Fòrum

[Vicent Partal] Bèlgica, Suïssa, ara el Regne Unit…

Rigel62.084 10 7👍 30.526

Bèlgica, Suïssa, ara el Regne Unit…

«Rajoy necessita explicar als seus socis europeus que la situació és normal, però les reaccions concretes dels estats implicats demostren ben clarament que ells consideren que els esdeveniments dins l'estat espanyol no ho són pas, de normals»El fiscal del cas contra el govern de Catalunya per rebel·lió i sedició ha desistit de demanar l’euroordre de detenció, després d’haver-se sabut, aquest cap de setmana, que l’ex-consellera Clara Ponsatí s’havia traslladat de Bèlgica a Escòcia, on torna a ser catedràtica d’Economia a la Universitat de St. Andrews. La decisió és significativa. Quan el govern va aparèixer a Bèlgica, la jutge de l’Audiència Nacional va presentar una demanda d’euroordre de detenció, però la va retirar quan va veure clarament que tot feia preveure que els tribunals belgues denegarien la petició. Quan l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel va aparèixer a Suïssa, el fiscal va demanar que s’activés l’euroordre, però el jutge ja s’hi va negar, tenint en compte que els suïssos van avisar d’entrada que consideraven el cas com una persecució política i que la demanda no tenia cap possibilitat de prosperar. Ara ni el fiscal s’ha atrevit a demanar-la. L’excusa, formal, és que la tornaran a demanar quan l’acusació siga ferma, però no és sinó això, una excusa. Més aviat fa la impressió que la justícia espanyola comença a topar amb la realitat.


La realitat és que el peculiar sistema judicial espanyol està fora de la norma europea. Concretament, en el cas del Regne Unit, el 1977, la comissió de dret del parlament va recomanar d’abolir els delictes de rebel·lió i sedició perquè els considerava uns delictes ‘medievals’, sense sentit en la societat democràtica del segle XX –i, de fet, existien com a tals des de la promulgació d’una llei de 1572. I tots dos delictes van ser abolits definitivament el 2009.


Cal recordar, per això,  ara quan ja han passat alguns mesos, que la primera reacció del govern espanyol a la marxa a l’exili del president i els consellers, i encara més dels mitjans unionistes, va ser de considerar que serien immediatament retornats a l’estat espanyol perquè entressen a presó. Hi ha articles, per exemple del diari El País, que expliquen amb entusiasme el paral·lelisme entre els sistemes legals belga i espanyol, assegurant sense cap mena de dubte que la presència del govern català a Brussel·les seria cosa d’uns quants dies i prou.


No sé si no sabien què escrivien, però a hores d’ara, amb exiliats a Bèlgica, Suïssa i el Regne Unit i amb visites a Dinamarca, els Països Baixos i Luxemburg, les coses es comencen a veure diferent i comença a quedar clar que qui va restant aïllada, i ara ja ni prova de convèncer els aliats, és Espanya. Cosa que reforça molt l’encert de la decisió de moure el govern a l’exili. Rajoy necessita imperiosament demostrar als seus socis europeus que la situació és normal, però les reaccions concretes dels estats implicats demostren ben clarament que ells consideren que els esdeveniments dins l’estat espanyol no ho són pas, de normals. Que és, evidentment, el que no són. En una democràcia, vull dir…https://www.vilaweb.cat/noticies/belgica-suissa-ara-regne-unit-editorial-vicent-partal/

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.206.579 missatges
  • 217.932 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat