Fòrum

És Espanya una societat intrínsecament feixista?

Daixonses1.139 13👍 239
Jo estic convençut que sí, i dic "feixista" i no "autoritarista", perquè crec que la diferència entre ambdues és que a Espanya continua vigent el franquisme estructural i cultural (a través del finançament públic de la legal Fundació Franco Franco, l'existència del Valle de los Caídos subvencionat per l'estat, la presència social i mediàtica dels seus acòlits, etc) i això és feixisme acceptat socialment. No parlo del govern espanyol de PP, PSOE, Ciudadanos o de qui vingui en el futur, tampoc parlo del Rei ni de república ni de polítics concrets. Parlo de la gent del carrer, dels votants, és a dir de la societat en general. Voldria saber la vostra opinió, a poder ser si sou espanyols o si coneixeu persones que creguin en una altra Espanya (jo ja no en conec d'aquests).

Considerant que l'Espanya actual sempre s'ha forjat a través de dictadures i d'imposicions sobre allò que no era castellà ni era controlat per Madrid des del Decret de Nova Planta fins als intents de constitució fallits al llarg dels últims 3 segles, i tenint en compte, a tall d'exemple, que només al segle XX a Espanya hi ha hagut 3 cops d'estat (Primo de Rivera-Franco-Tejero), rècord a Europa (on només n'hi ha hagut dos: el de la Itàlia de Mussolini i el de l'Alemania de Hitler, 1 cop a cada país) i només superat a tot el món en cops d'estat per Xile i Argentina, amb 4 cadascun... i si la societat espanyola no ha reaccionat mai per acabar amb això i fins i tot valora positivament el passat feixista d'alguns dels seus dirigents, la política de silencis sobre corrupció i recolzament de l'extrema dreta, etc, no creieu que és una societat impregnada pel feixisme estructuralment, com cap altra hi ha a Europa occidental?

Que catalans i castellans tenim formes de govern i de societat diversos és un fet històric i que encara es pot veure avui dia, però els qui encara defensen una Espanya plural, republicana i federal o com li vulguin dir, creieu que callen en aquests casos de repressió perquè com deia Azaña prefereixen el feixisme de Franco a una Espanya trencada? No és això feixisme, encara que estigui vestit de Podemos, Comuns o el partit esquerranós que toqui? De fet el federalisme és una idea rovellada d'Almirall del segle XIX (aquesta és la seva "modernitat": ser coetania de l'ictineu de Narcís Monturiol). Sempre m'ha semblat molt estrany tot això. Una bona part dels espanyols que callen no els considero idiotes, ni titelles del règim, deuen tenir els seus propis valors, la seva idea de país... el fet de callar (encara que sigui "estratègic" com el cas dels Comuns/Podem), no els converteix per omissió en partíceps d'aquest feixisme? Per mi sí, està clar, però vull entendre millor aquests espanyols que són mitjanament cultes, jo mai he entès aquest nacionalisme espanyol, si no és des del prisma sociològicament feixista, que s'ha tornat costum endèmica d'Espanya.

Respostes

Configuració
  • Anna May78👍 1
   Això ho fan els del PP, tots, des que va començar la democràcia. Es deu a que pensen -i no s'equivoquen- que aquest tipus de preguntes se fan per a apegar la seva imatge a la dictadura franquista. Eviten respondre i també quolsevol cosa que pugui despertar polèmica segurament perquè troven injust que els altres partits no hagin de respondre mai de les crueltats que van fer a ans de la Guerra Civil o durant la guerra. Pel contrari, els altres partits es permeten estar orgullosos de la seva història, i és el PP justament el que te un nom diferent, allunyat del passat. També un fan perquè no s'emporqui l'ambient social, reproduint les pocions airades prèvies a la guerra, com ha passat aquest darrer any amb l'assumpte de desenterrar a Franco, malhauradem embolicat amb la problemàtica nacionalista. 
 • Trinxant11.160 9 188👍 3.438
  És massa conservadora i retrògada per ser feixista.
  • sbarpa_941.972 6 847👍 884
   Resultado de imagen de orgullo gay madrid   Doncs en aquest aspecte és el país menys retrògada del món. He vist necessari postejar-ho. El que hi ha és molta desinformació, una classe política molt miserable i corrupta  i un complexe d'inferioritat.

 • grava3.293 2 610👍 5.001
  No, Espanya és el que entra després que el feixisme hagi netejat el camp
 • pastor_de_bits10.262 9 209👍 2.139
  Les elits del poder polític, militar, judicial i religiós són obertament feixistes. Feixistes de formació i convicció. Al capdavall són els descendents de les mateixes famílies que tallaven em bacallà durant la dictadura.

  Aquesta "meravellosa" transició va ser un pacte tancat, falsament venut com un inici regenerador. Un pacte amb un model d'estat en el qual es reconeixen una sèrie de llibertats individuals, col·lectives i alguna petita concessió a nivell d'autonomia, a canvi de no fer una revolució democràtica, no purgar el feixisme de les elits i blindar la concepció i model d'estat franquista, tot i que una mica més "tímid". Es va votar una constitució amb uns militars darrere, amb el dit al gallet, sempre subvlevats contra el poble.

  Per tant mai hi ha hagut una reparació a nivell polític del feixisme, sinó que es va pactar oblidar-ho tot, com si res no hagués passat. La dictadura va entrar amb molta força i amb uns canvis enormes, en canvi la "democràcia" va entrar de manera molt tèbia i degut a un mal pacte, sense cap possibilitat regeneradora i transformadora de fons, només de forma. I amb el temps hem vist que només pot involucionar...

  I aquesta és la gran diferència amb Alemanya, on el feixisme va ser derrotat, jutjat i hi ha hagut unes tasques enormes dels successius governs, de conscienciació social, educació i reparació.

  A espanya mai hi ha hagut tasques reals de reparació, però s'ha venut la transició com la festa de la democràcia, argument que han comprat alegrement la majoria d'espanyols i ha evitat que la societat encara tingui ganes de debò de passar comptes. Amb una merda de "transició" que donava una mica d'espai als que al seu dia havien sigut republicans com el PSOE, han pogut projectar una carrera i el tema republicà i d'aprofundiment democràtic ha passat en un segon terme, car ja "tenen el seu espai". Per molts espanyols encara els hi queden temes pendents, però ja són de segon ordre, poc prioritaris.

  Els espanyols mai han sigut conscienciats dels afers i naturalesa de les altres nacions que ara mateix estan dins l'estat espanyol. Mentre la dictadura va ser per ells una batalla fonamentalment política, per les altres nacions a més a més també va ser una batalla per la pervivència de la llengua, cultura, costums i institucions pròpies, fet que s'ha ocultat i silenciat de manera conscient i deliberada.

  En "democràcia" s'ha permès blanquejar la dictadura, alabant la creació de pantans i la seguretat social per part del franquisme, com si fossin gestes només assolibles per una dictadura. Han inculcat ideals franquistes com a "allò comú" -la llengua castellana per posar un exemple-, han equiparat els "nacionales" als "rojos" afirmant que tant dolents eren els uns com els altres, perquè tots havien matat. Es veu que és tant dolent derrocar una democràcia com defensar-la, si es tracta d'espanya clar! No oblidem pas que per la RAE fins fa ben poc el franquisme no era considerat una dictadura... per posar només un de tants exemples que podem trobar a la vida diària.

  No obstant, els que patim altres perjudicis de primer ordre ens hem quedat sols i no se'ns ha reparat el dany, i amb el temps el govern espanyol ha aconseguit solidificar certs ideals franquistes en la consciència de bona part de la seva població per perpetuar la concepció nacional. Per tant la societat espanyola no ens enten realment, no ha estat educada en la diversitat real que hi ha, només tenen coneixement de la versió adulterada de la realitat que el gobierno ha transmès. Per ells els problemes que tenim són els mateixos que els seus i com que ells ja ho tenen reparat, nosaltres també els hauriem de tenir resolts ja que com que la constitució els hi va donar un espai, a nosaltres també. No entenen que reclamem més coses que ells, coses que no entenen com el nostre fet nacional: car només som una autonomia, com ells i "és el que sempre hem sigut". La llengua catalana? La parlem per tocar els collons. Ja hi ha una "lengua común". Si ens entestem en parlar català fa que se sentin que el seu estat està sent atacat ¿ésto qué es polonia o qué? ¡Estamos en españa!. I quan hi ha un espanyol davant és de mala educació parlar-lo. Aproven acríticament que si un nano en una classe demana que s'imparteixi en castellà, tota la classe hagi de canviar de llengua. El supremacisme està instaurat. El fet que nosaltres haguem reclamat durant dècades més autogovern ho consideren com un atac a un "estado de todos". D'aquesta manera els descendents dels que en un dia van ser republicans avui dia repeteixen bona part de l'argumentari franquista. Quan es tracta de Catalunya no hi ha diferència entre la dreta i l'esquerra espanyola, tenen interioritzada la mateixa merda. En general, la societat espanyola es comporta de manera feixista contra Catalunya. No perquè segueixin de manera conscient els ideals del movimiento nacional, sinó perquè repeteixen com lloros els postulats amb els quals han sigut educats.
 • Gínjol16.180 3👍 6.590
    Es una societat mantinguda en la ignorància per les seves elits.

    Felipe González retallant bonsais és la paràbola del que l'Oligarquia espanyola ha fet amb els espanyols: retallar-los sempre els drets i l'enteniment.
 • Anònim1016.755 6 104👍 15.966
  Hi ha un franquisme sociològic molt elevat, el nacionalisme agressiu i el totalitarisme tenen molt de seguiment, especialment contra les minories nacionals i molt especialment contra la catalana. Només cal veure el suport als empresonaments polítics contra gent per les seves idees, anant una passa més enllà, serien molts els que donarien suport a una afusellaments (especialment si els mass media ho justifiquessin). És evident que és la FAES qui marca el discurs en l'àmbit territorial i cultural, els mitjans control·lats per aquestes elits properes a la FAES hegemonitzen un discurs catalanòfob i criminalitzador contra allò que faci olor de català, també podem veure puntes de llança del nacionalisme espanyol com Dolça Catalunya o SCC, controlades per franquistes incendiaris, de fet l'ex-president de SCC (entitat de referència de PP, Cs i PSC), Josep Ramon Bosch, era un nazi-franquista que amb un compte anònim difonia vídeos franquistes i nazis al Youtube a banda d'amenaçar periodistes de signe ideològic contrari. El PP és un partit fundat per franquistes com Fraga, contrari a la memòria històrica, a la obertura de fosses, favorable a homenatjar els franquistes amb carrers. Cs representa la renovació del règim, són de fet l'ala dura del PP (Aznar, Vidal Quadras, Losantos etc.), si us hi fixeu, des de VOX sempre s'ha valorat Cs com el seu partit més proper; VOX és Cs sense la careta progre, nacionalcatòlics, ja que és un partit que aspira a un electorat més concret i homogeni. Si el tema LGTB, l'animalisme o qualsevol cosa d'aquestes no hagués guanyat certa hegemonia, Cs i PP s'hi oposarien completament, de fet fa vora 10 anys en Rivera tenia una postura ben diferent sobre el matrimoni homosexual. El que passa que a Espanya la batalla principal és la territorial, i per tant, a la que aquests sectors hi dediquen més esforços per guanyar l'hegemonia. I no tenen límits morals en aquest sentit, així com empresonen de per vida i molts mai s'ho haurien imaginat, ens afusellarien si poguessin (una passa més), o crearien camps d'extermini (dues passes més), només cal 1. La tolerància d'Europa. 2. La tolerància/suport (via preparació mediàtica) de la opinió pública.

  No sé si això és feixisme, però sí que ve del franquisme que encara marca el relat i domina als espais de poder i també és totalitarisme i nacionalisme autoritari.

  PD: podeu posar a Youtube entrevistes a peu de carrer sobre carrers franquistes i podreu veure com una clara majoria hi està a favor. 
 • Doomuu5.041 9 426👍 313
  Citaré un comentari d'en Saberut d'un altre fil que em sembla clau per entendre el que estem parlant:
  Quan una societat és viva, les bestieses que comet l'establishment són denunciades per personatges mediàtics com intel·lectuals, esportistes i artistes.

  Quan una societat és morta, l'establishment pot fer el que vulgui perquè ningú hi respon.

  Catalunya és una societat viva a la que tenim esportistes, artistes i intel·lectuals compromesos amb la seva cultura i la defensen.

  Espanya és una societat morta a la que ningú gosa sortir del guió escrit per l'establishment, encara que el seu país sigui la vergonya d'Occident, empresoni persones que lideren moviments socials pacífics, organitzi pogroms polítics i mediàtics contra una altra cultura i els seus cossos de seguretat facin batudes per caçar nadius catalans armats amb urnes que es neguen a entendre que la democracia, con sangre entra.
  No sé si és feixista o no, però el que està clar és que estem parlant d'una societat morta.
 • rotllan11.338 5 183👍 10.938
  Jo no diria feixista. Però sense posar etiquetes: a Espanya sempre triomfa tot lo dolent. Absolutisme, Borbons i restauració borbònica, dictadures militars (Espartero, Primo de Rivera, Franco), feixistes com la Falange, les JONS, els requetés, etc.
  I els que tenen el poder són la corrupció màxima. Un exemple de la corrupció generalitzada me l'esplica l'avi amb el menjar dels cavalls del castell de St Ferran. Des que arribaven els trens a l'estació i els oficials de més graduació començaven a desviar vagons cap a la seves finques fins a l'últim pringat que donava menjar als cavalls que se n'enduia pel seu. Això és i ha sigut sempre Espanya.
 • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
  Majoritària i intrínsecament feixista no, més aviat diria que és una barreja de nacionalisme dogmàtic amb ignorància i falta d'empatia. Les èlits han rentat bé el cap de la majoria de la població, això sí.
  • Daixonses1.139 13👍 239
   Parlo de valors socials feixistes, no pas que la gent ho sigui, que evidentment no ho és majoritariament. És a dir, en l'era d'Internet i de la informació plural, la societat espanyola "culta" (mitjanament informada) no pot callar davant de fets tant greus com els que inflingeix l'aparell de l'estat contra els catalans, si no és perque ho accepten, des de la dreta fins l'esquerra, com un mal necessari per la unió de la "seva" pàtria. Això, en termes moderns, és feixisme sociològic. Feixisme passiu, perque qui pega és la policia i els neonazis que mai són jutjats en aquest país. Però ells callen, de la dreta a l'esquerra. Això no és una societat democràtica; el franquisme té arrels molt gruixudes i afecten a tota la societat.
   • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
    Què són els valors socials feixistes? 

    El feixisme és una ideologia, tot el que tu dius és més aviat ultranacionalisme. No necessàriament has de tenir una ideologia feixista però si al teu parer, per l'unitat del teu país tot s'hi val, això no et deixa veure el quid de la qüestió. Això ho pot fer tant gent d'esquerres com de dretes.
    • Daixonses1.139 13👍 239
     D'acord, doncs permet-me que m'enrotlli una mica pels qui no heu llegit el fil sencer. Parlem de la cultura social i no sobre cada individu en concret, que no acabaríem mai. És a dir d'una massa informe de gent d'ideologies diverses. I ara et contesto sobre què entenc per valors feixistes i l'origen d'aquests valors en època moderna (tot i que podríem remuntar-los amb un altre nom més enllà en el temps).

     Un valor social intrínsecament feixista (i que va ser arrelat per Primo de Rivera, primer, i per Franco, després) és acceptar la vulneració de drets democrátics fonamentals d'una gran part de la població del teu estat per un objectiu de "control del poder" a tota costa, de forma activa (el famós "a por ellos") o passiva (callant i acceptant-ho com un mal necessari per mantenir l'estatus propi). La força militar com a garant de l'imperi de la llei, la més que evident no-separació de poders, la negació de la dissidència política i la censura són pilars del feixisme que estan vius avui a Espanya i la seva població ho sap i calla.

     Et poso un parell d'exemples fàcils: Estats Units i França. Ambdós països són ultra-nacionalistes. De fet molt més que Espanya. Que els seus respectius estats puguin fer barbaritats més o menys semblants a les que fa l'estat espanyol no m'estranyaria gens (potser de forma més "elegant" i dissimulada, però no penso que les democràcies d'occident siguin paradisos), ara bé que la seva població no es mobilitzés en massa als carrers mostrant rebuig em semblaria inaudit.

     Justament per això el Canadà i el Regne Unit van acordar referèndums al Quebec i Escòcia. Les seves societats no haguessin acceptat una actitud com la del govern espanyol. Torno a insistir: parlem del tipus de societat i de valors socials. I no oblidis que a Espanya no es va voler destruir la base feixista com a Alemania, Italia o Japó, justament perque el rei va ser posat per ells i perquè en el fons és una ideologia que els hi va com anell al dit a la majoria d'espanyols i ho dic amb dolor, però cal parlar sense embuts i és el que penso raonadament.

     De fet ni tant sols considero Espanya com un país ultra-nacionalista com dius tu, nacionalista i reaccionari sí, però és un nacionalisme molt acomplexat, dèbil i malaltís, que no té ni un himne amb lletra, ni una convenció sobre els seus símbols reals que no uneixen a tota la seva població (bandera, rei/república etc). Per això dic que és una societat de matriu feixista, encara que ells es vegin una democràcia autoritaria. Això va més enllà de l'autoritarisme: fabricació de proves falses, ocupació militar, destitució de governs democràtics... Ja els republicans espanyols d'esquerres als ants 30 eren així. Preferien un cop d'estat al dret a decidir d'una part. Això és innegociable. Saben que el nacionalisme castellà-espanyol mai ha triomfat sinó ha estat per la coacció i la violència. I ho accepten tots.

     La societat espanyola fa molt de temps que calla. S'ha convertit en la forma de ser espanyola. Això és un tret feixista sota el meu punt de vista. No cal que es voti dreta/esquerra o que un es consideri demòcrata/constitucionalista. Si tens un tret assimilat com aquest, de tolerar socialment el trencament d'uns drets fonamentals de gent que simplement no parla el teu idioma, ni vota com tu, però són part integral del teu estat i tenen igual de dret que tu a opinar, això és socialment feixista. No calen eufemismes.
     • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
      Les èlits i els poders de l'estat són els mateixos que a l'època del franquisme, està clar, però considerar feixista la societat espanyola són paraules majors. Bona part té el cervell rentat i això no els deixa veure la realitat. Tot i així el que has exposat és un problema que ve de més lluny a l'existència del feixisme. 
      • Daixonses1.139 13👍 239
       És cert que ve de més lluny (des de l'absolutisme castellà fins al despotisme il·lustrat) i és cert que una gran part de la població espanyola pateix un rentat de cervell important (que a sobre ens atribueix a nosaltres, que tenim 2 llengües i podem saber millor que ells la realitat d'una banda i de l'altra), però cal deixar de tractar als espanyols com pollastres sense cap, la taxa d'alfabetització és molt alta, la societat ha de conscient del que passa i si calla o ho defensa és que accepta aquests principis. 
  • cristinon25.739 9 44👍 1.368

   the_west_rulez escrigué:
   Majoritària i intrínsecament feixista no, més aviat diria que és una barreja de nacionalisme dogmàtic amb ignorància i falta d'empatia. Les èlits han rentat bé el cap de la majoria de la població, això sí.


   molt ben explicat
 • Kevin Durant i Lleida4.848 1 446👍 2.918
  L'espanyola és una societat com la russa o la turca: és un ramat de gent que necessita un líder (rei o president) que mani amb mà de ferro per a funcionar bé (mireu com li llepen la cigala al rei pels discursos); quan no tenen un líder així, pateixen, i pateixen perquè no són una societat preparada per a la democràcia. A molts espanyols els agradaria que tornés Franco no perquè siguin franquistes, sinó perquè se sentirien més segurs perquè no tindrien el problema d'haver de triar; necessiten un amo, un caudillo, un cap, un dictador, un Putin. La famosa frase ¡Vivan las cadenas! defineix força bé tot això.


  • Daixonses1.139 13👍 239
   I si és perque la seva "pàtria" sempre s'ha aconseguit per la força de les armes? I si és perquè és l'únic que tenen per aferrar-se nacionalment? La conquesta amb excèrcits per tal d'abolir les lleis que vol el poble d'altres cultures diferents a la "seva" ("ancha es Castilla..."), la obligació sota greus penes de parlar el seu idioma, els cops d'estat que eviten la descentralització del "seu" poder.... 

   Jo ja fa anys i panys que hi penso... i realment no hi trobo altres explicacions que aquesta. Alguns no li volen dir feixisme i li diuen autoritarisme. Jo crec que malauradament amb l'herència de Franco, tant viva avui com fa 40 anys, se li pot dir ras i curt societat de matriu feixista. La unió per collons. I l'acceptació tàcita per part de la majoria de la persecució a la dissidència, incloent-hi la violència, per tal de preservar aquesta unió forçada, encara que se salti els drets més elementals.
 • Aquest missatge ha estat esborrat
  • EPS61.285 13 8👍 10.071
   Els catalans no s'haguessin quedat a França, els haguessin fet quedar si a cas, pq els catalans voldrien ser catalans no se part de ningú.

   "Minoria nacionalista"?  si t'has d'inventar expressions...   anem bé.

   Si Espanya fos el paradís que dius, podries argumentar alguna cosa més que dir "catalans caca", "catalans ploraners".
  • Daixonses1.139 13👍 239
   Hola troll.

   Primer, ves a insultar al teu govern, que t'ha creat un món de merda. Ploramiques és qui calla com un covard quan a la seva societat hi ha injustícies. Llegeix bé: com un covard. Nosaltres sense excèrcit hem plantat cara sempre a les injustícies. Tu què has fet a part de menjar bananes?

   Segon, França ha matxacat unes minories culturals abans que Espanya, però és perque la força i entitat històrica, legal, social, política i cultural que té Catalunya no la té cap nació sense estat del món i saps perquè? Perque fa 300 anys erem un estat i un estat fort i potent. D'altres eren nacions culturals, però no polítiques. Espanya no pot amb nosaltres per això. Deixeu-nos en pau. I un consell de troll a troll: la banana que tens entre mans, abans millor la pelis.
 • Screen4.423 1 484👍 2.136
  Bona pregunta  Jo ho deixaria com a franquista: que és l'adaptació de feixisme fet per la dreta espanyola
 • Anna May78👍 1
  Home, és que si em dones a triar entre el feixisme de Franco i una Espanya trencada... prefereixo una Espanya trencada. I com jo, suposo que la majoria d'espanyols. També hi haurienn uns millons que potser preferirien el feixisme de Franco... a condició de que fos temporal i molt breu.

  És complicat decidir entre opcions tan dramàtiques: Que preferirien els catalans independentistes? Una Catalunya separada separada d'Espanya i dictatorial o una Catalunya dins d'Espanya però tan homologada a Europa com ho és ara? La gent no ens parem a pensar gaire aquestes coses, preferim pensar que estem o estarem en una situació en què no caldrà triar.

  El franquisme, per la seva coerció moral, intelectual i estètica va ser terrible. No cal pensar en torturats per a que els espanyols tinguem el franquisme com un mal son. Franco está mort. 
 • Calidoscòpic20.793 14 70👍 13.794
  A parer meu, el franquisme a Espanya no és sinó la punta de l'iceberg d'un projecte que intenta allargar la data de caducitat del manteniment d'un imperi castellà fonamentat en el catolicisme fanàtic. Un fracàs que voreja el ridícul, si no fos perquè han aconseguit passar desapercebuts fins ara mantenint-se al marge de la història d'Europa. Per altra banda el seu feixisme és descafeïnat i només valent per reprimir brutalment el seu enemic interior (o sigui, desarmat).
 • saberut1.045 3👍 2.191
  Aquest missatge és un altre apartat del llençol anterior. Si llegiu, cap el final, el paràgraf d'Ortega y Gasset que acaba amb una emoticona riallera i les conclusions abans de la postdata, quedarà enllaçat. 

  Article de Salvador Cot a elmon.cat  13 Febrer 2019

  Més fanàtics que cínics

  "Es van llançar muralles humanes contra les forces de l'Estat!", deia el fiscal Cadena. Tant ell, com la resta dels representants de l'Estat insisteixen en retorçar la realitat fins l'extrem de convertir els votants de l'U d'Octubre en una organització d'activistes violents i, per contra, els policies i guàrdies civils en víctimes indefenses d'una agressió incontenible. És una feina titànica que només es pot sostenir inventant-se metàfores hiperbòliques, com aquestes "muralles humanes" que "es llancen" o el "segrest organitzat" contra la comitiva judicial que escorcollava el Departament d'Economia.
  Ara bé, escoltant-los atentament, tots aquests fiscals i advocats de l'Estat -i això inclou el de Vox- utilitzen conceptes totalment ridículs amb tal convicció que semblen bastant més fanàtics que cínics. Aparentment, es creuen les ximpleries que diuen. Són els únics a Europa que pensen així i en deuen ser conscients, però no sembla que els importi gaire. Odien els acusats amb una intensitat que va més enllà de la simple precaució per mantenir els propis privilegis.
  Estan convençuts que són demòcrates perquè permeten que existeixin dissidents sense ficar-los, d'entrada, a la presó. Però consideren que els independentistes s'han de limitar a dir el que vulguin, però sense fer mai res. Han de ser una anècdota per decorar el seu règim implacable. I si no és així, doncs a por ellos! Aquest és és nivell i aquesta és la realitat.

                                                                    -------------------------------------

  Aqui dalt dic que són tradicionalistes que no lluiten contra Catalunya; lluiten contra la modernitat i tot el que comporta, a tots els àmbits. La peça de Cot expressa molt i molt bé què vull dir. Per fer més entenidora la meva tesi, recuperar un fet recent em vindrà de meravella.
  Mentre feia cua al meu col·legi el Primer d'Octubre escoltava RAC1 amb els auriculars. Quan van entrar els piolins a Sant Julià de Ramis la CNN ho va retransmetre en directe. Recordeu:  A aquest enllaç trobareu el podcast d'aquell dia. Al primer programa, 09:00 a 10:00, si cliqueu al símbol vermell escoltareu amb el reproductor del web, (a partir de 25m:25seg), com diuen que la CNN, sense especificar quin dels seus comptes ho va fer, va repiular aquest tuit de Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern català. El tuit de la CNN que esmenten no he sabut trobar-lo.  Ahir van cometre un altre error polític i mediàtic COLOSSAL. Ahir, centenars o milers de periodistes, analistes, juristes, etc, devien fer anar de bòlit el traductor de Google introduint-hi una i altra vegada la frase "murallas humanas que se lanzaron", pensant que el traductor del mitjà al que l'havien llegida s'havia equivocat, però com que Google els donava el mateix resultat, van terminar per acceptar que sí: a l'Europa del segle XXI i al món de la immediatesa digital, un fiscal d'un pais en teoria "modern i occidental" havia insultat la realitat d'aquesta manera tan barroera, tan explicita, i els havia insultat a tots ells, creient-los ximples o creient-los "adoctrinados por las fake news del enemigo".

  Els aiatol·làs de la tradicionalista cultura espanyistanesa encara creuen que poden establir quina és la realitat, encara creuen que poden dictar fàtues contra els infidels, contra els heretges, com va fer Khomeini ara fa just 30 anys. Els seus fiscals, els seus jutges, els seus policies es creuen investits per un Esperit Sant que baixa del cel en forma de llengua de foc per il·luminar-los mentre cavil·len i escriuen les seves invectives. No me'n puc estar de fer la conya: d'esquerra a dreta: Llarena, Marchena, Maza, Lamela, el del jutjat 13, Cadena et al, pintats per El Greco, que aquesta gent no s'hi posa per poc, eh.  Com reflecteix molt bé un comentarista a aquesta altra perla d'avui mateix, s'estan despullant davant del món amb veritable luxúria.


  I ja està. Recordeu la frase "la por canvia de bàndol"? Ara, gràcies a aquest striptease espanyistanès, és el ridícul el que "canvia de bàndol": tothom comença a veure que el ridícul fa temps que no el fa Espanyistan; el fa qui els fa costat. Quan acabin d'adonar-se'n de com són realment els espanyistanesos, els engegaran a pastar fang amb la mateixa barra amb la que, de moment, els fan costat: no tindran altre remei.

  Un ridícul internacional tan esclatant com aquest de les "muralles humanes" només el pot protagonitzar orgullosa una societat que rebutja la modernitat i tot el que representa: la democràcia, la diversitat, la llibertat d'expressió i d'informació, etc. Fins i tot rebutgen la Tecnologia!
  Perquè... com diu la piulada, com es pot assaltar d'aquella manera el col·legi electoral amb més periodistes del món i pretendre formar part de la cultura occidental moderna? Com es pot negar la realitat tangible que suposen centenars d'hores de vídeo i àudio enregistrats per corresponsals de tot el planeta?
  Com diu Salvador Cot, són "més fanàtics que cinics": el cínic sap que pot arribar a fer el ridícul, el fanàtic no el creu possible: qui fa el ridicul, sempre, són els altres.

  Conclusió: la secta espanyistanesa s'està immolant: qualsevol cosa abans que respectar Catalunya. No ja donar-nos peixet, sinó, simplement, respectar-nos. I aquest "qualsevol cosa" vol dir acabar sent pàries com la Sud-Àfrica dels 70s i 80s i la Sèrbia dels 90s i 00s. Així és i així comença a veure-ho el món. El Marroc del Nord continua el seu striptease!

  Aquesta era la portada de la CNN Home, la central a Atlanta, a les vuit del vespre del Primer d'Octubre. Fixeu-vos que no diu "La vergonya d'Espanyistan", diu "La vergonya d'Europa". Ara, a la vergonya, s'hi ha d'afegir el ridícul. Quan es cansin de fer-lo...

 • Atenes233 7👍 48
  Sempre he pensat que Espanya-Castella és un estat feixista degut a varis fets històrics que han dut aquesta societqt podrida del segle XV fins al segle XXI. Crec que ens hem de remuntar a l'època dels Comuners de Castella. Els comuners de Castella era la  societat que lluitqva contra el rei, l'aristocràcia i les seves normes injustes i abusives. A Castella els Comuners van ser esclafats i va guanyar l'autoriterisme i el despotisme on actualment ha evolucionat cap a feixisme.

  A Catalunya hi van haver 2 o 3 guerres civils i el règim abusiu del rei i el seu autoritarisme es va acabar amb les guerres de Remences.

  A Catalunya va guanyar el poble a Castella va guanyar el rei, crec que la cosa va per aquí.
 • maori15.174 3 128👍 7.606
  Frases que la resumeixen:

  -Aqui no passa res, i ningú no sap res. 
  -Crida més fort, que potser t'escoltem. Que no vol dir que et fotem cas igualment. 
  -La palla en l'ull aliè.
  -Rabo de toro, i resta de dites amb aquest animal pel mig.
  -Amb l'innocent som forts. Amb els forts ens fem enrere.
  -Des de la barra del bar arreglem tots els mals del món. 
 • torraina_infernal38.143 11 17👍 23.285
  Sí, Mòrdor és completament nazi.
 • TUTTLE3.144 14 634👍 2.130
  Sí.

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.962 missatges
 • 219.481 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat