que en saben, òbviament) i també comentar-vos la meva situació. Aquí us deixo un petit resum de la meva situació actual:

Edat: 32 anys
Situació laboral: Contracte fixe i situació laboral estable
Matalàs financer a l'abast: 1 any de despeses (una mica més de 2 anys si hi incloem el subsidi d'atur capitalitzat)
Deutes: No en tinc ni en penso tenir (tret que sigui per palanquejar d'una manera calculada i intel·ligent)
Import mensual mínim que vull destinar a estalvi i inversió: 50€
Import mensual màxim que vull destinar a estalvi i inversió: 200€ ~ 250€
Import mensual màxim que puc destinar a estalvi i inversió: 350€ (requeriria ajustar-se massa el cinturó pel meu gust però és ben bé el límit d'allò factible)
Import mensual mitjà que de moment penso destinar a estalvi i inversió: 150€ ~ 170€

I aquí un petit resum de les idees que em ronden el cap. De moment només tinc unes línies generals d'inversió al cap que espero que m'ajudeu a acabar de polir. En un principi estic pensant començar a muntar la part de la cartera a més llarg termini i amb menys risc. És per això que de moment el que tinc més perfilat són el pla de pensions i els fons d'inversió. Però bé, us deixo amb els punts que tinc al cap per que m'ajudeu a acabar de perfilar-los amb els vostres suggeriments:

Dipòsit a la vista: La idea és tenir-hi en tot moment entre 3.000€ i 4.000€ per a les despeses més immediates i imprevistos i destinar tota la resta del matalàs financer de què disposo a inversió o estalvi.

Productes d'estalvi: Amb el matalàs que tinc no crec que em calgui destinar res a estalvis però ja se sap que la inflació és punyetera i que és preferible tenir-los acumulant una mica d'interès encara que sigui poc mentre no tingui una inversió millor on destinar el capital. Deixant de banda els 3.000 ~ 4.000€ que estaran a l'abast en tot moment, crec que destinar uns quants euros a una imposició a termini i que acumuli una mica d'interès no seria mala idea en l'entretant. Segurament seria un dipòsit a un any o a 18 mesos com a molt però no és una de les meves prioritats per la qual cosa no hi he parat gaire atenció i si bé un dipòsit monetari és bastant líquid perquè pot tenir venciments molt curts, no trobo que siguin gaire interessants. 

Fent una cerca ràpida veig dipòsits a un any amb una TAE pels volts de l'1%. Poca cosa però millor que deixar que la inflació s'ho vagi menjant de mica en mica. Com ja he dit, emperò, no és una de les meves prioritats i per tant no tinc pensat fer-hi gran cosa al respecte. Ho esmento més que res per si algú té alguna bona idea al respecte (cosa que dubto però mai se sap) mentre tingui una part del capital sense saber gaire bé on destinar-la (cas que esperem que no s'esdevingui i, si s'esdevé, que duri poc).

Pla de pensions: A l'edat que tinc és un bon moment de plantejar-se pensar en la jubilació. Molta (massa) gent hi pensa a partir dels 40 anys però jo crec que el moment òptim per començar a fer-se un racó per la pensió és entre els 25 i els 35. Tinc pensat dedicar-hi uns 50€ fixes al més i entre uns 20 i 50 euros més que variarien de mes a mes per la qual cosa les aportacions mensuals serien d'entre 70€ i 100€ mensuals. Sé que és poc (tot i que aportacions raonables) i que com a mínim hi hauria de destinar uns 50€ més per anar bé però vull diversificar les inversions i per això prefereixo destinar-hi poc. A mesura que les altres inversions comencin a rendir segurament les aportacions al pla augmentaran de quantitat.

De moment, emperò, no sé quin fons contractar ni quina entitat m'ofereix el millors fons ja que tot just m'ho començo a mirar. El que sí que tinc en ment són unes línies generals. Penso tirar molt de renda variable i els plans amb horitzons temporals i que ajusten la cartera amb més renda fixa a mesura que passa el temps no m'acaben de fer el pas. Vull una mica de risc fins i tot en edats avançades perquè a la llarga gairebé sempre paga bé. Tenint en compte això, què em recomaneu?

Fons d'inversió: Un altre pilar de les meves inversions seran els fons d'inversió per la gestió i la diversificació automàtiques que ofereixen. A més hi ha molts fons amb límits d'entrada petits o directament cap límit per la qual cosa cada més s'hi poden anar fent inversions per aquí i per allà per la qual cosa amb poc capital i aportaciones periòdiques petites es pot tenir una cartera tremendament diversificada i d'abast mundial. Encara em falta, emperò, aprendre a seleccionar i analitzar fons però de mica en mica vaig aprendent-ne tot seguint els fons amb entrada baixa (uns 500€ aprox.) que m'ofereix el banc. Com sempre, per questions d'edat tendeixo per fons de renda variable, renda variable garantida, renda variable mixta i mixtos. D'aquests quins em podeu recomanar? Hi ha cap gestora que us cridi l'atenció?  

M'interessen especialment els fons Vanguard sense límits que fa relativament poc BNP Paribas ha posat a l'oferta al mercat espayol. D'aquests els que més em criden l'atenció són:

Vanguard U.S. 500 Stock Index Fund
Vanguard European Stock Index Fund
Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund

Què me'n dieu dels fons Vanguard que he seleccionat? Hi invertiríeu? Sabeu de cap fons d'aquesta o altra gestora que em recomaneu? Si teniu cap fons en concret, passeu-me'n l'ISIN.

Renda variable i fixa: En aquest departament només vull sentir a parlar de moment d'accions que reparteixin dividends. Tinc pensat també construir la cartera de renda variable mentre construeixo la de fons ja que vull que els dividends m'augmentin les rendes com més aviat millor. En aquest camp estic totalment obert a suggeriments.

Quant a la renda fixa, doncs com no sapigueu de cap producte interessant en renda fixa privada poca cosa hi ha a fer aquí per molt que la Fed vagi apujant els tipus.

Or i plata: Una mesada d'aquestes tinc pensat comprar unes quantes monedes de plata i més a mitjà termini compraré una o dues monedes d'or. Això tinc pensat fer-ho quan la cartera de fons i accions estigui ben assortida. Amb aquests actius el que penso fer és, en poques paraules, inversió B&H pura i dura, que és el que toca amb un valor refugi com són els metalls preciosos. Per cert, m'ho sembla a mi o el pal·ladi últimament va molt bé?

Altres inversions: En aquest aspecte estic obert a tot allò que em generi rendes amb ingressos passius. Rendes, rendes i més rendes. El problema? L'abundància d'idees i no saber ben bé quines implementar. Aquí m'agradaria que us marquessiu un bon freestyle a veure què hi teniu a dir. Negocis? Webs? Altres? Paro l'orella atentament a tots els vostres suggeriments.

I bé, aquestes són més o menys les meves idees inicials molt a l'engòs. Aquests plans inicials Cap altre suggeriment més? Espero les vostres respostes.

Respostes

Configuració
 • enricmm16.447 10 111👍 5.908
  SANCHEZ FILL DE PUTA! VULL MATAR! 
 • enricmm16.447 10 111👍 5.908
  Actualització de novembre de 2018

  Pressupost i estalvi: Aquest mes toca ficar-ho tot al compte d'estalvi i esperar. Ara que vénen temps de crisi és hora de posar-se a cobert i assegurar estalvis i fer inversions estratègiques. El crit de Tothom a cobert! ronda per tota la borsa. L'avantatge d'haver d'esperar és que ja començo aperfilar un pla d'acció bastant ben definit a mesos vista. Però d'això ja en parlaré amb més deteniment als altres apartats d'aquesta actualització. Així doncs, no hi ha moviments en els altres aspectes. Quant als 270€ d'estalvi mensuals ja els faig sense ni haver-hi de pensar.

  Quant a la propera fita d'assolir els 300€ mensuals d'estalvi, els números diuen que ja m'hi podria ficar però encara em falta passar el ribot a aquests números i assegurar que puc generar aquests 30€ d'estalvi que falten per arribar-hi d'una manera consistent. Tal i com està planificat, aquest moment segurament tindrà lloc durant el primer trimestre del 2019 (o potser l'abril com a molt tard).

  Fons d'inversió: Mes quiet quan a aquest àmbit ja que no he comprat cap participació. Tot, tant fons com accions, va de baixa (ja tocava) amb els vents de crisi que bufen i com que la meva estratègia quant a fons és de fer-los servir com a guardioles dinàmiques doncs de moment no hi ficarem més diners. En funció de com gestioni el pressupost aquest mes i de com evolucioni el fons potser em compro una participació per treure'm el mono d'invertir i divertir-me una mica (no hauria dit mai que seria tan divertit això d'invertir).

  Renda variable: Cap acció concreta aquest mes però una pila d'esdeveniments quant a aquest àmbit gràcies al fet que una estratègia definida i una primera selecció de valors es va perfilant. De mica en mica vaig generant una estratègia d'inversió en dividends creixents (dividend growth investing o DGI en anglès) amb més bona pinta. Com que només miro pel llarg termini crec que aquesta és l'aposta guanyadora tot i que també em recomanen aprendre de les estratègies de valor per complementar i la veritat és que a una empresa amb dividends creixients i amb perspectives d'apreciació del capital invertit no se li poden pas fer escarafalls, oi?

  Quant a accions futures a emprendre tinc pensat augmetar la meva posició a Iberdrola de cara al desembre per tal de poder prendre part del seu proper scrip dividend del gener (la data ex dividend és el 10 o el 9 de gener del 2019 si no recordo malament) ja que pel que veig al darrer exercici el nombre de drets d'assignació era de 35 per replicar un títol i amb la petita posició que tinc ara no hi arribo. Aportant-hi uns 1000€ al desembre tindré prou títols per poder reinvertir els dividends en accions per la qual cosa a partir del proper gener la meva posició a Iberdrola ja podrà crèixer per si mateixa sense necessitat d'aportar-hi més capitals. Segurament la posició no es quedarà amb només els 1200€ aportats fins aleshores i en el futur la posició creixerà amb més aportacions. L'únic que vull dir és que a partir del desembre ja se la podrà començar a deixar en pilot automàtic.

  Més de cara el futur (2on o potser 3er trimestre del 2019, tot i que el calendari pot variar a l'espera de que tot peti i els preus de compra siguin més interessants) ja començo a perfilar una cartera d'accions amb dividend creixent més interessant. En una primera tria de valors m'he plantejat aquestes opcions:

  - The Kraft Heinz Company (KHC)
  - Enagas (ENGGY)
  - Western Gas Equity (WGP) 
  - Philip Morris (PM)
  - British American Tobacco (BTI)

  I això és tot de moment. De moment encara estic fent una tria així que segurament moltes més empreses entraran en la llista de possibles candidates. Ara bé, si van mal dades amb la crisi i no ho veig gens clar, segurament la propera posició potser serà una de les tres grans blue chips que més confiança em desperten i que són:

  - The Coca Cola Company (KO)
  - IBM (IBM)
  - 3M (MMM)
   
  I és que aquestes tres empreses (juntament amb l'or i la plata) sempre les guardo a la recàmera en cas que el mercat sencer es torni boig o no vegi gens clar on ficar els diners.

  Or i plata: Tan bon punt hagi amplair la meva posició a Iberdrola començaré compra d'or a punta pala. M'han recomanat monedes de 20 francs o bé vreneli així que aquestes seran les meves primeres opcions. Vaig molt peix en això de les monedes d'or i plata així que qualsevol consell quant a la compra de monedes d'inversió serà molt ben rebut.

  Ara bé, i tot resumint els dos darrers punts, es pot dir que el calendari d'inversions de cara els propers mesos serà el següent:

  Desembre del 2018: Ampliació de la posició d'Iberdrola per tal de poder adquirir més accions en el proper dividend scrip.
  Gener del 2019: Dividend scrip d'Iberdrola on demanaré 
  Primer trimestre del 2019: Compra de plata
  Segon i tercer trimestre del 2019: Seguir amb la compra de plata o adquirir posicions en una de les empreses esmentades i/o ampliar la posició a Amadeus, en funció de l'evolució dels preus (Que peti ja la crisi, collons!). 

  Altres inversions: Seguint l'afany d'educar-me que vaig anuncia a la meva darrera actualització m'estic informant de maneres de guanyar-se un petit sobresou d'uns 100 euros (possiblement més) mensuals. La veritat és que comptar amb 1100 euros més a l'any (no vull arribar als 1200 per no haver-ho de declarar) no m'aniria gens malament i és una manera d'ampliar els meus ingressos i començar a fer realitat aquestes estratègies alternatives d'amplair ingressos. Seguirem informant-ne però, ka que tot està encara molt verd.  

  La meva cartera actual
  Aportacions a la cartera de 270€ mensuals
  10,740710 participacions al fons Caixabank Comunicaciones, FI - ISIN ES0113693032 
  3 accions d'Amadeus - ISIN ES0109067019
  30 accions d'Iberdrola - ISIN ES0144580Y14
  520€ al compte d'estalvi
  Valor actual de la cartera: 1.105,94€
 • enricmm16.447 10 111👍 5.908
  Actualització de desembre de 2018

  Pressupost i estalvi: Els 270 euros al mes estan plenament consolidats però crec que potser els propers mesos hauré d'afluixar un pèl ja que veig que estic començant a consumir la reserva equivalent a un any de despeses que tinc acumulat i que esmento al començament d'aquest fil.

  Sé que tenint tants diners acumulats com a mesura de seguretat no m'hauria de preocupar gaire per si consumeixo una petita part d'aquestes reserves (uns ~300€) en gaudir de la vida però del que es tracta aquí no és pas d'una qüestió de números i seguretat financera sinó d'una qüestió de disciplina. I és que si es vol tenir èxit a llarg termini hom no es pot pas permetre que aquestes petites faltes de disciplina en vagin consumint les reserves perquè aleshores hom es troba amb l'aigua al coll quan realment les necessita. No hi ha èxit en cap empresa sense disciplina i per això em corregiré una mica per permetre que les reserves es recuperin. I és que la batalla psicològica és la més important de totes per a tot inversor. En especial si s'és un petit inversor.

  Així doncs, és probable que l'import destinat a estavlis i a inversió durant els primers 4 mesos de l'any passi a 200€ mensuals per tal d'assegurar que els 280€ que s'acumularan a les reserves compensaran per la major part de la despesa feta. Així doncs, i mirant bé en quins apartats del meu pressupost mensual puc reduir despeses, m'estableixo l'1 de maig de 2019 com a data límit a la qual hauré d'arribar ja a assignar els 300€ mensuals a estalvi i inversions.

  Fons d'inversió: Aquest passarà a ser de ben segur l'apartat de la meva cartera més avorridot de tots. Com ja crec haver dit en actualitzacions anteriors, els fons d'inversió passaran a ser una guardiola dinàmica en contraposició al compte d'estalvi on mensualmet hi acumulo els diners que més tard destino a renda variable.

  Com que el fons que tinc contractat està vinculat al sector tecnològic i aquest sector a patit aquesta tardor una correcció important (que ja tocava i que personalment crec que encara anirà a més durant uns quants mesos més) no he fet cap entrada al fons aquest mes (crec que ja porto com 2 o 3 mesos sense fer-hi entrades). Així doncs, quan vegi que el fons en qüestió passa a tenir un preu molt més raonable hi dedicaré no pas una part de l'assignació mensual destinada a estalvi i inversions sinó que hi destinaré el que em sobri al final de cada mes. Així tindré un alicient més per ajusar-me al pressupost i no tirar de reserves. I és que la batalla psicològica és la més important de totes com ja s'ha dit. El subconscient estarà intentant sempre boicotejar el que la raó i unes matemàtiques molt simples et diuen que és el millor per a tu.

  Aquesta correcció sectorial del meu fons, emperò, també em duu a fixar-me ja de cara a les darreries del 2019 o potser al llarg del 2020 de crear una estrategia molt més variada, sòlida i meditada en fons i ETF's. Així doncs, de ben segur que contractaré el Multisalud de la Caixa ja que és un fons amb unes despeses i uns rendiments molt més raonables que la resta del catàleg (per un fons decent que tenen no el deixarem escapar) i quant a ETF's, llegint la contribució que l'usuari Darth_Voldemort va fer a aquest mateix fil el passat 20 de setembre, potser em plantejo relacionar aquesta estratègia amb la inversió en or i plata per la qual cosa m'hi esplaiaré més en aquell apartat de l'actualització.

  Renda variable: Sens dubte l'apartat protagonista indiscutible d'aquesta actualització. Com que a l'empresa on treballo sempre solem cobrar uns 2 o 3 dies abans no finalitzi el mes, això m'ha permès prendre la posició que volia abans no finalitzés el mes de novembre (és per això que actualitzo ara, tot i que el mes ha començat en cap de setmana i els mercats financers estan tancats).

  Aquest mes he comprat 150 títols més d'Iberdrola i així m'asseguro tenir prou títols per replicar accions tan bon punt reparteixin el dividend el proper mes de gener (la data ex dividend és el 9 de gener per si us interessa). En tenir una quantitat de títols prou gran com per assegurar la rèplica del dividend en accions puc allunyar-me d'aquesta posició durat una temporada i centrar-me en altres posicions que vull prendre així que d'Iberdrola segurament no en tornnarem a parlar durant una temporada (tret que el preu de l'acció es posi molt interessant, òbviament).

  Quant a posicions que més endavant vull prendre, doncs val a dir que ja m'estic decidint i tinc pensat prendre aquestes posicions per aquest ordre (només és una guia aproximada del que penso fer i evidentment encara hi pot haver canvis):

  - Philip Morris (PM)
  - 3M (MMM)
  - The Coca Cola Company (KO)
  - Western Gas Equity (WGP)

  Així doncs, m'allunyo durant una temporada dels sectors tecnològic i utilities en què fins ara estic invertit i passem a fer una visita als consumer staples i materials. Fins a l'entrada a Western Gas Equity, doncs, no tornaré a veure un sector on ja estic invertit.

  Ara bé, aquesta no seria una actualització com cal si no esmentés l'important patacada que la meva posició a Amadeus s'ha endut. La veritat és que l'espectacular rally d'Amadeus (8 anys en pujada continua! Espectacular!) ja es pot donar per acabat per la caiguda general del sector tecnològic que estem vivint i per haver presentat uns resultats una mica pitjors del que s'esperava (crec, emperò, que el mercat va sobrerreaccionar el passat dia 7 ja que tot i així segueixen sent resultats molt i molt bons). Si això hi sumem el pal que ha vingut de Brusel·les on diuen que se'ls investigarà per abús de posició dominant aleshores es comprèn perquè Amadeus ha trencat el suport dels 65€ i, segons molts, potser es dirigiex cap als 60€. Personalment no veia amadeus baixant dels 65 tan de pressa i creia que duraria encara unes setmanes més pels volts dels 70 però la brusca baixada me la prenc com a una severa correcció a una acció que estava clarament sobrevalorada tot i seguir sent molt bona acció. Si baixa dels 60 aleshores hi clavaré els ulls i si baixa dels 55 aleshores de ben segur que compraré.

  Or i plata: Un cop feta la gran descàrrega a Iberdrola per assegurar-ne el dividend que es repartirà el proper gener, aquest apartat pren el relleu del protagonisme a la renda variable quant a accions a emprendre a curt termini. Així doncs, en els propers mesos (de ben segur entre el febrer i el març) hi haurà moviments per aquesta banda.

  De moment, emperò, em cal elaborar una estratègia ben meditada i, com a mínim, que funcioni a mitjà termini. He començat a mirar-me els ETF's que en Darth_Voldemort va esmentar al seu post del 20 de setembre i també a mirar monedes físiques on invertir amb petites entrades mensuals (m'han recomanat especialment els vrenelis per fer el que esmento). També m'estic mirant la fiscalitat perquè sempre és important però especialment quan s'inverteix en or. De mica en mica, vaig decidint què és el que realment vull fer. Estic mirant tres estratègies a aplicar en aquest apartat tan conservador de la cartera: només or i plata físics, només ETF's o bé una combinació d'ambdós. Per quina estratègia m'acabaré decantant? Encara no està decidit. 

  Per sort, emperò, no faré entrades en aquest apartat fins al febrer o potser al març, per la qual cosa encara tinc un parell de mesos pel cap baix per perfilar una estratègia i a això dedicaré les meves energies en aquest temps ara que ja tinc les coses molt més clares pel que fa a la renda variable i no cal que hi dediqui tantes energies i em limito a fer-hi un seguiment. Així doncs, quant a or i plata de moment màxim estudi però cap entrada, les quals les deixarem pel primer trimestre del 2019. Si teniu cap idea per compartir en aquest aspecte, serà més que benvinguda.

  Altres inversions: S'estan movent fils de manera molt interessant en aquest apartat tot i que no hi ha res segur encara. Estic explorant d emoment un contacte que em premetria treure unes rendes de la meva habilitat amb el xinès. Com acabarà la cosa encara ho desconec i és possbile que quedi en no-res però es van fent progressos en aquest aspecte així que esperem que tot rutlli i soni la flauta.

  També m'estic començant a mirar franquícies barates a veure si podria arribar a tenir el propi negoci. No és quelcom que em cridi l'atenció en excés però aquest darrer apartat sempre el dedico a idees que em passen pel cap i que testejo de manera experimental. La veritat és que he arribat a trobar franquícies molt barates amb un bon model de negoci que em premetrien tenir un negoci propi constituïnt una SL i dedicant-hi molt menys dels 3000 de capital social mínim que es requereix per llei, per la qual cosa els propis 3000 ja actuarien de coixí en els primers mesos d'operació. Si és una idea que a llarg termini acabaré implementat és quelcom que no sé. Com ja he dit, aquest apartat és l'apartat del calaix de sastre i l'exploració i prospecció de les idees de bomber així que els vostres suggerimets són més que benvinguts 

  La meva cartera d'inversions actual
  Aportacions a la cartera de 270€ mensuals
  10,740710 participacions al fons Caixabank Comunicaciones, FI - ISIN ES0113693032
  3 accions d'Amadeus - ISIN ES0109067019
  180 accions d'Iberdrola - ISIN ES0144580Y14
  59€ al compte d'estalvi
  Valor actual de la cartera: 1.614,94€

  Evolució mensual de la cartera d'inversions
  7 de juliol de 2018: 0€ (obertura de cartera)
  8 de juliol de 2018: 66€ (petita aportació inaugural per declarar la cartera com a oberta)
  7 d'agost de 2018: 320,60€
  10 de setembre de 2018: 590,96€
  8 d'octubre de 2018: 856,95€
  3 de novembre de 2018: 1.105,94€
  2 de desembre de 2018: 1.614,94€
  • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

   Pels que com tu, no tenen massa clara la inversió en metalls preciosos físics, en plata hi ha l'opció de comprar monedes del BDE de 12 euros, n'hi ha també de 20 i 30, són de llei .925 i pesen 18 grams.
   En aquestes monedes que les tenien no fa gaire en molts bancs, tens garantit el facial, que et protegeix de possibles baixades en la cotització, només cal passar X quantitat d'euros en format paper o digital, a tenir els mateixos euros en format plata amb risc zero.

   • enricmm16.447 10 111👍 5.908
    Gràcies pel suggeriment. La veritat és que assegurrar el facial en petita inversió en plata té molt de sentit.

    Com que sé que ets partidari d'invertir en or i plata sempre de forma física, m'agradaria saber en quins supòsits i com invertiries tu si mai ho fessis en paper. Em té encuriosit. Com ho faries? ETF's? Derivats? Accions mineres?
    • Arnau Mir de Tost205 2👍 78

     Dins del percentatge d'inversió en metalls preciosos, no entraria mai en ETF ni derivats, i a part del físic, només consideraria accions d'alguna minera, tenint en compte que és una inversió molt més especulativa, i que solen exagerar la tendència en la cotització dels metalls, tant amunt com avall.
     A tenir en compte també és la quantitat de deute que tinguin les mineres, que en alguns casos és com a mínim preocupant, produït sobretot per preus massa baixos, perquè algunes estan extraient mineral a pèrdues, o sigui a preus superiors al de cotització.


Publicitat

Fòrums

 • 9.297.966 missatges
 • 221.169 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat