Fòrum

Molt grans els monjos de Montserrat (un cop més)

__32331__3.226 1👍 2.836

L’homilia de Montserrat demana la llibertat dels presos i critica la violència policial de l’1-O

El monjo Josep Miquel Bausset ha estat l'encarregat de llegir el sermó i ha reclamat a l'Església 'no callar com si no passés res'L’homilia en la tradicional missa dominical al monestir de Montserrat ha demanat la llibertat dels presos i ha criticat la violència policial de l’1-O. ‘És normal que hi hagi líders socials i polítics en presó preventiva acusats de rebel·lió i sedició, quan Amnistia Internacional ha demanat la seva llibertat?’, s’ha preguntat en veu alta el monjo benedictí Josep Miquel Bausset, encarregat de llegir el sermó. ‘Va ser normal la violència que es va produir l’1 d’octubre, quan Amnistia Internacional també ha denunciat com a excessiva la força policial?’, ha continuat Bausset, que ha afegit a continuació: ‘No és injust que una part del Govern legítim de Catalunya, com va dir el bisbe de Solsona, estigui empresonat?’, ha reblat el monjo, que ha reclamat a l’Església ‘no callar com si no passés res’. ‘L’Església, com Jesús, no pot mirar cap a un altre costat i ha de denunciar la mentida, la injustícia i la corrupció’, ha enumerat Bausset.
El monjo de Montserrat també ha tingut un record per a la tragèdia dels refugiats. ‘L’Església tampoc pot callar davant el drama dels refugiats que continuen morint al Mediterrani, mentre la Unió Europea, amb indiferència, mira cap un altre costat’, ha criticat Bausset, que seguidament ha disparat contra la ‘immoralitat’ dels bancs. ‘Creieu que és normal, com ens ha recordat l’arquebisbe de Barcelona, que s’ajudessin els bancs a sortir de la crisi i ara, amb els beneficis aconseguits, no donin res a la societat?’, ha reflexionat el pare benedictí, que ha finalitzat carregant contra les desigualtats socials i la corrupció que fan que la política i l’economia esdevinguin ‘una cova de lladres’.

https://www.vilaweb.cat/noticies/lhomilia-de-montserrat-demana-la-llibertat-dels-presos-i-critica-la-violencia-policial-de-l1-o/

I no és la primera vegada:

https://www.elnacional.cat/es/politica/homilia-montserrat-presos-politicos_207333_102.html

He enviat el vídeo de l´homilia al mossèn del meu barri, per whatsapp i s´ha empipat

Resultat d'imatges de abadia montserrat estelada

Respostes

Configuració
 • anselm_turmeda6.103 10 350👍 3.893
  Globalment sí, però la seva correció política al parlar dels refugiats el delata. I no diré que no estigui bé denunciar tot el que hi va aparellat, però donant solucions i alternatives. Montserrat és molt gran. Quants en pensen acollir i mantenir, de refugiats? Ni un, veritat? Doncs millor callar.
  • __32331__3.226 1👍 2.836
   Montserrat té un centre d'acollida o una cosa així s Orient. Fan la feina que poden. Per altra banda és normal que uns religiosos demanin acollir tothom perquè és el que predicava Jesús.
   • anselm_turmeda6.103 10 350👍 3.893
    Doncs ho celebro, però en aquesta feina s'hi inclou planificació familiar, per exemple? Però el tema és un altre: no cal ser gaire espavilat per saber que quan Jesús demanava acollir tothom la major part del món estava despoblada i això tenia cert sentit, i encara sempre en clau metaròfica, com gran dels textos de les Sagrades escriptures. I avui... què vol dir acollir "tothom"? Només a l'Àfrica, l'ONU calcula en 300 milions la gent en condicions d'emigrar. D'acord, que vinguin tots cap a Europa? I de què viuran? On els posarem? L'origen dels problemas lligats a la immigració són en origen i en origen s'han d'arreglar, amb la nostra ajuda, d'acord, però cadascú a casa seva.
    • __32331__3.226 1👍 2.836
     Jesús no era un polític, era Déu i el seu missatge anava adreçat a tota l´humanitat: tracta els altres com vulguis que et tractin a tu, etc.
     L´Església no és un partit i per tant no s´ha de moure en la lògica dels partits. Per tant, el discurs d´aquest monjo, i d´altres membres de l´Església és totalment correcte.

  • venjança_catalana4.533 3 470👍 5.219
   Primer que ho faci Turquia
  • MLC11.188 4 186👍 8.845
   I perquè no et calles tu? L'església no pot o no hauria de ser xenòfoba com tu.
   • anselm_turmeda6.103 10 350👍 3.893
    Callar? És com allò de "¿Porque no te callas?", que li va dir el rei espanyol a Hugo Chávez. T'has posat en evidència, quan algú diu alguna cosa que no us agrada a aquesta nebulosa que anomeneu "Esquerra independentista", ha de callar. En el fons, porteu tots un petit Lenin o Stalin dins vostre. I proposar solucions alternatives té de xenòfob el que tu tens d'independentista. I l'Església, si vol ajudar refugiats i companyia, podria començar venent-se els tresors que tenen al Vaticà i farien feina. Predicar amb l'exemple.
   • __32331__3.226 1👍 2.836
    L´Església no és xenòfoba en absolut. Alguns confonen les opinions personals de segons quins personatges (capellans, bisbes, polítics) amb l´opinió oficial de l´Església. Qui vulgui saber què opina l´Església oficialment en tots els temes socials i polítics, només ha de consultar el Catecisme de l´Església Catòlica, allí vé tot; el religiós o catòlic que opini una cosa diferent al catecisme, ho farà en clau personal, però mai en nom de l´Església.
    • MLC11.188 4 186👍 8.845
     Discrepo perquè l'església com a institució mil·lenària no es resumeix en allò que diu AVUI i ara, sinó que també formen part de la seva natura a l'hora de jutjar-la el que ha diti fet durant aquests temps.

     L'església ha sigut xenòfoba i racista durant la pràctica totalitat de la seva història. Només com anècdota, quan es va abolir l'esclavitud al segle XIX, l'església espanyola hi estava absolutament en contra....perquè era la propietària més gran d'esclaus.

     Perquè jutjar-la per les opinions del papa del 2017 i no de la del 1500 o la del 825?
     • __32331__3.226 1👍 2.836
      Et sona Fai Bartolomé de Las Casas?, doncs ell era Església.
      L´Església només és Església quan segueix els Evangelis, si surt dels Evangelis, deixa de ser Església i passa a ser una altra cosa. 
      Ja posats, el poble català també pot ser considerat racista i xenòfob, homòfob i masclista, perquè en Jaume I, els almogàvers i tots els catalans de fa 500 anys ho eren.
      • MLC11.188 4 186👍 8.845
       En Bartolemé de Las Casas és el que va tenir la idea de portar negres com a esclaus a Amèrica. Encara que és cert que després es va arrepentir.

       "“El remedio de los cristianos es este, mui cierto, que S. M. tenga por bien de prestar á cada una de estas islas quinientos ó seiscientos negros, ó lo que paresciere que al presente vastaren para que se distribuyan por los vecinos, é que hoy no tienen otra cosa sino Yndios… se los fien por tres años, apotecados los negros á la misma deuda… Una, Señores, de las causas grandes que han ayudado á perderse esta tierra, é no se poblar más de lo que se han poblado… es no conceder libremente á todos quantos quisieren traer las licencias de los negros…”
       Bartolomé de las Casas (1531)"

       Però no et contradiguis. Quan un individu catòlic dius barbaritats, dius que no se li ha de fer cas i cal jutjar es "l'opinió oficial de l'església", però quan l'opinió oficial de l'església és xenòfoba i esclavista, llavors busques la d'un individu concret. En que quedem?
       • polmas14.708 7 135👍 2.952
        Mai ho ha estat de xenòfoba i esclavista (en l'Església Universal, altra cosa és la vergonyant Església espanyola)

        L'acabament de l'esclavitud a Europa es deu al cristianisme.
        • MLC11.188 4 186👍 8.845
         L'església ha estat pràcticament sempre xenòfoba i esclavista perquè té casi bé 2000 anys i la major part d'aquest tenia una part molt important de poder polític.

         Només cal recordar que va ser el papa qui va dividir el món en el tractat de Tordesillas otorgant a espanyols i portuguesos el dret de conquerir i dominar totes les terres fora d'Europa i el dret a dominar als pobles que hi vivien.

         És a dir, per ridícul que sembli, els papa va regalar Mèxic o el Perú als espanyols i Brasil o Guinea als portuguesos sense la menor consideració al que els habitants d'aquestes terres pensessin o volguessin.

         I l'església tenia milers i milers d'esclaus als que mai va alliberar. Dir que l'acabament es deu al cristianisme és absurd perquè fins el segle XX pràcticament, escepte agunes minories jueves o musulmanes, la pràctica totalitat de la població era cristiana. Així que eren cristians els que s'hi oposaven i els que traficaven, els que defensaven una cosa i la contrària.

         Però la prova definitiva és saber en quina data, l'església va fer la primera encíclica oposant-se a l'esclavitud. Ho saps?
 • Taujà13.626 8 149👍 5.335
  Que li passa el rector del teu barri? És tavernícola?
 • maori14.318 3 139👍 6.928
  Doncs deixa de confiar en el mossèn del teu barri, és un cas perdut.
 • Turanga_Leela30.101 7 30👍 7.909
  No sé, imagino que als fidels d'aquest monjo li semblarà bé, jo sóc partidària de què els monjos en general no es fiquin en polític mentre es dediquen a la feina religiosa, pel bé dels creients que els hi van per les mises i pels que poden no ser-hi d'acord. Però entenc també que és la seva decisió, o sigui que guai.
 • EstatpropiUsuari sumador162.635 11 1👍 26.342
  Montserrat, allà on per "caritat cristiana" tothom és ben rebut.

 • Ius Novum2.529 3 721👍 4.768
  Aquest Bausset és fill d'un catalanista històric del País Valencià. És un bon patriota.

  Però Montserrat ja no és el que era. Ara tot es diu amb la boqueta molt petita i jugant amb eufemistes. Potser l'homilia del Bausset ha estat la més contundent, però les anteiors dels altres dos monjos (el P. Sergi d'Assís i l'altre que no recordo) tampoc no deien res de l'altre món, no ens enganyem.

  El que passa és que en aquest país dius quatre eufemismes i tothom aplaudeix. Estem tan malament que ens aferrem a qualsevol paraula maca que soni, encara que no acabi de dir res molt contundent o molt clar i català. Així ens va.

  I mentre aquest abat governi a Montserrat, Montserrat continuarà salvant els mobles però sense anar a més.  És un abat que es caracteritza per no voler merders. Quan va ser escollit va imposar l'ordre de no barrejar Montserrat tant amb temes polítics i redreçar el monestir cap al tema religiós i prou, dintre del possible, per agafar més distància.

  En canvi, recordeu com l'endemà del 10 octubre (el dia d ela suspensió de la declaració, de la crida al diàleg i tota aquella comèdia) el P. Abat Soler li van faltar cames per oferir-se com a mediador. Aleshores sí que volia fer política i ser protagonista eh

  En fi, molt bé per aquest monjo, però Montserrat no és el que era. Els monjos històrics molts s'han mort i els que queden ja són massa grans (com el Raguer). Els que han anat pujant i les noves fornades no són tots independentistes ni nacionalistes, com a molt són catalanistes. Guarden les formes, salven els mobles, guarden l'aparença de la catalanitat, però no passen d'aquí i tot queda en escenificació pura i res més.

Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.224.715 missatges
 • 218.574 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat