Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Junts per la República, naix a Catalunya

__27360__3.470 8 587👍 1.332

Junts per la República, naix a Catalunya


Aurora Madaula (historiadora catalana de família extremenya), Agustí Colomines (director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya), Antoni Morral (alcalde de Cerdanyola), Josep Serra (periodista), Eduard Pujol i Elsa Artadi

Respostes

Configuració
 • __27360__3.470 8 587👍 1.332

  La nova marca política de Puigdemont es dirà Junts per la República

  La constitueixen diputats independents de Junts per Catalunya i unes cinc-centes persones a títol individual

  16.03.2018  19:00

  Nova associació. La nova marca política que impulsarà Carles Puigdemont ja està registrada amb el nom de Junts per la República i tindrà forma d’associació. La integraran els diputats independents de Junts per Catalunya i persones a títol particular que es presentaran públicament abans de Setmana Santa. Actualment, ja tenen uns cinc-cents associats, segons els seus promotors, que també compten amb la majoria dels diputats independents de Junts per Catalunya, tot i que no tots, perquè alguns han preferit no adscriure-s’hi. Els estatuts estableixen que no en podran formar part persones afiliades a partits polítics, cosa que exclou els diputats que són també del PDECat.

  L’objectiu de l’associació, tal com avançava dilluns VilaWeb, no és pas esdevenir un partit polític sinó mantenir Junts per Catalunya com a moviment transversal de l’independentisme. Però el fet que la marca sigui propietat del PDECat dificulta la decisió sobre el seu futur. La intenció de la formació de Marta Pascal és reforçar el partit de cara a les municipals, deixant la marca Junts per Catalunya com el nom del grup parlamentari però no necessàriament per a reeditar-la en un futur. Amb la creació de Junts per la República, Puigdemont disposa d’una segona marca en cas que les negociacions amb el PDECat sobre el futur d’aquest espai polític no acabessin en acord.

  La intenció dels impulsors, a llarg termini, seria avançar cap a un model com el de l’Scotish Nacional Party (SNP), la sigla que agrupa tot l’independentisme escocès des del centre cap a l’esquerra. Amb un partit hegemònic, expliquen, l’independentisme hauria guanyat les eleccions del 21 de desembre i podria guanyar les futures eleccions municipals a Barcelona, cosa que la fragmentació actual entre Junts per Catalunya, ERC, PDECat i CUP impedeix. La suma dels vots permet de fer majories al parlament, però la gestió posterior d’aquesta majoria és extremadament complicada, pels interessos de cada partit.

  L’exemple d’aquesta complexitat és la negociació de la investidura, que, més enllà de qui acabi essent el president de la Generalitat, s’ha allargat durant setmanes perquè la desconfiança i les tensions entre Junts per Catalunya i ERC no han parat de créixer després del 21-D. Teòricament, l’acord ja és tancat i finalment hi haurà les mateixes conselleries que el govern anterior. La intenció inicial dels dos partits era sumar-ne una més, fins a catorze, perquè cada partit en tingués set, però finalment no s’han posat d’acord sobre quina conselleria es podia segregar ni en el repartiment competencial i han optat per deixar-ho tot igual pel que fa al nombre. L’única conselleria que canviarà de partit serà Ensenyament, fins ara en mans de Junts per Catalunya, de manera que els republicans tindran una conselleria més que el partit de Puigdemont, tot i haver guanyat aquest les eleccions. A canvi, els republicans haurien renunciat al torcebraç que van fer fa unes setmanes per a tenir el portaveu del govern i traslladar Comunicació a Vicepresidència.

  La resta de carteres quedaran per al partit que ja les tenia la legislatura passada, tot i que en algun cas canviaran de titular, perquè alguns consellers no repetiran, com és el cas de Carles Mundó i Meritxell Borràs. A Justícia, hi anirà la diputada al congrés espanyol Ester Capella, i a Governació, Junts per Catalunya hi vol Miquel Buch i el PDECat, el batlle de Mollerussa, Marc Solsona. Tampoc no repetirà a Interior Joaquim Forn, actualment pres a Estremera, però el seu relleu encara és obert. La idea de restituir les institucions prèvies al 155 ha quedat finalment bastant aigualida, no solament pels consellers que no repeteixen sinó també per l’absència forçada de Puigdemont a la presidència i d’Oriol Junqueras a la Vicepresidència, que podria ser rellevat per Pere Aragonès. La figura del president continua pendent. La candidatura de Jordi Sànchez, que proposa Junts per Catalunya, requereix el vist-i-plau del jutge Pablo Llarena, que no sembla gaire disposat a col·laborar. Esquerra ja ha dit que donarà suport a qualsevol proposta que facin els seus socis, però pressiona per constituir tan aviat com sigui possible un govern autonòmic ‘efectiu’.

  • dumis1.864 6 874👍 1.142
   Adéu Esquerra, ja no us votarà ni el tato. 
   • goulah19.325 14 79👍 5.400
    De marca blanca a marca blanca fins la victòria final.

    PS: L'independentisme és idiota?
    • grava3.293 2 610👍 5.001
     • Menys els clarividents ravolucionaris habituals, completament idiota, covard i traidor
     • goulah19.325 14 79👍 5.400
      L'independentisme de covard té poquet. D'abrandat no gaire. Els seus dirigents sí que ho semblen, el que dius.

      La teva ironia, però, ja saps on te la pots ficar.

      Que hi hagi tanta gent, ni que sigui al racó, que quan surt una nova marca la passi a l'altar dels déus independentistes basant-se en un discurs sense accions - o amb accions que van en sentit oposat, com és el cas - es podia comprendre fa 10 anys. Amb tot el que s'ha viscut en aquest temps, que hi hagi gent que continui en el mateix esquema mental naïf és lamentable: un moviment independentista amb mentalitat infantil està comdemnat al fracàs.
 • Indecomuner3.933 2 529👍 3.951  Ep, siguem optimistes. Imagineu que anem a eleccions i el "sobiranisme" es presenta per separat. No seria cap drama. Sempre ens hem presentat més o menys separats, ja quela CUP mai ha volgut integrar-se a cap candidatura unitària.

  Ara seríem la CUP, JxRepública, ERC i el Pdcat, de més a menys radical. Tots oberts a un horitzó independent, però presentant diferents velocitats i mitjans.

  Dividits però no necessàriament barallats.

  Pot ser un panorama molt bo per, ara sí, eixamplar la base de votants. El Pdcat recuperaria els upper diagonal que van anar al PSC de l'Espadaler, i ERC defensaria bé el flanc esquerra-comuns-psc, on com a mínim retindria vots per aquest costat.

  Per altra banda, la CUP i JxRep marcarien el pas programàtic, i s'endurien la major part de la bossa de votants independentistes. Això convertiria la seva suma en hegemònica, fet que obligaria ERC i el Pdcat a donar-los el suport de la investidura.

  I ara sí, potser amb més del 50% dels vots de les autonòmiques, que faria callar moltes boques.
  • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
   Si ERC no espavila, encara que passi el que tu dius dels altres partits malament rai. ERC té una bossa de votants que mai de la vida aniran ni a la CUP ni a JxR, i si ERC no fa res aquests votants se'n poden anar als comuns o a casa. És per això que el raconaire mig es caga en tot pel que està fent ERC (excepte els erquibots i cert "cupaire", que sembla que ho estigui gaudint).

   El que dius del PDECAT bé.... mirem-ho pel costat bo. De moment estan a favor de defensar la llengua i de no desmuntar Catalunya, igual que els comuns.
   • Rigel63.845 11 5👍 32.345
    Tens una visió massa escleròtica dels electors catalans. Fa un any podia ésser comprensible, però ara, amb tot el que ha passat, em sembla que peques de conservador.
    • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
     Creus que la CUP pujaria als 30 diputats? Creus que si hi ha una escissió JxR vs PDECAT, JxR treurà 30 diputats i el PDECAT acabarà com Unió? Estàs segur que dins de JxR no s'hi ficaran Santi Vilas per rebentar-ho tot per dins? Sens dubte Puigdemont posarà tota la carn a la graella perquè s'hi juga no tornar a Catalunya mai més, però la dreta catalana té massa poder i no el regalarà fàcil. Pensàvem que amb la mort d'Unió s'acabava el problema, i ja veus que no. La militància serà clau.

     I a part ERC representa un espai en el que si comencen a fer el pallasso com estan fent ara el deixaran orfe. Això vol dir perdre primer de tot credibilitat i després vots que no aniran a cap altre partit socialdemòcrata indepe perquè no n'hi ha; per tant són carn de comuns o d'abstenció, i en molt menor grau JxR o CUP. És la diferència entre els que ens caguem en ERC per com està llençant tot el que ha aconseguit per la finestra i els que ho fan perquè no volen perdre el control del procés.
     • Rigel63.845 11 5👍 32.345
      Em fa gràcia com alguns, qua es tracta de partits i de tema electoral en general, sou d'allò més conservadors.
      • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
       No és conservadurisme, és que els canvis en les tendències a l'hora de votar no són mai de cop. Només els indepes militants i gant bastant informada al dia sí que poden fer aquests canvis, però la resta no. Tinc un parell d'amics estèticament "quillos" que van votar ERC. Indepes però força despolititzats, ni de conya votarien la CUP ni tampoc a res de dretes. A part quan surten discussions de política els hi cau bé el senyor Pablo Iglesias i posen a vegades algun video d'ell a Youtube, com no pot ser d'altra manera, de La6Noche. Per tant són indepes que a l'hora de votar són frontissa entre ERC i comuns, i ERC ja sap el que ha de fer si els vol ciudar. Són dos exemples de gent propera a mi, però això en el conjunt del país són desenes de milers de vots. 

       El racó som 4 frikis hipermotivats i hiperinformats però el carrer no és així. Passa tant entre els indepes com entre els unionistes.
       • Rigel63.845 11 5👍 32.345
        Jo no parlo del Racó, parlo del que vaig veure l'1 d'octubre. COmets el mateix error que els partits: pensar que no ha passat res, i si que ha passat. El 21 de desembre vam votar com vam poder, amb una campanya més que lamentable (de fet podríem dir que ni vam poder fer campanya), i vam aconseguir més vots que mai abans (i amb una de les llistes independentistes amb marca nova, i no li va anar pas malament).
        • the_west_rulez15.066 3 130👍 14.302
         Marca nova, mateix espectre ideològic. Tot i així cal felicitar Puigdemont perquè a Brusel.les es fa millor campanya que a Estremera, i així va poder capgirar la situació respecte ERC de 25 vs 40 diputats de les enquestes de principis de novermbre fins als 34 vs 32 que cadascú va aconseguir el 21D. És mèrit seu, sens dubte. Ara veurem què fa l'aparell del PDECAT perquè en Putxi no deixa de ser el rebel del ramat. Esperem que la faci ben grossa i que la dreta catalana es netegi d'un vegada. També vull una ERC igual de ferma que Puigdemont per tenir tots els flancs coberts.
         • Rigel63.845 11 5👍 32.345
          Pensa en les tensions que té ERC amb els dos partits fronterers i veuràs com la segmentació del vot català no és quelcom derivat de la voluntat divina, sinó de les diferents circumstàncies històriques, cosa que vol dir que aquesta segmentació pot canviar, adaptar-se a les necessitats del moment i a les exigències dels electors. De la mateixa manera les ofertes electorals poden evolucionar per tal d'arribar més bé al mercat potencial de vot. Insisteixo en què tens un punt de vista molt conservador, els partits (ni els espais en què es segmenta un cos electoral) no són pas eterns.
   • Indesquerra19.893 9 77👍 6.684
    Si ERC té una bossa de votants que mai anirà a la CUP és perquè la CUP es nega a apostar per crear un moviment nacional-popular. I el que deurien de fer la gent d'ERC que té una mica de vergonya aliena del que està fent el seu partit és posar les bases per crear-lo, perquè la CUP mentre estiga en mans d'Endavant no ho farà. 

  • català_vilanoví1.798 2 897👍 2.270
   Però aquest "Junts per la República" realment serà independentista com la CUP i no processista?  És el que no acabo de veure clar.
   • Indecomuner3.933 2 529👍 3.951
    Si tu estiguéssis a Brusel·les i no poguéssis tornar mai més a la teva terra si no és amb una República independent, series processista?

    Per mi aquesta garantia val més que les coonviccions polítiques de tots els membres de la CUP junts (excepte la Gabriel. Ella també està exiliada, i només podrà tornar si reeixim en la República).
    • català_vilanoví1.798 2 897👍 2.270

     Indecomuner escrigué:
     Si tu estiguéssis a Brusel·les i no poguéssis tornar mai més a la teva terra si no és amb una República independent, series processista?


     Evidentment que no  Però a alguns els pot caure 30 anys de presó i estan en contra de qualsevol desobedència ara mateix. Si aposten per la desobediència i enfrontar-se a l'Estat tenen tot el meu suport (tot i que si tornen a haver-hi eleccions tornaré a votar a la CUP segurament).
     • Indecomuner3.933 2 529👍 3.951
      Els que s'han quedat tenen por, és clar. I els que són dins de la presó encara més. Però els de Brusel·les no tenen por, perquè no temen ser detinguts ni processats. Són ciutadans lliures en un país prou democràtic.

      Estan tristos, impotents, indignats, etc, però no pas esporuguits.
 • Ballester7.705 7 279👍 2.579
  Però tindran tots un QI nivell Mensa o no?
 • Indesquerra19.893 9 77👍 6.684
  O l'independentisme d'esquerres es posa les piles o va a perdre l'hegemonia (també) dins l'independentisme davant el centre-dreta. Després vindran els plors.
 • Menphis46.345 12 11👍 2.335
  Se separaria del PDCat?
  • autokrator13.168 3 158👍 8.823
   Si han creat una associació i no un partit ja et pots imaginar que més aviat no. Si veus que la gent que hi ha són persones acostumades a viure de la política i a viure be doncs ja et pots anar fent a la idea de a on van. 

   Com a exemple tens el precedent del Graupera, per començar es presenta a l'alcaldia de Barcelona, pensa declarar la independència des del balcó de l'Ajuntament i cridar el poble a defensar-la? I el primer que fa és anar a buscar al PDCAT i ERC. I aquí al Raco gent celebrant-ho i pensant que això és una candidatura no processista i cagant-se en ERC i el PDCAT.

   A veure, no quedem que el PDCAT i ERC són els dolents? Llavors que pinta que el Graupera sigui el gran heroi i el primer que faci és anar-los a buscar?
 • Menphis46.345 12 11👍 2.335
  Penso que lo millor que ens pot passar és que JxRep, PDCat, ERC i CUP es presentin per separat. Correm lo risc de reduir els diputats indepes i perdre la majoria absoluta. Però a canvi augmentem la varietat d'opcions i la seva cohesió interna i definició ideològica i fem pujar les possibilitats d'anar creixent en vots per arribar en algun moment al famós 50%. Almenys en teoria.
 • EstatpropiUsuari sumador164.961 11 1👍 27.623
  Colomines. 
 • CarlesD36 1👍 31

  Us he llegit a molts posts dien que calía renovar la classe política. Es crea un partit eminentment republicà no processista i també hi trobeu entrebancs. Amb l'espectre de partits que havia quedat després del 21D i vistes les "estratègies" de cada un, em veia empès a votar la CUP tot i que tret de la seva via cap a la repùblica, no estic d'acord en res més amb elles. 

  Una alternativa política republicana que vulgui anar pel dret sense el component anti-tot em sembla una bona opció, jo hi participaria.

  • autokrator13.168 3 158👍 8.823
   A veure si obrim els ulls...

   Renovar la classe política amb polítics professionals? Partit no processita? 

   A més que no és cap partit, és una associació per demanar la quota i calers al PDCAT.
 • autokrator13.168 3 158👍 8.823
  Nova pastanaga processista. 
 • freezamite11.086 10 190👍 4.937
  Preparant la nova ensarronada?
 • foraviler1.477 12 991👍 1.515
  Si es constituïssin com a partit polític tindría més credibilitat. Suposo que estàn sondetjant soports abans de fer-ho. En qualsevol cas, tot i que no m'acabo de fiar del tot, es millor que el que ofereixen PDeCat i ERC. Molta gent no votarà mai la CUP per ideología, així que espero que "JxR?" sigui amb el temps l'altre força independentista. 

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.962 missatges
 • 219.481 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat