Fòrum

[HISTÒRIA MEDIEVAL DE CATALUNYA] Els occitans en la gènesi de la nostra nació

Sau de Treviac5.359 2 395👍 6.603
Que avui el català és una llengua romànica independent és quelcom en què tots ens posarem d'acord. Però en època medieval sembla que el romanç parlat en terra catalana era molt semblant al que es parlava al Llenguadoc. Aquesta semblança a nivell lingüístic venia reforçada pel fet que els sobirans catalans exercien la seva sobirania en terres llenguadocianes i provençals. De ben segur que la semblança entre el romanç parlat a Catalunya i el que es parlava al Llenguadoc s'assemblaven en la mateixa mesura que hi havia un flux demogràfic que anava de nord a sud que reforçava la semblança entre tots dos parlars.

La historiografia tradicionalment ha relativitzat molt el pes demogràfic de la immigració occitana a Catalunya en època medieval. S'ha pogut comptabilitzar de manera força precisa, per part de la historiografia catalana, la incidència de la immigració occitana a Catalunya en època moderna, però la manca de documentació que en faci referència fa molt difícil la quantificació de la immigració ultrapirinenca al nostre país a l'Edat Mitjana.

La historiografia catalana ha explicat que la repoblació de Catalunya en època medieval es va dur a terme amb els excedents de població de la Catalunya pirinenca i dels territoris catalans que avui són sota administració francesa. Però personalment no em puc creure que les comarques mig deshabitades de la Catalunya vella que es van repoblar entre els segles IX i XI, en plena Alta Edat Mitjana, rebessin només aportacions demogràfiques del Pirineu i el Rosselló. Puc entendre que hi havia un augment de població, però no em puc creure que fos tant important com per repoblar Osona, el Bages, bona part de l'Urgell, la Segarra, el Vallès, el Penedès, etc... 

I això sense comptar la repoblació de la Catalunya Nova, un territori molt gran, amb grans ciutats com Lleida, Balaguer, Tortosa i Tarragona, que es va produir en menys d'un segle (entre la meitat del segle XII i començaments del segle XIII). Aquesta ingent repoblació només s'explica amb una aportació demogràfica immensa de les terres d'Occitània.

He sentit o llegit en algun lloc, per exemple, no sé si és cert, que la Pobla de Claramunt fou repoblada per gent de Clarmont d'Alvèrnia. En sabeu alguna cosa?

D'altra banda es sap que a arrel de la Croada francesa contra els càtars molts càtars i occitans en general van fugir del seu país i es van establir a Catalunya, però mai he sentit o llegit que el volum d'aquesta immigració fos prou important com per repoblar territoris catalans sencers. Tot i que no m'estranyaria gens que en aquell moment milers i milers d'occitans haguessin arribat a Catalunya fugint dels francesos i amb la intenció d'arrelar-se al nostre país. Diuen que a Prades, per exemple, s'hi va establir una important comunitat càtara occitana. Tanmateix, estic segur que la repoblació de la Catalunya Nova es va haver de dir a terme, en molt bona part, amb gent occitana. I l'existència d'aquesta importantíssima aportació de moment la historiografia catalana encara no l'ha acceptat.

Historiadors i afeccionats a la Història del Racó: què en penseu, de tot plegat? Podeu aportar bibliografia sobre el tema?

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.266.597 missatges
  • 219.999 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat