Fòrum

Un grup d'empresaris va pressionar Puigdemont i Junqueras per frenar «in extremis» la DUI

Sóc jo1.301 1👍 1.279
A partir del dia 1 d'octubre, amb la celebració del referèndum i les càrregues policials en la ment de tots els actors polítics, socials i econòmics del país, els cercles de poder empresarial del país van multiplicar les maniobres per frenar la declaració de la independència i pressionar per tal que Carles Puigdemont convoqués eleccions. Fins al punt que, hores abans de la proclamació de la República al Parlament, un nucli reduït de membres de l'establishment, amb Joaquim Coello al capdavant, es van citar -per separat- amb Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

L'escena apareix relatada al llibre Los entresijos del procés (Los Libros de la Catarata), escrit per Oriol March, periodista de la secció de Política de NacióDigital. Coello -president de la Fundació Lluís Carulla i directiu de companyies com ISS, Gamesa i Applus- va assistir a les trobades acompanyat d'altres dirigents com Marian Puig -alt responsable d'Isdin-, i van voler enviar un missatge als alts responsables governamentals: calia aturar la declaració de la independència per fer un últim intent a Madrid que frenés l'aplicació del 155, que en aquell moment ja s'estava debatent al Senat i que s'acabaria aprovant amb els vots de PP, PSOE i Ciutadans.

 Els representants de l'establishment van traslladar a Puigdemont que proclamar la República era una "bogeria", i el president els va desafiar a convèncer Junqueras. El cap de files de Junts per Catalunya encara tenia molt presents els esdeveniments del dia anterior -quan la pressió d'ERC i la negativa de Mariano Rajoy a enviar senyals per aturar el 155 si es convocaven eleccions-, i per això va recomanar als empresaris que se citessin amb el vicepresident. La reacció del líder d'ERC, per cert, no va ser precisament amable: "A vosaltres el país no us importa". També els va retreure que no fossin combatius amb les retallades pressupostàries imposades per Madrid en els últims anys.

Un altre dels actors decisius en els contactes entre l'empresariat i el Govern va ser el notari Juan José López Burniol, vicepresident de la Fundació Bancària La Caixa i alt responsable del Cercle d'Economia. Coello, Puig, López Burniol i Emilio Cuatrecasas, cap a l'estiu, ja s'havien posat en contacte amb el lehendakari Iñigo Urkullu, que va ser una peça decisiva en la interlocució entre l'Estat i la Generalitat. Urkullu va passar bona part de l'octubre escrivint propostes de negociació que enviava a Puigdemont, a l'exconseller Santi Vila i de les quals també en va fer partícip la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, partidària -com Vila i Artur Mas- d'anar a noves eleccions.

Contactes a totes bandes

Aquells dies, segons relata el llibre, les pressions es van multiplicar en totes direccions. Mas va ser un dels qui més trucades va rebre d'alts dirigents empresarials -de La Caixa, Gas Natural, el Banc Sabadell i Abertis, entre d'altres-, els quals li reclamaven que convencés Puigdemont per descartar la declaració de la independència amb l'argument que suposaria una "bomba" per a l'economia catalana. El president del Cercle d'Economia, per exemple, va fer servir aquesta expressió exacta davant Puigdemont en una reunió el 7 d'octubre a la delegació del Govern a Girona.

El president també va rebre les visites a Palau d'empresaris defensors del dret a decidir -Carles Colomer i Felip Massot, entre d'altres- que li insistien en la convocatòria d'eleccions. "Puc ser un patriota, però no vull que feu l'imbècil", es va poder escoltar aquells dies en les reunions més restringides de Puigdemont amb representants de l'empresariat. "Anem cap a l'abisme", l'insistien. El president es va citar personalment amb Josep Oliu, president del Banc Sabadell, poc abans que l'entitat bancària mogués la seu a Alacant. Malgrat les diferències polítiques entre Oliu  que va traslladar al PDECat el malestar per la situació política amb cruesa- i el president, els dos mantenen una bona relació. El màxim dirigent del Sabadell també va citar-se amb Junqueras.
  
Un altre dels personatges de primera fila que van arromangar-se per fer d'intermediari entre empresaris i alts dirigents del procés va ser Andreu Mas-Colell. L'exconseller d'Economia en els governs de Mas va promoure sopars amb responsables sobiranistes i empresaris -entre els quals Salvador Alemany, màxim dirigent d'Abertis, per mirar de "reconduir" la situació. També va jugar un paper durant el mes d'octubre David Madí, conseller àulic de Mas i teòricament allunyat de la primera fila. Malgrat els esforços, cinc de les sis empreses catalanes de l'Íbex-35 van traslladar la seu social fora de Catalunya. Només una de les grans companyies del país, Agbar, ha obert explícitament la porta a tornar.

 El llibre explica, a banda, la retirada de dipòsits després de la fuga de les principals entitats financeres del país va generar tensions dins del sobiranisme. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per exemple, no secundava de manera entusiasta la iniciativa, que es va haver d'ajornar en una ocasió. L'estat major del procés, que havia dissenyat la proposta, volia que els efectes es notessin especialment en el Sabadell i en La Caixa. Isidre Fainé, al capdavant del gegant financer de la Diagonal, va mantenir aquells dies contactes durant el mes d'octubre que van arribar fins a La Zarzuela.

https://www.naciodigital.cat/noticia/150136/grup/empresaris/va/pressionar/puigdemont/junqueras/frenar/extremis/dui

No sé, però a mi em sembla que renunciar a l'alliberament de Catalunya per plaure a quatre empresaris i a la rata Mas té un nom i és traïció.

Respostes

Configuració
 • quatreanys34.910 6 19👍 9.987
  Et penses que es va fer enrrere per aquests?
  • Sóc jo1.301 1👍 1.279
   Com a mínim va tenir més dignitat però a l'hora de la veritat ha fet el mateix que Mas, Pascal o Puigdemont: res.
   • ansar17.521 12 94👍 6.535
    que podria haver fet? 
    si el president diu "no hi ha independencia"... que podria haver fet Junqueras? un cop d'estat i assumir la presidencia?    
    • Sóc jo1.301 1👍 1.279
     Primer caldria saber si la renuncia a la independencia va ser després del referéndum o ja d'abans sabien que no farien res. Si és la segona opció en Junqueras i ERC s'han passat dos anys en un Govern que no volia la independencia per tant en són tant responsables com els convergents. Si resulta que, en canvi, va ser en Puigdemont fent cas del PDECAT que va renunciar a la independencia els membres d'ERC, després de l'estafa del 26-27 d'octubre podrien haver-se negat a engregar-se o exiliar-se com els convergents i posar en marxa el pla que tinguéssin preparat per instaruar la nova legalitat a Catalunya (perquè si va ser una ranúncia unilateral dels convergents sense que els d'ERC hi estéssin d'acord aquest pla hauria d'aver existit). I això ho pots anomenar fer un  cop d'estat i asumir la presidencia si vols tot i que en realitat el cop d'estat hauria estat fent per en Puigdempont incomplint les lleis (Transitorietat Jurídica i Referéndum) aprovades pel Parlament.
     • ansar17.521 12 94👍 6.535
      Junqueras ha fet la feina que se li havia encomanat. Qui no ha fet la seva feina es Puigdemont. Pero si la gent continua votant convergencia 2.0 o 3.0, ERC no pot fer res mes. Junqueras tambe sabia que Mas no volia la independencia. L'unic que pot fer es fer la seva feina i esperar que la gent deixi de votar convergencia, que la gent prioritzi el pais sobre el partit.

      I això ho pots anomenar fer un  cop d'estat i asumir la presidencia si vols tot i que en realitat el cop d'estat hauria estat fent per en Puigdempont incomplint les lleis (Transitorietat Jurídica i Referéndum) aprovades pel Parlament.

      si segur, i la resta de diputats convergents aplaudint amb les orelles  
  • Rigel62.084 10 7👍 30.526
   Venint de Nació Digital han de vendre un relat "adequat" d'acord amb la línia editorial...
    • Rigel62.084 10 7👍 30.526
     EL relat que avui ens intenta vendre Nació Digital no concorda gens amb la línia que ERC duu del 28 d'octubre ençà. Gens ni mica.
     • SantsUsuari sumador31.141 14 27👍 10.345
      Amb la línia que vosaltres dieu que segueix, que és diferent.
      • Rigel62.084 10 7👍 30.526
       La línia que tothom veu, la del retorn a l'autonomisme, la de clamar públicament per a pactar amb la PSOE, la de la rendició.
       • SantsUsuari sumador31.141 14 27👍 10.345
        Després del 27O ningú ha cridat a la resistència. Ningú. La CUP ha amagat amb fer-ho, però encara està verda políticament i li falta base social per sortir-se'n.

        El que hem de fer ara és acceptar que l'hem cagat, aixecar-nos tan ràpid com sigui possible i tornar-hi, en lloc de dedicar-nos a fer-nos palles mentals i governs paral·lels que no porten enlloc. Això és el que proposa ERC. I que és la via correcta t'ho demostra el fet que quan diem que ens hem d'obrir a les bases socialistes tots els convergents se'ns tiren a sobre acusant-nos de botiflers, i al cap de dues setmanes surt l'Artadi i diu en veu baixa i amb la boca petita el mateix que nosaltres, o quan diem que Puigdemont no pot ser president tothom se'ns tira a sobre, i al cap de dues setmanes surten els convergents i en veu baixa i amb la boca petiat diuen que ok, que fem president el Sànchez. 

        El que s'ha de fer a partir d'ara és claríssim. Com també és claríssim que hi ha gent que hi està posant pals a les rodes per alentir-ho al màxim. Cosa que fa cinc que estan fent, dedicant-se a crear polèmiques estèrils i a veure traïdors a tot arreu mentre mantenen de conseller gent com l'Espadaler o en Santi Vila.
        • Rigel62.084 10 7👍 30.526
         Aixecar-nos no és rendir-nos.

         PD: I de la generalitat, que no és res més que una autonomia espanyola, poc se'n pot aprofitar. Potser encara la veieu com una eina per a col·locar gent del partit, però per a allò que interessa a la majoria de catalans ja no serveix per a res. Així que no em vinguis amb cinisme de pa sucat amb oli que la gent no se l'ha jugada per a què alguns puguin cobrar una bona mesada.


         Sants escrigué:
         , o quan diem que Puigdemont no pot ser president tothom se'ns tira a sobre, i al cap de dues setmanes surten els convergents i en veu baixa i amb la boca petiat diuen que ok, que fem president el Sànchez.
         Collons, perquè en bloqueu la investidura! Quina barra!
         • SantsUsuari sumador31.141 14 27👍 10.345
          "Poc se'n pot aprofitar" no és el mateix que "no se'n pot aprofitar res", i com que poc és més que res i com que ara no tenim res, el primer pas és recuperar el poc. Primer pas que ja s'hauria fet fa dos mesos i ja estaríem en la fase següent si no fos perquè els de sempre ho estan intentant endarrerir tot el màxim possible.
          • Rigel62.084 10 7👍 30.526
           "Poc" és tan poc que el gruix de tot plegat ha de gravitar en les institucions republicanes, no en la merda d'autonomia.

           PD: I saps tan bé com jo que l'autonomia se l'acabaran de petar amb 155 o sense, traient-se del barret qualsevol mesura per a aconseguir-ho, cosa que fa concloure l'estupidesa de concedir la major part del pes de la lluita en unes institucions on Espanya fa i desfà a voluntat.
          • SantsUsuari sumador31.141 14 27👍 10.345
           I com que se'ns petaran l'autonomia, nosaltres l'abandonem sense lluitar i ens dediquem a imaginar-nos unes institucions republicanes que no estan ni creades i que tindran encara menys poder que el negociat més menyspreable de la Generalitat. Una estratègia brillant. El tipus d'estratègia que no ens porta enlloc i que només serveix per perdre el temps i per dispersar forces. Que sembla l'objectiu de segons quin partit des de fa cinc anys. Partit en el qual encara hi milita en Santi Vila, per cert, però els traïdors són els altres.
          • Rigel62.084 10 7👍 30.526
           L'autonomia, per molt que no se la petessin, per molt queara es tornés a la situació de fa un any, per la pròpia estructura constitucional espanyola, pot ésser la minada o intervinguda sempre que Espanya ho vulgui. L'avantatge del 155 és que deixa ben clar que l'autonomia és com una casa sense porta (o amb porta però sense pany). EL que tu proposes és que concentrem esforços en recuperar una autonomia que, quan Espanya ho vulgui, sense ni despentinar-se, se la petarà com i quan vulgui. I això sembla ben bé el negoci den Robert i les cabres.
          • SantsUsuari sumador31.141 14 27👍 10.345
           No proposo concentrar els esforços a fer això, això es farà automàticament quan tinguem president i govern. Un cop tinguem president i govern, el que hem de fer és buscar la manera de fotre el camp d'una puta vegada. Sense recuperar l'autonomia, per disminuïda que estigui, fotre el camp és impossible.
          • Rigel62.084 10 7👍 30.526

           Sants escrigué:
           Un cop tinguem president i govern, el que hem de fer és buscar la manera de fotre el camp d'una puta vegada.
           L'experiència demostra que, en el millor dels casos, això no té res a veure. I dic que no té res a veure perquè no me'n fio gens ni mica d'un parlament i un govern sota xantatge permanent per part d'Espanya.
        • Baluard de Sant Clara1.316 3👍 1.954
         Qui l'ha cagat no és el poble són els mateixos polítics que ara volen continuar amb la farsa processista espolsant-se però cap responsabilitat sota l'excusa que no erem prous.
        • autokrator11.961 2 169👍 7.699
         Estic convençut que hi ha qui vol repetir eleccions per perdre i no haver de governar. De la conversa de "les mamelles" tothom s'ha quedat amb el detall i la gent s'ha deixat el principal: El PDCAT ja té problemes per trobar gent disposada a governar. 
       • autokrator11.961 2 169👍 7.699
        No es pot retornar a un lloc del que no s'ha sortit. 
  • quatreanys34.910 6 19👍 9.987
   Bentornat Sants, no se't veu en altres fils

   Una bona noticia eh? Be, suposada.
   • SantsUsuari sumador31.141 14 27👍 10.345
    Si m'hagués de dedicar a rebatre tota la merda que ens llanceu constantment no faria altra cosa en tot el dia, i a part del Racó jo tinc una vida.

    Per a qualsevol que tingui ulls a la cara, és evident que a qui li tremolen les cames després de l'1-O no és a ERC, de la mateixa manera que no és ERC qui s'ha passat els cinc anys de procés buscant excuses per allargar-lo, desdibuixar-lo, difuminar-lo, i aprofitant la mínima excusa per crear tot el merder possible.

    • ansar17.521 12 94👍 6.535


     no es pot dir millor
    • quatreanys34.910 6 19👍 9.987
     Quins collons que teniula merda que feu vosaltres mateixos. Tarda,  Rovira, Junquerisme, nova fase...
    • Rigel62.084 10 7👍 30.526
     Així doncs explica'm perquè cap dels consellers d'ERC no era partidari de dur endavant la DUI ja el 10 d'octubre? Explica'm perquè en Jonqures es va lliurar als espanyols després del 27 d'octubre? Continueu amb la cantarella de "convergents botiflers!" tot esperant que això tapi les vostres misèries, però aquestes resulten evidents per a molts de nosaltres, per a molta gent que el 21 de desembre us va votar.
 • __29878__1.919 2👍 1.949
  A prendre pel cul
 • __32331__3.226 1👍 2.836
  No seria tan greu que a les properes eleccions al Parlament no hi anéssim a votar i governés l´Arrimadas quatres anyets, a veure si els nostres polítics es posen les piles.
 • ansar17.521 12 94👍 6.535
  Artur Mas, Mas-Colell, David Madí... vells coneguts de l'unionisme 

  A estelats  
  • LesttattUsuari sumador37.694 11 16👍 12.469
   2006-José Montilla serà president de la Generalitat amb el suport d'ERC

   2015-
   ERC
   votarà a favor de la investidura de Colau

   2017- Tardà
   proposa obertament un Govern amb els comunsper “acumular forces”

   2018-
   Sabrià: "Les paraules de Tardàsón junquerisme en l'estat més pur"


   • ansar17.521 12 94👍 6.535
    quan hi hagi majoria independentista al parlament o l'ajuntament, i ERC prefereixi investir un president/alcalde unionista, llavors pots dir que no son independentistes. Pero aixo no ha passat mai  
 • Desconfiat4.059 3 520👍 4.302
  Els grans empressaris la raça més inepte de Catalunya.

  Perquè a més de ser mal catalans, com a empresaris són uns poca penes. 
 • Roderic16.508 14 105👍 8.079
  Vaja, que vivim en una oligarquia però els radicals són els de la CUP...

  El que no m'explico és el paperot de l'Urcoolu, què hi pinta en tot plegat? Per què s'hi immisceix? No té feina a casa seua?
 • Calidoscòpic20.664 14 70👍 13.410
  Necessitem que tots aquests empresaris propers a l'IESE i a l'Opus marxin de Catalunya. Potser ajudar-los una mica a marxar... No es pot permetre aquest xantatge espanyol. A veure si és veritat que no tornen...
 • enrauxat1.455 12👍 1.905
  NOVETAT!! Aquest paiu es pensa que ha descobert la sopa d'all. 
 • ansar17.521 12 94👍 6.535
  Puigdemont: "aixo de la independencia ho porta Junqueras, pregunta-li a ell"  

Publicitat

Fòrums

 • 9.206.579 missatges
 • 217.932 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat