Fòrum

Demanant suggeriments i consells d'inversió

enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
Hola a tothom!

Obro aquest fil perquè per fi he arribat a una situació en què és hora de plantejar-se invertir de debò i voldria prendre idees i suggeriments vostres (dels raconaires que en saben, òbviament) i també comentar-vos la meva situació. Aquí us deixo un petit resum de la meva situació actual:

Edat: 32 anys
Situació laboral: Contracte fixe i situació laboral estable
Matalàs financer a l'abast: 1 any de despeses (una mica més de 2 anys si hi incloem el subsidi d'atur capitalitzat)
Deutes: No en tinc ni en penso tenir (tret que sigui per palanquejar d'una manera calculada i intel·ligent)
Import mensual mínim que vull destinar a estalvi i inversió: 50€
Import mensual màxim que vull destinar a estalvi i inversió: 200€ ~ 250€
Import mensual màxim que puc destinar a estalvi i inversió: 350€ (requeriria ajustar-se massa el cinturó pel meu gust però és ben bé el límit d'allò factible)
Import mensual mitjà que de moment penso destinar a estalvi i inversió: 150€ ~ 170€

I aquí un petit resum de les idees que em ronden el cap. De moment només tinc unes línies generals d'inversió al cap que espero que m'ajudeu a acabar de polir. En un principi estic pensant començar a muntar la part de la cartera a més llarg termini i amb menys risc. És per això que de moment el que tinc més perfilat són el pla de pensions i els fons d'inversió. Però bé, us deixo amb els punts que tinc al cap per que m'ajudeu a acabar de perfilar-los amb els vostres suggeriments:

Dipòsit a la vista: La idea és tenir-hi en tot moment entre 3.000€ i 4.000€ per a les despeses més immediates i imprevistos i destinar tota la resta del matalàs financer de què disposo a inversió o estalvi.

Productes d'estalvi: Amb el matalàs que tinc no crec que em calgui destinar res a estalvis però ja se sap que la inflació és punyetera i que és preferible tenir-los acumulant una mica d'interès encara que sigui poc mentre no tingui una inversió millor on destinar el capital. Deixant de banda els 3.000 ~ 4.000€ que estaran a l'abast en tot moment, crec que destinar uns quants euros a una imposició a termini i que acumuli una mica d'interès no seria mala idea en l'entretant. Segurament seria un dipòsit a un any o a 18 mesos com a molt però no és una de les meves prioritats per la qual cosa no hi he parat gaire atenció i si bé un dipòsit monetari és bastant líquid perquè pot tenir venciments molt curts, no trobo que siguin gaire interessants. 

Fent una cerca ràpida veig dipòsits a un any amb una TAE pels volts de l'1%. Poca cosa però millor que deixar que la inflació s'ho vagi menjant de mica en mica. Com ja he dit, emperò, no és una de les meves prioritats i per tant no tinc pensat fer-hi gran cosa al respecte. Ho esmento més que res per si algú té alguna bona idea al respecte (cosa que dubto però mai se sap) mentre tingui una part del capital sense saber gaire bé on destinar-la (cas que esperem que no s'esdevingui i, si s'esdevé, que duri poc).

Pla de pensions: A l'edat que tinc és un bon moment de plantejar-se pensar en la jubilació. Molta (massa) gent hi pensa a partir dels 40 anys però jo crec que el moment òptim per començar a fer-se un racó per la pensió és entre els 25 i els 35. Tinc pensat dedicar-hi uns 50€ fixes al més i entre uns 20 i 50 euros més que variarien de mes a mes per la qual cosa les aportacions mensuals serien d'entre 70€ i 100€ mensuals. Sé que és poc (tot i que aportacions raonables) i que com a mínim hi hauria de destinar uns 50€ més per anar bé però vull diversificar les inversions i per això prefereixo destinar-hi poc. A mesura que les altres inversions comencin a rendir segurament les aportacions al pla augmentaran de quantitat.

De moment, emperò, no sé quin fons contractar ni quina entitat m'ofereix el millors fons ja que tot just m'ho començo a mirar. El que sí que tinc en ment són unes línies generals. Penso tirar molt de renda variable i els plans amb horitzons temporals i que ajusten la cartera amb més renda fixa a mesura que passa el temps no m'acaben de fer el pas. Vull una mica de risc fins i tot en edats avançades perquè a la llarga gairebé sempre paga bé. Tenint en compte això, què em recomaneu?

Fons d'inversió: Un altre pilar de les meves inversions seran els fons d'inversió per la gestió i la diversificació automàtiques que ofereixen. A més hi ha molts fons amb límits d'entrada petits o directament cap límit per la qual cosa cada més s'hi poden anar fent inversions per aquí i per allà per la qual cosa amb poc capital i aportaciones periòdiques petites es pot tenir una cartera tremendament diversificada i d'abast mundial. Encara em falta, emperò, aprendre a seleccionar i analitzar fons però de mica en mica vaig aprendent-ne tot seguint els fons amb entrada baixa (uns 500€ aprox.) que m'ofereix el banc. Com sempre, per questions d'edat tendeixo per fons de renda variable, renda variable garantida, renda variable mixta i mixtos. D'aquests quins em podeu recomanar? Hi ha cap gestora que us cridi l'atenció?  

M'interessen especialment els fons Vanguard sense límits que fa relativament poc BNP Paribas ha posat a l'oferta al mercat espayol. D'aquests els que més em criden l'atenció són:

Vanguard U.S. 500 Stock Index Fund
Vanguard European Stock Index Fund
Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund

Què me'n dieu dels fons Vanguard que he seleccionat? Hi invertiríeu? Sabeu de cap fons d'aquesta o altra gestora que em recomaneu? Si teniu cap fons en concret, passeu-me'n l'ISIN.

Renda variable i fixa: En aquest departament només vull sentir a parlar de moment d'accions que reparteixin dividends. Tinc pensat també construir la cartera de renda variable mentre construeixo la de fons ja que vull que els dividends m'augmentin les rendes com més aviat millor. En aquest camp estic totalment obert a suggeriments.

Quant a la renda fixa, doncs com no sapigueu de cap producte interessant en renda fixa privada poca cosa hi ha a fer aquí per molt que la Fed vagi apujant els tipus.

Or i plata: Una mesada d'aquestes tinc pensat comprar unes quantes monedes de plata i més a mitjà termini compraré una o dues monedes d'or. Això tinc pensat fer-ho quan la cartera de fons i accions estigui ben assortida. Amb aquests actius el que penso fer és, en poques paraules, inversió B&H pura i dura, que és el que toca amb un valor refugi com són els metalls preciosos. Per cert, m'ho sembla a mi o el pal·ladi últimament va molt bé?

Altres inversions: En aquest aspecte estic obert a tot allò que em generi rendes amb ingressos passius. Rendes, rendes i més rendes. El problema? L'abundància d'idees i no saber ben bé quines implementar. Aquí m'agradaria que us marquessiu un bon freestyle a veure què hi teniu a dir. Negocis? Webs? Altres? Paro l'orella atentament a tots els vostres suggeriments.

I bé, aquestes són més o menys les meves idees inicials molt a l'engòs. Aquests plans inicials Cap altre suggeriment més? Espero les vostres respostes.

Respostes

Configuració
 • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
  Actualització de l'agost

  Pressupost i estalvi: Fent números m'he adonat que puc destinar còmodament cada mes 265 euros a invertir la qual cosa no està gens malament ja que supera en 100€ l'import que tenia pensat destinar a inversions cada mes. Quant al pur estalvi, doncs entre 50 i 100 euros cada mes i la resta del sou en despeses.

  Bons números i a mesura que en vaig fent més me n'adono que el límit d'allò factible que es pot destinar a inversions amb el nivell d'ingressos i despeses actual se situa ben bé cap als 370 euros mensuals. Una autèntica burrada per un treballador normal com jo. Seguirem parant atenció a cada euro del pressupost a veure si podem arribar-hi i, qui ho sap, fins i tot superar-lo.

  Fons d'inversió: De mica en mica ja tinc uns 104 euros ficats al fons d'inversió que vaig contractar fa cosa d'un mes (ISIN ES0113693032 per si us pica la curiositat) i m'ha donat un rendiment de gairebé el 3% en el mes que fa que vaig contractar-lo. Com que és un fons sense límits a la inversió hi aniré ficant les quantitats minses que no sàpiga gaire bé on ficar d'aquests 265 euros mensuals.

  Quant a altres fons, en tinc un parell al cap (aquests ja bastant més seriosos quant als imports mínims a invertir) que em fan el pes i segurament també el acabaré contractant.   

  Renda variable: He comprat tres accions d'Amadeus. De moment poc rendiment però jo ja tinc ben clar què penso fer B&H clàssic amb aquestes accions. Bona empresa amb uns estats financers per fer-se'n palles i situada en un sector clau. Potser una mica cara ara mateix però el preu actual importa poc quan es té en ment fer pur B&H de llarga durada.

  Quant a altres accions, de moment tinc pensat tirar cap a IBM i Coca-Cola (estil Berkshire Hathaway total) mentre vaig seleccionant empreses d'altres sectors. 

  Renda fixa: Estic buscant bons d'empreses grans que no estiguin a la borsa. De moment poca cosa per aquesta línia i la veritat és que no és gaire prioritària de moment.

  Plans de pensions: Després d'una selecció ja he reduït el nombre de plans que vull contractar a 2. Segurament de cara a l'octubre en contractaré un dels dos i hi aniré fent aportacions petites. 

  Or i plata: El cos em demana comprar plata com poques coses. Potser me'n compro un quilo o 500g ben aviat.

  Altres inversions: Provant les aigües del crowdlending. De moment he ficat 30 euros a Robo.cash a veure què tal. També estic buscant informació sobre maneres d'augmentar els meus ingressos de manera passiva encara que sigui amb imports petits cada més. Tot és de moment pura experimantació i informar-se, tal i com correspon a les etapes inicials de la formació de la cartera.

  La meva cartera actual
  104€ al fons amb l'ISIN ES0113693032 (Ja m'ha donat una rendibilitat del 2,89%, not bad
  3 accions d'Amadeus
  30€ fent el friqui a Robo.cash
  Aportacions a la cartera de 265€ mensuals (de moment)

  Es veu clarament que és una cartera acabada de néixer.
  • albert23 Usuari sumador 17.673 9 94 👍 1.332
   Pots explicar com funciona aquest fons que has invertit 104 €? Com es fa, on es contracta, si es poden fer aportacions i retirada quan es vulgui, etc...?
   • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
    Sóc client de La Caixa (sé que són uns careros però pel que he anat llegint a internet estan molt ben preparats de cara a Basilea III així que els hi faig confiança) i el fons en qüestió és el Caixa Bank Comunicaciones Estándar. És un fons indexat de Fidelity. L'índex en qüestió és un índex de la propia Fidelity que segueix el sector tecnològic a escala internacional.

    Per cert, jo sempre em refereixo a les inversions per l'ISIN perquè així és més fàcil de trobar per qui hi estigui interessat a fer-hi una ullada (sabent l'ISIN trobes l'instrument ràpidament amb Google). L'ISIN d'aquest fons és el ES0113693032.
    • Argimont 6.835 2 317 👍 4.290
     Primer , col.laborar amb la Caixa sent independentista es ja per matar.
     Segon , la teva merda d'inversió;
     La meva cartera actual
     104€ al fons amb l'ISIN ES0113693032 (Ja m'ha donat una rendibilitat del 2,89%, not bad 
     3 accions d'Amadeus
     30€ fent el friqui a Robo.cash
     Aportacions a la cartera de 265€ mensuals (de moment)     3 accions d'Amadeus?
     Saps que cobren comissions de mantenimient i per treure accions?
     En comptes de fer-te palles amb 4 euros de merda fent inversions i a mes amb la Caixa ,estalvia de debó.
     Els 4 euros que guanyes , probablement els perds en temps , comissions i ximpleries.
     Tens bancs millors que la Caixa , mes grans , amb solvència i amb protecció.
     Tu no saps si el que llegeixes sobre la Caixa es publicitat de la Caixa però si pots saber que Hi ha bancs nord-americans,anglesos , alemanys fins i tot xinesos amb mes solvència que la Caixa i a mes no cobren tantes comissions
     • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
      Sí, sé el que cobren. Ja m'he informat abans de començar i la informació és pública i fàcilment accessible.

      https://www.caixabank.cat/particular/bolsayderivados/tarifasmercadonacional_ca.html
      • Argimont 6.835 2 317 👍 4.290
       Els caixers fisics ja son prescindibles  , Hi ha bancs online que no cobren comissions , si no Hi ha prou caixers a la teva zona cal moure el puto cul i anar a aquest caixer, però amb les targetes , el mòvil... Si fas us d'internet son prescindibles.
       La Caixa no es el millor banc del mon , ni d'Europa ni Catalunya i a mes col.labora amb l'enemic.
       No Hi ha cap Raó sent independentista per seguir amb la Caixa
       • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
        Ho sé de sobres i no me'n vull anar de La Caixa. Tens cap problema amb això?
        • Argimont 6.835 2 317 👍 4.290
         Si ets independentista i t'agrada col.laborar amb l'enemic es que ets molt RUC , i si a mes t'agrada pagar mes, retardat.
         Cal parlar ja clarament a els independentistes de fireta que tenim.
         Noi , tens 4 putos euros de merda. 4 , i parles d'inversions bones anant pagant comissions a dojo ? I amb 4 accions d'Amadeus ara que a mes la borsa està baixant? Saps que per treure les 4 accions d'Amadeus has de pagar 13 euros o mes de comissions?
         Ara calcula quant han de pujar les accions d'Amadeus per amortitzar els 13 euros de comissions
         Si tens 4 euros el que cal es pagar 0 euros en comissions, no arriscar en borsa  i això amb la Caixa es incompatible perque la gent que te diners amb la Caixa es gent que cerca una suposada seguretat i te molts calers , no 4 euros i no tenen problemes en pagar comissions
         • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
          Atenció notícia: Tots els bancs són espanyols i ballen al so de la cançó que el BCE, el Banc d'Espanya i el BOE els toquen 
          • Argimont 6.835 2 317 👍 4.290
           Anem amb les matemàtiques;


           3 accions d'Amadeus son 3 × 72,54=217,62


           Si no et cobren comissions de manteniment , has de pagar un canon amb la borsa i amb el banc per comprar i vendre accions.
           No se com funciona el broker Caixa , però que jo sàpiga cobren un minim de 10 euros gairebé tots els bancs per comprar i vendre accions.
           Es a dir que ja has perdut un minim de 10 euros de les teves 3 accions d'Amadeus i necessites que les accions d'Amadeus pugen mes d'un 5 % .... Per amortitzar l'inversió!
           Això nomès si t'han cobrat per comprar o vender accions , si et cobren per les dues i també pel manteniment ja tens que esperar a que pugi mes d'un 10%


           El que no saps es que Hi ha pàgines especialitzades en borsa que cobren menys d'aquest 10 o mes euros de la Caixa, a mes Li dones diners a C'S  i a gent com Fainé ....
           Es ridicul noi, ridicul , sense pensar i amb 4 euros de merda
          • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
           Sí que ho sé, o et penses que no vaig buscar bròkers i llegir coses al respecte a Rankia? De fet vaig estar a punt d'obrir-me un compte a Degiro però no m'importa perquè penso fer buy and hold a llarg termini amb aquestes accions i més que en compraré per la qual cosa aquests 10 euros que esmentes em són totalment irrellevants.
          • Argimont 6.835 2 317 👍 4.290
           Quants anys tens?


           A veure noi si tens que pagar 14 euros minim per 250 euros que tens en 3 accions , a mes que la borsa ara està a la baixa ...


           Es això inteligent?
           No.


           Amb aquests 250 euros el que cal es practicar una mica en la borsa , en Degiro o qualsevol altra que no cobren tantes comissions , no regalar els diners a Fainé perquè nomès amb comissions ja estàs pagant mes d'un 5% de la teva inversió .
           A mes es que ara mateix es fins i tot millor apostar contra una empresa que a favor .          • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
           Agraeixo la preocupació però no em faràs canviar d'opinió.
          • tut Usuari sumador 1.631 8 948 👍 455
           Així, guanya la pasta la caixa...
          • Argimont 6.835 2 317 👍 4.290
           Alguns s'afanyen en donar calers de franc a Fainé
          • Indignat_indepe 6.579 5 330 👍 2.487
           Per si t'interessa l'experiència, jo faig servir degiro i estic molt content. Comissions de compra venda mínimes (encara k facis B&H hauràs de comprar i més si fas compres petites), un llistat inmens d'ETF (que em sona que t'interessaven) on directament no pagues comissions de compra venta, unes comissions anuals minúscules, i una bona app i una web on es visualitza tot molt fàcilment.
       • TretzeTretzes 11 👍 9
        Tenint en compte que el mercat laboral va com va no crec que els caixers físics siguin "prescindibles". Vés a saber la quantitat de gent que cobra en negre. Sobre tot al meu sector, jo ho veig molt.
  • tut Usuari sumador 1.631 8 948 👍 455
   Crec que és molt mala inversió. Els següents punts són importants :
   - Invertir aquestes misèries és ridícul.  Fes entrades de mínim 2000€
   -La Caixa té de les pitjors comissions alhora de invertir en borsa o en fons.
   - Inveritiria en index funs o etf amb baixes comissions. La caixa té un ventall de possibilitats molt reduït.

   Ara mateix estic utilitzant un broker situat a Londres que em permet tenir posicions en diferents monedes i diferents mercats de tot el món.  Això sí,  per obrir-te una compte necessites mínim 10000€.

   Si tens poc capital, no diversifiquis, se't menjaran las comission. Diversificar amb capitals de 2000€ és ridícul. Dedicat acumular calers fins que tinguis una capacitat de inversió mínima.
   • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
    Amb el que coixí que tinc puc fer entrades de 2000€ però no vull fer-ho. Vull anar fent-ho mensualment amb el que em sobri del sou que és entre 250 i 300 €. És poquet però vull fer-ho així.
    • Argimont 6.835 2 317 👍 4.290
     Ni puta idea de res , no vols ni acceptar les coses i pretens que et donem consells?
     Per a que preguntes si es ridicul el que estàs fent?
     Per entrar en borsa amb pocs diners o  entres en Degiro o qualsevol altra que no robin amb les comissions dels grans bancs o entres amb molts mes diners .I practiques en borsa , et vindrà molt be en un futur
     Es que es de lògica , estàs pagant gairebé un 10% de la teva inversió.
     Una empresa es molt difícil que guanyi mes d'un 10% en un any i mes ara mateix , per a que collons pagues 14 euros de comissions per 250 euros?.
     Per guanyar ... Si guanyes ...5 euros a 2 anys?

    • tut Usuari sumador 1.631 8 948 👍 455
     No entenc pq obres un fil demanant consell.

     Pels que us llegiu el fil. Les comissions és un dels factors més importants que un inversor controla. La Caixa és, sinó el pitjor banc respecte comissions, dels pitjors. Abans d'invertir s'ha de controlar molt bé aquest apartat. Desprès, tenir clar que diversificar molt amb quantitats petites d'inversió et pot penalitzar molt via comissions.
     La meva recomanació és sino controleu gaire, acumular uns 10000 € i invertir amb un etf de baixa volatilitat o index fund. Són fons passius, que intenten replicar un index,  evitant els costos dels fons actius. Bàsicament  estarem jugant que a 10 anys els índex borsatils segurament hauran pujat respecte el moment actual.
 • Almirall9X 2.284 3 771 👍 2.421
  Com un aficionat al tema i que també participa d'aquest món em subscric el fil i em disposo a explicar part de la meva experiència i opinions personals, després cadascú veurà que fa amb els seus diners. També em disposo a contestar preguntes o llegir qualsevol opinió.

  Actualment jo disposo d'uns 50k invertits en accions d'unes 16 companyies d'arreu del món amb perfils diferents, unes amb perspectiva b&h i la majoria amb perspectiva value. (per cert podríem obrir un fil per comentar accions interessants?)

  Penso igual que els companys. Tenir les accions a CaixaMordor és una bogeria. Personalment tinc la major part a Degiro i una petita part a ClickTrade. No ho tinc tot a Degiro perquè si hi tens més de 50.000€ has de fer la declaració de béns al extranger la qual té unes multes monstruoses davant de qualsevol problema.

  Comparant amb la caixa a més d'això que he dit dels 50.000 euros té un altre desavantatge (avantatge per algú) que aquests no envien cap mena d'informació fiscal a l'agència tributària, pel que al fer la renta al borrador no hi ha res d'això, pel que ho has de posar tu o te la pots jugar.

  Com a punts positius té que no aplica retenció en destí als dividends. (Quan cobres un dividend tens dues retencions, la del país d'origen i la de destí (espanya) L'espanyola és del 19%. Això vol dir que degiro mai aplica el 19% espanyol a no ser que l'acció sigui espanyola. Llavors si tens companyies del Regne Unit o de Hong Kong (les quals no tenen retenció en origen, cobres el 100%.)

  Per altra banda els punts més importants de tots per mi, el de les comissions. Gairebé totes les companyies que tinc són estrangeres (només una espanyola). Quan opero amb Degiro a Singuapor/Japó/Hong Kong em venen ganes de morir-me al veure 10€ de comissió, però és que ara veient les tarifes de la caixa per la borsa japonesa... OMG, 100€ de corretatge, + el cost de la compravenda + canvi de divisa (no he trobat quant et cobren) + 0,4% del valor de la posició (minim 15€) semestral!!!!!!!!!!! Nomes amb el manteniment perds un 1% del teu capital cada any. Això és com a minim aberrant. Una ruïna. o 50€ per les borses europees, 25 per les americanes... a més del 0,4% mencionat anteriorment semestral perque si!

  O 1,8€ per llençar una ordre, modificarla... Si operes amb companyies poc liquides t'hi pots morir aqui.

  M'ho paro a pensar i deu meu, amb la caixa hauria pagat ja potser 4000€ en comisions.

  Clicktrade te unes tarifes una mica més altes que degiro (raonables veient el panorama) excepte un 0,5% per canvi de divisa, que es una salvatjada. (degiro cobra un 0,1% o amb operacions molt grans menys)

  Jo t'animaria de debó per el teu patrimoni que evitessis utilitzar la caixa.

  A i tambè a operar amb quanitats molt més grans de diners (blocs de 2000€ almenys) si no perds molts diners amb comissions encara que els vulguis tenir molts anys.

  Allò que t'he dit de la custodia és un gran problema si les vols tenir molts anys. (Per les accions nacionals (mercat que no recomano) 0,10% semestral sobre efectiu de la posició (mínim 6€ per dipòsit/valor)

  ____

  Pel que fa a Robo.cash, plataforma que desconec et diria que tinguessis cuidado, que ha de tenir molt risc. Vull dir una cosa que rendeix entre un 11-14% ha de ser super arriscat. Si no ho fos avisa'm que vaig a convençer els pares que es venguin / hipotequin tot el patrimoni i el fotin allà, que viurem de renda .

  En quant al fons d'inversió (el qual inverteix en les FENG o grans tecnologiques o com els hi vulguis dir que molt probablement estiguin bombollejades, pensa que el fons té una comissió de gestió d'un 1,84%, la qual cosa es una bogeria.... estic convençut que pots trobar algun ETF que et cobri un 0,1, 0,2 pel mateix.

  Per acabar de donar candela et diria que mirant el balanç i el compte de resultats, que les accions d'Amadeus estan caríssimes, si no son capaços de seguir augmentant els beneficis a un ritme elevat les accions patiran... Pagues 10 vegades preu de llibres... (igualment tampoc tinc idea de com va el sector)

  Em sap greu portar-te la contraria en tot, si creus que et puc ajudar amb alguna cosa m'ho pots dir

  Sort
  • tut Usuari sumador 1.631 8 948 👍 455
   He fet el model per imports superiors a 50000€. Solament las de fer una vegada i no és complicat.
  • Segon_usuari_Bob 5.452 10 396 👍 5.572
   A Robo.cash com a mínim no t'enganyen, amb el nom queda tot molt clar.

   A mi em fascinen molt totes aquestes empreses que t'ofereixen interessos tan alts i la quantitat de persones que segueixen picant l'ham. El tema piramidal sembla que té un poder d'atracció molt gran.

   Òbviament si hom sap la manera d'obtenir un tipus d'interès tan alt de manera segura, el darrer que fa és muntar una empresa per oferir-ho a la gent. El normal és dedicar-hi tots els teus diners i patrimoni per enriquir-te de manera vil i capitalista, inclús endeutant-te.
  • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
   I ara, no m'ofen gens que tinguis una opinió contrària a la meva. De fet m'alegra veure que algú altre (i amb més que jo) s'animi a parlar obertament del tema. Parlar obertament d'un tema sense tabús és el primer pas per trobar una millora per a tots així que benvinguda sia la teva contribució. I ara, anem a pams amb la teva resposta. De fet, això que dius de crear un fil per parlar de valors, per què no aprofitem aquest i el reconvertim en un fil on parlar d'inversió per a tothom i no només per a mi?

   Primer de tot, això que dius sobre la retenció en origen dels dividends em té encuriosit. Jo tenia entès que al RU t'aplicaven una mena de crèdit fiscal pel qual et retenen un 10% preventivament i després tan bon punt declaraves al teu país o al mateix RU aleshores s'igualava aquest crèdit fiscal o, en el cas de declarar fora del RU, te'l tornaven. Però el que dius xoca frontalment amb el que tenia entès. Podries elaborar?

   Quant a les comissions, d'acord, vosaltres guanyeu. A partir del setembre provaré Degiro a veure què tal em va per aquelles contrades ja que com a petit inversor que sóc sembla ser que és el millor bròker per a mi. I gràcies per compartir informació sobre ClickTrade ja que no n'havia sentit gaires coses. Per cert, també he sentit coses molt bones d'Avatrade. Tens experiència amb ells? I si és que sí, ens en podries fer cinc cèntims?

   Quant a operar amb quantitats més grans, oblideu-ho. Necessito fer-ho així per una qüestió merament psicològica. Si vaig reunint els 2000€ que esmenteu de mica en mica aleshores la temptació de fotre-hi mà és massa gran. Millor destinar la part del sou que em puc permetre invertir immediatament (265€ de moment) i evitar temptacions pitjors. Ben mirat, val més perdre una petita part d'aquests 265€ en pagar comissions i que la resta dels diners vagin generant valor immediatament que no pas malgastar-ne una part encara més gran en despeses inútils fruit de no poder-se resistir a la temptació de gastar-los per què els tens fàcilment a l'abast. Jo inverteixo amb cap i sé que em puc permetre perdre els diners que inverteixo. Són diners totalment sobrers que no em calen per a necessitats immediates. Si tinc una pila de diners sobrers al compte corrent la temptació és molt gran. Si tinc una pila de diners sobrers en un fons o a la borsa on per treure'ls em fan pagar una comissió i a més a més la transferència no és automàtica sinó que triga un o dos dies a veure's al compte aleshores és molt més fàcil resistir-se a fotre-hi les grapes. A l'hora d'invertir tenir en compte les consideracions psicològiques i conèixer-se el caràcter també és molt important.

   Quant al crowdlending, m'ho estic mirant per sobre encara i amb moltes sospites però pel que sembla tant Mintos com Bondora funcionen bastant bé. De fet Bondora ofereix el compte 100% automatitzat Go & Growth amb un rendiment anual del 6,75% peti que peti i pel que sembla tothom en diu meravelles i fins i tot he trobat autèntiques bogeries com ara aquest Youtuber alemany amb uns rendiments del 17,89% en només 6 mesos. Quant a Robo.cash no se'n parla tan bé com de Mintos o Bondora però també en trobo bona informació. Però amb retorns tan esbojarrats també m'ho miro amb escepticisme. És per això que he decidit entrar-hi amb unes desenes d'euros i fer el friki una mica a veure què passa. I una lògica similar és la que vaig aplicar al fons d'inversió en qüestió en veure que pujava com l'escuma. Pur ànim experimentador i res més.

   Quant a Amadeus crec que t'equivoques perquè només en valores els estats financers i el preu de l'acció actual però no mires el negoci que hi ha darrera. Amadeus té un nínxol de mercat molt gran i rendible com és tot allò relacionat amb els viatges (te'n faries creus de com en depenen les companyies aèries de tot el món i de la infiltració que té en el sector hoteler) i una estratègia d'expansió molt bona. Fins i tot quan hi ha merders als aeroports Amadeus no se'n veu gens afectada, quantes empreses relaciones amb el sector viatges poden dir el mateix? Coincideixo amb tu que el preu de l'acció ara per ara està sobrevalorat i estic pràcticament convençut que en els propers mesos patirà una correcció però el negoci que hi ha darrere és un molt bon negoci (dels millors que ha parit Espanya en les darreres dècades i que s'està menjant les mateixes companyies aèries que el van crear fa 30 anys) sobre el qual en tinc una molt bona opinió a llarg termini.
 • joan cf 3.721 12 549 👍 988
  Una inversió en bancs et podria servir per aprofitar els aventatges que ofereixen els bancs als seus accionistes : la més habitual cap comissió per a les seves accions i un compte amb millors interessos a on van els cupons de les accions o el diner que tu vulguis anar apartant cada any però només per comprar noves accions del banc.


  (i ja no entro ni en si és un bon moment per a comrar bancs ni en si és la més ètica de les inversions)

  • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
   Precisament és una de les coses qur tinc pensades fer de cara al setembre 
  • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
   Per cert, ara que t'escric des de l'ordinador i no des del mòbil i puc elaborar una mica més, cal recordar sempre l'efecte de l'scrip dividend. Està molt bé que els bancs t'ofereixin reinvertir els dividends de les pròpies accions però això inevitablement duu a que el nombre d'accions en circulació del capital flotant també sigui més gran per la qual cosa cal mirar-se les reinversions de dividends com a petites ampliacions periòdiques de capital ja que no només tu sinó també tots els altres accionistes reinverteixen llurs dividends. 
 • pastor_de_bits 10.003 8 214 👍 1.634
  M'interessa aquest fil ja que també m'interessa fer inversions i en aquest país estem molt poc formats en aquest tema, entre els quals m'hi incloc. Agraïria si algun raconaire em podés recomanar literatura que m'ajudés de cara a les petites inversions.

  I parlant des de la meva ignorància -agrairé si la cago en cap punt que em corregiu-:

  Dels plans de pensions: fa poc el banc em va estar perseguint perquè me n'obrís un, ja que tenia avantatges fiscals i estic "en una bona edat" per plantejar-m'ho. Un dels motius és que desgrava IRPF, però això només és mitja veritat. L'any en curs no computa en la base de càlcul de l'IRPF, però quan rescates el pla sí. I llavors és quan comença el drama, si treus els diners de cop l'IRPF pot ser monstruosament gran (crec que fins el 45%, depenent de la quantitat), per la qual cosa la manera més intel·ligent és rescatar-lo poc a poc i així perdre menys diners. Per altra banda no tens cap seguretat sobre quines seran les bases de l'IRPF el dia que et jubilis... així que saps el que pagaries ara, però l'endemà no. Per tots aquests motius per mi ja queda descartat completament. També cal tenir en compte que les rendibilitats són molt baixes i cal anar revisant-ho periòdicament, sinó el més probable és que a la llarga si no canvies de pla perdis diners i el banc sempre guanya per les comissions.

  Sobre els fons d'inversió. Per mi és una millor opció al pla de pensions, aquí tens llibertat per treure els diners, ara bé, et poden fregir amb les comissions, amb la qual cosa has de jugar amb la rendibilitat del pla per veure si surt a compte o no. Com sempre cal revisar periòdicament l'evolució del pla i no prendre decisions precipitades.

  Sobre la renda fixa o variable. La renda fixa en sí per mi és massa conservadora, amb un rendiment molt petit, fins i tot a llarg termini, només la recomanaria si no et pots permetre cap mena de pèrdua. Entenc que amb la capacitat estalviadora que tens no et cal, i la renda variable és una millor opció.

  Ara bé, la opció més interessant per les inversions és jugar directament a borsa, a través de brokers. Les comissions solen ser bastant més baixes, però el risc també és molt més alt. Per jugar a intercanvis de divises has de de poder invertir una suma molt gran de diners, a no ser que el broker t'ofereixi multiplicadors. Sobre l'or i la plata estan en una tendència anual baixista, ara mateix no són una bona opció, trobo més interessant el petroli. També una altra opció és invertir en empreses, sobretot de les branques comercials que coneguis millor (tecnologia, alimentació, tèxtil, etc.)
 • Turanga_Leela 27.548 6 36 👍 6.275
  Inberteix en bitcoins i el fòrum filatèlic, és el futur.
 • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
  Amb el MiFID II la majroia de bròkers ja no ofereixen ETF's americans pel que estic veient arreu d'internet. Sabeu si hi ha cap bròker al mercat espanyol que ofereixi  ETF's americans tot i MiFID II?
 • enricmm 15.425 10 121 👍 4.765
  Actualització de setembre

  Pressupost i estalvi: Quant a aquest apartat, val a dir que els 265€ mensuals els tinc plenament consolidats. No em costa gens estalviar aquesta quantitat cada mes i la meva qualitat de vida no se'n ressent gens. Una bona vida saber que cada mes te'n sobren 265 sense haver de renunciar a res. Em sento bé tot i haver de pensar en el pressupost general per a cada despesa que faig, per petita que sigui (o potser és precisamet per això que em sento tan bé).

  Fent una mica de numerets veig que assolir els 300€ mensuals destinats a estalvis i inversió no em costarà pas tant com creia però de moment no ens centrarem pas en això. Esperem, emperò, que la fita dels 300€ mensuals s'assoleixi ben aviat.

  Fons d'inversió: L'estratègia quant a fons és fer servir el Caixabank Comunicaciones com a una guardiola dinàmica on hi fico el que em sobra cada mes d'aquests 265€ mensuals i, un cop assolit el límit dels 600€ de la majoria de fons més interessants aleshores colocar-ho allà. De moment el meu següent objectiu quant a fons és el Caixabank Multisalud.

  Renda variable: De cara a la estratègia de dividends per complimentar rendes a llarg termini. de moment em centraré en el mercat espanyol per evitar-me mals de cap fiscals. Després d'Espanya segurament aniré a petar al RU pel mateix motiu. Els EUA, la resta de la UE i l'Àsia de moment ho deixarem per meś endavant.

  Quant a inversió, ara és l'hora del sector utility ja que el teconològic està molt encarit tot i que estic molt content amb Amadeus. He entrat a Iberdrola i els propers objectius quant ja hi tingui uns 2000€ posats segurament seran Enagás o Endesa. Quan ja tingui el sector utilities ben cobert a nivell nacional amb dues posicions (màxim 3) aleshores segurament que anirem de cara als consumer staples. 

  Or i plata: M'han convençut de passar-me definitivament a l'or tot i que jo era més d'argent en un principi. Cada any durant una o dues mesades la inversió principal serà en uns quants gramets d'or. L'or és el rei!

  Altres inversions: El pla de pensions i el P2P lending passen a estar totalment descartats. El pla de pensions per il·líquid quan un fons d'inversió infinitament més líquid pot fer la mateixa funció amb rendiment millors. Quanr al P2P Lending, a banda de no firme'n ni un pèl he arribat a la conclusió que ser prestamista és quelcom que no vull pas fer. També m'estic començant a mirar molt per sobre la renda fixa privada d'alt rendiment i PPA's.


   
  La meva cartera actual
  9,621430 participacions al fons Caixabank Comunicaciones, FI - ISIN ES0113693032 
  3 accions d'Amadeus - ISIN ES0109067019
  30 accions d'Iberdrola - ISIN ES0144580Y14
  Aportacions a la cartera de 265€ mensuals


 • Tico 694 1 👍 359
  Pisos per llogar, les bombolles són una merda si només pateixes les conseqüències.
 • Garroferet 995 2 👍 796
  No tinc ni idea de borsa (però ni idea) ni d'economia. Ara bé, em preocupa que els meus estalvis que estan al banc estiguen perdent valor relatiu pels interessos tant baixos que deixen, i pel cost d'oportunitat. És per això que comença a intrigar-me què podria fer amb ells per garantir que seguiré tenint un marge de seguretat important en cas d'imprevist i, de pas, tindre algun benefici.

  Buscant, he trobat una web que simula el mercat bursàtil on pots provar coses sense por a perdre diners reals. 

  https://www.labolsavirtual.com/

  Comprant alguns valors un poc de manera aleatòria, he perdut més de 100€ en un dia principalment al comprar uns 8.000€ de platí supose que en mal moment. Així que podria arribar a afirmar que:

  1. Invertir sense idea és perdre diners
  2. Invertir quantitats baixes no és recomanable per la poca guanyança absoluta que genera i per les comissions, que són, relativament, més importants quan menor és la quantitat invertida; millor plantejar-se invertir de 2.000€ en amunt

  Si no s'està informat, entenc que és millor anar a ETFs com l'SP500 i tindre paciència, o directament oblidar-te de fer res fins que tingues la suficient informació o deixar els diners quiets al banc.

Publicitat

Fòrums

 • 9.157.789 missatges
 • 216.205 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat