Fòrum

El diari Jornada es llançarà el 5 de maig

GuillemRM2.980 9 648👍 1.404

Ja hi ha data per al llançament oficial del nou diari Jornada: el 5 de maig. L'arrencada del mitjà, però, serà parcial, i en una primera fase només es trobarà als quioscos els dissabtes, tot i que amb més pàgines de les previstes inicialment. A més, de dimarts a divendres, les persones subscriptores podran accedir al diari en format PDF. A banda, la Jornada cobrirà l'actualitat a través del web.

La cooperativa editora argumenta aquest desplegament en diversos temps perquè encara no es disposa d'una base de subscripcions "prou potent" per garantir la viabilitat del mitjà i no es vol dependre de crèdits per a la seva arrencada.

Així doncs, a mesura que es vagin assolint els reptes en subscripcions, s'aniran implementant les diferents fases. Actualment, la Jornada compta amb més de 600 socis de consum i uns 2.000 subscriptors.

La voluntat és no estancar-se massa temps en aquesta primera fase i assolir amb poc temps el desplegament complet del projecte. Per això els preus de les modalitats de subscripcions a la Jornada (completa, caps de setmana o digital) no es modifiquen.

Compromís periodístic i publicitari

El desplegament per fases es va acordar en l'assemblea general celebrada el 24 de febrer, durant la qual també es van aprovar els estatuts de la cooperativa, el reglament de règim intern i els compromisos periodístics i publicitaris del nou mitjà.

Pel que fa als compromisos periodístics, es concentren en vuit punts:

 • Exercir un periodisme rigorós que es basi en informació contrastada i veraç.
 • Informar sense estar condicionats per interessos lucratius.
 • Explicar per què succeeixen els fets, aportar context, no ocultar la complexitat del món i aportar elements necessaris per entendre'l.
 • Adoptar un posicionament honest i sincer que eviti l'equidistància entre opressors i oprimits.
 • Oferir una mirada al món lliure d'estereotips patriarcals i amb perspectiva obertament feminista.
 • Compromís amb el català i amb el suport a la resta de llengües minoritzades.
 • Analitzar el món des de l'antiimperialisme i el compromís amb el dret dels pobles a l'autodeterminiació.
 • Informar des del respecte al territori i als espais naturals davant de la depredació i sobreexplotació.

El consell editorial encarregat de vetllar perquè la redacció mantingui aquests compromisos està format per Elena Idoate, membre del seminari d'economia crítica Taifa; Andreu Perelló, tècnic de comunicació a la Universitat de les Illes Balears; Laia Altarriba, directora de la Jornada; Paco Francés, professor de Formació Professional; i Anna Palou, periodista i comunicadora.

Pel que fa al codi ètic publicitari, la Jornada es compromet a no publicar anuncis masclistes, racistes, homòfobs, classistes ni estigmatitzadors de sectors socials populars, així com publicitat d'entitats financeres o empreses que vulnerin drets fonamentals.

El nou mitjà tampoc acceptarà publireportatges ni altres tipus de publicitat encoberta, ja que els continguts periodístics es decidiran únicament segons els criteris del consell de redacció.


https://comunicacio21.cat/noticies-comunicacio21/126441-el-diari-jornada-es-llancara-el-5-de-maig

Respostes

Configuració
 • DK8.740 9 249👍 4.414
  cap problema amb seguir amb aquest, però ja hi havia un fil:

  https://www.racocatala.cat/forums/fil/209560/nou-mitja-caracter-nacional-catala-desquerres-paper-digital-comenca-caminar 

  per cert, al Casal de Sants jo ja he vist el diari i em vaig pensar que ja sortia amb assiduïtat, però deu d´haver estat una "demo", un primer número experimental (o una primera "fase" com diuen ells/es..)
  • GuillemRM2.980 9 648👍 1.404
   Aquesta notícia és d'avui, per aquest motiu n'he fet un fil nou. Els diaris que han sortit eren de promoció, allò que en l'argot periodístic anomenen números 0. Pel que diuen, sortiran de moment només els dissabtes i poc a poc esperen ampliar els subscriptors i aleshores sortiran en paper de dimarts a diumenge. Veig que n'esperaven arribar a 8.000 subscriptors i de moment només en tenen 2.000. No vull ser ocell de mal averany, però...ho veig fotut.
 • Sau de Treviac4.808 1 444👍 5.335


  Com més mitjans de comunicació escrits i en paper tinguem en català (i independentistes), molt millor, i encara més si arriben a ser diaris. Tirar-lo endavant serà una tasca titànica, tenint en compte que els digitals s'ho mengen tot, però poden tirar endavant. Els desitjo molta sort! De tant en tant en compraré algun exemplar per donar-li suport.
  • Indesquerra19.171 9 79👍 5.877
   Això que siga independentista caldrà vore-ho, de fet entre els compromisos està l'autodeterminisme no l'independentisme. Ja en alguna entrevista han deixat caure que es dirigeixen a gent de l'òrbita podemita, comuns o compromisaris. Jo estic esperant ja els primers editorials (si es mullen, clar, que fins ara res de res al web), sobretot per recordar-los a alguns que tan els agrada criticar els editorials de Vilaweb, diari clarament independentista. Serà molt divertit.
   • Juan Lloris5.832 7 361👍 3.219
    Qui ho porta són sector CUP o de l'EI. Se suposa que el resultat que hauria d'eixir és un diari independentista. 
    • Indesquerra19.171 9 79👍 5.877
     Tu ho has dit, se suposa, perquè jo a dia de hui no he vist cap posicionament independentista al diari i no sé que faran per acontentar a podemites i comuns (compromisaires ja és un altre tema, poden excusar-se en la "territorialitat", són "ritmes diferents" i bla, bla, bla...) però ja vorem si és mullen en "aplaudir la no investidura de Sánchez per fer autonomisme amb una abstenció" o en "aplaudir la no investidura de Sánchez perquè és inviable i un pres encara que injustament amb un vot en contra". O cap de les dues, aleshores serà un diari asèptic, cosa molt trista, per cert.
   • Sau de Treviac4.808 1 444👍 5.335
    Espero i desitjo que sigui explícitament independentista. I crec que ho serà. Si no ho és, tot i venir de l'àmbit de l'Esquerra Independentista, que no comptin amb mi.
  • català_vilanoví1.795 1 900👍 2.270
   Si de bon començament un diari et diu que segueix una línia ideològica concreta, anem malament. Perquè t'està dient que no serà imparcial, i la qualitat periodística en un diari està en bona part en la seva parcialitat. Un diari no potser una eina adoctrinadora, perquè aquesta no és la funció del periodisme. La funció del periodisme és informar de forma crítica, sense que el que redacta la notícia ho faci des de la seva opinió personal i la seva ideologia (excepte si és un article d'opinió).

   Crec jo que hauria de ser així, vaja. Explicant la veritat a la gent ens anirà molt millor, sobretot perquè si aquest diari és declara indepe en realitat el que serà és processista, i servirà al polítics d'ERC i PDeCat per a fer creure a l'independentisme que tornant a l'autonomisme ens anirà millor, la qual cosa NO podem permetre.
   • EmulatorQUsuari sumador62.198 15 6👍 17.148
    Si ens posem així... Tots els diaris tenen una línia ideològica, absolutament tots. De fet em sembla més honest que ho reconeguin obertament (i que, a partir d'aquí, cadascú decideixi lliurement si utilitzar-lo per informar-se o no) que no pas fer-se passar per equidistant o escrupolosament imparcial i intentar dissimuladament -o no- colar una ideologia.
   • GuillemRM2.980 9 648👍 1.404
    La imparcialitat no existeix.
   • Sau de Treviac4.808 1 444👍 5.335
    Home, si a les alçades en que ens trobem un diari català no explicita el seu independentisme, val més que plegui o que canti lloances a Felip VI.

    A més, et penses que l'ABC no és independentista? Sí, perquè vol la independència d'Espanya. Et penses que Le Monde no és independentista? Sí, perquè vol la independència de França. Et penses que el The Times no és independentista? Sí, perquè vol la independència de la Gran Bretanya.
   • __32331__3.226 1👍 2.836
    Nacionalisme banal: si poses una notícia que passa a Granada en Internacional i una que passa a Perpinyà en Nacional, ja t´estaràs definint pel que fa a la qüestió territorial.
 • Ramon Muntaner3.828 11 537👍 1.191
  Segurament, al País Valencià necessitem un altre tipus de mitjans, però benvingut siga un periòdic en la nostra llengua. Més encara quan van resultar agredits pels feixistes el passat 9 d'Octubre.


 • Berivan_Sason1.983 4 847👍 3.152
  Molta sort. xD
 • llevantdemallorca18.467 13 87👍 4.061
  Un pamflet com La Razón. Però bé, ja és cosa.

  Les persones subscriptores Progres ! 
 • Oscar lo RoigUsuari sumador23.407 14 52👍 507
  Veurem si finalment l'independentisme d'esquerres aconsegueix consolidar el seu Gara, després de projectes fallits com L'Avanç o L'Accent.

  El que no entenc és la dèria per llançar un diari en paper, quan clarament serà un fracàs, que el paper pràcticament només el compra la tercera edat -que és qui té temps per dedicar-s'hi a la lectura-, i aquest col·lectiu no el veig demanant la Jornada. O no comptes amb un suport institucional brutal en forma de publicitat o de compra institucional a tots els centres educatius i biblioteques del país. Si el problema és el que digital no ingressa per venda, hi ha solucions intermitges: dominicals, mensuals... Realment aconseguiran (i mantindran) els milers de subscriptors necessaris per imprimir paper cada dia?
 • __32331__3.226 1👍 2.836
  Jo vaig comprar els dos número 0 que han tret, i el compraré els primers dies per veure com són, tot i que ja ho sé, com són i què defensen.
  No duraran gaire. No arribaran ni a un any de vida. La premsa en paper té futur, però només per uns pocs poquets mitjans. Per exemple, el Courrier Internacional en llengua portuguesa (parlo d´aquest mitjà perquè en sóc subscriptor) sí que ha augmentat en vendes, tot i no fer-se gaire propaganda, perquè ofereix un producte de qualitat i de periodicitat mensual. Avui dia, un diari en paper no té futur; si de cas, un setmanari, i encara no ho tinc clar en un país com el nostre, només cal mirar com sobreviu El Temps.
 • pensa_i_actua!15.994 13 114👍 6.992
  Bé, doncs ja el tenim a les mans.

  I que voleu que us digui, després de l'orgia d'apologia franquista del "Vencimos y venceremos" ara amb el tema basc, amb tot de portades de "El funeral de ETA", "ETA derrotada" bla bla bla, ha donat bastant de gust arribar el quiosc i trobar aquesta portada :

 • Solaris308 3👍 152
  Ni un any de vida 

  Tanca el Diari Jornada:
  El diari Jornada ha decidit avui donar per acabat el projecte ‘en base a l’estat de comptes actual’. Així ho ha acordat l’assemblea general de socis cooperativistes, que paral·lelament ha decidit engegar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) de la plantilla, de vint-i-tres persones, ‘per tancar el projecte i per a sufragar els compromisos econòmics pendents, tant amb les treballadores com amb col·laboradores i altres proveïdors’, expliquen en un correu als subscriptors.
  https://twitter.com/DiariJornada/status/1053646914514636801

  Qué extrany, un diari en paper per a un públic molt concret (jove, d'esquerres i feminista) que no ven bé. Ningú ho haguera endevinat
 • Desconfiat4.065 3 520👍 4.325
  Quina estafa, quan no ets capas ni d'aguantar un any vol dir que el model de negoci estava condemnat des d'un principi. 

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.208.346 missatges
 • 217.997 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat