Fòrum

[PV] Esquerra Republicana demana a les Corts que deroguen la Llei Electoral per a rebaixar el llistó al 3%

Indesquerra19.395 9 77👍 6.118

La manca de consens per a abordar la reforma de la Llei Electoral Valenciana ha portat Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) a registrar aquest dijous una petició dirigida a la Mesa de les Corts i als grups polítics amb representació en la cambra instant-los a derogar aquesta llei per a poder rebaixar el llistó electoral del 5% al 3%. La petició de la formació republicana demana derogar la llei valenciana perquè en 2019 la norma que regule els comicis siga la llei espanyola de règim electoral, que preveu una tanca electoral menor que la valenciana.

El partit justifica la presentació del seu escrit recordant que els grups que formen part de l'Acord del Botànic es comprometien en els seus programes electorals a rebaixar el llindar electoral al 3%. "Esquerra valora molt positivament l'intent de dur a terme una nova llei electoral que contempla, entre d'altres, aquest aspecte", assenyala l'organització, que alhora diu "no entendre la postura antidemocràtica de Ciutadans que, a última hora i pressionat per Madrid, ha anunciat la seua oposició a la nova llei". Donades les circumstàncies, i davant la possibilitat que la llei no prospere, Esquerra Republicana demana que es derogue l'actual llei electoral valenciana per a quedar sota el paraigua de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG).

Esquerra critica que "el llindar del 5% sistemàticament ha deixat sense representació forces polítiques que han superat els 100.000 vots, provocant que la realitat política del país no es reflectisca a les Corts". En aquest sentit, ERPV recorda que en 2003 el Bloc Nacionalista Valencià va traure el 4,77% dels vots, amb un total de 110.000 paperetes i, tot i així, no va entrar a les Corts, com tampoc va passar en les passades eleccions, quan la coalició Acord Ciutadà, dins de la qual estava Esquerra Republicana, va traure un 4,33% dels vots amb 106.000 paperetes.

Per al president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, la solució per a rebaixar el llindar electoral "no passa necessàriament per promulgar una nova llei, atés que n'hi ha una de rang superior que regula la representativitat en funció dels vots, la LOREG". "Una vegada més hem de triar entre el model Albinyana i el model Monsonís", ha dit Josep Barberà, per a qui ara més que mai cal tindre al capdavant de les institucions polítics valents que tinguen clar el model de País Valencià que volen i com plantar cara als embats de l'Estat.

L'escrit remés a les Corts assenyala que la Llei Electoral Valenciana pactada per partits de caràcter profundament centralistes "castiga la població del País i, per tant, castiga el País Valencià fent que centenars de milers de ciutadans i ciutadanes no es vegen representats en les seues Corts. És el deure de les forces progressistes d'aquesta cambra fer tot el que estiga a la seua mà per aquests centenars de milers de valencians i valencians".

Respostes

Configuració
 • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
  Que algú em desmentisca però ja jugada és bona. El PP es nega a canviar la llei i Ciudadanos ara ha canviat d'opinió (els inútils del Govern del Botànic han tardat 3 anys!!!! en proposar-ho, quan a C's ja no li fa falta) i no sé si són 2/3 o 3/5 parts el que es necesita per modificar-la, per tant no es pot fer. La qüestió és que per derogar-la només cal (si no m'equivoque) majoria simple, amb la qual cosa automàticament al no haver cap llei valenciana es regiria per la llei electoral espanyola que té el llistó del 3%. Potser ara resultarà que cauen les caretes als partits del botànic, especialment a Compromís...
 • Benisud1.239 4👍 700
  Esta llei deuria derogar-se per salut democràtica, espere que el Botànic cumplisca.
 • A la lluna de València373 2👍 196
  ERPV demana... Què demana? Anem a vore si a algú de per ací li entra al cap alguna cosa: una "força" (sembla un acudit fer servir este terme amb ERPV) que, per a més senyes, anà a les darreres eleccions nacionals en coalició amb Izquierda Unida (Sí, el partit de n'Alberto Garzón) i que tot i així no arribà ni al 5% dels vots no té cap poder per demanar res. Totes les forçes representades els ignoraran. 

  Per cert, a vore si algú em sap respondre a açò: Perquè ERPV, que en solitari no arribaria al 3% dels vots, vol que s'abaixe la tanca electoral?? Que pot ser està pensant en presentar-se a les properes amb els espanyolissimos d'IU?

  Ahí ben fort ERPV defensant els PPCC amb el PCE! 
  • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
   OK, però els espanyolíssims d'IU (més els espanyolíssims de Podemos) resulta que van anar amb Compromís a les eleccions estatals. Quin escàndol! 
   • A la lluna de València373 2👍 196
    I a mi que em contes? Ni que jo foro de Compromís! 
    La gran diferència està en que Compromís no és cap partit independentista, mentres que ERPV, si (o això diuen, ves a saber).
    • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
     També diuen que Compromís és valencianista i Podemos no ho és.  

     PD. No sé si ets de Compromís, però per no ser-ho com ixes a defensar-los. 
     • A la lluna de València373 2👍 196
      No t'equivoques: ni sóc de compromís ni tant sols sóc d'esquerres. Tampoc els defenc. De fet, si et fixes bé dic que s'han passat la promesa per on millor els ha paregut. L'única cosa és que em fa gràcia el simple fet de que els d'ERPV es creguen alguna cosa important.
      • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
       I per presentar una moció et penses que es creuen importants?  Almenys demostren que fan faena (dins de les seues possibilitats) més enllà de manis i actes diversos, desgraciadament són els únics extraparlamentaris amb cara i ulls (a nivell polític) al País Valencià.
       • A la lluna de València373 2👍 196
        A mi m'és igual el que es creguen, la veritat. El que és rematadament irònic és que pretenguen donar lliçons de res sent un cadàver.
        • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
         Et dona igual però continues vomitant? No sé que entens per cadàver polític, però et torne a repetir que són els únics amb cara i ulls al País Valencià. Si ERPV és un cadàver polític no vull dir-te com són de zombis els altres... ací es tracta d'una mesura justa i democràtica que fins i tot Compromís tenia al seu programa electoral, quin és el problema que ERPV els ho recorde?
         • A la lluna de València373 2👍 196
          En fí, que si tu eres d'ERPV no passa res, no t'ho recrimine. Però d'ahí a dir que els altres no fan res (sense haver finalitzat la legislatura) és molt fort.

          Per cert, no serà que ERPV està a males amb Compromís per allò de no incluïr-la en la coalició per a les darreres eleccions? 
          • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
           Doncs no, jo no sóc d'ERPV. Estic més a l'esquerra. Passa que la realitat és la que és i la resta no fa res a nivell polític (i parle dels partits extraparlamentaris).

           És moltíssima la gent que està a males amb Compromís (especialment antics votants), perquè no gestiona bé, no compleix promeses (TV3, tanca 5%,...) i el valencianisme real que fa no difereix massa del del PSPV de Vicent Soler, per exemple. No és qüestió d'ERPV això.
          • MLC11.189 4 186👍 8.846
           No acabo d'entendre aquesta actitud amb els partits extraparlamentaris. Tan C's com Compromís com Podem com  la CUP al Principat eren forces extraparlamentàries fa uns anys en que només hi havia PP i Psoe i com a molt IU.

           Ningú sap que passrà d'aquí a 5 anys o 10. Potser ERPV entra al varlament valenciàen una coalició, ho fa molt bé i a les següents quatriplica els vots o potser desapareix.

           PErò riure's d'un partit perquè no té força ara mateix és absurd.
          • A la lluna de València373 2👍 196
           Certament, Compromís està fent una política de mrda en quasi tot. Tot allò que has dit i més. Se pot atribuïr a la por a que els etiqueten d'una cosa o una altra.
          • A la lluna de València373 2👍 196
           No me ric d'ells pel fet de ser extraparlamentàris, sinó de com es comporten sent-ne. 
           Per altra banda, és mooolt impossible que ERPV entre en les Corts. Per a això com a poc s'hauria de canviar el nom o fer una coalició com ben bé has dit. Però una coalició encapçalada per ells, perquè si va amb EUPV, P's o el BNV-IpV els posaran en llocs de les llistes o no puguen obtindre res. La realitat es esta, ERPV aporta tants pocs vots però un bagatge tan roí, que cap partit amb representació els voldria en una coalició.

           El que podrien fer és unir-se amb les CUP, que ací són 4 gats també, però clar, el dogma els ho impedix.
          • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
           Sí, però precissament per això cal recordar que la seua campanya electoral deia #ambvalentia, i la valentia, fins i tot entre els que van fer-los confiança, no la veuen per cap lloc.
          • Ph993.013 3 647👍 1.605
           Tu te rius perquè el mal que afecta als altres és el teu consol. Ja vas patir prou quan els teus [Unió Valenciana] van quedar dissots. Ara toca riure un poquet, encara que la situació dels teus no siga molt millor.
          • A la lluna de València373 2👍 196
           Els meus, UV? Hahahaha, no tens ni idea, xicot! 
           Perquè no feu res util els d'ERPV i deixeu de dividir? Perquè és que a més de 4 gats, damunt fareu una escissió 
          • A la lluna de València373 2👍 196
           És que s'ha de ser molt inocent per a creures res de na MÓ, que és un tros d'embustera. I a més pareix que el BNV ha caigut amb molt de gust al seu parany.
          • Ph993.013 3 647👍 1.605
           És clar, el millor és deixar de dividir i anar junts, com han fet els teus amb el PP.
          • A la lluna de València373 2👍 196
           I torna-li la trompa al xic! Que si tens cap complexe amb els d'UV amb mi no ho pagues! Al menys ells tringueren respresentació, no com E?PV
          • Ph993.013 3 647👍 1.605
           Puc tornartela quan vulgues però de moment preferixes ser un fals equidistant que només ataca als catalanistes, oh quina sorpresa. Que ho pases molt bé al racó. 
          • A la lluna de València373 2👍 196
           Si, segur, ataque a ERPV per catalanistes 
          • Ph993.013 3 647👍 1.605
           Que ataques a ER per catalanistes ho has dit tu ara, l'excusa que has posat abans era un altra, òbviament. Els falsos equidistants mai van de cara. Jo soles he dit que és als catalanistes als qui has atacat, i efectivament, és el primer que has fet al entrar a aquest fil. 

           I ja m'estic cansant de rodar
  • Solaris312 3👍 158
   EUPV anirá amb Podemos casi al 100%. I no voldran ni de conya apropar-se a ERPV, sería molt mala publicitat per a Podemos a nivell estatal. Lo del 2015 era una EUPV desesperada, que veia perillar la representació a les corts, amb un Podemos que volia menjar tot el pastís d'una mossegada (i tambè que Ignació Blanco fos el secretari, la part més "catalanista/valencianista" de EUPV enfront Marga Sanz). 
   Per tant, ERPV anirá sola, o amb partits petits valencianistes. No entrará ni de conya a les corts, pero aixó no significa no demanar una cosa lógica com la tanca del 3%, límit en la majoria de altres regions.
 • UsuariV10.938 4 193👍 6.547
  Però exactament qui ha presentat la petició? Perquè ERPV no existeix amb personalitat jurídica, són només unes sigles que fa servir el partit  ERC al territori valencià.


 • Juan Lloris5.946 7 355👍 3.409
  La tanca l'haurien de retirar per salut democràtica. Mai se sap quan pots tornar a ser extraparlamentari.
 • Xicoira4.135 2 512👍 3.320
  Que consti que no sóc valencià, però recordo que Compromís havia promés això de baixar el llistó al 3%. Fins i tot hi havia fils al Racó on tothom ho aplaudia i ho feia servir com a argument per votar a Compromís

  Si aquesta llei del 5% fos vigent a Catalunya, la CUP seria extraparlamentària... A mi no em sembla just que un grup amb prop de 200,000 vots no tingui representació.

  Si ho van prometre té sentit fer-ho, però amb els de Podem mai se sap, tenen la tradició d'incomplir promeses electorals
  • A la lluna de València373 2👍 196
   La qüestió és que n'hi havia la voluntat de fer-ho. Però a ultima hora, Siudadanos filial valensiana ha rebut una telefonada de Madrid i s'ha tirat enrere. De totes maneres, s'ha de dir que sí, és cert allò que ERPV diu (no són els únics) que és derogar la llei electoral ja q per a això només cal majoria simple.
 • Oscar lo RoigUsuari sumador23.416 14 52👍 513
  En cas de no complir, i va en eixa direcció, serà un dels grans fracassos del Botànic, a més que era una d'aquests gestos que haurien d'haver fet res més entrar, per marcar "el canvi".

  A tot això, no deixa de ser irònic que Esquerra propose una mesura que passa per eliminar la "sobirania" valenciana i posar en el seu lloc l'espanyola.
 • Diothehetia15 1👍 8

  He vist que hi ha hagut debat al respecte, supose que els han convidat arrel de presentar aquesta proposta, però no he vist que hi facen referència en cap moment. 

   

  https://www.youtube.com/embed/Gie-Bgnu45M

  • Benisud1.239 4👍 700
   Al vídeo diu que els han convidat els de Podem i supose que la comissió o el que siga és ordinària i res té a vore amb la proposta d'ERPV que segurament haurà anat al calaix...
 • BarratinaireUsuari sumador8.051 14 265👍 5.712
  Com més partits hi hagi representats als parlaments més pluralitat i veus. El llistó hauria de ser l'1% per demarcació
  • UsuariV10.938 4 193👍 6.547
   Ni així entraria ERC(PV) a les Corts Valencianes.
   • Benisud1.239 4👍 700
    Per molt que trolleges, no té cap sentit el que dius, perquè ERC és la federació de Catalunya i el partit en el seu conjunt es diu Esquerra Republicana com diuen els seus estatuts. Podràs discrepar en que siga una federació i no una confederació o el que vulgues però Esquerra Republicana pren el nom del País Valencià i no pot ser ERC perquè és una altra federacíó.
    • UsuariV10.938 4 193👍 6.547
     ERPV no existeix com a partit (busca'l al registre del Ministeri de l'Interior) i no és una altra cosa que una delegació territorial d'un partit anomenat Esquerra Republicana de Catalunya, que la delegació  siga local, regional, federal o confederal és secundari, és part d'ERC.


     • Benisud1.239 4👍 700
      Clar que no és un partit és una federació d'Esquerra Republicana, si no vols dir-li ERPV perquè dius que no és un partit (tampoc ho són el PSPV i el PCPV i segur que no tens cap problema en dir-ho) pots dir-li ER, però ERC no li pots dir perquè és una altra federació igual que al PSPV no li dius PSC (PV). Però vaja, tu només saps fer l'idiota i l'imbècil, sobre el 3% encara no has dit ni mu...
      • UsuariV10.938 4 193👍 6.547

       Dels seus estatuts:

       Article 1. Denominació, sigles i símbol
       Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és un partit polític fundat el 1931.
       El partit assumeix com a marca genèrica Esquerra Republicana:       És a dir, el nom oficial del partit és Esquerra Republicana de Catalunya, per bé que fa seu el nom de Esquerra Republicana com a marca pròpia.

       Per tant, l'organització anomenada ERPV és una part d'Esquerra Republicana de Catalunya.

       Respecte a PSPV i PCPV sí que figuren com a partits polítics, tot i que en la pràctica no fan servir els noms sinó el del partit a nivell estatal.

       https://servicio.mir.es/nfrontal/webpartido_politico.html


       Respecte al 3% crec que és just, però a nivell de tot el país, per tal d'evitar promoure el provincialisme espanyolista. També et diré que no és un tema que em lleva la son, si un partit no és capaç d'arribar al 5 per cent de l'electorat tampoc té massa dret a queixar-se, i això ho he dit sempre, fins i tot quan ens vam quedar en el 4,9 per cent en unes eleccions.

 • cathalà22.676 11 58👍 5.671

  El 5% és injust. Tot i així dubto que ERPV arribi algun dia al 3%.
 • elbruixot3.152 13 630👍 1.177
  a soles amb els vots de Compromís-PSOE-PODEMOS no arriben als 3/5 de la cambra, cal el vot de Ciudadanos i aquests no volen regenerar la democràcia.
  • Benisud1.239 4👍 700
   Això no és cert, si lliges més amunt algú ho explica, derogant la llei valenciana passa automàticament al 3% que és el que diu la llei espanyola. I només cal els vots del tripartit.
   • UsuariV10.938 4 193👍 6.547
    Això és molt qüestionable jurídicament. Una cosa és que no hi haja llei i el buit s'ómpliga amb lleis estatals i una altra és que si que n'hi haja i es derogue, hi ha molta controvèrsia jurídica sobre la qüestió.


 • esclata-sang1.164 1👍 854
  Darrer intent de rebaixar la tanca al 3%

  Hui ho ha proposat per sorpresa el PSPV. Calen 66 vots


  • Indesquerra19.395 9 77👍 6.118
   Jugada mestra.

   Si ho acansegueix (és el que porta al programa electoral C's, Compromís, Podem i PSPV) ànima a que la gent no faça vot útil i "s'anime" a votar Vox o "Candidatura indepe" promoguda per Esquerra Republicana.

   Si no ho aconsegueix deixa en evidència que C's, Compromís i/o Podem no compleixen el seu programa electoral.
   • esclata-sang1.164 1👍 854
    Compromís l'ha de recolzar obligatòriament. Altramemt el seu electorat no ho entendria. Podemos no ho sé però crec que també votarà a favor.

    La clau, els de cs, que són molt "coherents" quan els beneficia (reforma electoral estatal) però no quan els perjudica. 

    Quant a VOX, un efecte negatiu és que si tinguera possibilitats d'entrar el ppcs encara es radicalitzarien més (si cap)
  • Juan Lloris5.946 7 355👍 3.409
   Fa pinta que volen que entre VOX per a dividir el vot.

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.226.624 missatges
 • 218.633 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat