Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

La bena als ulls. Pau Vidal. Vilaweb.

Rackoonaire670 1👍 751

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-bena-als-ulls-mail-obert-opinio-pau-vidal/

La bena als ulls

Aquissant la majoria castellanoparlant contra la independència, Ciutadans ha fet explotar el mite: el 'unsolpoble' vota cada cop més polaritzat depenent de la llengua materna

Per: Pau Vidal
 

El Centre d’Estudis d’Opinió, a més d’apujar la moral de la tropa amb l’última enquesta, ens ha donat dues dades que potser ens estan volent dir alguna cosa. Especialment la primera, segons la qual la polarització política està homogeneïtzant el vot en funció de la llengua materna. És a dir, que els catalanoparlants tendeixen a votar cada cop més independència i els castellanoparlants 155.

‘Quina bertranada’, direu. Això és el més normal del món. I tindreu raó. Qualsevol que faci la prova en un parell o tres d’entorns en què es mou habitualment ho pot comprovar sense gaire marge d’error. Allò que xoca no és que el factor llengua sigui determinant en l’adscripció identitària sinó que hi hagi qui ho consideri un mal símptoma. Què se suposa que hauria de passar per poder dir que anem bé? Que la cosa anés al 50%? La meitat dels indepes castellanoparlants i la meitat dels unionistes catalanoparlants? (Per cert, aviam quin dia ens empesquem una abreviatura eficaç per a catalanoparlant i castellanoparlant, que això és una murga.) O completament capgirada, tots els votants del SÍ castellaetcètera i els dels NO cataletcètera?

D’ençà de la mitificació del PSUC com a pare beat del catalanisme integrador, per empassar-se el relat arcadiesc de l’unsolpoble molts s’han hagut d’estrènyer ben fort la bena als ulls durant tots aquests anys. Esquerra Republicana encara ho fa, fins al punt d’haver-se apropiat pràcticament de l’eslògan, perquè considera que descriure la realitat lingüística no ajuda a ‘eixamplar la base’ (Mirella Cortès, després d’haver estat humiliada al Senat, encara va tenir l’esma de declarar que ‘tenim la sort de ser bilingües’, aplicant la consabuda consigna del partit de passar-se la sociolingüística per l’engonal).

A mi, més que un mal símptoma, em sembla un senyal de normalitat. Pretendre que l’adscripció lingüística no vagi associada a la d’ètnia, i en una segona instància a la de nació, és un vell anhel del somiatruitisme bonista. Com l’abolició de la propietat privada. Una proclama que sona molt bé però que topa frontalment contra els impulsos humans més bàsics. L’idioma és precisament un dels trets individuals amb més càrrega d’identificació, i en alguns casos (el nostro, per exemple), directament el que més. Per descomptat que, si ho passem al terreny personal, trobareu tantes excepcions com vulgueu (des del català franquista model José María Fuster Fabra a Gabriel Rufián, per posar-ne dos exemples inversos extrems), però estadísticament no són gaire rellevants. Tal com es pot veure segons el baròmetre esmentat, cada cop menys.

A mi, la polarització tampoc m’agrada, no cal dir-ho. No puc entendre com és que tants fills i néts de l’emigració espanyola s’estimen més viure sota un règim com el borbònic, que els menysprea doblement: per treballadors i per catalans (per més que ells no se’n sentin). Però la primera condició per canviar una situació és descriure-la adequadament. Si la polarització, i per extensió la tensió lingüística, s’han accentuat és perquè hi ha hagut un partit que ho ha promogut i perquè ha trobat ressò en sectors amplis d’aquella emigració. El catalanisme integrador ha fet exactament el contrari durant quaranta anys. Però no n’hi ha hagut prou. Ciutadans, el partit de l’odi i el ressentiment, va agafar la calculadora i va suposar que la majoria castellanoparlant, convenientment atiada (‘Si parles espanyol no pots voler la independència’), redundaria en una majoria política. No els ha sortit del tot bé: en un parell de generacions, una quarta part d’aquesta majoria ja s’havia passat a les files del catalanisme, o com a mínim de la catalanitat. Però amb la part que estava desmobilitzada (els qui no votaven socialista ni comuns, més els que han deixat de fer-ho) n’han tingut prou per esmicolar aquell desideràtum que corria el perill (encara llunyà, com es pot veure) de fer-se realitat.

La segona dada encara és més descarnada, perquè detalla aquesta identificació per partits. Té la virtut, a més, de revelar que el bloc sobiranista és clarament més inclusiu, ja que absorbeix aquella part de descendents de l’emigració espanyola. El bloc unionista, en canvi, no atreu catalanoparlants nadius, i no cal esforçar-se gaire a entendre per què. Sorprèn una mica, o més ben dit fa peneta, l’extrema desproporció en el PSC (8% catalanoparlants vs. 87% castellanoparlants), aquell partit que havia tingut ‘dues ànimes’. Ara, les xifres més significatives, al meu entendre, són les dels Comuns (17 vs. 77). Creuant-les amb les del gràfic del CEO ajuden força a explicar la indefinició permanent en què es mouen.

Ara com ara, doncs, l’unsolpoble continua essent una quimera. Les enquestes ho quantifiquen i la resposta histèrica a la designació de Quim Torra, un cop més, ho corrobora. O més ben dit, poder sí que en som un, però en tenim un altre dintre casa.

Respostes

Configuració
 • Rigel65.210 11 5👍 33.899
  ERC es vol rendir en nom de l'unsolpoble.
 • paleta4.263 3 500👍 5.466
  "Ara com ara, doncs, l’unsolpoble continua essent una quimera [..] O més ben dit, poder sí que en som un, però en tenim un altre dintre casa."

  Molt bona aquesta 

 • willybarna12.611 11 167👍 3.778
  No hi ha solució. Si fins i tot ací al racó la gran majoria esta en contra de l'arraconament social dels anticatalans creant una doble xarxa escolar, una per a catalans i l'altra per anticatalans.

  Tenim(com a poble) el que ens mereixem(gracies Pujol, entre d'altres, per lo del "un sol poble"), ni més ni menys.

  Ara, simplement toca gaudir de les consequencies, les consequencies del que ha estat decidit colectivament.
  • autokrator13.374 3 157👍 9.115
   No entro a valorar si això d'arraconar determinada gent és o no és correcte. Ja et dic que si fosin un 10-15% i tots fatxes jo seria el primer que m'hi posaria. Però com vols arraconar gent que hi ha llocs que són el 70% o més? 
   • willybarna12.611 11 167👍 3.778

    autokrator escrigué:
    No entro a valorar si això d'arraconar determinada gent és o no és correcte. Ja et dic que si fosin un 10-15% i tots fatxes jo seria el primer que m'hi posaria. Però com vols arraconar gent que hi ha llocs que són el 70% o més? 
    Doncs precisament company, jo busco el mateix que tu, l'arraconament social d'aquest 15% d'ultres anticatalans que devem tenir pel nostre país.

    Estaras d'acord amb mí en que molta gent de Catalunya que es sent espanyola, no es pas anticatalana, no?  Doncs ja esta. És amb aixo amb el que hem de jugar els catalans.

    Jo vull aillar socialment a aquest 15% de feixistes/ultres anticatalans, és una questió ja de vida o mort per a la supervivencia nacional catalana.
    • autokrator13.374 3 157👍 9.115
     Molt be, doncs el primer que ens cal és aconseguir separar aquest 10-15% de la resta de gent que no és independentista però que no té res contra la catalanitat, gent que vota partits no independentistes bàsicament per qüestions sentimentals i per por als canvis. Això requereix una feina de transversalitat amb gent no independentista. 
     • Rigel65.210 11 5👍 33.899
      Aquesta gent no canviarà mai. A l'octubre van tenir l'oportunitat de fer un pas històric, però enlloc d'això es van arrenglerar amb la repressió, i cada cop més. L'aspiració que ja tenen molts d'ells ja és que l'autonomia sigui suprimida definitivament, sense manies (tot pensant que així s'acabarà el problema). Són gent xovinista i malalta d'odi, i no ens pensem que això és així perquè llurs mitjans els han manipulat. Si vols els han empès, però el problema ve de sèrie.
      • autokrator13.374 3 157👍 9.115
       A l'octubre hi va haver gent que es va indignar amb la violència i que va sortir al carrer a protestar i tot i que després va votar el PSC i fins i tot Cs. Sembla increïble però és així. 
       • Rigel65.210 11 5👍 33.899
        No és increïble, simplement els van agafar amb els pixats al ventre. No s'ho esperaven. Però ràpidament vant tornar cap a la senda constitucional. Ara ja no els agafaran pas pdesprevinguts, ni que Espanya fes el que diu en Lossantos .
        • autokrator13.374 3 157👍 9.115
         Jo crec que, simplement, es van acollonar. Així de trist, sobre tot la gent més gran, entre el discurs del Rei i la campanya aquesta de canvi de seus de les empreses de l'IBEX hi va haver por. Alguna gent va anar a votar el 21-D amb aquest sentiment i van votar coses que no haurien votat el dia 1 o el 3 d'octubre. 

         • Rigel65.210 11 5👍 33.899
          Doncs jo no ho crec pas, simplement els van agafar amb el pas canviat. Ara ja no els tornarà a passar.
         • willybarna12.611 11 167👍 3.778

          autokrator escrigué:
          Jo crec que, simplement, es van acollonar. Així de trist, sobre tot la gent més gran, entre el discurs del Rei i la campanya aquesta de canvi de seus de les empreses de l'IBEX hi va haver por. Alguna gent va anar a votar el 21-D amb aquest sentiment i van votar coses que no haurien votat el dia 1 o el 3 d'octubre. 

          Ademés, el PPSC's va obtenir un 43% dels vots el 21D, pero aquest percentatge, entre els menors de 50 anys que van votar a les eleccions, és sensiblement menor, i entre els majors de 60 anys és sensiblement major.
     • willybarna12.611 11 167👍 3.778

      autokrator escrigué:
      Molt be, doncs el primer que ens cal és aconseguir separar aquest 10-15% de la resta de gent que no és independentista però que no té res contra la catalanitat, gent que vota partits no independentistes bàsicament per qüestions sentimentals i per por als canvis. Això requereix una feina de transversalitat amb gent no independentista. 
      Llavors, i per tant, la transversalitat que uneix al més del 80% de la població de Catalunya que no és pas anticatalana, entre d'altres coses, pot ser la defensa del sistema educatiu amb immersió linguística en catala a la escola, per tant, llavors, fem una doble xarxa escolar, una en catala i una altra en castella, i així, els que no son anticatalans podran ser escolaritzats en catala, i els que tenen catalanofobia doncs escolliran la linia en castella i ja esta.

      Per tant, amb el que he exposat, ja tens un primer ambit social en el que s'aconsegueix separar aquest 15% de feixistes/ultres anticatalans de la resta de la població. Després es pot anar aprofundint en altres ambits.

      A que és senzill company?
      • autokrator13.374 3 157👍 9.115
       Això de la doble xarxa escolar mai ho he acabat de veure. La veritat és que si algú en garantís que en el costat castellà es queden el 10-15% potser sí, però com tinguem un 30-35% ja em faria por. 
       • willybarna12.611 11 167👍 3.778

        autokrator escrigué:
        Això de la doble xarxa escolar mai ho he acabat de veure. La veritat és que si algú en garantís que en el costat castellà es queden el 10-15% potser sí, però com tinguem un 30-35% ja em faria por. 
        Un 35% potser el tindrien a llocs com l'Hospitalet o Santa Coloma, pero a Catalunya jo crec que estarien(ells) més a prop del 15% que no pas del 35%.

        Pensa que hi ha una fracció significativa de votants de C's que no esta en contra del sistema d'immerssió linguística en catala a les escoles.

        Si es volen obtenir resultats diferents s'han de provar coses diferents.
   • willybarna12.611 11 167👍 3.778

    autokrator escrigué:
    No entro a valorar si això d'arraconar determinada gent és o no és correcte. Ja et dic que si fosin un 10-15% i tots fatxes jo seria el primer que m'hi posaria. Però com vols arraconar gent que hi ha llocs que són el 70% o més? 
    En quins llocs de Catalunya hi ha un 70% o més d'anticatalans?
  • Rackoonaire670 1👍 751
   És absurd una escola per a anti-catalans. Aïllar-los els faria més endogàmics i la seva estupidesa de odiar on viuen duraria encara més.

   Cal una escola on es digui clarament que el català no és una assignatura sinó que parlar-lo té un significat de identitat catalana, de resistència, de justícia i d'història doncs és aquesta i la realitat no pas que Catalunya és bilingüe com si portessim mil anys aixís.

   Necessitem és un país on per viure només calgui saber català. Si després en saps més idiomes collonut i punt.

   Els demés que facin el que vulguin mentre no perjudiquin la vida dels catalans des del punt de vista lingüístic, cultural, polític, econòmic i de tota mena.

   Que un català del nord pugui viure a Catalunya tranquil·lament sense necessitar cap altra llengua que la catalana.

   Cal impedir com a mínim que encara vingui més immigració perque la espanyola del segle XX ho ha tingut molt difícil perquè ho ha tingut tot en la majoria d'aspectes molt fàcil(això sí, no ha tingut ajudes socials com les immigracions últimes d'ara)

   Hom pot considerar molt meritori que podent viure en un entorn mediàtic completament espanyol hi hagi gent que va venir de fora o nascuda aquí però vivint aquí en poblacions amb molt poca població nadiua hagi estat capaç de veure més enllà de la comoditat de tenir-ho tot culturalment parlant al seu favor.

   Es penseu que no els hauria anat bé a moltes poblacions de majoria castellanoparlant que no haguéssin vingut immigrants sud-americans, moros, africans, gitanos romanesos, etc... gràcies al fet de que aquí cal saber parlar català?
   Molt immigrants no haurien vingut aquí. La immigració de finals del XX i principis del XXI ha fotut a totes dues comunitats tot i que més a la catalanoparlant òbviament.

   El problema és que ara amb internet encara que tinguéssim tots els mèdia televisió, ràdio, cinema, videojocs en català no serviria tant perquè amb internet a tot arreu qualsevol immigrant ho té més fàcil que mai per poder viure sense adonar-se d'on viu.

   És per això que lo mínim que podem fer ara és impedir de totes totes més immigració.
   Hauríem de recompensar els immigrants que tornen als seus països pagant-lis la pensió social que ja molts cobren al seu país d'origen on tot és molt més barat. Hi guanyaríem tots.

   De tota manera avui el parlar de població castellanoparlant o catalanoparlant simplifica una bona part de realitat on tenim gent de casa castellanoparlant on a la feina parla català i gent catalanoparlant que passa el dia a la feina parlant en castellà.

   Hi ha una quantitat de diglòssia molt alta més que no pas el fals bilingüisme on generalment hi ha quatre vegades més monolingües castellanoparlants que no monolingües catalanoparlants.


 • Baluard de Sant Clara1.316 3👍 1.954
  Com sempre en Vidal, un dels més assenyats a nivell sociolingüístic, ara clar trenca la farsa del relat oficial i això no interessa.
  • willybarna12.611 11 167👍 3.778
   Tens raó, pero ara hem de passar a un nou escenari, cal aillar socialment als feixistes/ultres anticatalans en el maxim d'ambits possibles. Deuen ser al voltant d'un 15% de la població, no crec que gaire més. 

   Que es crei una doble xarxa escolar a Catalunya, una en catala i una altra en castella, i que els ultres vaguin a la linia en castella. Si no es fa així, el Rivera continuara pescant vots en les futures generacions de castellanoparlants escolaritzades en entorns totalment castellanitzats i en moltíssims casos també altament espanyolitzats identitariament.

   O agafem el brau per les banyes o ens continuem lamentant per la resta de les nostres vides. Cadascú sabra el que es fa.
   • Calidoscòpic21.006 15 70👍 14.387
    És una proposta arriscada que només funcionaria si en aquells llocs de predominança castellanoparlant una oferta així, exclusivament en espanyol, arrossegués només els ultres més radicals o atragués la majoria social. Segons com, podria crear més marginació...
    • willybarna12.611 11 167👍 3.778

     Calidoscòpic escrigué:
     És una proposta arriscada que només funcionaria si en aquells llocs de predominança castellanoparlant una oferta així, exclusivament en espanyol, arrossegués només els ultres més radicals o atragués la majoria social. Segons com, podria crear més marginació...
     Home, ara mateix hi ha molt jovent castellanoparlant escolaritzat en llocs en els quals la catalanitat ho hi penetra, amb una doble xarxa escolar facilites que un percentatge molt important d'aquests joves pugui ser escolaritzats en llocs en els quals la catalanitat hi sigue ben present.

     Si el que pretens es catalanitzar al 100% del jovent castellanoparlant de Catalunya, d'una sola tacada, en una sola generació, ja et dic jo que t'ho treguis del cap, perque, senzillament  ....  és impossible.

     Si es volen obtenir resultats diferents cal provar coses diferents, si en canvi, es vol continuar fent el mateix que s'ha fet en els darrers 35 anys, doncs no passa rés, la vida continua  ....  com sempre.
  • llamp48.615 17 10👍 12.154
   Amb el límit del 70's i començaments dels 80's el català era una llengua de progrés, senzillament perquè els amos, els encarregats i els companys eren catalans.

   sóm al 2018, i ha plogut molt

   El President Montilla va començar el seu mandat amb un català justet (D'aqui el "Fets i no paraules", convertir les debilitats en fortaleses que es diu en els cursets d'empresa -o sigui liar la troca!-) ara ja s'explica millor.
  • AviMarcelinero11.429 6 183👍 5.232
   Catalunya no és ni ha estat mai bilingüe. L'única llengua del país ha estat sempre la catalana. I així és com els catalans ens hem reconegut sempre entre nosaltres. I sí, és bastant natural que qui considera la llengua catalana com a pròpia també consideri que Catalunya és el seu país i que és un subjecte polític.

   El problema és que hi ha gent a qui encara li fa vergonya dir en veu alta aquesta obvietat. Llàstima...

   Sí, una veritable llàstima.

  • Aufrany4.988 3 436👍 4.993
   Una visió molt lúcida, que cada cop comença a ser més políticament correcta. 

   Volies escriure: cada cop és més políticament incorrecta. O és que potser no has sentit avui en Quim Torra, el que se suposava un independentista de pedra picada, confesantse candelià.
 • Nowel13.454 10 155👍 1.414
  Teniu dades de l'augment de la correlació llengua - independentisme?
 • AviMarcelinero11.429 6 183👍 5.232


  La llengua t'identifica i t'ubica.

  Com la cultura, com les costums, com les tradicions...

  I sí, tot en el seu conjunt, estem parlant d'un corpus nacional concret. Quan t'identifiques amb el corpus t'identifiques amb la nació i t'ubiques.

  Sense aquesta identificació, ja poden explicar tots els sopars de duro polítics que vulguin, però no quatllen, no lligen i no aixamplen i no fas un sol poble.
  • AviMarcelinero11.429 6 183👍 5.232
   Nota: les polítiques socials i econòmiques són sempre conjunturals i depenents de qui governa.

   Ergo, no cola fer encabir al corpus l'etiqueta esquerra o dreta. No cola, per raons més que òbvies aquestes etiquetes no t'ubiquen nacionalment. 

   Per tant, Catalunya serà d'esquerres o no serà ---->NO. Catalunya serà catalana o no serà ---->SÍ.
  • AviMarcelinero11.429 6 183👍 5.232
   És la religió catòlica un element més d'aquest corpus? No. Em mereix la mateixa consideració nul•la que la ideologia política de cadascú.

   Del que no podem abstraure'ns com a poble és d'una llarga tradició cristiana i aquesta ha d'estar considerada i encabida dins el marc cultural. 

   De la mateixa manera que culturalment hem begut de fonts islàmiques.... van ser-hi uns quants centenars d'anys.

   I això ni ens fa cristians/es ni ens fa islàmics/ques.


 • ansar18.504 12 88👍 6.740
  bloc sobiranista 

  aqui he deixat de llegir 
  el sobiranisme no existeix. O ets independentista o ets unionista
  Els que es defineixen com sobiranistes (no independentistes), normalment son unionistes
  • venjança_catalana4.701 3 460👍 5.511
   Nacionalista català o nacionalista espanyol

   Els que no els interessa parlar de nacionalismes són els que els hi està bé la situació, uns per enfonsar l'enemic i aigualir qualsevol repunt de sentiment d'identitat(*) i l'altre perquè el mode "mira que dolents que són" els hi està bé

   (*)La vegada amb el repunt aquest més bèstia va ser l'1 d'octubre, el sentiment d'unió a un col·lectiu, una bandera, una terra va fer que es defensessin escoles aguantant pals per tot arreu. Però no passa res, tenim la classe política i l'activisme polític que ja ens anaven dient que "allò no anava d'independència, sinó de democràcia". Jo els dic que anirà del que ens surti els collons de que vagi. Aquell dia, els de la bandera espanyola ens fotien de pals perquè els de les estelades volien votar. Que deixin estar de demòcrates i no demòcrates

Publicitat

Fòrums

 • 9.286.734 missatges
 • 220.707 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat