Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

[Comunicat] Permissivitat misògina al Racó Català

Dona_Rebel·lat22.816 13 58👍 143

Permissivitat misògina al portal Racocatala.cat

Les dones patim atacs de descrèdits constants, menyspreu, mansplaining, cosificació i falta de representació en gran part dels espais socials que ens envolten. Fins i tot en el món virtual, les dones encara ocupem un espai molt petit en els diferents ambients socials d'Internet: com Twitter, diaris, entre d’altres, i, especialment, en fòrums. És en aquest darrer on volem centrar aquest article.

Escoltant Eva Piquer al programa No ho sé de Rac1, el dimecres 31 de gener, parlant del llibre La veu i el poder de les dones de Mary Beard, deia que a les dones, en general, ens costa accedir als espais de debat i opinió. Curiosament, les que hi accedim no acostumem a mantenir-nos-hi durant un període de temps gaire llarg, o fins i tot l'acabem abandonant. L'assetjament, les mentides, els insults, les faltes de respecte, el to vexatori i faltat amb què ens solen tractar està a l'ordre del dia. Malgrat tot, ens entestem a defensar la nostra dignitat i la nostra lluita feminista. Tot i que, sovint, aquest (mal)tractament es dirigeix, també, a altres col·lectiu socials. Però com tot té un límit ens hem trobat en una situació en què una pàgina web, en concret, http://www.racocatala.cat, no només permet i consent aquest tipus de conducta, sinó que promou l’enfrontament i l’agreujament del to de les agressions.

Tot va començar amb petits comentaris, a primera vista, sense gaire importància (qualsevol comentari n’hauria de tenir, però podíem deixar-los passar), i sense comptar amb la penalització de la moderació perquè no era una falta de respecte directa i podria semblar simplement una opinió i/o crispació entre una usuària i un usuari (masclista) en un fòrum. Un dels problemes és que ser masclista encara és legal, per tant, és aquí on trobem el primer desavantatge. Com que aquest usuari no s'ha trobat amb cap càstig ni penalització, el seu to en les següents converses puja fins a arribar al menyspreu personal i col·lectiu. Això fa que simplement s’elimini el comentari per part de l’administració. Si el comentari és greu en extrem i reiteradament semblant a «Tu el que necessites es una bona p****» o «Estàs amb la regla i per això et poses histèrica» o «Ets una malfollada, necessites un polvo» o «T'aniria bé saber què és una violació per poder opinar», llavors els bandegen l'usuari durant un petit període de temps. Al cap de poc, però, tornen a insultar i a faltar. Fins i tot s’obren fils per crear crispació i per generar aquestes situacions que deixen la dona en un nivell de menyspreu que no ens trobàvem ni fa 30 anys.

Podríeu dir, «Si no t'agrada doncs marxa» però tornant al que deia Eva Piquer al programa: silenciar-nos, callar, retirar-nos de l'esfera pública no hauria de ser una opció, i si abandonem serem vençudes i hauríem perdut una altra batalla i serà un espai on ser dona, tenir opinió i ser feminista serà pràcticament impossible de coexistir. Titllades de feminazis i femellistes és el més suau que es pot llegir, ja que aquest és en realitat el nostre malnom encara que estiguis parlant en un fil que no té res a veure amb el moviment feminista ni s'estigui parlant del tema. El seu coneixement del feminisme és NUL i no volen entendre el que realment és i de què es tracta per més que hem insistit a explicar-ho amb respecte i tolerància. Ells no en tenen gens cap a nosaltres. Es veuen constantment atacats pel «fenomen» feminista sense adonar-se que ells sempre han tingut avantatge, i és per aquest motiu que no volen perdre el seu privilegi.

El súmmum de la hipocresia d'aquest espai d'Internet és que sovint apareixen en portades articles de caràcter feminista per mantenir una façana de progrés, però després permeten el show misogin que deriva l'apartat del fòrum. Un altre exemple és una entrevista que van fer a una activista molt interessant i on s'hi adjuntava una fotografia seva, que va rebre un allau de comentaris que ocupaven pàgines i pàgines que majoritàriament deien «melafo», sense ressaltar pràcticament res del contingut de l'entrevista. Cal afegir que les notícies de portada no acostumen a tenir més de deu comentaris.

El que al cap i a la fi els dona aquest estatus és la permissivitat dels moderadors i administradors, i l'anonimat, perquè segurament aquests personatges no mantenen aquesta actitud davant del seu entorn social, ja que és una actitud tant de rebuig que ningú amb dos dits de front hi podria conviure.

Les dones no som l'únic objectiu, coincidim en el pòdium amb el racisme arcaic que desprenen alguns usuaris. Insulten els immigrants i els refugiats pràcticament cada dia i si hi ha hagut algun cas d'assassinat a les notícies que encara no s'ha resolt sempre n’acusen els immigrants. El seu país ideal seria un país tancat on només hi hauria catalans, també n’expulsarien la gent vinguda d'altres parts del territori espanyol, només farien cribratge als que pensessin com ells. La seva intolerància ha arribat a extrems en què en qualsevol notícia de violació el que es posa en dubte és la declaració de la víctima.

Per desgràcia, en el món virtual (i sovint no tan virtual, cada cop hi ha més gent que dona la cara) és una opinió també certament generalitzada. Però Twitter, Facebook, Antena 3, Tele5, Forocoches, etc., no estan subvencionats tant per la Generalitat de Catalunya com per la Generalitat Valenciana. Un portal que rep subvencions públiques no pot permetre aquest tipus de comportaments. Amb els nostres diners estan generant en aquesta web un tipus d'home intolerant, misogin i racista, ja que es retroalimenten. Hem pogut observar com usuaris d'esquerres i feministes han canviat radicalment el seu discurs feminista i han arribat a dir coses com: «Jo estic d'acord amb el feminisme d'abans, no el d'ara, que està ple d'histèriques». Sí, aquest és el nivell.

No voleu saber la seva opinió sobre la prostitució i les dones que venen (o els van vendre) el seu cos, perquè ja hi ha alguns fils oberts per saber qui ha estat amb més dones de companyia.

Hi ha usuàries que van entrar fent-se passar per noi perquè la seva opinió no fos infravalorada i menyspreada per la resta d'usuaris. Fins aquest nivell hem hagut d'arribar en un portal subvencionat amb diners públics.

En la darrera setmana les noies d'aquest portal ens hem organitzat per donar a conèixer la situació d'aquest fòrum d'Internet que acostumem a designar el nom de «Forocotxes», a la catalana. Podríem dir que de vegades superen el nivell d'aquest altre fòrum.
Com que no és bo generalitzar volem agrair la solidaritat de força usuaris que ens han donat suport i/o han entès la nostra situació, moltes vegades també batallant contra l’opinió feixista més que general en el Racó Català.

Les dones sempre hem estat foragitades de l'esfera pública i això no és pot consentir més. Volem donar a conèixer aquesta situació més enllà de les parets virtuals del Racó Català, ja que allà els moderadors i administradors pràcticament no ens han contestat. Hem demanat que hi hagués una moderadora dona i un espai on puguem parlar les dones lliurement, i en cap moment hem estat escoltades.Comunicat escrit per dones raconaires i exraconaires: Anankè, Arecnis, Dona_Rebel·la't, Jenny, Magalí72, Neith, Scarlett, Scarly, Tradu, entre d'altres.

Amb el suport de:
albert23, Anakin Skywalker, AviMarcelinero, bikerbaixcamp, botifarradepagès, catalàamallorca, Carosurel, convidada, Daixonses, Dixie, dumis, EmulatorQ, entreribes exili2017, Foguera Catalana, FreeCATll·ll, Gattara, HomenatgeABabel, Indiclm, Indignat_Indepe, JoanVecord, Jotun, Makhnovtchina, MLC, NaskoV, Nou Barris, pensa_i_actua!, Prow, RESILIENT, RMCF 1902, Ruol, Saimdusan, Sònia91, the_west_rulez, Toni Montagutí, Tracalet, Turanga Leela, Ulrike Meinhof, Xicoira, xicotiu, Xulomander, zikort, 

 *si vols afegir-te com a signant a aquest comunicat, en suport a la denúncia en contra del masclisme i la seva permissivitat en aquest fòrum, digues-ho i t'hi afegim.*

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.286.675 missatges
  • 220.704 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat