Fòrum

Les Corts Valencianes aproven la nova llei de plurilingüisme al sistema educatiu

Foguera Catalana4.681 4 457👍 4.011
S'ha aprovat amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Podem

El ple de Corts Valencianes ha aprovat la proposició de llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, presentada pels grups PSPV-PSOE, Compromís i Podem. El nou projecte substitueix l’anterior decret-llei del plurilingüisme, anul•lat parcialment pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià després d’un recurs del sindicat CSI-F. El text ha comptat amb el vot en contra del grup Ciutadans, que ha criticat el model valorant-lo com ‘plurilingüisme adulterat cap al nacionalisme’ i per considerar que imposa el català, limitant la capacitat de decisió de les famílies.Els quatre diputats que varen abandonar el grup Ciutadans han votat de manera favorable a la llei.

El grup popular també ha votat en contra, assenyalant que la proposta és ‘sectària i nacionalista’ i que forma part del ‘procés valencià’. La proposició aprovada estableix un mínim d’un 25% d’hores lectives en castellà i català i entre el 15% i el 25% d’anglès. La resta de percentatges i la concreció de l’aplicació de la llei els establirà cada centre educatiu d’acord amb els seu projecte lingüístic.

La nova llei substituirà l’anterior decret-llei del plurilingüisme, anul·lat parcialment pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià després d’un recurs del sindicat CSI-F, i deroga un altre decret-llei que promovia el plurilingüisme en el curs actual per als alumnes d’Infantil de 3 anys. La iniciativa ha comptat amb 57 vots a favor del PSPV, Compromís i Podem i 38 en contra de Ciutadans i Podem.

Els grups impulsors han exposat que la llei mira de superar la manca de domini efectiu de les dues llengües oficials i d’una tercera llengua estrangera. Aquest ha estat l’argument del diputat de Podem Cèsar Jiménez que ha remarcat que el model el que tracta és de garantir les eines necessàries als alumnes per decidir en quina llengua volen comunicar-se. Jiménez ha demanat apartar la llengua del debat electoralista i ha defensat els arguments pedagògics i dels experts que sustenten la llei.

‘Monolingüisme franquista’
El diputat de Compromís Josep Nadal ha considerat la llei com ‘un pas de gegant’ i ha assenyalat que supera el ‘suprematisme’ i el ‘monolingüisme franquista’. Nadal ha afegit que amb l’enfrontament no avançarem mai i ha acusat el PP de fer ‘guerracivilisme’. El diputat ha indicat que no és la llei que Compromís hagués fet però que garanteix la pluralitat.

Per la seva part, la diputada socialista Ana Besalduch ha criticat que el PP tregui els fantasmes del catalanisme i l’adoctrinament per ‘tapar vergonyes’ i que C’s està en una cursa per ‘avançar per la dreta el PP’. Besalduch ha indicat que utilitzen aquests arguments perquè no n’han trobat altres. Així mateix ha defensat que amb la norma es superaran “els nefastos resultats” del govern anterior.

Respostes

Configuració
 • esclata-sang1.034 1👍 744
  Ara mateix, pareix que es el màxim que es pot fer......per desgràcia. I amb l'amenaça que si tornen les gavines (PP+cs) tornarem a deixar morir la llengua lentament....
  • Sukhoi472 1👍 783
   No tinc jo tan clar que tornen... No hi ha cares "vistoses" ni en el PP ni en els Colonos; el PP amb totes les cares visibles emmerdades per corrupció, i C's amb l'escàndol que va suposar l'abandó del partit de Marí i companyia.

   Però cal estar preparats per a qualsevol escenari.
   • UsuariV10.761 4 197👍 6.336

    Sukhoi escrigué:

    , i C's amb l'escàndol que va suposar l'abandó del partit de Marí i companyia.

    Sí, segur que els votants valencians de Cs estan consternats per eixe abandó.


    Mireu que vos dic, Ciudadanos arrasarà en les pròximes eleccions a la "comunidad valenciana".


  • Indesquerra19.158 9 79👍 5.865
   El màxim? Carregar-se la línia en valencià per augmentar un 15% de castellà a la resta. Un gran "negoci".
  • Ramon Muntaner3.820 11 537👍 1.188
   A dia de hui està descartat que PP+C's puguen tornar a la Generalitat l'any que ve. No m'atreviré, però, a dir que segur que mantindran la majoria les forces progressistes, perquè vés a saber què pot succeir en l'any i escaig que ens queda per davant...
 • dikkens4.132 8 510👍 1.039
  Algú em podria explicar perquè a Catalunya es pot fer immersió en català i al País Valencià no? 
 • medieval2.391 7 750👍 405
  Quina era l'antiga llei i quina és la nova?
 • Toni Montagutí35.380 7 18👍 22.367
  Vist des de Catalunya sembla poc. Vist des del País Valencià pot semblar una gran passa endavant. Què ens en dieu, valencians? Volem saber. 

  No cal ni comentar el fàstic que em produeixen aquests de Ciutadans i el PP. 
  • Indesquerra19.158 9 79👍 5.865
   És un negoci ruïnós. I quan torne el PP ja mai més hi haurà inmersió voluntària en català, només cal que augmenten hores de castellà i anglés, i llestos per marginal el català. De fet el PP ja volia introduir el plurilingüisme abans de perdre les eleccions, però amb més proporció de castellà i anglés i menys de català. I recordem que aquesta modificació ara aprovada ja disminueix les hores de català, després de la sentència del TC.
  • esclata-sang1.034 1👍 744
   Ací baix va tot molt lentament....cada xicotet avanç a favor de la llengua s'enfronta a crítiques constants dels de sempre. Per no tindre no tenim ni TV. Als pobles la llengua aguanta però a les ciutats de més de 20.000 hab la cosa s'està posant seriosa...cal discriminació positiva cap a la llengua però no ho volen acceptar els del PPcs
  • Ramon Muntaner3.820 11 537👍 1.188
   No m'agradava l'anterior decret, que el TSJ va suspendre cautelarment i posteriorment va derogar, i m'agrada encara menys aquesta llei (pel que he vist en la premsa, atenció!). No obstant això, caldrà esperar per a veure quina traducció té a la pràctica. Per exemple, crec que el decret de plurilingüisme va aconseguir una bona fita, com fer que la majoria de centres del país optaren pels programes anomenats avançats, on el valencià era la llengua predominant.

   Jo, en suma, m'estimaria més que es garantiren les línies en valencià i que s'augmentara la presència de la nostra llengua en els programes en castellà, però els experts que conec en la matèria em diuen que això a la practicaria resultaria inaplicable. Per tant, ja veurem com va tot...

  • alexpv1.912 2 866👍 1.043
   No l’he llegida, per tant no et puc donar una anàlisi correcta de la llei. Quan tinga la possiblitat de llegir-la et faré conc cèntims 
  • alexpv1.912 2 866👍 1.043
   D’acord. Per fi una llei que, en principi no hauria de ser polèmica ja que per una banda obliga els centres castellanitzants a tindre un 25% en valencià, la qual cosa millora el sistema actual del PPEC i per l’altra es pot tindre un 60% de valencià. 
   Això, si es té en compte les situacions lingüístiques del país, és un pas endavant. 
   Hi ha un punt que m’agrada molt d’esta llengua: l’article 11. El copie ací:
   Article 11. Foment del valencià i millora de la competència en llengües estrangeres

   a)La conselleria competent en matèria d'educació, respectant el que disposa l’article 6 d’aquesta llei i en compliment de l'article 3.2 de la Constitució, l’article 6 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el Punt 2 de la Disposició Addicional 38a de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig d’Educació, i la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià, promourà que els centres educatius sostinguts amb fons públics vehiculen el 50% del temps curricular en valencià.
   b) La conselleria competent en matèria d'educació, respectant el que disposa l’article 6 d’aquesta llei i per tal de millorar la competència lingüística de l'alumnat en llengües estrangeres, promourà que els centres educatius sostinguts amb fons públics vehiculen un 25% del temps curricular en anglès.
   El que entenc que volen fer ací és un i creíble i i discutible 50% valencià, 25% anglés i 25% castellà. si això ho he entés bé, els concertats també tindrien incentius per tal de fer programes d’immersió i carregar-se el castellà. 

   Un punt que estic molten contra és considerar competent un mestre d’anglés amb un C1. Sí, n’és el nivell que cal assolir. El problema és logístic: no n’hi ha tant de mestre d’anglés. 
   I sobre el C1 de castellà no sé com s’ho faran i si és consitucional o la mare que l’ha parit. 


   Un decret que espere siga de consens i que, si en 5 anys canvien de govern a un de dretes i/o espanyolista, que almenys no e modifiquen. 
 • esclata-sang1.034 1👍 744
  La intenció de la GVA és que els centres que van triar el nivell avançat (55%) vagen al màxim possible de valencià: 60 val 25 cas i 15 ang. Que seria "casi" una immersió lingüística.....i els que no vullguen almenys faran el 25% de català
 • Hidra961 3👍 1.349
  Ara mai de la vida tornarà la línia completa en valencià. Compromís s'ha carregat allò que el PP no va fer.
 • HomenatgeABabel2.290 3 773👍 2.505
  Algú m'explica com és que hi ha quatre diputats rebotats de C's que voten a favor de la llei!? Per què se'n van anar de C's?
  • Aufrany4.284 3 494👍 4.035
   Senzillament perquè molta gent de bona fe a Espanya pensava que era una altra cosa i al descobrir com són se'n desmarquen. Malahuradament a Catalunya també n'hi ha que els tenen per un partit moderat amb l'ajut inestimable de l'establiment periodístic català.
 • virot8.949 4 246👍 4.233
  Ara hi havia doncs, més o menys, suposant que hi ha 10 assignatures:

  Línia 1: Valencià (70%), Castellà (20%), Anglès (10%)
  Línia 2: Castellà (70%), Valencià (20%), Anglès (10%)

  I ara hi haurà, més o menys també:

  Extrem 1: Valencià (50~60%), Castellà (25%), Anglès (15~25%)
  Extrem 2: Castellà (50~60%), Valencià (25%), Anglès (15~25%)
  I tots els valors entremig.

  Sembla doncs que s'ha reduït una mica la llibertat perquè s'incrementa forçosament el percentatge d'anglès i de castellà a qui vulgui estudiar en valencià i d'anglès i de valencià a qui vulgui estudiar en castellà. Alhora però es permet un model més semblant a un de bilingüe o un de trilingüe.

  És això? A les comarques castellanoparlants és el mateix?

  Com ho veieu? Quins percentatges s'agafaran la majoria de centres?
  • alexpv1.912 2 866👍 1.043
   Crec que s’aplica a tot el país. Així que la majoria de centres en zones castellanoparlants, en l’hipotètic de 10 assignatures, faran dos assignatures en valencià (una trocal i altra no tan troncal), dos en anglés i les altres sis en castellà. 
   Un xic paregut al que passa ara, però amb més llibertat per triar-ne. 
 • Oscar lo RoigUsuari sumador23.407 14 52👍 507
  Em deixa fred. L'anterior encara feia una mica de patxoca, però ja es va encarregar el TSJCV de tombar-la. Ara em fa el pes que és descafeïnat per salvar la legislatura, per si l'any que ve no tornen a Campanar.

  El model de les línies tenia un avantatge i dos inconvenients: qui anava a valencià ho feia majoritàriament en valencià, però qui estava al castellà, el valencià podia ser una cosa extraterrestre ("és una asignatura, no una llengua"), i les línies en valencià duien anys bloquejades pel PP. Tal volta haguera més simple augmentar línies en valencià i extinguir en castellà allà on la demanda caiguera, i demanar un nivell equivalent al Superior per aprovar la Selectivitat per a tot l'alumnat valencià -fins i tot es podria haver explorat un reconeixement del Grau Superior per aquells alumnes que aprovaren l'examen de PAU-.

  També cal tindre en compte que la línia en valencià tenia un bon percentatge de professorat que igual ho feien en castellà, gràcies a la ineficàcia de les inspeccions educatives. Parlem del PP de la corrupció però algú hauria de posar mà al PP de la incompetència i de la despreocupació administrativa.

  Aquest nou model, doncs veurem si almenys assoleix naturalitzar i prestigiar el valencià en zones i barris on la llengua està minoritzada.

 • Tobies19.808 14 75👍 11.241
  Una altra llei que no s'aplicarà mai.
  • UsuariV10.761 4 197👍 6.336
   En part així és. No veig les escoles dels barris d'Alacant donant un 25% de valencià. Com tampoc veig a Carolines, Masia, Gavina i Comarcal donant un 25% de castellà. El problema, ai, és que els primers són moltíssims més que els segons.


   • Tobies19.808 14 75👍 11.241
    I l'estat espanyol no permetrà mai que el català recuperi terreny, per petit que sigui.
    • UsuariV10.761 4 197👍 6.336
     Així és. Un cop veuen que tenen guanyada la batalla política (anticatalanisme actiu, reducció de l'autonomia a una administració vigilada i económicament assistida per l'estat, neopatriotisme espanyol generalitzat, recentralització majoritàriament avalada...), vindrà, ja comencem a veure-ho, la batalla lingüistica i cultural en la via de sedimentar el discurs que una "excesiva" presència de les llengues "regionals" comporta un adoctrinament contra la unitat espanyola.


     • willybarna11.126 10 185👍 2.870

      UsuariV escrigué:
      Així és. Un cop veuen que tenen guanyada la batalla política (anticatalanisme actiu, reducció de l'autonomia a una administració vigilada i económicament assistida per l'estat, neopatriotisme espanyol generalitzat, recentralització majoritàriament avalada...), vindrà, ja comencem a veure-ho, la batalla lingüistica i cultural en la via de sedimentar el discurs que una "excesiva" presència de les llengues "regionals" comporta un adoctrinament contra la unitat espanyola.


      Potser als valencians us sortiria més a compte la doble xarxa escolar, no creus?
 • UsuariV10.761 4 197👍 6.336
  Este tema comporta un debat molt interessant que es pot estendre al conjunt d'elements que conformarian el procés de recuperació nacional: que és preferible, el 100% del 25%  o el 25% del 100%?

  O lo que és el mateix: que és preferible, viure relativament bé en una bombolla o viure relativament regular a tot arreu?
  I pilleu-me la metàfora, per favor.

  Que opineu?


  • willybarna11.126 10 185👍 2.870

   UsuariV escrigué:
   Este tema comporta un debat molt interessant que es pot estendre al conjunt d'elements que conformarian el procés de recuperació nacional: que és preferible, el 100% del 25%  o el 25% del 100%?

   Que opineu?


   No acabo d'entendre el context d'aquests percentatges en la pregunta que fas. M'ho expliques siusplau?
   • UsuariV10.761 4 197👍 6.336
    Jo ho veig molt clar, només cal pensar-hi un poc.

    En tot cas, li podries preguntar al Poliserdo eixe que tant vos agrada a alguns traure no sé perqué.


    • willybarna11.126 10 185👍 2.870

     UsuariV escrigué:
     Jo ho veig molt clar, només cal pensar-hi un poc.

     En tot cas, li podries preguntar al Poliserdo eixe que tant vos agrada a alguns traure no sé perqué.


     No ho acabo d'entendre lo del context dels percentatges, ho sento.
   • alexpv1.912 2 866👍 1.043
    Faré de valencià endevinaire:
    El que vol dir és: què és millor viure en guetos valencianoparlants i deixar els castellanoparlants en els seus que barrejar-ho tot. 
    Crec que és una pregunta sobre si el model que vós proposeu per Catalunya es podria o hauria d’implantar al PV. 
    • willybarna11.126 10 185👍 2.870

     alexpv escrigué:
     Faré de valencià endevinaire:
     El que vol dir és: què és millor viure en guetos valencianoparlants i deixar els castellanoparlants en els seus que barrejar-ho tot. 
     Crec que és una pregunta sobre si el model que vós proposeu per Catalunya es podria o hauria d’implantar al PV. 
     Jo personalment el que ja defenso en l'ambit educatiu és la figura de les associacions independents de pares d'alumnes. No n'espero rés de bo de cap polític, ja és massa tard.

Publicitat

Fòrums

 • 9.207.211 missatges
 • 217.958 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat