Fòrum

Clara Ponsatí: "Ara mateix Catalunya és una colònia"

Rigel62.878 10 6👍 31.227

Clara Ponsatí: "Ara mateix Catalunya és una colònia"L'ex-consellera d'Educació no té intenció de formar part d'un govern autonòmic i es pregunta "quina capacitat tindrà el nou executiu per governar la colònia". Ponsatí viu exiliada a Escòcia, des d'on prepara la seva defensa davant l'euroordre d'extradició que pesa sobre ella per rebel·lió i malversació de cabals públics.


[AUDIO]

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/clara-ponsati-ara-mateix-catalunya-es-una-colonia/audio/1002886/

Respostes

Configuració
  • autokrator12.324 3 168👍 8.040
   El Cotarelo es una "attention whore" de tota la vida. A Espanya ningú no li fa ni puto cas i ara s'ha passat al tema de Catalunya perque aquí no se'l coneix gaire i ha aconseguit una quota d'atenció, fins i tot la CUP el va posar en una llista. Ara be, no és una persona massa seriosa ni té criteri ni coherència, i no te molta idea de res.

   Per començar les colonies tenen dret d'autodeterminació segons el Dret Internacional, justament això fa absurd el seu raonament comparant Catalunya i Gibraltar. Aquest home li agrada cridar l'atenció i que li facin cas, el 80 defensava el Sí a la OTAN, quan van comenár les teles privades sortia amb discursos anticomunistes a Antena 3, encara me'n recordo d'ell en un debat contra Anguita, fa quatre dias era un defensor del Pedro Sánchez, ara li ha donat pel procés perque a Madrid no se l'escolta ningú ja. I és normal. 
   • broquil_is_over1.763 3 912👍 1.871
    1) Sobre Cotarelo: tot son opinions. Jo trobo que tanca la boca a tots els tertulians del 155 amb els que es topa. paio culte i amb nivell...

    2) Sobre les colònies: 90% d'acord. Les colònies ho tenen més fàcil per desparasitar-se. Justament crec que hauríem de fer canvi de paradigma: som una colònia caspanyola i volem deixar de ser-ho. Up Ponsatí!
    • autokrator12.324 3 168👍 8.040
     Jo no dic que no sigui culte ni que no tingui nivell. Però que els anys 90 es va quedar gairebé sol defensant el PSOE i Felipe González entre escandol i escandol de corrupció i terrorisme d'estat t'ho dic perque va passar. Jo del referèndum de l'OTAN no me'n recordo del Cotarelo, però consta que defensava el sí. A tu et pot semblar que tanca la boca als defensors del 155 perque tu ja tens aquesta postura, potser els favorables al 155 es queden amb la impressió que fa el ridícul, ves a saber. La seva argumentació amb el tema de la colònia és un exemple de manca de nivell, queda una bona frase però no té cap fons. 

     El problema amb el discurs de que som una colònia és que no ho som. Som quatre províncies espanyoles amb el mateix estatus jurídic que les altres províncies espanyoles. No podem anar pel món fent discursos que no se sostenen, ja tenim prous problemes de credibilitat a nivel internacional com per posar-nos a fer això, i amb el President que hem triat encara pitjor. Un dels greus problemes del procés és justament aquest: s'elabora un discurs sempre en clau interna, es cerca que agradi als catalans, fins i tot al catalans independentistes només.
     • Anònim1016.627 6 105👍 15.646
      Quatre províncies espanyoles a les quals li suspenen totes les lleis autonòmiques vulnerant-li el dret a l'autogovern (cosa que no passava en aquesta mesura bastants anys enrere), a qui apliquen el 155 i fan i desfan al seu gust, més enllà de gestió ordinària, tancant oficines destituint càrrecs etc. amb un aval de 11 escons abans del 21D i 4 després. A qui empresonen els representants polítics sense sentència i en base a càrrecs falsos. Home una mica colònia sí que ho som, de facto.

      I ja obvio el dret de conquesta del 1714 sobre el qual han fonamentat tot el domini ignorant la nostra voluntat democràtica.
      • autokrator12.324 3 168👍 8.040
       Jo que vols que t'hi digui, tot això no ens converteix en una colònia d'acord al Dret Internacional, de fet el Dret de Conquesta és un dels fonaments de la territorialitat dels estats en el D.I.
       • Anònim1016.627 6 105👍 15.646
        D'acord al Dret Internacional potser no, jurídicament. A la pràctica sí, segons la definició del diccionari també.

        Si tenint dret a vot i representativitat parlamentària/terrirorial deixes de ser una colònia, aleshores Gibraltar i totes les possessions d'ultramar que mantenen França, Regne Unit i companyia tampoc ho serien, i no penso que ningú ho qüestioni, al cap i a la fi penso que un factor arbitrari com ser d'ultramar condiciona massa la consideració, quan allò rellevant hauria de ser el tracte polític.
        • autokrator12.324 3 168👍 8.040
         Gibraltar és una colònia, fins i tot té un Governador nomenat per la Reina. És un Terrtori Britànic d'Ultramar per als propis britànics, no és el mateix que els territoris de UK ni té el mateix estatus legal. Al marge del conflicte amb Espanya i que estigui a la llista de la ONU de territoris per descolonitzar. I, per cert, ni tan sols és veritat que tingui dret a l'autodeterminació, perque la població és colona majoritàriament i els territoris així no tenen aquest dret. 
         • Anònim1016.627 6 105👍 15.646
          Però en Picardo és electe, no? De tota manera em refereixo a això. Podríem parlar de la Guaiana Francesa etc. Que sembla que als territoris per ser a ultramar se'ls reconegui més la categoria de colònia.

          Nosaltres estem sotmesos políticament i militar, de manera abusiva i contra la nostra voluntat, i se'ns vulneren drets elementals pel que fa a l'autogovern i als drets humans, per mi, més enllà de l'estatus jurídic, aquests fets són suficients per considerar-nos una colònia a la pràctica. A banda que no tot ha de ser blanc o negre, hi ha matisos pel que fa al tracte colonial o de tics colonialistes. 
      • RMCF 19023.857 8 535👍 87
       El 1714 és una de les grans manipulacions ha construït el nacionalisme català, ja que vol fer passar el que va ser un conflicte entre monarques pel tro d'un mateix país per un conflicte entre nacions, obviant interessadament que hi havia borbònics catalans i austriacistes castellans.

       Aquella guerra va definir si vols el model territorial espanyol, però no va suposar cap apropiació de Catalunya per part d'Espanya perquè Catalunya ja era espanyola com Marsella era francesa.
       • broquil_is_over1.763 3 912👍 1.871
        No senyor. Fins el 1714 Espanya era quelcom molt similar al que avui entendríem per un estat confederal. Justament per aquest motiu, els "decretos de nueva planta" van imposar per la força l'assimilació castellana en quant a lleis, usos, costums, llengua...
       • Anònim1016.627 6 105👍 15.646
        Sí, d'on et penses que ve el terme botifler?

        És precisament el model territorial imposat per Felip V invocant el dret de conquesta el que converteix, el conflicte entre monarques, també, en un conflicte entre nacions. Jo no considero que l'estat espanyol existís abans sinó la monarquia hispànica, on cada territori tenia les seves lleis, constitucions i llengües en un model més semblant al d'una Commonwealth que al d'un estat, i és amb els Decrets de Nova Planta fruït de la victòria borbònica quan la Corona s'uniformitza políticament a imatge de Castella, abolint les constitucions, institucions i llengües dels estats de la Corona d'Aragó.

        En qualsevol cas encara que consideris que Espanya neix amb la monarquia hispànica fruït d'una unió dinàstica és a partir de la Guerra de Successió que sorgeix tal i com la coneixem.
       • quatreanys34.999 6 19👍 10.155
        Si, i ja existien els DNI espanyols.

        Rata!
     • RESILIENT2.112 2 813👍 1.547
      Tot hom té dret a evolucionar o a canviar de parer. També ho va fer el gens dogmàtic i gran Castelao (autor de l'imperdible llibre "Sempre en Galiza") que va passar del federalisme a l'independentisme en donar a l'entelèquia anomenada Espanya per impossible.

      Una altra cosa, aprofito per a dir que més enllà de drets internacionals i del dret de les colònies a l'autodeterminació, cal saber que els drets en general i el de la independència en particular, no venen -o no haurien de venir- de consideracions jurídiques, constitucionals i legals, aquest és el discurs de la dreta i sovint fa referència al passat i a la seva interpretació, com també al tema lingüístic-identitari, a la història, com si tinguéssim avui en dia que respectar antigues fronteres creades sempre a sang i foc per les nostres avantpassades minories dominants i a vegades dominades.

      En última instància, els drets, i en particular el dret a l'autodeterminació i cap a la independència, ve de la capacitat d'un grup humà i de la voluntat majoritària d'aquest grup humà, independentment de lleis o de la llengua o del seu passat històric, que en tot cas poden servir (i ho fan) per a reforçar aquesta voluntat. Per això la raó estrictament identitària, quan tanca files, resta forces en lloc de sumar-les.
      .....
      Tinc entès que Cotarelo s'envà de la capital del regne i es trasllada a viure, treballar i empadronar-se a Catalunya (Girona).
      • autokrator12.324 3 168👍 8.040
       A veure, si un vol dir que Catalunya és una colònia, que ens tracten com una colònia, etc. ho pot fer sense problemes, és una opinió. Ara be, si s'està continuament parlant d'internacionalitzar en conflicte, dels suports internacionals i tot aquest rotllo que ja fa que dura doncs no es pot fer, s'han de fer discursos seriosos i creïbles. No es tracta de fer discursos que agradin als independentistes, que és el que s'està fent continuament, per interés electoral. A nivell internacional hi ha coses que ens generen suports i altres que en resten.

       Coses que ens sumen suports: demanar un referèndum de manera pacífica durant anys, aguantar l'1-O la violència de l'Estat sense respondre amb violència. 

       Coses que resten: Fer una DUI de broma i sortir fugint, posar de President Quim Torra, fer victimisme no creïble (dir que sóm una colònia). 
       • Capità·carxofa3.181 1 625👍 8.512
        Ets una rata miserable i confusionista, sobretot perquè saps perfectament que les apel•lacions buides al seny o al sentit comú estan carregades ideològicament en un sentit plenament reaccionari: per ser "seriosos" o "creïbles" ara haurem d'abandonar la veritat i posar-nos a mentir per acostar-nos al què els nostres enemics, que són els que defineixen a priori la "seriositat" dels projectes polítics, considerin que és "seriós".

        Catalunya ha malviscut moltes dècades en règim semicolonial, veient expulsats els seus recursos i les seves decisions menyspreades. I a sobre d'aquesta realitat opressiva, per a més inri, des de 2010-2017 vivim en un estat d'ocupació en què l'estat ha renunciat al nostre consentiment i s'imposa violentament per sobre de la voluntat dels catalans.

        Aquesta és la veritat i és la base fonamental del projecte d'alliberament nacional, per molt que una rata miserable com tu no gosi anar directament contra la justesa de la idea d'independència, i prefereixi atacar-la oblícuament, destruint la raó que la fa necessària com és que els espanyols de merda són una força estrangera sotmetent-nos i espoliant-nos violentament.
       • RESILIENT2.112 2 813👍 1.547
        A mi la discussió acadèmica sobre si som colònia, o no, o si ens hi tracten, no m'interessa doncs ens desvia del principal i del que està en primer pla portant la lluita únicament al pla identitari primer, després al pla xenòfob i finalment al racista. Cerquem independència, cerquem democràcia (és a dir, la fi del règim del 78 a Catalunya) i cerquem en definitiva, ser protagonistes del nostre futur a casa nostra i no quelcom subordinat, sangonejat i passiu ...que és el que imposen les anomenades democràcies representatives.

        En aquest moment, mes que els estats en si mateixos, el gran "colonitzador" és el gran capital financer, català, espanyol i internacional i que transcendeix als mateixos estats. I ho fa amb la Troika, la UE, el TTIP, el CETA i les privatitzacions, etc. Aquest és precisament l'enemic de totes les sobiranies, inclús les dels estats considerats lliures. Cercar una Catalunya "sobirana" sense abordar això, és plantejar una tremenda fal·làcia.

        D'altra part, quan parlem de suports internacionals, la majoria parla de l'eventual suport dels estats, de la UE, i no dels pobles. I en aquest sentit se sobrevalora (intencionadament) aquest suport de manera demencial en el sentit que cerquem suposadament una independència però la subordinem a aquest suport que de facto és únicament suport als interessos propis d'aquests països als quals si els en fot tot excepte els seus interessos econòmics i l'estabilitat política que els pot comprometre.

        Hi ha moltes coses que tàcticament sumen, però el que de veritat suma (estratègicament) és donar contingut social a la lluita per la república, ja que això defineix el tipus de república que volem. Això sí suma, tants als catalans de vuit cognoms com als d'origen divers que no tenen per què sentir-se exclusivament catalans en el sentit que és una aberració demanar a ningú que renegui dels seus orígens i que sense fer-ho pot defensar (i molts ja ho fan) com qualsevol altre, una Catalunya independent.
   • Heavyata Rural14.164 8 143👍 403

    autokrator escrigué:
    fins i tot la CUP el va posar en una llista. Ara be, no és una persona massa=GAIRE seriosa ni té criteri ni coherència, i no te molta=GAIRE idea de res.

            En negació és GAIRE
   • rotllan10.719 5 198👍 9.823
    gaire
   • Marc Espasa15.864 13 118👍 4.041
    Per precisar, va anar a la llista d´ERC no de la CUP.
  • llamp48.597 17 10👍 12.145
   Catalunya no necessita amparar-se en el fet de ser cap colònia. És terra conquerida, aixó ja se sap però el millor que tenim és que ens ampara la CE, allà es parla de "los pueblos" de Espanya i no crec que es referís a Sant Esteve de les Roures, també parla de les nacionalitats (concepte de 1978, pas del que avui dia diu la RALE). I no només la CE78, també la que va signar José Bonaparte

   Per tant, hem d'anar directament a Nacions Unides i preguntar per lo nostre,
 • EmulatorQUsuari sumador62.873 15 7👍 17.757
  És bo que ho digui com més gent millor, i encara més si es tracta de gent coneguda.
 • cathalà22.666 11 58👍 5.665

  Som una colònia amb tots els ets i uts. Però la nostra classe política covarda i/o renegada mai no ha tingut collons de dir-ho. Espero que en Quim Torra no s'arronsi i deixi clar la situació colonial del nostre país.
 • Lluísfrancesc12.550 8 166👍 11.387
  Ja està bé. Ens en farà falta molta per treure la pudor a podrit que hauran deixat les corcades institucions invasores al nostre país.
 • venjança_catalana4.535 3 470👍 5.220
  Les colònies doncs, no imploren diàleg
 • atxera89 13👍 76
  El llenguatge és quelcom que no pots treure d'un context. La Ponsatí la clava fent servir aquest terme aquí i ara perquè, amb independència del significat que pugui tenir recollit el diccionari per al terme colònia, a ningú no se li escapa, ni a dintre ni a fora de Catalunya, quins han estat els rols jugats per l'estat central i pel territori que se'n vol alliberar. El que podria haver grinyolat fa uns anys ara llisca que dóna gust... Aquest és el marc mental guanyador.
 • Rigel62.878 10 6👍 31.227
 • Tobies19.846 14 76👍 11.293
  Gibraltar és menys colònia del que és Catalunya, la prova és que ells s'han autodeterminat dues vegades i Catalunya cap.
 • EPS60.793 13 8👍 9.597
  Ara se n'ha adonat?    amb tots els respectes per aquesta senyora que em sembla prou vàlida.

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.225.683 missatges
 • 218.608 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat