Fòrum

Demanant suggeriments i consells d'inversió

enricmm15.818 10 116👍 5.169
Hola a tothom!

Obro aquest fil perquè per fi he arribat a una situació en què és hora de plantejar-se invertir de debò i voldria prendre idees i suggeriments vostres (dels raconaires que en saben, òbviament) i també comentar-vos la meva situació. Aquí us deixo un petit resum de la meva situació actual:

Edat: 32 anys
Situació laboral: Contracte fixe i situació laboral estable
Matalàs financer a l'abast: 1 any de despeses (una mica més de 2 anys si hi incloem el subsidi d'atur capitalitzat)
Deutes: No en tinc ni en penso tenir (tret que sigui per palanquejar d'una manera calculada i intel·ligent)
Import mensual mínim que vull destinar a estalvi i inversió: 50€
Import mensual màxim que vull destinar a estalvi i inversió: 200€ ~ 250€
Import mensual màxim que puc destinar a estalvi i inversió: 350€ (requeriria ajustar-se massa el cinturó pel meu gust però és ben bé el límit d'allò factible)
Import mensual mitjà que de moment penso destinar a estalvi i inversió: 150€ ~ 170€

I aquí un petit resum de les idees que em ronden el cap. De moment només tinc unes línies generals d'inversió al cap que espero que m'ajudeu a acabar de polir. En un principi estic pensant començar a muntar la part de la cartera a més llarg termini i amb menys risc. És per això que de moment el que tinc més perfilat són el pla de pensions i els fons d'inversió. Però bé, us deixo amb els punts que tinc al cap per que m'ajudeu a acabar de perfilar-los amb els vostres suggeriments:

Dipòsit a la vista: La idea és tenir-hi en tot moment entre 3.000€ i 4.000€ per a les despeses més immediates i imprevistos i destinar tota la resta del matalàs financer de què disposo a inversió o estalvi.

Productes d'estalvi: Amb el matalàs que tinc no crec que em calgui destinar res a estalvis però ja se sap que la inflació és punyetera i que és preferible tenir-los acumulant una mica d'interès encara que sigui poc mentre no tingui una inversió millor on destinar el capital. Deixant de banda els 3.000 ~ 4.000€ que estaran a l'abast en tot moment, crec que destinar uns quants euros a una imposició a termini i que acumuli una mica d'interès no seria mala idea en l'entretant. Segurament seria un dipòsit a un any o a 18 mesos com a molt però no és una de les meves prioritats per la qual cosa no hi he parat gaire atenció i si bé un dipòsit monetari és bastant líquid perquè pot tenir venciments molt curts, no trobo que siguin gaire interessants. 

Fent una cerca ràpida veig dipòsits a un any amb una TAE pels volts de l'1%. Poca cosa però millor que deixar que la inflació s'ho vagi menjant de mica en mica. Com ja he dit, emperò, no és una de les meves prioritats i per tant no tinc pensat fer-hi gran cosa al respecte. Ho esmento més que res per si algú té alguna bona idea al respecte (cosa que dubto però mai se sap) mentre tingui una part del capital sense saber gaire bé on destinar-la (cas que esperem que no s'esdevingui i, si s'esdevé, que duri poc).

Pla de pensions: A l'edat que tinc és un bon moment de plantejar-se pensar en la jubilació. Molta (massa) gent hi pensa a partir dels 40 anys però jo crec que el moment òptim per començar a fer-se un racó per la pensió és entre els 25 i els 35. Tinc pensat dedicar-hi uns 50€ fixes al més i entre uns 20 i 50 euros més que variarien de mes a mes per la qual cosa les aportacions mensuals serien d'entre 70€ i 100€ mensuals. Sé que és poc (tot i que aportacions raonables) i que com a mínim hi hauria de destinar uns 50€ més per anar bé però vull diversificar les inversions i per això prefereixo destinar-hi poc. A mesura que les altres inversions comencin a rendir segurament les aportacions al pla augmentaran de quantitat.

De moment, emperò, no sé quin fons contractar ni quina entitat m'ofereix el millors fons ja que tot just m'ho començo a mirar. El que sí que tinc en ment són unes línies generals. Penso tirar molt de renda variable i els plans amb horitzons temporals i que ajusten la cartera amb més renda fixa a mesura que passa el temps no m'acaben de fer el pas. Vull una mica de risc fins i tot en edats avançades perquè a la llarga gairebé sempre paga bé. Tenint en compte això, què em recomaneu?

Fons d'inversió: Un altre pilar de les meves inversions seran els fons d'inversió per la gestió i la diversificació automàtiques que ofereixen. A més hi ha molts fons amb límits d'entrada petits o directament cap límit per la qual cosa cada més s'hi poden anar fent inversions per aquí i per allà per la qual cosa amb poc capital i aportaciones periòdiques petites es pot tenir una cartera tremendament diversificada i d'abast mundial. Encara em falta, emperò, aprendre a seleccionar i analitzar fons però de mica en mica vaig aprendent-ne tot seguint els fons amb entrada baixa (uns 500€ aprox.) que m'ofereix el banc. Com sempre, per questions d'edat tendeixo per fons de renda variable, renda variable garantida, renda variable mixta i mixtos. D'aquests quins em podeu recomanar? Hi ha cap gestora que us cridi l'atenció?  

M'interessen especialment els fons Vanguard sense límits que fa relativament poc BNP Paribas ha posat a l'oferta al mercat espayol. D'aquests els que més em criden l'atenció són:

Vanguard U.S. 500 Stock Index Fund
Vanguard European Stock Index Fund
Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund

Què me'n dieu dels fons Vanguard que he seleccionat? Hi invertiríeu? Sabeu de cap fons d'aquesta o altra gestora que em recomaneu? Si teniu cap fons en concret, passeu-me'n l'ISIN.

Renda variable i fixa: En aquest departament només vull sentir a parlar de moment d'accions que reparteixin dividends. Tinc pensat també construir la cartera de renda variable mentre construeixo la de fons ja que vull que els dividends m'augmentin les rendes com més aviat millor. En aquest camp estic totalment obert a suggeriments.

Quant a la renda fixa, doncs com no sapigueu de cap producte interessant en renda fixa privada poca cosa hi ha a fer aquí per molt que la Fed vagi apujant els tipus.

Or i plata: Una mesada d'aquestes tinc pensat comprar unes quantes monedes de plata i més a mitjà termini compraré una o dues monedes d'or. Això tinc pensat fer-ho quan la cartera de fons i accions estigui ben assortida. Amb aquests actius el que penso fer és, en poques paraules, inversió B&H pura i dura, que és el que toca amb un valor refugi com són els metalls preciosos. Per cert, m'ho sembla a mi o el pal·ladi últimament va molt bé?

Altres inversions: En aquest aspecte estic obert a tot allò que em generi rendes amb ingressos passius. Rendes, rendes i més rendes. El problema? L'abundància d'idees i no saber ben bé quines implementar. Aquí m'agradaria que us marquessiu un bon freestyle a veure què hi teniu a dir. Negocis? Webs? Altres? Paro l'orella atentament a tots els vostres suggeriments.

I bé, aquestes són més o menys les meves idees inicials molt a l'engòs. Aquests plans inicials Cap altre suggeriment més? Espero les vostres respostes.

Respostes

Configuració
 • enricmm15.818 10 116👍 5.169
  SANCHEZ FILL DE PUTA! VULL MATAR! 
 • enricmm15.818 10 116👍 5.169
  Actualització de novembre de 2018

  Pressupost i estalvi: Aquest mes toca ficar-ho tot al compte d'estalvi i esperar. Ara que vénen temps de crisi és hora de posar-se a cobert i assegurar estalvis i fer inversions estratègiques. El crit de Tothom a cobert! ronda per tota la borsa. L'avantatge d'haver d'esperar és que ja començo aperfilar un pla d'acció bastant ben definit a mesos vista. Però d'això ja en parlaré amb més deteniment als altres apartats d'aquesta actualització. Així doncs, no hi ha moviments en els altres aspectes. Quant als 270€ d'estalvi mensuals ja els faig sense ni haver-hi de pensar.

  Quant a la propera fita d'assolir els 300€ mensuals d'estalvi, els números diuen que ja m'hi podria ficar però encara em falta passar el ribot a aquests números i assegurar que puc generar aquests 30€ d'estalvi que falten per arribar-hi d'una manera consistent. Tal i com està planificat, aquest moment segurament tindrà lloc durant el primer trimestre del 2019 (o potser l'abril com a molt tard).

  Fons d'inversió: Mes quiet quan a aquest àmbit ja que no he comprat cap participació. Tot, tant fons com accions, va de baixa (ja tocava) amb els vents de crisi que bufen i com que la meva estratègia quant a fons és de fer-los servir com a guardioles dinàmiques doncs de moment no hi ficarem més diners. En funció de com gestioni el pressupost aquest mes i de com evolucioni el fons potser em compro una participació per treure'm el mono d'invertir i divertir-me una mica (no hauria dit mai que seria tan divertit això d'invertir).

  Renda variable: Cap acció concreta aquest mes però una pila d'esdeveniments quant a aquest àmbit gràcies al fet que una estratègia definida i una primera selecció de valors es va perfilant. De mica en mica vaig generant una estratègia d'inversió en dividends creixents (dividend growth investing o DGI en anglès) amb més bona pinta. Com que només miro pel llarg termini crec que aquesta és l'aposta guanyadora tot i que també em recomanen aprendre de les estratègies de valor per complementar i la veritat és que a una empresa amb dividends creixients i amb perspectives d'apreciació del capital invertit no se li poden pas fer escarafalls, oi?

  Quant a accions futures a emprendre tinc pensat augmetar la meva posició a Iberdrola de cara al desembre per tal de poder prendre part del seu proper scrip dividend del gener (la data ex dividend és el 10 o el 9 de gener del 2019 si no recordo malament) ja que pel que veig al darrer exercici el nombre de drets d'assignació era de 35 per replicar un títol i amb la petita posició que tinc ara no hi arribo. Aportant-hi uns 1000€ al desembre tindré prou títols per poder reinvertir els dividends en accions per la qual cosa a partir del proper gener la meva posició a Iberdrola ja podrà crèixer per si mateixa sense necessitat d'aportar-hi més capitals. Segurament la posició no es quedarà amb només els 1200€ aportats fins aleshores i en el futur la posició creixerà amb més aportacions. L'únic que vull dir és que a partir del desembre ja se la podrà començar a deixar en pilot automàtic.

  Més de cara el futur (2on o potser 3er trimestre del 2019, tot i que el calendari pot variar a l'espera de que tot peti i els preus de compra siguin més interessants) ja començo a perfilar una cartera d'accions amb dividend creixent més interessant. En una primera tria de valors m'he plantejat aquestes opcions:

  - The Kraft Heinz Company (KHC)
  - Enagas (ENGGY)
  - Western Gas Equity (WGP) 
  - Philip Morris (PM)
  - British American Tobacco (BTI)

  I això és tot de moment. De moment encara estic fent una tria així que segurament moltes més empreses entraran en la llista de possibles candidates. Ara bé, si van mal dades amb la crisi i no ho veig gens clar, segurament la propera posició potser serà una de les tres grans blue chips que més confiança em desperten i que són:

  - The Coca Cola Company (KO)
  - IBM (IBM)
  - 3M (MMM)
   
  I és que aquestes tres empreses (juntament amb l'or i la plata) sempre les guardo a la recàmera en cas que el mercat sencer es torni boig o no vegi gens clar on ficar els diners.

  Or i plata: Tan bon punt hagi amplair la meva posició a Iberdrola començaré compra d'or a punta pala. M'han recomanat monedes de 20 francs o bé vreneli així que aquestes seran les meves primeres opcions. Vaig molt peix en això de les monedes d'or i plata així que qualsevol consell quant a la compra de monedes d'inversió serà molt ben rebut.

  Ara bé, i tot resumint els dos darrers punts, es pot dir que el calendari d'inversions de cara els propers mesos serà el següent:

  Desembre del 2018: Ampliació de la posició d'Iberdrola per tal de poder adquirir més accions en el proper dividend scrip.
  Gener del 2019: Dividend scrip d'Iberdrola on demanaré 
  Primer trimestre del 2019: Compra de plata
  Segon i tercer trimestre del 2019: Seguir amb la compra de plata o adquirir posicions en una de les empreses esmentades i/o ampliar la posició a Amadeus, en funció de l'evolució dels preus (Que peti ja la crisi, collons!). 

  Altres inversions: Seguint l'afany d'educar-me que vaig anuncia a la meva darrera actualització m'estic informant de maneres de guanyar-se un petit sobresou d'uns 100 euros (possiblement més) mensuals. La veritat és que comptar amb 1100 euros més a l'any (no vull arribar als 1200 per no haver-ho de declarar) no m'aniria gens malament i és una manera d'ampliar els meus ingressos i començar a fer realitat aquestes estratègies alternatives d'amplair ingressos. Seguirem informant-ne però, ka que tot està encara molt verd.  

  La meva cartera actual
  Aportacions a la cartera de 270€ mensuals
  10,740710 participacions al fons Caixabank Comunicaciones, FI - ISIN ES0113693032 
  3 accions d'Amadeus - ISIN ES0109067019
  30 accions d'Iberdrola - ISIN ES0144580Y14
  520€ al compte d'estalvi
  Valor actual de la cartera: 1.105,94€

Publicitat

Fòrums

 • 9.193.440 missatges
 • 217.484 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat