Atenció: Aquest fil té més d'un any d'antiguitat, i els seus continguts podrien haver quedar obsolets.

Fòrum

Així era el primer "britànic": una mica èxotic... racistes amb atac d'ansietat en 3, 2, 1...

Screen4.274 1 497👍 2.042
L'home de Cheddar segons diuen els científics era més aviat exòtic per als paràmetres anglo-saxons.


http://www.ccma.cat/324/el-primer-britanic-tenia-la-pell-fosca-i-els-ulls-blaus/noticia/2836672/


Respostes

Configuració
 • Screen4.274 1 497👍 2.042
  Jo diria que s'asemblava a en Josep Piqué


 • ziol7.537 15 284👍 3.004

  Fa uns anys també es va seqüenciar l'ADN d’un individu de l'eneolític, torbat en una cova de Cantàbria, i també era de pell fosca i ulls blaus.

  Prèviament es creia que la pell es va emblanquir abans i que la mutació dels ulls blaus era més tardana, però amb uns marges d'error prou grans com per que fos possible el que les troballes paleontològiques han mostrat.

  • virot9.111 4 238👍 4.370
   Quan i per què es va emblanquir doncs? Em sorprèn que en tan poc temps hagi canviat tant. No es deu a les migracions indoeuropees?
   • Benfresc12.827 5 161👍 11.630
    Selecció natural, la gent de pell més clara absorveix més vitamina D del sol al continent europeu, algú molt morè tenia mancances d'aquesta vitamina.

    Avui dia la vitamina D s'obté també d'alguns aliments i suplements alimentaris, però temps enrere un negre no podia créixer a Europa sense sufrir raquitisme.
   • ziol7.537 15 284👍 3.004

    La teoria que més em convenç té a veure amb la introducció de l'agricultura, que va provocar un dèficit de vitamina D. En aquestes circumstàncies, fabricar-la a la pell via radiació ultraviolada era avantatjós, i en aquest cas les mutacions que afavorien que la pell fos més blanca augmentaven els nivells de la vitamina deficitària i es van estendre ràpidament, potser en menys de 40 generacions. Una pressió evolutiva que ha continuat pràcticament fins els nostres dies.

    És també possible, que poblacions, suposadament de la vora del mar negre, ja fossin blanques abans i «emblanquissin» els europeus anteriors, però poblacions com els corsos o els bascos que tenen menys component genètic indoeuropeu que les de seu entorn, són igualment blanques.

    Ara, el que caldria aconseguir és seqüenciar el genoma d'un proto-indoeuropeu típic de començaments del neolític per veure a quin nivell estava.

    El que em va estranyar del home de Cantàbria va ser el fet que tingués els ulls blaus. Abans es creia que això era una mutació típicament indoeuropea —el que sí és quasi segur és que és una mutació puntual única— i, potser, la propagació no va anar d'est a oest, sinó al contrari.

    • Sau de Treviac5.072 2 423👍 5.854
     Els bascos sí... però, els corsos?
     • ziol7.537 15 284👍 3.004
      La població paleolítica va rebre moltes menys aportacions genètiques exteriors que les de la resta de la Mediterrània. Un aïllament —relatiu— que va durar al menys fins l’època romana.
    • virot9.111 4 238👍 4.370
     No crec que es pugui trobar fàcilment el genoma d'un indoeuropeu de principis del Neolític. La teoria més popular de l'origen de l'indoeuropeu és que es van començar a expandir des del nord del Caucas el 3000 o 4000 aC. 6000 anys abans, a saber on estaven, ni amb qui s'havien barrejat.

     També és normal que no coincideixin grups lingüístics i genètics. Tinc entès que l'expansió del llatí es va fer via aculturació de la població local, no colonització. Si és així esperaria poc component indoeuropeu en la sang catalana, perquè aquí hi vivien ibers (no-indoeuropeus).
 • sbarpa_941.946 5 853👍 872
  Jo el tema de l'evolució cada dia me'l qüestiono més. Si fa poc mil·lenis teníem tots la pell fosca, com és que cap europeu la té actualment? I que ningú em digui rucades com que la selecció natural va ser la causa, que una persona de pell fosca pot sobreviure a Europa perfectament, com perquè desapareguin tots, no fotem.
  • Canyadesucre9.844 3 216👍 15.506
   Els negres al cap d'uns 35 anys a Europa caduquen.
  • Afaitapagesos470 6👍 147
   Segurament es deu a alguna mutació de la pell que es va fer dominant igual que els ulls clars. Hi ha gent que creu que es tracta d'una condició heretada del creuament amb neandertals, els quals es diu que éren més pàlids i ja tenien la mutació dels ulls.
  • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
   Si, els mediterranis tenim el mateix to de pell que els nòrdics. 
  • Aleix841.047 2👍 802
   Jo entenc que és un tema de generacions en zones amb més Sol o menys Sol.
  • Benfresc12.827 5 161👍 11.630
   No,una persona amb la pell molt fosca no podia sobreviure a Europa sense tindre mancança de vitamina D, avui dia sí que pot perquè obté aquesta vitamina d'alguns aliments, de totes maneres un nen negre a Europa se li ha de cuidar bé l'alimentació i potser fins i tot donar-li suplements de vitamina D, si no tindrà raquitisme.
  • MLC11.216 4 185👍 8.861
   Aquí tens un pdf que ho explica. Jo penso que tens una visió equivocada de la selecció natural. No vol dir que "desapareguin tots".

   http://www3.uah.es/evo_humana_paramayores/pdf/evolucion%20del%20color%20de%20la%20piel.pdf

   El que passa bàsicament és que les a Europa el sòl és massa dèbil com per proporcionar la vitamina D (la que té a veure amb la el calci dels ossos) a una persona amb la pell molt fosca i a l'Àfrica un color blanc fa que hi hagi més enfermetats de pell com el càncer.

   La conseqüència d'això es que els negres a Europa i els blancs als tròpics estan més malalts que en cas contrari i tenen mortalitats més altres. Sobre tot si van despullats i són caçadors-recolectors que van justos de menjar.

   Senzillament una persona de pell clara i una de pell fosca no tindran la mateixa descendència sana si viuen a un lloc desfavorable o favorable i al llarg de generacions fa que es generi una diferència de colors. Però això no vol dir que un negre que bé aquí i va vestit com un blanc, menja com un blanc i va a prendre el sol a la platja com un blanc tingui menys fills que un blanc.  
   • Benfresc12.827 5 161👍 11.630
    Avui dia la vitamina D es pot obtindre de diversos aliments i suplements però antigament quasi només s'obtenia del sol i era impossible que un negre pogués viure a Europa sense tindre greus problemes de salut, especialment els nens.

    De fet a l'època industrial als nens negres dels EUA em sembla que els donaven oli de balena o quelcom així per evitar el raquitisme.
   • sbarpa_941.946 5 853👍 872
    Molt bon article, una temàtica prou interessant.
  • __29878__1.919 2👍 1.949
   A anglaterra pot ser que hi hagués gent de pell fosca fa milers d'anys. Des de llavors hi han hagut moltes migracions indoeuropees començant amb els celtes que van assimilar les poblacions autòctones, després els romans, els anglosaxons, els vikings i els normands. Hi ha molta barreja per allà i els pobladors originals van ser desplaçats, assimilats, o morts des de bon principi pels immigrants indoeuropeus molt probablement
   • MLC11.216 4 185👍 8.861
    Segons he llegit, encara més d'un 10% d'anglesos són descendents d'aquestes poblacions de pell fosca. I cal suposar que encara seria més grans en temps dels romans, quan no hi havien arribat anglosaxons i víkings que van aportar molts pobladors durant els segles posteriors.

    Més que assimilar-se o desaparèixer, sembla que van esblanqueir-se.
    • __29878__1.919 2👍 1.949
     ...això seria assimilar-se als immigrants posteriors no? 
     • MLC11.216 4 185👍 8.861
      Jo he entès que volies dir que la població avui no és de pell fosca perquè els "negres" es van barrejar amb onades migratòries blanques més nombroses de manera que entre els descendents el color negre ja és imperceptible. I això no és el que sembla que va passar.

      Si avui no hi ha negres autòctons a les illes britàniques és perquè els negres que hi havia van perdre el color negre per adaptar-se al clima europeu. Quan els romans hi van arribar, ja no hi havia cap població negra ni mulata. I segurament tampoc quan van arribar-hi els celtes uns pocs segles abans.


   • Rackoonaire439 1👍 494
    Supos que els gal·lesos i els irlandesos són els que tenen més proporció originària de la població britànica.
    Tinc entés que van rebre migracions des de les costes gallegues. No sé si era en la època celta o anterior.
 • Afaitapagesos470 6👍 147
  Després de diverses dècades estancada m'encanta veure com la prehistòria s'obre gràcies a les noves tecnologies i els avançaments científics. Tot i que la imatge de l'home prehistòric europeu amb pell blanca de sèrie ja fa temps que perd força encara és força viva sobretot en la gent que no està ficada en el tema i aquests tipus de descobriments ajuden a fer una imatge més acurada de l'època.

  Llàstima que no tothom estigui preparat per aquest tipus de notícia ja que ahir a Twitter em va sorprendre com de ràpid va sortir un munt de persones a posar-ho en dubte o a dir que només era una prova individual i que no tenia prou pes com per a dir que els "anglesos" prehistòrics eren així. A aquesta gent no els importaria això si no fos per que no volen acceptar que en algun moment va haver-hi "negres" a Europa i, en aquest cas concret, a Anglaterra. L'únic argument que se'n podria salvar és el que només s'ha pres una mostra, però com bé diu en Ziol no és el primer cas que se'n registra a Europa així que poc a poc se'n pot extreure un anàlisi general.
 • BushidoUsuari sumador12.608 12 165👍 529
  L'altre dia vaig descobrir un documental sobre la Història de Dinamarca, fet a Dinamarca, i el primer capítol parla de la pre-història i ja diu el tema de la pell fosca en els individus.
 • __31148__2.584 1👍 3.317
  Els britànics apareixeren molt de temps després i vingueren de fora. Igual que els catalans i els valencians no som ni els musulmas ni els cartaginesos ni els fenicis ni cap tribu preibèrica. Algunes cosa mantindrem d'ells, sobretot dels musulmans, però vaja...

  D'acord, és una obvietat. Pire fent la croqueta.
  • EPS61.049 13 8👍 9.845
   Suposo que britànic s'entén com de la illa de la Gran Bretanya, no de nacionalitat britància.
   • Ballester7.678 7 279👍 2.556
    Sí, però convé entendre que la troballa vol dir que

    - els que vivien a Gran Bretanya fa 10 mil anys eren foscos, i després van venir els blanquets

    i no el que potser alguna gent es pensa, que 

    - els britànics primer eren foscos, i es van anar emblanquint


    És de calaix, però amb la gent no se sap mai 
  • Rackoonaire439 1👍 494
   No. Els catalans de més socarrel com els de cognoms lingüísticament catalans son gairebé descendents directes dels íbers.
   Se'n va fer un estudi genètic.
   Només hom va trobar un 5% de adn semita, per exemple. Tampoc hi havia gaire influència de adn róma ni nortafricà.

   Em va sorprendre moltíssim. Tot això de Catalunya terra de mestissatges és mentida.

   El que passa és que l'últim segle Catalunya ha patit un genocidi en forma de migracions massives i tot aquest lligam històric se'n va a fer punyetes.

   Els catalans érem bàsicament íbers dels pirineus.

  • rednord225 13👍 2
   Error, justament els catalans som majoritariament (mes de un 80 per cent a la catalunya vella) de origen genètic pre-iber.
   Justament al neolitic es quan vam arrivar, carregant-nos els antics pobladors (especialment masculins) aixó explica la gran presència de R1B1 en el cromosoma Y, per contra el cromosoma X és una mica més divers.
  • Juan Lloris6.034 7 353👍 3.546
   He vingut a dir el mateix. En comptes de britànic seria "ésser humà de les Illes Britàniques", de la mateixa manera que l'home d'Atapuerca no és el primer espanyol.
 • Gínjol16.180 3👍 6.590
    Però screen, fill, mira que n'ets, d'infantil.

    Racistes o no racistes no crec que ningú tingui cap problema per les coloraines de la pell, ni al Paleolític ni tampoc ara.

    El problema són la Xària per la qual volen retornar-nos a l'Edat Mitjana, la delinqüència, les violacions, la substitució lingüística i coses per l'estil.
    Que, evidentment, no se solucionen odiant ni agredint ningú, sinó controlant raonablement la vinguda d'immigrants.

    Clar que la Banca (per hipoteques), la patronal (per fer davallar els salaris), els Mercadones (per tindre més clientela), etc... sempre voldran més i més immigració massiva. I Moncloa ens l'enviarà cap al Mediterrani per fer-nos desaparèixer.
    Al cap i a la fi qui és qui deixa entrar immigració massiva?
    Doncs els vostres partits espanyols: el PP i el PSOE, que són els qui controlen les fronteres i els permissos.
  • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
   Que collons té a veure l'islam amb aquesta notícia? 
   • Gínjol16.180 3👍 6.590
      Tots els vostres romanços que si racisme que si no sé què manipulen i amaguen l'origen principal del creixement de l'extrema dreta: la islamització demogràfica, els atemptats, barris sencers de les capitals europees en mans de policies de la Xària, etc...
      Ho edulcoreu.
      I dieu que els qui se'n queixen són "racistes", tot demanant que suportin estoicament tots els cops que vinguin.

      Se'n diu cinisme multiculti.
    • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
     Segueixo sense veure la relació amb la notícia del fil. Però res, segueix amb les teves dèries.
     • Gínjol16.180 3👍 6.590
        No "la veus" perquè no la vols veure.

        Es evident que, dissortadament, ets massa limitat, i no comprens que no hi ha problema pel color de la pell sinó per l'escala de valors de pobles molt contraposats en l'estil de vida.
        Però els pobles occidentals estan imbecilitzats per tindre més benestar del que es mereixen i per tant estan caient sota pobles més primitius però més centrat en allò més bàsic i biològic, com saber reproduir-se.
      • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
       Segueix sense tenir cap relació amb que un britànic de fa milers d'anys fos morenet.
       • Gínjol16.180 3👍 6.590
          La demagògia progre diu que el problema és el color de la pell quan no és cap problema per a quasi ningú.
          Però que la policia sueca o francesa no pugui ni entrar a molts ravals d'Estocolm o París i que allò sigui un niu de gihadistes i salafistes que implanten la Xària al cor de l'Europa democràtica, això sí que és un problema i dels grossos.
          De fet els serveis secrets francesos ja han dit que una guerra civil a França contra l'islamisme és inevitable, sols que ningú no gosa començar-la.

          Però, clar, per als progres ignorants i altres demagogs el problema del "rassisma" és el "color de la pell".
        • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
         Barris on la policia no hi entra n'hi ha a totes les ciutats. A Estocolm, Palma i Sabadell. Altra cosa és el tema de la xària, que sóc el primer a criticar.

         No, realment el problema del racisme no és el color de la pell si no el dels bitllets. Els mateixos que diuen pestes del moro del kebab de la cantonada es fan palles amb futbolistes negres.
         • Gínjol16.180 3👍 6.590
            També als futbolistes negres els diuen a voltes de tot, però més que per racisme deu ser per hooliganisme.

            A Gran Bretanya per exemple, no sols a Londres, sinó a un fum de ciutats grans i mitjanes, els batles són musulmans.

           Malgrat la mala propaganda que soleu fer-hi, els països occidentals són els menys racistes

          https://pbs.twimg.com/media/DVvvlVNWAAArZsK.jpg

          I els països nordeuropeus són els qui més ajuden a tot arreu.
          https://pbs.twimg.com/media/DVvvmiRW0AAxTGU.jpg

          • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
           Que als països occidentals hi hagi menys racisme no vol dir que no n'hi hagi. 

           Parlant de la Gran Bretanya, per exemple, hi ha un fotimer d'agressions racistes a no-anglesos.
          • Gínjol16.180 3👍 6.590
             S'haurien de veure el conjunt de les agressions, no sols als no-anglesos.

             També quan es parla de morts per violència domèstica parlen només de les víctimes dones, que solen ser cap al 60%, mentre callen les víctimes-homes, que no en són pas pocs, cap al 40%.

             En tot cas l'allau immigratori és exagerat, i té a veure amb els petrodòlars que controlen Bancs que financen partits polítics a Occident.
             Si vosaltres penseu que cal regalar els països democràtics a l'islamisme, que sigui sota la vostra responsabilitat.
             A mi no em sembla bé obeir la Banca ni els monarques wahabistes.
          • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
           Parlo d'agressions a immigrants en general, inclosos europeus.

           La resta del missatge no sé a que vé, jo en ma vida he estat a favor de l'islamisme.
     • oprimit19.095 15 81👍 9.388
      El titol, per exemple.
    • gerd8.669 12 249👍 1.633
     Em pensava que els creients eren els més intel·ligents. Ara resulta que només ho són els que són creients d'una certa manera 
     • Gínjol16.180 3👍 6.590
        Hi ha ateus de moltes menes i creients de moltes menes.

        La millor manera de creure és la que més s'assembla a la voluntat de Déu, i això requereix un cert estudi bíblic i teològic (a part de praxi evangèlica), que la majoria de cristians nominals no fan mai. 
        D'ací ve bona part de la decadència i ignorància també entre els qui nominalment es consideren "cristians".
    • Gínjol16.180 3👍 6.590
       Vosaltres feu igual que els mass-merda espanyols: focalitzeu tota la tírria, males notícies i pitjors interpretacions només contra allò que odieu i voleu atacar (en aquest cas la "raliyió").

       Com que no contextualitzeu ni compareu amb els resultats dels vostres Estats ateus criminals, el resultat és una desproporció totalment esbiaixada: "coleu el mosquit i engoliu el camell".

       La palla i la biga.

       Vosaltres, de forment ni un gra.
       I encara goseu criticar els qui fan alguna cosa de bo: així va el món!
    • Gínjol16.180 3👍 6.590
       En la vida i la realitat tot té relació, sols que al Racó domina el Pensament Desfilagarsat, hi ha potser molta informació però no gens ben ordenada ni compresa en molts punts clau.
       El jovent occidental és capriciós i no copsa ja gaire què és fonamental i què és secundari, perquè la societat occidental va ràpid cap a la decadència i la peninsular més encara: va cap a la foscor.

       Hi ha dues pautes bàsiques de coneixença: la de quantitat (estudis, lectures, accès a informació, viatges…) i la de l’experiència (edat).
       Cap de les dues no és substituïble per l’altra. I sols quan totes les dades s’interrelacionen significativament, a través d’un treball engatjat amb la vida, els resultats poden ser realment pràctics.
       No importa tant la quantitat com la qualitat del que sabem.
       Importa saber coses útils i saber distingir entre el que sabem i el que ignorem.
       I finalment, saber on trobar el que ignorem.

       Normalment la gent no vol reconèixer la relació causa-efecte en molts temes perquè no té ganes de canviar els errors còmodes on malviu.
       Naturalment, al final ve la catàstrofe (personal i/o nacional).

       Un bon poeta i científic català ho explicava així:

       “Altres n'hi ha, de l'ambiciosa escala,
     que homes de bé pertot arreu se diuen,
     i, per debilitat, del crim són còmplices
     mirant-lo indiferents. Lligar no saben
     la causa amb els efectes, i no veuen
     que el mal d'altri en llur mal pot tornar-se.

       Tranquil mira el pagès que els boscos talen;
     no s'hi oposa: al revés, se n'aprofita;
     però poc temps després les pluges vénen,
     i en la muntanya a l'aigua res no detura,
     i corre munts avall, i els rius desborda,
     i els camps inunda...i el pagès ofega!”

      (“Epístola”, de Joaquim Maria Bartrina, Reus, 1850 - Barcelona, 1880).

       “O us fixeu en el que és la realitat, o podeu estar ben segurs que la realitat us apartarà a una banda”
       (Alex Haley, 1921-1992, escriptor afroamericà).   
       Justament això està succeint ara políticament (i la causa n'és espiritual).

 • __32519__170 1👍 88
  Sembla lògic que en origen les pells fossin fosques, sorprèn això de ulls blaus, però en efecte podria ser el inici del aclariment de la pell.
 • __32331__3.226 1👍 2.836
  Racistes n´hi han de tots els colors: que potser els gitanos no són racistes?, i molts negres, no són racistes?, els japonesos no són racistes?, els indígenes amazònics no són racistes? Els blancs racistes ho són tant com els racistes de qualsevol altre color.
  El principal motor del racisme són els diners: un àrab pobre rebrà molt de rebuig, però un xeïc podrit de milions trobarà totes les portes obertes allà on vagi. I el mateix amb un català, allí on vagi.
 • EstatpropiUsuari sumador163.906 11 1👍 26.909
  Quan vaig vore la notícia també vaig pensar en uns quants del Racó. 

  Em pensava que l'home de Cheddar seria groc! xDD
 • Xulomander6.109 3 351👍 6.586
  El títol és una mica tendenciós...
 • Arkitekte4.505 3 471👍 4.261
  Una mare simiesca no va tenir un nen ros i blanquet. Hi ha moltes baules perdudes.
 • Lepid1.245 3👍 453
  Suposo que sou conciens de que els britanics són hereus dels pobles anglosaxons d'arrel germanica que van invair i poblar l'illa a partir del segle VII no?. Que no es per ser "racista", pero seria el mateix que dir que els nord americans actuals són els mateixos que els indis precolombins. Igualment, es probable que ni tansols siguin descendents, ja que en les invasions generalment "s'integren" tan sols una petita part de la població, generalment dones.
  • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
   No van anihilar la població indígena els anglosaxons però. De fet als territoris celtes (Cornualles, Gal•les i Escòcia) els regnes britons van mantenir-se independents força temps.
   • Lepid1.245 3👍 453
    Home, tot i que l'element celta era important, despres de l'abandonament de l'illa per l'imperi poca gent va quedar, que unida a les guerres i la pressió dels saxons (així com d'altres pobles, bàsicament juts i anglis) van desplaçar o eliminar les poblacions anteriors (em sembla recordar que no eren gaire partidaris del mestissatge). Exacte, pero al mateix temps els celtes són pobles invasors que fins i tot entre ells mateixos es van envair. Els gal·lesos són fruit d'una invasió irlandesa, i Escocia com a tal no existeix, ja que hi han dos pobles, els escots i els pictes (essent els pictes els autentics escocesos i els escots una amalgama dels pobles cèltics que van fugir cap al nord amb l'invasió romana. Els bretons (els de cornualles)són els autentics celtes que habitaven Anglaterra i Gal·les, expulsats per els anglis.
    • catalàamallorca40.936 7 14👍 16.943
     En bona part van fugir dels invasors però degué quedar un substrat important celta a Anglaterra també, sobretot al nord.

     Els que són fruit d'una invasió irlandesa són els escots, no els gal•lesos. Aquests darrers són una barreja de celtes locals i fugitius dels invasors, com els còrnics.
 • Desconfiat4.189 3 506👍 4.470
  Encara estaven poc evolucionats

Publicitat

Fòrums

 • 9.239.538 missatges
 • 219.075 temes
Fixa la barra dreta
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums

Fils
més votats

Accedeix als fils més votats
Publicitat