Fòrum

Creieu que bars i restaurants han d'oferir aigua de l'aixeta de franc als seus clients...???

EstatpropiUsuari sumador162.696 11 1👍 26.376

Campanya perquè bars i restaurants serveixin aigua de l'aixeta gratis

Tres comunitats autònomes impulsen que hi estiguin obligats per llei

19/04/2018 - 18.17Actualitzat 19/04/2018 - 19.19
 
Alguns bar i restaurants ja serveixen aigua de l'aixeta gratuïta als clients

Alguns bar i restaurants ja serveixen aigua de l'aixeta gratuïta als clients

Ofensiva de diverses comunitats autònomes per obligar per llei que bars i restaurants ofereixin aigua gratuïta de l'aixeta als clients i redueixin el consum d'envasos.

Un dels pioners en aquesta iniciativa és el govern balear, que espera que la nova normativa entri en vigor a finals d'any.

S'ha marcat com a objectiu frenar els envasos d'un sol ús, i a més d'instal·lar més fonts públiques i promoure els gots reutilitzables, sobretot per a grans esdeveniments, volen fer més accessible l'aigua potable.

Ho ha explicat Sebastià Sansó, director general de Qualitat Ambiental i Residus del govern balear:

"Com ja passa a gairebé tot Europa i a molt llocs de l'estat espanyol, que els establiments de bar o de restauració puguin oferir un got d'aigua als clients de manera gratuïta."

 

Navarra i Andalusia també treballen en la mateixa direcció. A més de considerar que l'accés a l'aigua és un dret, també volen que disminueixi l'ús d'ampolles de plàstic.

Notícia relacionada: Plats, gots i coberts de plàstic d'un sol ús, prohibits a partir del 2020

L'Organització de Consumidors demana que s'impulsi a tot Espanya, com ja passa en molts països europeus, i defensa que l'aigua és un dret bàsic que s'hauria de garantir a tots els establiments. Maria del Mar Bermejo és portaveu de l'entitat:

"Sembla que hem de demanar permís o disculpar-nos cada cop que demanem un got d'aigua en un bar o en un restaurant. I això és precisament el que demanem, que tots els consumidors que estiguin consumint en un bar o en un restaurant puguin tenir accés de forma gratuïta a l'aigua de l'aixeta."

Des de l'Associació d'Empreses d'Aigua Embotellada creuen que promoure el consum de l'aigua és bo, però destaquen les diferències de l'aigua mineral amb l'aigua de l'aixeta.

 

Respostes

Configuració
 • Pomacabré43 7👍 70
  No hi estic d'acord. Un bar-restaurant no deixa de ser un establiment privat, que no públic. Pertany a la direcció del negoci la decisió de lliurar gratuïtament aigua de l'aixeta. 

  Si la idea és reduir els envasos plàstics la solució són les ampolles de vidre, que el mateix proveïdor s'emporta quan són buides, per reciclar.
 • Columbo1.264 2👍 1.759
  L’aigua de l’aixeta als bars no hauria de ser gratis.
  però les ciutats haurien de tenir MOLTISSIMES més fonts públiques.
  És una vergonya com ens les hem deixat prendre.
 • ocelldefoc4.106 5 514👍 1.452
  No em sembla bé. 

  Molta gent hi entraria per beure i això comporta feina els treballadors i gots bruts que cal rentar.

  Qui vulgui aigua té les fonts públiques.
  • Saimdusan4.613 5 462👍 2.737
   A Austràlia ja és així (a molts restaurants tenen una nevera que pots obrir tu mateix i treure una ampolla de vidre, també he vist dispensadors d'aigua en un parell de bars) i no s'ha produit cap apocalipsi, i a Sèrbia si demanes un cafè o rakija et porten aigua automàticament sense que hagis de dir res

   Si prenc un café normalment no em ve de gust sortir de la cafeteria per cercar una font pública, si és que n'hi ha a prop (i normalment no n'hi ha). Es tracta de donar aigua d'aixeta de franc als clients, no anar-la repartint a tot quisqui
 • Ocell_II1.404 6👍 537
  Sempre que es consumeixi qualsevol altre cosa si.
 • HomenatgeABabel2.302 3 769👍 2.534
  Em sembla molt bé.
 • ganduix3.596 10 573👍 906
  Debat interessant..Ara, servidor començaria per quan demanes qualsevol refrigeri en llengua catalana t'entenguin.. anem per passos, un cop ens entenguin ja podrem demanar el vasito agua de grifo i el palillo.
 • titafred4604 3👍 360
  Segons quina aigua de l'aixeta millor ni provar-la. La millor solució seria que els restaurants adquirissin equips osmòtics per tenir aigua osmotitzada, que és molt més bona. No crec que suposi una inversió molt gran de diners, i en tot cas sempre podrien repercutir en el client el cost de la inversió.
 • Landaluze7.761 10 275👍 396
  Crec que bars i restaurants hauríen de servir aigua de l’aixeta per defecte (en alguns països ja es fà) a no ser que el client demanés explícitament el contrari. No estic d’acord que de franc, però sí més barata que l’envasada, semblante a servir vi de la casa en comptes de la carta.
 • joanc1.293 5👍 388
  Això és molt comú en alguns llocs, per exemple a París. I de fet aquí tambñe he vist algun lloc amb fonts de osmosis, però hi ha diferents consideracions a fer...

  !) Als llocs on és costum oferir aigua de l'aixeta solen tenir una qualitat de l'aigua molt bona, fet que a gran part de poblacions de casa nostra no passa, especialment al litoral, o l'aigua està més tractada i sol ser més dura i amb pitjor gust.

  2) Quan es viatja es sol recomenar beure aigua embotellada, ja que tot i que l'aigua de l'aixeta sigui potable, a certes persones els pot produir certs problemes digestius al no estar acostumats a la nova composició de l'aigua. Caldria deixar ben clar, en aquests casos, qui és el responsable si un client demana aigua i després es troba malament. És culpa de l'establiment? de l'ajuntament? de l'empresa distribuidora d'aigua? 

  3) Si entreu en un local i us posen una gerra d'aigua o un got del qual no veieu d'on ha sortit aquella aigua, us en fiarieu? Potser no ens és estrany quan ho fem amb una cervesa o un refresc, però amb l'aigua no hi estem habituats. I si a més a més estem en un lloc on l'aigua no té molt bon gust... Origen desconegut i gust dubtós no és una bona combinació

  La idea en sí no em sembla malament, sobretot tenint en compte lo ofensiu que és que et cobrin en molts lloc gairebé 2 euros (o més segons on) per una ampolla diminuta, però també cal tenir en compte que el que funciona en un lloc, no té per què funcionar en un altre, i en el nostre cas, no crec que estiguem prou habituats com per donar aquest pas de forma abrupta. Més aviat s'hauria d'incitar als locals que ofereixin aquesta possibilitat sense estar-hi obligats, i si realment la gent ho comença a demanar i valorar, s'extendrà per tot arreu per la pròpia llei de l'oferta i la demanda.

 • FollUsuari sumador77.502 12 3👍 40.352
  No hi estic d'acord en què s'obligui, però sí que es fomenti, crec que pels cèntims que costa l'aigua de l'aixeta no li ve d'aquí a un restaurant i sempre hi haurà la gran majoria de gent que preferirà aigua embotellada perquè és més bona.

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.225.683 missatges
 • 218.608 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat