Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Aconsegueixen que un ordinador llegeixi i recreï el que pensa una persona

Estatdexoc2.512 5 728👍 393
Analitza l'activitat cerebral i reprodueix imatges vistes o imaginades

Científics japonesos han desenvolupat una xarxa neuronal que ha estat capaç de llegir el que una persona té en la seva ment i, a més, d'reflectir-ho en una pantalla. També ha interpretat i reproduït el que una persona recorda de les imatges que ha vist. Un pas més per aconseguir projectar cap a l'exterior del cervell el coneixement humà.Científics del Kamitani Lab de la Universitat japonesa de Kyoto han desenvolupat una xarxa neuronal que ha estat capaç de llegir el que una persona té en la seva ment i, a més, d'reflectir-ho en una pantalla.

Ho han aconseguit mitjançant un algoritme que interpreta i reprodueix amb exactitud les imatges que registra el cervell després de veure-en una pantalla. També és capaç d'interpretar i reproduir el que una persona recorda de les imatges que ha vist.

Es tracta de tota una proesa tecnològica, ja que fins ara els resultats obtinguts a l'usar algoritmes per descodificar imatges mentals han estat molt limitats. El nou treball no només ha augmentat la precisió en la percepció i reproducció informàtica de les imatges mentals, sinó que també ha pogut interpretar i replicar formes que només són a la imaginació d'una persona.

Tot i que les eventuals aplicacions d'aquesta nova tecnologia no són immediates, aquesta investigació suposa un important pas endavant per construir sistemes que puguin ajudar-nos a projectar l'interior de la nostra ment cap a l'exterior del cervell, assenyala la revista Science.

En la investigació van participar tres voluntaris amb visió normal, als quals se'ls van presentar tres categories diferents d'imatges: de natura, lletres i formes geomètriques.

En contemplar aquestes imatges, es va generar en el cervell dels voluntaris una activitat de l'escorça cerebral que va ser la que va analitzar la xarxa neuronal. Els voluntaris van observar més de 1.000 imatges diverses vegades, entre elles un peix, formes de colors simples i un avió, estímuls que la xarxa neuronal va aconseguir interpretar de manera correcta.

Per descobrir què està veient una persona, els investigadors van recórrer en primer lloc a la ressonància magnètica funcional (fMRI), que mesura el flux de sang en certes regions del cervell i revela així l'activitat neuronal.

A través de l'fMRI van observar les àrees cerebrals de processament visual corresponents a cada imatge. Van analitzar l'activitat cerebral davant la resposta a cadascuna de les imatges per separat, per aconseguir que l'ordinador pintés una imatge reconstruïda a partir d'interpretar l'activitat cerebral. La reconstrucció de la imatge es va aconseguir mitjançant una xarxa neuronal profunda creada especialment per a aquesta investigació.

Aprenentatge profund

Aquesta xarxa neuronal forma part de l'així anomenat aprenentatge profund, un tipus d'aprenentatge automàtic (machine learning) basat en assimilar representacions de dades.

Aquesta xarxa neuronal va aprendre a desenvolupar tasques de reconeixement d'imatges a força d'exemples i per això va ser possible que extragués informació de diferents nivells del sistema visual del cervell, des d'un simple contrast de llum, fins a un contingut més significatiu, com a cares.

A continuació, a través d'un descodificador, els investigadors van crear representacions de les respostes del cervell a les imatges, a través de la xarxa neuronal profunda. A partir d'aquest moment, ja no van necessitar els mesuraments de la ressonància magnètica funcional, sinó les traduccions de la xarxa neuronal.

La reconstrucció de la imatge no és instantània, ja que la xarxa neuronal profunda, construïda a base d'algoritmes, la va perfilant al llarg d'unes 200 rondes, comparant la percepció que rep de la reacció cerebral, amb les plantilles d'imatges que té emmagatzemades. Al final, aconsegueix replicar la imatge cerebral, que adquireix més realisme gràcies a un algoritme addicional.

L'experiment no va acabar aquí, sinó que la xarxa neuronal va ser capaç fins i tot de replicar imatges cerebrals obtingudes, no d'una visió directa, sinó del record d'una imatge vista amb anterioritat. El resultat no va ser exactament el mateix, ja que no va funcionar bé amb els objectes, però sí amb les formes geomètriques.

https://www.tendencias21.net/Consiguen-que-un-ordenador-lea-y-recree-lo-que-piensa-una-persona_a44356.html

Respostes

Configuració

Publicitat

Fòrums

  • 9.239.477 missatges
  • 219.073 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat