Fòrum

Les dificultats legals que tindria Rajoy si volgués liquidar la immersió lingüística

__29878__1.919 2👍 1.949

L’anunci del govern espanyol d’introduir el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament ha causat una indignació i una preocupació lògiques a la societat catalana, però legalment no es pot fer, tret que l’executiu de Mariano Rajoy decideixi de vulnerar el marc legal vigent(lel). El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez Vigo, va confirmar les intencions de l’executiu, però, a preguntes dels periodistes, va ser incapaç de concretar com pensava fer-ho.

La via de fer servir l’article 155 no és possible perquè, tot i que suspèn l’autogovern, aquest article no permet de modificar una llei aprovada pel Parlament de Catalunya, com és la llei d’educació de Catalunya (LEC), que és la que regula la preinscripció. És a dir, no es pot afegir una segona casella per incloure una segona llengua, en aquest cas el castellà, en el full de preinscripció escolar apel·lant a l’article 155. Per canviar el full de preinscripció, s’ha de canviar la LEC, i això només es pot fer per majoria absoluta del parlament. Introduir una casella per al castellà seria canviar de model, comportaria implantar la doble xarxa escolar, cosa que no hi ha cap llei que ho empari.

La immersió lingüística és regulada en el títol segon de la LEC. L’article 11 estableix que ‘el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu’, i deixa molt clar que totes les activitats educatives s’han de fer en català. També impedeix la doble xarxa quan estableix textualment que ‘els alumnes no poden ser separats en centres ni en grups classe diferents per raó de llur llengua habitual’. A més, preveu mecanismes d’atenció lingüística individualitzada per aquells alumnes els pares dels quals ho sol·licitin. La LEC va ser recorreguda al Tribunal Constitucional espanyol, però no pel capítol lingüístic.

La LEC emana de l’estatut, que en el seu article 35 estableix el català com a llengua vehicular de l’ensenyament i regula també el dret i el deure dels alumnes a saber amb suficiència oral i escrita el català i el castellà quan acaben l’ensenyament obligatori, ‘sigui quina sigui llur llengua habitual en incorporar-se a l’ensenyament’. També afegeix que l’ensenyament del català i el castellà ha de tenir una presència adequada en els plans d’estudis.

El portaveu del govern espanyol també ha fet referència a la sentència del Tribunal Suprem que obliga la Generalitat a fer el 25% de les hores en castellà, però són casos particulars. El govern compleix amb aquest percentatge només en el grup on hi ha l’alumne de la família que va presentar la denúncia. A més, també hi ha prevista l’atenció lingüística individualitzada a les famílies que ho demanin, cosa que ja es fa, i a la qual s’hi han afegit molt poques famílies. Els sol·licitants reben 6.000 euros cada curs per a pagar l’escolarització de cada fill.

Però tot això són excepcions d’un model que és blindat legalment i que, per canviar-lo, Rajoy tindria moltes dificultats, perquè no disposa ni de majoria al Parlament de Catalunya, on el PP té quatre diputats, ni capacitat per a reformar l’estatut a curt termini. Per tant, el seu anunci cal situar-lo més en el terreny de la política, en la seva necessitat de competir amb Ciutadans per l’electorat espanyolista, o fins i tot en la seva voluntat de posar pressió a les negociacions per la investidura sembrant el pànic sobre els efectes de l’aplicació de l’article 155.

https://www.vilaweb.cat/noticies/les-enormes-dificultats-legals-que-tindria-rajoy-si-volgues-liquidar-la-immersio-linguistica/

Res, sembla que només és una estratègia electoral per competir amb cs per veure qui pot ser més fatxa

Respostes

Configuració
 • Màgor13.132 10 158👍 3.516
  Ja i en Puigdemont també deia que no podia ser cessat perquè la llei no ho contemplava. Qui té el poder aplica la llei.
 • Gratacel4.822 6 443👍 627
  Gràcies al PP , molts coneguts i familiars nascuts a Andalusia demanen el català i es fan passar per catalanoparlants solament per justícia. 

  Que vagin fent. Ja ens va bé.
  • cristinon24.564 9 46👍 1.261

   Gratacel escrigué:
   Gràcies al PP , molts coneguts i familiars nascuts a Andalusia demanen el català i es fan passar per catalanoparlants solament per justícia. 

   Que vagin fent. Ja ens va bé.

   Gratacel escrigué:
   Gràcies al PP , molts coneguts i familiars nascuts a Andalusia demanen el català i es fan passar per catalanoparlants solament per justícia. 

   Que vagin fent. Ja ens va bé.


 • Gínjol15.620 3 120👍 5.772
    A Espanya "la Ley es lo que manda el Rey".
    Ja sabeu: "Ordeno y mando".
 • Tobies19.808 14 75👍 11.241
  No poden tocar la immersió lingüística perquè haurien de fer saltar pels aires tot el sistema educatiu. Ningú pot impedir que els professors donin les classes en català. És pura agitació espanyolista, res més.
  • Gratacel4.822 6 443👍 627
   S'incompleixen les lleis imposades i ja està. 

   Si Franco no va poder amb nosaltres, aquests poca-soltes tampoc
   • Tobies19.808 14 75👍 11.241
    Evidentment, però no veig com ho poden fer amb l'actual marc. L'única sortida que tenen -i probablement és la que faran- és centralitzar les competències d'educació i elaborar una llei completament nova on es segregués els nens per motius lingüístics. Amb l'ascens de C's aquest escenari és més possible que mai.
   • __29878__1.919 2👍 1.949
    Cert, en teoria el meu pare havia de rebre classes en castellà durant els darrers anys del franquisme però aleshores els docents ja passaven d'aquestes merdes. En canvi el meu avi trenta anys abans sí que va ser escolaritzat gairebé exclusivament en castellà
    • Gratacel4.822 6 443👍 627
     Ma tieta nascuda a Andalusia volia aprendre català a l'escola però el professor que ensenyava català no va durar gaire. Un més després ja estava a la presó.

     La veritat és que la majoria dels nens volien aprendre català. 
    • anseso20.889 8 69👍 3.801
     Jo vaig rebre ensenyament en castellà des de 1956 fins que vaig acabar el batxillerat. Teníem prohibit parlar català a classe.
     Com a curiositat addicional et diré que quan entràvem a escola cada matí, ens feien alçar les banderes de la falange, requetés i espanyola. Al vespre quan sortíem de classe les arriàvem; també em vaig aprendre el "cara al sol", "montañas nevadas", i el "himne nacional espanyol", que a les hores sí que tenia lletra..."viva españa repiten veinte pueblos, la explosión triunfal llegó en su rumbo al sol"...
    • Toni Montagutí35.373 7 18👍 22.362
     Sóc del 56. No vaig rebre ni un sol minut d'escolarització en català en tota la meva etapa d'estudiant, tret de les cançons del parvulari (cérvol, cérvol...) i alguna altra a primària. 
     Que jo, avui, pugui escriure prou polidament en la meva llengua, ho haig d'agraïr als meus pares i, potser més, a la meva decisió de deixar de ser analfabet de la llengua pròpia. 
     Aquesta fal•làcia que els estudiants catalans no saben prou castellà és un invent, entre tants d'altres, de l'espanyolisme. Perquè contràriament al que voldrien que passés, és el català el que acaben no dominant prou. Potser creuen que els catalanoparlants de la meva generació som tots unes llumeneres, perquè havent estudiat en una immersió (total, sense resquills) en castellà, avui parlem les dues llengües. I molts de nosaltres, parlem un castellà molt més correcte que molts dels qui el tenen com a llengua de relació.

     Com bé dius, els mestres es poden saltar la norma, tret que, com passava en el franquisme, posin inquisidors a cada escola.
   • cristinon24.564 9 46👍 1.261

    Gratacel escrigué:
    S'incompleixen les lleis imposades i ja està. 

    Si Franco no va poder amb nosaltres, aquests poca-soltes tampoc


    sí, tens raó amb això que dius però jo el que he pensat de vegades que amb Franco no teniem la població tant barrejada aqui a Catalunya, dels anys 50 a finals dels 70 aproximadament era quan van venir tots els immigrants espanyols i en moltes escales tots eren catalans, catalans catalanoparlants evidentment i no hi havia por de cridar o de parlar en català per això mateix...............perque tots eren catalans


    Es poques dècades després que estem barrejadissims i això pot ser pitjor pel català, no creieu?

    O potser erro?
  • cristinon24.564 9 46👍 1.261

   Tobies escrigué:
   No poden tocar la immersió lingüística perquè haurien de fer saltar pels aires tot el sistema educatiu. Ningú pot impedir que els professors donin les classes en català. És pura agitació espanyolista, res més.
  • Juan Lloris5.829 7 362👍 3.212
   Que no diu 

   Poden fer el que els rote. De moment ho estan fent i encara no han trobat resistència.

   Si fa falta són capaços de posar a un fill de guàrdia civil en cada aula i el nomenen inspector d'educació 
  • Gínjol15.620 3 120👍 5.772
     Tu fia-te'n.
     Faran tant de mal com podran, però per fases, calculant riscos amb prou exactitud.

     Tenen prou estrategs, enquestes i dades com per intentar fer com aquella tortura xinesa: l'enemic anava essent desproveït de totes les parts no-essencials per sobreviure (orelles, ulls, nas, cames, braços, sexe...), però a poc a poc, per quedar reduït a un cap amb tronc).

     Mentrestant, l'independentisme és fort sociològicament, però desgavellat.
     Es el resultat de no fer-ho prou bé.
     
     
 • Rigel62.084 10 7👍 30.526
 • Rigel62.084 10 7👍 30.526
 • BarratinaireUsuari sumador7.975 14 270👍 5.555
  Dificultats legals, diu... 
 • titafred4577 3👍 321
  Només hi ha una manera de carregar-se la immersió i és suprimint "l'autonomia" ja que, les competències en ensenyament estan transferides. El PP fa el discurs que ha de fer de cara al seu electorat per demostrar que segueix sent el líder de l'espanyolisme, però a efectes pràctics té poc recorregut.
 • Sam Belluga3.863 4 532👍 9.365
  Les dificultats legals l'Estat se les passa pel forro dels collons des del minut zero.

  Aviam si ens anem conscienciant que l'Estat de Dret i la Justícia no existeixen a Espanya, ni existiran en un futur, que nosaltres som un poble en vies de ser anihilat, i anem assumint que si seguim fent passejades, llumetes amb el mòbil i posant-nos llacets enlloc de desobeir o de fer coses més potents i amb més costos, no quedarà un de nosaltres en peu ni quedarà cap record del nostre poble. 
 • Picany7.320 10 293👍 1.859
  Català a tot arreu: els manaires madrilenys que aprenguin català. 
  • Gínjol15.620 3 120👍 5.772
     A tu et faran cas.

    Qui té fam somia truites.
   • Picany7.320 10 293👍 1.859
    Com a mínim nosaltres, si ens haguéssim d'adreçar a algun d'aquests manaires, HO FARÍEM EN CATALÀ.

    Cosa que els polítics del processisme català no fan, en canvi sí que ho féu l'Espot (del qual n'haurien d'aprendre).

    Els del PV o de les Illes tampoc no tenen gaire tendència a parlar en català als madrilenys. Que aprenguin català els manaires, doncs, com ells ens volen imposar el castellà. Quan ens puguem expressar en català amb els madrilenys, llavors potser, potser, els anirem a veure.
    • Gínjol15.620 3 120👍 5.772
       Vaig estar uns 10 anys parlant català al 90% de la gent. Això, al PV és tota una peripècia.
       Després ho vaig rebaixar al 80% o així, però no és gens fàcil, i això que són gent que viuen al PV.

       L'Espot era un bon líder (que els partits processistes, els mèdia i el raconairam han boicotat), però un bon líder no pot fer res si el poble no el té per líder.
       Ja s'han encarregat els partits catalanistes tradicionals de fer-ne les mil i una per encapçalar ells "el Procés".

       Jo vaig molt poc per Madrid.
       I, a més, ara és perillós per a catalans viatjar per Espanya.

       El catalanam havia d'aprendre lideratge, tàctica i estratègia, canvis psicològics, autoorganització, etc... en lloc d'estar sempre queixant-se i plorant. I els catòlics catalans que he sentit per xarxes no són pas dels que menys ploren i es queixen de tot.

       Nehemies és un model de reconstrucció nacional d'un poble derrotat i decadent 
     https://bracosoberts.wordpress.com/2015/06/26/esdres-i-nehemies-exemples-per-a-la-reconstruccio-nacional/

       Si volem que la nació reviscoli hem de fer com els profetes d'Israel que anaven pels pobles predicant la Torà: allò que fa en Knox i companyia, editar i distribuir textos bíblics.
       Encara així, no és prou: cal un exèrcit de pregària, apologetes, expositors i predicadors.
     https://bracosoberts.wordpress.com/2015/05/30/la-patria-guarida/

     “Per les oracions de Daniel el poble d’Israel va ser alliberat de la captivitat” (Dn. 10:12), per les de Moisès el Senyor va apartar la ira contra el poble d’Israel (Ex. 32:11-14); per la pregària de Daviu el Senyor apartà la pesta del seu poble” (Mt. 10:22; 24:13)”
     (“Summa de paenitentia / “Summa de penitència”, de St. Ramon de Penyafort, ca. 1185-1275, General dels dominics nat al Penedès).

       Els problemes polítics i nacionals no es poden solucionar només amb política, sinó per l'Esperit de Déu.

      “Gaudeix així mateix en l'Etern i ell et concedirà allò que el teu cor demana” 
     (Psalm 37:4)

      “I el jou es podrirà a causa de la unció” (espiritual)
     (Isaïes 10:27).

      "Si us convertiu i resteu tranquils, sereu alliberats; en la calma i en la confiança tindreu la fermesa” 
       (Isaïes, profeta major, predicà inflexiblement cap a 740-680 a. C., 30:15).

      “El poble qui coneix son Déu s’esforçarà i actuarà”
     (Daniel 11:23).

  • cristinon24.564 9 46👍 1.261

   Picany escrigué:
   Català a tot arreu: els manaires madrilenys que aprenguin català. 
 • Picany7.320 10 293👍 1.859
  Als manaires madrilenys no els faria ni cas.

  Potser tot això servirà perquè algun catalans aprenguin a valorar la llengua catalana que ara els la volen eliminar.

  De vegades passa que quan et volen prendre quelcom que no valores gaire, llavors valores el valor que té (i els catalans no solen valorar gaire l'escriure en català).

 • EPS60.481 13 8👍 9.316
  Ells són la llei.

  Com si els importés molt la legalitat, només els interessa quan els beneficia, i quan no simplement apliquen el que volen aplicar i punt.
  • Picany7.320 10 293👍 1.859
   No són pas la llei, potser s'ho pensen, però s'enganyen.

   Els manaires madrilenys no són res, tots els manaires de la terra no són res en si mateixos. Quan Déu vol els  deposa, els substitueix. Ho sentim molt pels catalans i els castellans que no creuen en Déu, però ací l'únic que mana és Déu: 

   Daniel va respondre, i digué: Que el Nom de Déu sigui beneït pels segles dels segles, perquè la saviesa i el poder [són] d'Ell;

   Dn 2v21 i Ell canvia els temps i els moments, deposa reis, i estableix reis, dóna la saviesa als savis i la ciència als que saben discernir:

    Ell revela les coses profundes i amagades, sap el que [hi ha] en la foscor, i la llum habita en Ell.
   • Gínjol15.620 3 120👍 5.772
      El problema és que, quan dues nacions són repatànies a Déu, Déu castiga primer la millor a fi que, si millora, alliberar-la de la pitjor, que després castiga més durament.

      Es el cas dels israelites i jueus davant dels babilonis i dels assiris, per ex.
 • Hades27.354 9 37👍 18.898
  ¿Dificultats legals? ¿Rajoy? ¿Amb el sistema judicial espanyol?

  Per favort.

 • JautenimUsuari sumador7.286 6 294👍 3.887
  Espanya és un estat patrimonial, no de dret. Vull dir que les lleis no tal, per si no t'havies adonat fins ara.
 • Gínjol15.620 3 120👍 5.772
    L'Espanya actual no difereix tant de la Castella medieval.
    Aquests textos demostren una dramàtica constant dels trets despòtics i depredadors del nacionalisme castellà-espanyol des de sempre:
  https://bracosoberts.wordpress.com/2015/07/20/la-espana-de-siempre-va-como-siempre/

Publicitat

Fòrums

 • 9.206.588 missatges
 • 217.933 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat