Fòrum

Quin problema hi ha amb què un país perdi població?

enyor975 9👍 222
Hola, obro aquest fil a Ciència, perquè m'interessa una discussió científica sobre el tema que obre el fil.

S'acostuma a parlar molt que el món occidental, i Catalunya en particular, té una baixa natalitat i perdrà població a futur. Jo mateix he obert algun fil al respecte.

El dubte que tinc és si això és dolent. Certament, amb menys població la influència a nivell geoestratègic minva. Però no crec que això sigui el que determina la qualitat de vida d'un país.

Per exemple, a l'Edat Mitjana, després de grans pestes, la població minvava, però llavors hi havia una recuperació econòmica, perquè els supervivents eren més rics (els tocava més per persona, de la riquesa total).

Puc veure problemes de transició (com es paguen les pensions dels molts vells amb pocs joves, mentre la població va mintvant?), però no li veig el gran problema a la pèrdua de població en si.

Li veig molt més problema a una població constant, però amb diferents cultures i religions oposades entre si, amb conflictes constants entre elles.

Per això pregunto: hi ha algun efecte no trivial que mostri que és un gran problema que un país perdi població?

Respostes

Configuració
 • pa-integral4.062 15 521👍 312
  - Hi hauria els mateixos recursos (aigua, electricitat) per menys persones, per tant més barats
  - No hi hauria manca d'aigua a Catalunya (actualment n'hi ha)
  - L'aire no estaria tan contaminat perquè hi hauria menys cotxes i altres contaminants
  - Més boscos, perquè no caldrien tants camps de conreu, per tant més fauna i flora naturals, que ara s'extingeixen per l'acció humana
  - Preus de l'habitatge més baixos, perquè molta gent hauria heretat propietats i l'oferta superaria de bon tros la demanda. Pràcticament el problema actual d'habitatge no existiria
  - Tindríem les mateixes xifres de turisme, però la meitat de la població, per tant tothom tindria feina. A més, cada persona tindria més propietats heretades que explotaria a través del turisme
  - La contaminació per purins i coses així es reduïrien a la meitat
  • Garroferet1.056 2👍 873
   Compte:

   - El cost de l'energia augmentaria si no es gestiona com cal. Tenint una infraestructura capaç d'alimentar l'actual població, el seu cost de manteniment (i cost, per tant, de l'electricitat) seria superior si passarem a ser menys habitants.

   - Habitatge: tindries una gran sobreoferta d'habitatges. Molts acabarien abandonats. Depenent de com d'extrem siga el despoblament, caldria concentrar la població en determinats barris i nuclis tradicionals, i enderrocar d'altres menys aptes (urbanitzacions aïllades o barris ja degradats) per evitar la guetització i problemes socials greus.
 • paleta4.097 3 516👍 5.129
  El mateix problema que ténen els cocaïnòmans en deixar la coca, o els alcohòlics en deixar de beure.

  Que han muntat la seva vida al voltant d'aquestes addiccions, i deixar-les és dur de collons. Però si no ho fan se'n van a la merda en quatre dies.
 • ospa215 2👍 71
  Ah! Aquesta és la gran qüestió del món actual.

  Problema no n'hi ha cap, al contrari. Es només una qüestió de negoci que està en mans dels qui manen de debò. I el negoci diu que s'ha d'incrementar la base de clients i el PIB ha de pujar també any rere anys i així s'asseguren l'increment de vendes i, per tant, els beneficis. Tot plegat només va d'axiò.

  Es de calaix, però la batalla està perduda. 
 • Smilodon578 3👍 562
  El problema que un país perdi població és que va associat a dos fenòmens o bé hi ha emigració i això en general vol dir que l'economia està bastant malament o bé és un país amb molt baixa natalitat i envellit on gran part de la despesa pública queda absorbida en pagar pensions impedint gastar recursos en altres sectors de la població i els treballadors sofreixen una elevada pressió fiscal per poder mantenir el sistema

Publicitat

Fòrums

 • 9.254.598 missatges
 • 219.580 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat