Fòrum

Arcadi Oliveres: ‘Una confluència d’esquerres és l’única solució per a fer anar el país endavant’

Solaris317 3👍 168Els dirigents independentistes van recular fa poc quan no van implementar la república. Al marge de la mobilització pacífica, què pot fer l’independentisme políticament per recuperar la iniciativa?
—Fer bé les coses, perquè no les va fer bé. Jo crec que hi ha tres errors principals. El primer, declarar la independència només amb un o dos vots parlamentaris de majoria, i sense haver acreditat una majoria de la població que ho vulgui, que potser hi és. Però mai no ho hem pogut demostrar perquè no ens han deixat fer les consultes corresponents. Una independència és un pas fonamental en un país. I si no és amb un 60% o un 65%, jo no hi jugo. Per tant, ho hem fet perquè teníem al parlament dos vots de majoria i perquè fent càlculs potser arribem al 55%. Es va precipitar la independència.

El segon error?
—Vàrem declarar la independència sense haver definit prèviament el país que volíem. I calia fer-ho.

Però s’ha de definir un país abans de crear-lo?
—I tant. Jo pertanyo a un grup minúscul que es diu Procés Constituent que hem definit de fil per randa el país que volem: amb les finances, l’ecologia…

Però s’ha de definit el país que es vol en un procés constituent.
—Probablement, sí. Però definir les grans línies, hem de fer-ho ara. Jo no vull anar, per exemple, a un país amb exèrcit.

Sou pacifista abans que independentista.
—Exacte. I això s’ha de definir, i també s’ha de parlar que un país com Catalunya no hauria de tenir mai fronteres. Mai. Un país lliure ha de ser sempre sense fronteres. I totes aquestes coses no són per a fer-les en un procés més endavant; són per a definir-les d’entrada. Després ja definirem quin tant per cent d’escola pública volem, quin tant per cent d’autonomia donem a les mútues privades de sanitat o si les pensions han de ser privades o públiques. Tot això ho podem anar definint. I una altra cosa molt important: la banca mai no pot ser privada. Sempre ha de ser pública o ètica.

Hi ha qui us dirà que es marquen massa línies abans de construir el nou estat.
—Jo he aguantat setanta-dos anys sense independència; no sé quants més en viuré però estaria disposat, si visqués, a aguantar-ne deu més sense independència a canvi que la banca fos pública, no hi hagués exèrcit i que els immigrats hi poguessin entrar. Cadascú posa les seves prioritats a la vida, i jo hi poso aquestes.

I dieu que hi ha un tercer element.
—És més suau, i ningú no me l’ha entès mai. Catalunya ha de començar per explicar la independència a Espanya. Això no vol dir anar a Madrid a negociar. Vol dir anar a Astúries, a Galícia, a Andalusia, i dir-los que volem fer un país nou. I que aquest país nou també els anirà bé a ells. No perquè vinguin amb nosaltres, sinó perquè se’l facin. I t’asseguro que en aquests vuit anys que portem de procés, els desplaçaments cap allà han estat poquíssims. El resultat: la resposta intel·lectual d’aquests països cap a nosaltres ha estat molt fluixa.

Ho atribuïu a això que el progressisme espanyol no s’hagi solidaritzat gens amb el procés català?
—Crec que si ens haguéssim sabut explicar bé tindríem més adeptes a la causa.

Parlem de Procés Constituent. Ho teniu en hibernació, oi?
—Jo diria que en aquest moment, el més significatiu, és que està pendent de l’assemblea general anual que farem el dia 28 d’aquest més. Nosaltres hem passat per diverses etapes, i en algunes ocasions, no pas en totes, hem tingut vocació electoral. La darrera d’elles, en les eleccions del 21-D, quan nosaltres ens vàrem autoconvidar a anar amb la CUP. Ens van saludar molt amistosament, però ens van engegar. Per una raó: ja tenien les llistes tancades. Però durant la campanya vaig participar en tres mítings seus perquè volia que quedés clar que Procés Constituent els donava suport.

I fa dos anys ja no vàreu arribar a un acord amb els comuns per a presentar-vos a les eleccions conjuntament. Ara què?
—No sabem què farem i quina posició prendrem. Tampoc no és bo que et digui què faria jo perquè marcaria l’assemblea. I vull que tothom sigui lliure. Tanmateix crec que estem deixant una herència prou bona. Tenim redactats documents del país que volem, cosa que ha fet poca gent. En segon lloc, perquè hem deixat molts fillets per aquests mons de déu. Albano Dante Fachín, Xavier Domènech i Gerard Pisarello són fills nostres.

I tots ells són ara comuns. És l’evolució natural de Procés Constituent?
—No. El que va passar és que aquells que van marxar amb els comuns, tenien vocació política. I van veure l’oportunitat de fer-la amb el projecte dels comuns. El que s’ha quedat a dins del Procés Constituent, que té menys vocació política, més aviat s’ha escurat cap a la CUP. El Procés Constituent autèntic és una barreja de tots dos, per dir-ho d’alguna manera. Recordo que almenys els tres primers anys, totes les picabaralles de les assemblees, com un partit de tenis, eren entre comuns i CUP. Teníem la meitat de la junta pro-CUP i l’altra meitat pro-comuns. Però finalment, en les municipals del 2015, gent com  Jaume Asens, el Gerardo Pisarello i companyia, van optar, legítimament, per entrar a l’Ajuntament de Barcelona. I jo vaig fer campanya per a ells. I, allà, s’hi han trobat bé. I això va debilitar la branca pro-comuns del Procés Constituent i va enfortir la gent pro-CUP.

De fet Procés Constituent neix amb un objectiu molt clar, que és fer una aliança d’esquerres. Continueu tenint aquest objectiu?
—Ho has dit molt bé. Quan ens vàrem reunir amb la Teresa, aquest era l’objectiu primordial.

Però és clar, la qüestió nacional marca tant el discurs polítics dels partits, que és molt complicat fer cabre en un mateix grup, comuns i CUP.
—Probablement aquesta ha estat una raó per la qual no ho hem aconseguit. Però jo penso que hauria estat la millor solució. Jo, la confluència de les esquerres, l’he demanada sempre. Crec que si ho féssim seria la nostra salvació.

La salvació de qui?
—Del procés per a fer anar el país endavant. Una confluència d’esquerres és l’única solució.

Entre aquestes esquerres, també hi entraria ERC?
—No, perquè ERC mai no ha aplicat una política d’esquerres veritable. Mai. Ha fet simpaties amb CDC, segurament això els ha moderat una mica, però jo no hi he vist mai una política d’esquerres veritable. Això no vol dir que si demà al matí mostrés bona voluntat, no pensaria que valgués la pena que hi fossin. Però ara com ara no. Nacionalització de la banca, un país sense fronteres… No crec que la gent de tota la vida d’ERC combregui amb això que dic.


Entrevista completa: https://www.vilaweb.cat/noticies/arcadi-oliveres-una-confluencia-desquerres-es-lunica-solucio-per-a-tirar-endavant-el-pais/


Al seu costat, Xavier Domenech i Ada colu són la CUP . Al menys ell mateix reconeiex que el seu projecte ha virat cap a la CUP (i potser per aixó li interesa mantenir-lo apagat):

Respostes

Configuració
 • Canyadesucre10.007 3 213👍 16.086
  Aquest no era un dels hippils de Procés Constituent?
  Següeeeent!
 • willybarna11.727 10 172👍 3.347
  En Quim Monzó abjura de la immersió linguística.

  Els nacionalistes-independentistes catalans que no defensin una doble xarxa escolar a Catalunya, la catalana i la tabarnesa, estan donant oxígen entre d'altres al fill de puta aquest de l'Oliveres, al Rivera, a la Colau, al Mas, al Tarda, als ultres tabarnesos, als falangistes, a la Vanguardia, al puto Candel, al C'scubiela, a Miquela la ballaora, als supremacistes castellans i a la monarquia borbonica.

  Dels socialistes de dretes i d'esquerres que pululen pel racó, no n'espero res perque simplement actuen com a corretja de transmissió ideologica dels 3 partits catalans que hi han ara mateix al nostre parlament.

  Ara feu-vos tots els sorpresos i els emprenyats!


  **  Pole **

  edito : **  PoleFAIL **
 • Desconfiat4.194 3 506👍 4.478
  La generació de la Transició no va saber fer mai res bé, només quan deixem de fer-los cas avançarem com a país. 
 • Trumpista1004.945 2 436👍 4.789
  Bla bla bla...

  traduït pels qui no volgueu malgastar uns minuts de la vostra vida a llegir tot el carromato que diu el comunista de merda aquest de l’Oliveras:

  ”la meva flàcida i pansida microcigala es posa ferma només de pensar en que reeixim elnostre objectiu de vampiritzar l’independentisme i que independentisme i communisme/socialisme esdevinguin ‘un i el mateix’
 • polmas14.740 7 134👍 2.990
   I si no és amb un 60% o un 65%, jo no hi jugo. 


  El més preocupant no és que ho digui ell, sinó que hi ha un sector important de la CUP que també ho firmaria. 
 • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
  I pensar que fa anys el respectava..... 
 • Mcasas9.387 13 228👍 3.894
  Dir que per aconseguir la unitat de les esquerres el que cal és crear un partit-secta qie decideixi qui forma part d'aquesta unitat i qui no demostra com de patètic és aquest personatge.
 • enrauxat1.478 13 990👍 1.969
  El problema és que bona part de l'Esquerra Independentista balla al so de xorrades com les que diu aquest home.

  Perquè no es parla clar d'una vegada?

  -Com vols fer un Estat en l'actualitat sense fronteres quan tots els estats del món en tenen? Cal comprar aquest discurs de la gauche divine pija, progre i guay?

  -Com vols fer un Estat en l'actualitat sense forces armades? Després de tots els esforços per aconseguir un República i una societat més justa, i rodejats pels belicosos Espanya i França, com penses defensar les conquestes socials? Amb flors? 

  -I per útilm, aquest home viu totalment aïllat de la societat, i encara més de les classes populars. Sinó no diria les tonteries que diu que no s'ha explicat prou la independència a Espanya.
 • broquil_is_over2.171 3 799👍 2.471
  La trampa es senzilla:

  1) Vull un model de país concret. En cas contrari, vull ser escanyol.

  2) Vull una folgada majoria que combregui amb EL MEU model de país

  ...qui no vegi que aquestes dues coses son incompatibles, es idiota (o un agent caspanyol podemita)

  I la sol·lució, també és senzilla:

  - Com en qualsevol país sobirà, aquest ha de ser el que la seva població vulgui. I aquest model de país ha de poder ser modificat exercint la democràcia ara i en el futur. Qualsevol demòcrata hauria d'acceptar aquestes condicions i per tant sumar-se.
 • Massagran688 3👍 998

  Aquesta gentussa no es cansa de parlar del concepte "Esquerres" com si ens importes un cullo? com si fos una religio o un equip de futbol?

  No entenen que aquestes altures de la pelicula, a la immensa majoria ens importa una merda si no es te pais primer i abans que tot?

  Aquesta pastanaga l'han estat utilitzant tota la vida per tal d'amagar/enfonsar el problema real de catalunya, que som una nacio sotmesa, fins els pebrots ja dels botiflerots aquests.

 • Calidoscòpic20.793 14 70👍 13.794
  Durant un temps vaig llegir uns quants llibres de l'Arcadi Oliveres i reconec que coincideixo amb ell en algunes qüestions que fan referència a la justícia social. Ara bé, llegeixo aquesta entrevista i la veritat és que flipo bastant.

  Aquest home pretén supeditar l'emancipació nacional de Catalunya a un programa electoral. O s'aplica el meu programa o no hi jugo. Els drets socials s'han de respectar però el nacionals, no. És més, i potser per això no s'entén gaire amb la CUP, ignora que l'espoli social i el nacional van de la mà. Oliveres demana que la colònia (espoliada per "dret de conquesta" segons el Decret de Nova Planta) sigui solidària amb la metròpoli. Vol que anem a Astúries i a Castella a explicar-los que som una colònia i que volem deixar-ho de ser. Per contra, ells representa que no ens han de dir per què volen que continuem sotmesos.

  No és una qüestió de fronteres, sinó de descolonització. De les fronteres ja en parlarem després, si de cas. I de l'exèrcit, també... Oliveres està condemnat a ser una autista. Com els comuns...
 • __11694__Usuari sumador39.613 13👍 17.702

  Nacionalització de la banca, un país sense fronteres… No crec que la gent de tota la vida d’ERC combregui amb això que dic.

  I ICV si 

  Defensa una confluencia "per fer avançar el pais" que no tidnria ni la suma de vots dels comuns i la CUP... Es clar que parlem del mateix home que defensava que el saqueig fiscal de la LOFCA estava justificat perque als anys 50 i 60 els governs autonomics (sic) d'Andalusia i Extremadura havien finançat amb els seus propi recursos (sic) els estudis universitaris (sic) dels immigrants andalusos i extremenys que va rebre Catalunya i calia compensar-los aquesta inversio economica.

 • __11694__Usuari sumador39.613 13👍 17.702

  Que els mateixos carrecs politics siguin els que decideixin si deixar diners a les administracions publiques que ells mateixos gestionen. 

  Ja hem vist que es un model que funciona fantasticament.

 • EstatpropiUsuari sumador164.961 11 1👍 27.623
  també s’ha de parlar que un país com Catalunya no hauria de tenir mai fronteres. Mai. Un país lliure ha de ser sempre sense fronteres.


  Vinga avi, ves a encerclar la Caixa amb els republicans espanyols de la comuna. 
 • Ius Novum2.613 3 702👍 5.081
  Veig que han aprofitat un dia de sortida programada del manicomi per fer-li una entrevista a l'Oliveras.

  Aquest home el millor que podria fer és demanar-li la mà a la Teresa Forcades i que es casin i es desfoguin junts però que ens deixin en pau d'una puta vegada a tots plegats amb les seves empanades mentals.

  Aquesta gent és tòxica. Molts independentistes de bona fe se'ls van creure durant molt temps. Però avui ja fan riure. Riure i llàstima.

  Per l'elevada simptomatologia patològica de les seves respostes, aquesta entrevista hauria d'emmarcar-se i penjar-se en l'entrada de tots els frenopàtics del país, com a símbol de la màxima bogeria a què un ésser humà pot arribar si no es tracta a temps.
 • Anònim1016.755 6 104👍 15.966
  Quin il·luminat Déu meu, quin il·luminat.

  O sigui que si el país no es defineix pel portes obertes i sense exèrcit, prefereix que no hi hagi independència, encara que romandre a l'estat espanyol impliqui tenir aquests i altres aspectes que no li agraden (com el centralisme uniformitzador, l'autoritarisme filofranquista o el capitalisme d'estat) més remarcats?

  I quan diu que cal un 60-65% per fer la independència... És clar, i per l'unionisme amb un 35-40% n'hi ha prou. Si exigeix aquestes xifres millor que deixem el tema perquè són inassolibles encara que demà mateix creessin camps d'extermini per independentistes. Aquesta gent no hi toca. 
  • Massagran688 3👍 998

   Aquesta gent esta acovardida, simplement aixo, s'han fet la seva xarxa d'amistats espanyoles i s'han construit una careta de bon rotllisme amb tothom. Sap on esta la injusticia, pero fa molt temps que va decidir no lluitar-hi i rendir-se a fer-lis la pilota als castellans, perque els catalans no el criticarem tant, com si ho faran els castellans si es passes de la ratlleta, i al final, ho amaguen tot amb aquest debats "susials i d'askerras", "que terrible, que mal todo"


   L'argument aquest de que "si la republica catalana es perfecte, llavors val, pero sino em quedo amb espanya" no es res mes que dir una obvietat i fugir d'estudi (es com si jo digues, si Espanya fos Perfecte doncs no voldria independencia, atenent que per mi "Perfecte" seria que tot l'estat espanyol parles Catala, cadascu es pot inventar el seu terme "perfecte" per fer-ho un concepte unicorni) i tot aixo es per evitar dirpublicament que espanya es una merda punxada amb un pal i es per aixo que marxem en primer terme. Pero clar, ell no ho dira aixo, ui les seves amistats espanyoles el que li farien.

   El mateix amb els % del 55, 60, 65, 70, 75, etc, o un cas de prop que tinc que es queixava de que dolents que els altres nens de l'escola li diguessin al seu fill que te un pare assassi (policia nacional) pero el que hi hagi altres nens amb s'un pare ingressat a l'hospital o amb un ull buit, i el causant d'aquesta situacio (espanya) aixo millor no ho comentem.

    I aixi anar fent. Son uns covards, simplement.

   Sindrome d'estocolm en vena que fa que s'autoanomenin autonomistes, ciutadans del mon i sobiranistes per no perdre tota amistat amb els catalans.

    

   I si algun dia arribem a ser independents, tel's trobaras dient com ells defensaven la republica catalana de tota la seva santa vida, en fi.

 • LesttattUsuari sumador38.417 11 15👍 13.475

  Solaris escrigué:
  Hi ha qui us dirà que es marquen massa línies abans de construir el nou estat.

  —Jo he aguantat setanta-dos anys sense independència; no sé quants més en viuré però estaria disposat, si visqués, a aguantar-ne deu més sense independència a canvi que la banca fos pública, no hi hagués exèrcit i que els immigrats hi poguessin entrar. Cadascú posa les seves prioritats a la vida, i jo hi poso aquestes.

  La part preocupant és que hi ha una majoria de la població catalana que signaria ara mateix tot aquest manifest suïcida.

  • Ius Novum2.613 3 702👍 5.081
   Com a mínim, en aquest punt l'Oliveras és sincer: per a ell, la independència de Catalunya és l'última de totes les seves altres prioritats.

   la seva primera prioritat és ell i els seus interessos personals: primer vol una banca pública, no vol exèrcit, no vol fronteres de cap tipus (sense comentaris), repoblar Catalunya amb milions d'immigrants, etc.

   primer..., primer..., primer... Primer el que JO vull, i només quan jo tingui el que JO vull aleshores podré pensar en els altres i en els drets col·lectius d'aquest país anomenat Catalunya.

   Però per a Arcadi Oliveres la primera prioritat es diu Arcadi Oliveres.

   El que encara espero és que ens presenti públicament els immigrants i refugiats que ell acull i manté a casa seva. Entenc que tenint 72 anys i que la independència sigui la seva última prioritat una mica tant li faci si la veu o no. Però tenint 72 anys, hem d'entendre que la seva màxima prioritat d'acollir immigrants ja ha tingut prou temps per a realitzar-la.
 • Xulomander6.166 3 347👍 6.651


  "El pacifisme, predicar la pau en abstracte, és un dels mètodes d'entabanar a la classe treballadora".
  Lenin

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.962 missatges
 • 219.481 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat