Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Som més aprop o més lluny de la República que fa un any?

Estem més a prop o més lluny de la independència avui que fa un any?
Més lluny
84 (55.63%)

Més aprop
55 (36.42%)

Crom, el GatNegre, l'autokrator i altres trolls espanyols
12 (7.95%)

Vots emesos: 151
Capità·carxofa3.385 1 601👍 9.002
La pregunta no és si penseu que estem més a prop de la llibertat del que pensàveu que ho estàvem fa un any, sinó si efectivament ho estem o no.

Respostes

Configuració
 • xoco1.375 13👍 10
  mes aprop, doncs Catalunya "ja existeix" (fent la comparativa amb el "Teruel existe").
  Nacionalment Catalunya passa a ser considerada de facto, per fí no sols per Catalans, Nació, com un poble que no es regió d'Espanya, si no part de l'Estat espanyol com a poble, ara mostrat al mon com oprimit i amb una clara visió externa. Internament, parlant d'Estat, Catalunya aconseguit (trist) ser mes problema per als espanyols que la mateixa ETA.
  Internament a Catalunya es on resideix el problema, primera per eixe exercit castellano-xoni que note cada vegada que puje a un tren que per exemple vaja cap a Terrassa o l'Hospitalet, a on l'amavilitat per cert, no existeix (tristissim).
  La segona pels polítics, que no tots son de bona fe i es podria pensar que d'alguna forma, "hi ha gat mullat" en aquesta història d'amor entre poble i política, afavorint al unionisme i la unitat d'Espanya "cremant lentament el procés" desde el mateix 9N.
  La resta tenia que passar (inclosa la DUI) per a a poder sustentar una suposada farça cuinada a foc lent, siga quin siga el propòsit plantejat desde les fosques elits. 
  La part positiva es la primera per a mi, el despertad d'un poble. I sols el poble salva al poble. Tot amago polític costa un preu, i en aquest cas, el preu d'humiliar a un poble convatiu, es paga. Tard o hora.
 • català_vilanoví1.798 2 897👍 2.270
  Suposo que els fets d'octubre i la posterior derrota (temporal) s'havien de produir en un moment o en un altre per a que la gent despertés d'una vegada del llirisme i se n'adonés de com és vertaderament el seu enemic, i encarar l'alliberament nacional des d'un punt de vista més revolucionari i menys simpàtic amb una Europa que no vol saber res de nosaltres. Per altra banda, ens ha servit per a fer caure moltes caretes, des dels erquis i pdecàters que anaven de farol fins als sociates passant pels podemites i els comuns, representants de l'"altre Espanya" o la pseudoesquerra progre espanyola i moderna.

  En resum, que hem perdut una batalla molt important però que podem amortitzar la derrota si en prenem nota.
  • Benfresc12.951 6 162👍 12.038
   De moment no ha servit per res del que dius, no hem amortitzat la derrota ni sembla que ho haguem de fer. No hi ha autocrítica,  hi ha fe cega en uns partits i uns líders que no volen ni voldran implementar la república,  potser tampoc estan preparats per fer-ho.
   • català_vilanoví1.798 2 897👍 2.270
    Ens costarà molt desfer-nos de l'adoctrinament llirista, però temps al temps. La gent està molt cansada i enrabiada i cada cop hi ha més ganes de tornar a mobilitzar-se com a la tardor (les detencions als encadenats a les portes del TSJ em van fer pensar, quelcom està canviant). I és cert que ERC i JxCAT van arrassar a les eleccions però una cosa és el que diguin i facin ells i una altre són els votants, la gent els va votar perquè no hi havia altra alternativa més que els "radicals" de la CUP i perquè no es volia regalar la victòria o la Generalitat a l'Arrimadas.

    Ara ens haurem d'empassar una legislatura autonomista, passarem pel tub, ens tornarem a humiliar i investirem a un president que no serà en Puigdemont per a governar una autonomia de fireta. Però això ens servirà (o dic que ens hauria de servir) per a replantejar el procés d'alliberament nacional, ja que hem descobert que els nostres polítics no pensen fer res per la República, que Espanya farà el que pugui per evitar-ho i que Europa està amb Espanya.

    No sé si serà així, però cal ser optimistes i tenir iniciativa per a tirar endavant les coses. Si això no ho fa ningú, ho haurem de fer nosaltres.
    • Benfresc12.951 6 162👍 12.038
     No ho sé company, fallen masses coses de dalt abaix, coses greus que amb una que en fallés ja estaríem fotuts, però en fallen moltes.

     Fallen els líders i partits, no serveixen per liderar un procés independentista.

     Moviment civil de masses, tenim l'ANC i si es vol també Omnium,  em sembla que no cal que en parli... Ara tenim també els CDRs, amb els que podem fer quelcom, però tenen mancances importants, estan impregnats del pensament processista nociu d'aquests darrers anys,  a més tenen un model organitzatiu poc funcional, calen liders preparats.

     Una població exageradament acrítica amb els seus líders i el moviment independentista, individus sense gens de pensament propi que repeteixen el que els diuen com lloros, capassos de justificar qualsevol traïció dels seus líders.

     Manca total d'estratègia,  però bé, això és ben normal qian el moviment ha estat captat i liderat per els personatges en qüestió.

     El temps ens va en contra, la nació mor.
     • català_vilanoví1.798 2 897👍 2.270
      Hi estic d'acord. Però els que sí som crítics ja hem obert els ulls, ja sabem (o podem imaginar) el que ha passat i què hi havia darrera, el nostre paper ara és fer-ho veure a la gent. Tota la resta, això no ha fet més començar, només fa uns mesos del referèndum i ens queden anys de lluita per l'alliberament nacional. La qüestió és no perdre les forces ni l'optimisme.
    • Pedrolo10.535 3 203👍 4.669
     Avui veurem PART de les ganes de mobilitzar-se, suposo...
 • Benfresc12.951 6 162👍 12.038
  La república espanyola lluny, però suposo que inevitablement arribarà algun dia.

  La independència del nostre pais, no té per què arribar mai, ara mateix no hi ha cap procés independentiata i segur que no ens independitzarem en els propers anys, en el futur ni ideia, no tinc cap bola de vidre, però és poc probable que ens independitzem mai.
 • vitalis1.079 14👍 43
  Ara sabem quina mena de proces no es valid (revolucio dels somriures), i ara estem en estat de shock, pero en poc temps aixo acabara i posarem fil a l'agulla.

  En qualsevol cas la situacio ara es infinitament millor que la de fa 10 anys amb Montilla i els palmeros d'ERC, perdo, Esquerra, que estaven nacionalment anestesiats i nomes pensaven en puliticas susials.
 • Biel Torrens6.701 11 317👍 1.539
  Més lluny. La revolució d'octubre podia ser un 1905 o un 1934. I ha acabat sent un 34. No tenc ni idea de com hauríem de continuar, però malgrat els ànims pessimistes que naturalment desperta aquesta situació no crec que tot estigui perdut en el mig termini. Encara veig possible morirme en una terra lliure, però lamentablement no ho veig probable.
  • Capità·carxofa3.385 1 601👍 9.002
   Per què ho dius que un 34 i no un 05? Com ho saps sense la perspectiva històrica de saber com ha quedat tot? Què ens impedeix que els avatars ens condueixin a un procés de reforçament general i a una revolució d'aquí un, cinc o deu anys? I en adoptar aquest pensament no col•labores en una profecia autocomplerta?
 • Gínjol16.180 3👍 6.590
    Vau votar partits processistes i un partit antisistema que està com un llum però que no té idea de com funciona el món ni que Catalunya és Occident.

    Quan van sortir intents de crear un partit independentista d'ample espectre (Reagrupament, SI...) els vau emplomar en lloc d'ajudar-los en l'intent (que era correcte, malgrat les deficiències).

    Ara us haureu de menjar el fracàs, perquè no teniu l'eina de partit que la independència requereix.

    Amb el pecat, la penitència.
  • Arrós_ebrenc524 9👍 405

   Jo vaig estar a Reagrupament i a Solidaritat. Tots dos. T'asseguro que els seu fracàs se'l van provocar ells mateixos per les seues pròpies misèries (les respectives direccions).

   Reagrupament per culpa del personalisme enverinat de Carretero i la ceguesa d'envoltar-se d'esbirros convergents (catalanets molt bons i de molt bona família que li van fer el llit), per la qual ha acabat netejant les escorregudes de Convergència (PDEcat).

   Solidaritat per culpa dels arribismes interessats que van desembocar en una lluita intestina pel poder (de quatre tristos diputats) immediatament després d'haver entrat al Parlament.

   • Gínjol16.180 3👍 6.590
      No et dic pas que no, estic prou persuadit que -si fa no fa- deu i pot ser tal com dius, tanmateix és la línea que el país ha de menester.

      Els partits autonomistes de polítics professionals no poden transformar-se de cop i volta en partits sobiranistes, de la mateixa manera que els polítics franquistes de la transició no s'esdevingueren demòcrates de la nit al dia.
  • Ph993.040 3 646👍 1.628
   pots ser no t'en adones però estas sent oportunista.
 • Compareixença254 1👍 699
  Irònicament els que fa un any eren pessimistes avui haurien de dir que som més aprop, si més no cronològicament, perquè si no s'havia fet la planificació correcta en aquell moment, poca cosa hagués pogut canviar l'escenari que hem tingut. Vaja, no hagués valgut amb una declaració més solemne o un desplegament de decrets, si ni tan sols teníem una línia de crèdit.

  I com els trets van més o menys per aquí, doncs sí, som més aprop. Potser aquests moments humiliants no son més que un mal tràngol inevitable que havia de passar tard o d'hora, i que deixarem enrere.  
  • Capità·carxofa3.385 1 601👍 9.002
   Sí, jo anava una mica en la mateixa línia. Considerar que ens n'hem allunyat és com imaginar que a l'octubre l'únic que no va rutllar fou alguna decisió o circumstància atzarosa concreta i que no arrossegàvem problemes irresolubles d'abans. Cosa que no és el mateix que dir que no podíem guanyar (i que per tant no valia la pena intentar-ho), perquè si haguéssim fet el que calia fer voldria dir que aquests problemes ja els hauríem resolt.

   La qüestió d'aquest fil, doncs, penso que es podria reformular mantenint resultats semblants preguntant pels valors i actituds en relació al "procés". Si hom segueix creient en les collonades del món que ens mira, la democràcia que sempre guanya, la mediació europea, el pas de la llei a la llei, el pacifisme a ultrança... és inevitable que estigui decebut i ho vegi tot més lluny. Però si hom és independentista seriós i no ha cregut mai en aquestes collonades o hi ha deixat de creure, només pot veure que hem cremat una etapa que calia cremar per la llibertat i que estem, per tant, més aprop.
   • FuRTiUsuari sumador20.025 12 75👍 7.707
    Aquesta etapa, si s'havia de cremar no era com s'ha fet. Jugar de farol ens ha fet perdre quasi totes les fitxes. Remuntar ara amb tant poc a l'abast és molt més complicat.
    • Buitraker2.805 2 676👍 4.342
     Doncs jo no estic gens decebut, perquè mai he pensat que al Govern hi hagues una direcció política independentista (entenent per això no només uns polítics compromesos i eficients amb l'objectiu, sinó un pla de treball, un full de ruta, una estratègia,).
     Aveiam, quan la direcció política té un determinat objectiu (jo que se, l'euro, la construcció europea...) has sentit mai que diguin: "Fem X moguda perquè és el que la gent vol i nosaltres hem de servir per fer el que vol la gent"? No les diuen, aquestes coses, les fan i les justifiquen per aquesta i aquella raó.
     Quants cops has sentit dir al Govern: fem això per mandat popular. Moltes. I en part és veritat.
     Però el Govern no liderava res, semblava que hi anés arrosegat, segons com a contracor.
     Si el referèndum es va fer va ser sobretot als ajuntaments, a l'estructura paral·lela i semiclandestina que en va organitzar la logística i a la gent electritzada que va anar a defensar els centres de votacions. 
     És a dir, el referèndum es va fer per auto-organització popular, amb una barreja d'organització i preparació i espontaneisme (a l'estiu ja es va llençar la idea de crear els CDR, i al final de setembre aquests van sorgir com bolets). És important remarcar la manca de lideratge del Govern, l'1-O.
     Si a partir del dia 10-O el Govern va actuar com ho va fer seguint el seu pla: l'independentisme va desbordar el Govern i aquest no tenia csp pla per actuar perquè no hi havia res mes.
     Podria haver sigut millor? Si. Però de ben segur que no seriem independents perquè hem seguit, des del 2012, una no-estratègia condemnada al fracàs: compaginar la viabilitat de tenir un Govern tranquil i que aquest ens porti a la independència d'una forma institucional, trsnquila, de llei a llei.... sense salts qualitatius com els que vam protagonitzar tots plegats del 20-S al 3-O (els moments més revolucionaris del nostre pais des del 1939, no ho negaràs, qui reivindicarà ara el 9-N?)
     Hem viscut l'esgotament de l'estratègia descrita. Ara ens cal no només una classe política compromesa amb la independènci, sino un full de ruta més realista que l'anterior.
     I per realista no entenc el rotllo de recuperar les institucions, fer fora el 155, ampliar la majoria social, evitar les confrontacions fins a les calendes gregues....
     Per realista entenc que cal fer encara més salts qualitatius, més "gimnàstica revolucionaria" que deia aquell. Més començar a preparar-nos avui mateix per fer fora el poder de la Corona, i més que esperar a que vingui un altre juny de forma passiva, mentre patim i tremolem l'hivern glaçador i desmobilutzador on ens volen posar el bloc del 155, el pedecat massista i els post-autonomistes d'ERC, fem que hi hagi una duradora primavera i que en qualsevol moment es transformi en juny-la falç sl puny.
     Per això trobo que es positiu, perquè ens obliga a madurar. Millor que fa un any, amb tot de "jugades mestres", " plans secrets", "el mon ens mira", " tenim la força de la raó" i coses així.
 • Toni Montagutí36.791 8 18👍 23.799
  Més a prop. Com bé dius, aquells dies d'Octubre (així, en majúscules, com cal) van ser cabdals. Una catàrsi col•lectiva que ens va mostrar com som i ens va insuflar un orgull molt necessari. Moltes pors se'n van anar a fer punyetes i ens vam convèncer els uns als altres que això és cosa nostra. I que podem. I tant, sí podem.
 • __32515__82 1👍 97
  No aconseguireu res perquè abans quan éreu valents éreu pocs i ara que sou molts no teniu els collons que fan falta.
  • Toni Montagutí36.791 8 18👍 23.799
   Doncs hi posarem ovaris.
  • Trinxant11.160 9 188👍 3.438
   Els collons que fan falta per què? Feu gràcia alguns pensant que amb collons tot s'arregla. Els bascos van estar 50 anys fotent tiros i els veiem pel retrovisor ara mateix.
   • Capità·carxofa3.385 1 601👍 9.002
    Els collons són pràcticament l'únic que tenim com a país (de forma políticament correcta hom en diu "dignitat"). Qualsevol càlcul pretesament "racional" ens condueix a la claudicació i a una foscor immensa i tenebrosa. El pragmatisme que alguns prediquen, s'està començant a veure, no porta altra cosa que submissió, no només en la conjuntura política sinó en la nostra pròpia ànima corcada.

    Tan sols ens podem aferrar a l'aparent imponderable de l'esperit de lluita del nostre valerós poble. És la dialèctica de l'amo i l'esclau: qui actua temorós davant l'insondable acaba sotmès a l'altre. I això no és només teoria: potser no va anar així el primer d'octubre? El referèndum no es podia dur a terme sense assumir l'impossible de preveure: que el coratjós poble català el defensaria amb els seus cossos.

    El camí en el proper cicle és doncs ben clar: en el començament l'acció, davant de tot la dignitat, contra la foscor espanyola un, deu, cent primers d'octubre de lluminosa llibertat.
    • Rigel63.845 11 5👍 32.345

     Capità·carxofa escrigué:
     El camí en el proper cicle és doncs ben clar: en el començament l'acció, davant de tot la dignitat, contra la foscor espanyola un, deu, cent primers d'octubre de lluminosa llibertat.
     I contra els col·locats pels partits, que ben aviat estrenaran càrrecs i voldran estar-s'hi el màxim de temps possible. Ja ho diuen, amb les coses de menjar no s'hi juga...
    • Benfresc12.951 6 162👍 12.038
     Jo no accepto aquest dilema d'escollir entre collons i racionalitat, les dues són importantíssimes i no són contradictòries,  cal una bona estratègia i fer les coses intel.ligentment i a la vegada calen molts collons i ovaris (valentia, molta).
   • EstatpropiUsuari sumador164.961 11 1👍 27.623
    Pel retrovisor? Et recordo que els bascos gestionen els seus propis impostos...
 • dumis1.864 6 874👍 1.142
  Quines preguntes, si està claríssim: simbòlicament més aprop. 
 • david PV2.082 8 815👍 711
  I tant que estem mes aprop, uns mesos despres del 9N vaig vore a una persona del meu poble que fea temps que no l´havia vist i la vaig saludar el primer que em va dir tot mig somrient ¨el 9N no ha servit per res, es que contra la llei no s´hi pot anar, al final tot acabat en no res¨ i jo la vaig mirar fixament uns segons i li viag dir..tranquil.la que el referemdum de veritat no es el 9N el de veritat arribara i el farem i si cal el farem amb les lleis espanyoles o sense elles...fa al voltant de mes i mig es va creuar per el meu costat i va baixar el cap i aleshores li vaig amollar casi xiuxuiejant visca la Republica..no defallim i ho aconseguirem, visca els CDR i visca la terra.
 • grava3.293 2 610👍 5.001
  Amb la informació que ara tenim sabem que el que plantejàvem fa un any era bastant il·lús. Si això ens deixa més prop o més lluny de la llibertat, dependrà de si sabem convertir l'enorme frustració que ha provocat la reculada, en determinació per reformular i continuar la lluita, ja que el camí de la reivindicació democràtica està completament capat.

  Hem de trobar maneres d'augmentar els costos de l'ocupació i la colonització. Espero que un cop resolt el tema enfadós, encara que necessari, del Parlament intervingut, l'independentisme comenci a plantejar-s'ho seriosament.
 • EstatpropiUsuari sumador164.961 11 1👍 27.623
  La República catalana és inevitable a mitjà termini.
 • ocelldefoc4.106 5 515👍 1.452
  Érem a prop l´any passat?
 • Arkitekte4.505 3 472👍 4.261
  De la propera o de l'anterior?
  (Més lluny de totes dues.) 
 • BarratinaireUsuari sumador8.190 14 261👍 5.984
  Ara mateix només hi ha 4 escons favorables a la República, doncs sembla clara la resposta
  • Lyuh Woon-hyung2.462 3 740👍 2.586
   Em sembla que si hi ha noves eleccions fàcilment poden arribar als 40
   • BarratinaireUsuari sumador8.190 14 261👍 5.984
    No ho sé, veient com hi ha raconaires d'ERC que primer és el partit a la independència...

    Però també és cert que igual que quan es van entestar en fer en Montilla president, molts dels vots que havien arreplegat varen marxar, ara pot ser perdin molts vots a favor de la CUP
    • Lyuh Woon-hyung2.462 3 740👍 2.586
     No crec que els tres o quatre usuaris que defensen a ERC en aquests moments siguin gaire representatius de l'independentisme en general. Que li va passar a ERC després del tripartit? Doncs ara el mateix, i encara més tenint en compte els centenars de milers de persones que se senten traïdes. Es que no els votaran ni molts militants, es passaràn tots a les CUP (vull dir el vot)

Publicitat

Fòrums

 • 9.251.962 missatges
 • 219.481 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat