Fòrum

El Parlament foral de Navarra exigeix un referèndum per votar monarquia o república

maori15.237 3 127👍 7.660
 
 

El Parlament de Navarra ha aprovat una resolució amb el suport dels grups Geroa Bai, EH Bildu, Podem i Ezkerra per tal d’exigir que els ciutadans de Navarra i de la resta de l’estat espanyol puguin decidir en un referèndum si volen monarquia o república. La moció tenia un altre punt que no ha tirat endavant per tal de rebutjar la visita del monarca espanyol aquest dimecres a Navarra.

L’exigència d’un referèndum vinculant ha comptat amb els vots en contra d’UPN, PSN i PP. José Miguel Nuin, d’Ezkerra, partit que encapçalava la iniciativa, ha indicat que ‘és lamentable que la ciutadania navarresa i espanyola continuïn sense poder decidir sobre el model que volen’. ‘Es va furtar aquest dret i no volem donar normalitat democràtica a la monarquia mentre la ciutadania no pugui votar’, ha afegit.

Consultes populars

El debat sobre el tipus d’organització de l’estat espanyol s’estén cada cop més arreu. És el cas del barri madrileny de Vallecas o del Camp de Gibraltar, a Cadis, on hi han organitzat referèndums inspirats en l’onada de consultes populars sobre la independència. Ara Navarra trasllada la responsabilitat al govern espanyol.

https://www.vilaweb.cat/noticies/navarra-exigeix-un-referendum-per-votar-monarquia-o-republica/ 

Respostes

Configuració
 • polmas14.740 7 134👍 2.990
  Fins i tot bildu s'ha tornat hispanocèntric?
 • llamp48.610 17 10👍 12.154
  Ja els hi dic jo que ho deixin estar i que pensin en el seu benestar. Aquest referèndum és anticonstitucional. abans cal canviar la Constitució perquè es pugui votar en contra de la Constitució. Espanya és una olla de grills i la Monarquia fa de super glue, sense monarquia Espanya acaba con Iugoslàvia sense Tito.
  • EPS61.360 13 8👍 10.109
   la Monarquia fa de super glue, sense monarquia Espanya acaba con Iugoslàvia sense Tito

   Sobrevaloreu molt la monarquia espanyola, això no és UK on si que fa aquesta funció. A Espanya la monarquia representa a Castella/nacionalisme espanyol, no a la resta.
   • nemo6.535 8 329👍 2.061
    Parles sense saber. La monarquia agrada o, com a minim, es tol.lerada, per gran part de la població molt més enllà de Castella. A Andalussia, per exemple, son ferventment monarquics, i aixó parlant d'una CA tradicionalment d'esquerres. Extrapolable a Múrcia, Aragó, Cantabria, Asturies, Galiza, i si, també al mateix PV.

    Simplificar dient que la monarquia representa (o agrada, o es veu com un mal necessari) a gran part de l'Espanya autonómica es llevar-li la importància que te. Agrade o no és un fet. No manipules els fets, sisplau.
    • EPS61.360 13 8👍 10.109
     Tens la mania en posar paraules no dites en boca aliena.

     Parlo de Castella/nacionalisme espanyol, i evidenment Andalusia s'inclou, altres zones serien més discutibles, però els únics llocs on no s'inclouria és Catalunya, País Basc i Navarra. Em sembla que qualsevol persona amb un mínim de sentit comú ho entendira.

     La Monarquia no estructura l'estat com ho fa a UK, on és una figura respectada per tothom, inclosos nacionalistes escocesos i galesos, per això molts independentistes no tenen problema en acceptar la reina Isabel com a cap d'estat del seu estat independent. A Espanya no estructura res, si és una figura respectada és pq representa el cap d'Estat i és un símblo que queda de l'imperi Espanyol, però no representa la unitat dels pobles com si ho fa a UK, o feia Tito al seu moment.
 • RESILIENT2.213 2 792👍 1.652
  Si és que l'esquerra (o el que sigui) no aprèn.

  No es pot fer aquesta mena de consultes, i menys sabent que tot el poder mediàtic i fàctic el té l'enemic, no es pot fer després de veure que a les espanyes, guanyen els partits del règim del 78 als que ja els hi està bé la monarquia.

  Si fan la consulta, la perden, i de llarg.
  A més, les monarquies no es consulten, s'enderroquen. Ja el sol fet de plantejar-ho, dóna la mateixa legitimitat a la monarquia que a la república.
   • RESILIENT2.213 2 792👍 1.652
    I? ...com si la fan al Regne Unit o a Suècia! ...si els "precedents" es donen en contextos diferents, NO són precedents.

    Les característiques de la monarquia espanyola són molt diferents, tant en la seva proclamació, ratificació fraudulenta al 78, i també respecte al paper que juga dins de l'estructura de poder a Espanya. Equiparar la situació espanyola amb les que cites, és pur mecanicisme i superficialitat. 

    I ja dit sigui de pas, el plantejament peca d'absolut infantilisme, de desconeixement de la realitat aquí, avui i ara. Si la dreta espanyola fos més intel·ligent, ja hauria tornat a fer aquesta consulta fa un parell d'anys per a tallar de socarre'l tots els independentismes.

    Cuyongs! ...si algú crema els nostres vaixells, que sigui l'enemic, no nosaltres mateixos!
  • autokrator13.193 3 158👍 8.844
   És evident que no hi haurà cap referèndum d'aquesta mena en un termini raonable. Ara be, que l'esquerra el comenci a posar sobre la taula ja va be, van amb cinc o sis anys d'endarreriment respecte a Catalunya però ja va be. 
   • RESILIENT2.213 2 792👍 1.652
    Insisteixo, és un suïcidi. Quan vulguin la república, que la proclamin i si encara no la volen, doncs que no la proclamin, com estan fent i fem ara mateix.

    Però és que a més, és ideològicament inacceptable, i més per gent que es considera això que alguns anomenen "esquerra". En aquest sentit, no seria millor votar, ja posats, "societat dividida en classes o igualitària"? ...doncs plantejar aquest referèndum, és molt semblant...almenys si es tenen principis i a més es tenen clars.

    Si jo tingués el poder i fos de dretes i monàrquic, ja fa temps que hauria tornat a fer aquest referèndum.
    Si ja el vàrem perdre al 78, quan a Espanya tot hom, fins i tot els falangistes, se'n fotien del Juanka ...no vull ni pensar el que tornaria a passar. Recorda que els aparells de l'estat, no estan, per definició, amb el poble.
    • autokrator13.193 3 158👍 8.844
     Però que van perdre el 78? Si al 78 no es va fer cap referèndum. A més, no se sap si es perdria, ara potser sí, però és que tampoc l'esquerra és majoritària ni aquesta proposta anirà endavant, el dia que l'esquerra espanyola tingui força per aconseguir aquest referèndum té molts números per guanyar-lo. 
     • RESILIENT2.213 2 792👍 1.652
      Al 78 es va votar la Constitución refrendant el paper del monarca. No era "exactament" un referèndum, però tant se val.

      I ara tu dius que com no se sap si es perdria... doncs te la jugues amb les mans lligades!
      Si l'esquerra té força, tant se val, qui ha de tenir força i unir-se, NO és tant l'esquerra, és el poble, i quan això passa, la resta cau pel seu propi pes, desapareix la divisió de les superestructures d'esquerra ...i potser la monarquia.

      Actualment no estem en democràcia i això fa que aquest sigui un factor més per a no plantejar-ho.
      Però com que aquesta esquerra de la qual parles, segueix penjada de la piruleta, entenc que està prou acostumada a llepar-la pensant que sí que estem en democràcia.
      • autokrator13.193 3 158👍 8.844
       Ho pensin o no els toca fer veure que la seva feina a les institucions és important i, per això, han de plantejar aquestes coses perque el seu públic els ho demana i, per que no, també per a que la gent no acabi per oblidar-se que es pot ser República. 
       • RESILIENT2.213 2 792👍 1.652
        Si és així, estem pitjor del que sembla doncs a l'infantilisme si afegeix "papanatisme" i pagafantisme palmari, això és fer el joc a la dreta conservadora dels seus privilegis i que ho frena tot quan l'hi peta i des de dalt. Lo cardat és que això ho fan els que teòricament hagueren d'estar a l'avantguarda de tot, alguns dels quals eren prou més radicals en el passat. Ara, per a no cagarla per l'esquerra, la caguen per la dreta, que és molt més destructiu.

        Per les repúbliques -o independències- no s'hi lluita en sec. Per això l'ANC i altres han tocat fons pel que toca a la ja famosa voluntat "d'eixamplar la base social"; abans ens deien (i ara): primer fem independència i república (abans era "fer país"), i ja després farem tot la resta, anem a la major, al que és més important ara, ...alguna cosa així ens deien. I això, des del punt de vista dels interessos populars és anar de cap a la via morta i cap a restar en lloc de sumar, que era el pla dels convers: no créixer massa, per a no perdre el control, i negociar concessions amb Madrid. 

        I allò que és pitjor, donar un caire ètnic a la llibertat i girar l'esquena a molts ...a aquest totum revolutum que els convers insulten per ser "colonos".

        I tornant a la qüestió... Plantejar que les repúbliques són coses dels republicans i, per extensió, que les indepes són coses dels identitaris, és un suïcidi com a poble doncs margines a la majoria i converteixes la república i la identitat en una mena de luxe cultural optatiu, restrictiu i fins i tot ètnic (cal tenir més fills!, brama la dreta nacionalera de català escaient, com si els fills fossin clons i com si l'original de referència amb vuit cognoms de la catalana terra, no se l'haguera embeinat.

        L'esquerra (per utilitzar aquest mal nom) no pot estar en això, ja que, o ens porta a tots al fracàs, o a què la dreta condueixi qualsevol eventual canvi, és pur seguidisme.

        Cal donar motivació i cos a tot això, plantejant les reivindicacions de drets i necessitats que ens afecten a l'avui però que només poden començar a trobar solució en una república independent. És així com es pot ampliar suport social amb gent que del català nomes en coneix "las racholas i "los prestaches". Cal que la gent vegi que el pa, el sostre, la pensió i tot el demès, no ens el donarà el demofòbic règim del 78.

        Crec que és així com s'articula l'estratègia amb la tàctica. I aquest del Parlament foral, no tene cap de les dues coses. Van de progres i es mengen tots els paranys.
        • autokrator13.193 3 158👍 8.844
         Be, jo en els raonaments ja partia de la base que l'esquerra està molt malament, això no és nou i encara que en algún moment ha semblat que fenòmens com Syriza, 15-M, Podemos i alguns actors del procés aquí podien canviar la situació, ha s'ha fet obvi que no. L'esquerra entra molt poc en el contingut de les coses i es queda sovint en l'estètica. Suposo que d'aquí deriva que no et sembli be una proposta que proposa un referèndum sobre la monarquia així sense més contingut ni reflexió ni res. Com tu mateix deixes veure això passa també amb el procés que ha dibuixat molt sovint una independència només pels qui ja n'eren partidaris i sense molt contingut real. El problema és que l'alternativa que l'esquerra espanyola té a fer aquesta exhibició de republicanisme d'autoconsum no és posar-se a lluitar des de la base per una República i omplir-la de contingut, l'alternativa és no fer res. Si t'hi fixes això és el que li va passar a Podemos que va començar a moderar el seu discurs quan hi havia enquestes que li donaven opcions de guanyar i no ha parat de perdre vots. Llavors trec la conclusió que han moderat el discurs (que al principi era República i procés constituent) no per guanyar vots sino per por de veure's en la situació de convertir-lo en realitat perque ni estan preparats ni se senten capaços. 

         Això seria aplicable a l'independentisme, els discursos molt be fins l'octubre, a l'octubre l'atac de pànic quan se'n van adonar que la gent voliem que els discursos que havien fet durant anys els fesin realitat. I Syriza igual, es va rendir el dia després de guanyar un referèndum. L'explicació és molt senzilla: que els polítics no tenen el poder que fan veure que tenen, això ja se sabia en certa manera, ara potser estem veient que no és que no tenen el que fan veure sino que no tenen ni el poc que nosaltres ens pensavem que tenien. 
         • RESILIENT2.213 2 792👍 1.652
          El que fa avui l'esquerra, és el que ja va començar a fer quan l'hi van obrir les portes del parlament al principi de l'anomenada "transició" (al mateix): la lluita institucional en exclusiva, tant per als partits com per a aquells sindicats que abans eren de classe. Però és que a més, ara ja no existeix el món fabril de fa quaranta anys, ara tot ha canviat amb la digitalització i la robòtica, ja no existeixen aquelles sirenes del fordisme que feien entrar i sortir de les fàbriques a cues de molts treballadors.

          L'esquerra més cabal, planteja els dos plans, lluita institucional en segon pla i lluita al carrer en primer pla, però a la pràctica, donat que és minoritària, la "lluita" institucional se la menja amb patates i abandona el carrer, l'hi agradi o no, estant xuclada en una partitocràcia que cerca vots desesperadament fins al punt de rebaixar plantejaments a tots nivells doncs és l'única sortida que pot vendre als seus. Oblidant, com els "radicals" de Siryza, que tenir el govern no és tenir el poder. Després d'això, res més pot tirar del tacticisme i l'oportunisme.

          Per això és demolidor aquests tipus de referèndums: obliden, a més, el que pot moure a la gent i la desvien cap al pensament màgic, com si la paraula república fos el paradís de la democràcia quan només és un grau més de la "democràcia" representativa. Mira les republicanes França o Itàlia ...aquest és l'objectiu? ...per a què volem la república si no és per a transformar en profunditat la societat en millors condicions.

          Un dels problemes de l'esquerra espanyola -a més que ja és règim, o vulgui o no- és que és endogàmica quan defineix la unitat com a peça cabdal, quan -com ja he dit abans- la unitat que ens cal és la del poble organitzat, i no posar la cansalada en unes superestructures polítiques que viuen (i molt bé pel que es veu) del sistema que deien voler superar.
    • Biel Torrens6.701 11 317👍 1.539
     Ara m'has recordat molt al pci quan els referendums sobre el divorci i l'avortament a Itàlia.
 • __26903__16.170 8👍 11.442
  Tot el que contribueixi a qüestionar els fonaments del R78 ha de ser benvingut.
  • tocafon6.692 14 318👍 3.367
   si no vols la independència, tens raó

   però per els qui volem la independència, no,

   independentment que aconsegueixin el referèndum o no (segurament no) si fan prou enrenou i prou propaganda, ja tornarem a ser amb allò de que cal sumar-no's-hi perquè amb una república espanyola tindrem més possibilitats de tenir un referèndum acordat ( amb això ja renunciem directament a la independència per un nou referèndum amb una suposada república) 

   i apa un cop més a ajornar lo nostre per ajudar als espanyols perquè aquest desprès en hi ajudin a nosaltres 
   • the_west_rulez15.088 3 130👍 14.348
    Una cosa no treu l'altra. Sóc independentista català i desitjo qie els espanyols tinguin una república, o que com a mínim puguin decidir si la volen.
    • tocafon6.692 14 318👍 3.367
     A nivell teòric totalment d'acord 
     una cosa no treu l'altre però a nivell de praxis, absolutamen en desacord 

     Però mentre no siguem independents o oficialment no renunciem a ella, els nostres esforços tenen que anar dirigits a aconseguir-ho 

     Si ens embranquem en lluites espanyoles

     De facto deixem la nostre en segon terme, vulguem o no
     I si aconsegueixen la república amb l'excusa que ara ens entendran o que s'ho miraran d'altra manera 
     ens tornaran a entabanar i aquí molts hi cauran de quatre grapes, començant pels partits i tornarem a perdre qui sap quant de temps
 • Canyadesucre10.034 3 212👍 16.180
  El psoe votant en contra del referèndum, increïble.

Publicitat

Fòrums

 • 9.254.598 missatges
 • 219.580 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat