Fòrum

I què fem amb l'esquerra?

autokrator12.324 3 168👍 8.040
Companys que us identifiqueu amb l'esquerra de la manera més general possible. Tenim un problema greu, des de que va començar el procés semblava que CDC s'enfonsaria, que ERC passaria a liderar el catalanisme i les esquerres al país, tot i les limitacions que hi puguem veure molts a ERC. La CUP va debutar amb 3 diputats al Parlament representant uns sectors polítics que no teniem representació, a dia d'avui en té 4 només. El comuns s'han reduït a un grup de progres d'universitat barcelonins que perdran l'alcaldia l'any que ve. Podem és una sucursal sense militància d'un partit més que espanyol madrileny que nomena líders a dit encara que hagi de fer fora un Albano. ICV segueix cuejant pels puestos mirant de salvar els quatre càrrecs que li queden. El 9-N podiem haver enfonsat A. Mas, la CUP li va salvar el coll amb la col·laboració d'ICV i ERC va acceptar. De miracle que no va sortir investit A. Mas un altre cop amb un empat a l'Assemblea de la CUP. Ara ERC accepta votar qualsevol que proposi Puigdemont, la CUP avala Quim Torra, un ex d'Unió. 

Tenim la Gabriel a Suïssa, el David Fernàndez que abraçava al Mas, Albano per les tertúlies, la Forcades no sé si ha tornat a la clausura o ha entrat al psiquiàtric d'una bona vegada. Junqueras a la trena, la Colau defensant el bloc del no... 

Ni tenim líders ni estratègia ni partits ben organitzats, ni liderem el procés ni el país ni res. Tenim la dreta liderant el Govern i la dreta espanyolista liderant l'oposició. Penso que no anem be i ens hem de plantejar, com a mínim, un debat sobre que fer els propers anys, perque això no té pinta de canviar gaire. 

Respostes

Configuració
 • pensa_i_actua!16.062 13 113👍 7.161
  És una paradoxa el que expliques perquè tenim bona part de l'esquerra a nivell mundial amb un ull al Principat per veure que està passant exactament, que és això dels CDR's i tota la pesca.

  Com que no tinc massa temps, només un parell d'apunts:

  - El món Comuns/Podemos el veig bastant acabat. Sempre tindran la seva base i tal, però el "plan renove" de l'esquerra espanyola (també a nivell d'estat) havia de demostrar amb resultats que l'operació de regeneració a l'estat era possible. Afortunadament no ha estat així, i bona part de l'honor de frustrar això la tenim els i les catalanes amb això de tirar pel dret. Hi ha més marge per la ruptura en un estat que està en ple procés d'autodestrucció que amb un estat amb un govern que la gent concebés com a "progressista". Independentment de les places que mantinguin (jo no veig impossible del tot que mantinguin BCN, tenint en compte que no tindran escrúpols per fer qualsevol tipus d'aliança per mantenir la cadira), com a projecte que aspirava a manar a Catlaunya, provocar progressivament un canvi d'hegemonia cultural i tota la pesca, jo ho veig més que tocat de mort. Especialment perquè de la dinàmica de blocs pràcticament els únics que no suquen són ells.

  - La prioritat per reorientar estratègicament la CUP al meu entendre (superat el referèndum peti qui peti) passa per assumir que no hi haurà nou embat tipus 1-O fent de "soci incòmode" amb JxCAT i ERC, sinó construint un discurs/espai autònom (més ara que ambdós partits estan fent una espècie de capitulació desordenada) amb un objectiu de fons: cal invertir la correlació de forces dintre el nostre bloc (republicà). La CUP ha de créixer, però per a que això passi, més important que el número de militància (que sí, paradoxalment és força més alt ara que quan tenia 10 diputades) o un discurs que no apel·li únicament a determinades minories, cal que sàpiga fer créixer i molt el seu ecosistema. Des de les organitzacions pròpies del moviment al que pertany (EI), etc. a estructures associatives tipus casals i ateneus, però també i sobretot a les noves estructures sorgides del cicle 1-O (CDR's, principalment), sense descuidar la seva pota "mediàtico-empresarial" (La Jornada, editorials pròpies, etc. i altres coses que s'estan movent). 
 • Xulomander6.042 3 352👍 6.482
  L'estratègia processista convergent a la que fins ara s'han sotmés Esquerra i la CUP és claudicant des del punt de vista nacional, i només té com a objectiu perpetuar-se en la menjadora i esperar a que Madrid ofereixi alguna minsa oferta, és bàsicament pujolisme però anant de farol.

  Jo crec que l'esquerra d'aquest país ha de recollir del fang la bandera de l'emancipació nacional que els líders processistes han abandonat, i fer una oposició independentista i pro-treballadora ferma i conseqüent, dins i fora de les institucions, tant al processisme com a l'Estat. Cal organitzar un moviment independentista de base que no depengui de la Generalitat de Catalunya, i presentar un pla conseqüent de resistència ciutadana que condueixi a una situació de lose-lose amb l'Estat i la Generalitat si es segueix en aquest camí, forçant al govern espanyol a reconèixer el dret a l'autodeterminació del poble català. L'exemple a seguir més semblant que puc pensar és el de la resistència antifranquista organitzada pel PCE-PSUC als 60 i 70.
 • Makhnovtchina1.182 2👍 3.288
  Marededeusenyor, amen ora pro nobis.

  Sense baixar al detall...

  1.- Ni ERC, ni Podem-Comuns, ni molt menys ICV són esquerra. El mot no fa la cosa. Jo em puc proclamar ursulina però no seré ursulina. Obstacles ideològics i biològics negaran per la via dels fets que sigui ursulina.

  2.- La CUP hores d'ara té més discurs que estratègia i base ideològica. S'está fent, li manca un bull al meu parer. Quan es desanpallegui de tietes engrescadores, velles glòries venent el seu llibre i jovenalla que no s'ha vist obligada a pencar com cabrons per a ser universitaris no subvencionats pels papes ja en parlarem d'escudella i carn d'olla amb cara i ulls.

  3.- La dreta sociològica és igual de majoritrària a Catalunya i a Espanya. La desavinença entre ambdues rau en el repartiment de beneficis. Els invents pretesament esquerranosos d'ambdues -podemites, comuns, icv's, etc- no canvien res. No són més que recanvis del régim del 78 del que en formen part.

  4.- Per tal de no veure'm titllat de destructiu sense solta ni volta i antisocial punkarra només apuntaré una coseta... les revolucions -i la independència de Catalunya només pot ser revolucionària- es fan sense lliris, sense palles mentals i sense visions panorámiques del ben nostrat melic. I fins aquí puc llegir, que no es tracta de fer una diana fácil.

  Vinga, salut i qui vulgui entendre que entengui.
 • Xicoira4.124 2 514👍 3.302
  El problema de l'esquerra independentista és que, o bé els partits són massa innocents, o són massa "friquis" perquè els voti un gruix important de la ciutadania.

  ERC no té un lideratge ferm, i s'ha dedicat a ser la puteta de Convergència durant anys, tot i haver aconseguit moltes coses. Mai s'emporten els mèrits, excepte en Junqueras que ara és injustament empresonat, i els líders de primera fila són massa innocents. I en Tardà, per l'amor de déu, que deixi de flirtejar amb els comuns, no durà a res.

  Sobre la CUP, tenen l'avantatge de ser coherents amb el que diuen i el que fan, i és una organització totalment democràtica (tot i que això, des d'una perspectiva purament política, pot ser negatiu). El que passa és que no segueixen la teoria del votant mitjà, són massa d'esquerres; i el rotllo de posar èmfasi a la multiculturalitat no agrada a tothom. Cap proposta econòmica factible. Mai s'enduran un gruix important del vot.

  L'esquerra sempre ha estat més desorganitzada que la dreta, a gairebé tots els països europeus, perquè senzillament els més progressistes som més crítics.

  Em considero de centre però progressista, personalment, i t'ho dic com a votant d'ERC i CUP a les darreres eleccions. Però sobretot a la gent li agrada allò que funciona, i si els partits donen imatge d'incompetents, el gruix indepe anirà a CDC, que és considerat de dretes però "no tant".

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.225.682 missatges
 • 218.608 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat